PALUBA
June 18, 2024, 06:53:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 [80] 81   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Jemenu  (Read 246326 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 189


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1185 on: May 17, 2024, 05:56:03 pm »

Huti oborili još jedan Američki dron MQ-9.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* GNu2AOXWcAAmXN4.jpeg (67.61 KB, 490x1008 - viewed 4 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 378


« Reply #1186 on: May 17, 2024, 06:28:36 pm »

Мало смо скренули са теме, али нека.

Сетио сам се рекламе Карић Банке из времена пре свеопште пуцњаве, ”даме и господо, капитал не познаје националност”. Били су (делимично) у праву. Својевремено је IBM продао бизнис са персоналним рачунарима Кинезима, компанији Леново. Годинама су њихови рачунари стизали из Кине. Сада је Леново направио фабрику у Мексику и рачунари за америчко тржиште долазе из Мексика. Многе кинеске компаније, у овој ситуацији, селе производњу за америчко тржиште у неке друге земље. То раде и стране компаније које производе у Кини.

Поред геостратешких, постоји и други разлог за селидбу из Кине. Кинеска радна снага више није тако јефтина. Селидба из Кине је често скопчана са прекидима у логистичком ланцу. Користили су кинеске делове, произведене од кинеских сировина, да направе производе у Кини. Сада треба извести делови или сировине из Кине. Кина се административним мерама бори да задржи производњу. Ако наручиш сировине, мораш да чекаш на дозволе, али делове произведене у Кини ћеш извести пуно брже. Међутим, готове производе ћеш најбрже извести.

Ово ја мач са две оштрице, јер сировине из Кине (пре свега ретки земни метали) нису баш толико ретке, негоих нико није тражио на другим местима. Прљава технологија и јефтине цене су убијали мотивацију. То не значи да Американци те сировине не могу добити на другим местима. Вадили су их и у Америци.

Кина неће пропасти ради губитка америчког тржишта, пре свега зато што је развила велико домаће тржиште. Неће пропасти ни Америка без кинеске робе.
У свему томе, профитираће Мексико, али и неке друге земље трећег света, где ће се преселити производња. Америчко тржиште је огромно и снабдеваће се из других држава. Треба обратити пажњу на покушаје да се производња пресели у Африку.

Међутим, у време Трампа је покренут процес реидустријализације Америке, а наставио се и под Бајденовом администрацијом. Одређена индустрија ће се вратити у Америку, или се већ вратила. Дугорочни стратешки циљ је да Америка буде сама себи довољна. То, наравно, има своју цену.

Оно што Американци нису преселили у Кину и у чему су вероватно у врху у свету, је способност да производе индустријске погоне.

Што се тиче нафте и гаса, Америка и Канада би могле да снабдевају Европу. Међутим, смањење употребе фосилних горива ће смањити и потребу за нафтом и гасом. Литијум јесте прљав за експлоатацију, али једном када га извадиш, ако га рециклираш не требаш да га вадиш поново. Ту је, наравно и нуклеарна енергија. То што је уранијум долазио из Русије (или Казахстана преко Русије) не значи да се не вади и на другим местима, а посебно не да га нема на другим местима. По количинама руде која се вади, Канада је на другом, Намибија на трећем, а Аустралија на четвртом месту. Први је, наравно, Казахстан. Међутим, ако говоримо о резервама, Аустралија поседује четвртину светских резерви, а Канада има веће резерве него Казахстан, Намибија или Русија.Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 327


« Reply #1187 on: May 17, 2024, 07:31:05 pm »

Prvačiću,ovaj rat i jeste protiv Evrope

T i ja tvrdim. Smiley


OFF
Što se tiče Meksika, koliko je za očekivati razvoj privrede u državi sa toliko kriminala?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 075« Reply #1188 on: May 17, 2024, 08:35:54 pm »

Da vratimo temu "u kolosek"...

