PALUBA
December 07, 2022, 05:15:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Automati  (Read 124724 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Preki
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 497« on: November 19, 2008, 11:01:22 am »

Automati su oružja duge cevi sa pištoljskom municijom. Koncept automata datira iz prvaog svetskog rata; rovovska borba zahtevala je efektivno, kompaktno oružje za blisku borbu (do 200m).Prvo oruže koje se može smatrati prvim 'automatom' je italijanski Villar-Perosa, koje j bilo dvocevno automatsko oružje u kalibru 9mm. Karakteristično za ovaj automat je da su mu okviri bili sa gornje strane sanduka, kao kod mitraljeza 'Bren'.
Ovaj automat bio je malih dimenzija a njegova osnovna namena je bila kao mitraljez kratkog dometa i korišćen je uvek sa fiksne pozicije (gnezda, bunkera, rovova) pa su mu samim tim rukohvati bili kao na ostalim mitraljezima (znači bez kundaka, kao na m2). Prvi pravi automat bio je Bergmann/schmeisser MP.18 (da,da Šmajser;) )koji je stvoren uoči kraja prvog svetskog rata kada je i video akcije'. Ovo oružje se nije moralo koristiti sa fiksne
pozicije pošto je imalo kundak kao na pušci i postavilo ja sva moguća pravila za automate. Iako je proizveden značajan broj ovog oružja većini vojnih eksperata taktika njegove upotrebe nije bila
baš najjasnija (Huh?). Tek se u Španskom i Rusko-Finskom ratu pokazala potreba za ovim oružjem i pokazala njegova efikasnost.Iako se došlo do ovih zaključaka u drugom svetskom ratu automati su ipak bili u drugom planu čak i u tehnički nadmoćnijoj nemačkoj vojsci. U Vermahtu je odnos bio jedan automat na deset karabina.Ruska Crvena Armija je prva postavila automat (PPŠ-41) kao osnovno pešadijsko naoružanje i sa njim naoružala čitave čete ili
bataljone. Iako su automati u drugom svetskom ratu pokazali veliku efikasnost pri kraju istog dolazi do pojavljivanja novog oružja - automatske puške, i njegova upotreba kao primarno pešadijsko
oružje prestaje. *o automatskim puškama će biti reči u drugoj temi*

Bilo kako bilo, automati i dalje imaju nezamenjivu ulogu u vojsci i policiji. Omiljeni su među specijalnim jedinicama zbog svoje kompaktnosti i mogućnosti stavljanja prigušivača. Moglo bi se reći da je moderna borba protiv terorizma (pogotovo kada su u pitanju situacije sa taocima) nezamisliva bez upotrebe ovog oružja.
Automat koji je već duže vreme (a po mom skromnom mišljenju ostaće još tu) broj jedan u svetu je HK MP5 s kojim je opremljena većina vojnih i policijskih jedinica u svetu (pa i naši Wink )

Najpoznatiji automati pored 'Hekler'-a su Izraelski UZI, čehoslovački 'Škorpion' (pravljen kod nas po licenci, doduše
malčice modifikovan),američki Tompson,francuski MAT-49,nemački MP38 i MP40, belgijski  FN P90, engleski sterling
Izvor: world.guns.ru
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* hkmp5.jpeg (10.16 KB, 420x277 - viewed 765 times.)

* uzi.jpg (13.1 KB, 440x288 - viewed 799 times.)

* SA.vz_61.jpg (21.76 KB, 520x332 - viewed 1171 times.)

* thompson_submachine_gun.jpg (20.18 KB, 400x295 - viewed 864 times.)

* Mat-49_side_0.jpg (3.45 KB, 150x113 - viewed 1887 times.)

* mp40met1.jpg (130.72 KB, 700x330 - viewed 1735 times.)

* p90.jpg (5.57 KB, 300x250 - viewed 433 times.)

* sterling_smg_07.jpg (21.37 KB, 442x303 - viewed 1127 times.)
« Last Edit: July 24, 2010, 09:54:57 am by trpe grozni » Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #1 on: November 19, 2008, 12:40:55 pm »

Quote
Automatski pištolji (automati) su oružja duge cevi sa pištoljskom
municijom.
Поједини наши стручњаци разматрају аутоматске пиштоље одвојено од аутомата. На пример у уџбенику "Наоружање и опрема полиције и војске" постоји поглавље "Аутоматски пиштољи" у коме је обрађен АПи 7,65 mm М-84 и посебно поглавље "Аутомати" у коме су обрађени Заставин М-85 и H&K MP5.
« Last Edit: November 22, 2008, 12:02:41 pm by wasp » Logged
Kibo
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 166« Reply #2 on: November 20, 2008, 09:29:22 pm »

I ja bih rekao da automati i automatski pistolji nisu isto. Pogledajte Glock 18, Steckin ili Beretta hmm cini mi se R 93 (nisam siguran za oznaku poznat iz filma Robokap) i videcete da nije isto. Pojedini pistolji (znamo za TT-ejca) se mogu vrlo lako dovesti na rezim automatske paljbe. Dakle, automatski pistolj i automat sa dugom cevi nije nikako isto. Mislim da je Zastava napravila takodje na bazi CZ-99 automatski pistolj ali nigde ne mogu da nadjem podatke o tom projektu.

