PALUBA
November 28, 2022, 10:16:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 358231 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #1410 on: November 17, 2022, 01:12:47 pm »

Колико ме сећање служи и једнa НАТО ракета је завршила у  околини Софије?

Evo jednog objedinjenog teksta, na osnovu više kraćih, a koje sam pre više od 2 godine pisao i istraživao na ovu temu.

Protivradarski projektil HARM u udaru na Sofiju

Dana 28/04/99, projektil tipa HARM, ispaljen sa američkog aviona F-16, pogodio je stambeni deo Sofije, naselje Gornja Banja, nekih 50 km od granice sa Srbijom.
Po izvorima BBC-a, raketa HARM je navodno ispaljena sa lovca F-16 na radar sistema zemlja-vazduh koji je "osvetlio" letelicu. Po ovoj verziji, moguće je da je neka baterija 2K12 Kub bila u zasedi i da je osvetlila letelicu, ali je ili ranije isključila zračenje ili je HARM imao neku grešku koja je uzrokovala kardinalan promašaj od nekih gotovo 50 km, koliko ima najmanje ukoliko je avion lansirao projektil unutar granica Srbije.

Obzirom da je ovo veoma "rastegnuto", istraživao sam dalje, uz pomoć nekih poznanika iz Bugarske, konsultujući i njihove izvore i saznanja.

U tom smislu otkrili smo informacije da se u reonu od granice prema Sofiji nalazio osmatrački radar bugarske vojske tipa P-37 i to području mesta Božurišća, nekoliko km od gradskih četvrti Sofije. Prema dobijenim informacijama, operator radara P-37 je mislio da se radi o pogođenom avionu NATO pakta koji pokušava da prinudno sleti na aerodrom pored Sofije, ali je onda primetio brzinu leta vazduhoplovnog cilja, promenu parametara leta (visine) i parametar leta "0" (vazduhoplovni objekat leti pravo na njega), isključio je zračenje radara.

Posledica toga je bila da je raketa preletela njegov radar i položaj i sletela u predgrađe Sofije. Ovde je zanimljivo i odakle je avion lansirao HARM. Prema skici u prilogu i dometa tadašnjih HARM projektila, avion je bio uz samu granicu Srbije (SRJ) i Bugarske ili čak nešto unutar same Bugarske.

Udar rakete nije imao terminalan ishod po građane Sofije, ali je nekoliko građana povređeno ovom prilikom.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je nakon ovog događaja komanda Bugarskog RV i PVO izdala naređenje da osmatrački radari rade na pozicijama koje su udaljene od granice sa Srbijom (SRJ) najmanje 70 km i tom prilikom, privremeno, koristiti samo radare u metarskom talasnom području, dakle P-12, P-18 i P-14 jer su usled svojih radnih frekvencija, "imuni" na dejstvo protivradarskih raketa HARM.

Inače, kasnije se saznalo da je tokom NATO agresije na SRJ, na teritoriju Bugarske palo (najmanje) 6 protivradarskih projektila tipa HARM i da je većina bila lansirana u "pretprogramiranom režimu PB". Ovo se očigledno, ne može odnositi na slučaj koji smo ovde opisali i koj je verovatno zbog toga i stekao "izvesnu" pažnju javnosti, pored činjenice da je njime pogođen stambeni objekat u glavnom gradu Bugarske.

Takođe, navodi se (bez preciznih numeričkih podataka) da je jedan broj projektila HARM sleteo i u susednu Mađarsku.

Prikaz mesta pada rakete:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Neki od pronađenih PRR HARM u Bugarskoj:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Skica događaja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar P-37:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor osnovne informacije


Kako može nešto tako da se desi. Da neko fali metu za više 100 km?
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 953« Reply #1411 on: November 17, 2022, 01:20:21 pm »

@mandalina

Pa i nije promašio za toliko. U tekstu i piše da je F-16 najverovatnije nanišanio na bugarski P-37 i na njega dejstvovao sa HARM na krajnjem dometu tog vremena (45-50 km). Obzirom da je operator isključio zračenje, raketa je preletela radar i pala par kilometara dalje u naseljeno mesto.
To i ne treba mnogo da čudi, jer se ovakvi radari obično postavljaju na uzvišenja, pa se i ovaj radar verovatno nalazio na nekom takvom brdu. Raketa doleće, promašuje ga (jer nema izvora zračenja) i produžava "u dolinu", tj. u grad.

