Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1340 on: January 04, 2025, 09:42:49 pm » |
|
Nije mi bila namjera polemizirati, nespretno citirao. Smisao je bio da osim njihovog "busanja u prsa" nema nikakve potvde.
OK, prihvaćeno.  A sumnjam da Ameri drže nosač blizu obale a i da je prepušten sam sebi.
Sigurno je da nije prilazio obali, a drugo - svi brodovi UGNA brane nosač, to im je osnovni zadatak. Verovatno se radi o pokušaju podizanja morala Huta.
|
|
|
|
|
|
|
bristova
Stručni saradnik za more i pomorstvo
vodnik I klase
Last Login: Today at 05:30:02 pm
|
 |
« Reply #1341 on: January 04, 2025, 11:54:47 pm » |
|
U cijelovoj ovoj priči s Hutima i zapadnim flotama, meni je fascinantno da se evo već godinu dana Huti raketama i dronovima prepucavaju s udruženim flotama Zapada.
Na oko bez većih napora. Pritom odbijajući pozive na prekid neprijateljstva od strane tih istih flota, odnosno glavnih država Zapada.
Pri tim napadima doduše nisu postigli direktne pogotke po ratnim brodovima.
Ali ni brodovi armade, uz značajnu podršku avijacije, ne mogu spriječiti Hute da ih i dalje učestalo gađaju. Niti mogu potpuno zaštititi od pogodaka trgovačke brodove koje Huti napadaju.
"Huti" v.s. "Zapad na moru" - pat pozicija. Nevjerojatno.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
Last Login: Today at 03:35:52 pm
|
 |
« Reply #1342 on: January 05, 2025, 04:39:00 am » |
|
Je li moguć jednostrani prekid rata? Šta imamo u Jemenu, nekakvo jednostrano primirije? Gdje je mirovni sporazum? Nije li S. Arabija proksi zapada?
Наравно да је могућ једнострани прекид ватре, посебно када се ради о ваздушним ударима. Као што сам написао, Саудијска Арабија и Емирати су прекинули војну интервенцију зато што им је Америка прекинула испоруке оружја. А прекинули су испоруке оружја управо да би они прекинули интервенцију. Како је онда Саудијска Арабија ратовала као прокси Запада? Da po zna koji put ponovim svoje mišljenje o Arapima i Izraelcima: oni bi naj radije da onih drugi nema. Dako da je u opšte ne morališem kad su njihovi odnosi u pitanju. Što se tiče tih brodova, jesi li ikad čuo za termin "kontrabanda"? Овде се не ради о Арапима и Израелцима, нисам их поменуо. Контрабанд (contraband) је илегална роба, роба која је законом забрањена у некој јурисдикцији. Какве везе има товар аутомобила, који је припадао индијској или турској компанији, а који се налазио у међународним водама, са контрабандом? Koliko i teroristi iz bivših kolonija imaju pravo da ubijaju mirne ljude u bivšim kolonijalnim državama. Isto toliko! I ja mislim da će doći do eskalacije u Jemenu. Samo je pitanje da li će zapad morati da pošalje pješadiju u Jemen.
Прва реченица ми баш није јасна. Али по питању ескалације се слажемо. Само што запад неће послати пешадију. Пешадија ће доћи из арапских земаља, ако буде требало. А Запад ће почети да удара из ваздуха пуно жешће, са пуно мање милости и обзира. Такође, Хути ће вероватно бити у потпуној блокади на копну, у ваздуху и на мору. * Замисли да неко почне да отима авионе Croatia Airlines зато што су узети на лизинг од World Star Aviation, која јесте британска компанија, али су два од три партнера Јевреји? Да ли би ти то било прихватљиво?
Ne ražumijem šta si htio da kažeš. Da je zapad jevrejski proksi? Хтео сам да повучем паралелу. Хути су отели јапански брод зато што је узет на лизинг од британске компаније у којој је један од већинских власника Јевреј (Израелац). То би било исто као када би неко отимао авионе на сличном основу.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
|
 |
« Reply #1343 on: January 05, 2025, 04:58:08 am » |
|
Huti ne otimaju putničke avione i ne napadaju putničke avione. Posadama brodova koje napadaju dopuste napuštanje broda i ne ometaju spašavanje posada. Izraelci, u svom provođenju genocida nad Palestincima, redovito ubijaju sve pred sobom. Djecu, žene, humanitarne radnike, djelatnike zdravstvenih ustanova, novinare...doslovno svakog na koga naiđu. Stanje u Palestini je isto ili čak i gore nego u Varšavskom getu pa čak i gore nego u nacifašističkim koncentracijskim kampovima.
