PALUBA
June 25, 2024, 12:13:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)  (Read 147270 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 982« on: November 25, 2008, 11:52:31 am »

Hrvatska vojska preuzela prvih 40 novih pušaka njihove proizvodnje na ispitivanje.

OSRH preuzele 40 jurišnih pušaka HS Produkta

Ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić i zapovjednik Zapovjedništva HKoV-a Mladen Kruljac preuzeli su danas od tvrtke HS Produkta u Karlovcu prvih četrdeset komada serijski proizvedene jurišne puške VHS 5.56 mm, čime je počela tzv. druga trodjedna provjera kvalitete.


Karlovac, 24.11.2008., 12:09 Autor: I.D.

Nakon toga će u tvornici te puške biti konačno ispitane po tzv. NATO panelima u ekstremnim uvjetima, rečeno je na prezentaciji i demonstraciji preciznosti u pojedinačnom i rafalnom gađanju na automatske pokretne i statične mete na karlovačkom vojnom strelištu "Jamadolu".

Ministar Vukelić kazao je kako očekuje da će sva ispitivanja završiti u prva tri mjeseca iduće godine te da će taj važan proizvod biti spreman za nabavu za OSRH.

Najavio je kako očekuje da će Oružane snage već iduće godine nabaviti prve dvije tisuće jurišnih pušaka, a onda u nekoliko godina obnoviti naoružanje, tako da se cijeli OSRH opremi tom jurišnom puškom, osim u Hrvatskoj i u međunarodnim misijama. Također je kazao kako očekuje da će to biti proizvod kojim će se opremiti mnoge vojske u svijetu.

Taj je projekt važan za Ministarstvo obrane, ali i za Karlovac, Karlovačku županiju i Hrvatsku u cjelini jer je riječ o strateški važnoj proizvodnji, koja pridonosi i pozicioniranju Hrvatske u NATO-u, ali i gospodarstvu i otvaranju više stotina radnih mjesta, naveo je, dodavši kako je HS Produkt u razvoj jurišne puške uložio oko 100 milijuna kuna, a MORH ju je prošle godine sufinancirao s 4,5 milijuna kuna.

Jurišna puška će se izvoziti preko državne tvrtke RH Alana, iako je zakonski moguće da taj posao rade i druge tvrtke, najavio je Vukelić.

Iduće godine bit ćemo članica NATO-a i to je prilika da se i taj i drugi hrvatski proizvodi pojave na vojnom tržištu, kazao je.

Na novinarske upite kako će se smanjenje državnog proračuna odraziti na MORH-ove planove Vukelić je odgovorio da će se morati malo usporiti neki projekti modernizacije, međutim ne tako da bi na ikoji način bilo ugroženo funkcioniranje OS-a i njegove borbene spremnosti, a "ne će doći u pitanje ni izvršavanje naših obveza u mirovnim misijama u svijetu".

Govoreći o dobrim tehničkim značajkama jurišne puške, brigadni general Milan Knežević kazao je kako je cilj da OSRH sa zastarjelog kalibra 7,42 milimetra prijeđe na tzv. NATO-ov kalibar 5,56 milimetara. Do sada je vojska već ispitala prototipove u raznim uvjetima i puške su pokazale odlična svojstva, a ponajvažnija je "izvanredna preciznost gađanja", istaknuo je Knežević.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin također je govorio o svojstvima puške, podsjetivši da je ta tvrtka proizvođač najnagrađivanijeg pištolja u svijetu "HS 2000", a u proteklih je nekoliko godina izvezeno više od milijun komada, uglavnom u SAD.

Dnevnik.hr
« Last Edit: January 13, 2015, 01:54:57 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1 on: March 04, 2012, 04:43:31 pm »

VHS jurišna puška ulazi u operativnu uporabu Hrvatske vojske


Ministar obrane Ante Kotromanović uručio je certifikat o uvođenju u operativnu uporabu u OSRH jurišne puške VHS, proizvođača tvrtke "HS Produkt" iz Karlovca, direktoru tvrtke Željku Pavlinu, objavio je MORH. Dodao je kako se radi o iznimno kvalitenom proizvodu koji će ozbiljno konkurirati drugima u svijetu i pridonijeti da Hrvatska vojska bude operativnija i sposobnija za zadaće koje je čekaju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Također je naglasio kako se ova puška već upotrebljava u OSRH te da je testirana u hrvatskim misijama u Afganistanu, na Golanu i Sierra Leoneu. "Ove godine planiramo nabavu oko tisuću jurišnih pušaka VHS, čime to oružje ulazi u širu operativnu uporabu Oružanih snaga RH", dodao je Kotromanović.

Direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin istaknuo je kako puška ima i neke novitete kao što su optički ciljnik, koji je razvijen u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, te bacač granata koji omogućava da se puškom izvede bilo koja borbena zadaća. "Specifičnost ove puške je u tome što ju dodatno razvijamo i prilagođavamo za korištenje i ljevacima i dešnjacima, što dosad nema nijedna puška u svijetu", rekao je Pavlin.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tvrtka HS Produkt iz Karlovca i stručni tim predvođen konstruktorom Markom Vukovićem pištoljem HS 2000 na američkom tržištu ugrozilo je tržišnu poziciju svjetskim brandovima u svijetu pištolja: austrijskom Glocku, češkoj Zbrojovki, talijanskoj Berreti. Ponovi li se taj uspjeh, njihov novi proizvod, jurišna puška VHS u kalibru 5,56 mm, mogao bi u sljedećih pet godina godina ozbiljno zaprijetiti dijelu renomiranih proizvođača jurišnih pušaka sa svjetskog tržišta

Hrvatska neovisna u proizvodnji

Hrvatsko je Ministarstvo obrane za HV već odavno naručilo 1000 jurišnih pušaka, tako da Hrvatska pripada malom broju zemalja koje su postale neovisne u proizvodnji osobnog naoružanja vojnika i policijskih službenika. Puška je modularna, pouzdana, precizna i što je vrlo važno, ima izvrsnu antikorozivnu zaštitu.

