PALUBA
April 16, 2024, 06:33:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 79   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Jemenu  (Read 231912 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #30 on: January 12, 2010, 08:47:36 am »

Jemen na nišanu Al Kaide


11.01.2010

Da li je danas ujedinjena država na jugu Saudijskog
poluostrva na putu da postane novi Avganistan

 


Sana – Od aerodroma u glavnom gradu Jemena do hotela „Movenpik, za nekih desetak kilometara puta, prošao sam čak četiri vojne kontrole. Bila je noći vojnici s „kalašnjikovima zurili su u unutrašnjost kombija. Na svakom ček pointu parkirano je vojno vozilo s ruskim teškim mitraljezom DŠK. Drugih vozila na putevima noću i nema jer u Jemenu je zapravo policijski čas.

Sana je grad na 2.200 metara nadmorske visine, arhitektonski i uopšte mnogo podseća na Kabul. Danju, to je neka vrsta istočnjačke trgovačke gužve, noću to sve sablasno izgleda. Kao strancu savetovali su mi da bez pratnje i ne pomišljam na kretanje gradom, rizik od otmice je veliki. Svako udaljavanje od grada za strance bez pratnje obično se tragično završava.

Da li to znači da je Al Kaida na putu da Jemen pretvori u novi Avganistan? Nekada su postojala dva Jemena, Severni i Južni. Da li danas, kada je Jemen većgodinama ujedinjena država, postoje, zapravo, opet dva Jemena, „upotrebljivi i „neupotrebljivi Jemen?

Prošli teroristički napad Al Kaide završio se na oko 500 metara od hotela „Movenpik, jutros su mi na recepciji ljubazno saopštili da u graduimanekolikokamiona samoubica sa eksplozivom, ali da ne znaju gde će ta vozilai da se zakucaju. Kažu da znaju za pet do šest kamiona, za ostale ne znaju. Možda ih ima, a možda ih i nema.

Danas su u Sani ponovno otvorene ambasade nekih zapadnih država, uključujući i američku, koje su nekoliko dana zbog pretnji od terorističkih napada bile zatvorene. Ovdašnji zvaničnici zatvaranje i ponovno otvaranje tih ambasada komentarišu kao meru političkog pritiska SAD na vladu u Sani da se dozvoli direktan ulazak američkih specijalnih snaga u Jemen. Zasada, Jemen to odbija, ali traži svu moguću međunarodnu vojnu pomoću suprotstavljanju terorizmu Al Kaide. Hitnu vojnu pomoću municiji, artiljeriji i ostalom naoružanju većsu poslale neke zemlje EU, a SAD ohrabruju i druge države da to što pre učine.


„Imao sam kuću u neupotrebljivom delu Jemena, rekao mi je Muhamed Jazid, stari trgovac.„Nalazila se sa one strane velikih brda kojavidite iznad Sane. Postalo je isuviše opasno, napustio sam kuću i eto me u centru grada.”

Jemen, podeljen na dva sveta, „upotrebljivi, koji se može pohvaliti kakvom-takvom bezbednošću, i onaj drugi „neupotrebljivi,gde vladaju plemenske poglavice i Al Kaida. Jemenska armija, koja ukupno ima 66.700 pripadnika teško može da potpuno kontroliše teritoriju od 527.970 kvadratnih kilometara sa 23 miliona stanovnika u 17 provincija. Nacionalni dohodak po stanovniku je oko 1.000 dolara, vojni budžet je 1,3 milijarde dolara. Od teškog naoružanja vojska Jemena poseduje oko 1.000 tenkova ruske i američke proizvodnje, od T-55, T-62 do američkih M-60A1. Amerika je nedavno isporučila Jemenu i vojne „hamere. Od vojne avijacije Jemen ima 18 ruskih „migova-29, 15 aviona tipa „mig-21, deset američkih „F-5E, 30 ruskih „Su-17 i „Su-22, te osam ruskih helikoptera „Mi-35.

Strategija Al Kaide u Jemenu je jasna:teroristi nastoje da nateraju vladine snage da napuste odbranu vitalnih objekata istrateških područja, da vlada raštrka vojne snage po hiljadama sela, vršeći pritisak na jemensku logistiku. Tako bi gradovi i ekonomski ciljevi postali vrlo ranjivi što bi teroristima omogućilo ulazak u gradove i kontrolu nad prihodima od izvoza gasa inafte. S druge strane, planinski i plemenski deo Jemena većgodinama je regrutna baza Al Kaide gde njeni najviši operativci ulažu trud i pronalaze nove „talentovane” teroriste. Nijedna armija u svetu ne može jednim udarcem i samo jednom ofanzivomda onesposobi takvu fluidnu terorističku strukturu, posebno ne na terenu kakav je Jemen.

U hotelu su osvanule nove poternice za liderima Al Kaide iz provincije Marib: Aidhom Džaberomal Shabvanijem, AlijemFaresom, Tarekombin SaodomMuelijem, Ghalibomal Zaidijem.

Noć brzo pada na Sanu.

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #31 on: January 12, 2010, 06:57:23 pm »

Avioni uzleću u cik zore


12.01.2010

Znate prijatelju, ovde su stigli teroristi iz Alžira, Irana, Avganistana, oni su najopasniji snajperisti, mogu da vas pogode sa 1.500 metara razdaljine tačno u čelo, kaže general Saad
 
Jemenski ratnici sa noževima kao tradicionalnim oružjem (Foto AFP)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sana – Grmljavina mlaznih motora odjekuje u cik zore u kotlini glavnog grada Jemena. Borbena avijacija Jemena dejstvuje čim se sunce pomoli iza visokih brda. Oficiri iz vazduhoplovne komande kažu da su već potrošili skoro sve zalihe „pametnih” i običnih gravitacionih bombi gađajući pećine u kojima su borci Al Kaide.

