Vazduhoplovna izložba u Beogradu 1938. godine

(1/12) > >>

Dreadnought:
Beogradske priče: "Ikarova deca" letela iznad grada


Vazduhoplovna izložba iz 1938. godine održana na Beogradskom sajmu Na otvaranju, više od stotinu aparata preletelo preko tornja koji danas predstavlja simbol gradske aljkavosti i zaborava. Samo u jednom danu događaj posetilo više od 30.000 gostiju


Unutrašnjost paviljona
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Davne 1938. godine u našem gradu održana je prestižna Vazduhoplovna izložba, koja je okupila najvažnije proizvođače aviona, kao i predstavnike država koje su bile lideri u ovoj industriji.

Ujedno, možda je to i priča o munjevitom razvoju tehnologije, budući da su braća Rajt poletela 1903. godine, a eto, u našem gradu je svega tri i po decenije kasnije čovečanstvo pokazalo svoje najveće iskorake u toj oblasti.

Beogradski sajam nalazio se, dabome, na mestu koje danas zovemo Starim sajmištem, a izložbeni paviljoni koji su otvoreni godinu dana ranije bili su prepuni letelica koje su se ponosno presijavale pred radoznalom publikom. Hroničari onog doba rado su prepričavali anegdotu kako su ulazi u svaki od paviljona morali da budu rušeni i proširivani, zbog veličine eksponata koji su krasili izložbu.


Najveća u Evropi

Beogradska štampa je u subotu, 28. maja 1938. godine, objavila kako će izložba biti jedna od najvećih u Evropi, a događaj je otvoren zvaničnom poslanicom kneza namesnika Pavla Karađorđevića.

Tokom ceremonije otvaranja foto-reporteri su se trudili da snime više od stotinu aparata koji su preletali toranj na Sajmištu. Otužan podatak je da je taj isti toranj danas prepoznatljiv Beograđanima koji prelaze preko Brankovog mosta, jer onako napušten, "krezav" i poljuljan svakog dana čeka da se sam od sebe obruši na tlo, budući da odavno više nikome i ni za šta nije potreban.


Staro sajmište
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Otvaranje ovog događaja odigralo se u subotu, a zabeleženo je da su ceremoniji prisustvovali "predstavnici skoro svih stranih država".

- Paviljoni na Beogradskom sajmu imali su juče sasvim neobičan izgled - pisao je list "Vreme". - Pretvoreni su u ogromne hangare, čiji su glavni dekor džinovska krila i elise masivnih čeličnih ptica, motori, najraznovrsniji aparati, makete. Iz kljunova bombardera i lovaca, iz njihovih utroba, diskretno vire mitraljeske i topovske cevi... Tehnologija prikazuje svoj skok, a države do koje su visine dospele u tom skoku.

Diplomatska elita Jugoslavije na čelu sa predsednikom Ministarskog saveta Milanom Stojadinovićem bila je prisutna, kao i desetak ministara i drugih zvaničnika. Sasvim zasluženo, izaslanik samog kralja bio je pukovnik Tadija Sondermajer, jedan od osnivača kompanije "Aeroput", ponosa predratne Jugoslavije i njenog vazduhoplovstva.

- Tada su se na nebu pojavili avioni koji su izvršili paradni defile - beleže novinski izveštači. - Najpre se ukazalo pet eskadrila sa po devet lovačkih aviona, zatim još pet eskadrila, i najzad četiri teška bombardera. Slika je bila impozantna. Avioni su protutnjali prilično nisko i svojom hukom skrenuli pažnju da se dole, na Sajmištu, događa nešto izvanredno, jedan značajan vazduhoplovni događaj.

"Kroz špalir uniformisanog podmlatka Kraljevskog jugoslovenskog Aero-kluba koji su ih pozdravili zastavicama, gosti su prošli zatim do Spasićeve zadužbine gde je uređen paviljon i gde je obavljena svečanost otvaranja izložbe".


