PALUBA
April 16, 2024, 06:24:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Projekat "Alfa" - istorija prebega pilota Varšavskog pakta u Jugoslaviju  (Read 17146 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« on: October 31, 2016, 11:47:07 am »

Projekat "Alfa" istorija prebega pilota Varšavskog pakta u Jugoslaviju i tajna saradnja sa SAD


Istoriju Hladnog rata, osim skrivene diplomatije i trke u naoružanju obeležili su prebezi, zanimanje za naoružanje i vojnu opremu oba suprotstavljena bloka. Posebno veliko zanimanje bilo je izraženo za avijaciju, koja se smatrala tada, za najnapredniju tehnološku granu vojne industrije. Tadašnja Jugoslavija, aktivno se uključila u ovu igru, a na prve prebege komšija gledala je kao "Dar sa neba" i mogućnost da upozna „mlaznu“ tehniku, koja je pripadala istočnom bloku, a do koje nije imala pristupa.

Prebezi komšija savremenom mlaznom avijacijom u Jugoslaviju zabeleženi su u periodu od 1949-1953.godine u vreme intenzivne vojne saradnje sa Sjedinjenim Državama, kada je i započet tajni projekat "Alfa".
Najveći deo sukoba sa državama i armijama "Informbiroa" odigrava se na granicama Jugoslavije. Granice prema severnim i istočnim susedima postale su linije fronta neobjavljenog rata, a sa komšijama koji su pripadali istom ideološkom taboru. Granični incidenti i provokacije započele su odmah po objavi Rezolucije informbiroa 1948., a intenzivirani posebno kada su se zaređale povrede vazdušnog prostora Jugoslavije od mlaznih lovaca sovjetskog i ratnih vazduhoplovstava satelitskih zemalja. Jugoslovenske statistike beleži da je od jula 1948. do maja 1954. ukupno bilo 246 povrede vazdušnog prostora. Tu valja napomenuti, da su ubrojane i povrede koje su načinjene od strane komercijalne avijacije, posebno Mađara, a na ruti Budimpešta - Tirana.

Prvi slučaj konkretne povrede mlaznih lovaca mađarskog RV zabeležen je severoistočno od Subotice 14.jula 1952. Bio je to MiG-15 koji je leteo na visini od 2.000 metara.
Jugoslavija je smatrala, da je napad sovjetske armije uz pomoć susednih zemalja veoma realan, zato je budnost bila veoma velika i ništa se nije prepuštalo slučaju. Međutim, nisu svi preleti bili provokatorski sa ciljem izazivanja sukoba, već naprotiv, zabeleženi su i oni, koji su bili izraz neslaganja pilota sa sovjetskom politikom. Sletanjem mlaznih aviona Jugoslavija je po prvi put dobila priliku da upozna sovjetske letelice sa kojim su raspolagali Mađari i Rumuni.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvi prebeg zabeležen je 13.marta 1952, kada je na zemunski aerodrom sleteo rumunski Henkel-111 oznake AG-58. Iz aviona su izašli politički komesar 17.bombarderskog puka, jedan stariji poručnik, pilot sa još tri člana posade, koji su zatražili azil i izrazili neslaganje sa politikom svoje zemlje.

 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
5. Jula, iste godine, u Jugoslaviju su preletela dva rumunska Meseršmita Bf-109, evidencijskih brojeva 319 i 363, koji su pripadali 180.Lovačkom puku, sa baziranjem na aerodromu Lugoš. Avioni su se spustili nedaleko od Petrovca na Mlavi.

Za Jugoslaviju svakako, najznačajniji su bili preleti mlaznih aviona. Prvi takav prebeg zabeležen je 24.jula 1953. Godine, kada je u Jugoslaviju sleteo rumunski mlazni lovac Jak-23 sa kojim je upravljao pilot Dijakonu Mihai. On je odmah zatražio politički azil. Zanimljivo je i to, da je vest u jugoslovenskim medijima o prebegu objavljena tek 35 dana posle tog čina. Ubrzo je za „jakom“ u Jugoslaviju sleteo i prvi migov lovac MiG-15 evidencijskog broja 25, mađarskog ratnog vazduhoplovstva. Zanimljivo je, da je MiG-15 prilikom sletanja oštetio nogu stajnog trapa i deo krila. Ovaj MiG je u najvećoj tajnosti popravljen.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Oba mlaznjaka je odmah po sletanju i pregledu, preuzeo Vazduhoplovni opitni centar (VOC). Piloti VOC-a u najvećoj tajnosti ispitali su letne osobine oba lovca. Na tim avionima leteli su kapetani Vodopivec (na avionu Jak-23 obavio je 17 letova u trajanju od 8,27 časova, kao i šest letova na lovcu MiG-15 u trajanju od 2,40 časova) i Todorović (na jaku je imao tri leta od 1,14 časova i tri leta na migu, u trajanju od 1,56 časova). U letnim ispitivanjima sovjetskih lovaca učestvovao je i kapetan Prebeg, koji je leteo samo na Jak-23 i to samo jedan let od 20 minuta. Dostupni podaci pokazuju da je na oba lovca ispitano i streljačko (topovsko) naoružanje.

