PALUBA
November 28, 2023, 09:11:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija - Kina: Odnosi strateškog partnerstva  (Read 35480 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: March 25, 2021, 07:38:22 am »
Quote
How will China and Russia look to coordinate policies?Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: March 30, 2021, 10:07:53 am »Borelj optužio Rusiju i Kinu za udruživanje snaga radi suprotstavljanja Zapadu


Moskva i Peking koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je u svom blogu visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je podsetio da se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nedavno sastao sa kineskim kolegom Vangom Jiom. Ministri su objavili namere da ojačaju svoju tehničku nezavisnost od zapadnih zemalja. Osim toga, prema rečima Borelja, oni su pozvali da se ne mešaju u poslove Moskve i Pekinga. Političar se predložio da se pažljivo analizira šta tačno pokreće ove države.

„Na primer, ekonomski, dve zemlje žele da povećaju svoju nezavisnost od Zapada, ali ne igraju u istoj ligi i Kina očigledno ima prednost“, naglasio je evropski političar u blogu.

Kako je istakao Borelj, energetika je postala jedan od ključnih aspekata odnosa Moskve i Pekinga. Kini su potrebni nafta i gas koje uvozi iz Rusije.

„Moskva želi da diverzifikuje svoj izvoz energenata van Evropske unije, s obzirom na naše obaveze za energetsku tranziciju i opšte tenzije u našim odnosima“, napisao je političar, naglasivši da to neće biti lako, jer su za infrastrukturu potrebne ogromne investicije. Peking, kako je podsetio predstavnik EU, takođe razvija sporazume sa energetskim silama Srednje Azije.

Osim toga, Borelj smatra da bi bilo pogrešno analizirati vezu između ove dve zemlje samo sa ekonomskog gledišta.  

„Kinesko-rusko približavanje zasnovano je prvenstveno na odustajanju od demokratskih vrednosti i suprotstavljanju onome što oni smatraju ‘mešanjem’ u njihove unutrašnje stvari“, tvrdi on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Moskva nema veze sa Evropskom unijom kao organizacijom, pošto je njihova infrastruktura „uništena jednostranim odlukama Brisela“. Istovremeno, ministar je primetio da će zemlja biti spremna da razvija odnose na osnovu jednakosti i traženja ravnoteže interesa.

Kasnije je Borelj nazvao Rusiju „opasnim“ susedom, istovremeno pozivajući da kanali za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa ostanu otvoreni.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okarakterisala je ovu Boreljovu izjavu ne samo kao uvredljivu i neistinitu, već i kao „dezinformaciju“. Ona je istakla da bi retorika konfrontacije trebalo da bude stvar prošlosti, jer zadaje razoran udarac „reputaciji Zapada“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #17 on: March 31, 2021, 11:46:25 am »Vašington pravi nove planove za vojsku zbog nadmetanja sa Rusijom i Kinom


Američka vojska moraće da preuzme veću ulogu u nadmetanju sa Rusijom i Kinom, predviđaju novi planovi koje Vašingtonu predlažu iz Pentagona.

Prema tim planovima, vojska će imati „presudnu ulogu“ u dobijanju podrške od regionalnih partnera i u stvaranju njihove zavisnosti od SAD, udaljavajući ih tako od uticaja Rusije i Kine, objavio je američki „Difens njuz“, jedan od najuticajnijih i najstarijih vojnih časopisa u toj zemlji.

„Rivalstvo velikih sila“, kako je navedeno u planovima, proteže se na mnoge sfere uticaja, ne samo na nadmetanje u vojnoj snazi. Među tim sferama su „meka moć“, pomoć kod nesreća, ekonomski odnosi... Termin „rivalstvo velikih sila“ koristi se u američkoj politici još od 2017. godine, kada je naveden u nacionalnoj bezbednosnoj strategiji Bele kuće.

Autor jednog od takvih planova je načelnik generalštaba američke vojske Džejms Mek Konvil, koji piše da je nadmetanje velikih sila „igra bez prestanka“.

Prema navodima „Difens njuza“, predlozi ovih planova samo su deo veće strategije okretanja konceptu ratovanja koji uključuje više slojeva, a sastoji se od faza nadmetanja, krize i konflikta. To je, u osnovi, prekrajanje uloge američke vojske u globalnim odnosima, koja je do sada bila zadužena za moć na kopnu, moru, u vazduhu, sajber-prostoru i odskora u svemiru.

