PALUBA
March 24, 2023, 04:46:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: „Msta-S2“ 2S19M2 nova ruska haubica  (Read 8157 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 639« on: May 04, 2017, 03:41:33 pm »Pored standardnih obrazaca samohodnih haubica kao što su „Gvozdika“, „Akacija“ i „Msta-S“, na ovoj vežbi se pojavilo iznenađenje u vidu duboko modernizovane verzije samohodne haubice „Msta-S2“ 2S19M2. Poslednja haubica je demonstrirala svoju glavnu sposobnost u odnosu na bazične verzije ove haubice, tako što je neprijateljski cilj uništila sa nekoliko granata koje su na njega pale jednovremeno.

Ova haubica je osnažena sa novim automatizovanim sistemom upravljanja vatrom, koji u potpunosti ispunjava zahteve upotrebe artiljerije na modernom vojištu. Rezultat ovog tehničkog rešenja je značajno uvećana vatrena moć jednog oruđa, koje praktično može da zameni jednu celu bateriju haubica. Naime, balistički računar u okvir SUV-a proračunava trajektorije projektila koji se iz oruđa ispaljuju pod različitim uglovima, tako da se ovi na kraju svoje putanje „vežu u grozd“ i istovremeno obrušavaju na cilj. Na ovakav način samohodna haubica „Msta-S2“ 2S19M2 može da uništi cilj sa 6 projektila u kalibru 152,4mm.

Dakle, zamislimo da se grupa od 6 projektila ispaljuje na cilj udaljen 15km. Na osnovu unetih elemenata u kompjuter, automatizovani sistem za upravljanje vatrom izračunava sledeću hipotetičku jednačinu: prvi projektil ispaljuje se pod uglom od nekih 70 stepeni, drugi pod uglom od 60 stepeni, treći - 55, četvrti - 45, peti - 40, šesti - 35... praveći između opaljenja vremensku pauzu koja je neophodna da se svi ovi projektili gotovo sudare na kraju njihove putanje. Rezultat celog ovog procesa su stravični efekti na konačnom odredištu, jer ne treba ni zamisliti posledice udara npr. grupe od 10 ovih haubica sa 60 granata, na prostor površine 1 hektara.

Testiranja ove haubice su izvršena na poligonu Molkino koji se nalazi u Krasnodarskom regionu. Tokom testiranja proveravalo se samo oruđe (ali i osposobljenost njegove borbene posade), da na osnovu svojih poboljšanih karakteristika uništi cilj na distanci od 10km. Cilj je bio mobilan, i stalno je menjao svoju poziciju. Njegovo praćenje se izvodilo u saradnji sa isturenim izviđačko-diverzantskim i motostreljačkim jedinicama koji su usled visokog inteziteta vežbe, na momente bili sa njim u dodiru. Celi proces je bio umrežen preko taktičkog kompleksa izviđanja, upravljanja i veze KRUS „Strelec“. Zahvaljujući naprednim sistemima komunikacije koji se u poslednje vreme veoma ozbiljno integrišu u sve operativno-taktičke sastave ruske armije, cilj je veoma brzo otkriven i uništen. Za razliku od dosadašnjeg načina koordinacije između udarnih kopnenih sastava i artiljerijsko-raketnih jedinica za neposrednu vatrenu podršku, upotrebom KRUS „Strelec“ za čak 5 puta je smanjen interval vremena u lociranju i uništavanju cilja. Pored toga za 30-40% je smanjen utrošak municije za njegovo uništenje.

Samohodna haubica „Msta-S2“ 2S19M2 (kodno ime „Dilemma“) predstavlja duboko modernizovanu verziju haubice 2S19 „Msta-S“. Njena ukupna masa iznosi 43,2 tone, a njen kalibar je 152,4mm. Cev haubice je dužine 47 kalibara. Maksimalna daljina paljbe zavisi od vrste projektila, ali sa standardnom municijom se kreće u rasponu od 25-29km. Može da ispaljuje i pametni projektil „Krasnopolj“ na daljine do 20km. Borbena kadenca haubice iznosi do 10 granata u minutu. U borbenom kompletu se nalazi 50 granata u kal.152mm. Pogonski agregat, snage 800 ks, omogućava maksimalnu brzinu od 60 km/č. Sa punim rezervoarom može da savlada distancu od nekih 600km.

