PALUBA
July 21, 2024, 02:55:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Jermeniji  (Read 40385 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #75 on: November 21, 2020, 12:54:22 pm »

U prvom planu problemi Nagorno-Karabaha
Novosti online 21. 11. 2020.

RUSIJA je privržena potrebi rešavanja humanitarnih problema i pitanje izbeglica u Nagorno-Karabahu nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- U prvom planu imamo pitanja, povezana sa potrebom rešavanja problema oko Nagorno-Karabaha. Izjava od 9. novembra omogućava da se sva ta pitanja rešavaju na osnovu sporazuma koji su stavljeni na papir i koji su potpisali trojica lidera. To se pre svega odnosi na povratak izbeglica i sva humanitarna pitanja u aktuelnoj situaciji. Mi smo tome privrženi - rekao je Lavrov tokom sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. Prema rečima Lavrova, Rusija podstiče međunarodne organizacije kako bi one aktivnije pomagale stanovnicima Nagorno-Karabaha.

- Pored uloge koju igraju mirovnjaci, međuresorni centar koji se formira prema ukazu predsednika Putina i koji već počinje sa radom, takođe će kontrolisati sva ta pitanja - istakao je ruski ministar. Lavrov je tom prilikom preneo Pašinjanu pozdrave od predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Mihaila Muraška.

Premijer Jermenije je saopštio da je imao sadržajan razgovor sa Lavrovom. Pašinjan je na sastanku sa ruskim ministrom rekao da je prisustvo ruskih mirovnjaka u nepriznatom Nagorno-Karabahu važan faktor bezbednosti za stanovnike Karabaha.

- Glavno pitanje je situacija u Nagorno-Karabahu. Treba da donesemo odluke o mnogim pitanjima. Najvažnija je humanitarna strana pitanja, kako bi se obezbedio povratak stanovnika Karabaha svojim kućama. Trenutno se primećuje dobra dinamika vraćanja stanovnika Karabaha. Ruski mirovnjaci se već nalaze na određenim mestima, već osiguravaju bezbednost i to je zaista veoma važan faktor za osiguravanje bezbednosti - rekao je premijer, prenela je njegova pres-služba. Pašinjan je dodao da ima i nerešenih pitanja koja zasad ostaju otvorena.

- Kako ćemo osigurati prava stanovnika nekoliko regiona da se vrate, ko će osiguravati bezbednost sunarodnika, kako će se to realizovati, To su pitanja koja se nalaze na našem dnevnom redu - objasnio je Pašinjan.

Nešto kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da se Lavrov sastao sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisjanom. Šef ruske diplomatije nakratko se sastao i sa svojim novim jermenskim kolegom Arojem Ajvazjanom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #76 on: November 21, 2020, 04:37:09 pm »

Jermenska opozicija održala novi protest protiv Pašinjana: "Znamo kakve je izdajničke radnje počinila ova vlada"
Tanjug 21.11.2020.

U Jerevanu su ponovo održani protesti opozicije koja zahteva da premijer Jermenije Nikola Pašinjan podnese ostavku, prenela je agencija TAS S.

Opozicija je vladi poručila da ode sa vlasti bez tenzija.

- Znamo kakve je izdajničke radnje počinila ova vlada. Ukoliko ostanete na vlasti, samo ćete pogoršati situaciju - rekao je zamenik predsednika parlamenta, član opozicione stranke "Prosperitetna Jermenija".

Za razliku od ranijih protesta, demonstranti ovoga puta nisu blokirali saobraćaj u gradu. Opozicija u Jermeniji zahteva da Pašinjan podnese ostavku jer smatra da sporazum koji je premijer 6. novembra potpisao sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, predstavlja predaju. Opozicija tvrdi i da je Pašinjan odgovoran za ekonomske i društvene probleme u zemlji.

