PALUBA
December 03, 2023, 06:06:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: ICBM RS-24 Yars  (Read 5138 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« on: October 13, 2022, 08:25:57 pm »

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je snimke vežbi Raketnih strateških snaga u Mari El

Ministarstvo odbrane prikazalo je snimke komandno-štabnih vežbi sa raketnom formacijom Joškar-Ola

U skladu sa planom obuke Raketnih strateških snaga, u Mari El-u se održavaju komandno-štabne vežbe sa raketnom formacijom Joškar-Ola. Prema podacima Ministarstva odbrane, u njima je ukupno uključeno više od 3.000 vojnika i oko 300 komada opreme.

"Komisija Komande strateških raketnih snaga vrši uvid u stanje borbene obuke, a takođe proverava usklađenost postupanja vojnih lica u izvršavanju zadataka. Tokom vežbe razmatraju se pitanja intenzivnih manevarskih dejstava mobilnih raketnih sistema Jars, njihova kamuflaža i protivmere prema savremenim i naprednim vazduhoplovnim izviđačkim sredstvima uslovnog protivnika, u saradnji sa formacijama i jedinicama Centralnog vojnog okruga“, sledi iz opisa snimka.

Pored toga, raketni pukovi opremljeni strateškim nuklearnim kompleksima Jars savladavaju nove rute borbenih patrola.
Širok spektar bespilotnih letelica, uključujući Eleron, koriste se za otkrivanje diverzantskih grupa u zoni položaja raketne divizije i čuvanje mobilnih raketnih sistema Jars.

„Za pratnju Mobilnog kopnenog raketnog kompleksa „Jars na borbenim patrolnim pravcima, raketaši su koristili najnoviju mašinu za daljinsko razminiranje (MDR) „Listva“. Komandno-štabna vežba Strateških raketnih snaga sa raketnom formacijom Joškar-Ola ne samo da će utvrditi ukupan nivo borbene obuke divizije, već će i proceniti mogućnosti savremenog naoružanja i specijalne opreme koja ulazi u formacije“, saopštilo je ministarstvo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


Inače, RS-24 Yars je ruska termonuklearno naoružana interkontinentalna balistička raketa opremljena MIRV-om (višestrukom nezavisno naciljanom bojevom glavom) koja je prvi put testirana 29. maja 2007, nakon tajnog vojnog R&D projekta.

To je u suštini ista raketa kao i verzija Mod 1 Topol-M, osim što je "spremište“ korisnog tereta modifikovano da nosi više bojevih glava koje se nezavisno ciljaju (MIRV). Smatra se da svaka raketa može da nosi do 4 bojeve glave, iako postoji neizvesnost o tome koliki je maksimalni kapacitet.

RS-24 je raketa koja je teža od trenutnog Mod 1 (Topol-M) i za koju neki izveštaji kažu da može da nosi do 10 bojevih glava koje nezavisno gađaju. Testovi iz 2007. su objavljeni kao odgovor na raketni štit koji su Sjedinjene Države planirale da rasporede u Evropi.RS-24 je operativno raspoređen od 2010. godine, sa više od 50 lansera u funkciji od juna 2017.

Masa projektila iznosi 49600 kg. Dužina 23 metra i širina 2 metra.
Bojeva glava se sastoji, navodno, od 3-6 MIRV-a snage 300-500 kilotona ili 6-9 MIRV-a snage 150 kilotona.
Operativni domet iznosi 11000 - 12000 km, sa maksimalnom brzinom leta od oko 24500 km/h (6810 m/s) ili oko 20 puta brže od brzine zvuka.
Sistem navođenja: inercioni uz sistem GLONASS.
Tačnost, CEP - oko 150 metara.
Raketa se nalazi na mobilnoj lansirnoj platfomi MZKT-79221.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Jars 1.png (258.09 KB, 507x300 - viewed 219 times.)

* Jars 2.png (149.69 KB, 510x302 - viewed 222 times.)

