PALUBA
April 12, 2024, 07:28:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija - Kina: Odnosi strateškog partnerstva  (Read 39558 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #150 on: January 11, 2022, 09:30:58 am »
Rusija i Kina će sprečiti haos i rat u Centralnoj Aziji


Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN, ne treba da dozvole da države Centralne Azije zahvati haos i rat, izjavio je ministar inostranih psolova Kine Van Ji u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

"Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN i prijateljski susedi država Centralne Azije ne treba da dozvole da Centralnu Aziju zahvati haos i rat", naglasio je Van Ji, navodi se na sajtu kineskog MIP-a.

On je dodao da "Moskva i Peking treba da nastave da produbljuju koordinaciju i saradnju, da pruže otpor mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari država Cenetralne Azije".

Pored toga, Van Ji je pozvao da se ne dozvoli da "obojene revolucije" i "tri osovine zla" (terorizam, ekstremizam, separatizam) izazovu haos. Ministar je naglasio da Moskva i Peking treba da pomažu državama Centralne Azije u borbi protiv pandemije, da razviju svoje ekonomije i ulože napore za eliminaciju socijalnog nezadovoljstva koje stvara nestabilnost.

Rusija i Kina, po njegovom mišljenju, treba da "podržavaju jačanje koordinacije i saradnje Šangajske organizacije za saradnju i ODKB kako bi zajedno efikasno reagovali na različite izazove u cilju regionalne bezbednosti".

Telefonski razgovor Lavrova i Van Jia je održan juče. Kako je saopštio ruskim MIP, ministri su razgovarali o situaciji u Kazahstanu i izrazili zabrinutost mešanjem spolja u događaje u republici.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #151 on: January 14, 2022, 02:32:13 pm »
Putin sa Sijem na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu


Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 4. februara, a tada će se sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Pripremamo zvanični rusko-kineski samit. Predsednik Putin će, na poziv predsednika Si Đinpinga, posetiti Peking 4. februara - na dan otvaranja Olimpijskih igara. Istog dana će se održati pregovori na najvišem nivou - naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, lideri Rusije i Kine će tokom razgovora obuhvatiti čitav spektar odnosa.

- U pripremi su rešenja koja su detaljno osmišljena, izvodljiva i koja zaista pomažu da povećamo našu saradnju - istakao je ministar spoljnih poslova Rusije.

On je dodao da će se o svim tim pitanjima rusko-kineske saradnje razgovarati tokom priprema za posjetu Putina Pekingu i tokom same posete.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #152 on: January 15, 2022, 07:42:01 am »

Rusko-kineska partija šaha u Aziji
SVET Autor: Željko Pantelić 14. jan. 2022

Dobrim poznavaocima srpske istorije nije nepoznato ime Mihaila Černjajeva. Ruskom vojskovođi je poverena vojska Knjaževine Srbije u Prvom srpsko-turskom ratu jer je bio ovenčan slavom ruskog osvajača srednje Azije. Deset godina pre nego što je došao u Srbiju Černjajev je sa 2.000 vojnika osvojio centralnu aziju. Genaral je bio neka vrsta ruskog Đuzepea Garibaldija jer je sa jedva 2.000 vojnika, uprkos negativnim predviđanjima i naređenjima iz Sankt Petresburga, pokorio prostor centralne Azije i dobio nadimak “Lav od Taškenta”.

Rusko osvajanje centralne Azije u drugoj polovini 19.veka je došlo kao logična posledica utvrđivanja Rusije na njenim zapadnim granicama sa Evropom i južnim sa Turskom i Persijom. Za Sovjetski Savez, centralnoazijske republike su imale dvostruki značaj: vojni, jer su davali SSSR- stratešku dubinu koja se pokazala fundamentalnom za pobedu u Drugom svetskom ratu i ekonomski jer su garantovale žitarice, energetske i primarne materije u ogromnim količinama.

