PALUBA
June 04, 2023, 02:30:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Etiopiji  (Read 38695 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #390 on: November 18, 2021, 01:17:22 pm »Quote
Ethiopia: Shewa Robit | Mass arrest of Tigrayans | US State Dep Spok on Ethiopia


Quote
Ethiopian drones | OLA in Gimbi town | ONLF in Washington DCLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #391 on: November 19, 2021, 08:56:37 am »

Quote
Ethiopia Tigray War Updates
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #392 on: November 19, 2021, 03:02:31 pm »

Quote
Ethiopia News: PVH Corp. Hawassa Park | TDF PoWs | UN aid workers Ethiopia
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #393 on: November 20, 2021, 03:43:06 pm »Quote
Ethiopia issues warning letters to CNN, BBC, AP & Reuters


Quote
Tigray forces make gains in North Shewa zone Amhara regionLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #394 on: November 20, 2021, 03:44:09 pm »Quote
Ethiopia: Antonio Guterres calls Abiy & Debretsin | Shewa Robit | Russia China back Ethiopia


Quote
Ethiopia: PM Abiy ready to compromise | Tigray govt criticizes aid agencies | Amhara region
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #395 on: November 21, 2021, 11:24:33 am »
Quote
Ethiopia: Drone strike on Mekelle city
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #396 on: November 21, 2021, 11:36:30 am »
Quote
Aid convoy on its way to Tigray | Aid pending distribution in Kombolcha | USAID Ethiopia
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 751« Reply #397 on: November 21, 2021, 11:57:34 am »

Novi snimci sugerišu da snage Tigraja dalje koriste rakete zemlja-vazduh

Satelitski snimci od 19. oktobra 2021. pokazuju da se lokacija za rakete zemlja-vazduh S-125 koja se nalazi severoistočno od Mekele vratila u aktivnu dužnost. Ponovno aktiviranje lokacije sistema PVO dolazi pošto je Etiopsko vazduhoplovstvo (ETAF) rasporedilo svoje novonabavljene borbene bespilotne letelice Wing Loong (UCAV) iznad Mekela da bi odredile ciljeve za borbene avione Su-27, što je rezultiralo brojnim civilne žrtve pošto su bombe koje su bacili Su-27 promašile svoje predviđene ciljeve i umesto toga pale na civilna područja.

U jednom slučaju, let Ujedinjenih nacija koji je trebalo da sleti u Mekele bio je čak primoran da prekine sletanje zbog opasnih manevara koje je izveo jedan Su-27 i dima koji se dizao od bombi koje je letelica bacila. Ovaj konkretan slučaj takođe naglašava opasnost od prisustva sistema PVO u inventaru nedržavnih aktera koji će logično pokušati da ih upotrebe protiv neprijateljskih aviona koji vrše bombardovanje teritorije pod njihovom kontrolom. Da su snage Tigraja pokušale da obore Su-27, rakete ispaljene na letelicu mogle su slučajno da pogode obližnji let UN-a.

To što su snage Tigraja sada ponovo u posedu raketa koje mogu da obaraju borbene avione ili bespilotne letelice koje lete iznad Mekela je zabrinjavajući trend. Pošto vazdušni prostor iznad i oko Tigraja i dalje često koriste putnički avioni i drugi civilni avioni (kao što su oni UN-a), pretnja pogrešnom identifikacijom ili raketom koja promaši cilj pa pogodi civilni avion umesto toga je uvek prisutna. Kao odgovor na incident sa letom UN-a, portparol snaga Tigraja je rekao da su „naše jedinice protivvazduhoplovne odbrane znale da je avion UN trebao da sleti i da je to u velikoj meri bilo zbog njihove uzdržanosti da nije zahvaćen unakrsnom paljbom“.

Snimci koje su snage Tigraja objavile u septembru pokazuju da su njegove snage pronašle nekoliko kontejnera za rakete sistema PVO S-125, što je možda poslužilo kao prvi nagoveštaj da pokušavaju reaktivirati najmanje jednu od tri S-125 lokacije koje su prvobitno zauzele u novembru 2020. Otprilike u isto vreme, radar 36D6 'Tin Shield' snimljen je kako vozi kroz selo pod kontrolom Tigraja. Ovi sistemi su najsposobniji radari u Etiopiji i mogu se povezati sa lokacijom S-125 kako bi pomogli u otkrivanju i ciljanju neprijateljskih aviona. Potvrđeno je da su najmanje dva 36D6 zarobljena od strane Tigrajevih snaga.

