PALUBA
April 18, 2024, 03:18:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Somaliji  (Read 64225 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #60 on: December 23, 2010, 09:47:42 am »

UN povećale mirovne snage u Somaliji za 50 odsto


22.12.2010.

Savet bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) usvojio je danas jednoglasno rezoluciju o povećanju kontigenta mirovnih snaga Svetske organizacije u Somaliji za 50 odsto, odnosno sa 8.000 na 12.000 vojnika.

Članice Saveta bezbednosti ovlastile su Afričku uniju da rasporedi dodatni kontigent mirovnjaka, poznatih kao misija AMISOM u Somaliji do 30. septembra 2011. godine, pošto je Uganda saopštila da će uputiti još 4.000 vojnika i time brojčano pojačati snage mirovne misije.

Rezolucija, koju su odobrili članovi SB UN, navodi da je produženje mandata misije i njeno brojčano povećanje neophodno kao podrška "slaboj somalijskoj vladi" koju podržava UN, kao i u cilju zaštite civilnog stanovništva od napada jedinica fundamentalističkog pokreta Al Šabab i drugih islamskih pobunjeničkih grupa.

Al Šabab zagovara "tvrdu verziju islama" i u svojim redovima ima nekoliko stotina stranih boraca iz muslimanskih zemalja.

Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #61 on: December 25, 2010, 03:08:06 pm »

Islamističke milicije Al-Šabab i Hizbul Islam su se spojile, posle višenedeljnih međusobnih sukoba u jugozapadnoj Somaliji. Iako je reč o veoma heterogenim organizacijama, koje su sastavljene od elemenata sa različitim političkim ambicijama, svima je jasno da jedino ujedinjeni mogu da imaju neke šanse pored sve jačeg prisustva snaga AU koje zajednički rade sa Tranzicionom federalnom vladom. Pošto je Hizbul Islam slabija organizacija od Al-Šababa, njeno vođstvo će morati da se zadovolji sa ceremonijalnim pozicijama u novoj pan-somalijskoj džihadističkoj organizaciji. Vođa Al Šababa Ahmad Abdi Godane, aka Abu Zubayr će postati šef nove ujedinjene organizacijem a njegov zamenik je Muktar Robou, aka Abu Mansur, dosadašnji br. 2 Al-Šababa. Izgleda da ovo predstavlja kraj postojanja Hizbul Islama kao političkog i vojnog faktora u Somaliji. Hizbul Islam je dostigao zenit svoje moći tokom 2009, kada je u savezu sa Al Šababom neuspešno pokušao da osvoji glavni grad Somalije Mogadišu. Posle neuspelog napada, došlo je do raspada grupe, pa je Al Šabab krenuo u ofanzivu protiv Hizbul Islama tokom Oktobra 2009, preotimajući grad i luku Kismajo, koji predstavlja tranzitnu tačku za šverc oružja, robe široke potrošnje, nafte i droge, i koji kao takav garantuje visoke prihode od reketiranja trgovaca i švercera. Tokom 2010, vođa Hizbul Islama Šeik Hasan Dahir Avejs je pregovarao sa šefom "nacionalističke" frakcije (frakcije koja je zainteresovana isključivo na preuzimanje vlasti u Somaliji, koju ne zanima transnacionalni "džihad", za razliku od Abu Zubayra, na koga veliki uticaj ima Al-Kaida) Al-Šababa Abu Mansurom, oko stvaranja nove organizacije, koja bi se zvala armija otpora Islamija, što bi predstavljalo cepanje Al Šababa. Međutim, razgovori nisu rezultirali uspehom, pa je došlo do novih sukoba između Al-Šababa i Hizbul Islama, i to u gradu Burhakaba, koji je zauzet od strane Al Šababa 1. Decembra. Posle dve nedelje intenzivnih borbi, snage Al Šababa su očistile skoro čitav region Donji Šabele, i krenule su ka glavnom uporištu Hizbul Islama, predgrađu Mogadiša Afgoje. Do 20. Decembra došlo je do pregovora sukobljenih strana, u kome je Al Šabab izgleda uputio ultimatum vođstvu Hizbul Islama da im se potčine, što su 21. Decembra i objavili. Prema navodima lokalni medija, pripadnici Hizbul Islama će ići na preobuku u logorima Al Šababa. Ovo spajanje treba posmatrati u svetlu nedavne odluke o pojačanju snaga AMISOM-a, koje će biti locirane uglavnom u Mogadišu, što će imati za posledicu da čak ni ujedinjeni Al Šabab sa Hizbul Islamom, koji zajedno broje nekoliko hiljada ljudi, naoružanih lakim pešadijskim naoružanjem i pikap vozilima, neće moći da osvoji Mogadišu. Promena taktike je već vidljiva, pošto se Al Šabab polako okreće terorizmu u zemljama iz kojih dolaze snage AMISOM-a, pre svega Ugandi, Burundiju i Keniji, koja ima veliku zajednicu Somalijaca.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #62 on: May 16, 2011, 01:37:26 pm »

Policija: Somalijski islamisti planiraju osvetničke napade


15.05.2011.