U posleratnom periodu, centralnoazijske republike su doživele vatrometni demografski bum. Zahvaljujući sovjetskom zdravstvenom sistemu koji je sveo na minimum smrtnost novorođenčadi, stanovništvo je za manje od pola veka utrostručeno. Taj vrtoglavi demografski rast će biti glavni motiv zašto se Moskva tako lako i hladno ratosiljala centralnoazijskih republika tokom raspada SSSR-a. Moskovska vrhuška je gledala uvek sa visine na “azijske rođake iz stepe”. Nisu ih udostojli ni učešća u donošenju odluke o raspadu SSSR-a, konsultovali su samo Kijev i Minsk. Pet centralnoazijskih republika sa preko 60 miliona stanovnika islamske veroispovesti u momentu nestanka SSSR-a bili su preveliki zalogaj za tek rođenu Rusku fedaraciju.

Pre nedavnog ulaska ruskih trupa u Kazahstan na poziv predsednika Tokajeva, od raspada SSSR-a ruski vojnici su kročili čizmom samo u Tadžikistan u centralnoazijskom teatru. Koliko je Rusija zapostavila centralnoazijski region na prelasku između 20. u 21. vek govori činjenica da je Kremlj dozvolio SAD da otvore vojne baze u regionu, posle 11. septembra 2001. godine. Indikativna je bila reakcija Kine koja se veoma razočarala i ražestila zbog odluke Moskve da pristane na podizanje američkih vojnih baza imajući u vidu da je bila ustanovljena Šangajska organizacija za saradnju. Američki vojnici su ostali na terenu sve do 2010. godine kada su se definitivno povukli prepuštajući region Rusiji, Kini i uticajima regionalnih sila, pre svega Turske.

Ruska federacija je tokom prvih 15-20 godina svog postojanja bila orjentisana na što tesnije povezivanje sa slovenskim republikama bivšeg SSSR-a i na približavanje Evropi dok su centralnoazijske republike bile van radara ruske spoljne i geopolitike. Do zaokreta dolazi kada Peking lansira “Novi put svile” 2013. godina. Inicijativa “Pojas i put”, svrgavanje filoruskog kleptokrate Viktora Janukoviča u Ukrajini i uspostavljanje rusofobne vlasti u Kijevu, su presudno doprineli da Kremlj ponovo “otkrije” stepe i planine centralne Azije.

Strateški cilj Kine da izbegne usko grlo u Južnom kineskom moru i Malajski moreuz, pod kontrolom američke flote, je porodio “Novi put svile”. Peking je upravo preko centralnoazijskih republika uspeo da uveri Moskvu u višestruku isplativost novog projekta za Rusiju, a ključni momenat se odigrao 2015. godine kada je Kina pozvala Rusiju da zajedno rade na izgradnji infrastrukture i transportne mreže u nekadašnjim republikama SSSR-a i investiraju u vitalne sektore poput energetskog i primarnih materija.

Peking je svestan veoma snažnog antikineskog sentimenta u svim centralnoazijskim državama osim u Tadžikistanu. Ujguri iz Sinđana su deo iste porodice tzv. turkijskih naroda i diskriminacija kojoj su izloženi već godinama je pojačala sinofobiju u regionu. Takođe, Kina i pored izuzetno dobrih odnosa sa Rusijom vodi računa da ne izaziva podozrenje Moskve hegemonističkim potezima u srednjoj Aziji. Pet bivših sovjetskih republika sa blizu 100 miliona stanovnika čija je kupovna moć slaba mogu da predstavljaju razlog za brigu Moskvi, ali ne mogu za Kinu a kamoli da budu dovoljno jak razlog da Džongnanhaj pokvari odnose sa Kremljom.

Preko regiona i Rusije železničkim prugama prolazi više od 90 odsto robe koja se šalje kopnenim putevima iz Kine u Evropu i obratno. U poslednjih sedam godina je ušestostručen obim trgovinske razmene između Starog kontinenta i Dalekog istoka preko ruske i srednjoazijske stepe. Rusija je zahavljujući Novom putu svile modernizovala svoju železnicu a Peking doprinosi povećanju prometa i zarade kroz stimulisanje privredenika da koriste železnicu za prevoz robe.

Odsustvo prirodnih barijera koji bi delili Rusiju od centarlne Azije neizbežno primorava Moskvu da drži pod vojnom kontrolom region. Problem je u troškovima takvog angažmana. SAD i drugi rivali Kremlja, prvenstveno Turska, su svesni da ne mogu da istisnu Rusiju iz regiona. Njihov glavni cilj je da primoraju Moskvu da plaća što veću cenu dominantne pozicije kroz upotrebu što većih resursa, ekonomskih, ljudskih i vojnih, igrajući na kartu iscrpljivanja.

