PALUBA
September 25, 2022, 06:24:06 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Operacija „Velveta“ - kako je Tito spasao Izrael  (Read 20713 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« on: October 27, 2016, 12:30:48 pm »

Operacija „Velveta“ - kako je Tito spasao Izrael

Priča da je nekadašnja Jugoslavija politički i oružano pomagala stvaranje jevrejske države dugo je bila skriveno od očiju javnosti. Damaća literatura je o tome otvoreno počela da govori, tek pre par godina, dok većina dokumenata iz arhiva vojnog, ali i Uprave državne bezbednosti, pod čijim se okriljem odvijalo naoružavanje jevrejske države i dalje su nedostupni, pa ova misteriozna priča iz doba Hladnog rata, je samo delimično osvetljena.

Saradnja jevrejske države i tadašnje Jugoslavije počela je po isteku britanskog mandata u Palestini 15.maja 1948.godine kada je proglašena država Izrael. Okolne arapske zemlje se nisu slagale sa ovom odlukom i proglasile su rat, a novonastala država Jevreja stavljena je na velika iskušenja.
Neke zemlje „narodne demokratije“, kao što su bile Čehoslovačka i Jugoslavija, bile su u dobrim odnosima sa Izraelom, pa su, kako na političkom tako i na vojnom planu pomagali Izraelu u borbi sa arapskim komšilukom. Jevreji u Palestini, razvojem situacije bili su prisiljeni da se brzo naoružavaju kako na Zapadu tako i na Istoku, a za pomoć su se obratili i nekim socijalističkim državama kojima je sveži novac bio veoma potreban, pa je zajednički jezik bio brzo nađen.


  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedna od epizoda naoružavanja vezana je za angažovanje jugoslovenske vlasti. U skladu sa tadašnjom spoljno-političkom orijentacijom, ona je dozvolila 15.jula 1948.godine, da se transfer ugovorenih 30 Spitfajera IX (Supermarine Spitfire Mk. IX) iz Čehoslovačke za Izrael, obavi preko jugoslovenske teritorije. Za ovu priliku izraelsko ljudstvo je uredilo letilište kod Nikšića na koje je trebalo da sleću Spitfajeri radi popune gorivom.

Operacija prebacivanja Spitfajera u Izrael morala je biti sačuvana u najstrožoj tajnosti, jer se Jugoslavija plašila da bi Velika Britanija i Sovjetski Savez mogli to da onemoguće. Prosto iz razloga, što je London u to vreme optuživao Jugoslaviju za stradanje dva razarača kraljevske mornarice u Jadranskom moru (koji su naleteli na mine), a sukob jugoslovenskog vrha sa Staljinom je bio na vrhuncu. Izraelski istoričari navode i to, da je Tito pristao da pomogne jevrejskoj državi ali na nagovor nekoliko jugoslovenskih Jevreja koji su zauzimali ključna mesta u vladi i vojsci.

Operacija „Valveta“

Tokom 1948. godine britanski avioni Spitfajer, sa kojima su tokom Drugog svetskog rata leteli čehoslovački piloti u sastavu RAF, a kasnije poklonjeni Čehoslovačkoj, polako su povlačeni iz operativne upotrebe. Izraelski zahtevi za tim avionima naišli su na povoljan čehoslovački odgovor. David Ben Gurion u svom dnevniku, povodom ove operacije, naveo je da je za 50 aviona Spitfajer Mk. IX plaćeno 23.000 dolara po komadu, ali da je jedini problem bio transfer ovih aviona. Sovjetski pritisak je bio tako jak, da normalni transport nije dolazio u obzir, a čehoslovačka ponuda da se remontovani avioni rastave, spakuju u kontejnere, a zatim železnicom prebace do jugoslovenskih luka, pa odatle brodovima do Izraela, bila je prespora. Jednostavno, Spitfajeri Izraelcima bili preko potrebni. Rešenje je ubrzo nađeno u saradnji sa Jugoslavijom, koja u skladu sa tadašnjom spoljnopolitičkom orjentacijom pomoći mladoj jevrejskoj državi, je dozvolila transfer 30 Spitfajera iz Čehoslovačke u Izrael preko njene teritorije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 

