PALUBA
April 16, 2024, 05:47:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija - Kina: Odnosi strateškog partnerstva  (Read 39615 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #30 on: May 09, 2021, 06:51:50 am »
Quote
US Overreaching Itself, China-Russia Together Are Stronger, Western Alliance DisintegratingLogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #31 on: May 09, 2021, 08:21:04 pm »

Rusija i Kina su mnogo jače nego što je nekada bio „Varšavski savez“!
Novosti onlajn 09. 05. 2021.

SJEDINJENE Američke Države su osuđene na neuspeh ako se Rusija i Kina udruže u „očajničkoj borbi sa neprijateljem“, piše „Global Tajms“.

List podseća da nova administracija u Vašingtonu pokušava da okrene protiv Kine, ne samo Amerikance, već i zapadno društvo, i doprinosi rastu žarišta sukoba u svetu.

- SAD pokušavaju da formiraju fundamentalnu opoziciju svetskim trendovima, uz pomoć koje će moći nasilno da organizuju svetski poredak u kojem dominiraju zapadne države, bez Kine i Rusije - pišu mediji. Međutim, Kinezi savetuju Vašingtonu „da ne igra stratešku igru sa vatrom“ i upozoravaju da su današnje snaga Rusije i Kine mnogo veće od onih koje je nekada imao „Varšavski savez“. Moskva i Peking trenutno poštuju strateška ograničenja, ali, ako neka država poželi da im se suprotstavi, na podsticaj SAD, pretrpeće katastrofu.

- Strateško jedinstvo Kine i Rusije će, pre svega, biti usmereno protiv hegemonije Amerikanaca. Druge snage ne treba da se zanose i misle da će im SAD uvek čuvati leđa - objašnjavaju autori teksta.

U vezi s tim, oni pozivaju da se pokuša maksimalno izbalansirati odnose Pekinga i Vašingtona, i krenuti ka smanjenju konfrontacije sa Rusijom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #32 on: May 11, 2021, 07:58:51 am »
Quote
International Law v 'Rules Based Order'; Wang Yi and Lavrov Battle Blinken at UNLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #33 on: May 12, 2021, 12:31:06 pm »Kina podržala Rusiju: Uspostaviti kontrolu nad američkim biološkim oružjem


Kineske vlasti dele zabrinutost Rusije u vezi sa vojnim delovanjem Amerike u oblasti biološkog oružja i smatraju da je neophodno uspostaviti efikasnu međunarodnu kontrolu nad takvom aktivnošću, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing.

Portparolka je reagovala na nedavnu izjavu prvog zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurija Averjanova koji je rekao da Sjedinjene Američke Države razvijaju individualne planove za biološka istraživanja u mnogim zemljama. On je istakao da približavanje američkih vojnih biologa granicama Rusije zabrinjava, jer smrtonosni mikrobi stvoreni u tim laboratorijama mogu, kao slučajno, da dospeju u prirodu i dovedu do masovnog uništenja ljudi kako na ruskoj teritoriji, tako i u susednim zemljama.

„Insistiramo da američka strana usvoji stvarne mere, kojim bi obezbedila potpunu transparentnost i bezbednost projekata povezanih sa biološkim eksperimentima koji se sprovode u američkim laboratorijima“, istakla je portparolka.

Prema njenim rečima, „Peking se već mnogo puta obraćao Vašingtonu zahtevajući apsolutnu transparentnost kada je reč o pitanjima povezanim sa militarizacijom bioloških razvoja i u SAD i šire“.

S tim u vezi, diplomata je naglasila da bi SAD trebalo da daju saglasnost za stvaranje mehanizma za kontrolu koji bi osigurao efikasnu razmenu važnih informacija o biotehnologijama sa drugim državama.

„Cela svetska zajednica je zainteresovana za to“, precizirala je ona i dodala da „najviše razdražuje činjenica da SAD uopšte ne reaguju na zabrinutost drugih zemalja, uključujući Rusije“.