Predsednik Vladmir Putin je svestan igre svojih antagonista u centralnoj Aziji i zato je u odnosima vis-a-vis sa regionalnim vođama stavio do znanja da odnosi ne mogu da budu jednosmerni, odnosno da im Rusija garantuje bezbednost i stabilnost, a da oni igraju na više stolova, često i na štetu ruskih interesa. Istovremeno, u Moskvi očekuju i da njihov bezbednosni kišobran bude adekvatno plaćen kroz povoljne ili privilegovane ekonomske i poslovne aranžmane. Kina nema nikakav problem da Rusi budu “šerif” u regionu dok vozovi jure tamo-vamo, a energenti, uranijum i primarne materije stižu redovno i sigurno za “žednu” kinesku industriju.

Varijabile na šahovskoj tabli centralne Azije su Turska i islamski radikalizam i fundamentalizam. Rusija je prošlog leta, sa najavom povlačenja SAD iz Afganistana, obuku vojnika u Uzbekistanu i Tadžikistanu, kao preventivnu meru u slučaju da talibani pokušaju da rašire svoju sredjovekovnu viziju retrogradnog islama na sever. Jedan od najjačih vezivnih elemenata u centralnoj Aziji između Rusije i Kine, pored ekonomskih i strateških, je bobra protiv radikalnog islama finansiranog od strane petro-monarhija iz Persijskog zaliva, ali i panturkizma koji sve jače zagovara Ankara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je osnovao “Turski savet” koji okuplja sve bivše sovjetske republike sa većinskim turkijskim narodima sa jasnom željom da širi ideju panturkizma. Erdogan je u svom stilu, uspostavio vrlo bliske odnose sa sebi sličnim vladarima. Sa kazahstanskim predsednicima Nazarabajevim i Tokajevim se sreo gotovo 40 puta u poslednjih 20 godina, uspešno je prevazišao i višedecenijski problem sa Uzbekistanom i izgradio vrlo prisne relacije sa Šavkatom Mirzijojevim. U Turkmenistanu i Kirgistanu je Erdogan viđen kao predsednik Srbije u Banja Luci ili predsednik Albanije u Prištini, pogotovo posle čvrste podrške Biškeku u sukobu sa Tadžikistanom.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #153 on: January 25, 2022, 08:29:08 am »
Rusija i Kina formirale energetski savez


Saradnja Moskve i Pekinga u sferi energetike je duboka i raznovrstna, saopštio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

On je posebno istakao rad na obnovljivim izvorima energije i preradi energetskih sirovina.

„Iz tog razloga možemo reći da je između Rusije i Kine već formiran neka vrsta energetskog saveza“, naglasio je diplomata na konferenciji za štampu.

Denisov je nazvao energetiku „osnovom bilateralne saradnje u materijalnoj sferi“, prognozirao nastavak visoke potražnje za ruskim prirodnim gasom u Kini i ispričao da države aktivno razgovaraju o novim projektima u sferi isporuka plavog goriva.

Početkom januara kompanija „Novatek“ je potpisala sa kineskom „Zhejiang Energy“ ugovor na 15 godina o isporuci milion tona tečnog prirodnog gasa godišnje.

Podsetimo, gasovod „Snaga Sibira“, preko kojeg "Gasprom" isporučuje gas u Kinu, završen je 2020. godine, izgradnja je trajala pet godina a vrednost projekta procenjuje se na oko 400 milijardi dolara.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #154 on: January 25, 2022, 08:40:02 am »Quote
Совместное российско-китайское военно-морское учение «Мирное море-2022» в Аравийском море

В Аравийском море состоялось совместное российско-китайское военно-морское учение «Мирное море-2022»

Российские и китайские корабли отработали тактическое маневрирование, организацию досмотра и провели операцию по освобождению условно захваченного судна.

От российской стороны в нём принимал участие отряд кораблей Тихоокеанского флота в составе гвардейского ордена Нахимова ракетного крейсера «Варяг», большого противолодочного корабля «Адмирал Трибуц» и большого морского танкера «Борис Бутома». Военно-морские силы Китайской Народной Республики были представлены ракетным эсминцем «Урумчи» и кораблём комплексного снабжения «Тайху».