Brigadni general Saad Rageh Saad iz Ministarstva odbrane na ručku priređenom za izveštača „Politike” rekao je da se Jemen obratio svim državama, koje su u frontu bitke protiv svetskog terorizma, da mu pomognu u isporukama oružja i da su taj apel SAD podržale. Naravno, Jemen ne traži oružje na poklon, već ga odmah i plaća delom američkim kreditom, delom sopstvenim parama. Uz specijalno pečenu jagnjetinu u kori od banane general Saad se prisetio one Jugoslavije koja je uvek pomagala svoje nesvrstane prijatelje u nevolji.

„Znate prijatelju, ovde su stigli teroristi iz Alžira, Irana, Avganistana, oni su najopasniji snajperisti, mogu da vas pogode sa 1.500 metara razdaljine tačno u čelo. Imaju najsavremenije snajpersko oružje. Ovde je i prva liga britanskih i američkih medija koja izveštava o borbi Jemena da sačuva teritorijalni integritet i da država ne padne u ruke teroristima. Svet ne bi smeo da ostane nem na te činjenice.”, kaže general.

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka Velika Britanija je vodila neobjavljeni, pa i uspešan rat u Jemenu, rat u kojem su uglavnom učestvovale specijalne jedinice SAS-a. Uslovi u kojima su tada izvođene operacije bili su dosta slični uslovima u kojima se danas protiv Al Kaide bore pripadnici oružanih snaga Jemena. Odnosno, vojnici Jemena ne mogu da računaju na pomoć izviđačkih satelita i bespilotnih letelica. Godine 1965. jedna četvoročlana patrola SAS-a bila je zarobljena u brdima iznad Sane. Nisu imali sreće, malo su se opustili i bili su uhvaćeni. No, najstrašnije je usledilo posle. Žive su ih kastrirali, izvadili im utrobu, a na kraju su im odrubili i glave koje su nabili na kočeve i tako izložili da svi mogu da ih vide. U SAS-u niko ne voli da o tome priča, jer to ruši borbeni moral. Umesto toga, zapadni vojni savetnici, koji su ovde skoro neprimetni i vrlo diskretni, običavaju da se šale.

„Hej, Bin Ladene, Avganistan je tek prva runda, Jemen je druga, a biće još deset takvih rundi.”

Ovde, u Jemenu, Al Kaida predstavlja labavo povezanu grupu braće čiji se štab nalazi tamo gde se zadese. Bila bi veliko čudo da jemenska avijacija uspe da ih bombama i raketama istera iz njihovih skloništa u brdima i planinama.

Sutra ću na sever u planine, verovatno helikopterom da vidim kako izgleda ta druga runda.

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika


* 1Jemen-foto-AFP.jpg (70.06 KB, 478x320 - viewed 132 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #32 on: January 13, 2010, 08:40:42 am »

Na terenu Al kaide


13.01.2010

Piloti helikoptera kojim letimo,
na sva pitanja odgovaraju sa „harašo”,
a „kalašnjikovi” AKS-74 blistaju im od čistoće

 


Sever  Jemena – Teško natovareni helikopter Mi-8 jemenskih vazduhoplovnih snaga s mukom se propinjao iznad visokih planina na severu Jemena. Velika nadmorska visina i razređen vazduh, tek motori „istatova” prosto su urlali ne dozvoljavajući mi da čujem šta mi major Jusuf Hakimi dovikuje na uvo. Nije lako upravljati helikopterom u takvim uslovima, treba izbegavati planinske vrhove na kojima čuče pobunjenici sa svojim saveznicima iz Al Kaide, svi sa ručnim protivavionskim raketama „igla”, ili „stinger”. A naš helikopter nije imao lansere infracrvenih patrona koji služe da skrenu ispaljene projektile. „Nismo stigli da to kupimo i instaliramo”, nemoćno širi ruke major Hakimi. U helikopteru niko ne nosi antifone, komuniciramo praktično mimikom. Piloti helikoptera kao da govore ruski, na sva pitanja odgovaraju sa „harašo”. Miris motornog ulja, trulih breskvi, prljavštine. Ostaci nepojedene konzerve, prljave krpe i prazna municijska metalna kutija. No, zato pilotski „kalašnjikovi” AKS-74 blistaju od čistoće.

Iskrcali su me na kamenjar pored grada Sadaha. Već letimičan pogled govori da su ovde u sukobu sa pobunjenicima avijacija i artiljerija odradili glavni posao. Iako borbe na severu Jemena traju još od avgusta prošle godine, Završna bitka za grad Sadah bila je relativno kratka. Pobunjenike su tukli zajedno i jemenski i saudijski vojnici sa druge strane granice. Oko tridesetak pobunjenika je ubijeno, major Hakimi mi tvrdi da je vođa pobune Ahmed Zubairi zarobljen upravo u gradu Sadahu. Za drugu dvojicu lidera Ahmeda Ganima i Kalata Asema tvrdi se da su poginuli u avionskom napadu jemenskih „migova”, ali zvanične potvrde još nema. Inače, grad Sadah je sablasno pust, vojska još ne dozvoljava potpuni povratak civila, jer se pretpostavlja da ima ostavljenih mina. Jemenskoj avijaciji je u ovim borbama na severu zemlje pomogla i avijacija Saudijske Arabije sa 13 borbenih letova i 630 ispaljenih raketa. Tako se sukob šiita i sunita od Iraka preneo na jug, u Jemen. U Sani za to optužuju iranski uticaj.

Inače, tokom jučerašnjeg dana u hotelu „Movenpik” primetio sam nemačke specijalce u civilu. Da li su došli samo kao pratnja nemačkom ministru spoljnih poslova, ili je to deo jedinice komandosa GSG-9, koja priprema oslobađanje nemačkog bračnog para i njihovo troje dece, koje teroristi Al Kaide već duže drže kao taoce? Ne bi me iznenadilo da Nemci sa specijalcima iz GSG-9 spremaju reprizu operacije „Mogadiš”, ali sada u Jemenu.