Podsetimo, u aprilu je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev za list „Komersant“ izjavio da u svetu, a posebno na granicama Rusije i Kine, velikom brzinom niče sve više bioloških laboratorija pod američkom kontrolom. Prema njegovim rečima, postoje dobri razlozi da se pretpostavi da se tamo razvija biološko oružje.

izvor/
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #34 on: May 16, 2021, 04:19:37 pm »Kraj unipolarnog sveta: Amerika gubi status svetskog hegemona?


Sjedinjene Američke Države više nisu u stanju da konkurišu Rusiji i Kini istovremeno, zbog čega može da se govori o formiranju tripolarnog sveta, smatra istoričar i predavač na Univerzitetu u Montrealu Samir Sol.

On je za list „Devoar“ izjavio da SAD pokušavaju da se suprotstave rastućem uticaju Kine koja se odavno pretvorila u pokretača svetske ekonomije i postala vodeći partner desetine zemalja.

Sol smatra da to stavlja prekookeanse susede u nepovoljan položaj, jer ne mogu da ponude ništa sem statusa kvo.

U isto vreme, Rusija, koju je „Zapad odbacio“, pronalazi sve više prednosti u jačanju saradnje i zbližavanju sa Kinom, ističe autor i dodaje da to Sjedinjenim Američkim Državama uliva strah od „formiranja velike Evroazije“ koja će staviti tačku na dominaciju Amerikanaca.

Kako je rekao, nesposobnost Vašingtona da se istovremeno suprotstavi dvema silama omogućava da se govori o kraju unipolarnog sveta.

Zaključak Sola je da je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina Moskva i Peking „učiniti uslugu“ Americi i rešiti da se razdvoje.

Naprotiv, upravo će „trougao“ definisati red na svetskoj sceni i podređivati događaje na Bliskom istoku, u Evropi i drugim regionima svojoj logici, zaključuje istoričar.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #35 on: May 18, 2021, 02:38:00 pm »
Quote
China Warns West: Russia-China Alliance 'Far Mightier than USSR-Warsaw Pact'Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #36 on: May 19, 2021, 11:15:06 am »
Quote
Presidents Putin & Xi attend virtual opening ceremony of China-Russia nuclear power project
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #37 on: May 20, 2021, 08:37:26 am »

Nastavak dobrih odnosa Moskve i Pekinga kroz zajednički rad na reaktorima
Branko VLAHOVIĆ 20. 05. 2021.

PREDSEDNICI Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping dali su komandu preko video-veze da počnu radovi sedmog i osmog reaktora na Tjanvanskoj atomskoj centrali, kao i trećeg i četvrtrog reaktora na atomskoj centrali Sjudapu.

Putin i Si ocenjuju da je gradnja atomskih elektrana dokaz odlične saradnje dveju susednih zemalja i da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou do sada. Sve je to posebno važno u trenutnoj situaciji kada američko rukovodstvo pokušava da raznim sankcijama "disciplinuje" Moskvu i Peking i tako zaustavi njihov razvoj.

- Rusko-kineska saradnja je deo strateškog partnerstva koje ima prijateljski i obostrano korisni karakter. Uskoro će Rusija i Kina obeležiti 20 godina Dogovora o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji - kazao je ruski lider - Planira se da ti novi reaktori budu pušteni u rad 2026. i 2028. godine.

Putin je posebno istakao da moćni reaktori odgovaraju svim zahtevima bezbednosti, kao i ekološkim standardima. On je podsetio da je Tjanvanska atomska centrala napravljena u saradnji sa Rusijom i njeni reaktori koje je napravio "Rosatom" su u eksploataciji od 2007. godine. Osim na gradnji elektrana zajednički se pravi i eksperimentalni reaktor sa brzim neutronima.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #38 on: May 20, 2021, 11:48:39 am »

Si i Putin preko video linka na otvaranju projekata nuklearnih postrojenja
SVET Autor: Beta 20. maj. 2021

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin pozdravili su saradnju dve države u oblasti nuklearne energije, kada su putem video veze prisustvovali ceremoniji uspostavljanja projekta bilateralne nuklearne energetske saradnje.

