PALUBA
July 15, 2024, 12:19:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 82   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Jemenu  (Read 252536 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 539


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #45 on: July 14, 2010, 02:00:58 pm »

Prebačen iz Gvantanama u Jemen

14.07.2010.

San Huan - Zatvorenik iz Gvantanama, koji je u zatočeništvu proveo osam
godina mada nikada nije bio proglašen krivim, prebačen je u rodni Jemen na
osnovu odluke suda.Mohamed Odaini bio je izuzetak u odnosu na odluku američke administracije predsednika Baraka Obame o zamrzavanju prebacivanje zatvorenika u "turbulentne zemlje".

"Suspenzija za jemenske zatvorenike iz Gvantanama ostaje na snazi zbog bezbednosne situacije koja postoji tamo. Međutim, administracija poštuje odluke američkih federalnih sudova", saopštio je Pentagon.

Odaini, poznat pod imenom Mohamed Haseni, imao je 17 godina kada je prvi put uhvaćen u Pakistanu u Al Kaidinoj sigurnoj kući u Faisalabadu.

Tvrdio je da je čitao Kuran i da nema nikakve veze sa tom terorističkom organizacijom. Nikada nije bio proglašen krivim.

Američka agencija navodi da je Jemen siromašna zemlja na jugu Arabijskog poluostrva sa slabom vladom koja ne može da se bori sa sve jačim prisustvom Al Kaide.

Amerikanci izražavaju strahovanja u sposobnost Jemena za borbu protiv Al Kaide, nakon što je nekoliko jemenskih osuđenika oslobođeno iz Gvantanamo beja na Kubi.


Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 539


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #46 on: July 14, 2010, 02:04:33 pm »

Napadi Al Kaide na jemenske službe

14.07.2010.

Sana - Ekstermisti Al Kaide izvršili su u Jemenu dva koordinirana napada na
sedište Generalne bezbednosne agencije i kancelarije obaveštajne službe u
Zandžibaru.Okršaji su još u toku, a agencije javljaju da ima mrtvih na ulicama.

To je drugi napad Al Kaide u Jemenu za manje od mesec dana, pošto je u junu u južnom regionalnom sedištu policijsko-bezbednosne agencije u Adenu ubijeno 11 ljudi, u znak osvete za napad jemenskih vlasti, prenela je agencija Rojters.

Očevidci navode da ima pet ubijenih na ulici ispred sedišta Agencije i kancelarije obaveštajne službe koja se bavi političkom bezbednošću u prestonici južnoj provincije Abdžan.

"Veliki broj naoružanih ekstremista napalo je kancelarije političko-bezbednosne službe i Generalne agencije na početku radnog vremena. Čuvari su uzvratili po njima. Ima ubijenih i ranjenih na mestu napada", potvrdio je izvor iz policije.

U bolnicu je prevezeno nekoliko ljudi i potvrđena je smrt, najmanje dvoje ljudi, navode iz policije.

Britanski BBC navodi da su borci Al Kaide u Jemenu i susedne Saudijske Arabije prošle godine formirali organizaciju Al Kaida Arabljanskog poluostrva (AQAP) koja je uspostavila jaka uporišta u jemenskim plemenskim regiona koji imaju široku autonomiju i da je ta ekstremistička grupa odgovorna za brojne napade u Jemenu, uključujući i poslednji napad na domaću obaveštajnu službu u Adenu u junu.

AQAP koju vodi Naser al Vahajši, nekada blizak saradnik Osama bin Ladena čiji je otac iz Jemena, preuzela je odgovornost i za neuspeli pokušaj Nigerijaca Umara Faruka Abdulmutalaba da izvede teroristički napad u putničkom avionu na liniji Amsterdam-Detroit uoči Božića 2009. godine.


Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 539


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #47 on: July 21, 2010, 12:15:17 pm »

Avlaki: Obama bi mogao da započne rat u Jemenu

20.07.2010.

Muslimanski propovednik rodjen u SAD Anvar el-Avlaki koji se dovodi u vezu sa al Kaidom
upozorio je američkog predsednika Baraka Obamu da bi SAD mogle da se nadju u sličnoj
situaciji u Jemenu, kao što se dogodilo u Iraku i Avganistanu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Ako je Džordž Buš upamćen kao predsednik koji je doveo do toga da se Amerika zaglavila u Avganistanu i Iraku, izgleda da Obama želi da bude upamćen kao predsednik koji je Ameriku zaglavio u Jemenu", navedeno je u Avlakijevoj poruci objavljenoj kasno sinoć na jednom islamističkom sajtu.

