PALUBA
April 18, 2024, 01:41:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija - Kina: Odnosi strateškog partnerstva  (Read 39666 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #105 on: October 18, 2021, 10:21:05 am »

Amerikanci izrazili zabrinutost zbog upravo okončanih manevara u Japanskom moru
B. V. 18. 10. 2021.

U JAPANSKOM moru su juče završeni rusko-kineski manevri "Morska saradnja 2021" koji su počeli 14. oktobra.

Zajednički su dve mornarice vežbale otklanjanje opasnosti od protivničkih mina. Takođe su gađali po maketama morskih mina. Pres-služba ruske Tihookeanske flote je saopštila da su manevri bili uspešni i da su ostvareni svi planirani zadaci kao i da su u gađanju ciljeva na vodi učesnici manevara pokazali "snajpersku preciznost".

Rusku ratnu mornaricu su predstavljali veliki brod za borbu protiv različitih protivničkih plovila "Admiral Pantelejev". Korvete "Heroj Rusije Aldar Cidenžapov" i "Gromki", zatim podmornica "Ust Boljšereck" kao i raketni čamci i spasilački tegljači. Kinezi su angažovali na ovim manevrima razarače "Kun Min" i "Nanj Čan", korvete "Bin Čožou" i "LJu Čožau", kao i dizelnu podmornicu i spasilački brod. Osim brodova i podmornica na rusko-kineskim manevrima je učestovala i 12 aviona i helikoptera.

Lani zbog pandemije korone takve vežbe nisu održane, a 2019. su bile u akvatoriju Žutog mora. Zajedničke manevre Rusi i Kinezi organizuju od 2005. godine. U septembru prošle godine Kinezi su učestvovali na velikim manevrima u Rusiji "Kavkaz 2020". Sve zajedničke rusko-kineske vojne vežbe Zapad pažljivo prati i analizira. U junu ove godine rukovodilac Vojnog komiteta NATO Stjuard Pič je rekao da su se one poslednjih godina pretvorile "od malih i relativno neznačajnih vežbi u velike manevre". Na Zapadu su upamtili da je Vladimir Putin u oktobru prošle godine izjavio da je moguće da se formira vojni savez između Moskve i Pekinga.

Američko vojni analitičari smatraju da su zajedničke vežbe u Japanskom moru dokaz jačanja vojne saradnje Kine i Rusije. U Vašingtonu su posebno zabrinuti zbog toga što je ovo bio prvi slučaj da Kinezi šalju na manevre u inostranstvo avione za borbu protiv brodova i podmornica kao i teške razarače.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #106 on: October 19, 2021, 02:46:14 pm »

Bolton warns Russia not to side with China
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #107 on: October 21, 2021, 02:22:30 pm »

Quote
China-Russia First Ever Joint Naval Taskforce, Sail through Japan Islands, Talk of Integrating PowerLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #108 on: October 23, 2021, 08:40:15 am »Quote
Боевые корабли ВМФ России и ВМС Китая впервые провели совместное патрулирование в Тихом океане


Боевые корабли Военно-Морского Флота России и военно-морских сил Китайской Народной Республики в период с 17 по 23 октября 2021 года впервые провели совместное патрулирование в западной части Тихого океана.

В составе совместного отряда из 10 кораблей Российская Федерация была представлена силами Тихоокеанского флота – кораблём измерительного комплекса «Маршал Крылов», большими противолодочными кораблями «Адмирал Трибуц» и «Адмирал Пантелеев», а также корветами проекта 20380 «Герой Российской Федерации Алдар Цыденжапов» и «Громкий».

От военно-морских сил Народно-освободительной армии Китая (НОАК) были задействованы эсминцы «Кунь Мин» и «Нань Чан», корветы «Бинь Чжоу» и «Лю Чжоу», а также корабль комплексного снабжения «Дунь Пин Ху».

Задачами патрулирования являлись демонстрация государственных флагов России и Китая, поддержание мира и стабильности в Азиатско-Тихоокеанском регионе, а также охрана объектов морской экономической деятельности двух стран.

В рамках патрулирования группировка кораблей впервые прошла через Сангарский пролив. Моряки России и Китая отработали совместное тактическое маневрирование, провели ряд тренировок.

Всего за время практических действий корабли преодолели свыше 1700 морских миль.