Ceremonija je održana u sredu, u znak obeležavanja prvog dana izgradnje postrojenja broj 7 i 8 nuklearne elektrane Tijanven i postrojenja 3 i 4 nuklearne elektrane Sjudapu, prenela je Kineska medijska grupa (CMG). Si je u obraćanju ponovio da Kina veliku pažnju polaže energetskoj saradnji sa Rusijom, jer je to tradicionalno područje saradnje dveju zemalja. Si je pozdravio početak izgradnje dve nuklearne elektrane i napomenuo da su energetski projekti primer bilateralne saradnje u drugim oblastima. Ističući da je bilateralna saradnja u oblasti nuklearne energije značajna za razvoj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva za koordinaciju za novu eru na visokom nivou, Si je rekao da se nada da će dve strane slediti zdrav zamah i sprovesti efikasniju saradnju u drugim oblastima.

Kineski predsednik je naglasio važnost bezbednosti i zaštite tokom gradnje, pozivajući radnike da bezbednost uvek stave na prvo mesto i nastoje da daju primer globalne nuklearne saradnje. On je rekao da inovacije moraju postati pokretačka snaga takve saradnje, pozivajući na veću integraciju tehnologije u saradnji sa nuklearnom energijom. Po rečima predsednika Kine dve strane treba da ostanu posvećene strateškoj koordinaciji i da zajednički rade na promovisanju razvoja medjunarodnog upravljanja energijom. U prisustvu Si Đinpinga i Vladimira Putina, Kina i Rusija su u junu 2018. godine potpisale strateški paket sporazuma o nuklearnoj energiji za zajedničku izgradnju četiri nuklearna postrojenja, od kojih su dva do sada najveća, ukupne vrednosti ugovora preko 20 milijardi juana (oko tri milijarde dolara).

Sve četiri jedinice će koristiti treću generaciju reaktora VVER-1200 koje je razvila Rusija. U poredjenju sa prethodnim reaktorom VVER-1000, najnoviji reaktor VVER-1200 ima prednosti u mnogim aspektima, navodi ruska Državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom. Kada se završe, očekuje se da četiri jedinice efikasno smanje emisiju ugljen-dioksida.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #39 on: May 21, 2021, 10:12:17 am »
Quote
Putin and Xi Hold Virtual Summit, Hail Joint Nuclear Project and Future China-Russia CooperationLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #40 on: May 25, 2021, 09:10:06 am »Quote
Senior Chinese diplomat visits Moscow for fresh round of high-level meetings

Senior Chinese diplomat Yang Jiechi is on a four-day visit to Russia for the 16th round of China-Russia strategic security consultations. Beijing and Moscow have been looking to bolster their bilateral ties.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #41 on: May 26, 2021, 07:18:34 am »Quote
How will China-Russia and Russia-U.S. relationships develop in the future?

Chinese President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin have joined the opening ceremony of the two countries' nuclear energy cooperation project via video link. What's the nature of the project, and what will it mean for each country? And in Russia-U.S. relations, the Russian State Duma on Wednesday approved the denunciation of the Treaty on Open Skies. This follows the U.S. departure last November. Why is Russia withdrawing, and what are the implications?


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #42 on: May 27, 2021, 08:42:25 am »Analiza ...


