PALUBA
July 14, 2024, 08:20:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojnicke sahrane, groblja i spomenici u ratu  (Read 61551 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #105 on: November 11, 2018, 07:17:32 am »

Јединствен споменик српским браниоцима
Аутор: Бранка Васиљевић субота, 10.11.2018.

Немачки генерал Аугуст фон Макензен после освајања Београда 1915. наредио је да се српски браниоци, њих 36, сахране међу немачким војницима

Камена клупа подигнута за немачког цара Вилхелма Другог
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Војници, ви не полазите ни на Италијански, ни на Руски, ни на Француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог и оштрог. Ви полазите на Српски фронт и на Србију, а Срби су народ који изнад свега воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе славне немачке армије.” Тако је у саопштењу пруским ратницима који су 1915. године пребачени са Источног фронта да се боре у Србији на положајима око Аде Циганлије поручио Аугуст фон Макензен, немачки генерал који је у Великом рату командовао немачким армијама на источном и српском фронту. Овај немачки војсковођа је на Митровдан, 8. новембра, 1945. године умро у 96. години. Фон Макензен предводио је у време Великог рата војску састављену од немачких, аустроугарских и бугарских јединица. Имао је 65 година када је учествовао у нападу на Србију. Борио се против српског народа, али изузетно га је поштовао. Наредио је да се у част погинулих српских бранилаца Београда подигне споменик. Обележје се налази на некадашњем војничком гробљу, на Бановом брду у Улици кнеза Вишеслава.

– После жестоких борби које су октобра 1915. између српских бранилаца и надмоћних немачких јединица трајале данима фелдмаршал Макензен је заузео Београд. Одлучио је да вечну кућу за своје изгинуле војнике направи на једном узвишењу на Бановом брду. Њима у част подигао је и два већа споменика. Али, ово немачко гробље разликовало се од других. Задивљен невероватном храброшћу Срба, Макензен је, на изненађење својих официра, наредио да се погинули српски војници покопају у централном делу гробља. По његовом наређењу, 36 солдата из 7. пешадијског пука, и по један британски и један француски војник сахрањени су међу 2.600 немачких војника. Изнад сваког појединачног гроба налазио се крст са подацима из докумената погинулих. По његовим наређењима, подигнут је споменик у виду једноставног каменог блока. На њему је на српском и немачком језику уклесано „Овде почивају српски јунаци 1915" – прича Милан Тлачинац, историчар. Недуго затим, 1916. године, у Београд је стигао и немачки цар Вилхелм Други. Обишао је Калемегдан, Земун, Двор краља Петра на Дедињу, Аду Циганлију. Боравио је и на војном гробљу на Бановом брду, где је била урађена посебна камена клупа, одакле је могао да посматра освојени Београд.

Можда је баш на том месту изрекао реченицу којом је и он исказао поштовање према српској војсци: „Штета је што тај мали српски народ није био мој савезник”. Прошло је од тада стотинак година, а место некадашњег војничког гробља прегазило је време. Простор је апуштен и неуређен. Споменик посвећен немачким војницима стоји као на иглама. Окрунили су се делови, а да се не би срушио и некога повредио „осигуран” је зарђалом арматуром. Нигде натписа, обавештења о ком је обележју реч. Нема ту, кажу, више ни српских војника, наводно су њихови остаци пренесени у заједничку костурницу на Новом гробљу. Споменик стоји, крај њега понеки сасушени венац. Други споменик немачким војницима налази се у оквиру приватне школе, док са царске клупе кошаве и зиме скидају камене слојеве. С тог места се више не види Београд, јер видик је затворила зелена копрена од густог растиња.

Од војничког гробља остао је само део ограде. А на једном делу некадашњег заједничког почивалишта српских и немачких војника, по многу чему јединственог, сада је привремено стовариште за дрва „Србијашума”.

Војницима из бајке

Аугуст фон Макензен рођен је 1849. у Саксонији. Његов отац надао да ће добити наследника у породичном пољопривредном послу, али он је добровољно приступио војсци и брзо напредовао. Носилац је Великог гвозденог крста. Због својих способности постао је ментор младом немачком престолонаследнику Вилхелму Другом. Иза њега је остала још једна реченица упућена немачким војницима, а посвећена српским јунацима: „Борили сте се против војника из бајке, који су се борили беспредметном храброшћу. Онога тренутка када смо Србију освојили, нас је болело више него наше савезнике”. Проглашење примирја 11. новембра 1918. дочекао је у Румунији. При покушају да се повуче ка Немачкој заробљавају га војници Франша д’Епереа. Бива спроведен у замак код Футога, одакле уз пратњу потпоручника Јована Ненадовића, потомка Јакова Ненадовића, председника Правитељствујушћег совјета, бива спроведен у Солун. Одатле је пребачен у Немачку.