Snimak obaranja američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper, protivvazduhoplovnom raketom ispaljenom od strane jemenskih Huta:

Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 378


« Reply #1189 on: May 18, 2024, 03:26:21 am »

OFF
Što se tiče Meksika, koliko je za očekivati razvoj privrede u državi sa toliko kriminala?
Мексико је 12. економија света (и номинално и по куповној моћи), има 128 милиона становника и солидан раст ГДП (3-4% годишње). Има проблеме са великим социјалним разликама, криминалом и корупцијом. Криминал је везан за одређене регионе и за међусобне обрачуне криминалних банди. Висока стопа организованог криминала није сметала Америци двадесетих година да доживи економски бум.

Мексиканци су дивни људи.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 075« Reply #1190 on: May 18, 2024, 01:43:26 pm »

Jemenski Huti su sada uništili više od 150 miliona dolara u vrednosti američkih dronova nakon što su oborili i peti MQ-9 Reaper

Dana 17. maja 2024. godine, protivvazduhoplovna raketna posada pokreta Ansar Alah, poznatiji kao Huti, uspešno je oborila petu američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper u vazdušnom prostoru Jemena. Huti su sada uspeli da obore još jednu vrednu američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper, čime je ukupan broj oborenih američkih bespilotnih letelica porastao na šest, uključujući pet MQ-9 Reaper-a, za ukupnu vrednost od približno 153,2 miliona dolara.

Prema dostupnim informacijama, ovo je peti slučaj kada su Huti snage oborile američku napadnu i izviđačku bespilotnu letelicu. Dok američki izvori tvrde da je dron pao zbog "tehničkih" problema, postoje spekulacije o potencijalnoj upotrebi elektronskog ratovanja u ovom incidentu, slično ranijim pojavama. Neki izvori sugerišu da je iranska raketa zemlja-vazduh Saqr- 358 možda korišćena za obaranje ove pete bespilotne letelice MQ-9.

Raketa Saqr-358, koju je razvio Iran, je "lutajuća" raketa zemlja-vazduh koja kombinuje karakteristike i drona samoubice i konvencionalne rakete zemlja-vazduh. Koriste ga grupe kao što su Huti, Hezbolah i Islamski otpor u Iraku. Prvi put otkriven u Jemenu 2019. godine, dizajniran je da radi na visinama preko 10 km sa maksimalnim dometom od 100 km. Raketa uključuje čvrsti raketni buster za lansiranje i turbomlazni motor za let, omogućavajući joj da putuje podzvučnim brzinama i da se zadržava da identifikuje i gađa ciljeve. Koristi infracrveni tragač za snimanje, inercijalni navigacioni sistem, satelitsku navigaciju i vertikalni žiroskop, što mu omogućava da cilja različite vazdušne pretnje, uključujući helikoptere i dronove.

Konstrukcija projektila ima cilindrično telo sa tri seta krilaca za manevrisanje i stabilnost i može se lansirati sa jednostavnih postolja na zemlji ili na vozilu. Uključuje komercijalno dostupne komponente, kao što su gasna turbina Titan AMT i inercijski senzorski modul kompanije Xsense Technologies. Proces lansiranja uključuje startni motor (buster) rakete koja je pokreće do dovoljne brzine, nakon čega se buster odvaja, a gasno-turbinski motor preuzima dalje. Infracrveni senzori i optički blizinski osigurač bomogućavaju raketi da uništi mete gelerima čak i bez direktnog udara.

Brigadni general Jahja Sari, zvanični predstavnik jemenskih oružanih snaga, potvrdio je da su snage PVO Huta oborile MQ-9 Reaper u severoistočnoj jemenskoj provinciji Marib. Prema ovom saopštenju, dron MQ-9 je navodno izvodio neprijateljske akcije u vazdušnom prostoru provincije Marib kada ga je presrela raketa zemlja-vazduh „lokalne proizvodnje“. Nakon rušenja, stanovnici Wadi Mariba spalili su olupinu pre nego što su lokalne jedinice vojske stigle. U zvaničnom saopštenju brigadnog generala Jahja Sarija navodi se da se incident dogodio uz pomoć Vrhovne protivvazdušne odbrane Jemena, a scene obaranja biće naknadno objavljene.