U Jerevan je danas stigla međuvladina delegacija iz Rusije, među čijim članovima su se, između ostalih, našli ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar zdravlja Mihail Muraško. Ruski predsednik Vladimir Putin je u petak saopštio da će Rusija poslati delegaciju u Azerbejdžan i Jermeniju, čiji će zadatak biti da razmotri najaktuelnija pitanja koja se tiču implementacije trilateralnog sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #77 on: November 22, 2020, 08:18:55 am »

Da nije bilo njega, naša omladina bi i danas ginula u Karabahu
Novosti online 21. 11. 2020.

PREDSEDNIK Jermenije Armen Sarkisjan je tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom izjavio da bi bez napora koje su uložili ruski predsednik Vladimir Putin i šef ruske diplomatije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu nastavili da ginu mladi ljudi.

- Nevažno gde Jermeni žive, ali oni znaju da bismo mi i danas nastavili da gubimo mlade živote da nije bilo Vaših napora i napora predsednika Vladimira Putina. Prvih dana rata znali smo da su svi napori ruskog rukovodstva, predsednika lično, bili usmerena na prekid rata. Još jednom smo se uverili da se pravo prijateljstvo pokazuje u teškim vremenima - rekao je Sarkisjan, prenosi njegova pres-služba. On je dodao da je očuvanje režima prekida vatre u Karabahu u narednim godinama od ključnog značaja za Jermeniju.

Ruska delegacija u sastavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zamenika predsednika vlade Rusije Alekseja Overčuka, ministra zdravlja Rusije Mihaila Muraška, šefice "Rospotrebnadzora" Ane Popove danas je, nakon Jermenije, doputovala i u Baku.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #78 on: November 22, 2020, 08:27:33 am »

Pašinjan: Nadamo se obnovi bezbednosne saradnje sa Rusijom
Srna 21.11.2020.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je danas na veću vojnu saradnju sa Rusijom, dan nakon što su snage Azerbejdžana počele da se prebacuju na spornu teritoriju koju su prethodno držale jermenske snage.

- Nadamo se obnovi ne samo bezbednosne saradnje sa Rusijom, već i vojne i tehničke. Naravno, bilo je teških vremena i pre rata, ali je situacija danas čak i teža - rekao je Pašinjan. On je ovom izjavio tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom nakon što su trupe Azerbejdžana ušle u oblast Agdam na granici sa Nagorno-Karabahom, navodi TASS.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorile su prekid vatre, uz posredovanje Rusije, 9. novembra, posle šest sedmica sukoba. Prema tom sporazumu, Azerbejdžan zadržava kontrolu nad tri oblasti, koje su do sada kontrolisali Jermeni.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #79 on: November 24, 2020, 03:19:51 pm »Nakon oštre kritike vlasti ministri podnose ostavke


Nakon oštrih kritika na račun vlade Jermenije, ministar ekonomije te zemlje Tigran Kačatrijan ponudio je svoju ostavku, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Kritike su upućene zbog prihvatanja dogovora sa Azerbejdžanom u Nagorno Karabahu.

Ovu informaciju je saopštila Kačatrijanova predstavnica Ana Ohanijan na svom FB profilu, nakon imenovanja novih ministara odbrane i spoljnih poslova u vladu Jermenije, preneo je Rojters.

Vlada premijera Nikola Pašanijana je pod velikim pritiskom nezadovoljnih građana koji demonstriraju i traže njegovu ostavku jer je pristao da se okončaju borbe u Nagorno Karabahu, enklavi u Azerbejdžanu u kojoj su Jermeni većinski narod.

Pašanijan je odbio da podnese ostavku i najavio je šestomesečni akcioni plan kojim bi se osigurala bezbednost Jermenije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #80 on: November 24, 2020, 05:31:34 pm »Jermenija u dubokoj krizi: Polovina Vlade podnela ostavku


U Jermeniji je šest od 12 ministara iz vlade premijera Nikola Pašinjana podnelo ostavku nakon trilateralnog sporazuma Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan je na predlog Pašinjana razrešio dužnosti ministra spoljnih poslova Zograba Mnacakanjana, ministra za vanredne situacije Feliksa Colakjana, ministra odbrane Davida Tonojana, ministarku za rad i socijalna pitanja Zarui Batojan, kao i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Araika Arutjunjana.