Sedam terorista Al Kaide prošle noći je uhvaćeno u području severno od Sane, od toga su trojica braće Esam, Majed i Kamal Huri. Navodno su to samoubice, vozači kamiona sa eksplozivom za kojima su vlasti intenzivno tragale.

Priča o vezi imama džamije Al Saleh u Sani, šeika Abdula Mokbela al Madzida i američkog majora koji je u bazi Fort Hud pobio svoje drugove ovde je glavna vest. Imam na poseban način odbija svaku vezu sa ubicom.

Možda ne slučajno sada, kada su glavne borbe za grad Sadah na severu verovatno okončane porazom pobunjenika, iako je u ovoj zemlji poraz ili vojna pobeda vrlo relativna stvar, predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh pozvao je naciju, vlast i opoziciju na odgovoran dijalog da bi 2010. godina bila godina mira i stabilnosti i bezbednosti u državi.

Niko se pozivu još nije odazvao.

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #33 on: January 15, 2010, 08:27:31 am »

Imami u Jemenu prete džihadom


15.01.2010.

Sana – Grupa uglednih imama upozorila je da će pozvati na sveti rat džihad ukoliko Sjedinjene Američke Države pošalju vojnike da se bore protiv Al Kaide u Jemenu.


U grupi od 15 imama je i izuzetno uticajni šah Abdul-Majida al-Zindani, koga su SAD opisale kao duhovnog mentora Osame bin Ladena.

Njihovo upozorenje uzdrmalo je jemensku vladu koja je već u dilemi da li da sarađuje sa Vašingtonom u borbi protiv ogranka Al kaide u toj zemlji, prenosi AP.

Ukoliko postupi tako, režim mora izbeći uznemiravanje al-Zindanija i drugih radikalnih ličnosti čija mu podrška treba za ostanak na vlasti.


Izvor: Fonet
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #34 on: January 16, 2010, 02:27:05 pm »

Potvrđeno da je u Jemenu ubijen vojni lider Al Kaide


16.01.2010.

Jemensko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je danas da je u vazdušnom napadu na severu Jemena ubijen vojni lider Al Kaide za Arapsko poluostrvo Kasem al-Rimi i još pet zvaničnika te terorističke organizacije.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U saopštenju ministarstva koje je danas postavljeno na internet, navode se imena petorice ubijenih i objavljene su njihove slike. Šesti osumnjičeni zvaničnik Al Kaide nije identifikovan. Napad na grupu pripadnika Al Kaide izveden je juče u pustinjskoj oblasti Hab al-Šaf, između provincija Al Džaf i Sada.

Takođe, trojica naoružanih militanata terorističke mreže Al Kaida uhapšena u blizini granice sa Saudijskom Arabijom, rekao je neimenovani izvor bezbednosti. Isti izvor navodi da su kod militanata pronađeni oružje, eksplozivi i propagandni leci.

Jemen je juče saopštio da je odlučan da "iskoreni" Al-Kaidu sa svoje teritorije i pozvao stanovništvo da pomogne u traganju za članovima ove ekstremistčke mreže. Operacije protiv Al Kaide pojačane su nakon što je utvrđeno da je Nigerijac, koji je za Božić izvršio neuspeli pokušaj bombaškog napada na američki avion na liniji Amsterdam-Detroit, dobio instrukcije od jemenskih operativaca Al-Kaide.


Izvor: Beta, Srna / Foto: Reuters-Ilustracija


* al-kaida-reuter_f.jpg (32.6 KB, 470x270 - viewed 119 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #35 on: January 18, 2010, 08:20:02 am »

U gradu jemenskog Bin Ladena


18.01.2010.

Nikad se ne zna da li je vaš sagovornik
simpatizer Al Kaide ili nije


 
Sadah, januara – Svi jemenski vojnici na kontrolnim punktovima noću su zamaskirani u šalove, teške vojničke šinjele i s rukavicama. Temperature se u planinama severnog Jemena noću spuštaju i do nule, pa vojnici pale stare automobilske gume da se greju. Nesnosan smrad zapaljenih guma duž mračnog i praznog puta, nekoliko desetina jemenskih vojnika, koji stoje ili sede na nekakvim rasklimatanim stolicama. Njihova lica jedva da se naziru pod treperavom svetlošću malih ručnih baterija.

Noć je sporo prolazila u Sadahu, gradu kojeg su pobunjenici i pripadnici Al Kaide držali pod kontrolom skoro šest meseci. Odmah su objavili da u ovu oblast uvode obavezno šerijatsko pravo. Naime, u raštrkana sela iznad grada stigao je stranac po imenu Mohamed Abu Ali i doneo nešto potajno eksplozivno.

„Hiljadu godina živeli smo ovde prilično mirno”, kaže mi meštanin Šarija Sadumi, „sve dok nije došao taj stranac, taj đavo.”

„Istorija će ga svrstati u neprijatelje Jemena, učinili smo sve da ga oteramo, ali dok nije došla naša vojska to nije bilo moguće”, reče mi Muhtar Mohamed, vođa tradicionalnih verskih redova u severnom Jemenu.

„Bio je veliki učitelj”, kaže Abdul Azim, drugi meštanin s dugom crnom bradom. „Oni koji žele da piju pivo i drugi alkohol, da banče, želeli su da on ode.”

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U bezakonju i ekonomskoj nemaštini na prostoru severnog Jemena, religija je postala moćna snaga koja je proizvela nepredvidivi spoj moralnog autoriteta i opravdanog gneva koji je podelio klanove, sela i porodice. Severni Jemen je tako postao i najnovija granica probuđenog radikalnog islama. Pre nekoliko godina, kada je Ali i stigao u staru muslimansku školu u podnožju planina kraj grada Sadaha, ljudi su bili željni neke vodilje i mislili su da je on iz Saudijske Arabije jer je granica vrlo blizu. I mislili su da tajanstveni Ali propoveda neki viši oblik islama.