Policija u Somaliji je upozorila da somalijska islamistička grupa "Šebab" priprema nekoliko samoubilačkih napada u somalijskoj prestonici Mogadišu, kako bi se osvetila za ubistvo vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena, koga su 2. maja u Pakistanu ubili američki komandosi.

"Iz vrlo pouzdanih izvora saznali smo da su nasilni elementi pripremili najmanje sedam samoubilačkih napada na važne lokacije u Mogadišu, uključujući hotele, vojne baze, autobuske stanice i pijace, kako bi se osvetili za Bin Ladenovu smrt", saopštio je portparol policije Abdulahi Hasan Barize.

Plan je dogovoren na sastanku "Šebaba" i pripadnika Al Kaide koji žive u Somaliji u sredu u Afgojeu koji je od Mogadiša udaljen 30 kilometara.

"Šebab" je pre tri dana najavio osvetu za Bin Ladenovu smrt, u poruci upućenoj američkom predsedniku baraku Obami i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton.

"Šaljemo poruku Obami i Hilari Klinton da ćemo vrlo brzo osvetiti smrt našeg lidera šeika Osame bin Ladena", poručio je jedan od čelnika islamističke grupe Omar Harami, rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, tokom sastanka grupe u gradu Afgoje, zapadno od Mogadiša, preneo je AFP.

"Osama je mrtav, ali sveti rat nije mrtav. Mudžahedinski borci širom sveta su potpuno spremni da osvete smrt našeg lidera", dodao je Harami.

Grupa "Šebab", koja kontroliše veći deo Somalije, predstavlja bezbednosnu pretnju u regionu gde su operativci Al Kaide bombardovali američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, podsetila je francuska agencija.


Izvor: www.tanjug.rs
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #63 on: October 22, 2011, 11:38:24 pm »

Kenijska vojska se trenutno nalazi u ofanzivi na grad Kismayo, glavno uporište islamističke milicije al-Šabab. U ofanzivi učestvuje oko 1700 vojnika OS Kenije, pošto je zauzet Afmadow. Od Afmadowa do Kismaya vodi neasfaltirani put u dužini od 180 km. Kenijska vojna operacija nosi naziv "Linda Nchi", ili "Zaštiti zemlju". Veruje se da je cilj operacije obezbeđenje tampon zone između Kenije i Somalije.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #64 on: November 02, 2011, 11:49:48 am »

Portparol OS Kenije je izjavio da su juče sletela dva aviona u grad Baidoa, nekadašnje sedište TFG, koji je danas pod kontrolom islamističke milicije Al-Šabab. Sumnja se da su avioni doleteli iz Eritreje i da prevoze oružje. Kenijska vojska je zauzela lučki grad Gur Gabo u rano ujutro 28. Oktobra, koji se nalazi oko 123 km jugozapadno od glavnog uporišta Al-Šababa u gradu Kismayo. 30. Oktobra RV Kenije je bombardovalo grad Jilib, prilikom čega je poginulo oko 10, a ranjeno 45 osoba, među kojima je bilo i civila. Glavnina Kenijskih snaga, koje sada broje preko 5000 ljudi, se trenutno koncentriše u okolini grada Afmadow, severnoistočno od Kismaya. U Gur Gabu se nalazi oko 1600 pripadnika OS Kenije i nekoliko hiljada pripadnika raznih Somalijskih milicija koje su protiv Al-Šababa, a u Afmadowu, pored pripadnika plemenskih milicija koje se protive Al-Šababu, ima i dosta pripadnika trupa lojalnih prelaznoj vladi Somalije (TFG). OS Kenije se takođe oslanjaju i na obaveštajnu i logističku podršku SAD, Francuske i Velike Britanije.
Glavne Somalijske milicije na koje se oslanjaju OS Kenije su:
- Ahlu Sunna Waljama'a, sufistička milicija, koja se protivi Al-Šababu zbog uništavanja grobnica sufističkih svetaca. Broji oko 2000 ljudi, od kojih je oko 700 obučeno i opremljeno u Etiopiji.
- Pokret Raskamboni, milicija koju vodi šeik Ahmed Madobe, koja je uglavnom aktivna u regionu Jubaland, i koja broji nekoliko stotina pripadnika.
- Jubaland milicija, organizacija koju izdašno pomaže Kenija, koja im je poslala dosta oružja iz Kine, koja broji oko 2500 pripadnika.