Ranije je saopšteno da je i ministar ekonomije Jermenije Tigran Hačatrjan podneo ostavku, ali da je predsednik još nije potpisao.

Podsetimo, premijer Jermenije Nikol Pašinjan je najavio kadrovske promene u vladi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #81 on: November 25, 2020, 12:33:17 pm »Jermenska Akademija nauka traži ostavku Pašinjana


Prezidijum Nacionalne akademije nauka Jermenije saopštio je da traži ostavku vlade zemlje na čelu sa premijerom Nikolom Pašinjanom.

„U ovoj situaciji smatramo neefikasnim dalji boravak jermenske vlade na čelu zemlje, zahtevamo ostavku kabineta na čelu sa premijerom republike“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Nacionalne akademije nauka.

Nacionalna akademija nauka smatra da je trilateralna izjava o Karabahu ponižavajuća za jermenski narod, ali istovremeno ističe izuzetnu ulogu ruskih mirovnih snaga kao garanta bezbednosti Jermena u Karabahu.

U saopštenju se poziva da se isključe napadi usmereni na demoralizaciju vojske, da bi se promovisalo popunjavanje, jačanje i modernizacija Oružanih snaga Jermenije. 

Akademija nauka najoštrije osuđuje pasivan odnos vlasti prema nauci, koji se demonstrirao tokom mnogo godina.

„Kao rezultat toga, pokazalo se da je razvoj i primena savremenih tehnologija u odbrambenom sistemu zemlje nemoguć“, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, prezidijum smatra da je neprihvatljivo sejati neprijateljstvo i mržnju u društvu i poziva da se ulože napori na stvaranju atmosfere solidarnosti i jedinstva.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #82 on: November 26, 2020, 10:53:26 am »"Ja sam odgovoran za situaciju u Nagorno-Karabahu"


Jermenski premijer Nikola Pašinjan izjavio je danas da je on odgovoran za situaciju u Nagorno-Karabahu.

"Živimo u jako teškim vremenima, ali moramo preživeti i ova teška vremena i živeti sa posledicama", rekao je on na sastanku vlade i naglasio da kao premijer te zemlje preuzima punu odgovornost za situaciju koja je nastala u Nagorno-Karabahu, ali i da je odgovoran za budućnost zemlje, prenosi Tas s.

Unutrašnja i spoljašnja stabilnost i bezbednost su apsolutni prioriteti, rekao je Pašinjan i dodao da jermenska vlada mora da analizira razvoj događaja i "iznese istinu pred narod".

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #83 on: November 26, 2020, 05:49:11 pm »

Jermenski parlament produžio ratno stanje
IZVOR: SPUTNJIK ČETVRTAK, 26.11.2020.

Parlament Jermenije je odbio da ukine ratno stanje u zemlji koje je tražila opozicija.

Za ukidanje ratnog stanja glasalo je 36 poslanika, dok je 56 bilo protiv. Ukidanje ratnog stanja bi omogućilo opoziciji da pokrene antivladine proteste, što je za vreme ratnog stanja zabranjeno. Poslanica opozicione partije "Napredna Jermenija“ Šake Isajan saopštila da će opozicija tražiti impičment premijera Nikole Pašinjana odmah nakon ukidanja ratnog stanja u zemlji. Po njenim rečima, ostanak na stazi ratnog stanja je „žalosni pokušaj da se zadrže procesi koji objektivno treba da krenu nakon potpisivanja dokumenta o kapitulaciji (u Karabahu), kada rukovodilac-gubitnik odlazi i ostavlja državi drugu šansu da osigura bezbednost, povrati zarobljenike“.

Ratno stanje u Jermeniji je bilo uvedeno 27. septembra zbog početka sukoba u Karabahu. Antivladini protesti u Jerevanu počeli su 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #84 on: November 27, 2020, 08:22:10 am »U Jermeniji pronađen mrtav ruski vojnik


Komisija ruske vojne baze u Jermeniji, zajedno sa policijom vrši istragu smrti vojnika po ugovoru.