Gubitak MQ-9 Reaper dodaje rastuću listu američkih bespilotnih letelica koje su oborile Huti snage. Pre ovog događaja Huti su oborili najmanje 5 američkih dronova. Ovi incidenti uključuju MQ-9 Reaper oboren 7. juna 2019. raketom zemlja-vazduh; još jedan MQ-9 Reaper presretnut 1. novembra 2017. u zapadnom Jemenu; MQ-9 Reaper prijavljen je oboren u avgustu 2023; još jedan MQ-9 Reaper oboren 25. aprila 2024. iznad provincije Saada; i dron ScanEagle oboren 2023. Kumulativna vrednost ovih oborenih dronova, uključujući najnoviji MQ-9 Reaper, sada iznosi približno 153,2 miliona dolara. Svaki MQ-9 Reaper je procenjen na 30 miliona dolara, dok dron ScanEagle vredi 3,2 miliona dolara.

Predstavljen 1. maja 2007. godine, MQ-9 Reaper je višenamenski, daljinski upravljani sistem koji koriste američke vazduhoplovne snage za obaveštajne, nadzorne, izviđačke (ISR) i precizne udarne misije. Poseduje set senzora, uključujući infracrvene, dnevne svetlosne TV i laserske označivače, i može da nosi nosivost do 1.700 kg, uključujući projektile Hellfire i laserski vođene bombe. Reaper može da radi na visinama do 15.000 metara i ima domet od preko 1.900 kilometara. Kontroliše se daljinski i nudi brzinu krstarenja od 313 km/h, zahvaljujući Honeyvell TPE331-10 turboelisnom motoru koji generiše 900 KS.

Predstavljen 2005. godine, manji ScanEagle je izdržljiva bespilotna letelica koju je dizajnirao Insitu, podružnica Boeinga, za obaveštajne, nadzorne i izviđačke (ISR) operacije. Može da leti preko 24 sata na visinama do 5.000 metara. ScanEagle se lansira pomoću katapulta i vraća se pomoću SkyHook sistema, koji eliminiše potrebu za pistama. Opremljen je elektro-optičkim i infracrvenim kamerama za pružanje videa i slika u realnom vremenu. Njegova mala veličina, zajedno sa težinom od samo 18 kg, omogućava raspoređivanje u udaljenim oblastima bez ekstenzivne infrastrukture, što ga čini pogodnim za razne misije, uključujući osmatranje bojnog polja ili pomorsku patrolu, pri krstarećoj brzini od 111 km/h.

Ostaci oborene letelice MQ-9 Reaper:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Višenamenski projektil Saqr-358:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

MQ-9 Reaper:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Reaper down 1.png (787.97 KB, 939x487 - viewed 3 times.)

* Saqr-358.png (797.14 KB, 942x507 - viewed 4 times.)

* Reaper1.png (428.25 KB, 904x486 - viewed 3 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 358


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1191 on: May 18, 2024, 01:45:16 pm »

Хути наносе штету међународној пловидби. Ако је промет кроз Аденски залив опао 69%, то нису само бродови за Израел. Бродови иду око рога Африке, а то повећава трошкове свима. Губи и Египат, који је наплаћивао пролазак кроз Суецки канал. Роба која долази из Кине путује две седмице дуже и мора да кошта више и стигне спорије.

Ne znam koliko je bilo ranije prometa kroz Crveno more i Suec, ali ovde ima poprilično "gužve".
Neko od mornara će znati koliko se čeka na ulaz u sam kanal, i ono što je najvažnije, ne znam da li je ranije bilo i više prometa nego sada.
Juče sam nailazio i na teretne brodove koji plove pod američkom zastavom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mislim prošle ili početkom tekuće godine, Suecki kanal kanal je bio blokiran nekih 5-6 dana, pošto se zbog vetra i slabe vidljivosti nasukao jedan veći teretni brod koji se poprečio i tako blokirao plovni put kroz kanal.

Mogli bi da odvojimo postove u novu temu tipa ekonomski uticaj hutskih napada na terentne brodove u Adenskom zalivu ili slično.


* Crveno more i ulaz u seuc.jpg (733.11 KB, 1182x726 - viewed 6 times.)

* Suecki kanal.jpg (417.84 KB, 819x602 - viewed 6 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 358


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1192 on: May 18, 2024, 02:12:16 pm »

Huti raketom pogodili naftni tanker u Crvenom moru

18.05.2024.