Svakako je Steckin najpoznatiji automatski pistolj u kalibru 9 mm Makarov a ako neko hoce da pogleda na Youtube video klipove o Glock 18, samo ih mogu preporuciti. Razlika izmedju jednog automata kao sto je H & K MP 5 i Glock 18 je ogromna.
« Last Edit: November 22, 2008, 12:02:59 pm by wasp » Logged
Boba-No1
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 91« Reply #3 on: November 21, 2008, 04:37:08 pm »

Quote
Automatski pištolji (automati) su oružja duge cevi sa pištoljskom
municijom.
Поједини наши стручњаци разматрају аутоматске пиштоље одвојено од аутомата. На пример у уџбенику "Наоружање и опрема полиције и војске" постоји поглавље "Аутоматски пиштољи" у коме је обрађен АПи 7,65 mm М-84 и посебно поглавље "Аутомати" у коме су обрађени Заставин М-85 и H&K MP5.

Baš htedoh nešta slično reći, imam taj udžbenik i kada sam ga čitao tu sam se prvi put sreo sa tim odvajanjem.
« Last Edit: November 22, 2008, 12:03:10 pm by wasp » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #4 on: January 22, 2009, 04:14:00 am »

Svakako je tacno da je rovovski rat inicirao proizvodnju i upotrebu prvog PRAVOG automata MP18.

Pojava automata kao oruzja lezi u preratnom vremenu. Citav niz konstruktora je pokusavao da stvori oruzje koje ce pojedincu davati mogucnost automatske vatre. Naravno to je izazvano pojavom mitraljeza nesto ranije.

Problem je bio sto se u tim vremenima imalo na raspolaganj samo dve vrste municije 1-pistoljska 2-puscana.
Ni jedna ni druga zapravo nisu odgovarale. Puscanan prevelikom energijom a pistoljska premalom.
Medjutim projektanti su posegli za obe varijante. Najblizi idealu je bio Fedorov sa "slabom" Ariaska municijom, koja energetski "skoro" odgovara automatskoj pusci, mozda jedina ozbiljnija mana joj prevelika duzina metka. Tako je otisao 40 godina ispred Nemaca i Rusa a jos uvek je ispred Zapada koji nikad nije resio problem metka.

Elem posledice koriscenja pistoljskih metaka su auromati koji su krenulu u svojim upotrebljivim oblicima od MP18
(italijanski puskomitraljez sa 9mm glisenti mecima je sklopocija o kojoj ne vredi pricati, bio je dobar verovatno jedino kao CIWS za svrake SALIM SE) zatim preko Tomsona i zatim na velika vrata ih uvode Finci svojim Suomijem.
Posle toga je period DRVENOKUNDACKIH automata da ih tako nazovem ciji su najpoznatiji predstavnici bili
MP28, Bergman, EMP kod Nemaca i razni PPX-XX kod sovjeta od kojih je kasnije ostao PPS-41 kojih je proizvedeno 6 miliona komada. Bilo je jos poznatih kao Stajer-Zoloturn, Zbrojovka 384 (ako nisampogresio) a Britanci su imali neki svoj put sa Stenom. Verovatno najgori automat uoci II rata je bio Francuski zbog koriscenja izrazito slabog metka. Pojavom MP38 automati su stekli neku vrste slave jer je to oruzje po dizajnu ostavilo jedan od najvecih tragova u projektovanju. Bilo kako bilo u II ratu su bili veoma mnogo upotrebljavani i proizvedeno ih i upotrebljeno
vise od 10 miliona mozda 15 eto teme za raspravu.

Projektanti koji su posegli za puscanim mecima tog doba su prosli mnogo gore. Uglavnom su bile neuspesne konstrukcije. Jedina koja je dozivela dugu karijeru je BAR M1918 ali je on dosao tek posle rata i sa njim je americka armija umesto automatske puske dobila jedan puskomitraljez ogranicene upotrebne vrednosti jer samo 20 metaka u okviru je od zivotne vaznosti LOSE. Prakticno jedini koji su uspesno shvatili poentu koriscenja puscanih metaka bili su neutralni Danci. Razvili su PUSKOMITRALJEZ Madsen i vrlo dugo uspesno ga prodavali u gomili kalibara mnogim zemljama. mana su mu bile cena i slozenost. Medjutim ovo je ostalo pomalo u senci ne bas kao puska Fdorova ali u svakom slucaju moderni puskomitraljezi razvice se tek krajem dvadesetih i pocetkom tridesetih.

a sto se tice automata oni su prakticno umrli kao masovnooruzje i postali su vise policijsko. Meni najdrazi je mozda
HKMP5 u kalibrui 10mmAUTO.

