PALUBA
July 13, 2024, 02:49:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Jermeniji  (Read 40142 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #195 on: March 03, 2021, 05:30:08 pm »Jermenski premijer izneo uslov za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora


Jermenske vlasti su spremne da održe vanredne parlamentarne izbore, ukoliko opozicione snage potpišu sa njima odgovarajući memorandum, rekao je premijer zemlje Nikol Pašinjan.

„Možemo održati vanredne parlamentarne izbore u toku 2021. godine, ukoliko opozicija, i što je najvažnije parlamentarna opozicija, pristane da se oni održe (potpisavši odgovarajući memorandum). Zbog toga sam već pozvao lidere opozicionih frakcija da se sastanemo i održimo konsultacije“, rekao je premijer Jermenije.

Kako je istakao, „vlada i političke snage treba da garantuju slobodno, pošteno i zakonito održavanje izbora, koji treba da budu sredstvo za obnavljanje društvene solidarnosti“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #196 on: March 04, 2021, 10:53:31 am »
Quote
Iskander Spring In ArmeniaLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #197 on: March 04, 2021, 11:38:34 am »Smenjeni jermenski oficir tužio predsednika države


Bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan, koji je ismejao izjavu premijera Nikola Pašinjana o „Iskanderima“, podneo je tužbu protiv predsednika Armena Sarkisjana, zahtevajući povlačenje njegove smene, navodi se na portalu o sudskim informacijama „Dataleks“.

Prema informacijama objavljenim na portalu, tužba je podneta Upravnom sudu. Okrivljeni je predsednik Jermenije, a kancelarija premijera naznačena je kao treća strana. 

Sarkisjan je 24. februara, na predlog premijera Pašinjana, smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Hačatrijana koji je, prema izveštajima medija, ismejao reči šefa vlade o sistemima „Iskander“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #198 on: March 05, 2021, 07:57:52 am »Rusko oružje — najbolje: Zašto je jermenski premijer iznenada promenio retoriku


Jermenski premijer počeo je da govori o vraćanju na polupredsednički oblik vladavine koji je ranije kritikovao. Izrazio je spremnost da izađe na vanredne izbore, a pre toga tražio ostavku načelnika Generalštaba. Promenio je i retoriku prema ruskim sistemima „Iskander“. Zbog čega se Nikol Pašinjan odrekao ranijih stavova i kakva sudbina čeka zemlju?

Na mitingu u krugu pristalica u Jerevanu Pašinjan je izjavio da „treba raditi na tome da se opštenarodnim referendumom usvoji novi ili reformisani Ustav“. On je dozvolio mogućnosti prelaska sa parlamentarnog na polupredsednički oblik vladavine.

Premijer je naglasio da su on i njegove pristalice spremni za vanredne izbore.

„Sigurni smo u stav naroda, samo narod me je doveo do položaja premijera i samo on može da me smeni. Želim da on dobije tu mogućnost putem glasanja, želim da budem siguran da mi je oprostio greške. Izazivam parlamentarnu opoziciju – idite na vanredne parlamentarne izbore“, govorio je šef jermenske vlade.

To je bilo neočekivano, jer je mesec dana ranije Pašinjan iznosio sasvim suprotne stavove. U januaru je tvrdio da je polupredsednički oblik vladavine najneefikasniji za vreme nezavisnosti. Predomislio se pod uticajem aktuelne političke krize zemlji.

Pašinjan je branio sopstvena gledišta i napadao protivnike. Tvrdio je da je do njegovog dolaska na vlast u Jermeniji funkcionisala jedna institucija – „institucija korupcije“, koja je, kako je rekao, sada uspešno srušena. Tada se dotakao i teme vanrednih izbora. Jermenski premijer je insistirao na tome da se opozicija usprotivila vanrednom glasanju i da je zato odluka odložena do leta.