Мермер с Теразија

За изградњу споменика на војничком гробљу и клупу цара Вилхелма Другог Немци су искористили мермер предвиђен за изградњу Теразија и фонтане коју је Београдска општина 1911. године наменила да симболички истакне вековну борбу против Османлија.

Izvor: www.politika.rs


* KLUPA.jpg (128 KB, 672x448 - viewed 83 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #106 on: November 28, 2018, 11:38:27 am »

Vrba na Koroškem ( Velden am Wörther See) u Austriji i spomen kamen kojim je obeleženo najdalje napredovanje Srpske konjice 1919. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #107 on: November 28, 2018, 08:30:10 pm »

Гробница где је сахрањен чувени војвода Вук, потпуковник Војин Поповић (Сјеница 1881 - Кајмакчалан 1916.).

Четнички војвода из времена пре Првог светског рата, командант четничких и добровољачких јединица из Балканских ратова и Првог светског рата. Погинуо је предводећи своје добровољце у јуришу при заузимању Грунишког виса (борбе за проширење успеха након освајања Кајмакчалана) 29.новембра 2016 године, пре равно 102. године. Био је сахрањен на гробљу у Зејтинлуку у Грчкој али је његово тело пренето и сахрањено у ову гробницу на Новом гробљу у Београду

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Image00006.jpg (1097.54 KB, 1626x1080 - viewed 77 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #108 on: December 23, 2018, 07:40:20 am »

Војни меморијали – заборављени сведоци страдања у Великом рату
Аутор: Јелена Чалија субота, 22.12.2018.

Црква Светог Димитрија са костурницом у Лазаревцу мало је позната, а у њој је сахрањено око 40.000 српских и аустроугарских војника

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Како смо у претходне четири године обележили важне јубилеје у вези са стогодишњицом Првог светског рата, колико смо упознати са војним меморијалима и местима страдања везаним за овај период, то су биле теме предавања „Окамењено сећање: Меморијализација Првог светског рата” у Заводу за проучавање културног развитка. На измаку године у којој је обележена стогодишњица завршетка Првог светског рата, о овоме су говорили историчар Дејан Ристић, некадашњи управник Народне библиотеке и државни секретар за културу, и архитекта-конзерватор Раде Мрљеш, стручњак у области заштите непокретног културног наслеђа.

На почетку предавања, Дејан Ристић парафразирао је речи солунца Живојина Лазића, који је преминуо осамдесетих година прошлог века, да ми јесмо победници Првог светског рата, али да ће та победа бити лака у односу на ону коју треба да извојују потомци – победу над заборавом. Колико успешно бијемо ову битку, сведоче речи Дејана Ристића који је истакао да ове године, на пример, стогодишњица пробоја Солунског фронта није ни обележена, док ни Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, није адекватно обележен на територији Србије. Учесници предавања су указали и на то да је и Српска православна црква пропустила да на одговарајући начин обележи велике јубилеје. Ристић је похвалио напоре Архива Србије који је од више од пола милиона докумената која чува у вези са Првим светским ратом сваке године објављивао зборник оних одабраних. Војни меморијали и споменици најзначајнији су део непокретног културног наслеђа из овог периода, али о њима често не знамо довољно, а неретко их и свесно уништавамо.

– Црква Светог Димитрија са костурницом у Лазаревцу, главни меморијал Колубарске битке, мало је позната, а то је и највећа некропола на територији Србије из Првог светског рата и у њој је сахрањено око 40.000 српских и аустроугарских војника. Такође, сви знају за Зејтинлик и многи мисле да је то највеће српско војно гробље ван наше земље, али није тако. Највеће је оно у Маутхаузену где је сахрањено око 8.000 Срба – рекао је Ристић.