Nekoliko dana pošto je američko ministarstvo finansija stavilo Avlakija na crnu listu kao "posebno označenog globalnog teroristu", što znači da mu se zamrzava celokupna imovina koju možda poseduje na teritoriji SAD, ovaj propovednik se oglasio u javnosti da bi upozorio da bi Jemen mogao da bude sledeća američka meta posle Iraka i Avganistana, prenela je agencija Rojters.

Avlaki je svoju procenu potkrepio rečima da je američki predsednik "Obama već započeo svoj rat u Jemenu vazdušnim napadima na Abjan i Šabvu", misleći na dve jemenske provincije na jugu gde su, kako britanska agencija navodi, izvršeni udari iz vazduha po pripadnicima al Kaide.

Vlada SAD pojačala je svoju podršku vlastima Jemena tokom nedavne operacije protiv pripadnika Al Kaide u toj zemlji, kao i u aprilu kada je pokrenula operaciju za hvatanje ili likvidaciju Avlakija. Vašington traži Avlakija živog ili mrtvog.


Izvor: Tanjug


* obama.jpg (19.96 KB, 400x300 - viewed 156 times.)
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #48 on: August 07, 2010, 04:05:19 pm »

Nove pretnje Al Kaide u Jemenu

07.08.2010.

Jemensko krilo Al Kaide preuzelo je odgovornost za prošlomesečni teroristički napad u naftnoj oblasti Jemena, kada je ubijeno šest vojnika, i zapretilo novim udarima na vladine objekte.

Napad u Šabva provinciji 25. jula bio je peti po redu od početka juna, prenose zapadne novinske agencije.

Zvaničnici sumnjaju da Al Kaida stoji i iza napada izvršenog u Jemenu u četvrtak, kada su ubijena tri vojnika.

"Svi koji podržavaju (jemenskog predsednika) Alija Saleha i njegovu vladu, kao i kampanju Zapada protiv muslimanskog naroda su naši neprijatelji i legitimni ciljevi naših napada", poručio je, preko svog veb-sajta, regionalni štab Al Kaide.

Jemen, koji se bori i protiv separatističkih pobunjenika na severu i jugu zemlje, pod snažnim je međunarodnim pritiskom da reši te konflikte i pojača delovanje protiv tamošnjeg krila Al Kaide.

Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #49 on: August 08, 2010, 12:24:56 am »

U provinciji Šabva Al-Kaeda je pokušala da napadne naftno polje, koje trenutno eksploatiše austrijski OMV. Tom prilikom je poginulo 6 vojnika, i tri operativca Al-Kaide, a među njima je bio i visokorangirani pripadnik te organizacije Zajid al-Dagari. Ovi napadi će da potraju, jer je jemenska DB prepuna simpatizera Al-Kaide, a sumnja se da ih ima i u vojsci. Drugi veliki problem je činjenica da su i vojska i policija u Jemenu prepune narkomana, kao i da su nepotizam i korupcija prilikom unapređenja veoma izraženi, što ima za posledicu da su moral i disciplina na jako niskom nivou. Sada je došlo do smene generacija u lokalnom ogranku Al-Kaide, pa više nisu na čelu veterani iz Avganistana, koji su imali neku vrstu nepisanog sporazuma sa vladom da ne napadaju institucije, u zamenu za nesmetan boravak u Jemenu. Sada su na čelo lokalne Al-Kaide došli Nasir al-Vahajaši, koji je bio Bin Ladenov pomoćnik, i Kasim al-Rajmi, koji je poznat po svojoj agresivnosti i beskrupuloznosti, pa ga mnogi u Jemenu već porede sa Abu Musabom al-Zarkavijem. Oni su, za razliku od svojih prethodnika, otvoreno neprijateljski natrojeni prema vladi Jemena. Osim toga, pretnja od Al-Kaide i nije jedina pretnja sa kojom se ta zemlja suočava. Već neko vreme je aktivan i Pokret za nezavisnost Južnog Jemena, u čijem članstvu se nalazi i bivši Predsednik Južnog Jemena, Ali Salem Al-Bijd. Sa druge strane, na severu Jemena, priprema se ofanziva jemenske vojske na Al-Hutije, i te pripreme traju još od sredine Jula. Ofanziva će najverovatnije da počne na jesen, i to u Oktobru. Zato je i Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh otputovao u Rusiju krajem Jula, da ugovori kupovinu potrebnog naoružanja. Za to vreme, Al-Hutiji ubijaju lokalne plemenske vođe lojalne vladi, čiju lojalnost vlada kupuje konstantnim doniranjem naoružanja i novca lokalnim plemenskim milicijama. Problem sa tom strategijom je taj, da to naoružanje lokalne milicije koriste da raščišćavaju neke stare račune iz prošlosti, i da više vremena posvećuju međusobnim razmiricama, nego brobi protiv Al-Hutija.     
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #50 on: August 21, 2010, 06:21:29 am »