Još jedan brod koji je plovio kroz Crveno more bio je podvrgnut raketnom napadu jemenskog pokreta Ansar Alah (Huti). Ovo je objavio The Times of Israel.

Izraelski list je citirao informacije britanske firme Ambrey, koja pruža konsultantske usluge u oblasti bezbednosti pomorskog tereta. Kako proizilazi iz dostupnih informacija, projektil je pogodio tanker koji je vijorio zastavu Paname. Incident se dogodio u blizini jemenske luke Moha. Detaljnije informacije još nisu date.

Poznato je da su nakon početka izraelske vojne operacije u pojasu Gaze Huti, u znak solidarnosti sa palestinskim pokretom Hamas, počeli napade na brodove u vlasništvu izraelskih kompanija. Kao odgovor na ovo, SAD i Velika Britanija, a potom i niz zemalja Evropske unije, pokrenule su vojnu operaciju u Crvenom moru protiv Huta i napale brojne ciljeve u Jemenu.

Ali vojna operacija zapadnih država nije dovela do željene bezbednosti u Crvenom moru. Naprotiv, Huti su pojačali svoje napade, gađajući brodove u vlasništvu zapadnih kompanija raketama i bespilotnim letelicama.

Otkako su napadi počeli u jesen 2023. godine, bilo je više od 50 napada na civilne brodove i ratne brodove zapadnih zemalja i Izraela. Istovremeno, Huti garantuju bezbedan prolaz kroz Crveno more za brodove iz Rusije, Kine i drugih država koje nisu neprijateljski raspoložene prema Jemenu.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 075« Reply #1193 on: May 29, 2024, 04:08:06 pm »

Još jedna američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper, srušila se u Jemenu. Po izgledu sa fotografija, moguće je da je u pitanju neki mehanički kvar ili posledica dejstva sistemima elektronskog ometanja. Bilo kako bilo, letelica je naizgled u veoma dobrom stanju.
Ovo je 6. letelica ovog tipa koja se srušila u Jemenu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Reaper 4.jpg (51.71 KB, 1280x622 - viewed 6 times.)

* REaper 5.jpg (19.04 KB, 837x628 - viewed 5 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #1194 on: May 29, 2024, 04:39:35 pm »

Ова летелица ће добро доћи Иранцима да мало боље завире у унутрашњост (опрему) летелице. Спољашност су ионако већ ископирали...
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 267


« Reply #1195 on: May 29, 2024, 05:15:53 pm »

Ова летелица ће добро доћи Иранцима да мало боље завире у унутрашњост (опрему) летелице. Спољашност су ионако већ ископирали...

Možda će otputovati i u Rusiju...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 358


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1196 on: May 29, 2024, 05:17:36 pm »

Svakako će "šerovati" informacije.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #1197 on: May 29, 2024, 05:50:52 pm »

Ова летелица ће добро доћи Иранцима да мало боље завире у унутрашњост (опрему) летелице. Спољашност су ионако већ ископирали...

Možda će otputovati i u Rusiju...

Можда, али мало касније док то Иранци проуче...
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 189


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1198 on: May 30, 2024, 06:27:07 pm »

Postoji i snimak Huta koji stoje na samom dronu objavljen na društvenoj mreži X  Smiley.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 267


« Reply #1199 on: May 31, 2024, 07:09:19 am »

У америчким и британским нападима на Јемен погинула једна, рањено неколико особа

САНА – Најмање једна особа је погинула, а неколико је рањено у америчким и британским нападима на јеменски град Худаида, јавља телевизија Ал Масира коју воде Хути.

САД и Британија су у јануару почеле да изводе нападе на положаје Хута у Јемену, у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору, пренео је Ројтерс.

Хути, који своје нападе описују као дела солидарности са Палестинцима у рату у Гази, покренули су ударе дроновима и пројектилима у региону Црвеног мора од новембра, а касније су их проширили на Индијски океан.

Они су истакли да ће напасти све бродове који плове према израелским лукама, чак и у Средоземном мору, преноси Танјуг.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 [80] 81   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.064 seconds with 22 queries.