PALUBA
April 18, 2024, 02:33:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija - Kina: Odnosi strateškog partnerstva  (Read 39668 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #195 on: March 18, 2022, 08:21:38 am »



Peking se polako distancira od Moskve: Kina je povukla četiri poteza koji tajno zagorčavaju život Rusiji


Blic


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


 Cheesy Grin



Sankcije koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija znače da dva najveća svetska proizvođača aviona Boing (BA) i Erbas (EADSF), više nisu u mogućnosti da isporučuju ​​rezervne delove niti da pružaju odršku za održavanje ruskih avio prevoznika. Isto važi i za za proizvođače mlaznih motora. To znači da bi ruski avioprevoznici mogli ostati bez delova u roku od nekoliko nedelja ili da bi pak avioni nastavili da lete bez zamene opreme onoliko često koliko je preporučeno za siguran rad.



Ako bude trebalo, Rusija uvek može da uradi isto što i Iran.

Većina od 500+ aviona koje su u vlasništvu zapadnih kompanija za iznajmljivanje a uzetih na lizing od od strane ruskih aviokompanija, je na teritoriji Rusije. Ako bude neophodno, Rusi će kanibalizovati te avione za rezervne delove.


* star track.jpg (36.47 KB, 600x600 - viewed 5 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #196 on: March 18, 2022, 08:36:28 am »




Kina i Rusija o saradnji u borbi protiv terorizma


Zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova sastao se sa ruskim ambasadorom u Pekingu.

Sastali su se kako bi razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima, navodi se u danas objavljenom saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Čeng Guoping, komesar za spoljne poslove i bezbednost u Ministarstvu spoljnih poslova Kine, sastao se juče sa Andrejem Denisovim iz Rusije, dodaje se u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

Njih dvojica su razmenili mišljenja o bilateralnoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i bezbednosti, poručuju iz kineskog ministarstva.


izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 205


« Reply #197 on: March 18, 2022, 08:07:50 pm »

Peking se polako distancira od Moskve: Kina je povukla četiri poteza koji tajno zagorčavaju život Rusiji

U februaru su zvaničnici Kine i Rusije izjavili da njihovo prijateljstvo "nema granice", ali od tada su se stvari promenile i sa sukobom u Ukrajini, i njihov odnos se promenio i to tako što se Peking lagano distancira od ruske ekonomije pogođene sankcijama, piše CNN.
....

Izvor: www.blic.rs
#wishfulthinking или на српском ”што је баби мило”. Кина ће помало да игра неку игру независног посматрача, али то је то. Онај ко верује да Кина није знала за руски напад је наиван.

Текст је пун небулоза, попут оне о томе како би приступ руским резервама у јуанима био вид помоћи. То су руске паре, Руси са њима могу да раде шта хоће. (Девизне резерве СССР нису биле замрзнуте ни у време кубанске кризе.) Руске резерве у јуанима су далеко веће, од 650 милијарди долара је замрзнуто 315, односно нешто мање од половине. У чему се чува остатак руских резерви?

Не постоје међународне финансијске санкције против Русије, постоје санкције које је увело 30-40 земаља Запада. Русија чак није суспендована у потпуности ни из SWIFT система, него је ограничено пословање у одређеним валутама. Америка може да санкционише појединачне банке из других земаља, које Русији омогућавају трансакције у доларима - и то може да буде моћно оружје. Међутим, и даље недовољно да би се потпуно прекинули финансијски токови.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007



« Reply #198 on: March 19, 2022, 06:40:17 am »

Петак, 18.03.2022.

Кина тражи да Русија добије одговоре о биолошком програму, Уједињене нације кажу да немају мандат да истраже руске тврдње

ЊУЈОРК - Државе које су умешане у биолошке програме у Украјини морају да дају одговоре на питања која је поставила Русија, изјавио је данас стални представник Кине у Уједињеним нацијама Џанг Ђун током седнице Савета безбедности.

„Свака информација о војним биолошким активностима мора да подигне забринутост и да привуче пажњу међународне заједнице, тако да се избегне непоправљива штета. У том смислу, стране морају пружити одговарајући приступ. Русија је представила нове, тек откривене документе по овом питању. Стране које су поменуте морају да одговоре на питања и да пруже разумна објашњења са циљем да се отклоне недоумице код међународне заједнице”, казао је кинески представник, пренео је Танјуг.

