PALUBA
August 10, 2022, 08:31:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Link trener JRV  (Read 2169 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: May 02, 2018, 07:06:59 am »

Link trener

Link trener (engl. Link Trainer) je simulator leta, proizvođen je u periodu u od ranih tridesetih do ranih pedesetih godina, prošlog veka, u američkoj fabrici Link Aviation Devices. Poznat je i po nazivu Plava kutija ili Trener pilota. Konstruisao ga je Edvin Link, oslanjajući se na tehnologiju koji je razvila njegova porodična firma u Bingamtonu u Njujorku. Link trener je intenzivno počeo da se koristi 1934. u SAD, međutim tokom Drugog svetskog rata, simulator je doživeo najveću ekspanziju jer su gotovo sve velike sile obučavale pilote koristeći „plavu kutiju“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Originalni Link trener napravljen je 1929. godine, zbog potrebe da se novi piloti obučavaju na bezbedan i jeftiniji način. Link, bivši proizvođač instrumenata i džuboksova iskoristio je svoje prethodno znanje, kako bi napravio simulator leta koji „odgovara“ na komande pilota. Preko pola miliona pilota američke vojske, ali i mnogih drugih država sveta (Australija, Kanada, Nemačka, UK, SSSR i dr) obučavalo se na ovim simulatorima.[1] Link trener proglašen je za dobro od istorijskog značaja od strane Američkog društva za inženjerstvo i mehaniku. Kompanija Link još uvek se bavi proizvodnjom različitih vrsta simulatora letenja.

Istorija i razvoj

Edvin Link je još u detinjstvu razvio strast prema avionima, ali nije bio u mogućnosti da priušti sebi skupu obuku letenja. Napustivši školi 1927. godine počeo je da konstruiše svoje simulatore. Nakon osamnestomesečnog rada, prvi prototipovi izgledali su više nalik na igračku nego na profesionalni sistem koji će pomoći pilotima, sa kratkim drvenim krilima i trupom montiranim na nosaču. Mehove za muzičke instrumente koje je proizvodila Fabrika Link, kojom je upravljala njegova porodica u Bingamtonu u državi Njujork, pokretale su električne pumpe. Sličan princip iskorišćen je za link trenere, tj. za upravljanje kontrolama i kretanjem istog.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Link je svoj simulator nazvao po sebi. Poštujući propise u bojama aviona za obuku, gde su krila žute a trup plave boje, ubrzo dobija nadimak plava kutija (engl. blue box).

Nakon serije katastrofa u Američkom vazduhoplovstvu i skandala avionske pošte, gde je za 78 dana poginulo 12 pilota usled neiskustva u letu, američka vojska se zainteresovala za Linkov pronalazak. Veliki ekonomski i ljudski gubici naveli su Vazduhoplovstvo SAD da uloži više napora u obuku na zemlji. Edvin je demonstrirao svoj pronalazak vojnom vazduhoplovstvu, nakon čega je vojska zatražila prvih šest Link trenera izdvojivši 3.500 dolara za svaki. Pored podizanja bezbednosti, obuka na simulatorima je donosila višestruke uštede i bržu obuku u odnosu na treninge u kojima su se upotrebljavali pravi avioni.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vrlo brzo usledile su nove porudžbine i malo porodično preduzeće prerasta u značajnu kompaniju. Drugi svetski rat doneo je potrebu za velikim brojem iskusnih pilota, od kojih se pored obavljenog zadatka očekivalo da uspešno izbegnu napad neprijatelja. Desetine hiljada link trenera proizvedeno je za potrebe SAD i njihovih saveznika. Preko pola miliona pilota prošlo je kroz obuku na simulatoru prepoznatljivog pod imenom Plava kutija i pored činjenice da je on u nekim zemljama farban u drugim bojama. Obavezna upotreba u američkim pilotskim školama, donela je nove standarde u kojima su danas simulatori letenja neizbežni i sastavni deo svake pilotske obuke.