После завершения учения отряд боевых кораблей Тихоокеанского флота продолжил выполнение задач по плану дальнего похода.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #155 on: January 25, 2022, 11:12:03 am »
„Mirno more 2022“: Rusko-Kineski manevri u Indijskom okeanu


U zapadnom delu Arapskog mora održane su zajedničke rusko-kineske vojne vežbe „Mirno more 2022“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U manevrima je učestvovao odred brodova ruske Tihookeanske flote – raketna krstarica „Varjag“, veliki protivpodmornički brod „Admiral Tribuc“ i veliki morski taknker „Boris Butoma“. Ratnu mornaricu Kine predstavljali su raketna krstarica „Urumći“ i brod za snabdevanje „Taihu“.

Tokom vojnih vežbi ruski i kineski brodovi su realizovali taktičko manevrisanje, organizovanje potrage i oslobađanje uslovno zaplenjenog broda.

Takođe, vojnici su imali zadatak da helikopterom prebace „ranjenika“ sa broda „Admiral Tribuc“ na razarač „Urumći“. U te svrhe korišten je helikopter pomorske avijacije ruske flote Ka-27PS.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #156 on: January 25, 2022, 03:29:25 pm »
Putin uoči ZOI: "Rusija i Kina se protive politizaciji sporta"


Rusija i Kina protive se politizaciji sporta i demonstrativnim bojkotima uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se sportistima svoje zemlje.

SAD su u grupi nekoliko zemalja koje su se zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prva u Kini odlučile za tzv. diplomatski bojkot i neće slati političare ili druge zvanične državne predstavnike na ZOI sledećeg meseca, prenosi AP.

S druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je da planira da prisustvuje ZOI i da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom.

- Smatram da je osnovni cilj sportskih takmičenja masovna popularizacija sporta i jačanje prijateljstva među narodima. Ove pristupe dele i organizatori predstojećih Igara, naši kineski prijatelji. Zajedno se borimo protiv politizacije sporta i demonstrativnih bojkota. Podržavamo tradicionalne olimpijske vrednosti, pre svega, jednakost i pravičnost - poručio je Putin.

Umesto uobičajene ceremonije u Moskvi pre odlaska ruskih timova na Olimpijske igre, Putin se video-linkom obratio sportistima okupljenim u trenažnim centrima širom zemlje.

- Molim vas i sve vaše saigrače da rigorozno poštujete sve zahteve organizacionog komiteta ZOI i da se striktno pridržavate svih medicinskih insgtrukcija - rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #157 on: January 26, 2022, 02:39:05 pm »
Kina i Rusija - primer dobrih odnosa


Rusko-kinesko strateško partnerstvo je na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza, saopštio je Lavrov u Državnoj dumi.

- Dobar primer kako treba da se razvijaju međudržavni odnosi u 21. veku je rusko-kinesko strateško partnerstvo. Po nekim parametrima ono se nalazi na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza - dodao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #158 on: January 28, 2022, 01:04:53 pm »
Tema razgovora Putina i Si Đipinga bezbednost u Evropi


Bidući razgovor Putina i Si Đipinga ticaće se najviše američko-ruskog dijaloga kao i strateške stabilnosti u Evropi, izjavio je Dmitri Peskov.

"Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, tokom predstojećeg razgovora u Pekingu obratiće posebnu pažnju na rusko-američki dijalog, garancije o bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi", rekao je on.

"Verujem da će dobar deo razgovora biti iskorišćen na razmenu mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima. Razgovori će uključiti priču o strateškoj stabilnosti u Evropi, bezbednosnim garancijama koje traži Rusija, dijalogu Rusije i SAD, kao i Rusije i NATO, i priču o regionalnim problemima. Dnevni red je ogroman", naveo je Peskov, prenosi TASS.

Putin je za prethodnih 20 godina više puta boravio u Kini, ali zbog pandemije koronavirusa poslednje dve godine nije bilo uzajamnih poseta lidera dve zemlje.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #159 on: January 30, 2022, 07:18:01 am »

Najbliži saradnik otkrio šta će se dešavati u Kini
Novosti online 29. 01. 2022.