На почетку састанка руски представник Василиј Небензја рекао је да је Русија прикупила нове информације о украјинским биолошким лабораторијама у којима се ради са опасним вирусима. Русија тврди да је Америка управљала тим активностима и да их је спонзорисала.

Уједињене нације кажу да немају мандат да истраже руске тврдње о лабораторијама

Уједињене нације су саопштиле да нису биле свесне постојања било каквог програма за развијање биолошког оружја у Украјини, а шеф агенције УН за разоружање Изуми Накамицу рекао је данас да ово светско тело нема мандат, ни техничке или оперативне капацитете да истражи руске тврдње.

Пре тога је стални руски представник у УН Василиј Небензја представио нове документе до којих је дошла Русија, у којима се, наводно, доказује да се су постојале биолошке лабораторије које су радиле са смртоносним вирусима. Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд данас је оптужила руског колегу Небензју за, како је рекла, „тираду бизарних теорија завера” током прошле недеље. „Ове недеље чујемо много више о томе одакле то долази. То су приче које звуче као да су му прослеђене на имејл из неког мрачног кутка интернета. Председник Бајден има реч за овакве говоре: 'Маларки' (бесмислица)”, рекла је америчка амбасадорка.

Она је додала да је, такође, могуће да Русија можда планира коришћење употребе хемијског или биолошког оружја против украјинског народа.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #199 on: March 19, 2022, 08:52:10 pm »

Treba tu bagru  rasterati - nema nikakve koristi od njih!
Pokvareni i potplaćeni slepci!
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #200 on: March 23, 2022, 05:19:52 pm »



Kineski poluzvanični list "Global Times", prilog na ovu temu.


Quote
Russia a crucial partner for China in deterring US


By Hu Xijin
Published: Mar 22, 2022 06:25 PM

   

What should China do after the outbreak of the Russia-Ukraine conflict? Should China follow the West in condemning and sanctioning Russia as a token of goodwill to improve ties with the US? Some China-based Western journalists may have found some of these claims on the Chinese internet. But such voice is marginal in China, and has absolutely no influence on mainstream society, let alone the decision-making of the Chinese government.

Beijing will adopt a balanced attitude, and resolutely maintain the China-Russia comprehensive strategic partnership of coordination. The same balance has been maintained by China in its refusal to support war.

As an irreplaceable partner, Russia is strategically important to China. This is a consensus that has been formed in mainstream Chinese society. The Chinese people believe that a strong China-Russia relationship is sustainable, and our efforts to promote China-Russian friendship will be effective. But it is very difficult to resolve US hostility toward China, and our efforts in this regard may not necessarily yield the desired results.

The significance of China-Russia relations is reflected in various aspects, with mutual diplomatic support the most obvious. Russia has supported China on affairs relating to the Taiwan island, Hong Kong, Xinjiang and Xizang. But more importantly, China and Russia have formed a strategic pattern of mutual support.

Who is the No.1 strategic adversary viewed by the US today? The answer is China, not Russia. Russia has run up against a challenge and that's why Washington is piling most of the pressure on Moscow. During Donald Trump's presidency, the US wanted to improve ties with Russia. The Chinese people generally believe that over time, the US will point its sword against China again. Many believe that the US may coerce Russia to counter China someday, as Nixon partnered with China to counter the Soviet Union 50 years ago. They are also vigilant against the US' motive to drive a wedge between China and Russia.

Since the Trump administration, China has been under great strategic pressure of the US. The Chinese people had not anticipated that Russia, which was pushed to a strategic corner by NATO's eastward expansion, decided to no longer hold back its temper and completely turn the European geopolitics around. The move unexpectedly took away a large part of US strategic pressure toward China. For quite some time in the future, the confrontation between Russia and the US will be fierce. China has been at the forefront of confrontation against US hegemony since the trade war. But now, Russia stands at the forefront. This is a time for China to accumulate its strength. For the moment, China and Russia are taking turns in bearing the heaviest weight in terms of resisting US hegemony. This is a completely different geopolitical situation than when China was confronting the US alone.