Sa druge strane Al-Šabab broji oko desetak hiljada ljudi, međutim, oslabljen je nedavnom sušom, gladi i unutrašnjim razmiricama.

U sledećih nekoliko dana, OS Kenije su najavile prodor i napade na sledeća mesta: Baidoa, Baadheere, Jilib, Kismayo, Dinsur, Barawe, Baydhabo, Afghooye i Bwale.

Od mehanizacije Kenijska vojska koristi Hummere, južnoafrička oklopna vozila Puma M-22, OT Thyssen UR-416, a od streljačkog naoružanja Heckler-Koch G-3.
Portparol OS Kenije, major Emmanuel Chirchir ima i svoj nalog na Twitteru: http://twitter.com/#!/MajorEChirchir
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #65 on: November 02, 2011, 11:53:07 am »

Evo i video priloga sa NTV Kenya:

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/G8aseYky130?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #66 on: December 09, 2011, 01:02:43 pm »

Ban Ki-mun pozvao pobunjenike u Mogadišu da prekinu nasilje


09.12.2011.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas u
Mogadišu islamističke pobunjenike da odustanu od nasilja u Somaliji."Pozivamo naoružanu opoziciju šebab da zaustavi nasilje i uzme učešće u mirovnom procesu u zemlji", rekao je Ban Ki-mun, koji je jutros doputovao u nenajavljenu posetu Mogadišu.

Na konferenciji za novinare u predsedničkoj palati u Mogadišu, on je izrazio zadovoljstvo zbog prve posete nekog visokog zvaničnika UN Mogadišu od 1993.

"UN će pomoći Somaliji da postigne mir, podrškom (snagama Afričke unije u Somaliji) Amisom i somalijskoj vladi", kazao je generalni sekretar UN i najavio da će UN u januaru otvoriti kancelariju za političke poslove u Mogadišu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posete visokih zvaničnika Somaliji su izuzetno retke zbog opasnosti od sukoba zaraćenih frakcija.

Bana su na aerodromu u Mogadišu dočekali somalijski premijer Abdiveli Mohamed Ali i zvaničnici snaga Afričke unije u Somaliji koja podržava slabu tranzicionu vladu u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Generalni sekretar UN se u predsedničkoj palati sastao sa predsednikom Somalije Šarifom Šeikom Ahmedom.

Poseta Ban Ki-muna "uvećava nadu u Somaliji i podstiče mir i razvoj", kazao je Ahmed i ocenio da poseta generalnog sekretara UN "svedoči i o većoj bezbednosti u Mogadišu".

Mogadiš je poslednjih godina žarište nasilnih sukoba provladinih trupa i pripadnika šebaba, naoružane islamske grupe, koji su u avgustu ostali bez uporišta u prestonici. Uprkos tome, bombaški napadi i napadi automobilima bombama česta supojava u Mogadišu.

Somalija je teško pogođena glađu, koja je posledica nasilnih sukoba i suše koja je nedavno pogodila Rog Afrike.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor: www.beta-press.com


* somalija-reuters_f.jpg (42.61 KB, 470x270 - viewed 142 times.)

* katastrofalna-susa-ap-rebecca-blackwell_f.jpg (22.62 KB, 470x270 - viewed 190 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #67 on: January 22, 2012, 04:44:00 pm »

Napadnuto uporište grupe Al Šabab


21.01.2012.

Serija eksplozija potresla je danas uporište islamističke pobunjeničke grupe Al Šabab u gradu Elaša, nedaleko od glavnog grada Somalije, dok u isto vreme iz Kenije tvrde da su na korak bliže da razbiju grupu militanata koja je povezana sa Al Kaidom.
 
Snage Afričke unije u Somaliji
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Militantska grupa Al Šabab okrivila je snage Afričke unije u Mogadišu za ovaj napad, dok oni to demantuju i tvrde da nisu učestvovali u artiljerijskom napadu na pobunjenike.

Iz Al Šababa tvrde da je artiljerija Afričke unije pogodila civilno vozilo u Elaši i zamalo pogodila gradsku bolnicu.

"Čuli smo dve velike eksplozije i potom videli oblak dima iznad baze Al Šababa, u blizini bolnice Al Hajat", rekao je stanovnik Elaša Keise Osman.

Jedan od stanovnika iz grada Lafole u blizini Elaše rekao je da su se čule dve eksplozije, a potom i treća.

Al Šabab je povukao većinu svojih vojnika izvan Mogadiša u avgustu, ali još kontroliše severne, prigradske delove grada.