Postojeći primerci

Značajan broj Link trenera postoji i danas širom sveta. Neki od njih su još uvek u funkciji, dok se ostali najčešće u okviru muzejskih postavki. Najveći deo postojećih link trenera nalazi se u SAD i to u muzejima u Teksasu, Alabami, Sijetlu, San Dijegu i dr. U Australiji postoje 22 link trenera ANT-18. Većina je u muzejima, ali dobar deo pripada kadetima australijskih vazduhoplovnih snaga. Kanada ima jedan link trener koji je u potpunosti funkcionalan i nalazi se u Ontariju. Ostatak je deo postavki u četiri muzeja. Zanimljivo je da se jedan simulator nalazi u Njufaundlendu i korišćen je u televizijskoj seriji Above and Beyond (2006).U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji nekoliko primeraka simulatora koji su u upotrebi pri obuci pilota vazduhoplovnih snaga. Ostali su muzejski primerci u Daksfordu, Velsu, Kentu, Saseksu i dr. Jedan link trener nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva u Pragu (Češka Republika), a tri primerka su u Srbiji. Prvih pet primeraka koji su stigli u Jugoslaviju nabavljeni su 1939. godine za potrebe obuke pilota „Aeroputa” i Transportne eskadrile Vazduhoplovstva vojske, a posle Drugog svetskog rata nabavljeni su u dva navrata - prvih 10 komada 1945. a potom još 14 komada 1946. godine i kod nas su imali oznaku ANT-18. Poznato je da postoji najmanje tri sačuvana primerka u beogradskom vazduhoplovnom muzeju i jedan u Aeroklubu u Valjevu. U Aeroklubu se nalazi primerak koji je korišćen 80-ih godina prošlog veka, dok je u Muzeju vazduhoplovstva izložen primerak dobijen iz aerokluba Franjo Kluz.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Modeli

Nekoliko modela link trenera prodavano je u periodu od 1934. do kasnih 1950-ih. Simulatori su pratili trend u razvoju tehnologije tog doba, ali su zadržali dizajn originala. Šema boja je bila nepromenjena na početku i sastojala se iz svetlo plavog trupa i žutih krila i repa.

Pilot trener bio je prvi Linkov model, a nastao je razvojem od protoipa konstruisanog 1929. godine

Drugi a ujedno i najuspešniji model bio je ANT-18. Proizvodio se u Kanadi, a kosristile su ga brojne vojske pre i tokom Drugog svetskog rata. ANT-18 je zahvaljujući rotaciji duž sve tri ose bio vrlo praktičan. Uz to omogućena je simulacija uzletanja, otvaranja stajnih delova, zatim rotaciono propadanje, kao i vožnja na slepo (zahvaljujući zatamnjenim staklima).

ANT-18 sastoji se iz dva osnovna dela: Prvi deo je sam trener napravljen od drveta oblika pilotske kabine koji je povezan zglobni delom za bazu. Unutar kabine je sedište, primarne i sekundarne kontrole i instrumenti. Baza se sastoji iz nekoliko komplikovanih postavki koje simuliraju kretanje, zatim od vakuumske pumpe i naprave poznate kao „Telegonov oscilator“ (zadužena za kontrolu instrumenata). Drugi deo čine postolje za instruktora, velika mapa, instrument tabla i marker poznat pod imenom ‘’kraba’’. Kraba služi za kretanje po mapi kako bi ukazali pilotu na put kojim treba da „leti“. Instruktor i pilot komuniciraju putem slušalica i mikrofona.

ANT-18 ima tri seta mehova. Prvi čine četiri meha koja su smeštena ispod svakog dela kabine. Drugi deo čine mehovi zaduženi za skretanje pravca, a poslednji treći, namenjen je simuliranju turbulencija.Preneto iz: Wikipedia


* link trener 01.jpg (246.09 KB, 1600x1098 - viewed 98 times.)

* link trener 02.jpg (195.42 KB, 620x413 - viewed 107 times.)

* link trener 03.jpg (78.4 KB, 800x640 - viewed 103 times.)

* Simulator.jpg (71.14 KB, 566x404 - viewed 110 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 592« Reply #1 on: May 02, 2018, 11:34:59 am »  U Ak " Žarko Zrenjanin " Zrenjanin je postojao jedan ternažer. Kako je bio u učionici , često smo ga koristili . I ssam imam na njemu ko zna koliko sati. Šteta što to nije pretočeno u motornu obuku. Mislim, za mene šteta. A šta je seda s njim , gde je i da li je u životu ? To već ne znam.

 S poštovanjem
Logged
VP1159
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 371


« Reply #2 on: May 02, 2018, 08:38:27 pm »  U Ak " Žarko Zrenjanin " Zrenjanin je postojao jedan ternažer. Kako je bio u učionici , često smo ga koristili . I ssam imam na njemu ko zna koliko sati. Šteta što to nije pretočeno u motornu obuku. Mislim, za mene šteta. A šta je seda s njim , gde je i da li je u životu ? To već ne znam.

 S poštovanjem

Potpisujem i pridružujem se žaljenju, što smo ga osim održavanja trenaže tokom zime , slabo koristili.
Trošio je previše struje , često bio neispravan a gde je završio, ako sam dobro informisan, iz  kluba, prenet na Aerodrom Ečka , a kasnije u muzej na Surčinu.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 23 queries.