„On je pojednostavio islam. Otvorio nam je oči za mnoge stvari”, priča mi Jusuf Kaled, koji za sebe tvrdi da je borac za islam. Onda su lokalni imami shvatili da Ali propoveda nešto što se kosi s njihovim shvatanjima islama, a načuli su da je on iz Jordana, a ne iz Saudijske Arabije, kolevke islama. Neki su odmah Alija optužili i da je britanski špijun. Ali je pobegao u ravnicu, neki njegovi sledbenici za njim. Dugo se ni sa kim nije družio, mnogi ga nikada nisu ni sreli, iako o njemu pričaju razne priče. Neki su ga jedva i videli onako u prolazu, iza zatamnjenih stakala džipa „tojota”. Ali je uskoro postao nešto kao jemenski Bin Laden.

No, njegovi sledbenici bili su vidljivi, a napetost s lokalnim stanovništvom dovela je do pobune i gerilskog rata. Iako su rođeni upravo u planinama severnog Jemena počeli su da puštaju duge brade i da nogavice svojih pantalona vezuju oko članaka. Meštani su ih prozvali fundamentalistima, fanaticima i mudžahedinima. Zovu ih i vahabitima, islamskom sektom koja tvrdi da teži čistijem oslanjanju na Kuran i u molitvama se direktno obraća Alahu, a ne preko imama kao posrednika.

„Vahabizam je otrov za Jemen”, objašnjava mi pukovnik Naser Džemir. „Vahabizam će uništiti muslimansko jedinstvo, mi ne želimo da Jemen bude talac verskih sukoba i terorizma.”

Odgovaram mu da vahabita u Jemenu i nema, po nekim procenama, previše.

„Ali, koliko je ljudi započelo komunizam”, pita me pukovnik. Prilično dobro govori ruski jezik, školovao se u bivšem SSSR-u.

Situacija je komplikovana jer Saudijci s druge strane granice takođe nisu daleko od vahabita, dok je u Jemenu jak i uticaj Turske, a Turci su pretežno sufisti. Talibane i Bin Ladena nije preporučljivo uopšte i spominjati. Naime, nikad se ne zna da li je vaš sagovornik njihov simpatizer ili nije. Šerijatske vrednosti takođe su na ceni, mnogi Jemenci smatraju da bi se bez šerijatske svesti sve pretvorilo u totalitarnu državu.

Usamljeni vojnik tužno je ispijao „pepsi-kolu”, ostali vojnici buljili su u mene. Pre dva dana mesni imam zatražio je od vojnika da ne piju pivo, poslao je glasnika s takvom pisanom porukom. Glasniku je rečeno da može da se vrati, ali je pre toga morao da proguta poruku. Dobro je još i prošao, mogao je biti posečen na licu mesta krivim jemenskim nožem.

„Miroslav, snimaj samo ono što ti ja kažem”, reče mi pukovnik. Jer, na jednom helikopterskom uzletištu, odmah pored šatora, bili su američki specijalci – savetnici. Na drugom, Rusi.

Jemen je stara nesvrstana država.

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika


* lazanski.jpg (75.42 KB, 478x331 - viewed 119 times.)
« Last Edit: January 19, 2010, 05:34:57 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #36 on: January 20, 2010, 10:28:17 am »

Jemenski ogranak Al Kaide na terorističkom spisku SAD i UN


20.01.2010.

Vašington – Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije
uvrstile su jemenski ogranak Al Kaide na spisak terorističkih organizacijaLideri Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, Naser al- Vahajši i Said Ali al-Šihri, koji su bili među 23 ekstremista koji su 2006. godine pobegli iz zatvora u Jemenu, suočiće se s globalnim zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja, izjavila je sinoć američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs.

U saopštenju Stejt departmenta je navedeno da su, stavljanjem ekstremističke grupe na spisak terorista, na snagu stupile mere koje zabranjuju pružanje materijalne podrške, ili prodaju oružja, grupi i otvaraju američkom pravosuđu mogućnost da krivično goni članove te grupe.

Odluka Saveta bezbednosti UN usledila je posle odluke SAD, prenele su agencije.

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu, sa sedištem u Jemenu, osnovana pre godinu dana, preuzela je odgovornost za mnoge napade na saudijske, južnokorejske, jemenske i američke ciljeve.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #37 on: January 20, 2010, 06:02:41 pm »

Al Kaida Arabijskog poluostrva


20.01.2010.

Posle pokušaja samoubilačkog bombaškog napada na avion u Detroitu, pojedini stručnjaci za terorizam strahuju da je Jemen novo uporište Al Kaide. Autorka knjige "Dete Gvantanama: neispričana priča Omara Kadra" analizira delovanje ogranka Al Kaide i pokušava da odgovori na pitanje da li je on ozbiljna pretnja.
 

Februara ujutru 2006. godine, 23 zatvorenika iz jemenskog zatvora u glavnom gradu Sani, nakon što su čuli poziv za molitvu u lokalnoj džamiji, puzali su ka slobodi. Oni su nedeljama strpljivo kopali tunel dug 42 metra, kojim bi se prebacili iz zatvora u podrumu u tu obližnju džamiju.

Među beguncima bili su Džamal al-Badavi, navodno organizator napada na američki razarač podmornice "US Cole" 2000. godine, kada je ubijeno 17 američkih mornara i Džaber al-Bana, Jemenac sa američkim pasošem, koga CIA smatra jednim od 26 najtraženijih terorista.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Spekuliše se da su ljudi koji su im pomogli i van i unutar zatvora, samo pojačali glasine o tome da jemenski pravosudni sistem nije baš pouzdan. Ti nije bio prvi put da je al-Badavi pobegao iz zatvora.

Vlada predsednika Ali Abdulaha Saleha obećala je brzu akciju, i dok su skoro svi zatvorenici, uključujući Al-Badavija i Al-Banu bili kasnije ili uhvaćeni ili ubijeni, dvojica manje poznatih begunaca su izmakla vlastima.