„Neke snage nameravaju da iskoriste parlamentarne izbore kao platformu za radikalne akcije što bi moglo da ugrozi unutrašnju stabilnost, kao i da poveća spoljne izazove“, istakao je ranije Pašinjan.

Međutim, premijerove izjave nisu prošle nezapaženo. Zamenik načelnika Generalštaba Tiran Hačatrjan ga je kritikovao, pa je to (ili još nešto) Hačatrjana koštalo položaja – šef vlade ga je smenio. Kao odgovor na taj postupak, Generalštab je zahtevao Pašinjanovu ostavku, rekavši da političari vode zemlju u opasnom pravcu.


Podrška Vašingtona i Ankare

Zatim su događaji dobijali sve veći značaj – premijer je dešavanja u zemlji nazivao pokušajem vojnog puča i pozvao pristalice da izađu na protest u Jerevanu. Ispostavilo se da je Pašinjan imao podršku i u inostranstvu – u Vašingtonu i Ankari.

S tim u vezi, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je nedosmisleno istakao da se SAD čvrsto zalažu za demokratiju i suverenitet Jermenije i da oružane snage zemalja ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnju politiku.

Reči podrške Ankare mogle bi da se dožive kao otvoreno ruganje, jer jermensko javno mnjenje ima negativan stav prema Turskoj, posmatrajući je i kao saveznika Azerbejdžana. Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu osudio je pokušaje nasilnog preuzimanja vlasti u bilo kojoj zemlji. Kako je rekao, to se odnosi i na događaje u Jermeniji.

Pašinjanov naredni korak je bio zahtev predsedniku Jermenije Armenu Sarkisjanu u kojem traži ostavku načelnika Generalštaba Onika Gasparjana, što je jermenski lider odbio. Premijer je insistirao, vratio dokument predsedniku i ponovo je odbijen. Sada bi zahtev za ostavku načelnika Generalštaba trebalo da stupi na snagu automatski u roku od tri dana.

Obraćajući se svojim pristalicama, Pašinjan je iznosio reči koje su u nekoj meri ličile na kajanje. On je narodnu ljubav nazvao razlogom grešaka kabineta ministara.

„Pokušavajući da opravdamo tu ljubav, želeli smo da postupamo ispravno i idealno. A u mnogim slučajevima traganje za savršenstvom je dovodilo do pasivnosti“, rekao je on.


Nova retorika oko „Iskandera“

U međuvremenu, Pašinjan je promenio stav o još jednom pitanju. Nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jermenski premijer je priznao je da bio pogrešno informisan u pogledu stanja ruskih raketnih kompleksa „Iskander-M“ isporučenih Jermeniji.

Situacija u vezi sa ruskim „Iskanderima“ je inače povezana sa novom političkom krizom koja se rasplamsala u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o tim sistemima. Tom prilikom, on je prokomentarisao izjavu svog prethodnika Serža Sargsjana o neblagovremenoj upotrebi ruskih „Iskandera“ tokom borbi u Nagorno-Karabahu. S tim u vezi, Pašinjan je izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

„Premijerova izjava nema nikakve veze sa sadržajem i kvalitetom jermensko-ruskih savezničkih odnosa u oblasti vojne i vojno-industrijske saradnje. Nema sumnje da je rusko oružje jedno od najboljih na svetu“, izjavila je portparolka premijera Mane Gevorgjan.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #199 on: March 06, 2021, 02:39:56 pm »Protivnici Pašinjana okupljaju se u centru Jerevana – traže sastanak sa predsednikom


Pristalice jermenske opozicije okupljaju se u centru Jerevana na protestu protiv premijera zemlje Nikola Pašinjana, javlja naš dopisnik.

Protest se održavana bulevaru Bagramjana kod zgrade parlamenta. Jake policijske snage obezbeđuju područje.

Nekoliko stotina veterana i građana ranije je održalo miting kod zgrade Ministarstva odbrane Jermenije u znak podrške načelniku Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onika Gasparjana čiju ostavku traži Pašinjan.