Jugoslovenske vlasti su od Izraelaca tražili novčani iznos od 300 dolara po toni tereta, ali je zajednička cena posle kraćeg dogovora utvrđena na 200 dolara. Za mesto sletanja određen je aerodrom Nikšić, koji je dok je izvođena tajna operacija nosio ime „Alabama“ pa su ga i Izraelci vodili pod tim imenom. Ubrzo je na teritoriji Jugoslavije formirana prva tajna baza Izraela. Osoblje je nosilo izraelske uniforme, ali su džepovi osoblja i pilota morali biti prazni, bez dokumenata ili bilo kakvih ličnih stvari i oznaka Izraela, a sve u cilju, da se ne bi otkrila ova operacija. Za komandanta izraelskog sastava na aerodromu je postavljen Gideon Šošat Geda raniji oficir RAF-a. Operacija je dobila šifrovani naziv „Velveta“ (somot).
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Operacija koja je razrađena sa Jugoslavijom, predviđala je da se avioni iz Čehoslovačke, gde su im na letelici iscrtane jugoslovenske oznake, u grupama po 6 aviona budu prebačeni iz grada Kunovica do Nikšića, gde je letelice posle promene znaka i stavljanja izraelskih obeležja čekao dvo motrni C-54 (Douglas C-54 Skymaster) koji ih je predvodio do Izraela. Inače, svo dodatno naoružanje i oprema za Spitfajere je još u Čehoslovačkoj poskidano i prebačeno transportnim C-46 (Curtiss C-46 Commando), koji se u Nikšiću, zaustavljao samo radi odmora i nastavljao svoj put do Izraela.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 
 
Za sve pitajte UDB-u

Prvi prelet izraelskih Spitfajera iz Kunovica zabeležen je 24.septembra 1948.godine s čime je startovala operacija „Velveta I“. Nakon trodnevnog boravka na aerodromu, nastavili su let ka Izraelu.

Izraelski piloti prilikom preleta dobili su jasno Uputstvo, da u slučaju prinudnog sletanja nikako ne pominju Izrael, niti da sa lokalnim stanovništvom govore o bilo čemu, već samo da pitaju za kako da stupe u kontakt sa tajnom policijom „UDB-om“ - ovo je instrukcija koja se nalazi u izraelskim vojnim arhivima. Naime ovo uputstvo je nastalo zbog jednog događaja, kada se izraelski pilot tokom leta izgubio i sleteo negde u Jugoslaviji. Od lokalnog stanovništva je dobio uputstvo gde se nalazi, ali nikao nije uspeo da sleti na Nikšićki aerodrom, jer ga nije pronašao. Pilot je na kraju sleteo u selo Zamlek, 50 km severnoistočno od Mostara. Letelica je uništena ali je teret spasen. Pilot je preko meštana došao u kontakt sa lokalnim agentima UDBE, odakle je prebačen i on i teret u Nikšić. Nakon toga je pilot sa većom grupom osoblja i ostalim materijalom vraćen nazad u Izrael. Zbog ovakvog iskustva, pilot je ostavio sugestiju svojim kolegama, a koja je kasnije ušla kao Uputstvo, kako se ponašati tokom leta kroz Jugoslaviju.

„Velveta II“

Isporuke opreme i Spitfajera su tekle ustaljeno, ali se prvi problem pojavio u kasnu jesen 1948. kada je Jugoslavija tražila da im Izrael isplati ugovorenu sumu za dotadašnje prebacivanje aviona. Posle pregovora Jugoslavija je dobila 600.000 dolara i operacija je nastavljena već u decembru. Novi preleti nazavani su „Velveta II“.

 
Zanimljivo, da u drugom delu operacije osim preleta, određeni broj Spitafejra je rastavljan, pakovan u kontejnere i prebačen do Rijeke, odakle su jugoslovenskim brodovima ove letelice dopremljene do Izraela. Na osnovu prethodnih iskustava sa preletima, oko 15 Spitfajera je modifikovano, da mogu direktno da lete do Izraela, a ako bude problema predviđeno je među sletanje u Jugoslaviji. Prvi gubitak aviona i pilota dogodio se 18. decembra 1948. Tokom jednog od preleta dve trojke Spitfajera Mk IX, jedan od aviona je uleteo u snežnu mećavu i srušio se u Hrvatskoj, dok je drugi Spitfajer, nakon što se izgubio, sleteo negde u Hercegovinu. Grupa aviona se vratila u Čehoslovačku i tamo su sačekali sledeću turu pilota s kojima su sutradan obavili prelet do Izraela.