* PC-24_«Ярс».JPG (98.71 KB, 800x533 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #1 on: October 27, 2022, 11:03:02 am »

Lansiranje modifikovane interkontinentalne balističke rakete RS-24 Yars, tokom nuklearne vežbe Grom:

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #2 on: November 08, 2022, 07:17:09 am »

Vojni ekspert je govorio o karakteristikama balističke rakete Jars

Vojni ekspert Kornev: Balistički raketni sistem Jars može potpuno da uništi mali grad

Dmitrij Kornev, urednik portala Militaryrussia, rekao je za Izvestija 7. novembra o tehničkim karakteristikama ruske interkontinentalne balističke rakete Jars.

„Raketni sistem Jars ima nekoliko prednosti. Prvi je da je u upotrebi u velikim količinama. U ovom trenutku, ovo je najmasovniji raketni sistem u Raketnim snagama strateškog karaktera. Drugo, većina "Jarsa" je mobilna. Imaju samostalni lanser. Njegova posebnost je u tome što može da udari sa bilo kog mesta na ruti patrole. Ne treba joj topografsko lansirno mesto “, rekao je on.

Treća prednost, napomenuo je Kornev, jeste to što raketni sistem nosi individualno ciljanu višestruku bojevu glavu, odnosno nosi od tri do šest bojevih glava, u zavisnosti od modifikacije, od kojih će svaka biti usmerena na svoj cilj.

„Jedna raketa na ovaj način može da pogodi od tri do šest ciljeva. U konfiguraciji Jars-S, kompleks je opremljen bojevim glavama klase srednje snage. Tačnih podataka nema, ali se veruje da je reč o najmanje 500 kilotona. Ovo je veoma moćno punjenje koje može potpuno da uništi, na primer, mali grad“, rekao je stručnjak.

On je rekao i da se Jars stalno modernizuje u procesu stupanja u službu.

„Po pitanju elektronike i opreme, oni su sada najbliži trenutnom nivou tehnološkog razvoja. Kompleks je na čvrsto gorivo, što olakšava njegov rad, održavanje, skladištenje, smanjuje stopu nezgoda“, zaključio je Kornev.

Ranije je kineski list Baijiahao pisao da je balistička raketa Jars sposobna da pogodi metu bilo gde u svetu, dok joj se nijedan protivraketni odbrambeni sistem ne može da suprotstaviti, pa bi zapadne zemlje trebalo da se povuku. Kao što je navedeno u materijalu, jedna od glavnih karakteristika Jarsa je domet dejstva od 12 hiljada km, što omogućava raketi da pogodi čak i najudaljenije tačke na svetu. Maksimalna brzina rakete u ovom slučaju može dostići 14 maha, a njena ukupna eksplozivna snaga može biti ekvivalentna milion tona.

U julu su lanseri mobilnog kopnenog kompleksa Jars Novosibirske raketne formacije Raketnih strateških snaga odradili zadatke promene terenskih pozicija u okviru planirane vežbe. Tako su u toku vežbi jedinice raketne formacije razradile nekoliko desetina pozicija u cilju proučavanja mogućnosti formacije naoružane mobilnim kopnenim raketnim sistemima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* DKR_0321_0.jpg (57.91 KB, 900x506 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #3 on: December 16, 2022, 09:50:58 am »

РТ: Руска војска објавила снимак убацивања интерконтиненталних балистичких ракета „Јарс“ у силосе

Стратешке ракетне снаге Русије су ове недеље убациле две интерконтиненталне балистичке ракете „Јарс“ у предвиђене силосе, саопштило је Министарство одбране.

Стављање ракета у силосе обављено је у Калушкој области у централној Русији. Убацивање ракета у силос захтева наменску инфраструктуру и сате тешких операција, напомиње Министарство. Ракете су постављене на предвиђене положаје у среду и четвртак, наводи се у саопштењу.

РС-24 "Јарс" је направљен на основу ракете РТ-2ПМ2 "Топољ-М" и може се лансирати са мобилне платформе или из силоса.

Ракете "Јарс" треба да замене совјетске ракете УР-100Н као део руског стратешког нуклеарног арсенала. Интерконтинентална балистичка ракета "Јарс" је способна да носи више нуклеарних бојевих глава и има процењени оперативни домет од 11.000 км.

Министарство одбране је саопштило да је објваило видео поводом обележавања предстојећег Дана Стратешких ракетних снага, професионалног празника рода војске, који ће се обележити следеће суботе.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 139271_vest_2.jpg (47.67 KB, 730x412 - viewed 6 times.)