Nakon protesta, uputili su se ka bulevaru Bagramjana gde su se pridružili ostalim pristalicama opozicije.

Vojni rezervisti i veterani zahtevaju ostavku Pašinjana i sastanak sa predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom.

Kako je rekao predstavnik advokatske komore Jermenije Ara Zograbjan, ukoliko se predsednik ne sastane sa njima, oni će se uputiti prema njegovoj rezidenciji i pokušaće da smisle kako dalje da deluju, a takođe će pokušati da saznaju razlog „predsednikovih strahova“. Predsednička rezidencija je udaljena nekoliko stotina metara od zgrade parlamenta.

„Pozivamo predsednika da se obrati Ustavnom sudu sa zahtevom da odluku premijera Nikola Pašinjana o smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije proglasi antiustavnom“, rekao je Zograbjan.

Kako kaže, okupljeni traže od predsednika da izvrši svoju ustavnu dužnost.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #200 on: March 06, 2021, 07:59:28 pm »

Opozicija se sutra ponovo sastaje sa predsednikom, tema smena načelnika generalštaba
Tanjug 06.03.2021.

Predstavnici jermenskog opozicionog Pokreta za spas otadžbine saopštili su da planiraju da sutra održe još jedan sastanak sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisjanom kako bi na njega apelovali da onemogući smenu načelnika Generalštaba Onika Gasparjana.

"Sutra se predstavnici Pokreta za spas otadžbine ponovo sastaju sa predsednikom na njegovu inicijativu. Mi ćemo mu sigurno predati svoje zahteve, odnosno uložiti žalbu pred Ustavnim sudom na ukaz o smeni šefa Generalštaba", rekao je tokom skupa u Jerevanu opozicioni političar Iškan Sagatelijan, prenosi Tass.

Opozicija poziva Sarkisjana da se žali Ustavnom sudu na predlog premijera Nikola Pašinjana da smeni šefa Generalštaba do 9. marta. Jermenija je zahvaćena političkom krizom nakon što je Generalštab te zemlje izdao saopštenje u kojem se od premijera i vlade traži da podnesu ostavku 25. februara. Pašinjan je taj potez vrha oštro kritikovao kao pokušaj vojnog puča i dva puta podneo predsedniku ukaz o smeni načelnika Generalštaba. Od izbijanja krize u Jermeniji, opozicija je održala dva sastanka sa predsednikom, na kojima se razgovaralo o ostavci Gasparjana, podseća ruska agencija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #201 on: March 09, 2021, 10:59:16 am »Quote
Why isn't Armenia in the news?

It’s hitting the fan in Armenia. There’s protests, accusations of a military coup and a power struggle to boot. Not that you would know. The media’s totally ignored the story. RT’s Polly Boiko can explain.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #202 on: March 10, 2021, 06:55:08 am »

Opozicija blokirala poslanicima ulaz, za sada nema sukoba
Tanjug 09. 03. 2021.

NEKOLIKo stotina opozicionih aktivista okupilo se ispred jermenskog parlamenta u centru Jerevana, javio je danas izveštač agencije TASS.
 
Okolne ulice i službeni ulaz su okruženi policijom, a situacija je mirna, bez sukoba. Demonstranti su na nekoliko mesta zapalili vatru, a pevali su patriotske pesme i da je "premijer Nikol Pašinjan izdajnik uvek bio". Ranije u toku dana, lider Pokreta za spas domovine Vazgen Manukjan pozvao je pristalice da blokiraju ulaze u parlament, da ne dozvole poslanicima da uđu unutra, a takođe je rekao da se postave šatori ispred državne zgrade. Jermenija se trenutno nalazi u krizi, jer protivnici premijera zahtevaju da on ode, a i generalštab jermenske vojske je izdao saopštenje u kojem zahteva da Pašinjan ode, kao i cela vlada. Pašinjan je taj potez nazvao pokušajem državnog udara i rešio da smeni načelnika generalštaba Onika Gasparjana, ali je predsednik Armen Sarkisjan, koji je vrhovni komandant, odbio da skloni Gasparjana sa položaja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #203 on: March 10, 2021, 06:57:07 am »

Više hiljada demonstranata opkolilo parlament u Jerevanu
Srna 09.03.2021.