Drugi plan koji je takođe predložen, objašnjava zbog čega je uloga vojske važna u rivalstvu sa Kinom i Rusijom.

„Do 2040. godine, Kina i Rusija će iskoristiti sve instrumente svoje nacionalne moći kako bi podrile odnose SAD i njihovih saveznika i partnera, razvijajući u isto vreme sopstvena bezbednosna partnerstva“, navodi se u tom planu.
„To će dovesti do haotičnog međunarodnog okruženja gde je linija između konflikta i mira zamućena. Kako Kina i Rusija nastavljaju da modernizuju svoje vojske, američkoj armiji biće veoma teško da ih odvrati od nedozvoljenih i agresivnih postupaka“, stoji u tom planu.

Drugim rečima, SAD moraju da angažuju sve moguće alate kako bi udaljili druge nacije od Rusije i Kine, „štapom i šargarepom“ ili „milom ili silom“.

Prema tim planovima, američka vojska može da igra veliku ulogu u uverenju neke nacije da je bolje biti na strani SAD nego na strani Rusije ili Kine, bilo da je to zbog toga što je Vašington efikasniji u reagovanju na bezbednosne probleme ili prirodne i druge katastrofe ili zato što su armije tih zemalja u velikoj meri isprepletene sa američkom u raznim operacijama.

„Reputacija snage i pouzdanosti je značajna korist u nadmetanju, koja može dovesti do toga da protivnici odustanu od takmičenja ili da traže manje ambiciozne ciljeve i saradnju umesto rivalstva“, navodi se u tim dokumentima.
Kako se dodaje, „vojska u tome doprinosi time što je smrtonosna, kompetenta, kredibilna snaga i što je kao tkava prepoznata među saveznicima i partnerima, ali i među protivnicima“.

Kao primer je navedena „diplomatija topovnjača“ američke mornarice, čiji brodovi uplovljavaju u luke širom sveta. Međutim, ovi planovi predviđaju i „preventivno prisustvo“ američkih vojnih baza širom sveta, kako bi SAD mogle prve da reaguju u pružanju pomoći kod lokalnih katastrofa. One bi, takođe, obezbedile i brz vojni odgovor u slučaju potrebe.

U planovima se predviđa i značaj velikih međunarodnih vežbi kako bi se izgradile i održale veze. Predviđena je i razmena vojnog kadra, deljenje obaveštajne i logističke podrške, između ostalog.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #18 on: April 02, 2021, 05:06:17 am »

Novi NATO na pomolu? Da li će dve svetske sile zajednički odgovoriti na sankcije Zapada?
IZVOR: SPUTNJIK ČETVRTAK, 1.04.2021.

Rusija i Kina ne nameravaju da zajednički odgovore na sankcije Zapada, nije im potreban vojni savez poput NATO, jer su odnosi Moskve i Pekinga sasvim drugačiji.


„Ne planiramo konkretne 'smicalice' kao odgovor na ono što se čini protiv nas, niti ćemo planirati. Ne mislim da ćemo sinhronizovati naše odgovore na sankcione 'ispade' koji se preduzimaju protiv Kine i Rusije“, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za „Prvi kanal“. Govoreći o mogućnosti formiranja vojnog saveza Rusije i Kine, ministar je podsetio da je u jednom od zajedničkih dokumenata na najvišem nivou „istaknuto da rusko-kineski odnosi ne predstavljaju vojni savez, i da to nije njihov cilj“.

„Vojni savez u njegovom klasičnom smislu vidimo na primeru NATO-a, takav savez nam nije potreban“, istakao je Lavrov. Istovremeno je naglasio da NATO pripada savezima iz epohe Hladnog rata, dok bi on sada dao prednost „razmišljanju u kategorijama moderne ere, kada se formira multipolarnost“.

„U tom smislu naši odnosi sa Kinom se sasvim razlikuju od odnosa klasičnog vojnog saveza. Možda su u određenom smislu čak i bliži“, precizirao je ruski ministar. Prema rečima Lavrova, oni sa Zapada koji razgovaraju sa Kinom i Rusijom oholo i sa uvredama nisu nikakvi političari i stratezi.

„Oni koji sa Kinom i sa Rusijom razgovaraju sa prezirom, s visine, sa uvredama – nikakvi su političari i stratezi. Ako im je to potrebno kako bi za par godina na novim parlamentarnim izborima pokazali koliko su 'dobri', neka im bude “, istakao je šef ruske diplomatije. Takođe je naglasio da se Moskva i Peking ne udružuju protiv bilo koga.

