Saveznici su gadjali sasvim validne vazdusne mete. E sada, sto su odlucili da to urade sa 8000m visine tepih bombardovanjem u gusto naseljenom mestu, a ne preciznijim bombardovanjem manjim avionima iz nizeg leta, to je njihova logika da svaki njihov covek vredi vise nego hiljade drugih, bili oni saveznici (Jugoslavija u ovom slucaju) ili neprijatelji, npr. Hirosima i Nagasaki.
Просторне мете које су гађане код нас су само и могле да се гађају ”тепих” бомбардовањем.
Чак и мање мете су неизводљиве да се гађају обрушавањем, прво због тежине бомби (нпр. носећи стубови мостова су гађани са бомбама од 900кг). Друго јер је због непрецизности било потребно да се гађа са нпр 20-ак авиона по истом циљу, који би морали да налећу један по један, тек кад се слегне прашина од претходног напада - што би изгледало као школско гађање за противничку ПВО.
Што се тиче висине са које су гађали - она заправо и није играла већу улогу, једино у случају да је на тој висини био значајано другачији ветар него доле. Нпр. приликом једног гађања аеродрома Алибунар се јасно види да је група погодака померена у страну преко 500 метара.
Растурање погодака је било из више других разлога. У документима сам налазио свакакве случајеве - нпр. квар система за одбацивање који је уместо на 0.1 одбацивао бомбе на 1 секунду (што узрокује велик пребачај), или разбијање формације, услед чега је други део каснио и затекао мету прекривену облаком прашине.
За прецизност се гледа само колико је растурање на циљу.
Имам три снимка дејства по железничком мосту у Београду 3. септембра 1944. године. Три групе су га гађале са размаком од 15-ак минута.
Прва је гађала савршено, убацили су све бомбе у круг 300 метара.
Следећа група је пребацила део бомби, на простор баре Венеција (данашњи БнВ).
Трећа група је дошла у разбијеној формацији. Део бомби је бачен раније, део право на циљ, а једна формација је пребацила добрано и погодила улице изнад Славије (преко 2,5км даље!). Код нас сам пронашао и извештај о том бомбардовању, слаже се савршено са фото снимцима, страдало је 15 људи код Славије.