Sledećeg dana poletele su dve grupe sa po tri Spitfajera koje su prvi put letele, prateći obalu Jadranskog mora do Nikšića. Ova grupa sa Spitfajerima sletela je 20. decembra, a 26. decembra došla je naredna šestorka. Svi ovi avioni su iz Nikšića direktno odleteli u bazu vazduhoplovne baze Tel Nof.
Dolaskom svih kupljenih Spitfajera, operacija nije bila završena, sve dok se preostala oprema i rezervni delovi, nisu transportnim avionima prebacili u Izrael. U poslednjim etapama operacije „Velveta II“, 31.decembar 1948 godine, u Nikšić jesleteo C-46 i posle nužnog zadržavanja pokupio sve izraelske oficire i mehaničare. Ova grupa je sletela posle dužeg preleta u Izrael 5. januara kada se fromalno završila operacija „Velveta“.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
 
- „Bez te pomoći u naoružanju verovatno ne bismo pobedili u ratu za nezavisnost 1948/1949 i možda država Izrael ne bi preživela. Sa naše tačke gledišta to je bio blagoslov“ - Izjavio je vojni istoričar Meir Pail inače veteran tog rata.

 

Operacija prebacivanja drugog naoružanja železnicom u kontejenerima iz Čehoslovačke, preko Mađarske do luka Split i Rijeka je nastavljeno još izvesno vreme. Do Izraela brodvima su prebačeni avio motori, naoružanje, municija i rezervni delovi za Spitfajere. Ali, među teretom se našlo i 10 tenkova marke Hočkis (Hotchkiss H35) čiji se jedan primerak i danas čuva u muzeju Latrun. Ti tenkovi su kasnije bili zametak izraelskih oklopnih jedinica, a našli su se u arsenalu JA [Panzerkampfwagen 35H 734(f)] posle zarobljavanja od jedinica osovine koje su ih koristile.
Uz pomoć ove opreme koja je isporučena preko Jugoslavije, Izrael je izašao iz rata sa uvećanom teritorijom, a Savet bezbednosti UN je 11.avgusta 1949 priznao ugovore o primirju sklopljene između jevrejske države i arapskih zemalja.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[attachment=10]
 

Kratka istorija izraelsko-jugoslovenskih odnosa

Jugoslavije je pomagala državu Izrael od njenog proglašenja u maju 1948, a odnosi između Izraela i Jugoslavije odlično se razvijaju. Već 1950. godine bili su srdačni. Nismo prekidali odnose ni s Izraelom ni s drugima nakon trojne agresije na Egipat od 1956. godine.

Dolazi do“ junskog rata“ 1967., a i reakcije socijalističkih država. Doneta je odluka kao zaključak sa sastanka rukovodilaca komunističkih i radničkih partija u Moskvi 9.juna 1967. godine. Zaključke je, uz državno partijske vođe zemalja Varšavskog pakta, izuzev Rumunije, u ime Jugoslavije potpisao Josip Broz Tito i u njima je navedeno da „ukoliko izraelska vlada ne okonča agresiju i ne povuče trupe iza linije primirja, socijalističke zemlje će učiniti sve što je neophodno da bi pomogle narodima arapskih zemalja".

Sledile su, rafalnom brzinom, odluke zemalja potpisnica o prekidu diplomatskih odnosa sa Izraelom. Jugoslavija je, u tom nizu, svoj korak obznanila 13. Juna:
“Diplomatski odnosi vlade Jugoslavije sa vladom Izraela prekinuti su 13. juna 1967, nešto pre 15 časova”
Rezon je pokazao izuzetnu upornost u našoj diplomatskoj praksi. Na sve nagoveštaje o mogućnosti obnove odnosa i signale sa izraelske strane mi smo tokom više od dve decenije uzvraćali, da se nisu promenili uzroci koji su doveli do prekida, pa nema ni osnova za obnavljanje.

Obnovljeni su na nivou otpravnika poslova 1991. godine, a zgrada ambasade Jugoslavije otvorena je u Tel Avivu u proleće 1992.
To su sada dobri odnosi između Srbije i Izraela.
 

[attachment=11]


Autori: Andrej Mlakar, Generalštabni pukovnik Ljubomir Savić


* 01.jpg (310.63 KB, 732x928 - viewed 223 times.)

* 02.jpg (26.99 KB, 720x496 - viewed 213 times.)