Padobranska kula
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Tog maja predratne 1938. godine postojali su jaki diplomatski i svaki drugi napori da do Drugog svetskog rata ne dođe, tako da su tokom Sajma preovladavali miroljubivi tonovi.

U isto vreme su posetioci mogli da vide najnovije "tekovine" vazduhoplovne industrije. "Svoje najmodernije avione, balone, motore i ostali vazduhoplovni materijal izložile su Engleska, Francuska, Nemačka, Italija, Čehoslovačka, Poljska, Holandija, Amerika i Mađarska. U svemu je zastupljeno 146 različitih fabrika."

Među gostima bila je jedna cela nemačka vazduhoplovna eskadrila, a kako beleže novinari, "pred Centralnom kulom koncertirala je muzika ove eskadre iz Grajfsvalda".

- Radio-služba iz sajamske kule dobro funkcioniše - pokušavaju da dočaraju ambijent ondašnji novinari. - Odande se često čuju slične informacije: "Mali Stevica iz Garašaninove ulice izgubio se na Sajmu. Neka se javi u Centralnoj kuli gde ga čeka tata." Poziv se ponavlja po nekoliko puta sve dok ga Stevica ne čuje ležeći pod krilom nekog aviona ili gurajući se oko "ringnelšpila" u zabavnom parku.


"Parašutista"

Kula za skakanje padobranom ipak je bila vrhunska atrakcija ovog međunarodnog spektakla, pa su Beograđani njeno otvaranje očekivali sa najvećim nestrpljenjem. Do njenog vrha, nešto višeg od 70 metara, vodio je najbrži lift koji je do tada grad video. Za deset ondašnjih dinara (što nije bilo jeftino), posetilac bi se liftom popeo na vrh tornja, gde bi mu bio zakačen padobran kojim bi se spustio do tla.


"Parašutista"
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Probne skokove sa kule izveo je Miša Petrović, kojeg su novinari ondašnjim rečnikom predstavili kao "našeg poznatog pilota i parašitistu". (Od nezgrapno upotrebljene reči "parašut", odnosno "padobran".)

- Prva je iz publike skočila jedna devojka - pisalo je u izveštaju sa sajma. - Bila je to gospođica Katarina Matanović, oduševljena avijatičarka. Ona dolazi u red naših odličnih pilota i ne samo što je juče rešila da prva skače sa otvorenim padobranom, već će u nedelju, na velikom aeromitingu, skakati iz aviona u grupi desetorice mladih parašitista.

- Kada se popela na kulu, gospođica Matanović bila je srdačno pozdravljena od mnogobrojnih posmatrača. Na vrhu kule vetar je bio jak, ali je devojka, iskusna avijatičarka, sa osmehom pošla na trambolinu. Inženjer, gospodin Živojin Stojanović, koji komanduje ovim skokovima, vezao je "prvog skakavca" i nežno je gurnuo sa visine od 70 metara. Pad je trajao manje od pola minuta.


Aero-miting

Međunarodna vazduhoplovna manifestacija završena je velikim aero-mitingom, koji je održan na Beogradskom aerodromu. To je bila vazdušna luka koju današnji sugrađani pamte kao "Stari aerodrom", a prostirao se na centralnom delu sadašnjeg Novog Beograda.

Tako je blizina Sajma i aerodromske piste bila idealna kako bi učesnici Vazduhoplovne izložbe mogli da pokažu šta njihove letelice mogu da urade u vazduhu, a ne samo kao prizemljeni eksponati.

Beograd tada pamti i zagušenja na ulicama, jer skromne novobeogradske saobraćajnice nisu mogle da propuste sve automobile koji su se uputili ka aerodromu. Novinari procenjuju da je na mitingu moglo da se pojavi i svih stotinu hiljada zainteresovanih, ali nisu mogli da se probiju kroz gužvu.

