PALUBA
April 19, 2024, 01:06:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Operacija 5 topovnjača ili „Šerburška afera“  (Read 15702 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 150« Reply #15 on: November 07, 2016, 11:47:28 am »

Ljubo
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #16 on: November 07, 2016, 02:10:35 pm »

Ima i knjiga na tu temu: The Boats of Cherbourg: The Navy That Stole Its Own Boats and Revolutionized Naval Warfare  autora Abraham Rabinovich.

https://www.amazon.com/Boats-Cherbourg-Stole-Revolutionized-Warfare-ebook/dp/B00CJC77SA
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 053


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #17 on: November 08, 2016, 06:00:32 am »

Мi koji smo malo stariji,rado se sjećamo epizode da 5 ratnih brodova isplovi iz RATNE luke pod kontrolom NATO-a,prođe dobar dio Atlansog oceana pa preko Gibraltara,celog Sredozemnog mora do Haife,dakle plovni put pod kontrolom kako lokalnih RM,a još više VI flote SAD i brojnih struktura NATO.
Ovo govorim jer su svi ''glumili'' iznenađenje,da nekažem ''ludilo''kad su se brodovi našli u Haifi.A ono ''rado'' jer se pokazalo da se sve može kad se hoće i kad su u pitanju nacionalni interesi a sa druge strane novac i uticaj.Ovo govorim jer sigurno je da je bila obavještena CiA a i ''neki'' prijatelji na visokim položajima u NATO.
Što se Francuske tiče,kod njih ovakvih afera ima ih pun kofer jer znaju da novac i moral nisu uvjek na istoj strani
Logged
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 376« Reply #18 on: November 08, 2016, 02:32:09 pm »

Sjajna je priča i sa uživanjem sam je pročitao.
Ipak mi djeluje nerealno da sve nije urađeno po prethodnom dogovoru sa Francuskom i uz znanje ostalih važnijih država Zapada (prvenstveno mislim na SAD).
 
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #19 on: November 08, 2016, 09:48:33 pm »

Da opišemo to putovanje, jer smatramo da ima i interesovanja kao i opravdanog razloga da se dopuni članak.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dakle, brodovi su pobegli na Badnje veče 24/25.decembar 1967.godine. Uoči bekstva, legalna ekipa nastavila je da održava čamce, dok se deo posade, koji je došao da ih ojača, sakrio u potpalublju. Izraelci su se ozbiljno pribojavali, da bi brodovi mogli potonuti dok plove kroz Biskajski zaliv u teškim zimskim uslovima. Grupa je imala čak svog meteorologa osposobljenog za praćenje svih britanskih, francuskih i španskih institucija koje se bave vremenskom prognozom. Uprkos predviđanju obilne kiše sa jugozapada, posadama je naređeno da isplove u 20:30 časova. Od 19:30 sve ekipe su bile na brodu. Tada se vreme znatno pogoršalo, snaga oluje je dostigla cifru 9 (Beaufort force 9) u noći bekstva. Pa kako se vreme pogoršalo, to je odlazak promeren za 22:30. Međutim, isplovljenje je ponovo odloženo zbog stalne složene meteo situacije. Kapetan Hadar Kimhi je tada dobio hitne kodirane poruke iz Izraela, sa naređenjem da isplovi uprkos aktuelnoj vremenskoj situaciji, ali je on ipak odlučio da još sačeka. U ponoć je meteorolog pokupio sa BBC poslednji izveštaj, koji ukazuje da će oluja prestati za dva sata. U 2:30 časova, brodovi su napustili Šerbur i krenuli polako na otvoreno more.

Francuzi nisu u početku bili svesni, da su izraelski brodovi napustili luku, a njihovo odsustvo je primetio reporter koji je posetio luku oko 2 sata po ponoći i video da su svi brodovi nestali. On je prijavio ovo novo stanje svom uredništvu BBC i to skoro 12 sata nakon bekstva, pa su francuske vlasti saznali za nestanak čamaca iz emisije “ BBC”. Prazne vezove i odsustvo brodova bez bilo kakve najave, predstavljalo je “raskid embarga” što je odmah izazvalo spekulacije da je Izrael uzeo svoje čamce. Timovi televizijskih novosti, su poleteli prema pučini Severnog mora ne bi li ustanovili, da li brodovi idu prema Norveškoj, gde su navodno prodati, dok su ostale novinarske ekipe krenule prema lukama u Portugalu i Mediteranu. Brodovi prošli Biskajski zaliv (Bay of Biscay) i krenuli na jug radi prelaska u Mediteran. Pre prolaska Gibraltara su imali susret za sa izraelskim brodom za logističku podršku “MV Lea”. Tokom susreta, jedan od izraelskih članova posade je greškom priključio crevo za pretakanje vode u rezervoare za gorivo na čamcu “INS Hetz” (Arrow). Nije bilo u početku poznato da li je voda morska (jer bi ona mogla da ošteti motore). Komandant Rinat je naredio posadi da “probaju” tu vodu, i izveste da li je slana ili ne. Nakon što je utvrđeno da nije morska vodu, tenkovi su ispražnjeni i napunjeni gorivom.