* 02a.jpg (101.4 KB, 798x577 - viewed 171 times.)

* 03.jpg (131.64 KB, 700x586 - viewed 191 times.)

* 04.jpg (471.69 KB, 1146x1084 - viewed 256 times.)

* 06.jpg (568.61 KB, 1010x1738 - viewed 206 times.)

* 07.jpg (300.57 KB, 1010x819 - viewed 205 times.)

* 08.jpg (291.81 KB, 1010x776 - viewed 210 times.)

* 10.jpg (116.33 KB, 843x701 - viewed 158 times.)

* 11.jpg (66.53 KB, 843x474 - viewed 161 times.)

* 14.jpg (392.49 KB, 1146x1602 - viewed 244 times.)
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #1 on: October 27, 2016, 08:26:39 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Љуба


* 11а.jpg (343.79 KB, 1444x675 - viewed 177 times.)
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #2 on: October 27, 2016, 11:05:47 pm »

Sjajan text, hvala lepo. 
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 033


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #3 on: October 28, 2016, 06:35:24 am »

Boga mi Ljubo ovo "nemari", svaka čast.
Logged
Gama
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17


istoričar


« Reply #4 on: October 28, 2016, 12:47:46 pm »

Interesantan događaj jer Jugoslavija po prvi put ulazi na Bliski istok sa ozbiljnim namerama (pre toga je bilo više simboličnog karaktera, još od 1908.).

Jugoslavija je, po nalogu SSSR-a, održavala kontakte i sa arapskim i jevrejskim faktorima u Palestine i na Bliskom istoku. Kada je SSSR priznao Izrael, nedugo zatim je usledilo i priznanje Jugoslavije s tim što je Jugoslavija insistirala da se nađe "prihvatljivije" rešenje za obe strane. Na ovaj način SSSR je preko Jugoslavije imao određene kontakate i sa Arapima.

Potreba priznavanje Izraela pravdana je time da se "uguši" britanski imperijalizam te su se SAD i SSSR utrkivale ko će više Izraelu da pomogne ne bi li tako stvorili dobru poziciju na Bliskom istoku. Sovjeti su bili u prednosti. Do sredine pedesetih kada se okreću Siriji i Iraku, a potom i Egiptu čime otvaraju mogućnost SAD da popuni vakuum (uticaj u Izraelu) što oni koriste. Već od šezdesetih Ameri su na strani Izraela, a SSSR podržava Arape. Tako je ostalo do devedesetih.

Međutim, odnosi SSSR i Jugoslavije (1948.) doprineli su da se napuste pozicije Istočnog bloka (podrška Izraelu) te se Jugoslavija distancira od aktivne saradnje sa Izraelom ne bi li na taj način otvorila nova tržišta jer je SSSR (i ostatak Istočnog bloka) uveo embargo na jugoslovensku robu.

Presudnu ulogu odigrao je čuveni Šajke Dan (https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_Yeshayahu) koji je preko Ede Brajnika, bliskog Titovog saradnika, kooperirao sa jugoslovenskim vlastima. Kada je došlo do prekida diplomatskih odnosa 1967. SFRJ i Izrael su nastavili kontakte upravo preko Dana i Brajnika. Trgovina u Izraelu je nastavljena i nije se menjala ali ni napredovala. Faktički, prekid odnosa dogodio se samo u štampi dok u realnosti saradnja je nastavljena posredstvom stranih konzulata koji su štitili interese Izraela u SFRJ i SFRJ u Izraelu.

Dokumentacija ove saradnje dostupna je istraživačima u:
-Diplomatskom arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije
-Vojnom arhivu (do 1964. godine, mada posebnim dozvolama može da se uzme i građa posle 1964.)
-Arhiv Jugoslavije (deo građe su predali Vojnom arhivu te je nedostupno)

Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 500


« Reply #5 on: October 28, 2016, 08:37:08 pm »

Da li samo meni para uši bombastična tvrdnja da su "Tito i Jugoslavija spasili Izrael"?
Jugoslavija je fino zaradila na ovom poslu. Svakako da novac nije bio primarni motiv, ali ipak... spasavaju se prijatelji, a na prijateljima se ne zarađuje.