„Tokom moje posete Kini ministar spoljnih poslova Van Ji i ja smo usvojili zajedničko saopštenje o pojedinim problemima globalnog upravljanja gde smo ukazali na neprihvatljivost kršenja međunarodnog prava, njegovu zamenu nekakvim tajno razrađenim pravilima, mešanje u unutrašnja pitanja i u principu svega onoga što protivreči Ustavu UN. Tamo nema nikakvih pretnji“, precizirao je šef ruske diplomatije.

U bilateralnim dokumentima Rusije i Kine uvek se naglašava da „bilateralna strateška saradnja i višestrano partnerstvo postoji isključivo u interesima naših naroda i zemalja, a ne protiv bilo koga drugog“. Takođe je istakao da saradnja Rusije i Kine „nastavlja da se kvalitetno učvršćuje“, a trenutno se priprema još jedan dokument koji će potpisati predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping, posvećen 20. godišnjici Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

„Naš strateški sporazum će biti produžen“, saopštio je Lavrov.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #19 on: April 03, 2021, 05:41:38 am »

Otkud Rusiji i Kini pravo da sarađuju – to samo sme Zapad
Novosti online 02. 04. 2021.

NEKADAŠNJA arogancija Zapada prema onima koje smatra neprijateljima, danas se pretvorila u doslovno smešne izjave poput one kojom Rusiju i Kinu optužuju zato što sarađuju.

U strahu su velike oči pa otuda i izjava glasnogovornika EU, Žozepa Borelja da Moskva i Peking udružuju snage radi suprotstavljanja Zapadu. Šef EU diplomatije Borelj primetio je da Rusija i Kina koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Američkim Državama. Takav zaključak je izveo posle nedavnog susreta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i njegovog kineskog kolege Vanga Jia. Naravno, nije mu palo na pamet da primeti kako se Vašington i Brisel godinama koriste istim jezikom po bilo kom pitanju koje muči međunarodnu političku scenu. To je bilo sasvim uredu jer se znalo ko je gazda u kući i čija je poslednja. Ali treba se navići na činjenicu da to već neko vreme nije slučaj, a to Zapadu teško ide.

IZJAVA BORELJA O RUSIJI I KINI - IZRAZ NEMOĆI ZAPADA

Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da je Boreljova izjava samo još jedan izraz nemoći Zapada.

„Prosto, oni sada kukaju – zašto pobogu ovaj svet postaje multipolaran, zašto se centar moći seli na Istok i onda imamo takve izjave. To je deo jedne sve izraženije nemoći, ukupno gledano i SAD i EU i njenih članica, koji je bio vidljiv i nedavno na sastanku ministra spoljnih poslova SAD i Kine u Enkoridžu na Aljasci“, napominje Janković za Sputnjik.

Borelju je suprotstavljanje Kine i Rusije Zapadu video i u nameri da ojačaju svoju tehničku nezavisnost od zapadnih zemalja i u pozivu da se ne mešaju u poslove Moskve i Pekinga. Do koje mere je obesmislio svoje jadikovke najbolje pokazuje njegova konstatcija da ekonomski, dve zemlje žele da povećaju svoju nezavisnost od Zapada, pri čemu ne igraju u istoj ligi, jer Kina je po tom pitanju u prednosti. Brine valjda šef EU diplomatije da bi ekonomska saradnja Kine i Rusije zbog toga mogla da se izjalovi. Smeta mu i to što Moskva želi da diversifikuje svoj izvoz energenata van EU i da se usmeri na saradnju sa Kinom, a do juče su po nalogu Vašingtona upravo zagovarali diversifikaciju snabdevanja EU energentima kako ne bi zavisila samo od ruskog gasa i nafte.

ČEKALI VOĐU IZ VAŠINGTONA

Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije koji je tokom posete Lavrova produžen na pet godina i ocena da što je nespokojnija situacija u svetu, to su veze između Rusije i Kine tešnje, očigledno je mnogi zažuljalo Zapad. Drugim rečima, udruživanje i savezništvo je poželjno ali samo ako između Vašingtona i Brisela i svih njihovih partnera na svim meridijanima, ali nikako i onih koji bi mogli da im „pokvare posao“. A to nisu samo Kina i Rusija. Janković podseća i na nedavne jadikovke Zapada zbog sporazuma o dvadesetogodišnjoj saradnji Kine i Irana, kao i na njihovo konstantno protivljenje snabdevanju pojedinih zemalja EU ruskim gasom.