Interesantno je da su u balistickom smislu blizu dobrog puta bili amerikanci sa svojom automatswkom verzijom
Carabine M1 ali je metak bio neshto slabiji od potrebe i nije mogao da preraste u metak Auromatske puske. Ipak ovaj model koji  je koriscen u Koreji i Vijetnamu je jedan od boljiih automata u istoriji.

Smrt automata je naistoku nastupila brzo sirenjem metka M43 za Kalasha. Zapad je dugo lavirao sa balistikom
(do danasnjih dana nisu izasli iz toga) i zato je kod njih automat mnogo duze koriscen. Prakticno izbacili su ga tek meci 5,56mm. A i oni su jedna vrsta slepe grane nakoju je naseo cak i istok ali to je za pricu o AP.

Inace problem malih automata se javlja jos na pocetku:
Da li je automatski M96 bio automat ili automatski pistolj. Hm.
Postojii jedno misljenje da su automatski M96, Skorpion, Ingram, MiniUZI, onaj poljski (kako se oznacava?) derivati koji pripadaju AUTOMATIMA a Steckin, Bereta92(full atomatic), Colt M1911(full atomatic) i slicni derivati PIOSTOLJA i da prema tome njima i pripadaju.
Logged
Lenny
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21


« Reply #5 on: May 04, 2009, 08:26:33 pm »

Kako se zove i koja je oznaka automata na slikama ispod Belgiskog FN P90? Znam da sam ga negde video ali ne mogu da se setim
Pitam cisto da bih mogao da nadjem nesto vise i o njemu
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 038


WWW
« Reply #6 on: May 04, 2009, 09:29:53 pm »

Ispod belgijanaca je Englez, Sterling u kalibru 9mm. Nalazi se još uvek u naoružanju nekih zemalja, u Britaniji ga je "smenio" SA-80.
Logged
Lenny
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 21


« Reply #7 on: May 06, 2009, 06:51:14 pm »

a i naslucivao sam da je neki britanski proizvod jer me jako potseca na sten a i sva oruzija sa ostrva su specificna po dizajnu
hvala rade
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #8 on: May 06, 2009, 10:19:38 pm »

Interesantan je i novi ruski PP2000:
http://www.kbptula.ru/eng/str/strelk/pp2000.htm
http://world.guns.ru/smg/smg61-e.htm

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Basic Characteristics

Caliber, mm
9
Cartridge – 9x19mm pistol cartridges
   with AP bullet (7N31),
– 9x19mm cartridges
   with steel rod (7N21),
– 9x19mm Parabellum (Luger)
Mode of fire
semi and full auto
Accurate firing range, m
up to 200
Weight without magazine, kg
1.4
Rate of fire, rds/min
600-800
Magazine capacity, rds
20, 44
Dimensions, w/o shoulder rest, mm
with 20-rd magazine
340х43х185 max
with 44-rd magazine
340х43х305 max
Overall length with shoulder rest, mm
555 max

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* pp2000_02.jpg (28.93 KB, 650x421 - viewed 588 times.)

* pp2000_1.jpg (5.17 KB, 400x175 - viewed 389 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 04:36:10 pm by trpe grozni » Logged
Pasha
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 58


« Reply #9 on: May 28, 2009, 02:24:41 pm »

jel neko zna kada je napravljen ovaj ruski automat...  mnogo me podjseca na svajcarski mp9 koji j eekstra automat jedan od najboljih
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #10 on: May 28, 2009, 03:26:24 pm »

PP2000 je patentiran 2001., a patent je potvrdjen 2003. prvi primerak prikazan 2004. na izlozbi u Moskvi.
2001. godine  je Steyer prodao dizajn TMP-a firmi Brügger & Thomet koja je onda napravila mp9.
Logged
hadzi dalibor
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #11 on: October 25, 2009, 09:42:05 pm »

Hekler MP 7 4,6mm


* MP7A1_links.JPG (66.83 KB, 600x350 - viewed 782 times.)
« Last Edit: October 25, 2009, 09:45:31 pm by hadzi dalibor » Logged
ADNAN
mornar
*
Offline Offline

Posts: 24


« Reply #12 on: January 09, 2010, 02:06:53 pm »

Koja je ovo puska

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Evo slike izvinite novi sam pa nisam znao kako da stavim sliku


* AEFFFDS.jpeg (2.57 KB, 135x83 - viewed 1982 times.)
« Last Edit: January 09, 2010, 02:10:14 pm by dexy, Reason: Ne pišite poruke za redom, ako ste nešto zaboravili, koristite opciju modify/izmeni. » Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #13 on: January 11, 2010, 04:27:49 am »

FN 2000

Evo nešto za početak da se informišeš:

http://en.wikipedia.org/wiki/FN_F2000
Logged
Zaslon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 542« Reply #14 on: January 11, 2010, 12:05:42 pm »

@ADNAN

Ovo definitivno nije FN 2000 a šta je .... ko će sad tražiti.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.059 seconds with 22 queries.