Ранее в Японском море прошло двустороннее российско-китайское военно-морское учение «Морское взаимодействие-2021».Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #109 on: October 23, 2021, 09:42:46 am »Ruski i kineski ratni brodovi prvi put zajedno patrolirali Pacifikom


Ratni brodovi Rusije i Kine prvi put su zajedno od 17 do 23. oktobra patrolirali zapadnim Pacifikom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Zadatak patrole je bila demonstracija državnih zastava Rusije i Kine, podrška miru i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i zaštita objekata morske privredne delatnosti dve zemlje. U okviru patrole grupa brodova je prvi put prošla kroz Sangarski moreuz“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je u patroli učestvovalo 10 ruskih brodova Tihookeanske flote.
 
Mornari Rusije i Kine su vežbali zajedničko taktičko manevrisanje i obavili niz treninga. Tokom praktičnih dejstava brodovi su prevalili više od 1700 morskih milja.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #110 on: November 01, 2021, 05:56:40 am »

"Naši kontakti su veoma, veoma intenzivni": Lavrov i Vang o nezapamćeno visokom nivou odnosa Rusije i Kine
Tanjug 30.10.2021.

Na marginama samita G20 u Rimu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, o odnosima dve zemlje koji su, kako je rekao, dostigli nezapamćeno visok nivo.

"Naši kontakti su veoma, veoma intenzivni. Ovo održava kvalitativno nivo odnosa bez presedana između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. Zadaci koje su pred nas postavili naši lideri primenjuju se na svim nivoima vlasti i pozitivno se održavaju u građanskom društvu", rekao je Lavrov, kojem je ovo bio prvi bilateralni sastanak na marginama samita G20.

Lavrov je podsetio da će 26. sastanak šefova vlada Rusije i Kine biti održan pre kraja godine, a da će tome prethoditi sastanci pet međuvladinih komisija, prenosi TAS S. On je dodao da očekuje da će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima sa svojim kineskim kolegom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #111 on: November 06, 2021, 07:12:42 am »Kako Rusiju okrenuti protiv Kine: Vašington u strateškom košmaru zbog zbližavanja Moskve i Pekinga


Zbližavanje Rusije i Kine protiv SAD postalo je strateški košmar za Vašington, piše američki portal „19Fortyfive“.

„Ako te dve države ujedine svoje potencijale postaće protivnik kojeg je praktično nemoguće savladati, čak i kada bismo imali političku volju za to“, navodi se u članku.

Prema autoru članka, Vašington može da izazove skrivene trzavice između Rusije i Kine a da bi to bilo moguće Amerika mora da započne konkretan dijalog sa Moskvom kako bi je iščupala iz zagrljaja Pekinga.

Autor napominje da Rusi doživljaju prevashodno Evropu kao pretnju i da ekspanzija NATO-a ka njenim istočnim granicama ugrožava njene strateške pozicije.

„To znači da čak i mali, simbolički doprinos bezbednosti te zemlje sa strane SAD može da ima neproporcionalno veliki uticaj na ponašanje Rusije i da promeni njen odnos prema Kini u prilog nama“, procenjuje autor.

Zaokret Vašingtona prema Moskvi ne treba da bude na štetu država istočne Evrope, navodi se u članku i dodaje da se interesi baltičkih zemalja, Poljske i Ukrajine moraju uzeti u obzir.

Autor predlaže Vašingtonu da počne pregovore s Rusijom na temu širenja NATO-a na istok, da ublaži ili koriguje Zakon „O suprotstavljanju protivnicima Amerike primenom sankcija“, da vrate Rusiju u klub G7 i da inicira dijalog u vojnoj sferi.

„Ali to je tek početak“, dodao je autor članka i dodaje da ako Amerika uspe da privuče Rusiju na svoju stranu to će Beloj kući omogućiti da veći deo svojih resursa usmeri na Kinu koja predstavlja pretnju po SAD.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #112 on: November 09, 2021, 06:58:55 am »

Dve super sile razvijaju teški helikopter
Tanjug 08. 11. 2021.

RUSIJA je potpisala ugovor sa Kinom o zajedničkom razvoju višenamenskog teškog helikoptera u okviru sve tešnje tehnološke saradnje između dve zemlje, saopštila je danas ruska državna kompanija Ruski helikopteri.

