PALUBA
July 18, 2024, 10:08:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Jermeniji  (Read 40291 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: November 11, 2020, 03:50:04 pm »Quote
Peace or defeat? | Nagorno-Karabakh truce triggers protests in Armenia, celebrations in AzerbaijanLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: November 11, 2020, 04:34:32 pm »Demonstranti dali ultimatum Pašinjanu: Do ponoći mora da podnese ostavku


Demonstranti u Jerevanu dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta.

Demonstranti traže od Pašinjana da dobrovoljno podnese ostavku zbog potpisivanja mirovnog sporazuma sa Bakuom i traži sazivanje vanredne sednice parlamenta.

Kako je saopštio predsednik glavnog odbora Jermenske revolucionarne federacije „Dašnakcutjun“ Išhan Sagateljnn, u protivnom slučaju će organizatori mitinga održati u 00.30 (22:30 po srednjeevropskom vremenu) pres-konferenciju na kojoj će pokušati da „reše pitanje odlaska Pašinjana“ do sutra uveče.

Kako je naglasio Sagateljan, predstavnici opozicije žele da izbegnu potrese, iako su sigurni da će građani, ako ih pozovu, izaći na akciju neposlušnosti u celoj republici. On je upozorio vlasti da ne vrše masovna hapšenja, naglasivši da će to biti „velika greška“.

Opozicija se okupila danas ispred parlamenta i na trg Slobode, gde skandira: „Nikol - izdajnik“. Policija je već privela oko 130 osoba.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #17 on: November 11, 2020, 05:53:03 pm »Quote
Protesters in Armenian capital Yerevan are calling upon Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan to quit till midnight. Yesterday Armenia and Azerbaijan, with the mediation of Russia, signed ceasefire agreement to end 44 day-long war over Nagorno Karabakh territory. Armenian opposition parties have rejected the peace deal signed between Azerbaijan and Armenia. Protesters in Yerevan today marched from Liberty Square to National Assembly building calling upon Nikol Pashinyan, Armenian Prime Minister, to resign till midnight. Meanwhile Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan said today, in a statement, that he signed ceasefire deal after receiving written advice from Armenian Chief of General Staff of Armed forces. Political crisis in Armenia seems to be deepening.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #18 on: November 11, 2020, 05:57:28 pm »Jermenski parlament večeras traži poništenje sporazuma sa Azerbejdžanom o Karabahu


Lider jermenske opozicione partije „Svetla Jermenija“ Edmon Marukjan saopštio je da je sakupljen dovoljan broj potpisa za sazivanje vanredne sednice jermenskog parlamenta.

Sednica je zakazana za večeras u 20:00, javlja dopisnik Sputnjika.

Okupljeni demonstranti u centru Jerevana dali su ranije ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, inače će oko 00:30 sazvati vanrednu pres-konferenciju na kojoj će pokušati da „reše pitanje odlaska Pašinjana“.

U međuvremenu, policija je dala okupljenima pet minuta da se raziđu.

Juče je opoziciona partija „Napredna Jermenija“ saopštila da prikuplja potpise za saziv vanredne sednice parlamenta, gde bi se poništilo učešće Jerevana u novim sporazumima oko Karabaha.

izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #19 on: November 11, 2020, 06:02:40 pm »

Šta se ovi bune, ionako bi ih zgazili.

poz.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #20 on: November 11, 2020, 06:49:01 pm »

Ratnici iz fotelje.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #21 on: November 12, 2020, 08:39:42 am »Jerevan: Opozicija nije uspela da smeni Pašinjana zbog nedostatka kvoruma u parlamentu


Vanredno zasedanje jermenskog parlamenta, sazvano radi razmatranja pitanja o ostavci premijera Jermenije Nikola Pašinjana, nije održano zbog nedostatka kvoruma, saopštila je opoziciona poslanica parlamenta Naira Zograbjan.

„Sastanku je prisustvovala samo potpredsednica parlamenta Lena Nazarjan. Drugi poslanici iz vladajuće frakcije nisu došli na sednicu“, saopštila je Zograbjanova.
Istovremeno, dopisnik Sputnjika javlja da je u blizini zgrade parlamenta u Jerevanu bačena dimna bomba tokom protesta opozicije.

Predstavnik policije je saopštio da je jedan od demonstranata bacio dimnu bombu, i da je on već uhapšen.

