PALUBA
April 13, 2024, 10:51:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: U Hrvatskoj se osniva međunarodni Centar za obuku pomoraca - NTC  (Read 2020 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: June 12, 2016, 10:52:44 pm »

06.06.2016. | 18:26

PROJEKT ŽIVOTA

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uskoro će Hrvatska biti jedina zemlja u regiji koja će imati međunarodni Centar za obuku pomoraca prema OPITO i STCW konvenciji ili “Navis Training Centar - NTC”, a gravitirat će mu više od 54 tisuća pomoraca iz Hrvatske i susjednih zemalja, a možda i drugih država Europske unije na čijem se području računa brojka od oko 430 tisuća pomoraca.

Investicija je to vrijedna više od 25 milijuna eura koja se planira realizirati u poslovnoj zoni Čaporice u Trilju na površini od 25 tisuća četvornih metara.

Radio sam svuda po svijetu

Tvrtka “Posada”, registrirana u Solinu, bit će nositelj ove investicije, a taj će svoj pothvat realizirati uz podršku National Maritime College of Ireland (NMCI), Nacionalnog pomorskog fakulteta u Irskoj, te tvrtke SEFtec, također iz Irske, čiji predstavnici u ponedjeljak dolaze u Hrvatsku.

- U našem okruženju ovako nešto slično postoji jedino još u Italiji i Rumunjskoj, no ni oni ne objedinjuju sve potrebne “brevete” na jednom mjestu. Zato je naša zamisao da u istom centru obuhvatimo obuku pomoraca prema STCW-u 2011. i prema OPITO pravilima, dakle kompletnu obuku za pomorce na trgovačkoj floti, kao i one koji rade u offshore kompanijama, pojašnjava nam Solinjanin, 42-godišnji Neno Vrgoč, koji je, kaže, cijeli svoj radni vijek proveo u pomorstvu.

- Upravitelj sam stroja i niz godina sam “vanka”. Radio sam svuda po svijetu, navigava, radio kao inspektor na novogradnjama i često sam se nalazio u situacijama da bi upravo zbog polaganja tih raznih breveta jedva i bio kući. Taman nekako dođeš, a već moraš nazad kako bi polagao raznorazne tečajeve, jer toga ovdje nema, a s druge strane poslodavac vas neće ako niste zaista kvalificirani, priča nam svoja iskustva Neno Vrgoč, pojašnjavajući kako bi objekt njihova “Navis Training centra” uz teoretski dio, nudio i onaj praktični, sadržavao bi sve potrebne simulatore koje bi pomorca pripremile za sve situacije koji mu se mogu dogoditi u offshore i trgovačkim brodovima, da na teren dođe potpuno spreman. Simulirat će se, dakle, okoliš platforme, bit će određeni programi za raznorazne tipove brodova, kompletna vrsta obuke.

Slikovito pojašnjavajući, u prvom dijelu zgrade bit će bazen s HUET modularnom helikopterskom kabinom, generator valova, simulator vjetra, kiše..., stvarat će se svi uvjeti točno prema OPITO pravilima koji vrijede za Sjeverno more, a također i na ostatak svijeta, dok će s u vanjskom dijelu zgrade nalaziti helikopterska “glava”, tu će se svojevrsnom helidromu moći vježbati procedura protupožarne zaštite.

U drugom dijelu kompleksa bit će akademska zgrada, te kompletan Kongsberg simulator (Full Scale SIM), gdje će se moći simulirati uvjeti rada na komandnom mostu broda, plus DP sistem, strojarnici sa High Voltage sistemom, “cargo control room” - kontroli manipulacije terete, simulator dizalice (Sparrow 2), NOV Drill Hill simulator, Drilling 5000 (cijeli drill floor, well control… - shelf and ultra-deepwater) te morski dio: platforma za slobodan pad brodice za spašavanje, brze brodice za spašavanje i klasično lansiranje brodice za spašavanje...Trebalo bi previše vremena da bi se nabrojilo sve licencije odnosno certifikate za koje će pomorci te radnici u offshore industriji biti osposobljavani u NTC centru za obuku, stručno nam pojašnjava ovaj solinski pomorac.

Trilju će trebati novi hoteli

- Tečajevi bi u prosjeku trajali tri do četiri dana, stotinjak pomoraca bi dnevno prolazilo te tečajeve. Ti polaznici moraju negdje spavati, jesti...što će također donijeti zamah ovom području, kao jedan vid kongresnog turizma, uključuje se i Ivana Ninčević, predsjednica Poduzetničkog centra Solin čiji tim za ovu investiciju radi projektnu dokumentaciju i model financiranja.

- Naime, sami broj posjetitelja grada Trilja uvećao bi se za 36.500 posjeta, što je od iznimne važnosti za Trilj ako uzmemo u obzir trenutni broj posjetitelja tog grada. Tako se u Trilju ukazuje i velika potreba za otvaranjem novih smještajnih, ali i ugostiteljskih objekata s pružanjem ugostiteljskih usluga, s obzirom na to da svi polaznici centra ostaju na višednevnim edukacijama. Popunjenost smještajnih kapaciteta dokazujemo kroz samu analizu tržišta, jer samo u Hrvatskoj postoji 25.000 pomoraca koji su s uvođenjem novih zakona primorani obnoviti i obnavljati sve certifikate koje trenutno postoje, dok dodana vrijednost investicije leži u analizi inozemnog tržišta - veli Ivana Ninčević.