Iz teksta nije najjasnije - odakle potiču ovi Hočkis tenkovi? Iz Čehoslovačke, ili su to bili trofejni tenkovi Jugoslovenske Armije?
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 452


« Reply #6 on: October 28, 2016, 08:49:54 pm »


Мislim da su trofejni. Nemci su u okupiranim zemljama koristili sve i svašta za borbu protiv partizana, pa i trofejne francuske tenkove. Hočkisi su imali dobar oklop, a sa topom 47mm bili su upotrebljivi kao PT oruđe i za laku podršku pešadije. Zato smo ih i "uzaptili" čim smo mogli. Mislim.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 459


« Reply #7 on: October 28, 2016, 09:04:53 pm »

Oruzjeto e dadeno od stailn pred se zarobeno germansko pesadisko  oruzje koe preku cehoslovacka e doneseno vo fnrj od kade tito dozvoli so eden tovaren brod da se transportira do izrael ovaa oruzje mu pomogna na everite da ja pobedat vojnata so arapite , ednostvano dvata masoni stalin i tito se odolzija kaj everite .Iako oruzje podocna Yugolsavija donira i egipet no i na grcite od kipar , oruzjeto bese frlano vo moreto kade e zemano so grcki podmornici i noseno na Kipar i se rabotelo za lesno pesadisko oruzje .
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #8 on: October 28, 2016, 10:50:11 pm »

Da li samo meni para uši bombastična tvrdnja da su "Tito i Jugoslavija spasili Izrael"?
Jugoslavija je fino zaradila na ovom poslu. Svakako da novac nije bio primarni motiv, ali ipak... spasavaju se prijatelji, a na prijateljima se ne zarađuje.

Iz teksta nije najjasnije - odakle potiču ovi Hočkis tenkovi? Iz Čehoslovačke, ili su to bili trofejni tenkovi Jugoslovenske Armije?

Među državama ne postoje prijatelji postoji samo interes Grin
Logged
Gama
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17


istoričar


« Reply #9 on: October 28, 2016, 11:21:18 pm »

Da li samo meni para uši bombastična tvrdnja da su "Tito i Jugoslavija spasili Izrael"?
Jugoslavija je fino zaradila na ovom poslu. Svakako da novac nije bio primarni motiv, ali ipak... spasavaju se prijatelji, a na prijateljima se ne zarađuje.

Iz teksta nije najjasnije - odakle potiču ovi Hočkis tenkovi? Iz Čehoslovačke, ili su to bili trofejni tenkovi Jugoslovenske Armije?

Jugoslavija nije imala odlučujuću ulogu u pomoć Izraela - igru je vodio SSSR, ali posredstvom Čehoslovačke koja je u ime SSSR-a prodavala oružje, dok smo mi bili zaduženi da budemo usputna stanica.
Nisu zaradili puno. Više su zarađivali od 1954. godine, ali tad je kupac bio Egipat.

U pitanju su trofejni (zaplenjeni od Nemaca) tenkovi koji su ustupljeni Izraelu zbog neperspektivnosti (top 37mm. Ako me sećanje (nisam siguran) služi Izraelci su kasnije top zamenili drugim od 57mm te je ovaj tenk ostao u upotrebi do Suecke krize 1956.). Posle 1948, kada se otvorilo tržište Bliskog istoka, Arapima je uglavnom ustupano oružje koje više nije imalo perspektivu u JNA - npr. oružje i oprema iz Drugog svetskog rata itd.
Logged
draggan
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 203


« Reply #10 on: October 29, 2016, 02:39:53 am »

Za sad najdetaljnija knjiga u kojoj je obrađena i operacija "Velveta 1 i 2" ...  pilot

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Yofe-1.jpg (497.95 KB, 947x1283 - viewed 158 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 452


« Reply #11 on: October 29, 2016, 08:41:36 am »

Da li samo meni para uši bombastična tvrdnja da su "Tito i Jugoslavija spasili Izrael"?
Jugoslavija je fino zaradila na ovom poslu. Svakako da novac nije bio primarni motiv, ali ipak... spasavaju se prijatelji, a na prijateljima se ne zarađuje.

Iz teksta nije najjasnije - odakle potiču ovi Hočkis tenkovi? Iz Čehoslovačke, ili su to bili trofejni tenkovi Jugoslovenske Armije?

Jugoslavija nije imala odlučujuću ulogu u pomoć Izraela - igru je vodio SSSR, ali posredstvom Čehoslovačke koja je u ime SSSR-a prodavala oružje, dok smo mi bili zaduženi da budemo usputna stanica.
Nisu zaradili puno. Više su zarađivali od 1954. godine, ali tad je kupac bio Egipat.