„Sve to što Borelj radi, on radi na tragu onoga što su rekli čak i mnogi državnici od Angele Merkel do Emanuela Makrona i naravno komesari, administratori u Briselu koji su jedva čekali da im se vrati neki vođa, lider u Vašingtonu koji će da im deli lekcije i packe i da ih usmerava šta da izjavljju i kako. I onda imamo ovakve zaista smešne izjave zašto zaboga neke druge zemlje sarađuju između sebe“, kaže naš sagovornik.

KAD IZGUBITE KOMPAS

Na pitanje nisu li onda takve izjave i kontraproduktivne po EU, jer stvrano smešno zvuči to kada nekome spočivate što sa nekim sarađuje, od odgovara potvrdno, ali i dodaje da je istorija puna takvih primera.

„Prosto, kada ste vi slabi i nemoćni ponašate se na način kojim još više u javnosti pokazujete koliko ste izgubili kompas. Što se tiče samog Borelja, pa šta da očekujete od EU. Ona nije država nego skup država. Tu imate nekoliko klasa. Imate evrokrate koji smišljaju sve novije i novije dopise koji se non-stop množe i postaju sami sebi svrha, a sve više predstavljaju okov za narod i za privredu“, objašnjava on. Zato, kaže, ne može biti drugog ishoda nego da EU slabi. Ona je, smatra Janković, ušla fazu dekadencije iz koje očigledno, nema povratka i nemoćna je da po tom pitanju bilo šta uradi jer vlasti rade protivno interesima evropskih naroda i država članica.

„To je vidljivo time što oni odbijaju da sarađuju sa Iranom, što uvode sankcije Rusiji i Belorusiji, umesto da imaju dobru saradnju. I onda im je krivo što Rusija sarađuje sa nekim drugim zemljama. Pa normalno da će da sarađuje“, zaključuje Janković za Sputnjik.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #20 on: April 03, 2021, 05:52:32 am »

Otkud Rusiji i Kini pravo da sarađuju – to samo sme Zapad

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #21 on: April 14, 2021, 04:16:22 pm »Poziv iz Vašingtona: Shvata li Amerika da ne može protiv Rusije i Kine?


Predlog američkog predsednika Džoa Bajdena za održavanje sastanka sa Vladimirom Putinom ukazuje na to da američka administracija povlači razuman potez i shvata da ne može da igra na dva fronta – protiv Rusije i protiv Kine, a daje i nadu za popuštanje tenzija na istoku Ukrajine, ocenjuju ruski eksperti.

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina i predložio mu da narednih meseci održe sastanak u trećoj državi. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je preuranjeno da se govori o ovom sastanku u smislu konkretnih detalja, dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da Rusija želi da gradi odnose sa Sjedinjenim Državama na obostrano korisnoj osnovi.


Bajdenov poziv Putinu – nada za dijalog

Politikolog Dmitrij Jevstafjev komentariše da Bajdenov poziv, pre svega, govori o tome da je rusko rukovodstvo uspelo da političkim i vojnim sredstvima ubedi američku administraciju da odustane od dalje eskalacije na istoku Ukrajine.

„Ovaj poziv ukazuje na to da su Sjedinjene Države spremne da smire svoje satelite na postsovjetskom prostoru, kako bi se isključila mogućnost destabilizacije situacije od strane trećih sila. Međutim, situacija ima drugi, možda i važniji aspekt. U američkoj administraciji postoji određeni broj uračunljivih ljudi koji razumeju cenu moguće rusko-američke konfrontacije i koji neće dozvoliti da geopolitički patuljci izazovu sukob dve velesile. A ovo je najvažnije, jer omogućava da se u sledećoj fazi pređe na konstruktivniji dijalog sa Vašingtonom na osnovu međusobnog obuzdavanja“, istakao je Jevstafjev.


SAD ne mogu na dva fronta

Vladimir Vasiljev sa Instututa za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka smatra da ovaj poziv treba sagledati u širem kontekstu američke spoljne politike, jer, po njegovom mišljenju, Bajdenov predlog ukazuje na to da vladajuća elita u Sjedinjenim Državama postaje svesna da ne može igrati na dva fronta, i protiv Kine, i protiv Rusije.