Više hiljada pristalica opozicije blokiralo je zgradu parlamenta Jermenije u Jerevanu zahtevajući od premijera Nikole Pašinjana da podnese ostavku.

Pašinjan odbija da podnese ostavku zbog mirovnog sporazuma postignutog u novembru kojim je okončan šestosedmični sukob sa azerbejdžanskim snagama u Nagorno-Karabahu. Političke tenzije u Jermeniji eskalirale su prošlog meseca kada je Generalštab zatražio ostavku Pašinjana, a on na to odgovorio smenom generala Onika Gasparjana. Opozicija je danas zatražila od svojih pristalica da izvrše pritisak na Pašinjana tako što će blokirati parlament. Demonstranti su opkolili zgradu parlamenta i zabeleženi su sporadični sukobi sa policijom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #204 on: March 10, 2021, 08:15:35 am »I zvanično: Načelnik Generalštaba Jermenije razrešen dužnosti


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je načelnik Generalštaba oružanih snaga zemlje Onik Gasparjan napustio svoju dužnost. Međutim, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio je zakon prema kome je načelnik smenjen.

„Uzimajući u obzir činjenicu da predsednik Jermenije nije potpisao nacrt ukaza koji je podneo premijer u određenom roku koji je utvrđen zakonom 'O vojnoj službi i statusu vojnika' i pošto se nije obratio Ustavnom sudu, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan po zakonu je razrešen dužnosti od 10. marta“, navodi se u saopštenju Pašinjana.

Kasnije je pres-služba jermenskog lidera saopštila da je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio zakon „O vojnoj službi i statusu vojnika“ u Ustavnom sudu.

„Predsednik zemlje obratio se Ustavnom sudu kako bi se utvrdilo da li je zakon 'O vojnoj službi i statusu vojnika“ u skladu sa Ustavom. Obraćanje je uslovljeno problemima u praksi sprovođenja zakona, koji su postali očigledniji nakon inicijative premijera o otpuštanju načelnika Generalštaba Oružanih snaga zemlje Onika Gasparjana i naknadni ustavni i pravni procesi“, navodi se u saopštenju.

„Predsednik se nada da će brzo donošenje odluke (Ustavnog suda) pružiti pravnu sigurnost i doprineti rešavanju krizne situacije“, dodaje se.

Predsednik Jermenije ranije je odbio da potpiše odgovarajući ukaz o smeni načelnika Generalštaba koju je predložio premijer, ali nije prosledio dokument Ustavnom sudu, što je dovelo do automatske ostavke vojnog zvaničnika.

Prema saopštenju pres-službe predsednika, on u Ustavnom sudu nije osporio sam nacrt ukaza, nego odredbe zakona „O vojnoj službi i statusu vojnika“, kojima su regulisana kadrovska pitanja u Oružanim snagama Jermenije.

Demonstranti, koji zahtevaju ostavku Pašinjana, juče su blokirali ulaze u zgradu parlamenta i postavili su oko ograde dodatne šatore. Za danas su najavili veliki protest.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #205 on: March 10, 2021, 09:34:37 am »Quote
Police protect Yerevan’s parliament building from protester incursion

Officers have been deployed to keep protesters gathered outside parliament from entering the building, as opposition demonstrations continue in the Armenian capital.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #206 on: March 10, 2021, 12:38:55 pm »Smenjeni načelnik Generalštaba Jermenije traži ostavku Pašinjana, podržale ga Oružane snage


Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan saopštio je da njegova smena nije u skladu sa Ustavom i da će nastaviti sa radom u drugom statusu.

Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije podržalo je Gasparjanov zahtev o ostavci premijera zemlje Nikola Pašinjana.

 „Nastaviću da služim otadžbini i jermenskom narodu u drugom statusu“, navodi se u u saopštenju Gasparjana, koje je na Fejsbuku objavio predstavnik Generalštaba Samvel Asatrjan.

Prema rečima Gasparjana, i objavljena izjava Pašinjana o njegovoj smeni i ceo proces razrešenja sa dužnosti su protivustavni.

„To još jednom pokazuje da je izlazak iz krize moguć jedino u slučaju ostavke premijera zemlje i održavanja vanrednih parlamentarnih izbora“, ističe se u njegovoj poruci.

Gasparjan je pozvao vojnike i oficire da nastave „nesebično i predano da služe samo otadžbini i narodu u ime razvoja Oružanih snaga, jačanja Jermenije i Nagorno-Karabaha“.

Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije podržalo je Gasparjana.

„Rukovodstvo Oružanih snaga Jermenije pridružuje se poruci general-pukovnika Onika Gasparjana i potvrđuje procene aktuelne situacije u zemlji, koje su ranije date. U ovoj situaciji postoji jedno rešenje i ono je navedeno u poruci“, navodi se u saopštenju koje je objavio na Fejsbuku predstavnik Generalštaba Jermenije Samvel Asatrjan.

Oglasio se i predstavnik opozicionog „Pokreta za spas otadžbine“ Gegam Manukjan koji smatra da Onik Gasparjan ostaje načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije, uprkos saopštenju premijera Pašinjana. Manukjan ističe da se ta pitanja regulišu Ustavom. Kako je objasnio, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan se 2020. godine obratio Ustavnom sudu u cilju utvrđivanja svojih ovlašćenja i u odluci suda je, između ostalog, pisalo da predsednik imenuje načelnika Generalštaba.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #207 on: March 10, 2021, 04:03:27 pm »Opozicija u protestnoj šetnji


Ispred zgrade jermenskog parlamenta u Jerevanu ponovo je organizovan skup opozicije na kojem se zahteva ostavka jermenskog premijera Nikola Pašinjana.

Pre početka skupa jedan od lidera opozicije, predstavnik Pokreta za spas domovine, Gegam Manukjan predložio je da se mesto okupljanja premesti sa centralnog ulaza u parlament na raskrsnicu Avenije Bagramjan i Ulice Demirčjan, gde su ranije bili podignuti šatori.

Prema njegovim rečima, taktika blokiranja ulaza u zgradu parlamenta pokazala se uspešnom, jer su poslanici „morali da uđu okolnim putevima“.

Nakon okupljanja, pristalice opozicije započele su šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade vlade.

Predstavnik ujedinjene opozicije Išhan Sagateljan saopštio je da će demonstranti nastaviti da blokiraju ulice u blizini parlamenta.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #208 on: March 11, 2021, 12:08:03 pm »Predsednik Jermenije odbio da imenuje novog načelnika Generalštaba


Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan odbio je da imenuje Artaka Davtjana za novog načelnika Generalštaba vojske, čiju kandidaturu je predložio premijer Nikol Pašinjan, saopštila je pres-služba šefa države.

„Predsednik republike je vratio sa svojim primedbama predlog premijera o imenovanju Artaka Davtjana za načelnika Generalštaba Oružanih snaga“, navodi se na sajtu predsednika.

Ranije je Pašinjan pokrenuo proceduru imenovanja Davtjana za načelnika Generalštaba umesto general-pukovnika Onika Gasparjana, čije nadležnosti, po tvrdnjama premijera su prestala 10. marta. Gasparjan je izjavio da će osporiti svoju smenu pred Administrativnim sudom.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #209 on: March 11, 2021, 05:08:42 pm »
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.