Snage Kenije takođe učestvuju u borbi protiv ove pobunjeničke organizacije, ali iz kenijske baze nisu davali izjave. Na ranijoj pres konferenciji u Najrobiju, portparol kenijske vojske je izjavio da su u seriji vazdušnih napada uništene četiri ključne pobunjeničke baze i da je grupa Al Šabab sve bliže raspadu.

"Kenija nije uništila ni jednu bazu Al Šababa, i to je samo propaganda", rekao je portparol Al Šababa Šeik Abdiasis Abu Musab.

Kenija je poslala trupe u Somaliju u oktobru, posle serije otmica i prekograničnih napada koji su ugrozili kenijsku turističku industriju.

Izvor: www.srna.rs

Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #68 on: July 31, 2012, 11:00:14 pm »

U toku je napad na glavno uporište milicije al-Šabab, grad Kismajo. Glavni razlog za napad je činjenica da je Kismajo jedna od tri luke koje dozvoljavalju pristajanje brodova sa većim gazom, što tu luku čini važnim izvorom prihoda za al-Šabab. Islamisti su prikupljali prihode od luke već nekoliko godina, i time su kupili lojalnost desetak kklanova u gradu, od kojih svaki može da prikupi oko 150 naoružanih članova, starih između 16 i 25 godina, što al-Šabab čini jednu od najsnažnijih formacija u Somaliji. Glavne snage za napad su pripadnici OS Kenije, i trupe tranzicione vlade Somalije, koje se već nalaze u gradu Džilib (Jilib), oko 100 km severozapadno od Kismaja. Predviđeno je da im se tamo pridruže i Etiopljani. Međutim, zbog izrazito loše putne infrastrukture, snage AU imaju jako malo vremena da zqpočnu napad na Kismajo, jer počinje sezona padavina, samim tim svi putevi će biti neprohodni za teška vozila. Glavnu ulogu u napadu na Kismajo imaju OS Kenije.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #69 on: November 07, 2012, 01:28:48 pm »

Al-Zavari pozvao muslimane na samoubilačke napade


07.11.2011

Vođa Al Kaide, Ajman Al-Zavari, pozvao je danas muslimane da se pridruže somalijskoj miliciji koja se bori protiv vojske Afričke unije, za koju kaže da ima podršku SAD.

Al-Zavari je rekao da bi somalijski ogranak Al Kaide, Al Šabab, trebalo da upotrebi gerilsku taktiku i samoubilačke bombaške napade u vođenju džihada.

Somalijom su godinama upravljali vojni zapovednici i pobunjenici koji žele islamsku državu. Milicija, koja je svojevremeno imala vlast nad najvećim delom Mogadiša, isterana je iz glavnog grada pre više od godinu dana, a u septembru i iz svog poslednjeg gradskog uporišta, Kismajoa.

U sedmominutnoj audio poruci objavljenoj na ekstremističkim vebsajtovima, Al-Zavari je rekao da je gubitak Kismajoa došao posle „očigledne, direktne i bezočne podrške od strane Amerikanaca”.

Izvor: Beta
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #70 on: June 29, 2013, 11:42:10 pm »

Pripadnici Šebaba ubili dva svoja komandanta

Tanjug 29. 06. 2013.

Pripadnici somalijske pobunjeničke grupe Šebab, povezane s Al Kaidom, ubili su dvojicu svojih vrhovnih komandanata, a za glavu jednog od njih SAD su ranije ponudile nagradu od pet miliona dolara.

Vest o ubistvu objavile su udovice ubijenih pobunjenika i portparol grupe Šebab Abdulaziz Abu Musab, preneo je Frans pres.

Prema ovim informacijama, jedan od ubijenih je Hadži Džama Maed, poznat kao Al-Afgani ili "Avganistanac", za kojeg su SAD ponudile nagradu od pet miliona dolara.

Izvor: Blic
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #71 on: June 30, 2013, 12:07:13 am »

Sumnjam da će neko tražiti nagradu Wink.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #72 on: June 30, 2013, 12:09:06 am »

A možda su je već i dobili. Pare su čudo. Wink
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491« Reply #73 on: September 12, 2013, 11:30:27 am »

Al-Amriki i al-Britani: Militanti 'ubijeni' u Somaliji

Two top Islamist militants, from the US and UK, have been killed in Somalia after falling out with al-Shabab, witnesses have told the BBC.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-24060558

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* _67456379_som_controlled_areas_070513.gif (22.33 KB, 304x460 - viewed 89 times.)
« Last Edit: September 12, 2013, 04:57:49 pm by SOLARIS 1972 » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #74 on: September 12, 2013, 04:54:09 pm »

Ako je mapa tačna, odna u Somaliji nema ništa novo. Svako radi za sebe ,a protiv drugih. Bezvlašće kao sistem vladanja.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.