Ti ljudi, Kasim al-Raimi i Naser al-Vahiši, 33-godišnji islamski ekstremista, koji se zajedno sa Osamom Bin Ladenom borio u Avganistanu, nestali su u autonomnom regionu izvan Sane, koji je pod plemenskom vlašću.

Četiri godine od tada oni su pomogli da se izgradi ono što je danas poznato kao Al Kaida Arabijskog poluostrva, sa sedištem u Jemenu, koja je dospelo u žižu javnosti posle loše izvedenog bombaškog napada u avionu za Detroit na Božić.

Omar Faruk Abdulmutalab
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Osumnjičeni Nigerijac Omar Faruk Abdulmutalab tvrdi da je obučavan i da je eksploziv dobio od grupe u Jemenu, prilikom putovanja po toj zemlji.

Iako izgleda da se taj ogranak iznenada pojavio kao najnoviji i najozbiljniji ogranak Al Kaide, on je i ranije privlačio pažnju obaveštajnih agencija.


Nova Al Kaida nije iznenđenje

"Veće ambicije grupe i jača snaga ne bi trebalo da budu iznenađenje bilo kome ko je na njih obraćao pažnju", kaže Gregori Džonsen sa Univerziteta Prinston, jedan od najistaknutijih poznavalaca prilika u Jemenu.

"To što ljudi na Zapadu nisu bili fokusirani na Jemen ne znači da Al Kaida tamo nije bila aktivna", kaže Džonsen.

U avgustu ta grupa umalo nije ubila šefa bezbednosti u Saudijskoj Arabiji u napadu koji je imao sličnosti sa pokušajem napada na Božić.

Dvadesettrogodišnji bombaš samoubica je bio na saudijskoj listi najtraženijih terorista, ali je uspeo da ubedi zvaničnike da je spreman da se pokaje i to direktno pred princem Muhamedom Bin Najefom (saudijskim zamenikom ministra unutrašnjih poslova, zaduženim za borbu protiv terorizma).

Odveden je u prinčev privatni avion, dok se bomba nalazila u njegovom rektumu. Bombaš je bio jedini koji poginuo u eksploziji (navodno je bomba aktivirana sa mobilnog telefona, ali ima raznih izveštaja o napadu), ali je ipak uspeo da se približi Najifu, koji je u eksploziji povređen.

Saudijski kralj Abdulah (levo) i princ Najef
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jemen ima duge i komplikovane odnose sa Al Kaidom, koji datiraju iz 80-tih godina 20. veka, kada su arapski veterani koji su učestvovali u ratu protiv Sovjeta u Avganistanu kod kuće bili dočekani kao heroji.


Uloga grupe u stabilizaciji Jemena

U konzervativnoj zemlji, gde je Bin Laden i dalje popularna ličnost, Salehova vlada je uvek razumevala važnost saradnje sa islamskim liderima, držeći arapske borce iz avganistanskog rata uz sebe.

Godine 1994. četiri godine pošto je Saleh proglašen za predsednika ujedinjenog severa i juga, mnogi od tih boraca su brzo sprečili južni deo u pokušaju da se otcepi.

Međutim, predsednik Saleh je bio među prvim stranim liderima koji je pružio podršku administraciji Džordža Buša posle napada 11. septembra, što je jasno stavio do znanja posetom Vašingtonu 2001. godine.

Godinu dana kasnije bespilotna letelica američke obaveštajne službe CIA ubila je vođu ogranka Al Kaide u Jemenu. Kratko posle toga njegov naslednik je bio uhapšen.

Dok je Saleh platio veliku cenu kod kuće jer je dozvolio napad SAD-a, smrt lidera grupe, kao i rat u Iraku koji je privukao stotine islamskih ekstremista iz Jemena, stvorili su utisak 2003. godine da je Al Kaida u toj zemlji uglavnom poražena.

Izbeglice u kampu u severnom delu Jemena,
iza njih na fotografiji je predsednik države Saleh

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ali tri godine kasnije, Al-Vahiši je iskoristio nepažnju američkih i jemenskih snaga i formirao svoju grupu. Pošto je Salehova vlada pokušala da uguši pobunu i pokret koji je tražio otcepljenje na jugu (što se još uvek smatra znatno većom pretnjom za stabilnost zemlje od Al Kaide) Al-Vahišijeva grupa je počela da napada lokalna naftna i gasna postrojenja.

U junu 2007. godine, meta bombaša samoubica su bili španski turisti, a šest meseci kasnije dva Belgijanca su ubijena kada je naoružani muškarac sačekao njihovo vozilo u zasedi.

Usledila je serija drugih napada da bi do kulminacije došlo u septembru 2008. godine, kada je bombaš samoubica napao američku ambasadu u Sani i tom prilikom je ubijeno 18 ljudi, uključujući šest azilanata.

U međuvremenu, saudijski borci su značajno ojačali grupu jer su mnogi pobegli južno do granice posle nespretne akcije Saudijske Arabije protiv ekstremista.


Zvanično ujedinjenje

Saudijski i jemenski ogranci Al Kaide su se zvanično ujedinili u januaru, usvajajući ime Al Kaida Arabijskog poluostrva.

Dvadeset trećeg januara na video snimku emitovanom sa jednog sajta identifikovani su novi saudijski lideri Said Ali al-Širi, 35-godišnji bivši zatvorenik u Gvantanamu koji je pušten u novembru 2007. godine, i Abu Haret Muhamed al-Afi, koji je identifikovan kao zatvorenik iz Gvantanama pod brojem 333.

Lideri Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, sa leva:
Abu Hurajrah Kasim al-Remi, Said al-Širi,
Naser Abdel Karim al-Vahiši i Abu Haret Muhamed al-Afi

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poražavajuće i za Rijad i Vašington je to što su hvalili način na koji Saudijska Arabija obuzdava delovanje Al Kaide, jer se ispostavilo da su obojica lidera Al Kaide bila deo dobro finansiranog saudijskog programa rehabilitacije za verske ekstremiste koji su pušteni iz Gvantanama.