U pitanju su trofejni (zaplenjeni od Nemaca) tenkovi koji su ustupljeni Izraelu zbog neperspektivnosti (top 37mm. Ako me sećanje (nisam siguran) služi Izraelci su kasnije top zamenili drugim od 57mm te je ovaj tenk ostao u upotrebi do Suecke krize 1956.). Posle 1948, kada se otvorilo tržište Bliskog istoka, Arapima je uglavnom ustupano oružje koje više nije imalo perspektivu u JNA - npr. oružje i oprema iz Drugog svetskog rata itd.

Nebih rekao baš da je uloga FNRJ bila odlučujuća, ali da je bila važna, itekako jeste.
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #12 on: October 29, 2016, 01:21:35 pm »

Da li samo meni para uši bombastična tvrdnja da su "Tito i Jugoslavija spasili Izrael"?
Jugoslavija je fino zaradila na ovom poslu. Svakako da novac nije bio primarni motiv, ali ipak... spasavaju se prijatelji, a na prijateljima se ne zarađuje.

Iz teksta nije najjasnije - odakle potiču ovi Hočkis tenkovi? Iz Čehoslovačke, ili su to bili trofejni tenkovi Jugoslovenske Armije?
Poštovani “Relja” da dam odgovore na vašu opasku o “paranju ušiju”:

1)   Nisam mislio da će Vam ovo neko čitati, pa da imate problema sa slušnim aparatom, mada sam dozvoli mogućnost da će neko reći: “meni ovaj naslov bode oči”
2)   Primite naše (autorko) izvinjenje zbog problema, koje ste imali sa slušnim aparatom.

Kako je došlo do izbora ovog naslova, pa evo nekoliko premisa:
-   Pošli smo od pretpostavke da je ovo forum, a ne otvorena tribina SANU,
-   Pošli smo takođe, od pretpostavke, da ovde “zalaze” ljudi svih profila, od učenika srednjih škola do nekih značajnih autoriteta, ranga dekana sa BU;
-   Mi postavljamo novinarske članke, reklo bi se reportaže, koje nemaju naučni, već karakter popularisanja nekih događaja davnih vremena. Nije nam cilj da otkrivamo “toplu vodu” niti da rasterujemo “maglu”. Nama je cilj rekreacija “sivih ćelija”. Stare drugove da podsetimo, mladu gospodu da informišemo o događaju, a kako će se oni dalje postaviti, to njima ostavljamo da prihvate na sebi svojstven način;
-   S obzirom da je moj saradnik, drug-gospodin Andrej profesionalni novinar, to je on autoritet u modelovanju naslova. Naslov, jelte, treba da privuče posetioca, čitača (dobro, u vašem slučaju i “slušaoca”) da mu prvo vizuelno skrene pažnju na mogući, eventualno zanimljivog sadržaj;
-   Takođe, naslov ne sme biti “obmana”, pa da izazove lažnu nadu u saznajni doživljaj;
-   Recimo, kada bi naslov bio: “Pomoć Izraelu” – ko bi se latio čitanja takvog materijala;

Zato je uvaženi “Relja”, odabran baš ovaj naslov. U ostalom, on ničim ne utiče na sadržaj. Drug Tito se vrlo malo spominje, istakli smo da je akciju vodila UDB. Njegova “veličina” u Operaciji “Velveta” ogleda se u tome, da je znao za nju, odobrio je i na kraju bio zadovoljan učinkom.
Da li je “spasao” Izrael, ili ne, pa to ostavljamo čitaocima. Izrael i danas postoji, a deo oružja je, eto stigao i preko naše teritorije.

Nadam se da će ovaj odgovor zadovoljti sve čitaoce i “slušaoce”, da je ujedno odgovor i na buduće naslove tema, koje ćemo ovde postavljati,

Vaši autori

Љуба
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 500


« Reply #13 on: October 29, 2016, 02:14:04 pm »

Takođe poštovani "Ljubo" - hvala Vam na odgovorima, kao i na vremenu koje ste odvojili i trudu koji ste uložili.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #14 on: October 29, 2016, 05:36:42 pm »

Novi detalji iz istorije FNRJ, do sada skriveni od javnosti - hvala za informacije.

Ne vidim razlog za ljutnju i oštru retoriku!
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.