PALUBA
June 16, 2024, 07:59:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Savezničko bombardovanje Beograda 1944.  (Read 7496 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #15 on: July 11, 2018, 08:46:20 am »

Dobro pitanje..


Tovarna letalskih motorjev v Mariboru (1941-1945)
Author:   Marjan Žnidarič
Publication:   Prispevki za novejšo zgodovino, 37, št. 2 (1997), str. 213-224

 
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #16 on: July 11, 2018, 09:29:16 am »

Ne odbacujem i ovo objašnjenje, sasvim je logično, bilo je mnogo promašaja. A ako je zgrada kojim slučajem bila cilj, to se može naći u arhivama.
Имам преко 100 архивских ролни (све у ПДФ-у осим једне) 15 ААФ.
Део се односи и на бомбардовање, грађа је ту прилично раширена, мислим да се бомбардовање Југославије налази разбацано на преко 200 ролни (свака са око 2 хиљаде страна, наравно није све Југославија, иде по датуму).
Прилично су детаљни подаци, до распореда формације сваке групе, која врста бомби, шема поготка.
Не мораш да претресеш цео тај архив, чак и у литератури се јасно наводи који су циљеви гађани у Београду, и ова зграда није. Нити су гађани такви циљеви. Гађали су највише железнице, преко 60% бомби (мостове, ранжирне станице и депое), затим мостове и скеле (Смедерево и Вишеград нпр), индустрију, немачке аеродроме и војску.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #17 on: July 11, 2018, 09:35:48 am »

Не верујем да им је партизанска команда рекла... "гађајте цивиле по Београду". Пре ће бити да се савезнички пилоти нису ни трудили у нишањењу нити су се секирали да ће погодити "своје". За њих је све то била непријатељска територија...
Заправо и не.
Пронашао сам наређење за једно дејство по Београду, дословно каже - Београд је окупирана територија и будите врло пажљиви при дејству.
И резултати бомбардовања, су по њиховим мерилима тог доба, били добри. Сматрало се да је прецизно ако 50% бомби падне у круг пречника 300 метара. Ако се нпр. дејствује по ранжирној станици Београд са 250 тона бомби, статистички ће 50% пасти у круг 300м (у ком такође има стамбених зграда), а по 25% испред и иза циља. Односно преко 60 тона бомби пада на цивилне зграде.

Иначе су предлоге циљева давали и ЈВуО и НОВЈ. Нпр. има серија телеграма које је слао Дража преко Владе у Лондону савезницима са циљевима које треба гађати. Ту је и нпр. фабрика Рогожарски која је у центру града, која је била и гађана, која је тако мали циљ да је већина бомби просто погодила околне зграде.
Али, и у тим случајевима је слата само информација о непријатељским снагама. Нити су Дража, Тито или Коча уопште имали удела у томе кад ће се који циљ гађати и са колико бомби.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #18 on: July 11, 2018, 09:43:03 am »

Interesantno da je Maribor najbombardovaniji grad u YU. 29. puta. Šta li su tamo toliko gađali. Po nekim izvorima se navodi da je čak 50 puta bombardovan.
Марибор, Брод (Славонски и Босански) и Београд су били највише гађани градови у Југославији, са око 2.500 бачених тона бомби.
У Марибору је све, осим неких 120 тона бачених на вазд. индустрију, бачено на железнице. Од октобра 44е је то било главно немачко чвориште у Југославији, спајало Италију.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #19 on: July 11, 2018, 09:49:13 am »

Saveznici su gadjali sasvim validne vazdusne mete. E sada, sto su odlucili da to urade sa 8000m visine tepih bombardovanjem u gusto naseljenom mestu, a ne preciznijim bombardovanjem manjim avionima iz nizeg leta, to je njihova logika da svaki njihov covek vredi vise nego hiljade drugih, bili oni saveznici (Jugoslavija u ovom slucaju) ili neprijatelji, npr. Hirosima i Nagasaki.
Просторне мете које су гађане код нас су само и могле да се гађају ”тепих” бомбардовањем.
Чак и мање мете су неизводљиве да се гађају обрушавањем, прво због тежине бомби (нпр. носећи стубови мостова су гађани са бомбама од 900кг). Друго јер је због непрецизности било потребно да се гађа са нпр 20-ак авиона по истом циљу, који би морали да налећу један по један, тек кад се слегне прашина од претходног напада - што би изгледало као школско гађање за противничку ПВО.