Jedan od organizatora mitinga, predstavnik stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan je rekao da je ovo provokacija vlasti i pozvao je na opreznost.

Drugi organizator mitinga je pozvao okupljene da se raziđu kućama „u cilju osiguravanja njihove bezbednosti“. Policija je tražila od demonstranata da se raziđu u roku od pet minuta. Masa je počela da napušta mesto okupljanja.

Okupljeni demonstranti u centru Jerevana dali su ranije ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, inače će oko 00:30 sazvati vanrednu pres-konferenciju na kojoj će pokušati da „reše pitanje odlaska Pašinjana“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: November 12, 2020, 08:41:13 am »Mediji: Glavni bezbednjak Jermenije doživeo srčani udar


Šef Službe za nacionalnu bezbednost (SNB) Jermenije Armen Abazjan doživeo je infarkt i prebačen je u bolnicu, puše portal Pastinfo, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Prema informacijama „Pastinfo“, novoimenovani direktor SNB Abazjan je prebačen u bolnicu sa srčanim udarom“, piše list.

Kako se navodi, pres-centar SNB je obećala da će saopštiti tačne informacije.

Abazjan je imenovan na mesto rukovodioca Službe za nacionalnu bezbednost Jermenije 8. novembra. On je na tom mestu zamenio Mikaela Ambarcumnjana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: November 12, 2020, 08:44:34 am »Predsednik Karabaha otkriva ko je „prodao zemlju“


Predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan je u video-obraćanju putem fejsbuka rekao da ako nekoga i treba optuživati za „izdaju“, onda je to ceo jermenski narod.

Arutjunjan je objavio delove prethodnih obraćanja, uključujući i obraćanje iz grada Šuša, rekavši da je to učinjeno radi toga kako se ne bi tražili izdajnici i „oni koji su prodali zemlje“. Prva epizoda je snimljena 3. oktobra kada je protivnik zauzeo Tališ i došao do Madagiza. Tada je čitavom severu pretila opasnost.

Prema rečima predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha, tada se deo vojnika panično povukao iz područja Ehniker i nije bilo dovoljno resursa da se obezbedi pozadina. Neke neregularne jedinice su odbile da idu na prvu liniju.

„Rekao sam da ću otići na prvu liniju, ali oni su odbili“, rekao je Arutjunjan.

Ipak je deo vojnika krenuo sa njim i zadatak je bio rešen. Predsednik je rekao da govori o tome, jer je prinuđen.

Kako kaže, svaki put je upozoravao na to da postoji potreba za ljudstvom. Arutjunjan ističe da je prema procenama eksperata bilo potrebno mobilizovati 80.000-100.000 ljudi kako bi pobedili.

„Ko je 'prodao zemlju'? Učinili smo to kao narod, izdali smo našu decu od 18-20 godina. Izdali smo svi zajedno“, kaže Arutjunjan.

Prema njegovim rečima, političari koji danas traže izdajice neka pruže dokaze o svom učešću, o učešću svojih bližnjih i rođaka. „Selfiji se ne računaju“, dodaje predsednik.

„Koga kod da pitate – bio je u Omaru. Tamo su se odvijale veoma teške borbe, ali zahvaljujući vojnicima, položaji su uskoro bili uspostavljeni. Prevarili ste narod praveći selfije“, poručuje Arutjunjan.

Kako kaže, bilo je problema sa kontrolom vazdušnog prostora, posebno su im problem pravile bespilotne letelice. Borili su se uglavnom 18-godišnjaci. Na kraju je postojala opasnost od toga da ih opkole, zbog čega je i potpisan mirovni sporazum.

Arutjunjan je nazvao izdajicama i muškarce iz Nagorno-Karabaha koji su ostavili zemlju i sakrili se na teritoriji Jermenije.

Na kraju svog obraćanja, predsednik je pozvao stanovnike Nagorno-Karabaha da ne učestvuju u protestima u Jerevanu.

„Ne uplićite se u političke intrige“, poručio je Arutjunjan, pozivajući stanovnike Karabaha da se vrate u zemlju.

Prema njegovim rečima, sve su to provokacije, ali je potrebno pokazati jedinstvo pred spoljnim neprijateljem.