„SAD su jasno stavile do znanja svima da je glavna linija konfrontacije sa Kinom, a ista politika se vodi i prema Rusiji. Međutim, čineći to Zapad je, hteo – ne hteo, doprineo političkom, ekonomskom i vojnom zbližavanju Rusije i Kine tokom poslednje četiri godine. Ovim pozivom Amerika pokazuje da shvata da ne može izdržati konfrontaciju na dva fronta. Zbog toga, posle grubih izjava Sjedinjenih Država, Amerikancima je jasno da je neophodno promeniti pristup u odnosima sa Rusijom i Kinom“, naglasio je Vasiljev.

Vasiljev smatra da se poziv Bajdena može čak shvatiti kao neka vrsta izvinjenja zbog Bajdenove martovske izjave o Putinu, ali ističe da je rano za prognoze šta će se desiti nakon poziva.

„Teško je reći šta će se dogoditi nakon ovoga, jer istočnoevropski manevri NATO-a počinju početkom juna, pitanje koncentracije ukrajinskih trupa na liniji dodira sa DNR ne nestaje, tako da situacija još uvek ne daje odgovor na pitanje da li će uopšte doći do zbližavanja i održavanja sastanka dva lidera“, zaključio je Vasiljev.

Ruski senator Aleksej Puškov posavetovao je američkom predsedniku da ne bude u zabludi da je on učinio veliki poklon Rusiji predlogom za sastanak s Putinom. Kako objašnjava, Bajden je time samo potvrdio značaj saradnje s Rusijom na međunarodnoj areni, te da SAD ne mogu bez dijaloga s Rusijom i Kinom. A ako misli da taj dijalog vodi s pozicije sile, kako vole da kažu u Vašingtonu, onda je to treća zabluda od koje će morati da odustane, poručio je Puškov.

Piše: Tatjana Bulatović
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: April 19, 2021, 07:07:06 am »
Quote
China Condemns US Sanctions on Russia, Calls Them "Hegemonic Bullying"Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: April 26, 2021, 10:15:05 am »Kina protiv američke hegemonije: Pružićemo veću podršku Rusiji


Kineske vlasti su spremne da pojačaju podršku Rusiji u svetlu pooštravanja zapadnih sankcija Moskvi, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Van Venbin.

„Odlučno se protivimo unilateralnim sankcijama. Peking i Moskva održavaju sveobuhvatno partnerstvo. Kina i Rusija će pružati jedna drugoj podršku u pitanjima zaštite državnog suvereniteta“, istakao je on, komentarišući pooštravanje američkih sankcija Rusiji.

Prema rečima diplomate, Peking se nada da će Sjedinjene Američke Države i Rusija uspostaviti konstruktivan politički dijalog i prevazići nesuglasice „na ravnopravnoj osnovi i principa uzajamnog poštovanja“.

„Jednostrane sankcije Amerike su manifestacija hegemonije i izazivaju opšti protest“, rekao je portparol.

On je dodao da bi u uslovima pandemije svetska zajednica trebalo da se ujedini kako bi prevazišla nove izazove,

„U takvoj situaciji je potrebno intenzivirati napore usmerene na održavanje mira i bezbednosti u svetu“, rekao je Van Venbin.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #24 on: April 27, 2021, 05:26:44 am »

To ne smemo dozvoliti, tvrdi šef nemačke diplomatije
Novosti online 26. 04. 2021.

POTENCIJALNI samit lidera SAD i Rusije, DŽoa Bajdena i Vladimira Putin, bio bi pozitivan događaj za ceo svet, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

- Smatram ispravnom strategiju SAD da budu direktne u konfliktima koje imamo sa Rusijom, a da pri tome predlažu dijalog. To je put kojim mi u EU idemo. Tome nema alternativu - izjavio je Mas, govoreći na događaju Nemačkog atlantskog društva, posvećenom 100 dana rada predsednika Bajdena. On je dodao da bi potencijalni susret dva lidera bio koristan, ne samo za rusko-američke odnose, već bi bio pozitivan događaj za ceo svet. Govoreći o projektu „Severni tok 2“, Mas je naglasio da nemačka vlada kao i pre smatra da ga treba završiti, uprkos pozivima da se zamrzne.

- Složena su pitanja, da li treba završiti sa projektom, pre njegovog kraja i da li treba nastaviti biznis sa Rusijom. Smatram da nas to nikud ne vodi. Ne možemo voditi debate o dekaplingu sa Kinom i ne poslovati sa Rusijom. Rezultat će biti zbližavanje Kine i Rusije - upozorio je nemački ministar. Po njegovim rečima, to bi bio loš rezultat za Zapad, pošto bi se formirao „najveći ekonomski i vojni kompleks na svetu“.