U njenom sastavu se nalazi i kompleks „Nakidka“ (prev. Plašt) koji u velikoj meri snižava radarsko, optičko, toplotno isijavanje oruđa što je izuzetno važno prilikom zaštite od neprijateljskog protiv-dejstva, kontrabatiranja.
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 388


« Reply #1 on: May 04, 2017, 04:03:47 pm »

Хвала на тексту. Да ли си користио Google Translator?
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 639« Reply #2 on: May 04, 2017, 04:13:43 pm »

Хвала на тексту. Да ли си користио Google Translator?

не, текст сам копирао и поставио без дозволе аутора , зато нисам навео извор
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3 on: November 15, 2020, 01:37:05 pm »

Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4 on: November 17, 2020, 07:11:50 am »

Quote

Расчеты 152-мм самоходных гаубиц «Мста-С» артсоединения танковой армии ЗВО выполнили стрельбу полупрямой наводкой на тактико-специальном занятии в Московской области.

Артиллеристы отработали противоогневой маневр как последовательно, так и «карусельным способом» с одновременным выполнением батареями огневых задач и самостоятельным оставлением огневой позиции. Задачи по огневому поражению «противника» выполнялись в составе батареи и дивизиона.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 063« Reply #5 on: November 27, 2022, 05:28:58 pm »

Kontrabaterijska borba u Ukrajini; Ruske "msta-S" haubice uništavaju ciljeve VIDEO

Iz dana u dan ruska vojska tokom kontrabaterijske borbe uništava artiljeriju i radare, tenkove, oklopne transportere i vozila sa municijom Ukrajinskih snaga.

U zoni specijalne vojne operacije aktivno deluju i jedinice koje rukuju samohodnim artiljerijskim haubicama "Msta-S".

Nakon dobijanja koordinate ciljeva, artiljerija nakon samo nekoliko minuta zauzima položaj i gađa metu.

Artiljerci koji rukuju haubicom "Msta-S“ deluju po principu "jedna meta - jedna pozicija". Na taj način protivnik nema priliku da izvede uzvratni napad.

Brzina u radu se postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i uvežbanosti jedinice, što omogućava da se sačuvaju životi ljudstva i da se izvedu efikasni artiljerijski napadi.

Jedinica je jednom prilikom uništila tri neprijateljska tenka za dežurstvo, što smatraju svojim najboljim rezultatom.

Dolazak hladnijeg vremena samo raduje borce iz Sibira, prenosi televizija "Zvezda".

"Vremenski uslovi nam samo idu na ruku. Neprijatelj će biti poražen, pobeda će biti naša", poručuje mehaničar i vozač sa kodnim imenom "Murmansk".

Artiljerijski sistem "Msta-S" ima značajne konstruktivne razlike u odnosu na njegove prethodnike, koje se pre svega ogledaju u novom sistemu automatizacije, zatim u povećanoj preciznosti, ali i u primeni digitalnih mapa. Može da vrši paljbu različitim granatama, što drastično povećava borbenu moć ruske vojske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Msta -1.png (321.02 KB, 628x355 - viewed 3 times.)

* Msta -2.png (470.86 KB, 628x352 - viewed 2 times.)

* Msta -3.png (472.73 KB, 630x353 - viewed 2 times.)

* Msta - 4.png (475.34 KB, 630x355 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 063« Reply #6 on: January 13, 2023, 09:12:56 pm »

Komandir baterije samohodnih haubica Msta-SM2 objasnio je značaj artiljerije u zoni SVO

Posade samohodnih artiljerijskih oruđa (AKS) „Msta-SM2“ Zapadnog vojnog okruga (ZVO) prilikom izvođenja vatrenih zadataka uništavanja artiljerije i kamufliranih utvrđenih položaja Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u zoni specijalne vojske operacija menja vatrene položaje i skloništa na desetine puta dnevno. Komandir baterije sa pozivnim znakom „Kama” ispričao je zašto se artiljerija naziva bog rata, a Ministarstvo odbrane je 13. januara prikazalo snimak njenog rada.