Он је подсетио да у контексту војних меморијала, Србија има око 700 различитих непокретних културних добара у више од 40 земаља света. На предавању је указано и да се осим недовољног познавања овог дела наслеђа неретко сусрећемо и са случајевима девастације. Поменут је случај војног гробља у Ваљеву које је два пута уништено. Украдени су и разваљени готово сви крстови страдалих у Првом светском рату, а када је гробље обновљено, а на основу јединог преосталог крста урађене музејске реплике свих осталих, поново је дошло до уништавања гробља и одношења крстова са њега. Ристић је објаснио да су приликом поновног уређења крстови под земљом повезани железничким шинама како не би били поново однети са гробља. Раде Мрљеш навео је да је немачко војног гробље на Топчидеру тренутно у веома лошем стању због полемика око тога треба ли га уопште обнављати јер је окупаторско.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– На овом гробљу, међутим, осим споменика посвећених погинулим немачким и аустријским војницима, постоји и трећи споменик подигнут храбрим српским војницима, и то је и написано на њему на српском и немачком. То је редак пример да окупатор подиже споменик војницима одбрамбене војске. Занимљив је случај и скулптура лава у Буковичкој бањи, која је дело аустријског вајара и официра Питера Гинтера. На монументалном постаменту, скулптура лава представљала је симбол аустријске победе над Србијом и имала је уклесану 1916. годину. По завршетку рата, локално становништво скулптуру није уништило већ је на постамент уклесало нову годину, 1918. и тако је промењен симболички значај споменика. Он је постао симбол српске победе. Постамент је уништен после Другог светског рата, а скулптура лава је закопана у парку. Касније је откопана и сачувана је до данас – испричао је Мрљеш.

Izvor: www.politika.rs


* 01crkva-sv-dimitrija-sa-kosturnicom-Lazarevac.jpg (64.29 KB, 672x681 - viewed 73 times.)

* 01kosturnica.jpg (644.03 KB, 1134x756 - viewed 68 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #109 on: March 15, 2019, 08:47:59 pm »

Oskrnavljen spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* spomenik pilotima 1941.jpg (66.5 KB, 620x929 - viewed 61 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #110 on: March 16, 2019, 07:23:47 am »

Споменик пилотима обновиће општина Земун
Аутор: Б. Васиљевић петак, 15.03.2019.

Непознати лопови украли су са обележја посвећеног авијатичарима који су своје животе дали у априлском рату 1941. године 24 од 36 слова

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Бронзана слова која су непознате особе украле са Споменика погинулим пилотима браниоцима Београда априла 1941. године биће поново израђена и постављена на место одакле су скинута. То ће урадити општина Земун на чијој територији се, како је утврђено, налази ово обележје које су лопови недавно оскрнавили покравши 24 знака од 36 колико има у натпису.

– Наши инспектори ће заједно са стручњацима из Завода за заштиту споменика културе града прегледати обележје и оштећења на њему, а затим ће слова бити поново израђена и враћена. Средства ћемо обезбедити из буџета. О крађи слова обавештена је полиција, а наше правобранилаштво поднеће кривичну пријаву против непознате особе – кажу у општини Земун.

Аутор споменика који је подигнут 1994. је Миодраг Живковић. Претпоставља се да крадљивац или крадљивци нису знали које обележје скрнаве. Споменик чији је аутор Миодраг Живковић посвећен је пилотима који су страдали у прва два дана бомбардовања Београда и Србије 1941.

– У нападу на град учествовале су 484 летелице – 234 бомбардера и 120 ловаца, плус авиони који су им пружали подршку. Напад на Београд предводили су Александар фон Лер и Волфрам фон Рихтхофен, рођени брат Црвеног барона Манфреда фон Рихтхофена. Обојица су били учесници Првог светског рата и борили су се против Србије још 1914. године. Оно што треба истаћи јесте да је Александар фор Лер рођен у Турн Северину, а гимназију завршио у Панчеву и по мајци је православац – прича Велибор Вукашиновић, председник Удружења ваздухопловне индустрије Србије. У одбрани нашег неба живот је положило 11 пилота. То су Милош Жунић, Живица Митровић, Михо Клавора, Јован Капешић, Душан Борчић, Добрица Новаковић, Бранислав Тодоровић, Милутин Петров, Карло Штребенек, Владимир Горуп и Миливоје Бошковић.

Последњу ноћ 5. априла пилоти су провели у садашњој кафани „Зора”, која је тада носила назив „Руска лира”.

– Знали су шта се спрема, али су се упркос томе веселили. Нешто пре поноћи добили су позив да се хитно јаве на аеродром који се тада налазио на Тошином бунару. Милош Жунић, капетан прве класе и командант ваздухопловне ескадриле, позвао је своје момке на положај. Њега често воде под презименом Жуњић, али се он презива Жунић. Рођен је у 1907. године у Ваљеву. Био је изузетно маркантан и висок па су га због његовог изгледа, а не односа према женама, другови звали Казанова. Када је уследио немачки напад у раним јутарњим сатима, он је повео своју ескадрилу у сусрет надмоћном непријатељу. Оборио је један од авиона у близини Панчева, али су га немачки пилоти погодили и његова летелица се запалила. Он је уз помоћ падобрана успео да искочи. Али, нажалост, покосила га је митраљеска паљба из једног од ловаца и он је пао у реку Тамиш – каже Вукашиновић.