Quote
China-Russia closer with each day, as Eurasia bloc rises


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #43 on: May 31, 2021, 08:27:08 am »
Nemački ugao: Vojna alijansa Rusije i Kine postaje sve veća realnost


Nekoliko faktora ukazuje na to da je vojna alijansa Rusije i Kine već postala realnost, piše nemački list „Velt“. Moskva snabdeva Kinu najnovijim naoružanjem, a vojske dve države održavaju zajedničke vežbe. Nemački politikolog Joakim Krauze smatra da stvaranjem rusko-kineske alijanse Rusija i Kina žele da istisnu SAD iz zona geopolitičkih interesa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle jeseni,nastupajući na međunarodnom forumu „Valdaj“, odgovarao na pitanje kineskog politikologa može li da zamisli vojnu alijansu Rusije i Kine, navodi „Velt“. Ruski predsednik je kratko odgovorio: „Sve se može zamisliti“.

Ove Putinove reči nisu ličile na njegovu retoriku iz prošlosti, piše list. On nikada nije tako otvoreno govorio o mogućnostima vojnog saveza Rusije i Kine. U Moskvi i Pekingu su redovno navodili da formiranje ovakve alijanse nije na dnevnom redu, tvrdeći da rusko-kineski odnosi imaju karakter „strateškog partnerstva“.

Nemački list navodi da se u odnosima Rusije i Kine izjave su odavno u suprotnosti sa faktičkom situacijom. Nekoliko faktora ukazuje na to da je rusko-kineska vojna alijansa već postala realnost. Drugo, Rusija je u Kinu izvezla najnovije obrasce vojne tehnike, kao što su protivvazduhoplovni raketni sistemi S-400 i avioni Su-35. Pored toga, Moskva i Peking su imali nekoliko zajedničkih vojnih vežbi. Rusija je pre dve godine saopštila da će učestvovati u proizvodnji kineskih sistema protivavzduhoplovne odbrane.

Nemački politikolog Joakim Krauze navodi primer slučaja iz aprila 2021. godine, kada je Rusija povećala vojno prisustvo pored ukrajinskih granica. U isto vreme je i Kina povećala pritisak na Tajvan. Krauze smatra da je Peking na taj način jasno dao do znanja da je spreman da, ako se nešto dogodi, vojno podrži svog partnera.

Kako piše „Velt“, Rusija i Kina su shvatile da trenutno Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da mobilišu svoje vojne snage za dva istovremena sukoba u različitim delovima sveta. Stoga, dok povećavaju tenzije, istovremeno i primoravaju Vašington na tešku odluku.

Autor smatra da su razlozi stvaranja zajedničke alijanse Rusije i Kine njihovi zajednički ciljevi. Peking, kao i Moskva, posmatraju regionalno okruženje kao zonu svog posebnog uticaja. Njihov glavni protivnik su SAD, koje razvijaju mrežu vojnih alijansi. Kako navodi Krauze, Rusija i Kina žele da istisnu SAD iz zona njihovih uticaja, što bi trebalo da zabrine Zapad. Prema podacima „Global fajrpover indeksa“ (Global Firepower Index), kojim se rangiraju ukupne raspoložive vojne snage po zemljama, od najviše do najniže rangirane, SAD imaju najmoćnije oružane snage u svetu, a na drugom i trećem mestu su Rusija i Kina.

SAD ne mogu mnogo da računaju na pomoć Evrope, jer Francuska u rejtingu zauzima osmo mesto, a Nemačka se nalazi na petnaestom mestu. Objedinjene vojne snage Rusije i Kine nadmašuju američke, uključujući i oblast nuklearnog oružja.

List navodi da u rusko-kineskoj alijansi postoje i problemi. Kina nije priznala pripajanje Krima Rusiji. Rusija, zauzvrat, isporučuje svoju vojnu tehniku kineskim susedima, poput Indije i Vijetnama. Pored toga, dodaje list, Peking nameće ekonomsku konkurenciju Rusiji u Centralnoj Aziji, kao i na Arktiku.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #44 on: May 31, 2021, 08:30:46 am »
Quote
Chinese-Russian Military-Technological Cooperation Strengthens as Yang Jiechi Visits MoscowLogged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.