Iako se Al-Afi predao saudijskim vlastima mesec dana kasnije, Al-Širi je jošu uvek važna figura u terorističkoj grupi.

Al Kaida Arabijskog poluostrva predstavlja ono što mnogi smatraju drugom generacijom Al Kaide u Jemenu, i grupa deluje dosta samostalno, iako možda ima veze sa centralom Al Kaide. Zvaničnici za borbu protiv terorizma veruju da je taj ogranak naučio lekcije iz prošlosti i izgradio organizaciju koja može da izdrži i smrt lidera.

Grupa ima i svoj magazin Salah al Malahim (Eho bitke), u kojem se nalazi sve, od biografija bombaša samoubica do saveta kolumnista o tome kako da se postane borac Al Kaide.

Izveštaji o broju članova organizacije variraju, neki jemenski eksperti za bezbednost tvrde da ih nema više od 50, dok drugi veruju da u zemlji ima više od 200 operativaca.


Izazovi predsednika Saleha

Čini se da je većina njihovih ciljeva i dalje lokalnog karaktera, što se pokazalo u njihovoj izjavi posle neuspelog napada na Božić, kada su upozorili sve nemuslimane na Arabijskom poluostrvu da nisu bezbedni.

Savetnik Baraka Obame za borbu protiv terorizma
Džon Brenan (levo) i predsednik Jemena Saleh

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Predsednik Saleh se suočava sa velikim izazovima. On nastavlja da se bori sa bedom kod kuće, a istovremeno pokušava da uspostavi diplomatsku ravnotežu, između podrške SAD koje zahtevaju akciju, ali nastojeći da se ne predstavlja kao njihova marioneta.

Njegova vlada takođe ima ograničeni uticaj u plemenskim područjima izvan glavnog grada Sane, gde je ogranak Al Kaide formirao svoju bazu. Ministar spoljnih poslova Jemena rekao je da se boji da se situacija neće promeniti dok Jemenci ne prestanu da se obraćaju svojim plemenskim liderima za ono što vlada ne može da im obezbedi.

"Jemen ne može da izgradi modernu državu ako ne redefinišemo ulogu vlade", rekao je Abu Baker al Kirbi kada je ovog leta govorio o tome da teroristička grupa raste.

"Ako bi se deo novca koji je namenjen borbi protiv terorizma potrošio za rešavanje nekih problema koji dovode do ekstremizma, kao što su obrazovanje i siromaštvo, možda bismo imali veći uspeh u borbi protiv terorizma", poručio je Baker.


Izvor: The New Republic, RTS


* teroristi-jemen.jpg (44.73 KB, 527x330 - viewed 87 times.)

* faruk.jpg (20.02 KB, 250x227 - viewed 60 times.)

* kralj-Abdulah-i-princ-najif.jpg (50.38 KB, 527x320 - viewed 90 times.)

* izbeglicki-kamp-u-severnom-.jpg (56.86 KB, 527x359 - viewed 77 times.)

* al-remi,-al-siri,-al-vahisi.jpg (36.25 KB, 527x280 - viewed 76 times.)

* saleh-i-Dzon-brenan.jpg (54.51 KB, 527x276 - viewed 78 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #38 on: January 25, 2010, 05:58:41 pm »

Intervju: General Muhamed Naser Ahmed, ministar odbrane Jemena


25.01.2010.

Znamo ko pomaže pobunu
 
Ministar odbrane Jemena
sa našim novinarem

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ministar odbrane Jemena, general Muhamed Naser Ahmed brat je predsednika Jemena, feldmaršala Ali Abdulaha Saleha. Ovih dana ministar odbrane ima dosta posla jer borbe protiv pobunjenika na severu i terorističke akcije na jugu države angažuju deo oružanih snaga Jemena u pravim ratnim operacijama. Tu je, naravno, još i problem piraterije u vodama Indijskog okeana, akvatoriji Bab el Mandeba, ali i u Crvenom moru. Jemen je tako iznenada postao i strateška tačka bitke protiv terorizma, ali i pozornica sukoba unutar islamizma. Granica sa Saudijskom Arabijom i blizina Irana svemu tome daju dodatnu dimenziju.

Ministar odbrane Jemena, general Muhamed Naser Ahmed primio me je u svom kabinetu u Sani.

-Gospodine ministre, ko pomaže pobunjenike na severu Jemena?

Postoji mnogo dokaza koji otkrivaju izvore finansiranja kriminalne bande u Saadi i u Sufjanu. Postoje indicije da strani regionalni i drugi „skriveni prsti” pružaju materijalnu i vojnu pomoć, daju i eksperte za gerilsko ratovanje, sve kao pomoć pobunjenicima.

-Je li reč o pokušaju rušenja legalne vlade Jemena, ili ima i drugih motiva za pobunu?

Naravno, te bande idu na rušenje naše vlade, koja je izabrana na izborima. Jemen je republika, mi imamo potpuno normalan parlamentaran politički sistem, imamo opoziciju u parlamentu. No, ovde je reč i o pokušaju produžetka sukoba kao jedne vrste regionalnog rata zbog stvaranja slike regiona koji, eto, nije bezbedan.

-Kome je to u interesu?

Prepoznaće se oni sami, tu se koriste regionalne veze, pokušali su da napadom sa druge strane granice, napadom na Saudijsku Arabiju izazovu taj utisak opšte regionalne nesigurnosti. I dobili su za to mnogo novaca, oružja, stigli su plaćenici, najamnici, plaćene ubice.

-Da li su sada jemenske oružane snage konačno pobedile pobunjenike na severu zemlje?