Ти опет о Израелу и Гази. Имамо тему и за то. Израел не спроводи геноцид над Палестинцима, једини геноцид је био када су Палестинци (Хамас и друштво) упали у Израел, па снимали како радницима из Тајланда одсецају главе мотикама. При томе иза њих није остао нико жив. Да Израелци ”redovito ubijaju sve pred sobom ...doslovno svakog na koga naiđu”, тамо би било два милиона мртвих. Да је Израел убијао темпом којим је убијао Хамас (1200 дневно), у Гази би било убијено 550 хиљада људи.
Нећу дозволити поређење Палестине са нацистичким концентрационим логорима. У једном од њих је побијено три хиљаде људи који носе моје презиме, заједно са Јеврејима. Убијани су маљевима. Њихова имена (оних чија се имена знају) су у Музеју холокауста у Лос Анђелесу. Да се вратимо на Хуте. Посада брода који сам споменуо је заробљена и Хути је држе као таоце од 19. новембра 2023: https://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_Leader#Crew_hostages Са истим образложењем би могао да се нападне било који авион који је у власништву компаније коју сам поменуо, а који је на лизингу код неке авионске компаније. ”Кроацију” сам узео као пример јер они имају њихове авионе.
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 09:30:15 pm
|
 |
« Reply #1344 on: January 05, 2025, 09:14:58 am » |
|
KONTRABANDA
... U posebnom značenju je to izraz međunarodnog prava, kojim se označuje roba, što može služiti u ratne svrhe, a nalazi se na putu za neprijatelja. Prema tome, pojam ratne kontrabande obuhvata kvalitet predmeta i odredište kamo su predmeti upućeni. ... Prema starom običajnom pravu zaraćene su države ovlašćene prekinuti na moru trgovinu neutralaca s neprijateljem, ako predmet te trgovine može poslužiti neprijatelju za njegov ratni napor. Takva roba pada pod pravo ratnog plijena. Svaka zaraćena država određuje sama, što će smatrati kao kontrabandu, jedino je dužna proglasiti popis kontrabande, a jednako može taj popis mijenjati u toku samoga rata. ... https://pomorska.lzmk.hr/Natuknica?id=3476Palubarci smo pa je red da se služimo mornarskim izvorima 
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 09:30:15 pm
|
 |
« Reply #1345 on: January 05, 2025, 09:17:44 am » |
|
U Palestini se vrši genocid nad Palestincima od strane Izraela. Ni meni se to ne sviđa ali nažalost to je istina i stvarnost i svako tko to skriva i sam sudjeluje u tom krvničkom, neljudskom zločinu.
Veza Jemena sa događajima u getu Gazi i Zapadnoj obali je ta da Jemenci podržavaju borbu Palestinaca za slobodu i opstanak.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1346 on: January 05, 2025, 10:24:39 am » |
|
Није лако поредити нацистички злочин са оним што ради Израел, међутим може бити речи само о квантификацији (бројности, учесталости), не и о квалификацији (суштини, бићу) злочина. У Гази је свакако реч о геноциду. Нажалост, дубоко сумњам да ће таква квалификација (одређење) бити прихваћена на Западу, због притиска САД. Ако САД кажу да то није геноцид, онда НИЈЕ. Сваки покушај у УН и њеним организацијама БИЋЕ СПРЕЧЕН. Ми можемо само певати..."трла баба лан". Све док "у свету, у свету земљином не преврне - па да други постане судија." (Почетак буне против Дахија - српска народна пјесма"). Начекаћемо се!