Arutjunjan je istakao da će vlasti učiniti sve da obnove infrastrukturu i obezbede sve što je neophodno.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #24 on: November 12, 2020, 08:46:26 am »Uhapšen jedan od lidera jermenske opozicije


Bivši potpredsednik skupštine Jermenije i član izvršnog odbora Republikanske partije Eduard Šarmazanov uhapšen je večeras zbog organizacije protesta, saopštio je novinarima advokat Tigran Atanesjan.

Specijalna istražna grupa je pokrenula krivični postupak zbog organizacije protesta u Jerevanu u uslovima ratnog stanja. Kazna zatvora je do dva meseca.

„Hapse sve aktivne političke poslenike kako bi lišili demonstrante liderstva“, rekao je Atanesjan.

Okupljeni demonstranti u centru Jerevana dali su ranije ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, zbog potpisivanja prekida vatre u Karabahu. Pošto on to nije uradio, opozicija će sutra saopštiti koje će korake će dalje preduzeti.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #25 on: November 12, 2020, 09:07:23 am »Svojevrsna retrospektiva i post mortem događaja ....
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #26 on: November 12, 2020, 09:33:37 am »Jerevan demantuje da je glavni bezbednjak Jermenije doživeo infarkt


Informacije o srčanom udaru šefa Službe nacionalne bezbednosti Jermenije Armena Abazjana nisu istinite, saopšteno je na sajtu Službe.

Ipak, u saopštenju je navedeno da se Abazjan obratio medicinskoj ustanovi radi lekarskog pregleda, ali da je „trenutno na svom radnom mestu i u potpunosti ispunjava svoje dužnosti“.

Abazjan je 8. novembra imenovan za rukovodioca Nacionalne službe bezbednosti Jermenije. Prethodno je Mikael Ambardcumjan razrešen dužnosti vršioca dužnosti šefa Nacionalne bezbednosti na predlog premijera Nikola Pašinjana.

Podsetimo, portal Pastinfo je, pozivajući se na neimenovane izvore, u sredu pisao da je Armen Abazjan doživeo infarkt i prebačen je u bolnicu.

Jermeniju poslednjih dana potresaju nemiri zbog potpisivanja primirja sa Azerbejdžanom kojim je veliki deo Karabaha izgubljen. U sredu je održan veliki miting opozicije na kojem je zatražena ostavka premijera Nikola Pašinjana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #27 on: November 12, 2020, 09:37:30 am »Quote
Protesters in Armenia call for Prime Minister to step downLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: November 12, 2020, 09:47:24 am »Jermenija: Privedeno 10 lidera opozicije


U Jerevanu je posle protestnih skupova privedeno 10 lidera opozicije.

Oni su optuženi a organizaciju protesta u uslovima ratnog stanja. Prema informacijama medija, među privedenima je i bivši šef Službe nacionalne bezbednosti Artur Vanecjan.

Ranije je objavljeno i da je priveden bivši potpredsednik parlamenta i član Republikanske partije Eduard Šarmazanov, kao i predstavnik stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan, jedan od organizatora protesta.

Protesti su održani juče a okupljeni demonstranti u centru Jerevana dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju.

Međutim, vanredno zasedanje jermenskog parlamenta, sazvano radi razmatranja pitanja o ostavci Pašinjana i poništavanju sporazuma o Nagorno-Karabahu, nije održano zbog nedostatka kvoruma.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: November 12, 2020, 11:05:09 am »Emisija; Svet sa Sputnjikom ...


Quote
U Nagorno-Karabahu je zaćutalo oružje posle 45 dana sukoba Jermena i Azerbejdžanaca u kojima je stradalo više hiljada ljudi. Sporazumom koji su potpisali lideri Jermenije, Azerbejdžana i Rusije liniju razdvajanja sledećih pet godina čuvaće ruski mirovnjaci.

Šta je sve dogovoreno, ko je šta dobio a šta izgubio? Može li postignuti dogovor biti put ka konačnom rešenju i izlaz iz začaranog kruga višedecenijskog spora oko Karabaha? Da li je sporazum spasavanje ili poraz Jermena? Zašto je nemirno u Jerevanu gde ljudi demonstriraju tražeći ostavku premijera Nikole Pašinjana koji je došao na vlast 2018. na talasu uličnih protesta?

O razvoju događaja u Nagorno-Karabahu u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govore Đuro Bilbija, glavni i odgovorni urednik informativnog portala „Fakti“ i dopisnik dnevnog lista Novosti iz Moskve Branko Vlahović.


Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.132 seconds with 23 queries.