Imali smo (barem) 1 takav slučaj u reonu Podgorice, kada je PRR preletela naš položaj sa radarima P-15 i Mečkom na brdu Šteke na putu za Cetinje i sletela nekih 3-4 km dalje prema naselju Stari Aerodrom. Nije bilo povređenih.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 573


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1412 on: November 17, 2022, 06:20:06 pm »

Tek pre 10-tak godina mi je palo na pamet o navodnom "masakru nad civilima" u Račku i Vilijama Vokera (Šiptari su ga od milja prozvali Voketi) kao ovna predvodnika odnosno šefa verifikacione misije OEBS-a na KosMetu, a da u Hagu nikome nije suđeno za ovaj navodni ratni zločin nad civilima.

Zločincima je to bio povod da krenu u agresiju, još i bez odobrenja SB UN-a!
To je odavno "prežvakana" tema, Srbija je zvanično izgubila nametnuti rat i dan danas je Srbija pod NATO protektoratom.
Evo jedne nešto straije vesti baš o tom ključnom događaju.

Slučaj Račak i Vilijem Voker, 23 godine kasnije

15.01.2022.

Događaji u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. godine, oko kojih i danas postoji neslaganje između srpske strane, na jednoj, i Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, bili su povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž.

Ona ističe da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

Naglašava i da je Haški tribunal prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Izvor

__________________

Ostaje večit žal zašto nije tačno u broj utvrđeno koliko je stradalo ljudi u ovom divljačkom potezu Amerike i njenih saveznika u to vreme.
U Kraljevu postoji tačan broj koliko je što vojnika, što civila, što dece izginulo, čak šta više, sva su imena poznata, i ispisana na spomen obeležju u centru grada, a polako počinjemo da dobijamo ulice naših heroja koji su dali svoj život braneći svoju domovinu 1999-te.
Tako treba uraditi za celu Srbiju, ni sada nije kasno, a i tehnički je izvodljivo, kao i za druga stratišta.

Dobro je da ratni zločini nikada apsolutno ni relativno ne zastarevaju, iako su čelnici agresora pravosnažno osuđeni na po 20 godina robije u Srbiji, i to je sramotno, zato što je malo u odnosu kakave i koliko zločina su počinili, ali takav je zakon. Posle su te pravosnažne presude jednim potezom pera ukinute.
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 953« Reply #1413 on: November 26, 2022, 05:08:25 pm »

Primetio sam danas jedan video o napuštenom vojnom aerodromu Dubinje.
Postaviću snimak ovde, a ispod snimka, moja lična sećanja na taj aerodrom iz ratne 1999-te godine...
Lično iskustvo sa aerodromom u Sjenici

Krajem juna meseca 1999-te godine, moj puk, 60. srp PVO Kub-M iz Danilovgrada, dobija naređenje za povratak u matičnu kasarnu u Danilovgradu. Dakle 60. srp PVO Kub-M ipak nastavlja da postoji kao jedinica, iako je bilo ideja da ćemo ostati u Srbiji.

Naređenje kaže da se sa većim delom naših jedinica koje su razasute širom zemlje, nalazimo na aerodromu Sjenica i da ćemo odatle u jednoj koloni kao jedinica marševati nazad u svoju kasarnu.
Formirali smo marševsku kolonu dana 02/07/1999. godine.

Kad smo stigli to popodne na aerodrom, smestili su nas u barake na aerodromu Sjenica na kojima niti jedno staklo nije bilo čitavo. Obilazeći malo krug, gde smo parkirali vozila, videli smo veliki broj kratera od NATO bombi i upozoreni smo svi da se ne krećemo po travi jer se ne zna sigurno ima li neeksplodiranih bombi ili raketa.
Legli smo predveče da spavamo na nekim dušecima i dali su nam po jedno ili dva ćebeta, kako je ko «dohvatio». Obukli smo i bluze i vetrovke.
Ovo pričam zato što je bilo početak jula, a mi smo se smrzli tu noć u Sjenici. Nikada neću zaboraviti to jutro 03/07/1999. godine, kada sam ustao, da sam sigurno dva sata hodao pognuto i osećao bolove u leđima i bubrezima, i drhtao sam kao da imam groznicu. Tek kada je sunce već dobrano izašlo i počelo malo jače da greje, malo sam došao sebi.

Izdaje se komanda za nastavak marša. Tu smo mi sa našom Baterijom za upravljanje vatrom, ponovo ujedinjeni sa delom našeg sastava koji se vratio sa Kosova i Metohije, tu je 1. raketna baterija koja je sa nama dočekala kraj rata u reonu Obrenovca, a stigle su i 2. i 4. raketna baterija koje su početkom aprila odnosno krajem aprila bile detaširane na područje Kosova i Metohije u sastav 311. srp PVO Kub-M.

Svi smo tu. Formira se marševska kolona i krećemo pre podne tog 03/07/1999. godine iz Sjenice nazad ka Danilovgradu.
Logged
Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.