Екипи од десет пилота који су чинили Жунићеву ескадрилу одмах по нападу на Београд прикључио се и Живица Митровић, из Крагујевца из Другог ловачког пука који је радио-везом чуо шта се дешава. Улетео је у борбу и погинуо. Том приликом и он је пао у Тамиш. У овом априлском рату бранећи Краљевину Југославију страдала су и три Словенца – Миха Клавора, Карло Штребенек и Владимир Горуп.

– Миха Клавора био је капетан прве класе. Пре погибије он је оборио два немачка авиона, али су Немци успели да погоде његову летелицу. Није успео да се извуче из запаљеног авиона и пао је у село крај манастира Крушедол. Ту је и сахрањен, а потом је његово тело пребачено у Сремске Карловце – истиче Вукашиновић. Једним од авиона који и дан-данас лежи на дну Дунава код Аде Хује летео је Бранислав Тодоровић.

– Оно што све време треба имати на уму када је о овим људима реч јесте да су знали против какве надмоћи ратују. Упркос томе нису жалили своје животе. Дали су их како би бар мало зауставили силу која је на нечастан начин кренула против њихове отаџбине. То још више појачава њихово херојско дело. Због тога је нас пилоте ово скрнављење споменика изузетно погодило јер знамо о каквим људинама је реч  – истиче Вукашиновић.

Izvor: www.politika.rs


* spomenik-pilotima-f-r-krsti.jpg (119.97 KB, 672x468 - viewed 59 times.)
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 559« Reply #111 on: March 16, 2019, 07:31:52 am »

Претпоставља се да крадљивац или крадљивци нису знали које обележје скрнаве.

Па могли су да прочитају ако нису знали. Уосталом да ли можда постоје споменици и друга обележја која је у реду скрнавити и они где то није у реду па се као случајно зезнули?
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #112 on: March 16, 2019, 06:46:56 pm »

Bolesni umovi!!!
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #113 on: March 19, 2019, 09:12:07 pm »

Ја мислим да се овде не ради о лоповима (крадљивцима) већ о хулиганима који су споменик намерно оштетили.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 247« Reply #114 on: January 03, 2021, 09:52:07 am »

Помен на Зејтинлику.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Помен је одржан 17. октобра 1922. године на гробу Милутина Бојића, који је тога дана откопаван ради преноса у у отаџбину. На овом помену одржали су патриотске говоре: др. Доминико из Ријеке и др. Зоричић, бански саветник из Загреба. Оба говора имала су у себи сличну мисао. У њима се одавала почаст и хвала безбројним гробовима растуреним по целом свету, које су посејали синови једног великог народа, дајући своје животе за Ослобођење и Уједињење.


* Помен на Зејтинлику.jpg (243.44 KB, 918x620 - viewed 35 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 247« Reply #115 on: August 04, 2021, 08:29:33 am »

Немачко ратно гробље у Смедереву (1917).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Semendria.jpg (284.48 KB, 1110x700 - viewed 25 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 247« Reply #116 on: February 10, 2022, 11:19:07 am »

Гробље 8000 српских ратника изгинулих код Једрена, фотографија Самсона Чернова објављена у албуму 'Петогодишњи рат – Срби 1912-1916' у Лондону 1916. године.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Једрене.jpg (194.62 KB, 1100x564 - viewed 19 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #117 on: April 22, 2022, 03:35:46 pm »
Spomenik palim Šumadincima, Kragujevac, 1933. godine.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Spomenik palim Šumadincima- Kragujevac - 1933.jpg (1170.1 KB, 2460x3798 - viewed 5 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #118 on: April 22, 2022, 04:38:00 pm »
Spomenik Palim borcima i 'Revoluciji', Kumanovo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kumanovo-Spomenik 'Revoluciji', 1962. godina.jpg (1339.44 KB, 3972x2867 - viewed 4 times.)
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 559« Reply #119 on: April 25, 2022, 01:04:52 pm »

Video snimak sahrane potporucnika Zivojina Marinkovica iz 12. pesadisjkog puka. Potporuc ik je poginuo od bugarske granate 06.07. 1913. na Kiselici kod Krive Palanke. Sahranjen je sledeceg dana u Krivoj Palanci.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.