Zanimanje za jednog lovca, pokazali su i Amerikanci, koji su znali za oba prebega. Jugoslavija je SAD dala odobrenje da može i ona da sa svojim pilotima pristupi ispitivanju lovaca, a u skladu sa postignutim tajnim, međusobnim sporazumom, čiji detalji su i dalje skriveni od očiju javnosti.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Amerikanci su dobro poznavali lovac MiG-15, sa kojim su se susreli u Koreji, a pod njihovu lupu stigao je posle prebega severnokorejskog pilota [No Kum-Sok (kasnije Kenneth H. Rowe)]. Za njih je nepoznanica bio Jak-23. Kada su dobili zeleno svetlo da ga ispitaju u letu, naš državni vrh je samo zahtevao da se operacija izvede u najstrožoj  tajnosti i da veoma kratko traje, a da Sovjeti, sa kojima je Jugoslavija već bila na ratnoj nozi, to nikako ne saznaju. Ovo iz razloga da se stvari ne bi dodatno iskomplikovale.

 

Operacija "Alfa"

Avion Jak-23 Amerikanci su preuzeli 1.novembra 1953. i transportnim avionom C-124 (Douglas C-124 Globemaster II, nicknamed "Old Shaky") prebacili preko Nemačke u SAD. Ovim činom startovala je operacija "Alfa".
Pošto je avion prebačen u bazu Rajt Peterson (Wright-Patterson Air Force Base) Dejton-Ohajo (podsećanja radi u istoj bazi su 1995. vođeni pregovori i potpisan mirovni sporazum o prekidu građanskog rata u BiH), lovac je preuzeo Vazduhoplovno- tehnički obaveštajni centar - ATIC (Air Tehnical Inteligence Centar). Jak je u periodu od 4-25. novembra testiran, a američki piloti su na njemu izveli 8 letova.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Amerikanci su u analizi Jak-23 zabeležili da letelica ima dobro ubrzanje, da je pokretljiva i da ima veliku brzinu penjanja. Ipak, po američkom mišljenju, Jak-23 je bio prevaziđen avion, delom zbog opreme i naoružanja, ali zamerali su mu i na malu maksimalnu brzinu leta, kao i to, da je zaostajao za MiG-15.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 

Krajem novembra iste godine, Amerikanci ponovo rasklapaju Jak i u najvećoj tajnosti ga pripremaju za povratak u Jugoslaviju. Tako rastavljeni Jak ukrcan je ponovo u transportni avion C-124 Gloubmaster, koji ga je preko Minhena vratio u Jugoslaviju. Trba napomenuti i to, da piloti transportnog aviona do poslednjeg trenutka nisu znali, da je zapravo tajna destinacija Jugoslavija i kakav teret oni prevoze. Da se nešto čudno dešava, ispričao je decenijama kasnije, pilot transportne avijacije USAF Liroj Gud (LeRoy Good ), koji je rekao da osoblje koje je krcalo teret u avion pričalo čudnim stranim jezikom. Tek po krcanju goriva i zauzimanja kursa prema jugu kod pilota u kabinu je ušao pukovnik avijacije inače pratilac tereta i navigatoru predao kartu sa ucrtanom rutom leta i krajnjom destinacijom aviona. Po svedočenju Liroja posle izvesnog vremena u letu Gloubmasteru pridružio se par klipnih lovaca, kojima zbog noći nije mogao da identifikuje njihove oznake. Ime aerodroma na koji su sleteli nije naveo, osim da je saznao da se nalazi u Jugoslaviji pošto je sleteo. Ubrzo posle istovara tereta Liroj je sa posadom uzleteo i dobio novi pravac - Orli - Francuska preko koga su se vratili u SAD.

 

Priča sa Jak-23 završila se tako, da je avion posle izvesnog vremena vraćen u Rumuniju, a time je i tajni projekat "Alfa" bio završen. Pošto reakcije Sovjeta nije bilo, očito je da nisu znali za ovaj tajni aranžaman Jugoslavije sa Amerikancima, koji je decenijama ostao jedna od najskirvenijih tajni bivše Jugoslavije.