The China-Russia comprehensive strategic partnership of coordination in the new era is special. The ties have no limit, which deters the US. With Russia as a partner, if the US carries out maximum strategic coercion against China, China won't be afraid of the US' energy blockade, and our food supply will be secure. So will other raw materials. It will be harder for the US to make up its mind in engaging in a strategic showdown with China.

If a war breaks out in the Taiwan Straits or in the South China Sea, the US will find it hard to impose nuclear blackmail toward China, as China's conventional forces are getting increasingly stronger to overwhelm those of the US, and no matter Russia supports China or remains neutral at that time, it will be a super nuclear force which is hostile toward the US. China itself is a nuclear power. And the US will have to be wary of Russia leaping from a position of nuclear parity with the US to a position with nuclear advantage.

The strengths of China and Russia are complementary in the strategic field, and their cooperation will bring about endless geopolitical potential. Their strategic ties have certain containing effects toward Japan, as well as traction toward India. Their combined power is capable of keeping Central Asia stable, and away from US influence.

If the US successfully sowed discord between China and Russia, Russia today will immediately face a strategic deadlock. China will also confront the same predicament once a conflict occurs between China and the US. China faces quite a few challenges and uncertainties in its east and south. If Russia was drawn to the US' camp, China would have to fight a two-front confrontation against both the US and Russia and be dragged into a passive status.

Therefore, the idea of ??reconciling ties with the US by abandoning Russia has no market in China at all. Most Chinese people believe that the US' ultimate goal toward Russia is to make it no longer a "nuclear threat," yet its goal toward China is to make China completely lose its development and competitiveness, splitting China into puzzle pieces, with each piece being controlled by the US, purchasing US weapons and producing cheap products.

What is mentioned above can be regarded as the "bottom-line thinking" of Chinese society. In diplomatic practices, China will do its best to avoid conflicts with the US. China-US friendly cooperation, or at least peaceful coexistence, is the common aspirations of the Chinese people. But we are convinced that peaceful coexistence between China and the US is not something that can be earned by pleading. We must constantly boost our own strength to make the US feel that having a conflict with China is more and more unbearable until the US eventually realizes that a peaceful coexistence with China is the best option. Russia is China's most crucial partner to achieve this goal.


Quote
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #201 on: March 26, 2022, 12:26:20 pm »




Kineski naftni gigant obustavio pregovore o ulaganju u Rusiju


Kineska državna kompanija Sinopek obustavila je pregovore o velikoj pethohemijskoj investiciji u Rusiji i ulaganja marketinški poduhvat s gasom.

Kompanija je tako uvažila poziv svoje vlade na oprez zbog zaoštravanja sankcija prema Moskvi, izveštava Rojters pozivajući se na izvore upućene u dešavanja.

Odluka najvećeg azijskog prerađivača nafte da zaustavi potencijalno ulaganje od pola milijarde dolara u jedanu gasno-hemijsku fabriku i u poduhvat za plasiranje ruskog gasa u Kinu naglašava rizike, čak i za najvažnijeg diplomatskog partnera Rusije, od neočekivano teških sankcija koje sprovodi Zapad, ocenjuje britanska agencija.

Zvanični Peking se više puta izjasnio protiv sankcija, insistirajući na očuvanju normalne ekonomske i trgovinske razmene sa Rusijom, i odbio je da osudi akcije Moskve u Ukrajini ili da ih nazove "invazijom".

Ali iza kulisa, vlada je oprezna da kineske kompanije ne prekrše sankcije i vrši pritisak na njih da pažljivo pristupaju investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći kineski dobavljač nafte i treći najveći dobavljač gasa, dodaje Rojters.

Otkako je Rusija pokrenula napad na ukrajinu pre mesec dana, tri kineska državna energetska giganta - Sinopek, Čajna nešenel petroleum korporacija (CNPC) i Čajna nešenel ofšor ojl korporacija (CNOOC), procenjuju uticaj sankcija na njihove investicije u Rusiji vredne više milijardi dolara, kaže jedan izvor britanske agencije, koji je direktno upućen u stvari.

