PALUBA
April 13, 2024, 11:09:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora ostala bez poslednjeg putničkog broda  (Read 3454 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: May 14, 2017, 07:47:11 pm »

Crna Gora ostala bez poslednjeg putničkog broda
B. Dabić   14. maj 2017.

Tužan i mučan dan za crnogorsku pomorsku privredu, za pomorsku državu, u čijoj floti više nema putničkog broda Sveti Stefan 2, jedinog feribota

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

BAR – Tužan i mučan dan za crnogorsku pomorsku privredu, za pomorsku državu, u čijoj floti više nema putničkog broda Sveti Stefan 2, jedinog feribota, koji je u nedelju popodne isplovio na poslednje putovanje, u rezalište u Turskoj. Državna kompanija Barska plovidba ad ostala je i zvanično bez putničkog broda koji je spajao Crnu Goru i Evropu, na jedinoj redovnoj liniji Bar-Bari-Bar koja je trajala 52 godine.
 
Nakon više od pola stoleća „crnogorski prozor u svet“ , pomorsku liniju između Bara i italijanske luke Bari, preuzela je hrvatska Jadrolinija, o čemu su čelnici Braske plovidbe javnost „sa zadovoljstvom“ obavestili javnost 24.aprila, dok je oko 80 pomoraca iz Crne Gore ostalo bez posla.

U nedelju popodne, „Sveti Stefan 2“ uz brodsku sirenu koja se oglasila u 16:53, krenuo je na poslednje putovanje u rezalište Aliaga u Turskoj. Iz Luke Bar do Aliaga na poslednjem putovanju kapetan broda je Ljubo Pekić, a ukrcano je 15 pomoraca, što čini minimum posade za sigurnu plovidbu, na putovanju od oko 700 milja koje podrazumeva oko 56 sati plovidbe.

Iako je Barska plovidba preduzeće u većinskom vlasništvu države, 51 %, a 49 % je u vlasništvu manjinskih akcionara, iz državne kompanije nisu našli za shodno da obaveste javnost da je feribot “Sveti Stefan 2”, prodat turskoj kompaniji pre 15 –tak dana.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, postignuta je cena 265 $ po toni što bi značilo da na račun Barske plovidbe turska kompanija uplati oko million dolara. Međutim, samo za 5 meseci koliko je “Sveti Stefan 2” bio vezan u Luci Bar nagomilali su se troškovi koji iznose oko 150 hiljada evra. Crna Gora jeste primorska, ali sa ovakvom poslovnom politikom teško će održati status pomorske države.

Brodska linija sa Italijom, brodom Sveti Stefan, uspostavljena je još 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vreme sankcija, redovno funkcionisala. Feribotu “Sveti Stefan 2” koji je izgrađen pre 43 godine, klasifikaciono društvo Buerau Veritas ukinulo je dozvolu za plovidbu, jer više ne ispunjava standarde. Iz Barske plovidbe su saopštavali da linija neće biti ukinuta, već samo privremeno obustavljena do nabavke drugog broda. Umesto crnogorskog “Sveca” na liniji će zaploviti hrvatski brod “Dubrovnik”.

Odluke odbora direkora Barske plovidbe koga čine: Vojo Bojović, Milan Lakićević, Radovan Orlandić, Slobodan Leković i Miloš Raičević, kao i menadžmenta na čijem čelu je izvršni director Milo Paunović, od početka maja su pod lupom Uprave policije, a i nevladinog sektora MANS-a.

DUBROVNIK SPAJA OBALE

Na sajtu Barske plovidbe i dalje fotografije brodova “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan 2” (prvi više ne postoji, drugi na putu na rezilište) i slogan “Mi spajamo obale”. Ali, i obaveštenje “ sa zadovoljstvom informišemo da je ostvarena saradnja najstarijih brodara na Jadranu, Barske plovidbe i Jadrolinije. Ugovorom o saradnji, koji je zaključen do kraja 2017 godine, definisan je zajednički projekat ponovnog uspostavljanja linije Bar-Bari. Liniju će održavati Jadrolinijin brod "Dubrovnik“ od sredine maja do decembra 2017. godine s mogućnošću produženja, a zavisno od potražnje na tržištu. Tokom sezone brod "Dubrovnik“ uplovljavat će u luku Bar dva puta nedeljno, a u vansezonskom periodu jedanput nedeljno”.

Izvor: www.novosti.rs


* 01.jpg (86.67 KB, 620x392 - viewed 117 times.)
Logged
suponik
desetar
*
Offline Offline

Posts: 137


« Reply #1 on: May 17, 2017, 02:31:33 pm »

Dubrovnik je izgradjen 1979.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.