Rusija će obezbediti delove za novu letelicu, uključujući i sisteme prenosnika, upravljački komande i sistem protiv zaleđivanja, rekao je predsedniku Vladimiru Putinu izvršni direktor kompanije Ruski helikopteri Andrej Boginski, prenosi Rojters. Ugovor se zasniva na sporazumu potpisanom između ruske i kineske vlade iz 2016. godine o razvoju teškog helikoptera koji bi se sklapao u Kini za kinesko tržište.

Rusija o ovom projektu pregovara sa Kinom od 2008. godine, a ugovor je potpisan tek 25. juna ove godine, rekao je Boginski Putinu i potvrdio da će ugovor važiti oko 13 godina, ne otkrivajući druge detalje. Rusija se okrenula prema Kini 2014. godine kada su njeni odnosi sa Zapadom zahladneli zbog aneksije Krima.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #113 on: November 12, 2021, 07:48:18 am »„Istočni savez“ dug 960 kilometara: Objavljeno kada počinje izgradnja novog gasovoda iz Rusije u Kinu


Izgradnja gasovoda iz Rusije preko Mongolije u Kinu u dužini od 960 kilometara počinje 2024. godine, saopštila je mongolska državna agencija „Monzame“, pozivajući se na zamenika premijera zemlje Sajnbujangijna Amarsajhana.

„Trenutno je studija izvodljivosti realizovana 70 odsto. Tokom telefonskog razgovora premijera dve zemlje 9. novembra razmenjene su informacije o zajedničkoj realizaciji obostrano korisnih, velikih projekata. S tim u vezi ministri su dobili odgovarajuća uputstva“, rekao je Amarsajhan.

Precizirano je da je određena trasa gasovoda. Nakon završetka studije izvodljivosti do kraja ove godine inženjeri i tehničari će pristupiti detaljnom projektovanju, a pripremni radovi biće završeni u roku od dve godine. Radovi na izgradnji gasovoda zvanično će početi 2024. godine.

Kako je rekao vicepremijer Mongolije, čim se završi studija izvodljivosti očekuje se da će vlade tri zemlje sklopiti sporazum o regulisanju tarifa i cena.

Trenutno Mongolija pregovara sa „Gaspromom“ kako bi postala zemlja-potrošač uporedo sa izgradnjom tranzitnog gasovoda „Sojuz Vostok“ preko svoje teritorije. Mongolija planira da donese odluku nakon što pažljivo izračuna unutrašnju potrošnju prirodnog gasa.

Gasovod „Sojuz Vostok“ je nastavak ruskog cevovoda „Snaga Sibira 2“. Kako se očekuje, kapacitet ovog gasovoda kojim bi se gas preko Mongolije prebacivao do Kine bio bi 50 milijardi kubnih metara godišnje. Ruski eksperti smatraju da će veliki izvozni potencijal omogućiti „Gaspromu“ da se oslobodi konstantne vezanosti za zapadne kupce i na taj način više pažnje udeli istočnom pravcu.

Projekt „Snaga Sibira“ završen je 2020. godine, izgradnja je trajala pet godina, a vrednost projekta procenjuje se na oko 400 milijardi dolara.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #114 on: November 17, 2021, 01:06:53 pm »
Rusija i Kina otvorile globalni Svemirski meteorološki centar


U Pekingu je otvoren Svemirski meteorološki centar rusko-kineskog konzorcijuma, navodi se na zvaničnom nalogu Meteorološke uprave Kine na mreži „Vičet“.

Kako je precizirano, zvanična ceremonija otvaranja održana je 16. novembra, a Svemirski meteorološki centar radiće pod zajedničkom upravom meteorološke uprave Kine, uprave za civilnu avijaciju Kine i Federalne službe Rusije za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine (Roshidromet). Njegov cilj će biti ubrzanje razvoja meteoroloških usluga za industriju međunarodne civilne avijacije.

„Saradnja sa Rusijom u međunarodnim poslovima i izvršavanju međunarodnih obaveza omogućiće Kini da poveća svoj uticaj u sferi praćenja svemirske prognoze za potrebe avijacije“, rekao je zamenik šefa Meteorološke uprave Kine Ju Žucun.

Takođe je izrazio nadu da će obe strane nastaviti da razvijaju saradnju u oblasti razmene podataka, integracije proizvoda i provere prognoza kako bi pružale preciznije i praktičnije podatke i usluge za civilnu avijaciju.