"Kompanije će striktno slediti spoljnu politiku Pekinga u ovoj krizi. Nema uopšte prostora da kompanije preduzmu bilo kakve inicijative u smislu novih investicija“, rekao je izvršni direktor jedne državne naftne kompanije.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je ovog meseca pozvalo rukovodice tri pomenute energetske kompanije da razmotre svoje poslovne veze sa ruskim partnerima i poslovne aktivnosti tamo, rekla su dva izvora upoznata sa sadržajem sastanka.

Jedan od njih je naveo da ih je ministarstvo pozvalo da ne preduzimaju nikakve ishitrene poteze u smislu kupovine ruske imovine, piše Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #202 on: March 30, 2022, 10:05:00 am »



Lavrov sa kineskim kolegom


Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji, tokom današnjih razgovora u Pekingu, ukazali su na kontraproduktivnu prirodu nelegitimnih jednostranih sankcija koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici, saopštilo je rusko ministarstva spoljnih poslova.

"Ministri su detaljno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini".

"Šef ruske diplomatije je informisao kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom", naglasilo je ministarstvo, a prenosi ruska agencija Tass.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #203 on: March 30, 2022, 11:19:46 am »




Rusija i Kina pokrenule "pravičan svetski poredak"


Rusija i Kina pokrenule "pravičan svetski poredak", rekao je šef ruske diplomatije Sergj Lavrov.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Ji sastali su se u sredu u gradu Tunsiju da razgovaraju o ciljevima svojih zemalja da uspostave multipolarni, pošten i demokratski svetski poredak.

Vang veruje da ekonomske sankcije jednostavno remete svetsku trgovinu i ne pomažu u rešavanju sukoba, navodeći ranije ovog meseca da su odnosi Kine sa Rusijom „jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svetu“ i pozdravio je prijateljstvo između njih kao „gvozdeno“. ”

Tunki će takođe u četvrtak biti domaćin samita o Avganistanu koji uključuje Rusiju, SAD i Pakistan.


Lavrov: Znamo o čemu se radi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prilikom razgovora sa pakistanskim kolegom rekao je da oni koji su pokušali da stave Avganistan u centar svetske politike sada pokušavaju da zamene Avganistan Ukrajinom.

"I svi znamo o čemu se zapravo radi", kazao je on.


https://twitter.com/i/status/1509109149791133702


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #204 on: April 02, 2022, 02:50:20 pm »




Kina: Saradnja sa Rusijom se ne dovodi u pitanje


Ukrajinska kriza ne bi trebalo da utiče na trgovinske odnose Kine sa drugim zemljama, uključujući Rusiju, saopštio je jedan kineski zvaničnik danas.

"Kina nije strana u ukrajinskom konfliktu i ne smatra da bi sukob trebalo da utiče naše normalne trgovinske odnose sa bilo kojom zemljom", rekao je šef odeljenja za evropske odnose pri ministarstvu spoljnih poslova Vang Lutong.

"Čak je i Evropa uključena u normalne poslovne odnose sa Rusijom, EU nije prekinula trgovinu sa Moskvom. Stoga, naša normalna saradnja sa Rusijom ne bi trebalo da se dovodi u pitanje", rekao je Vang, prenosi Tas.

Vang je nastavio priču, rekavši da Kina ne preduzima nikakve mere da zaobilazi sankcije, koje su Rusiji uvele Sjedinjene Američke Države i EU.

"Znate naš pogled po pitanju sankcija. Protivimo im se", rekao je on, dodavši da bi posledice unilateralnih sankcija mogle da se prošire u svetu, da utiču na nabavni lanac, proces globalizacije i ekonomski poredak uopšteno.

Kina je održala u petak samit sa EU putem video konferencije, a učestvovali su najviši zvaničnici obe strane.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #205 on: April 03, 2022, 03:45:39 pm »



Quote
Lavrov visits China, partnership stronger than ever


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #206 on: April 07, 2022, 01:44:06 pm »



Quote
Chinese companies have started purchasing coal and oil in Russia for yuan

https://twitter.com/Cyberspec1/status/1512015407275966467
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #207 on: April 30, 2022, 11:53:40 am »




Rusi očekuju rast prometa robe s Kinom


Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da očekuje rast prometa robe sa Kinom.