Na aero-mitingu su oduševljene goste zabavljali letači u balonu, zatim su usledile akrobacije u jedrilici, a potom su se smenjivali različiti avijatičari iz pet zemalja. Čehoslovački, potom nemački, italijanski i jugoslovenski piloti izvodili su neobične figure u vazduhu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Legendarni vazduhoplovac i heroj iz Prvog svetskog rata Tadija Sondermajer rekao je "da Kraljevski jugoslovenski aero-klub oličava idejnu prethodnicu vazduhoplovstva našeg naroda u njegovom stremljenju ka jednom određenom cilju: snazi i veličini jugoslovenskih krila".

- Počeci podizanja našeg vazduhoplovstva posle završenog rata bili su teški - rekao je Sondermajer. - Mi nismo imali ničega, dok su ostale zemlje raspolagale znatnim vazduhoplovnim organizacijama. Trebalo je mnogo truda da se ni iz čega stvori ono čime danas raspolažemo.


Rekordna poseta

Beogradski predratni listovi pedantno beleže da je samo u nedelju, dan posle otvaranja ove manifestacije, Vazduhoplovnu izložbu obišlo više od 30.000 posetilaca.

Veliko interesovanje posetilaca izazvala je "Šumadijska kuća", koja je postavljena ispod mosta. Novinari beleže kako "u ovoj kući živi jedna prava seljačka porodica svojim svakodnevnim životom, i već su se na Sajmištu toliko navikli kao da su u svom selu".

- Deca koja nisu još videla seljački dom zaviruju u lepu kuću, gde nema ništa varoškog. Jedino izgleda jedno dete iz ove seljačke porodice ne može da svikne na sajamsku gužvu i čuje se dosta često kako plače. Razume se, batine mu ne ginu.


Pet fabrika

Beograd je tridesetih godina bio centar vazduhoplovstva i avio-industrije. U gradu i okolini bilo je čak pet fabrika iz ove oblasti, a samo "Ikarus" je u vreme od 1935. do 1941. godine zapošljavao oko 2.000 radnika, a taj broj je povremeno, zbog povećanja obima posla, dostizao čak i brojku od 3.000.

Upravo zgrada u kojoj se nalazila ova fabrika aviona sada je na udaru novopečenih urbanista koji ulažu maksimalan napor da sruše ovo zdanje, kao i tekovine istorije u oblasti proizvodnje aviona.

Neobičnosti sa izložbe i način na koji su Beograđani doživljavali "nebeske ptice". Posetioci su se najviše okupljali oko letelica u koje im je dozvoljavano da sednu, baš kao pravi piloti.

Na današnjim sajmovima takvi "kokpitovi" bili bi sasvim uobičajen deo sajamskog dekora, ali u ono vreme to je bila vanserijska novotarija.

- Stari ljudi iz naroda sa mnogo ozbiljnosti doživljavaju ovaj čas. Juče je, na primer, jedan čiča u gunjcu bojažljivo prišao avionu - opisuju novinari lista "Vreme". - Kad mu je rečeno da sme da sedne u samu letelicu, on je to primio sa ovakvim filozofskim objašnjenjem: "Sešću, braćo, pa šta bilo!"

Nije starini bilo lako u duši, valjalo je ući u ovu "nebesku aždaju", ali on je učinio kako treba.

Prekrstio se, seo u aparat i pogledao zadovoljno mnogobrojnu publiku oko sebe, srećan što već "ceo Beograd" zna da je on sedeo u avionu ...

Zoran Nikolić
izvor
Foto: Uglavnom moja kolekcija

Dreadnought:
Kao što je u tekstu gore već opisano, dve gospođice u kabini aviona Gurdu Leser.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Quote from: Dreadnought on October 25, 2010, 06:11:33 pm

Jedan primerak ovog aviona (No 130) sačuvan je za Avijatičarsko odeljenje Vojnog muzeja u Beogradu a bio je izložen i na Prvoj međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi u Beogradu, 1938. godine. Kao i ostali avioni iz zbirke i on je nestao u vihoru Aprilskog rata.kosta1961:
Imam nekoliko manje više poznatih slika sa izložbe

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

kosta1961:
priprema izložbe

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dreadnought:

Skenovi iz godišnjaka Jugoslovenskog vazduhoplovstva za 1939. godinu.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page