Kada su snage Tigraja počele osvajanje regiona u novembru 2020., brzo su preuzele kontrolu nad tri S-125 i jednom S-75 lokacijom, pored niza radarskih stanica. Okupljajući dovoljno osoblja koje je prešlo na stranu Tigraja, njegove snage su brzo koristile i S-75 i S-125 sisteme PVO protiv njihovih bivših vlasnika. Nekoliko projektila je ispaljeno na avione etiopskog vazduhoplovstva koji su leteli u toj oblasti u nedeljama koje su usledile, očigledno sa malim uspehom pošto nijedna strana nije prijavila obaranje u vezi sa ovim lansiranjem.

Zanimljivo je da etiopske vazduhoplovne snage nisu pokušale zauzvrat da unište lokacije sistema PVO, što možda ukazuje na to da se u početku smatralo malo verovatnim da bi ih snage Tigraia mogle ili će ih ponovo aktivirati za buduću upotrebu. Kada su ih Tigrajeve snage stavile u upotrebu, etiopska vojska je i dalje ignorisala pretnju dok je istovremeno letela transportnim avionima iznad regiona, predstavljajući lake mete čak i za starije S-75 i S-125 sisteme PVO, moglo bi se tvrditi da samo pukom srećom na etiopskoj strani nije došlo do obaranja. Veruje se da su snage Tigraja postigle veći uspeh upotrebom MANPADS-a, verovatno oborivši čak pet ETAF aviona i helikoptera od novembra 2020.

Upotreba raketa zemlja-vazduh od strane pobunjeničkih grupa predstavlja pretnju koja bi jednog dana mogla da rezultira obaranjem etiopskog borbenog aviona ili, ne daj Bože, civilnog aviona. Čini se da je moguće ponavljanje incidenata poput onog iznad Ukrajine 2014. i još jednog velikog gubitka života u Iranu 2020. godine, u kojem je Korpus iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) zamenio avion za krstareću raketu, što je dovelo do smrti svih 176 stanovnika. zanemarivanje ljudskog života koje nastaje u vremenima sukoba. Pošto civilni avioni još uvek lete redovnim letovima iznad spornog regiona Tigraj u isto vreme kada etiopsko vazduhoplovstvo obavlja svoje letove, prisutni su svi elementi da se takva katastrofa ponovi, prilika da tragedija preuzme još jedan teret nesvesnih duša. Nastala katastrofa će sigurno privući više međunarodne medijske pažnje nego samog Tigrajskog rata, koji neprestano proždire svoje žrtve i ne vidi se kraj.

Izvor: https://www.oryxspioenkop.com/2021/11/new-imagery-suggests-continued-usage-of.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* S-125 Tigraj.png (428.59 KB, 720x478 - viewed 1 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #398 on: November 21, 2021, 12:17:13 pm »

Quote
Shewa Robit: Tigray forces & OLA capture Shewa Robit town of Amhara region
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #399 on: November 23, 2021, 07:39:49 am »

Premijer Etiopije rekao da će predvoditi vojsku sa fronta
SVET Autor: Beta/AP 22. nov. 2021

Premijer Etiopije Abij Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje "sa fronta", što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

„Ovo je vreme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom“, rekao je 45-godišnji premijer Ahmed u saopštenju koje je objavljeno na društvenim mrežama. U izjavi premijera, bivšeg vojnika, ne kaže se gde će tačno otići. Njegova portparolka Bilen Sejum nije odgovorila na zahtev za komentar.

„Hajde da se nađemo na bojištu“ rekao je Ahmed. U njegovoj izjavi se takođe tvrdi da Zapad pokušava da porazi Etiopiju.

Izaslanici Afričke unije i SAD nastavili su diplomatske napore u potrazi za prekidom vatre i razgovorima o političkom rešenju. S obzirom da su se rivalske Tigrajeve snage približavale glavnom gradu Adis Abebi, Vlada Etiopije je ranije ovog meseca proglasila vanredno stanje. Premijer Abij Ahmed je predsedavao izvršnim odborom vladajuće Partije prosperiteta, a ministar odbrane Abraham Belaj rekao je državnim medijima da će „sve bezbednosne snage od sutra početi da preduzimaju posebne mere i taktike“, ali nije želeo da precizira koje.