Jemen: 14 poginulih u sukobima

21.08.2010.

Aden -- Četrnaest osoba poginulo je u sukobima u gradu Loderu, na jugu Jemena, saopštili sa lokalni bezbednosni zvaničnici.

U sukobu nepoznatih naoružanih osoba i pripadnika vojske poginulo je 11 vojnika i tri civila.

Protivtenkovska raketa je pogodila blindirano vozilo u kojem su se nalazili vojnici, rekao je zvaničnik za bezbednost oblasti Loder, Jahja al-Barkani. Vojska je odgovorila na napad i gađala je zgrade kod pijace u Loderu, odakle je ispeljena raketa, pri čemu su stradala tri civila, a četiri osobe su povređene.

Iz neimenovanih zvaničnih izvora se navodi da se radi o sukobima vojske i naoružnih boraca Al-Kaide, koja ima svoje uporište u provinciji Abjane, gde se nalazi i Loder, dok je jedan zvaničnik rekao da se napad dovodi u vezu sa separatističkim pokretom sa juga Jemena.

Lider separatističkog pokreta južnog Jemena Aidarous Hakis odbacio je ove tvrdnje.

Napadi na bezbednosne snage u Jemenu su učestali. Ogranak Al-Kaide na Arapskom poluostrvu preuzeo je odgovornost za napad u Adenu od 19. juna, u kojem je poginulo 11 ljudi, kao i za napad u Šabvi 25. jula, u kojem je poginulo šest vojnika.

Izvor: Beta

Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #51 on: August 24, 2010, 09:14:35 pm »

Vojska Jemena je započela opsadu grada Loder, i akcijom rukovodi Ministar odbrane lično, General Mohammed Nasser. Tokom opsade, koja je traje od 23. Avgusta, poginulo je barem 29 ljudi, od toga 11 vojnika i 14 pripadnika Al-Kaide. Mađu poginulima je prema tvrdnjama vlade i zamenik komandanta Al-Kaide u Loderu, Adel Saleh Hardaba. Grad trenutno kontroliše oko 200 pripadnika Al-Kaide i oko 200 simpatizera, koji pripadaju lokalnim plemenskim milicijama. Pre početka napada oko 80,000 žitelja Lodera je napustilo svoje domove, a pošto vojska koristi artiljeriju, očekuje se da će materijalna šteta biti ogromna, kao i da će broj poginulih civila porasti. Vojska Jemena u napadu koristi oko 60 topova D-20, kao i desetak samohodnih haubica 2S1 "Gvozdika". Pored toga, primećen je i izvestan broj tenkova T-55, PA Topova S-60, kao i veliki broj oklopnih transportera, pre svega M-113, i BOV Panhard AML.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #52 on: August 29, 2010, 06:28:28 am »

U napadu na jugu Jemena poginulo osam vojnika

28.08.2010.

U napadu na vojni punkt na jugu Jemena danas je poginulo osam vojnika, saopšteno je iz zvaničnih izvora.

Četiri napadača izvela su napad u provinciji Abijan, koristeći minobacače i mitraljeze.

Bezbednosni zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da se veruje da je za napad odgovorna teroristička organizacija Al-Kaida.

Sedam vojnika je poginulo na licu mesta, a osmi vojnik je umro nakon što je prebačen u obližnju bolnicu.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #53 on: October 13, 2010, 09:37:35 am »

Al kaida u Jemenu preti obaranjem predsednika


13.10.2010.