* Jars deployed.jpg (93.07 KB, 922x515 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #4 on: December 16, 2022, 09:35:27 pm »

Puk kompleksa Jars stupio je u službu u Bologovskoj formaciji Strateških raketnih snaga

U raketnoj formaciji Bologovskoe Strateških raketnih snaga (RVSN) u Tverskoj oblasti održana je svečana ceremonija stupanja na borbeno dežurstvo raketnog puka preopremljenog mobilnim kopnenim raketnim sistemom (PGRK) Jars. Snimak je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u petak, 16. decembra.

Raketaši su prethodno obučeni za vršenje borbene dužnosti na PGRK Jars. Kako je napomenuto, sledeće godine, stavljanjem na borbeno dežurstvo sledećeg raketnog puka Bologovske formacije Strateških raketnih snaga u celini biće završeno preopremanje mobilne grupe na PGRK Jars .

PGRK Jars, koji se sada borbeno raspoređuje, zamenjuje mobilni raketni sistem Topol.

Ovaj događaj se poklopila sa manifestacijama posvećenim profesionalnom prazniku strateških raketaša, koji će se održati 17. decembra. Dakle, autonomni lanseri su svečano krenuli u poziciono područje razmeštaja. Vojni orkestar odsvirao je himnu Ruske Federacije, čime je završen vojni ritual smena.

„Kao komandant osećam ponos, radost za Strateške raketne snage, za Rusiju, za zemlju“, rekao je Nikolaj Prokopčuk, komandant raketnog bataljona.

Ekspert Kornev je u novembru rekao Izvestiji o tehničkim karakteristikama ICBM-a Jars. Dakle, jedna od njegovih prednosti je količina. Ovo je trenutno najmasovniji raketni sistem u strateškim raketnim snagama.

Kineski list Baijiahao pisao je da je balistička raketa Jars sposobna da pogodi metu bilo gde u svetu, dok nijedan protivraketni odbrambeni sistem to ne može da izdrži. Kao što je navedeno u materijalu, jedna od glavnih karakteristika Jarsa je domet dejstva od 12 hiljada km, što omogućava raketi da pogodi čak i najudaljenije tačke na svetu. Maksimalna brzina rakete u ovom slučaju može dostići 14 maha, a njena ukupna eksplozivna snaga može biti ekvivalentna milion tona eksploziva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* JARS dužnost 1.jpg (51.6 KB, 900x506 - viewed 1 times.)

* JARS dužnost 2.png (394.52 KB, 648x364 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #5 on: January 16, 2023, 06:59:11 pm »

Ministarstvo odbrane objavilo je manevar PGRK Jars borbenim patrolnim pravcima

Raketna formacija Bologovskoe Strateških raketnih snaga (RVSN) u Tverskoj oblasti dovezla je lansere mobilnog kopnenog raketnog sistema Jars (PGRK) na borbene patrolne pravce. Ovo je 16. januara saopšteno novinarima u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Kako napominju u resoru, strateški raketaši odrađuju zadatke, uključujući i one za izvođenje intenzivnih manevarskih dejstava na borbenim patrolnim pravcima.

Posade PGRK-a Jars izvršiće marš dužine do 100 km i razraditi protivmere za suprotstavljanje diverzantsko-izviđačkim grupama. Pored toga, biće razrađeni zadaci za disperziju u šumi radi povećanja prikrivenosti PGRK Jars, kao i za povlačenje specijalne opreme iz zona uslovne hemijske kontaminacije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TASS_56442731 copy.jpg (147.54 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #6 on: February 02, 2023, 12:14:11 pm »

Raketni puk PGRK Jars počeo je borbeno patroliranje u raketnoj formaciji Barnaul

Raketaši se suočavaju sa mnogim zadacima, uključujući marš od 100 kilometara, disperziju u šumi i suprotstavljanje DRG-u.

U borbenim patrolama učestvuju autonomni lanseri mobilnih kopnenih raketnih sistema (PGRK) „Jars“. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak ulaska na trasu i promenu položaja lansera u raketnoj formaciji Barnaul.