Pa, ostvarujemo dobre rezultate u borbama sa tim bandama, postigli smo velike uspehe, ali to još, najverovatnije, nije i kraj sukoba. Sabili smo te teroriste i sabotere u Sufjanu i Saadi na relativno manji prostor, ali ih još nismo i definitivno uništili jer oni koriste gerilski način ratovanja. Trudimo se da tu njihovu taktiku učinimo neefikasnom. Ušli smo im u trag i svakodnevno se odlučno suočavamo sa njima. Pokazali smo da je jemenska vojska sposobna da vlada situacijom, a bilo je raznih inostranih špekulacija i nagađanja upravo oko toga.

Sada su teroristima preostala samo neka manja gnezda otpora čime žele svetu da prikažu kako još postoje. Završićemo ubrzo i sa tim tačkama otpora. Osim toga, građani iz tih područja, plemena sa tog prostora stoje uz državu, uz naše snage bezbednosti i odbrane i ne podržavaju te kriminalne bande. Praktično, sukobi se bliže kraju, ostalo je još malo vremena da potpuno ugušimo tu pobunu. Pobunu koja je finansirana izvan Jemena i služi planovima protiv Jemena.

-Kako vi kao ministar odbrane vidite budućnost Jemena i jemenske vojske?

Oružane snage Jemena su odbrambene snage, organizovane na viskom profesionalnom nivou, potpuno kvalifikovane da obavljaju svoje ustavne dužnosti, doprinose učvršćivanju bezbednosti i stabilnosti u regionu, posebno na strateškim pozicijama, u moreuzu Bab-el Mandeb, Adenskom zalivu i u Crvenom moru. Što se tiče Jemena kao države, mi se razvijamo na naš originalan način, imamo sve što je potrebno da budemo uspešna i prosperitetna zemlja.

-Kako ide vojna i obaveštajna saradnja sa Francuzima, ugovor koji imate od 2005. godine, po pitanju borbe protiv pirata, terorizma, droge i šverca oružjem?

Mi smo partneri, Jemen je značajan partner u ovom delu sveta u suočavanju sa svim svetskim bezbednosnim izazovima. I mi to dobro radimo.

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika


* laza.jpg (16.43 KB, 180x220 - viewed 99 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #39 on: January 28, 2010, 04:11:58 pm »

Obaveštajne službe SAD pomogle Jemenu protiv Al kaide


28.01.2010.

Američke vojne i bezbednosne agencije ustupile su vlastima Jemena satelit i opremu za praćenje i presretanje poverljivih informacija i razgovora, kako bi vazdušni napadi na ciljeve ogranka međunarodne teriorističke mreže Al kaide u toj zemlji bili što precizniji, saopšteno je danas u Vašingtonu.


Specijalne snage Sjedinjenih Američkih Država, Centralna obaveštajna agencija i Nacionalna bezbednosna agencija odigrale su važnu ulogu pomažući jemenskoj vojsci u praćenju i ubistvima lidera Al Kaide na Arapskom poluostrvu, preneo je Rojters.

Pentagon i Bela kuća za sada nisu komentarisali pisanje lista "Vašington post" da je predsednik Barak Obama lično odobrio zajedničku operaciju započetu pre šest meseci, u kojoj su ubijena šestorica lokalnih lidera Al Kaide.

Prema pisanju vašingtonskog dnevnika, u operacijama učestvuje nekoliko desetina pripadnika tajne Komande za zajedničke specijalne operacije američke vojske, čiji je glavni zadatak nalaženje i eliminisanje osoba osumnjičenih za terorizam.

Američki savetnici koji posreduju između jemenske vojske i američkih snaga i agencija u Vašingtonu, ne učestvuju direktno u napadima u Jemenu, ali obezbeđuju oružje i pomažu u planiranju misija i taktike, navodi list.

SAD sa jemenskim snagama dele osetljive obaveštajne podatke, uključujući snimke dobijene prilikom elektronskog i video nadzora, trodimenzionalne mape i analize rada Al kaide.

U okviru tih operacija, Obama je 24. decembra odobrio napad na uporište u kome se verovalo da se američki građanin Anvar al Aulaki sastao sa liderima Al kaide.

Jedan funkcioner američke vojske je rekao "Vašington postu" da Al Aulaki tada nije bio neposredna meta, ali da je posle toga stavljen na spisak ljudi koje tajna Komanda za zajedničke specijalne operacije američke vojske treba da uhvati ili ubije.

"Veoma smo zadovoljni pravcem u kome idu operacije," izjavo je jedan viši funkcioner administracije.

Jedan jemenski funkcioner je rekao da dve zemlje imaju čvrstu saradnju u borbi protiv Al kaide na Arabijskom poluostrvu, ali da postoje jasne granice američkog angažovanja na terenu, piše "Vašington post".


Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #40 on: February 12, 2010, 10:44:59 pm »

Iygleda da nije "samo" Al-Qaeda, Jemen je ugostio i druge nezvane goste, koji se izgleda pakuju i odlaze. Operativci Hezbolaha iz Libana se povlače nazad, po naređenju komande iranskog Korpusa Islamske Revolucionarne Garde.

Quote
YEMEN: A HEZBOLLAH WITHDRAWAL?

According to several STRATFOR sources, Hezbollah, upon orders from Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps, allegedly has withdrawn the remainder of its 400-strong contingent from Yemen. According to one source, the remaining Hezbollah operatives currently are in Khartoum, Sudan, and are awaiting flights to Beirut. They are expected to return to Beirut in small groups on Sudanese airlines.

This information -- particularly the claim that Hezbollah had 400 men in Yemen -- has not been verified. It must be noted that Iran and Hezbollah have an interest in playing up their involvement in Yemen as a way to amplify Iran's militant threat against the United States and its Arab allies. STRATFOR therefore is deeply skeptical about the claims that Hezbollah sent 400 fighters to Yemen, where allegedly 70 of its operatives were killed and 90 wounded in Saudi aerial bombardments. The sheer logistical challenge of moving 400 armed men behind enemy lines, supplying them and then dealing with a high number of casualties is highly daunting, especially with U.S. intelligence helping with surveillance in the area.