- To ne može biti u našem interesu. Sa geostrateške tačke gledišta smatram to opasnim i zato – da, treba ostaviti mogućnost za poslovanje sa Rusijom i „Severni tok 2“ je jedan od projekata u tim okvirima - zaključio je Mas.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #25 on: April 27, 2021, 08:08:57 am »Quote
Najgora američka noćna mora | Novi Sputnjik poredak

„Novi Sputnjik poredak“ istražuje zašto su Sjedinjene Američke Države počele da strahuju od strateškog zbližavanja Rusije i Kine.

Kakav „košmarni scenario s globalnim posledicama“ predviđa uticajni Atlantski savet iz Vašingtona? Kako je Amerika previdela da Rusija i Kina stvaraju najbolje međusobne odnose u istoriji? Koji je još korak potreban da bi se ostvario najveći strah Zbignjeva Bžežinskog?

O ovim pitanjima u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ razgovaraju Nikola Vrzić i njegovi gosti — novinar Đuro Bilbija i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #26 on: April 29, 2021, 04:39:12 am »

среда, 28.04.2021.

ЕУ оптужује Русе и Кинезе да шире дезинформације и сеју неповерење у Запад

БРИСЕЛ - Европска унија објавила је данас извештај о ширењу дезинформација у вези са корона вирусом, у којем тврди да руски и кинески медији воде кампање дезинформисања током којих систематски покушавају да „посеју неповерење” у западне вакцине с циљем да поделе Запад.

У извештају, који се односи на период од децембра 2020. до априла 2021. године, тврди се и да је са званичног Твитер налога руске вакцине Спутњик В покушано да се угрози поверење јавности у Европску агенцију за лекове (ЕМА), док је Кина промовисала своје вакцине као глобално јавно добро и „представљала их као погодније за земље у развоју и Западни Балкан”. Како се даље наводи у студији ЕУ, коју је објавио огранак за борбу против дезинформације блока, који је део подружнице за спољну политику Европске службе за спољне послове, државни медији две земље су у овом периоду ширили на интернету лажне вести на више језика са сензационализмом, пишући о забринутости за безбедност вакцина.

На тај начин, како се даље тврди, они су неосновано довели у везу вакцине и смртне случајеве у Европи и промовисали руске и кинеске вакцине као супериорне, преноси Ројтерс. АП се у свом извештају фокусира на Русију, те наводи да у њему пише да је Русија, уз помоћ министарстава, компанија и медија наклоњених Кремљу, покренула велику кампању за промовисање вакцине „Спутњик В” и да је ширила лажне вести да Запад и ЕУ покушавају да умање значај те вакцине.

Америчка агенција прецизира да је извештај саставио огранак за стратешке комуникације Европске службе за спољне послове и да се у њему тврди да је део кампање да се посеје неповерење у Европску агенцију за лекове.

„Руска кампања за промовисање вакцине Спутњик В убрзала се и развила у приступ у који је укључена цела влада, укључујући државне власти, државне компаније и државне масовне медије у готово свакодневним интервенцијама”, наводи се у извештају.

Стручњаци ЕУ за дезинформације оптужили су медије наклоњене Кремљу, укључујући званичан налог на Твитеру Спутњик вакцине, да покушавају да подрију поверење јавности у ЕМА и баце сумњу на њене процедуре и политичку непристрасност. У извештају се тврди да изгледа да је план био да се подрије и фрагментише заједнички европски приступ у обезбеђивање залиха вакцина. ЕМА је прошлог месеца започела процес разматрања руске вакцине Спутњик В, али још није одобрила њену употребу. Руски фонд за директне инвестиције за сада није одговорио на захтев за коментар, додаје АП, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #27 on: April 30, 2021, 05:43:38 am »Akt ludosti i strateško samoubistvo SAD: Zašto je saradnja Moskve i Pekinga košmar za Vašington?


Predsednik Amerike Džozef Bajden suočen je s košmarnim scenarijem koji će imati globalne posledice. A to je sve dublja strateška saradnja Kine i Rusije, čiji se cilj sastoji u potkopavanju uticaja SAD i sprečavanju Bajdenovih pokušaja da okupi demokratske saveznike, upozorava Frederik Kemp, predsednik uticajnog Atlantskog saveta iz Vašingtona.

Reč je o tink-tenku koji okuplja najagresivnije među jastrebovima agresivne NATO politike – od Medlin Olbrajt do Veslija Klarka, od bivših direktora CIA i američkih obaveštajnih službi Dejvida Petreusa i Džejmsa Klepera do bivšeg komandanta američke vojske Džozefa Danforda i nekadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Džordža Robertsona.