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin se tokom posete Pekingu neće sastajati sa ostalim predsednicima koji će doputovati u prestonicu Kine kako bi prisustvovali otvaranju Zimskih olimpijskih igara zbog strogih epidemioloških mera, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tim rečima je Peskov odgovorio na pitanje novinara da li u Kremlj stižu zahtevi da se Putin tokom boravka u Pekingu sastane i sa drugim liderima.

- Već smo to isticali da organizatori ceremonije primenjuju čitav niz strogih ograničenja, kako za sportiste, tako i za goste, uključujući zvaničnike - kazao je on.

Upitan da li postoji mogućnost da se Putin sastane sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, budući da će i on prisustvovati ceremoniji otvaranja igara, Peskov je rekao da takvih planova nema, ali da ne može u potpunosti da isključi tu mogućnost.

- Ali ponavljam, nikakvi bilateralni sastanci sem već dogovorenog susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom nisu u planu - zaključio je.

Podsetimo, Putin će u Kinu otputovati 4. februara.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #160 on: February 02, 2022, 03:49:10 pm »
Bilateralni odnosi, garancije bezbednosti, gas: Putin i Si u petak u četiri oka


Predsednik Rusije Vladimir Putin će od 4. februara boraviti u poseti Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom i prisustvovati otvaranju zimskih Olimpijskih igara. Kako je najavio pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov, predsednici će imati i razgovor u četiri oka a očekuje se i potpisivanje velikog broja sporazuma.

Poseban akcenat biće stavljen na saradnju u oblasti gasa.

„Moskva i Peking imaju slične i podudarne stavove kada je reč o većini međunarodnih pitanja. Dve zemlje ne prihvataju jednostranu primenu sankcija i mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja “, rekao je Ušakov novinarima uoči posete.

Takođe, dodao je, odnosi dve države nisu podložni uticaju trećih zemalja i nisu usmereni ni protiv koga.

„Jačanje bilateralnih odnosa u skladu je sa interesima dve države. Ti odnosi grade se na održivom zajedničkom konsenzusu po pitanju perspektiva, obima i dubine saradnje. I važno je da oni nisu podložni uticaju neke treće države i nisu upereni ni protiv koga“, naglasio je Ušakov.

On je dodao i da Kina podržava zahteve Rusije za garancije bezbednosti upućene Zapadu i deli stav da bezbednost jedne zemlje ne može biti osigurana na štetu bezbednosti neke druge zemlje.

Predsednici dve zemlje će 4. februara usvojiti zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji ulaze u novu epohu a imaće i razgovor u četiri oka, najavio je Ušakov.

„Za pregovore je još ranije pripremljena zajednička izjava o međunarodnim odnosima, koji ulaze u novu epohu, o globalnom održivom razvoju. U toj izjavi biće izneti zajednički pogledi Rusije i Kine na najvažnije svetske probleme, uključujući i pitanja bezbednosti“, naveo je Putinov saradnik.

Posle pregovora, predviđen je ručak na kojem će predsednici razgovarati oči u oči.

„Takav format razgovora omogućava da se maksimalno otvoreno razmotre najvažnije međunarodni i bilateralni problemi i pitanja. U skladu s programom, naš predsednik će uveče učestvovati na ceremoniji otvaranja 24. zimskih Olimpijskih igara“, naveo je Ušakov.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da 4. februara bude usvojen značajan paket bilateralnih dokumenata.

„U toku je usaglašavanje dokumenata. Mogu da kažem da je pripremljeno više od 15 sporazuma“, dodao je Ušakov.

Zbog epidemioloških mera u ruskoj delegaciji, koja je prvobitno trebalo da broji više od 20 članova, biće šef diplomatije Sergej Lavrov, vice-premijer Dmitrij Černišenko, ministar energetike Nikolaj Šuljginov, direktor kompanije „Rosnjeft“ Igor Sečin i Ušakov.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #161 on: February 02, 2022, 04:28:12 pm »Quote
Encounters with Xi Jinping: He is a world-class statesman

Little more than a week after being elected Chinese President in early 2013, Xi Jinping embarked on his first state visit overseas. The destination he chose was Russia – a clear sign of the importance he gave to the relationship with China's vast neighbor. Since then, that relationship has grown stronger, cemented by more than 30 meetings between Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin in which the two leaders have developed considerable mutual respect as well as a warm friendship.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #162 on: February 03, 2022, 07:16:41 am »

Putin i Si potpisaće više od 15 sporazuma
Tanjug 02. 02. 2022.