Prema rečima "Kame", on i njegove kolege izvršavaju zadatke uništavanja uporišta vodova i oklopnih vozila, koje su osmatrači identifikovali pomoću video nadzora. Oni vode protivbaterijske borbe posredstvom raznih radarskih stanica.

Radimo sa projektilom od 152 milimetra sa različitim tipovima upaljača, u zavisnosti od prirode mete. Koristimo različite vrste municije. Praksa je pokazala da je artiljerija bila i ostala "boginja rata". Znoj tobdžija "štedi krv" pešadiji, jer ofanziva naših pešadijskih i motorizovanih jedinica ne počinje bez artiljerijske pripreme“, rekao je "Kama".

Vatrene posade samohodnih haubica „Msta-SM2“ vode se na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. Koriste se visokoeksplozivna, visokoeksplozivna fragmentaciona i precizno navođena municija, što omogućava nanošenje maksimalne štete uporištima, ukopanim betonskim utvrđenjima, oklopnim vozilima i neprijateljskom ljudstvu.

Gađanje iz Msta-SM2 može se izvoditi i sa prikrivenih vatrenih položaja i direktnom paljbom bez prethodne pripreme, objasnio je vojni resor.

Dodali su da danonoćni rad artiljerije dezorijentiše neprijatelja, primorava ga da rasipa municiju, deklasifikuje položaje prikrivenih vatrenih tačaka.

Na snimku se vidi kako su izviđačke jedinice Zapadnog vojnog okruga identifikovale prikrivene vatrene položaje topovske artiljerije Oružanih snaga Ukrajine i prenele koordinate za uništenje. Baterija Msta-SM2 napredovala je do linije gađanja da uništi mete. Gađanje je vršeno ekplozivnom fragmentacionom municijom na udaljenosti većoj od 20 km.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* MSTA SM-1.jpg (59.62 KB, 900x506 - viewed 0 times.)

* MSTA SM -2.1.png (298.59 KB, 646x392 - viewed 1 times.)

* MSTA SM -3.png (329.12 KB, 645x392 - viewed 0 times.)

* MSTA SM -4.png (341.53 KB, 647x392 - viewed 0 times.)

* MSTA SM -5.png (444.63 KB, 648x392 - viewed 0 times.)

* MSTA SM -6.png (373.57 KB, 647x392 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 063« Reply #7 on: January 24, 2023, 06:51:37 pm »

Komandir baterije Msta-S ispričao je kako „artiljerijske planšete“ pomažu u gađanju ciljeva u zoni SVO

Artiljerci Centralnog vojnog okruga sprečavaju prebacivanje protivničkih rezervi i podržavaju pešadijsku ofanzivu na svim pravcima.

U artiljerijskim jedinicama Oružanih snaga Rusije koje deluju u zoni specijalne vojne operacije uvode se savremene tehnologije razmene informacija – bezbedne elektronske planšete (tableti) koje pomažu u brzom dobijanju informacija o ciljevima. Ovo je rekao komandant baterije samohodnih artiljerijskih oruđa (AKS) „Msta-S“ pod pozivnim znakom "Sura".

Samohodne haubice „Msta-S“ u zoni specijalnih operacija koriste taktiku „lutajućih oruđa“, primetio je on.

„Radimo uglavnom metodom „lutajućeg oruđa“: cilj prilazi, izlazimo na položaje, dejstvujemo. Prvo - uočavanje, i odmah prelazimo na uništavanje. Čekamo rezultat pogađanja mete, napuštamo vatrenu poziciju. Stalno menjamo položaje, ne radimo sa istih vatrenih tačaka“, rekao je "Sura".

Komandir baterije je dodao da se u jedinice aktivno uvode nove tehnologije – elektronski tableti-planšete za artiljerce.