Ključni izazov za Bajdena


Sve u svemu, uz finansijere kao što su „Fejsbuk“ i „Gugl“, „Tviter“ i agencija „Rojters“, Džordž Soroš i Fond braće Rokfeler, NATO fond za javnu diplomatiju i američki vojno-industrijski kompleks u vidu kompanija „Rajteon“, „Lokid Martin“ i „Nortrop Graman“, u Atlantskom savetu okupljeni su na jednom mestu neformalni funkcioneri one moćne duboke države koja upravlja i Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim prekookeanskim saveznicima.

Što znači da utoliko više pažnje treba da se obrati kad prvi čovek ove njihove organizacije Frederik Kemp ukaže da Rusija i Kina ne dele samo obaveštajne podatke već i da „sve više koordinišu svoje akcije i svoje strategije“, i upozori da je to „najpotcenjeniji ali najznačajniji test Bajdenovog liderstva“ i njegov „ključni izazov“. Prava američka noćna mora, kako ocenjuje s primetnom dozom nelagodnosti, jer, „i uzeti ponaosob, kineski i ruski izazovi bili bi i više nego dovoljni za bilo kog predsednika SAD. Budu li Kina i Rusija nastupile još usklađenije i promišljenije, dobićete narativ koji je eksplozivniji od bilo kojeg zapleta u špijunskim romanima Toma Klensija. To je scenario za koji Sjedinjene Države i njeni saveznici nemaju strategiju, pa čak ni zajednički stav o njemu.“


Najuticajniji bilateralni odnos

Da bi potvrdio svoju glavnu tezu da je situacija u ovom pogledu daleko ozbiljnija nego što se to primećuje u zvaničnim i poluzvaničnim krugovima u Vašingtonu, Frederik Kemp ukazuje na redakcijski komentar kineskog lista „Global tajms“, koga opisuje kao „glasnika rukovodstva u Pekingu“, pod naslovom „Kinesko-ruske veze se produbljuju, dok se veze SAD i saveznika ljuljaju“.

„Ako se Amerika oslanja na svoja savezništva u pokušaju da reši probleme koje izaziva njen prevaziđeni hegemonizam, onda je to akt ludosti“, poručuje ovaj kineski list i naglašava da „Vašington igra igru koja će mu zasigurno naneti štetu, a neće doneti ništa dobro ni njegovim azijskim saveznicima... Budimo iskreni: nijedna zemlja u regionu ne može da se suprotstavi ni Kini ni Rusiji, a kamoli da se bori s obe sile istovremeno. Bila bi katastrofa za bilo koju zemlju da se, kroz sklapanje savezništva sa SAD, suprotstavi Kini i Rusiji.“

Nasuprot tome, „najuticajniji bilateralni odnos na prostoru Evroazije jeste kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru. Kina i Rusija razumeju težinu svojih veza,“ poručuje „Global tajms“. I najavljuje da će, svojom „odlučnošću da očuvaju globalnu pravdu u svetu koji je sve više multipolaran“, dve zemlje „slomiti američko poimanje ’svetskog poretka‘“.

Dok nasuprot tome Bajden poručuje da se „Amerika vratila“ i da je spremna na konfrontaciju i sa Kinom i sa Rusijom. Ali, opominje „Vol strit džornal“ citirajući jednog zvaničnika iz Klintonove i Obamine administracije, „što više tvrdiš da nisi sila u opadanju, postaješ sve manje uverljiv“.


Fatalna greška

Može li Amerika da se suprotstavi Kini i Rusiji? Koliko dubok postaje odnos ove dve sile, i kako je Vašington počeo da shvata da je to za njega „košmarni scenario“? I šta će uraditi saveznici Amerike ako ih ona natera da biraju?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ razgovarali Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“ i nekadašnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Moskve, i profesor međunarodnih odnosa dr Srđan Perišić.