„Telo vojnika, bez znakova života pronašli su njegovi drugovi van teritorije baze. Nema tragova nasilne smrti“, saopšteno je Sputnjiku u ruskoj vojsci.
U toku je istraga.

Prema međudržavnom ugovoru iz 1995. godine u gradu Gjumri, Širakska oblast Jermenije, izgrađena je ruska vojna baza. Prema postojećem ugovoru ruska vojna baza će ostati na teritoriji Jermenije do 2044. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #85 on: November 27, 2020, 08:40:19 am »Quote
Azerbaijan soldiers entered Sotk gold mine in Armenia: Armenian sources

Today some Armenian journalists claimed that Azerbaijan soldiers entered Sotk gold mine of Armenia. A video was also shared on several social media networks. It was claimed that Azerbaijan forces, which took control of Kalbajar district yesterday, advanced into Armenian town Sotk, stormed Sotk gold mine and threatened the workers at the gold mine. But in the evening today, Armenian Ministry of Defense denied these claims of Azerbaijan soldiers entering Sotk gold mine of Armenia.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #86 on: November 27, 2020, 08:46:04 am »Quote
Azerbaijan forces set up check points at Sotk gold mine amid talks with Russia

Azerbaijan forces have set up check points at Sotk gold mine while talks between Azerbaijan forces and Russian company Geopromining ( GPM ) which operates Sotk gold mine continue. The gold mine is situated at Azerbaijan-Armenia border. Some part of the gold mine is in Kalbajar district which is part of Azerbaijan and some part of it is in Armenian border village Sotk. Sotk gold mine is one of the largest gold mines in the region.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #87 on: November 27, 2020, 01:58:04 pm »

Određene sile u zemlji nameravaju da izazovu haos na ulicama
Tanjug 27. 11. 2020.

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan je danas izjavio da postoje "određene sile u državi koje nameravaju da izazovu haos na ulicama."

- Te sile žele da prikažu kako navodno ne postoje poluge vlasti u Jermeniji. Žele da izazovu haos u državi, kako bi se vratili na vast. Međutim, nećemo im dozvoliti da se to desiti. Ne držimo se grčevito vlasti, međutim, narod ne želi da se oni vrate - rekao je Pašanjan.

Jermenija je na udaru opozicije, koja protestuje od 10. novembra zbog potpisivanja sporazuma sa Azerbejdžanom i zahteva da Pašanjan ode, jer je predao Nagorno-Karabah Azerima, prenosi TAS S.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #88 on: November 28, 2020, 03:59:55 pm »

Predsednik Jermenije u privatnoj poseti Moskvi
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 28.11.2020.

Predsednik Jermenije Armen Sarkasijan stiže danas u privatnu posetu Moskvi.

On će s pripadnicima jermenske zajednice razgovarati o situaciji u Jermeniji i Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

"Predsednik Armen Sarkisijan otišao je u privatnu posetu ruskoj prestonici Moskvi. On će razgovarati s predstavnicima jermenske dijaspore. Imaće sastanke i sa pripadnicima jermenske zajednice u Ruskoj Federaciji", navedeno je iz njegovog kabineta. Na sastancima će, kako prenosi TAS S, biti reči o događajima u Nagorno-Karabahu i situaciji u Jermeniji.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #89 on: November 30, 2020, 04:35:02 pm »Počela hapšenja na protestu jermenske opozicije u Jerevanu


Jermenska policija počela je da hapsi učesnike protesta koji su pokušali da blokiraju centralnu aveniju u Jerevanu – Maštoca, na još jednom mitingu protiv jermenskog premijera Nikola Pašinjana.

Pripadnici policije postrojeni su duž trotoara i ne dozvoljavaju demonstrantima da izađu na kolovoz.

Nekoliko ljudi smešteno je u policijska vozila. Okupljeni uzvikuju: „Nikol je izdajnik“.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.