U dokumentu je naglašeno da svemirsko vreme utiče na visoko tehnološke sisteme, uključujući kretanje satelita, bezbednost letova, vazduhoplovnu komunikaciju i pouzdanost avionike, kao i na zdravlje ljudi.

Kina i Rusija su 2018. godine podnele zahtev za formiranje regionalnog centra svemirske prognoze. Prošle godine je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju imenovala konzorcijum Rusije i Kine za globalnog provajdera informacija o svemirskoj prognozi usled čega je rusko-kineski konzorcijum postao četvrti globalni centar za svemirsku prognozu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #115 on: November 21, 2021, 11:21:02 am »Quote
Ljubinka Milinčić: Umesto u Evropu – ruski gas kreće u Kinu

Ulogu glavnog tranzitnog snabdevača ruskim gasom, koju je donedavno imala Kina, uskoro će preuzeti Mongolija. Najveće količine plavog goriva neće više ići u Evropu, nego u Kinu. Tako će se dugogodišnja mašta Mongolije da preko nje ruski gas ide za Kinu, realizovati. „Istočni savez“, nastavak „Snage Sibira 2“, biće dugačak gotovo hiljadu kilometara. Njegov kapacitet će prevazići kapacitet „Snage Sibira 1“ za 30 odsto.

U ovom trenutku je određena trasa gasovoda, a nakon završetka studije izvodljivosti, do kraja ove godine, inženjeri i tehničari će pristupiti detaljnom projektovanju. Pripremni radovi biće završeni u roku od dve godine, a radovi na izgradnji zvanično će početi 2024. godine. Tako će i Rusija diversifikovati prodaju gasa i još će manje zavisiti od evropskih kupaca i njihovih hirova, tim pre što su potrebe Kine ogromne i što rastu neverovatnom brzinom.

S obzirom na to da gasovod kreće sa poluostrva Jamal do Tomska, zatim na istok do Krasnojarska, Irkutska na Bajkalskom jezeru, do Ulan Udea, glavnog grada ruske republike Burjatije, biće gasifikovan i taj deo ruskog Sibira, a posle toga gas stiže u prestonicu Mongolije Ulan Bator.

Mongolska maršruta će dostavljati gas direktno u severoistočnu Kinu i prolaziće kroz stepe koristeći već postojeću infrastrukturu Transmongolske železnice, zbog čega neće biti skupa i moći će da se završi za kratko vreme.

Mongolija, preko koje će teći 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, samo od transporta će zarađivati milijardu dolara, koje može da iskoristi i za izgradnju novih grana gasovoda i njima pokrije celu svoju teritoriju. Na taj način će smanjiti zagađenje vazduha za gotovo 90 odsto i otvoriti više od pet hiljada novih radnih mesta.

Značaj ovog gasovoda postaje sve veći budući da Kina postepeno smanjuje potrošnju uglja, a potrebna količina uvezenog gasa povećava se velikom brzinom. Očekuje se da do kraja ove godine uveze 160 milijardi kubnih metara gasa, a do 2035 – čak 300 milijardi. Poređenja radi – u najbolja vremena izvoz ruskoga gasa u Evropu iznosio je 200 milijardi kubnih metara godišnje.

Planirano je da „Istočni savez“ bude pušten u eksploataciju 2026/2027. godine.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #116 on: November 24, 2021, 08:51:36 am »Quote
China, Russia vow to safeguard international, regional stability

Chinese State Councilor and Minister of National Defense Wei Fenghe and Russian Defense Minister Sergei Shoigu pledged on Tuesday to safeguard international and regional stability. During a video call, the two defense ministers said China and Russia will continue to deepen strategic cooperation between the two militaries and boost cooperation in strategic exercise, joint patrol and other areas.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #117 on: November 24, 2021, 08:54:31 am »„Kina i Rusija – ujedinjene kao velika planina“:
Dve sile će se zajedno suprotstaviti VašingtonuSjedinjene Američke Države preduzimaju protiv Kine iste agresivne akcije u vojnoj sferi i taktiku obuzdavanja kao i protiv Rusije, rekao je ministar odbrane Kine Vej Fenhe, istakavši da će se dve zemlje zajedno suprotstaviti Vašingtonu.

Tokom radnog sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, Vej Fenhe je konstatovao da se Rusija uspešno suprotstavlja američkom pritisku, obuzdavanju i vojnim pretnjama.