Ogranak Al kaide u Jemenu saopštio je da formira "novu armiju" s ciljem da sruši predsednika zemlje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ta pretnja, u vidu audio poruke, postavljena je danas na sajtu te terorističke grupe, javio je AP.
 
U poruci, komandant Al kaide Abu Hurira al Sanani poručio je predsedniku Aliju Abdulahu Salehu da nestane, jer "njegovi borci oslobađaju teritoriju od krstaša i izdajnika".
 
On je dodao da će Saleh doživeti sudbinu pakistanskog lidera Perveza Mušarafa, koji se povukao 2008. godine pod pritiskom protesta i pretnji smenom.

Al kaida ima jaka uporišta u Jemenu, gde je centralna vlast odavno dosta slaba.

Izvor: Tanjug


* 2554_al-kaida-reuter_f.jpg (32.6 KB, 470x270 - viewed 110 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #54 on: November 02, 2010, 04:32:44 pm »

Jemen: Ekstremisti digli u vazduh naftovod


02.11.2010.

U vazduh je danas dignut naftovod na jugu Jemenu, a osumnjičani su naoružani ekstremisti

U vazduh je danas dignut naftovod na jugu Jemenu, a osumnjičani su naoružani ekstremisti, rekao je Rojtersu lokalni zvaničnik.

On je izjavio da naftovodom upravlja južnokorejska firma ali je odbio da iznese druge detalje. Za sada se ne zna i da li je izvoz nafte iz Jemena, koji je mali proizvođač tog energenta, ugrožen.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #55 on: November 11, 2010, 12:08:26 pm »

Rijad obećao pomoć Jemenu u borbi protiv Al kaide


11.11.2010.

Vlasti Saudijske Arabije su obećale da će Jemenu pružiti pomoć potrebnu u borbi protiv ogranka međunarodne terorističke mreže Al kaide koji je preuzeo odgovornost za nedavni propali pokušaj da paketi-bombe budu poslati u Sjedinjene Američke Države.

"Bezbednosna situacija u Jemenu je u istoj meri važna za nas kao i bezbednost u kraljevstvu", istakao je saudijski ministar unutrašnjih poslova princ Najef bin Abdulaziz u Meki gde se sledeće sedmice očekuje dolazak miliona muslimanskih hodočasnika preneo je Rojters.

Vlasti u Dubaiju i Velikoj Britaniji zaustavile su prošlog meseca dva paketa sa tonerima u kojima je bio ubačen eksploziv a koja su iz Jemena trebalo da stignu u SAD preko prevoznika "FedEksa" i "Junejtid parsel servisa".

Paketi su blagovremeno otkriveni na osnovu dojave iz Saudijske Arabije. Odgovornost za propali pokušaj preuzeo je ogranak Al kaide iz Jemena.

Američki zvaničnici veruju, istakao je Rojters, da je glavni osumnjičeni u ovom poduhvatu saudijski državljanin Ibrahim Hasan Asiri (28) koji se krije u Jemenu, kako smatraju saudijske obaveštajne službe.

Jemen je pre dva dana uputio saveznicima poziv za pomoć u borbi protiv Al kaide.

Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #56 on: November 26, 2010, 09:01:35 pm »

Bombaš samoubica u automobilu je danas napao kolonu Hutija, koji su prisustvovali sahrani njihovog duhovnog vođe Bader al Din Hutija, u okrugu Sihar, u severnoj jemenskog provinciji Saada. Poginulo je barem 40 ljudi, više ih je ranjeno, a automobil sa bombom se kretao iz pravca susednog okruga Marib. Izgleda da iza napada stoji Al Kaida.
Izvor: Xinhua
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #57 on: December 14, 2010, 07:44:23 am »