RUSIJA i Kina će razgovarati o gasu i finansijskoj saradnji, a cilj je da se ta kooperacija pojača, saopštio je Kremlj uoči puta predsednika Rusije Vladimira Putina u Peking na otvaranje Zimskih olimpijskih igara.

Putin i njegov kolega Si Đinping će ručati zajedno u petak, a mogli bi da potpišu više od 15 sporazuma, kazao je zvaničnik Kremlja Juri Ušakov novinarima, preneo je Rojters. On je dodao da će Putin biti na ceremoniji otvaranja i da je napravljeno mnogo novih sporazuma u vezi sa isporukom prirodnog gasa. Ušakov je takođe rekao da su napravljeni ozbiljni napori kako bi se stvorila zajednička finansijska instrastruktura koja bi bila otporna na spoljne sankcije.

Osim Putina, na otvaranju ZOI 2022. će biti ministri Sergej Lavrov, Nikolaj Šulginov i direktor Rosnjefta Igor Sečin, otkrio je Ušakov.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #163 on: February 03, 2022, 10:27:57 am »
Putin: Kina i Rusija - partnerstvo bez presedana, međusobno uvažavanje i saradnja


Rusija i Kina dostigle su nivo partnerstva bez presedana, u svojim odnosima uvažavaju međusobne interese i imaju stabilizirajuću ulogu na međunarodnoj sceni, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin pred odlazak u Peking. Istakao je i da je obim trgovinske razmene dve zemlje oborio sve rekorde.

„To je pre svega ravnopravnost, poštovanje međusobnih interesa, oslobođenost od političkih i ideoloških okolnosti, ostataka prošlosti. Upravo na tim principima iz godine u godinu, dosledno, u duhu kontinuiteta produbljujemo politički dijalog“, naveo je ruski predsednik u članku koji je napisao za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.

Konstatovao je da dve zemlje imaju bliske stavove kada je reč o pristupu rešavanju globalnih i regionalnih problema.

„Naše zemlje igraju važnu stabilizirajuću ulogu u savremenoj, složenoj, međunarodnoj situaciji, doprinose procesima demokratizacije sistema međudržavnih odnosa kako bi on imao pravedniji, inkluzivniji karakter“, piše u Putinovom članku.

Dve zemlje takođe rade na jačanju uloge UN u svetskim pitanjima, trudeći se da ne dozvole uništavanje međunarodno-pravnog sistema u čijoj osnovi je Povelja UN, dodao je predsednik Rusije koji sutra boravi u poseti Kini gde će se sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom i učestvovati na otvaranju Olimpijskih igara.

Prema Putinovim rečima, Moskva i Peking imaju usaglašene stavove i kada se radi o pitanjima međunarodne trgovine.

„Mi se zalažemo za očuvanje otvorenog, transparentnog i nediskriminacionog multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije. Za resetovanje globalnih lanaca snabdevanja“, naveo je ruski predsednik.

On je dodao i da će važan deo njegove posete Kini biti posvećen razmatranju aktuelnih međunarodnih tema.

„Spoljnopolitička koordinacija Rusije i Kine zasnovana na sličnim, podudarnim pristupima u rešavanju globalnih i regionalnih problema“, navodi se u članku.

On je dodao da će tokom razgovora sa Si Đinpingom posebna pažnja biti posvećena razvoju poslovnih veza, za šta , kako je ocenio, ima dosta potencijala.

Takođe, Putin je rekao i da je jedan od strateških zadataka Rusije ubrzani socijalno-ekonomski uspon Dalekog istoka, čemu će doprineti modernizacija Bajkalsko-amurske i Transsibirske železnice i poboljšanje lučke infrastrukture.
Sve to će podići nivo uzajamnog dopunjavanja privreda dve države, dodao je ruski predsednik.

On je istakao i da dve zemlje formiraju mehanizme za nivelisanje negativnog uticaja sankcija.