Premijer je u svom govoru kada je primio Nobelovu nagradu za mir za 2019. strastveno govorio o ratu: „Puzao sam do mira kroz prašnjave ratne rovove pre mnogo godina. … Iz prve ruke sam video užase rata u borbama na liniji fronta. … Rat je oličenje pakla za sve koji u njemu učestvuju. Znam jer sam bio tamo i vratio se“.

Abiju je dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog uspešnog završetka sukoba s Eritrejom.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #400 on: November 23, 2021, 01:11:49 pm »Quote
Premijer Etiopije objavio da će predvoditi vojsku na prvoj borbenoj liniji

Premijer Etiopije najavio je da će otputovati na prvu borbenu liniju kako bi predvodio vojsku protiv pobunjeničkih snaga. Sukob koji traje duže od godinu dana intenziviran je posljednjih mjeseci, a pobunjenici su napredovali prema glavnom gradu. Rat je odnio desetke hiljada života i raselio milione.Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #401 on: November 24, 2021, 07:20:33 am »

Ujedinjene nacije evakuišu porodice svojih službenika u Etiopiji
SVET Autor: Blic 23. nov. 2021

Ujedinjene nacije će do 25. novembra evakuisati porodice svojih međunarodnih službenika u Etiopiji gde se borbe kreću ka glavnom gradu Adis Abebi, pokazuje zvanični dokument u koji je agencija Frans pres danas imala uvid.

Taj interni dokument bezbednosnih službi UN traži od organizacije da koordiniše evakuaciju i osigura da svi članovi porodica osoblja regrutovanog iz inostranstva napuste Etiopiju najkasnije do 25. novembra. Francuska se danas pridružila spisku zemalja koje su pozvale svoje državljane da napuste Etiopiju gde više od godinu dana bukti rat koji je počeo u Tigraju, na severu zemlje. Velika Britanija i SAD su, između ostalih, pozvali svoje državljane da napuste Etiopiju gde međunarodna zajednica ne uspeva da izdejstvuje prekid vatre. Državni sekretar SAD Entoni Blinken nedavno je upozorio na rizike od eskalacije u Etiopiji ukoliko se ne nađe političko rešenje sukoba.

Etiopski premijer Abij Ahmed, koji je bio vojnik, je početkom novembra 2020. poslao saveznu vojsku u Tigraj da svrgne vlasti te oblasti koje su iz Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF). TPLF se suprotstavljao autoritetu Abija Ahmeda a on ih je optužio da su napali vojne baze. Abij, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, proglasio je pobedu tri nedelje kasnije pošto su vladine snage zauzele regionalni glavni grad Tigraja, Mekele. Međutim, u junu borci koji su za TPLF povratili su najveći deo Tigraja i nastavili su svoju ofanzivu u susedne regione Amhara i Afar. Krajem oktobra TPLF je javio da su zauzeli dva ključna grada u oblasti Amhara i time se približili glavnom gradu Adis Abebi, ali je to etiopska vlada demantovala. TPLF se povezao sa pobunjeničkom grupom aktivnom u regionu koja okružuje Adis Abebu i ne isključuje da će krenuti na nju. TPLF je ove nedelje naveo da se nalazi u mestu na 220 kilometara severoistočno od Adis Abebe.

Vlada nije komentarisala te informacije.

Abij je u ponedeljak izjavio da hoće da ide na front i da predvodi vojsku koja se bori sa pobunjenicima.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #402 on: November 24, 2021, 09:21:11 am »Quote
Ethiopian forces will adopt a new strategy from today | Trudeau contacts Abiy again | Getachew Reda


Quote
OLA heading towards Eth Djb road | TDF appoints administrators in Oromia Special Zone
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #403 on: November 24, 2021, 09:22:32 am »Quote
Ethiopia: PM Abiy seen leaving for battlefield | Lalibela | Fighting intensifies in Amhara region


Quote
Mediation to resolve Ethiopian conflict | Security of Jawar & Bekele Gerba | France Germany EthiopiaLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #404 on: November 24, 2021, 09:23:29 am »

Quote
Ethiopia Tigray: Battlefield updates from 5 active fronts
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.087 seconds with 22 queries.