Izgleda da je došlo do intenzivnije saradnje između somalijskih fundamentalista okupljenih oko grupe Al-Shabaab i Ač-Qaede u Jemenu. 5. Decembra, prilikom okršaja između pristalica Al-Shabaaba i pripadnika oružanih snaga Tranzicione federalne vlade somalije, poginuo je jemenski državljanin Rabah Abu-Qalid. Sa druge strane, u Jemenu, u izbegličkom logoru Al-Kharaz je uhapšeno nekoliko pripadnika Al-Shababa od strane lokalnih snaga bezbednosti. Glavni štab Al-Shabaaba se nalazi u luci Kismayo, gde dotična grupa prikuplja poreze od trgovaca i švercera, koji joj predstavljaju glavni izvor prihoda. U okolini Kismaya se nalaze i njihovi kampovi za obuku. Vezu sa Jemenom predstavlja grupa predvođena od strane Mohameda Saeeda (aka. Sheikh Atom), koja je aktivna u oblasti planinskog masiva Galgala, jugozapadno od luke Bosaso, glavnog grada separatističke republike Puntland. U poslednje vreme, pojavile su se i vesti da je Šeik Atom ranjen , i da se oporavlja u fundamentalističkom uporištu Kismayo, što potvrđuje njegove veze sa Al-Šababom. U razmeni sa teroristima u Jemenu on verovatno igra ključnu ulogu, pre svega zbog činjenice da je luka Bosaso glavna tranzitna tačka za robu i ljudstvo koji dolaze iz Jemena, a on kontroliše put iz Bosasa ka unutrašnjosti Somalije. 
Izvor: Stratfor
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #58 on: March 21, 2011, 10:23:36 pm »

Uzimajući u obzir da je reč o ubedljivo najnestabilnijoj državi na Bliskom istoku, u kojoj svaki bolje stojeći domaćin ima barem jedan kalašnjikov, i gde dobar deo stanovništva čine zavisnici od kata (qat - smola koja se žvaće, ima slično dejstvo kao i hašiš), Jemen svakako zaslužuje novu temu.

Republikanska garda, još uvek lojalna Predsedniku Salehu je zauzela položaje oko Predsedničke palate u Sani, koju je opkolila vojska. Ka njoj napreduje kolona oklopnih vozila. Trupe koje se koncentrišu pred Sanom su pod komandom brigadnog generala Ali Mohsen Anvara, komandantom severozapadne vojne oblasti, koji je predsednikov polubrat, i koji raspolaže snagama jačine otprilike jedne oklopne brigade (1. okl. divizija).
Saleh, koji je na komandne funkcije postavio uglavnom svoju rodbinu za sada ne namerava da odstupi. Na komandnim funkcijama su:
- general Ahmed Ali Abdullah Saleh, predsednikov sin, komandant Republikanske garde, i komandant specijalnih snaga OS Jemena;
- general Jahija Mohamed Abdullah Saleh, komandant naoružanog dela bezbednosti Jemena i komandant protivterorističke jedinice, predsednikov nećak;
- pukovnik Tarek Mohammed Abdullah Saleh, komandant predsedničke garde, još jedan nećak;
- pukovnik Ammar Mohammed Abdullah Saleh, šef  Biroa za državnu bezbednost, opet nećak;
- brigadni general Mohamed Saleh al-Ahmar, predsednikov polubrat, komandant RV;
- brigadni general Ali Saleh al-Ahmar, još jedan predsednikov polubrat je na čalu štaba komande KoV Jemena.

Brigadni general Mohsen al-Ahmar je uvereni islamista, i penetracija džihadista u bezbednosne strukture Jemena se smatra za njegovo nasleđe. On je igrao ključnu ulogu u slamanju otpora separatista u južnom Jemenu 1994. Jemenski predsednički izaslanik trenutno boravi u Saudijskoj Arabiji, a pošto od njihove podrške zavisi i opstanak Saleha na vlasti, pitanje je da li, i koliko dugo Saleh može da ostane na vlasti samostalno, bez podrške sa strane. I to sve dolazi uz "uobičajene" vesti iz Jemena. Još ako uzmemo u obzir stratešku važnost te zemlje, kao i blizinu somalije,stvari postaju još interesantnije.
 
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #59 on: March 25, 2011, 07:20:12 pm »

U Jemenu ima nade da će se desiti mirna tranzicija vlasti. SAD su zainteresovane da ne bude ustanka, jer im je od strateške važnosti kontrola nad Jemenom. Al Kaida duboko infiltrirana u svim strukturama stanovništva. A ni drugi razlozi zainteresovanosti nisu zanemarljivi.

Danas su održani masovni miting i kontramiting u prilično mirnoj atmosferi.
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 82   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 23 queries.