 
Kako su brodovi prošli Gibraltar

Po ulasku u Mediteran, britanska stanica za praćenje (kao naš OSOJ) je primila signal o neidentifikovanim plovilima, i odmah je zahtevala da se čamci identifikuju. Brodovi su poslali signalni odgovor, a patrolni helikopter je počeo da kruži iznad njih kako bi otkrio zastave ili matične brojeva. Britansko osoblje, je već iz medija saznalo o nestanku izraelskih brodova iz Šerbura, pa je tačno pretpostavilo nacionalnost brodova i njihovu pravu destinaciju, a zatim su im uputili signal "Bon Voyage". (kako je ovo pozajmljeni francuski izraz za englesko “have a nice trip" ili "safe journey”) Izraelci su to shvatili kao “Srećan put”, i nastavili plovidbu. Brodove je konačno primetila i jedna televizijska ekipa na patroli u Mediteranu, i konstatovala da brodovi ubrzavaju i prilaze severnoj obali Afrike.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Blizu Krita, pojavili su se, avioni Izraelskog vazduhoplovstva (Zroa HaAvir VeHahalal) F-4 Phantom II, i organizovali njihovu pratnju do uplovljenja u luku Haifa. Lovci su leteli u niskom letu oko brodova i smenjivali se u patroliranju. Iz Izraela je u Mediteran bio upućen i putnički brod “Dan off Malta.”, kao još jedan od brodova raspoređenih da podrže ovu plovidbu.


Situacija u Francuskoj


Francuski ministar odbrane Mišel Debre odmah je naredio vazdušni napad, za zadatkom potapanja brodova. Međutim, Načelnici štabova, vidova, odbili su da se povinuju naredbi i najavili ostavke ukoliko se ne povuče izdato naređenje. Naređenje je opozvano od premijera Jackues Chaban-Delmas. Tako je sprečena dalja eskalacija, iako je francuska vlada besnela, mada su bili svesni, da se malo šta može uraditi, jer su brodovi već bili na pučini, kada je otkrivena ova varka. Francuski ministar spoljnih poslova Moris Šuman upozorio je vrh države, da ako se brodovi pojave u Izraelu, "posledice će biti veoma teške" ("the consequences will be very grave indeed").

Izraelski brodovi preplovili su ukupno 3.145 nmi (5.825 km; 3.619 mi), sa početkom u Lamanšu do dolaska u Kišon (Kishon Shipyard port) u Haifi. Dolaskom brodova postignuto je javno oduševljenje cele nacije, kao još jedna pobeda.

AUTORI: Andrej Mlakar i Generalštabni pukovnik Ljubomir Savić


* A01.jpg (42.08 KB, 465x390 - viewed 117 times.)

* A02.jpg (25.06 KB, 487x310 - viewed 117 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #20 on: November 09, 2016, 08:19:08 pm »

U celoj ovoj priči jedino ima dosta nejasnoća. Napr. kako je veliki broj ljudi, stranaca - posade brodova mogli da se uvuku u ratnu luku i ukrcaju na brodove?

Samo putovanje u principu nije problem: čim brodovi napuste teritorijalne vode, više im niko ništa ne može, ali ukrcaj posada i napuštanje luke i teritorijalnih voda Francuske, bez obzira na praznike, zaista je nejasno!
Maskiranje da navodno plove u Norvešku, nije dovoljno u dobro čuvanoj luci!

No, verujem da su izraelci, osim dobro osmišljene i dobro pripremljene akcije - imali jako puno sreće.

Šta bi se desilo, da su Francuzi primetili beg, uzbunili svoju flotu, krenuli u poteru i pripucali na brodove, koji su najverovatnije mili bez municije?
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 150« Reply #21 on: November 09, 2016, 08:49:22 pm »

Dobro primjecuje Lovac.

U cijelom kolopletu trazenja Izraela da se isporuce brodovi, plati kompenzacija za neisporuku, pojavljuje se u "pravi trenutak" Norvezanin i poznati brodovlasnik Ole Martin Siem
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
koji nudi Francuzima otkup brodova u visini koja prelazi izraelsko trazenje kompenzacije za 5%. Brodovi mu trebaju za odrzavanje naftnih busotina na offshornim busotinama na Aljasci.
Francuzi pristaju i dolaze sluzbeno "mornari" koji ispituju i turiraju motore.
Dolaze i izraelski turisti.

Ostalo je poznato.


* Ole Martin Siem.jpg (10.08 KB, 249x334 - viewed 110 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 477


« Reply #22 on: November 09, 2016, 08:50:19 pm »

Izraelci su imali dobre operativce, majstorske "turiste" i mnogo, mnogo sreće.
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #23 on: November 09, 2016, 09:25:21 pm »

U celoj ovoj priči jedino ima dosta nejasnoća. ...........................................................
Kako reče "Jadran2": dobro si ti ovo primetio, da ne kažem "ulovio".

Љуба
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 150« Reply #24 on: November 10, 2016, 02:48:49 pm »

Dobro primjecuje Lovac.

U cijelom kolopletu trazenja Izraela da se isporuce brodovi, plati kompenzacija za neisporuku, pojavljuje se u "pravi trenutak" Norvezanin i poznati brodovlasnik Ole Martin Siem
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
koji nudi Francuzima otkup brodova u visini koja prelazi izraelsko trazenje kompenzacije za 5%. Brodovi mu trebaju za odrzavanje naftnih busotina na offshornim busotinama na Aljasci.
Francuzi pristaju i dolaze sluzbeno "mornari" koji ispituju i turiraju motore.
Dolaze i izraelski turisti.

Ostalo je poznato.


---------------
Bogme, da sam pazljivo citao Ljubin tekst oko angaziranja gosp. Siema, ne bih ovako napisao.

Ljubo, samo naprijed u iznalazenju ovakvih tema i njihovoj obradi koja se cita u jednom dahu.

Ni ja ni Lovac nismo imali nista lose na umu.

lp

« Last Edit: November 10, 2016, 03:36:45 pm by Trifko » Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.