Tokom manevara, raketni puk i njegove podjedinice radiće zadatke disperzije u šumi radi povećanja tajnosti jedinica raketnog sistema „Jars“. Pored toga, jedinice za podršku vrše povlačenje specijalne opreme iz zona uslovne hemijske kontaminacije.

„Ljudstvo radi na uvodnim zadacima, uključujući i one za izvođenje intenzivnih manevarskih dejstava na borbenim patrolnim pravcima“, saopštio je komandant raketnog diviziona Pjotr Majjevski.

On je dodao da je pred posade postavljen zadatak da se napravi marš dužine do 100 kilometara. Takođe, prema rečima komandanta, potrebno je raširiti jedinicu i njihovu opremu uz promenu položaja na terenu, organizovati maskiranje i borbenu zaštitu. Istovremeno, raketaši rešavaju pitanja suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama.

Petr Maievski je napomenuo da su ove planirane aktivnosti osmišljene da testiraju spremnost svog osoblja, naoružanja i vojne opreme za dugotrajno dežurstvo na rutama borbenih patrola.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Yars 1.png (937.49 KB, 926x515 - viewed 0 times.)

* Yars 2.png (732.72 KB, 922x517 - viewed 0 times.)

* Yars 3.png (857.31 KB, 925x515 - viewed 0 times.)

* Yars 4.png (834.81 KB, 924x517 - viewed 1 times.)

* Yars 5.png (722.9 KB, 923x516 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #7 on: February 13, 2023, 09:21:07 pm »

Jedinice PGRK Jars u Irkutskoj oblasti završile su promenu terenskih pozicija

Jedinice opremljene mobilnim kopnenim raketnim sistemom (PGRK) „Jars“ izvršile su promenu terenskih pozicija u Irkutskoj raketnoj formaciji. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak rada u ponedeljak, 13. februara.

Komandant grupe Fjodor Žerebenkov rekao je da se promena položaja autonomnih lansera vrši 24 sata dnevno. Jedinica radi na pitanjima razvoja novih reona borbenih patrola.

Tako su posade PGRK Jars sa promenom terenski položaja izvršile zadatke disperzije jedinica, inžinjerijske opreme, organizovanja kamuflaže i isturenih mesta.

Pored toga, na pravcima borbenih patrola u toku planiranih aktivnosti rešava se širok spektar zadataka za suzbijanje diverzanata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Jars Irkutsk 1.png (444.66 KB, 651x368 - viewed 1 times.)

* Jars Irkutsk 2.png (377.51 KB, 649x359 - viewed 1 times.)

* Jars Irkutsk 3.png (365.55 KB, 645x364 - viewed 1 times.)

* Jars Irkutsk 4.png (353.53 KB, 649x363 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #8 on: March 29, 2023, 12:52:30 pm »

U Rusiji počele vojne vežbe sa raketnim sistemima Jars

Osoblje Strateških raketnih snaga (RVSN) započelo je komandno-štabnu obuku za rad sa mobilnim kopnenim kompleksima Jars, u sredu, 29. marta, kako javlja pres-služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

„U vežbi je ukupno uključeno više od tri hiljade vojnih lica i oko 300 komada opreme. Komisija Komande strateških raketnih snaga proveravaće usklađenost postupanja vojnog osoblja u izvršavanju zadataka“, navodi se u objavi resora na Telegramu.

Očekuje se da će osoblje izvesti manevre koji će pokriti teritorije tri regiona. Pored toga, uvežbavaće se kamuflaža raketnih sistema i suprotstavljanje savremenoj opremi za vazduhoplovno izviđanje, uključujući razne dronove.

Obuka će se održati u saradnji sa formacijama Centralnog vojnog okruga (CVO) i Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).

U odvojenoj vesti, u Novosibirsku je prvi put uspešno testirana najnovija mašina za daljinsko razminiranje (MDR) „Listva”. Učestvovala je u komandno-štabnim vežbama, pratila je raketni sistem Jars (RK).

„Prema legendi vežbe, diverzanti su duž trase kolone postavili oko 20 daljinski upravljanih eksplozivnih naprava. Planirano je da se ove mine aktiviraju, ali su pale u vidno polje emitera mašine za deminiranje. Eksplozije su se dogodile pre početka kretanja kolone“, objasnili su iz resora.