„Dosledno širimo praksu obračuna u nacionalnim valutama, formiramo mehanizme koji omogućavaju nivelisanje negativnog uticaja sankcija. Važan element u tome je i Sporazum između vlada Rusije i Kine o obračunima i plaćanjima iz 2019. godine“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene između Kine i Rusije je tokom prošle godine dostigao istorijski maksimum – 140 milijardi dolara a zemlje se kreću ka cilju od 200 milijardi dolara.

Kada je reč o investicionoj saradnji, Međuvladina komisija ima 65 projekata vrednih preko 120 milijardi dolara, a radi se pre svega o saradnji u oblastima – prerada minerala, izgradnja objekata infrastrukture, poljoprivrede.

Inicijativa Rusije o pokretanju „zelenih koridora“ u trgovini, koja isključuje bilo kakve sankcije, predstavlja značajnu pomoć u prevazilaženju posledica pandemije virusa korona.

Potencijal za razvoj partnerstva sa Kinom postoji i u oblasti osvajanja kosmosa i realizaciji projekta Međunarodne istraživačke lunarne stanice.


Slični stavovi o mnogim pitanjima

Putin je dao intervju za države medije (Kineska medijska korporacija) u kojem je istakao da on i Si umnogome imaju slične poglede na svetske probleme.

„Odavno se poznajemo, Si Đinping i ja, i kao dobri prijatelji i političari koji imaju u mnogim stvarima zajedničke stavove o rešavanju svetskih problema, tesno i često komuniciramo“, rekao je on.

Ocenio je i da su dve države dostigle nivo partnerstva bez presedana, izmenivši njegov obim i stvorivši uslove za dalje napredovanje.


O sportu

Predsednik Rusije je intervjuu istakao i da Rusija osuđuje primenu dopinga u sportu smatra nedopustivom praksu kolektivne kazne.

„Rusija je bila i ostaje privržena tradicionalnim olimpijskim vrednostima. Mi smo protiv politizacije sporta, pokušaja da se sport upotrebi kao instrument za vršenje pritiska, nelojalne konkurencije i diskriminacije. Smatramo nedopustivom praksu kolektivne kazne za ono što su učinili pojedinci a koja je u poslednje vreme česta pojava. I na kraju, odlučno osuđujemo primenu zabranjenih preparata među sportistima i zalažemo se za međunarodnu saradnju u borbi protiv dopinga u sportu“, istakao je Putin.

Otkrio je da voli ne samo hokej i skijanje, nego i biatlon, umetničko klizanje i druge sportove, ali da zbog nedostatka vremena takmičenja prati uglavnom putem TV.

Posebno voli Noćnu hokejašku ligu koja je osnovana 2011. godine a sada uključuje skoro 1.100 timova, odnosno preko 20.000 hokejaša iz cele Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #164 on: February 03, 2022, 03:49:44 pm »
Kina podržava Rusiju po pitanju nedeljivosti bezbednosti


Kina podržava stav Rusije o nedeljivosti bezbednosti, rekao je šef kineske diplomatije Van Ji tokom sastanka sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom u Pekingu.

„Ruska strana je izvestila kinesku stranu o najnovijim dešavanjima u odnosima između Rusije i SAD i Rusije i NATO-a, ukazavši na nepromenjiv stav o nedeljivosti bezbednosti. Kina razume i podržava taj stav“, navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Takođe je saopšteno da će se Rusija i Kina zajednički suprotstavljati politizaciji sporta.

„Obe strane su se jednoglasno složile da razvijaju olimpijski duh, da se zajednički suprotstave politizaciji sporta i da podržavaju uspešno održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.

Rusija i Kina se zalažu za mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, a takođe istupaju protiv blokovske konfrontacije u regionu, precizirano je u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, Avganistanu, na Korejskom poluostrvu, o saradnji u okviru BRIKS-a, kao i o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

U saopštenju se ističe da je Kina spremna da nastavi da „produbljuje prijateljstvo i stratešku saradnju sa Rusijom na osnovu sporazuma koje su sklopili lideri dve zemlje, a takođe da brane međunarodnu pravdu za dobrobit naroda obe zemlje i celog sveta“.

Nakon sastanka strane su potpisale dokument o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Zimske Olimpijske igre održaće se u Pekingu od 4. do 20. februara. Otvaranju će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.