Јемен, ратом разорена "башта Арабије" тек чека своје злосрећне дане. О, како бих волео да стварно "распиче" неки амерички носач! Нажалост, то је скоро немогуће.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
|
 |
« Reply #1347 on: January 05, 2025, 10:29:00 am » |
|
KONTRABANDA
... U posebnom značenju je to izraz međunarodnog prava, kojim se označuje roba, što može služiti u ratne svrhe, a nalazi se na putu za neprijatelja. Prema tome, pojam ratne kontrabande obuhvata kvalitet predmeta i odredište kamo su predmeti upućeni. ... Prema starom običajnom pravu zaraćene su države ovlašćene prekinuti na moru trgovinu neutralaca s neprijateljem, ako predmet te trgovine može poslužiti neprijatelju za njegov ratni napor. Takva roba pada pod pravo ratnog plijena. Svaka zaraćena država određuje sama, što će smatrati kao kontrabandu, jedino je dužna proglasiti popis kontrabande, a jednako može taj popis mijenjati u toku samoga rata. ...
https://pomorska.lzmk.hr/Natuknica?id=3476
Palubarci smo pa je red da se služimo mornarskim izvorima  Хвала на појашњењу. У истом тексту који си цитирао, стоји:
Kontrabandom se, dakle, smatra ona roba, koja se u danom času nalazi na popisu kontrabande one države, čije ratne jedinice ta roba susreće na svom morskom putu. Dakle, mora postojati popis kontrabande i on mora biti priopćen svim zainteresiranim državama. ... Da bi neka roba mogla biti smatrana kontrabandom, potreban je još i drugi uvjet: da je namijenjena neprijatelju.
Какве везе имају аутомобили који из Турске путују за Индију са Хутима?
Ја разумем да људи са симпатијама гледају на неке ослободилачке покрете, разумем и антиглобализам. Оно што не разумем је да било ко у Европи може да подржи оно што Хути раде. При томе не мислим на Израел (то је друга прича), него на нападе на трговачке бродове по њима знаним критеријима.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1348 on: January 05, 2025, 10:53:35 am » |
|
"Može li itko u Europi podržavati to što Huti rade?" A je li itko podigao glas zbog namernog ubistva službenika TV Beograd 1999., namernog gađanja putničkog voza u Grdelici (iz tri naleta), gađanja kineskog veleposlanstva, Niša, Aleksinca, Varvarina...? Nismo djeca, uvaženi Perune! Danas ne važe nikakva ranija pravila. Pali,žeži, ubijaj... od snage tvoje države zavisi kakav će biti odgovor.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
|
 |
« Reply #1349 on: January 05, 2025, 10:54:27 am » |
|
Није лако поредити нацистички злочин са оним што ради Израел, међутим може бити речи само о квантификацији (бројности, учесталости), не и о квалификацији (суштини, бићу) злочина. У Гази је свакако реч о геноциду. Нажалост, дубоко сумњам да ће таква квалификација (одређење) бити прихваћена на Западу, због притиска САД. Ако САД кажу да то није геноцид, онда НИЈЕ. Сваки покушај у УН и њеним организацијама БИЋЕ СПРЕЧЕН. Ми можемо само певати..."трла баба лан". Све док "у свету, у свету земљином не преврне - па да други постане судија." (Почетак буне против Дахија - српска народна пјесма"). Начекаћемо се!
Јемен, ратом разорена "башта Арабије" тек чека своје злосрећне дане. О, како бих волео да стварно "распиче" неки амерички носач! Нажалост, то је скоро немогуће.
Кумбор, ствари се не могу упоређивати. У концентрационим логорима није било никаквог отпора, није се водио рат. Људи су похватани и затворени као стока, а онда убијани. Преживљавали су док су били робови, док су нешто радили, и то у условима када су изгладњивани.
У Гази се води рат. Тај рат је могао стати у новембру прошле године, било је довољно да Хамас положи оружје. Ако узмемо за пример Козару, која је била геноцид, на том подручју након непријатељске офанзиве није више било становништва. Оно што није било побијено је одведено у логоре. (Изасланик Вермахта у Хрватској генерал Едмунд Глез фон Хорстенау о резултатима операције „Западна Босна” је рекао: „У љето смо очистили Козару, да тако кажем, до посљедњег човјека, као и до посљедње жене и дјетета.”) У рату у Гази, има ратних злочина, има и прекомерне употребе силе. Али геноцида нема. Током рата у Гази, успешно је вакцинисано 88% деце, полио вакцином. У БиХ је тај проценат 75%, у Црној Гори 80%. У Словенији је 85%. Јуче је Израелско министарство одбране испоручило 1200 јединица крви и 3000 јединица плазме болници у Гази. Да ли то личи на геноцид?
|
|
|
|
|
|
|
|