Dakle, tokom testiranja, MDR je razoružao sve eksplozivne naprave, uključujući i one koje su se nalazile na udaljenosti od 50 m od samog autoputa. Istovremeno, sam RK Jars nije pretrpeo nikakvu štetu.

U resoru su napomenuli da je glavni zadatak sa kojim treba da se nosi Listva, deaktiviranje minsko-eksplozivnih uređaja sa metalnim elementima, inženjerske municije i improvizovanih detonacionih uređaja sa elektronskom komponentom.

Raketni kompleks Jars:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kompleks za daljinsko razminiranje Listva:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


JARS

LISTVA* JARS1.jpg (42.91 KB, 900x506 - viewed 1 times.)

* LISTVA1.jpg (43.98 KB, 900x506 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #9 on: July 25, 2023, 11:53:07 am »

Bologovska formacija Strateških raketnih snaga pokazala je kako se raketaši preobučavaju za novi mobilni kopneni raketni sistem Jars

Do kraja 2023. godine, vojnici raketne formacije Bologovski moraće da prođu testove za taktičku, specijalnu i tehničku obuku.

Vojnici najzapadnijeg ruskog odeljenja Strateških raketnih snaga (RVSN) – raketne formacije „Bologovski“, koja je raspoređena u Tverskoj oblasti – prolaze preobuku za mobilni kopneni raketni sistem „Jars“ (PGRK). Prethodno su bili na borbenom dežurstvu sa PGRK Topolj.

Na komandnom mestu za obuku nastava se održava na sledeći način. Ovde vojnici uvežbavaju svoje veštine do automatizma, tako da kada su na borbenom dežurstvu deluju što je moguće glatko, kao sat. Prekvalifikacija za strateške rakete organizovana je u skladu sa pozicijama na kojima se nalaze i obuhvata kompletnu listu specijalnosti, uključujući komunikacione, bezbednosne i sisteme napajanja, kao i za vozače-mehaničare autonomnih lansera.

Osoblje je prošlo preobuku za mobilni kompleks Jars na kosmodromu Pleseck u Arhangelskoj oblasti. Program prekvalifikacije obuhvatao je nastavu u opitnom centru za raketne sisteme na kosmodromu. Sada se obuka odvija direktno u raketnom puku, na novim sistemima obuke Jars PGRK. Mehaničari-vozači lansera mobilnog kompleksa Jars usavršavaju svoje veštine na autodromu.

„Imamo nekoliko elemenata sa veštačkim barijerama, kao što su vodene barijere, rovovi i gabaritni tuneli. Ovo nam je potrebno da bi polaznici stekli veštinu upravljanja višeosovinskim šasijama u našoj raketnoj formaciji“, rekao je stariji vozač Vladimir.

Vojnici će morati da polože testove za taktičku, specijalnu i tehničku obuku. Prenaoružavanje raketne formacije „Bologovski“ biće završeno do kraja 2023. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Jars obuka 0.jpg (197.22 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* Jars obuka 1.png (833.94 KB, 861x507 - viewed 1 times.)

* Jars obuka 2.png (845.68 KB, 844x494 - viewed 1 times.)

* Jars obuka 3.png (859.46 KB, 813x461 - viewed 2 times.)

* Jars obuka 4.jpg (234.22 KB, 1255x530 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 502« Reply #10 on: August 15, 2023, 11:41:06 am »

Prvi put javno predstavljen neuhvatljivi "Jars" /video/

Lanser sistema "Jars", predstavljen danas na forumu „Armija-2023“. Model predstavlja nastavak razvoja kopnene grupacije strateških raketnih snaga (RVSN). Za razliku od prethodnika, kompleks sadrži interkontinentalnu balističku raketu sa više bojevih glava.

Ovakva raketa je sposobna da savlada postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrne i poseduje autonomni izvor napajanja koji omogućava kompleksu da bude neprekidno pripravan nekoliko dana.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* JARS Armija 1.png (197.93 KB, 452x276 - viewed 24 times.)

* JARS armija 3.jpg (1445.22 KB, 4032x3024 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.