Што се тиче висине са које су гађали - она заправо и није играла већу улогу, једино у случају да је на тој висини био значајано другачији ветар него доле. Нпр. приликом једног гађања аеродрома Алибунар се јасно види да је група погодака померена у страну преко 500 метара.
Растурање погодака је било из више других разлога. У документима сам налазио свакакве случајеве - нпр. квар система за одбацивање који је уместо на 0.1 одбацивао бомбе на 1 секунду (што узрокује велик пребачај), или разбијање формације, услед чега је други део каснио и затекао мету прекривену облаком прашине.

За прецизност се гледа само колико је растурање на циљу.
Имам три снимка дејства по железничком мосту у Београду 3. септембра 1944. године. Три групе су га гађале са размаком од 15-ак минута.
Прва је гађала савршено, убацили су све бомбе у круг 300 метара.
Следећа група је пребацила део бомби, на простор баре Венеција (данашњи БнВ).
Трећа група је дошла у разбијеној формацији. Део бомби је бачен раније, део право на циљ, а једна формација је пребацила добрано и погодила улице изнад Славије (преко 2,5км даље!). Код нас сам пронашао и извештај о том бомбардовању, слаже се савршено са фото снимцима, страдало је 15 људи код Славије.
« Last Edit: July 11, 2018, 10:01:31 am by vathra » Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 602


« Reply #20 on: July 11, 2018, 10:05:57 am »Понављам да се разарање циган-мале на Пашином брду и ул. Орловића Павла на Чубури тешко може било чиме оправдати, као и директан погодак породилишта у Крунској, где се, по речима моје мајке, врисак чуо до Вождовца.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #21 on: July 11, 2018, 10:10:57 am »

Nedićeva vlada nije imala ni mogućnosti, ni kapacitete da broji poginule Beograđane: bilo je važno što pre pokopati mrtve i nekako lečiti ranjene. Užurbanost je dolazila najviše usled činjenice da su američki avioni nad Beogradom jasno pokazivali ko dobija rat, i kojom brzinom, čime je kvislinški rok trajanja bio na dalje jasno oročen i to na veoma kratak period. Bojeći se ustanka i revolta, Nedić je masovno sahranjivao žrtve na velikim praznim parcelama Novog i Centralnog groblja, bez previše evidencije.
Још један коментар на ово:
већина сахрањених у Ускршњем бомбардовању јесте пописана, док преко стотину није идентификовано.
Постоје и прилично прецизни подаци колико је људи покопано ког дана на гробљима.
Недић је имао на располагању те извештаје, али је у јавности наводио око три пута већи број погинулих.

То све даје другачију слику Недића од оне у тексту - и даље је био чврсто на страни Рајха, и користио ово бомбардовање обилато за пропаганду, при чему је повећавао број страдалих.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 602


« Reply #22 on: July 11, 2018, 11:30:40 am »


Како било да било, Недићева администрација, да не кажем власт, јер је све време зависио од Немаца, спасила је Србију већих покоља и разарања каквих је било у Босни, Херцеговини и деловима Хрватске. Да је задржана "комесарска управа" Аћимовића, резултат би био поразнији. Нисам присталица Недића, али са ове дистанце тешко да би се нашло повољније решење. И ово је било лоше, али могло је бити много горе. Свака управа, па и недићева, повећава број страдалих. Нешто је сигурнији број примљених избеглица из НДХ - око милион људи.  Србија ни онда није имала глава на бацање. Оштрији отпор широм Србије резултирао би само јачим репресалијама против голоруког народа. За време 1941.- до ослобођења 1944. у Београду је убијено мање од десет немачких војника, неки историчари говоре да је убијено округло 5 припадника Вермахта. Толико о "Отписанима". О претпоставкама да је Броз прећутно подржао савезничка бомбардовања ради изазивања гнева у народу против окупације не бих се изјашњавао, мутна је то прича.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #23 on: July 11, 2018, 11:51:39 am »

Кумборе,
бомбардовање и цивилне жртве су у народу изазивале анти-савезничко расположење, и као такво нису ишла на руку НОВЈ у локалу. Поготово јер се углавном радило о савезничким стратегијским плановима која на терену нису ни имала пуно утицаја.