„U poslednje vreme se uvode nove tehnologije. Tehnologije kao što su artiljerijske planšete- tableti. Oni smanjuju vreme potrebno da oznaka cilja stigne sa komandnih mesta i osmatračnica. Radovi se odvijaju odmah sa vatrenog položaja, mnogo je brže i praktičnije“, objasnio je vojnik.

Dobro koordinisanim i efikasnim dejstvima artiljeraca Centralnog vojnog okruga sprečava se prebacivanje protivničkih rezervi i podržava ofanzivna dejstva kopnenih snaga na svim pravcima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Msta planšet -1.png (607.03 KB, 863x467 - viewed 1 times.)

* Msta Planšet - 2.png (824.91 KB, 882x500 - viewed 2 times.)

* Msta Planšet - 3.png (914.9 KB, 869x502 - viewed 1 times.)

* Msta Planšet -4.png (468.58 KB, 872x455 - viewed 1 times.)

* Msta Planšet -5.png (500.42 KB, 872x478 - viewed 1 times.)

* Msta Planšet - 6.png (952.55 KB, 910x498 - viewed 1 times.)

* Msta Planšet -7.png (769.09 KB, 807x473 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 063« Reply #8 on: January 29, 2023, 06:55:47 pm »

Vojnici su ispričali i prikazali rad na ciljevima artiljerijskim oruđem Msta-S

Posada samohodnih artiljerijskih oruđa „Msta-S“ Južnog vojnog okruga (SMD) radi na ciljevima Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u zoni specijalne vojne operacije. Artiljerci svakodnevno nanose udare ljudstvu i tehnici neprijatelja sa različitih linija gađanja, koristeći taktiku „lutajućih topova“, saopštilo je Ministarstvo odbrane 29. januara.

„Pogađamo utvrđenja, artiljeriju. Izvodimo i protivbaterijske borbe i dejstva na planske ciljeve. Intenzitet je maksimalan. Na dan kada gađamo skoro pun komplet, odnosno 46 komada municije odleti iz tačno jedne mašine. Pa, mi stalno pokušavamo da menjamo pozicije, jer kontrabaterija ne spava kod neprijatelja“, rekao je vojnik Oružanih snaga RF.

Njegov kolega, pripadnik Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom "Dvina", dodao je da među ciljevima mogu biti pešadija, pešadija u zaklonima, artiljerijska oruđa, višecevni raketni sistemi, neprijateljsko osoblje, neka komandna mesta, skladišta municije.

A mogu postojati i fiksirani ciljevi – raskrsnice na kojima možete brzo nišaniti i vežbati, pošto znate da se neprijatelj zaustavlja na njima“, precizirao je "Dvina".

Ministarstvo odbrane je podsetilo da prednji osmatrači i operateri bespilotnih letelica prenose koordinate cilja, nakon čega posada samohodnih oruđa nanosi vatrenu štetu. Dobro koordinisanim i efikasnim dejstvima strelaca Južnog vojnog okruga sprečava se prebacivanje neprijateljskih rezervi i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih snaga na svim pravcima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 3434_2.jpg (50.66 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
stojan1974
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 176


« Reply #9 on: January 30, 2023, 11:22:55 am »

Гледао сам неко вече на "Актуелностима" да говоре о неком "паметном" и новом нишану за минобацач. Не могу да схватим на коју фору функционише та "памет" ако нпр. гађаш циљ који је преко неког брда. Шта је ту специјално у односу на старе методе одређивања елемената. Зна ли неко нешто више о томе. Такође ме занима она справа на устима цеви минобацача која је вероватно индикатор да је граната излетела из цеви. Како она функционише ?
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 639« Reply #10 on: February 03, 2023, 07:51:54 pm »« Last Edit: February 03, 2023, 07:59:02 pm by Kubovac » Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 615


« Reply #11 on: February 05, 2023, 12:23:17 am »
   Veoma impresivno. Zanima me koji sistem se koristi za centralizovano upravljanje vodom/baterijom pošto se vidi kako su dva puta sinhronizovano opalile u istom trenutku? Ručno je gotovo nemoguće da to ponove dva puta.


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.