Ocena čelnika Atlantskog saveta o opasnosti koju rusko-kineska saradnja predstavlja po hegemoniju SAD „jedna je od retkih njihovih tvrdnji s kojima mogu da se složim“, napominje Đuro Bilbija i ukazuje da je „Amerika napravila fatalnu grešku kada je, pokušavajući da opkoli ondašnji SSSR, Kini pomogla da postane ekonomska supersila. Duh je time pušten iz boce i postao je prevelik da bi se u nju vratio, što Amerika sad pokušava. Pritom, kao što je Americi pre 50 godina bila potrebna Kina protiv Sovjetskog Saveza, tako je sada Kini potrebna Rusija. A i Rusiji je, za svet kojim više neće vladati pax Americana, potrebna Kina. I time američki košmar postaje realan, i postaje java – koja će za Amerikance postajati sve košmarnija.“

„Još je Velika Britanija, početkom 20. veka, iskazivala strah od nastanka velikih kopnenih sila na prostoru Evroazije koje će ugroziti njenu dominaciju“, skreće pažnju Srđan Perišić. „Nasleđujući britansku geopolitičku dominaciju posle Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države su, kao plod ozbiljnih analiza, nasledile i njene strahove – pa otuda i nastojanje Vašingtona da spreči povezivanje kako Berlina s Moskvom, tako i Moskve i Pekinga. Tome i danas služi NATO u Evropi, i tome je, početkom sedamdesetih godina, služilo američko zbližavanje s Kinom.“

Američki stratezi su, objašnjava dr Perišić, „Kini predviđali vektor širenja ka severu, u Sibir... Međutim, dolaskom Vladimira Putina na vlast u Rusiji, i formiranjem Šangajske organizacije za saradnju 2001, između Moskve i Pekinga se, umesto sukoba, uspostavljaju sve bliži odnosi. I tu prirodnu saradnju dva ogromna suseda Amerikanci nisu mogli da spreče.“


Savez koga neće biti

Štaviše, oni čine ključnu stratešku pogrešku time što istovremeno vrše pritisak i na jednu i na drugu silu, čime ih teraju i na dodatno približavanje. Tako da kineski „Global tajms“ ovih dana samouvereno poručuje: „Biti neprijatelj i Kine i Rusije u isto vreme ravno je strateškom samoubistvu.“

„I američki komentatori sve učestalije ukazuju da Vašington, čak i ako uspe da okupi famozni ’savez demokratija‘ protiv Moskve i Pekinga, a sve je veće pitanje da li će za to biti sposoban jer i Berlin i Pariz pokazuju da nisu raspoloženi za produbljivanje sukoba, neće moći da spreči Rusiju i Kinu da, zahvaljujući međusobnoj saradnji i koordinaciji, postanu sile koje će ispisivati pravila igre u svetu i određivati gde se nalaze crvene linije. To je Putin i otvoreno najavio u svom prošlonedeljnom govoru“, naglašava Đuro Bilbija.

Zaključuje Srđan Perišić: „Nisu bez razloga u svojoj proceni rizika američki obaveštajci upozorili da Rusija i Kina zabijaju klinove između SAD i njihovih saveznika i partnera, kako u Evropi tako i u azijsko-pacifičkom regionu. Iz toga može i da se nasluti da neće biti ništa od stvaranja onog jedinstvenog fronta protiv Moskve i Pekinga koga Vašington priželjkuje. Jednostavno, to nikome nije u interesu, naprotiv“.


Piše Nikola Vrzić
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: May 03, 2021, 07:11:06 am »Američki časopis: Bajdenove pretnje podstiču Moskvu i Peking na prisilno savezništvo


Neprijateljske izjave Džoa Bajdena o Rusiji podstiču Moskvu i Peking na prisilno savezništvo, sa kojim bi sukob bio katastrofa za Vašington, piše „Nešenal interest“.

U svom govoru u Kongresu američki predsednik izjavio da Sjedinjene Američke Države ne teže eskalaciji sa Rusijom, ali je Moskvi zapretio „posledicama“ u slučaju sukoba. Istovremeno je primetio da dve države mogu da sarađuju u oblastima od zajedničkog interesa.

Autor članka naglašava da je ovim rečima Bajden uputio Putinu „poslednje upozorenje“. Takođe se napominje da će u slučaju zaoštravanja odnosa Sjedinjene Američke Države morati da se „bore na dva fronta“ – i sa Rusijom i sa Kinom.

„S obzirom da se Bajdenova administracija priprema za politiku suprotstavljanja vrednosti sa Moskvom i Pekingom, Vašington ne sme da izgubi iz vida geopolitičke rizike koji se nalaze u osnovi strateškog trougla SAD-Kina-Rusija“, piše novinar.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: May 07, 2021, 12:16:13 pm »Quote
US brands Russia, China menace yet tops democracy threat poll

America has been named the world's biggest threat to democracy, despite being touted as its supposed beacon. A poll conducted by 'The Alliance of Democracies Foundation' placed it above China and Russia.


Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.