Uzevši u obzir da će Centar za obuku pomoraca biti jedini centar na ovom dijelu Europe koji će imati OPITO, STCW i MCA odobrenje, kao što smo već naveli, postoji tržište od 54.000 potencijalnih pomoraca, klijenata, koji su dužni odraditi obaveznu izobrazbu i obnovu osposobljenosti svakih tri i pet godina što ukazuje da ulaganje u aspekt pomorstva na području Republike Hrvatske, te je čini isplativom investicijom koja će povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, te će unaprijediti investicijsko okruženje kako poduzetničke zone, tako i cijele županije, ali i države, ističu.

- Naši pomorci već dobrim dijelom pridonose hrvatskoj privredi, jer najveći dio sredstava koja zarade troše u Hrvatskoj, kupuju stanove, automobile i slično - naglašava Vrgoč.

Ugovor o parceli u gospodarskoj zoni Čaporice je potpisan, te je parcela već u vlasništvu tvrtke “Posada” d.o.o., vele nam. Nastavno za niz procedura koje čekaju investitora, jedna od važnijih stavki jest edukacija potrebnog kadra za poslovanje centra za obuku pomoraca, odnosno omogućiti odabranom kadru višemjesečnu edukaciju u Irskoj, s obzirom na to da uvidom u evidenciju HZZ-a Trilj, na području grada ne postoji educirani kadar koji zadovoljava uvjete Centra. Ovaj investicijski projekt će stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja osoba, i to konkretno 35 novozaposlenih u samo prvoj godini poslovanja. Broj zaposlenih će rasti za pet do deset radnika u svakoj sljedećoj godini, ovisno o obujmu poslovanja.

- Podršku u projektu imamo i od Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru s kojima bismo dalje voljeli surađivati, kao i sa srednjom Pomorskom školom u Splitu. Potporu mi pruža i prijatelj u projektu, dugogodišnji pomorac iz Splita Alen Grabner koji je upoznat sa uvjetima rada u offshore industriji, te je sa svojim iskustvom benefit za projekt.

U svemu ovome treba pohvaliti i gradonačelnika Trilja Ivana Šipića i svu njegovu ekipu koji su nam izašli u susret, i Ivani Ninčević, svakako, u kojima sam našao veliku potporu. Projekt će se napraviti bez daljnjega, veliki je interes pomoraca od kojih dobivam mailove potpore, a irski partner je ozbiljan partner koji trenutno ulaže sto milijuna dolara u infrastrukturu u Irskoj – pa tako čvrsto vjeruje i u ovaj zajednički, hrvatski projekt - ističe Neno Vrgoč.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Doc. dr.sc. Marijan Gržan: Navis Training Center je predodređen za uspjeh

- Danas je veoma bitno stvoriti veze između privatne inicijative - privrede i Sveučilišta. Takvim pristupom svi dobivaju. Sveučilišta - Fakulteti praktične zadatke kroz koje mogu educirati svoje studente na svim nivoima studija, a privreda nekog tko će znanjem i poznavanjem metodologije pomoći u rješavanju postojećih problema.

Navis Training Centar svakako je na tragu tih nastojanja. Razvoj tehnologije koji je uvjetovao promjene u vrstama i strukturi brodova iziskuje stalnu edukaciju pomoraca. Edukacija pomoraca svih struka i zvanja postala je nužnost bez koje isti ne mogu na zadovoljavajući način obavljati dužnosti koje se pred njih postavljaju. Zaoštravanje zakonske regulative iziskuje stalno obrazovanje koje slijedom toga zahtijeva veoma sofisticiranu opremu i uvjete u kojoj se to obrazovanje izvršava. Zbog visoke cijene opreme potrebne za edukaciju, specifičnih znanja koje predavači moraju imati Navis Training Centar je svakako kvalitativni pomak unaprijed.

Ako to pospješimo spoznajom da ovako planiranih centara nema u bližoj okolici kao i veoma velikom broju pomoraca koji imaju stalnu potrebu za obrazovanjem-treninzima (Hrvatska oko 20.000, Crna Gora 4500, Mađarska 550, Srbija 5000, Slovenija 700, Ukrajina, Bugarska itd.) ovaj centar koji je koncipiran na moderan način i sa najsuvremenijom opremom svakako ima veoma veliku mogućnost uspjeha.
Njime ćemo dobiti prepoznatljivost na pomorskom tržištu, podići kvalitetu hrvatskih pomoraca i napraviti veliku promociju Hrvatske, Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije. Sve inicijative koje promoviraju i omogućavaju postizanje većeg nivoa znanja moraju biti misao vodilja u daljnjem razvoju Hrvatske. Ovaj centar svakako je put u tom smjeru - kazao nam je i doc. dr. sc. Marijan Gržan dipl. ing. s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

U 'Posadi' znaju što hoće

Cilj investicije je izgraditi trening centar s inovativnim Know-how rješenjima, objektima i pripremom u području: Safety at work, Fire fighting, Offshore, STWC, Medical emergency.
Tvrtka “Posada” nakon dugogodišnjeg pozitivnog poslovanja kreće u nove pothvate sa spomenutim partnerima, te ovom investicijom ima cilj postati lider u području sigurnosti i obnove profesionalnih sposobnosti kada se radi o najvažnijim aspektima sigurnosti, što podrazumijeva pripreme i treninge. Aktivnost u različitim sektorima u području offshore industrije, na kopnu, zraku i pomorskom području.
Osigurati timove koji su u mogućnosti u svim sektorima privrede definirati trening planove, tečajeve i osposobljavanje za različite tipove intervencija, te stvoriti timove osposobljenje na temelju stečenih iskustava.


Piše Mia Sesartić, Foto Mario TODORIĆ / EPH, Slobodna Dalmacija


* Solin.jpg (38.61 KB, 960x344 - viewed 142 times.)

* obuka_pomorci6-020616.jpg (75.35 KB, 960x638 - viewed 152 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.