Napomena

Prebezi pilota sa avionima nisu učestala pojava, ali se javljaju u kriznim političkim, pa i vojnim, vremenima. Nekada su oni motivisani ideološkim opredeljenjima, a nekad materijalnim-novčanim potrebama.

Prvi takav prebeg sa jakom materijalnom osnovom zabeležen je 21.septembra 1953. Kada je svernokoresjkom pilotu No Kum-Soku isplaćen ček od 100.000 dolara.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Za ove "prebege" postoji i nekakvo nacionalno opravdanje, kada su se prebezi na jednoj strani prikazivali kao "herojstvo" (prelazak MiG-ova 21 iz RV i PVO) u Hrvatskoj, odnosno kao klasično dezerterstvo na jugoslovenskoj strani.
Ipak, ne bi trebali da prećutimo, da je prebeg sa zapada na istok minoran (a "možda" i ne zabeležen).


Autori: Andrej Mlakar i Generalštabni pukovnik u penziji Ljubomir Savić* 01.jpg (10.53 KB, 504x157 - viewed 157 times.)

* 02.jpg (60.46 KB, 960x711 - viewed 175 times.)

* 03.jpg (60.26 KB, 960x711 - viewed 178 times.)

* 04.jpg (78.01 KB, 960x711 - viewed 192 times.)

* 05.jpg (156.42 KB, 1080x720 - viewed 168 times.)

* 06.jpg (11.2 KB, 640x357 - viewed 156 times.)

* 07.jpg (73.23 KB, 926x720 - viewed 173 times.)

* 08.jpg (98.67 KB, 1078x720 - viewed 147 times.)

* 09.jpg (135.07 KB, 1024x301 - viewed 205 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: November 01, 2016, 07:08:29 pm »

Još jedna fotka "američkog" Jaka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (28.65 KB, 450x247 - viewed 849 times.)
Logged
rotring
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 555


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #2 on: November 01, 2016, 07:15:24 pm »

Svaka cast na temi! Imam jedno pitanje na koje mozda nema odgovora...sem tog aviona koji je vracen rumunima, zna li se sudbina ostalih...da li je neki zadrzan ili vec sta...?
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #3 on: November 01, 2016, 08:25:54 pm »

Svaka cast na temi! Imam jedno pitanje na koje mozda nema odgovora...sem tog aviona koji je vracen rumunima, zna li se sudbina ostalih...da li je neki zadrzan ili vec sta...?
Prema rasploživom materialu, a u skladu sa važećim međunarodnim propisima, kao i međudržavnim ugovorima, letilice sa kojima se vrši "preletanje-prebeg" vraćaju se vlasniku-državi iz koje potiču.

Postoje iznimke u nekoliko slučajeva.
Jedan od tih slučajeva je u prebeg MiG-21R iz SFRJ u Austriju (Klagenfurt). Avion nam nikad nije vraćen. To bi mogla biti posebna tema, a i pisalo se o tome. Zbog mog stava o tom činu "dezerterstva" sam proteran sa jedne značajne "FB" grupe "LYBI Željava"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Љуба


* idi.jpg (16.75 KB, 499x80 - viewed 151 times.)
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #4 on: November 01, 2016, 10:40:22 pm »

Ваздухоплов којим је тадашњи капетан прве класе Рудолф Перешин дезертирао у Аустрију налази се у ваздухопловној бази Целтвег, а пре тога је био изложен испред Војног музеја у Бечу. МиГ-21Р 26112 је припадао Југославији, тачније ЈНА све док се СРЈ није истог одрекла 1993. године. До тада су југословенски механичари и техничари долазили у Аустрију да га одржавају. Аустријанци нису хтели да га врате СФРЈ због увођења ембарга на оружје 1991. године мада то образложење није у складу са међународним правом обзиром да се овде не ради о наоружавању и набавци нових средстава већ о поврату отете имовине. Југославија се одрекла авиона јер је за исти изгубила инетерес. Није јој ништа значио са војно-техничког аспекта обзиром да је већина ЈРВ-а била пресељена на територију Србије и Црне Горе те се појавио вишак ваздухоплова.