Недић је, као и Аћимовић пре њега, спроводио квислиншку политику. То што је током Аћимовића нпр. било највише одмазди због устанка, или највећи део Јевреја био побијен, није неко олакшање за Недића јер је и он, наравно у мањој мери, спроводио ту исту политику.
Није Недић зависио од Немаца, да је хтео могао је да одбије, као принц Ђорђе пре њега. Више је Немцима био потребан неко ко ће да ефикасније спроводи окупацију, поготово после потпуног расула које је наступило 1941.
Имаш у књизи Драгана Алексића ”Привреда Недићеве Србије” податке колико је оштећена привреда и железница, тек половином 1942. се донекле опоравила од устанка.

Број избеглица у Србији је био око упола мањи, али пре свега, не може се узимати као Недићева заслуга јер је протеривање Срба и Словенаца извођено са једне у другу територију под немачком контролом.
Такође треба обратити пажњу на то да је у Србији због више стотина хиљада људи у заробљеништву, слања људи на рад на локалне пројекте или у Немачку, стрељања или одласка у шуму, током рата владала несташица радне снаге, која је донекле компензована ангажовањем избеглица.

Иначе постоје и Титови телеграми у којима протествује због великих цивилних жртава у Београду.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #24 on: January 24, 2023, 06:33:25 pm »

У новом броју Годишњака За истраживање геноцида, год. XIV, БР. 1/2022., у издању Музеја жртава геноцида, је објављен текст о страдалим цивилима у савезничком бомбардовању Београда.
Ово је досад најтемељнији и најопширнији текст о овој теми. Коришћени су савезнички извори о бомбардовању Београда, као и извештаји локалних власти о сахранама пострадалих и рашчишћавању рушевина. На крају се налази поименични списак пострадалих, добијен пописом сахрањених из МКУ, као и списка достављеног са градских гробаља.

Линк ка целом часопису:
https://www.2.muzejgenocida.rs/godisnjak-za-istrazivanje-genocida/najnoviji-broj-godisnjak
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 120« Reply #25 on: January 24, 2023, 07:11:25 pm »

Interesantno da je Maribor najbombardovaniji grad u YU. 29. puta. Šta li su tamo toliko gađali. Po nekim izvorima se navodi da je čak 50 puta bombardovan.
Марибор, Брод (Славонски и Босански) и Београд су били највише гађани градови у Југославији, са око 2.500 бачених тона бомби.
У Марибору је све, осим неких 120 тона бачених на вазд. индустрију, бачено на железнице. Од октобра 44е је то било главно немачко чвориште у Југославији, спајало Италију.
Nažalost nisu jedini

Zračno bombardiranje Zadra su provodile savezničke snage od studenog 1943. do listopada 1944. godine. (30 napada je dokumentirano, a talijanski izvori govore i o preko 50) broj žrtava (podaci variraju od manje od 500 pa do čak 5.000 poginulih u gradu koji je imao svega 20.000 stanovnika). Pritom je potpuno razoreno 80 % objekata u Zadru
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #26 on: January 24, 2023, 07:35:20 pm »

Америчка стратешка авијација је бацила око 320 тона на Задар у пет напада.
Тактичка авијација са Б-25 је такође извршила најмање један напад сличног интензитета.
Остало је дејствовала ловачко-бомбардерска авијација.
По истраживању Марице Каракаш-Обрадов, у Задру је било 405 погинулих, укљ. и војнике.

То је укупно ипак доста мање од наведена три града.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #27 on: January 24, 2023, 09:28:01 pm »

Bombardiranja Zadra i Senja su intenzivirana, zbog toga jer su bili vazna pristanista za dovozenje vojnika grupe armije "E" iz Grcke. Nisu se svi povlacili zeljeznicom  nego iz isto albanskih luka brodovima u Zadar i Senj. Ima spekulacija kako je Tito trazio od saveznika bombardiranje Zadra da bi izginulo sto vise stanovnistva talijanske pripadnosti, pa kao kada partizani udju u Zadar imat ce manje problema. To nicim nije dokazano ,niti je Tito imao takvu moc da saveznicima odredjuje sto ce bombardirati.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.