„SAD takođe preduzimaju takve akcije i protiv Kine“, rekao je kineski ministar odbrane.

On je podsetio da su ove godine Rusija i Kina obeležile 20 godina od potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

„Obeležavamo i ogromnu plodnu saradnju u svim oblastima. Suočene sa sumanutim obuzdavanjem i pritiskom od strane SAD, Kina i Rusija su ujedinjene zajedno, kao velika planina. Naše prijateljstvo je neraskidivo. Zajedno smo se suprotstavljali američkoj hegemoniji i protivimo se lažnom demokratskom režimu Sjedinjenih Američkih Država i lažnom multikulturalizmu, kao i novim manifestacijama Hladnog rata u novom obliku. Na taj način smo pokazali da su naši međusobni odnosi bolji od savezničkih“, poručio je ministar odbrane Kine.

Takođe je dodao da se u potpunosti slaže sa visokom ocenom nivoa rusko-kineske saradnje u vojnoj sferi.


Produžen sporazum o obaveštavanju o lansiranju raketa

Međudržavni sporazum između Rusije i Kine o obaveštavanju o lansiranju balističkih raketa i kosmičkih raketa-nosača se produžava, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom sastanka sa kineskim kolegom.

„Koristim ovu priliku da Vam saopštim da smo završili državne procedure koje su neophodne za stupanje na snagu protokola o produžetku rusko-kineskog međudržavnog Sporazuma o obaveštavanju o lansiranju raketa i kosmičkih raketa-nosača, koji je potpisan 13. oktobra 2009. godine“, rekao je Šojgu na pregovorima koji su održani putem video konferencije.

Prema rečima ministra odbrane Rusije „dalja razmena informacija će doprineti kontinuiranoj bilateralnoj saradnji u Azijsko-pacifičkom regionu i učvršćivanju međusobnog poverenja u vojnoj oblasti“.

On je takođe naveo i da činjenica o produžetku sporazuma svedoči o visokom nivou poverenja između Rusije o Kine. Protokol je potpisan 15. decembra 2020. godine u Moskvi i Pekingu tokom video konferencije između ministara odbrane Rusije i Kine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #118 on: November 24, 2021, 08:56:56 am »
Quote
Russian-Chinese joint air patrol of the Asia-Pacific region
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #119 on: November 27, 2021, 04:18:38 pm »Izazvaće raskol u svetu: Moskva i Peking odbacuju ideju američkog „Samita za demokratiju“


Rusija i Kina odbacuju ideju međunarodnog „Samita za demokratiju“, koji će biti održan u decembru na inicijativu Amerike, navodi se u zajedničkom članku ambasadora tih dveju država za časopis „Nešenal interest“. Ambasadori kažu da će samit izazvati raskol u svetu i povući nove linije razdvajanja između država.

„Taj očigledan proizvod mentaliteta doba Hladnog rata izazvaće ideološku konfrontaciju i raskol u svetu, stvarajući nove 'linije razdvajanja'. Takav trend protivreči razvoju savremenog sveta. Nemoguće je sprečiti formiranje globalne policentrične arhitekture, ali bi to moglo da oteža objektivni proces. Moskva i Peking kategorički odbijaju taj korak“, navodi se u materijalu.

Ambasadori Rusije i Kine u Vašingtonu apelovali su na ostale države da se „usredsrede na dobro poslovanje, a ne da snishodljivo kritikuju druge“.

„Nema potrebe za brigom o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim stranim vladama bi bilo bolje da misle o sebi i o tome šta se dešava u njihovim kućama. Zar je sloboda kada se razni mitinzi u tim zemljama rasturaju gumenim mecima i suzavcem? To ne liči baš na slobodu“, naveli su ambasadori za američki časopis.
 
Istovremeno, istakli su da demokratija nije prerogativ jedne države ili grupe država, već da je ona univerzalno pravo svih naroda.

Oni su u ime Moskve i Pekinga pozvali druge države da prestanu da koriste „diplomatiju baziranu na vrednostima“ koja izaziva raskol i konfrontaciju u svetu, da praktikuju uzajamno poštovanje i saradnju u međunarodnim odnosima, kao i da rade na harmoničnom suživotu sa različitim socijalnim sistemima, ideologijama, istorijom, kulturama i nivoima razvoja.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden će od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora. Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Na samit je pozvano 110 zemalja, među kojima nisu Rusija i Kina.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.