However, the report of Iran downsizing Hezbollah's (however limited) presence in Yemen tracks with information STRATFOR has received in recent weeks. The report also follows a decision by Yemen's al-Houthi leadership to negotiate a cease-fire with Saudi Arabia.

STRATFOR first reported in September 2008 that Hezbollah operatives had perished in fighting alongside al-Houthi rebels in Yemen's northern mountainous region. The al-Houthi insurgency escalated from a domestic conflict in Yemen to a proxy battle between Iran and Saudi Arabia in the summer of 2008, when Iran began increasing financial and military support for the rebels as a way to emphasize its possession of another lever that could be used against U.S.-allied Arab Gulf states in the event of a military strike against Iran's nuclear facilities. Iran's push to send Hezbollah operatives to Yemen reportedly caused a major split within Hezbollah's senior ranks over whether the militant group should be expending assets on Iran's proxy project in the Arabian Peninsula.

Iran had hoped to use its operations in Yemen as additional leverage in its nuclear negotiations, but Washington was careful to avoid being publicly drawn into the fray by acknowledging Iran's role in the conflict. STRATFOR received indications in January that Iran, frustrated by its inability to exploit the al-Houthi rebellion in its dealings with the United States, had begun selectively supporting elements of al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP). STRATFOR does not believe such support has reached a significant level, but the AQAP threat if of far greater concern to the United States, particularly following the Christmas Day 2009 failed attack AQAP attack on a U.S. airliner. If Iran has indeed decided to withdraw its Hezbollah assets from Yemen, particular attention must be paid to Iran's AQAP connection. Though these links are not yet critical, AQAP is unlikely to turn down support from Iran, even if the group considers Iran an ideological foe.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #41 on: February 18, 2010, 05:36:35 pm »

Vojska Jemena na granici sa Saudijskom Arabijom


18.02.2010.

Sana – Jemen bi trebalo da počne sa raspoređivanjem trupa na granici sa Saudijskom Arabijom krozdva dana, što je deo mirovnog sporazuma sa šiitskim pobunjenicima.


Sledeći korak, po tom sporazumu, uključuje oslobađanje iz zatvora Jemena, Saudijaca i šiitskih pobunjenika, prenela je agencija Rojters.

„Očekujemo da tim inženjera sutra završi uklanjanje mina, a posle toga vojska će, od subote, početi sa raspoređivanjem na granici sa Saudijskom Arabijom”, rekao je neimenovani član nadzornog odbora. Jemen je prošle nedeljepotpisao primirje sa šiitskim pobunjenicima.

Jemen, najsiromašnija država Arapskog zaliva, bori se sa separatizmom na jugu zemlje kao i sa sledbenicima Al kaide, koji se regrutuju i obučavaju u zemlji.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #42 on: April 19, 2010, 06:57:59 am »

Jemen pojačao bezbednost oko naftnih polja


19.04.2010.

Jemenske vlasti su pojačale bezbednost oko naftnih postrojenja i vladinih zgrada, a na zapadu zemlje ubijena su dva pripadnika Al Kaide u sukobu sa snagama bezbednosti, saopštili su jemenski zvaničnici.

Mere bezbednosti pojačane su od subote, a podrazumevaju „zamenu standardnih snaga bezbednosti sprecijalnim jedinicama” u čijoj su obuci učestvovali arapski vojni stručnjaci, rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju Rojters.

Dvojica pripadnika Al Kaide ubijena su nakon što su odbili da se zaustave na kontrolnom punktu na zapadu zemlje, otvorivši vatru na pripadnike snaga bezbednosti.

U razmeni vatre dvojica jemenskih vojnika su ranjena, od kojih jedan teže, rekao je jemenski zvaničnik.

Jemenska vlada nastoji da stabilizuje zemlju, gde Al Kaida pokušava da poveća svoj uticaj, navela je britanska agencija.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #43 on: May 27, 2010, 05:37:38 pm »

Ubijen vojnik, više hiljada demonstranata na jugu zemlje


27.05.2010.

Sana – Jedan vojnik je ubijen, a četiri su ranjena danas tokom napada separatista na vojno vozilo na jugu Jemena, gde više hiljada ljudi protestuje, tražeći da se oslobode zatvorenici.

Napad se dogodio u gradu Malah, u pokrajini Daleh, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Pored toga, u gradu Dalehu više hiljada demonstranata protestuje, tražeći, prema rečima očevidaca, nezavisnost juga i završetak "okupacije" severnog Jemena, javljaju agencije.

Demonstranti, takođe, traže oslobađanje zatvorenika, iako je predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh, uoči 20. godišnjice ponovnog ujedinjenja severnog i južnog Jemena 22. maja 1990. godine, proglasio amnestiju za sve separatiste na jugu i pobunjenike iz plemena Huti na severu.

Jug zemlje, koji je pre 1990. godine bio nezavisna država, mesecima je poprište nereda i demonstracija koje podstiče Južnjački pokret, grupa koja se zalaže za odvajanje ove oblasti.

Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 972


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #44 on: June 19, 2010, 06:35:54 pm »

Jemen: U napadu poginulo 11 ljudi

19.06.2010.

Sana - Najmanje 11 ljudi poginulo je danas u napadu na sedište obaveštajne
službe u Adenu, na jugu Jemena, saopšteno je iz bolničkih izvora u toj zemlji.

 

Među poginulima je najmanje šest pripadnika službe bezbednosti.

Napad je izvela grupa naoružanih muškaraca, za koje se veruje da pripadaju terorističkoj organizaciji Al Kaidi. Tokom napada je oslobođeno nekoliko zarobljenika iz centra obaveštajne službe, gde se obično drže osumnjičeni članovi Al Kaide.

U napadu je poginula i čistačica koja je radila u zgradi tajne službe u kvartu Al Tavahi, nedaleko od luke Aden.


Izvor: Beta
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 79   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.052 seconds with 22 queries.