Авион је формално аустријско власништво. Никако хрватско. На Аустрији је да одлучи шта ће бити са 26112, да ли ће га задржати или предати Хрватској.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5 on: November 02, 2016, 08:33:35 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Yak-23.jpg (115.71 KB, 661x410 - viewed 163 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #6 on: November 02, 2016, 08:48:28 am »

A da se ne mešamo u T.11?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* download.jpg (5.31 KB, 219x230 - viewed 778 times.)
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #7 on: November 02, 2016, 12:30:50 pm »

A da se ne mešamo u T.11?
Svakako, možda je trebalo da se bude malo obazriviji, te da se inkriminisan objava opiše ovako:

Davne godine, na brdovitom Balkanu, jednog dana izveden je turistički let sa jednog lepog aerodroma na drugi lepi aerodrom u turističku meku "zimskih sportova".
Domaćini su bili veoma iznenađeni, ali istovremeno su se i obradovali ovim "preletom", tako da su letilicu oberučke prihvatili i nikako se nisu mogli od nje rastati. Nakon mnogo izmenjenih "srdačnih" poruka, avion je ostao kod domaćina, a kao izraz uvažavanja darodavcima, avion je smešten u muzej, te je tako, ova atrakcija sada dostupna kako putnicima namernicima, tako i slučajnim prolaznicima kroz tu nama dragu zemlju, koja nam s vremena na vreme pošalje svog Kurca.

Nadam se da neće uslediti: "ajde idi"

Љуба
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #8 on: November 02, 2016, 12:55:00 pm »

Ljuba,

da smo bili pametni, seli bi i uz piče se dogovorili o svemu, razdelili što smo skupa stvarali i nebi bilo ni dezertera ni prebega ni mrtvih...


Kako je g.Ivo Andrić jednom napisao:

“Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.”

Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #9 on: November 02, 2016, 01:32:51 pm »

Ваздухоплов којим је тадашњи капетан прве класе Рудолф Перешин дезертирао у Аустрију налази се у ваздухопловној бази Целтвег, а пре тога је био изложен испред Војног музеја у Бечу. МиГ-21Р 26112 је припадао Југославији, тачније ЈНА све док се СРЈ није истог одрекла 1993. године. До тада су југословенски механичари и техничари долазили у Аустрију да га одржавају. Аустријанци нису хтели да га врате СФРЈ због увођења ембарга на оружје 1991. године мада то образложење није у складу са међународним правом обзиром да се овде не ради о наоружавању и набавци нових средстава већ о поврату отете имовине. Југославија се одрекла авиона јер је за исти изгубила инетерес. Није јој ништа значио са војно-техничког аспекта обзиром да је већина ЈРВ-а била пресељена на територију Србије и Црне Горе те се појавио вишак ваздухоплова.

Авион је формално аустријско власништво. Никако хрватско. На Аустрији је да одлучи шта ће бити са 26112, да ли ће га задржати или предати Хрватској.
Čime je triba priletiti? Jedrilicom? JNA  je bila narodna i slala nam je od 1991. godine svaku vrstu tehničke pomoći. Sa zemlje, mora i iz zraka.
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #10 on: November 02, 2016, 01:43:56 pm »

Ljuba,

da smo bili pametni, seli bi i uz piče se dogovorili o svemu, razdelili što smo skupa stvarali i nebi bilo ni dezertera ni prebega ni mrtvih...


Kako je g.Ivo Andrić jednom napisao:

“Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.”


Potpuno se slažem sa tobom.
Imamo još jednu temu o "preletu", pa ćemo videti kako su se tamo stvari odvijale - reč je Viktoru Belenku. Samo strpljenja. Ovu epizodu iz T.11 neću više spominjati.

Љуба

Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #11 on: November 02, 2016, 05:15:48 pm »

ајде бре људи, шта се свађате? време је било такво, рудолф је пребего, није био ни први ни последњи који је то урадио из својих разлога. пребего је тиме чиме је летео, да је летео утву 66 пребего би њом. једини проблем овде су аустријанци који нису поштовали правне прописе и оста им авион...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 477


« Reply #12 on: November 02, 2016, 05:23:27 pm »

ајде бре људи, шта се свађате? време је било такво, рудолф је пребего, није био ни први ни последњи који је то урадио из својих разлога. пребего је тиме чиме је летео, да је летео утву 66 пребего би њом. једини проблем овде су аустријанци који нису поштовали правне прописе и оста им авион...

Слажем се!
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 605


« Reply #13 on: November 02, 2016, 07:55:26 pm »

.....

Kako je g.Ivo Andrić jednom napisao:

“Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.”


Izvinjavam se za skretanje sa teme, ali Andrić ovo - nije napisao (pripisano mu je, a internet se pobrinuo za ostalo).
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #14 on: November 02, 2016, 08:21:55 pm »

Izvinjavam se za skretanje sa teme, ali Andrić ovo - nije napisao (pripisano mu je, a internet se pobrinuo za ostalo).

Hvala. Svakog dana nešto novo naučim.

LPB
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.