Naime, u ruskom ministarstvu očekuju da obim trgovine sa Pekingom do 2024. godine dostigne 200 milijardi dolara, javila je agencija Interfaks.

U saopštenju ministarstva se navodi da kineske kompanije moraju biti svesne rizika koji donose sekundarne sankcije, ali se dodaje i da je Peking spreman da proširi saradnju sa Moskvom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #208 on: May 05, 2022, 08:04:38 am »



Ruski ekspert: Azijsko tržište će uskoro postati ključno za „Gasprom“


Azija bi za pet do sedam godina mogla da postane glavno izvozno tržište za rusku kompaniju „Gasprom“, rekao je za Sputnjik menadžer fonda investicione kompanije „Alfa kapital“ Dmitrij Skrjabin.

„Azijska tržišta će za pet do sedam godina postati glavna za 'Gasprom'. Pitanje je u ceni isporuka i razvoju odgovarajuće infrastrukture za transport gasa, uključujući i u Kini“, rekao je on, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio Vladi da do 1. juna predstavi plan izgradnje odgovarajuće infrastrukture, uključujući predloge za veliki razvoj sistema gasovoda u istočnom Sibiru, kako bi se izvoz gasa usmerio na kinesko tržište.

„Prema našim procenama, Kina sada troši oko 350 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok najveći deo energetskog bilansa (oko 70%) i dalje čini ugalj“, rekao je naš sagovornik.

Potražnja za gasom u zemlji će porasti na 450-480 milijardi kubnih metara do 2025. godine, dodao je Skrjabin, pozivajući se na izjave kineskih stručnjaka.

„Prema našim procenama, u narednih 10 godina možemo govoriti i o bilion kubnih metara gasa godišnje (pod uslovom da se ugalj aktivno zamenjuje gasom)“, rekao je on.

Trenutno se ruski gas isporučuje Kini gasovodom „Snaga Sibira“. Isporuke su počele krajem 2019. godine, a 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara. Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka dok se ne postigne projektovani kapacitet od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine. Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini „dalekoistočnom“ rutom mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Pored toga, u toku je izrada projekta „Snaga Sibira 2“ koji predviđa izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije. Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #209 on: May 09, 2022, 01:41:04 pm »



Kineski izvoz u Rusiju opao, uvoz porastao


Kineski izvoz u Rusiju je opao u aprilu drugi mesec zaredom, pogođen ekonomskih sankcijama koje su zapadne zemlje uvele kineskom severnom susedu.

A ruske isporuke robe Kini porasle su prošlog meseca.

Pošiljke kineske robe u Rusiju su pale u aprilu za 25,9 odsto na godišnjem nivou u dolarskoj protivvrednosti, što je pogoršanje u odnosu na pad od 7,7 odsto u martu, prema računici Rojtersa zasnovanoj na današnjim podacima kineske carine.

Kineski uvoz iz Rusije je, međutim, porastao za 56,6 procenata u aprilu, u poređenju s rastom od 26,4 odsto u martu.

Rusija je glavni snabdevač Kine naftom, gasom, ugljem i poljoprivrednim proizvodima.

U periodu januar-februar, kineski izvoz u Rusiju i uvoz iz nje porasli su za 41,5 procenata, odnosno za 35,8 posto, respektivno.

Britanska agencija napominje da je Peking odbio da nazove ruski napad na Ukrajinu invazijom i da je više puta saopštio da kineska trgovina s Rusijom ostaje normalna.

Ipak, pojedine kineske kompanije su obustavile prodaju na ruskom tržištu, navodi Rojters podsećajući pri tome da je kineski proizvođač dronova, ÐI Tehnolodži, objavio da privremeno obustavlja poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi bio siguran da se njegovi proizvodi ne koriste u borbama.

Kinesko Ministarstvo trgovine je nedavno izvestilo da neke strane firme primoravaju kineske partnere da izaberu stranu u ukrajinskom sukobu, i poručilo da kineske kompanije i pojedinci ne treba da podležu spoljnim pritiscima niti da objavljuju neprikladne komentare. U saopštenju ministarstva je takođe navedeno da će Kina preduzeti neophodne mere da zaštiti interese svojih firmi.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.