 Ministarstvo i HV potpisali su i okvirni sporazum temeljem kojeg se stvaraju preduvjeti za moguće daljnje narudžbe u narednih nekoliko godina. Procjenjuje se kako bi za kompletnu opremu svih pripadnika oružanih snaga i pričuvu u narednim godinama moglo biti isporučeno do 20 tisuća jurišnih pušaka. Konstruktor puške Marko Vuković tvrdi kako je njezin razvoj krenuo još 1992. kad je napravljen kalašnjikov u bull-pup verziji. Potom je uslijedio model iz 1996., pa iz 1999. te iz 2004. koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Model puške koji je predstavljen Rončeviću još 2004. gotovo je 90 posto promjenjen.

Dugi razvoj pištolja i puške

"Ne bih se složio da je razvoj bio brz ni za pušku ni za pištolj. Još 1999. napravljen je pištolj i to treći model koji se pokazao uspješnim, ali ga mjenjamo i danas. Ova tvrtka je još 1992. napravila bull-pup verziju kalašnjikova, ona je imala određene nedostatke i mi smo to izbjegli kasnije. Nije bilo tehnologije za brizganje plastike, nismo proizvodili cijevi. Danas je to sasvim drukčije. Imali smo kontakte s austrijskim Aug Steyrom, izraelskim proizvođem Tavora. Dakle, VHS je razvijana niz godina. Posljednja verzija VHS-a je prije dvije-tri godine konstrukcijski u potpunosti rješena, ali smo je još nadograđivali. Sasvim je razumljivo da smo kroz razvoj puške gledali što nam radi konkurencija.", ispričao je direktor Željko Pavlin.

Danas Marko Vuković kaže kako je zadovoljan onim što je učinjeno, ali će i dalje razmišljati kako pušku unaprijediti: "Naša je puška zadnja riječ tehnike, u cjelini kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Na sebi ima dijelove za priključivanje svih 12 sustava koji postoje na tržištu za opremanje pušaka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na nju se može za tri ili četiri sekunde staviti integralni bacač 40-milimetarskih granata, ali za isto toliko vremena i skinuti, kada to vojniku više nije potrebno", ispričao nam je Marko Vuković. Razvoj puške je bio uvjetovan tehnološkim procesima, nabavom novih strojeva i materijalima koji su HS Produktu bili dostupni na tržištu i koje je ugrađivao u svoje proizvodne pogone, ali isto tako i onim što je radila konkurencija na svjetskim tržištima svih ovih godina. U HS Produktu proveli su interno ispitivanja VHS puške uporedno s puškama drugih proizvođača i, kako su nam rekli, i više su nego zadovoljni rezultatima.
Uloženo više od 40 milijuna EUR

U posljednjih nekoliko godina u tvrtku koja zapošljava 1000 zaposlenika je uloženo četrdesetak milijuna eura. Riječ je o strojevima visoke tehnologije CNC koji koštaju oko pola milijuna eura svaki i koji su kompjuterski vođeni u zadanim parametrima. Svaki mjesec za nove alate utroši se 200-300 tisuća eura. Ipak, razvoj jurišne puške ne može se promatrati samo kroz opremanje Hrvatske vojske jer je hrvatsko tržište premalo za HS Produkt.

U Karlovcu smatraju kako se njihovo buduće tržište nalazi na istoku. Povrat investicije je neostvariv samo na ugovoru s hrvatskim Ministarstvom obrane i zato računaju na strano tržište. Kad je riječ o cijeni, pozicionirali su se  već s pištoljem na tržištu. Uspoređuju se s prvom ligom i ne mogu biti jeftini, jer ako je nešto bolje i traženije, onda je i skuplje. Ništa od izlaza na svjetsko tržište ne bi bilo da Hrvatska vojska nije naručila prvu količinu od 1000 pušaka. To je glavna i temeljna referenca za bilo kojeg potencijalnog kupca u svijetu. Ako vlastite oružane snage nemaju u svom naoružanju domaću jurišnu pušku, onda zasigurno nema niti njenog izvoza. Bit će neobično važno da puška VHS krene s hrvatskim vojnicima u misije diljem svijeta, jer će kao raritet pobuditi interes i vojnika iz drugih zemalja. Najbolju reklamu i referencu za pušku uvijek će dati vojnik koji njome rukuje.

Izvor : defender


* article-gallery-big-1330713424_411.jpg (65.1 KB, 800x533 - viewed 498 times.)

* a1e6603477ef1b408626ab55a21bbf93_700x550.jpg (28.59 KB, 700x465 - viewed 2945 times.)

* article-text-big-1326788129_467.jpg (89.67 KB, 700x466 - viewed 500 times.)
« Last Edit: April 26, 2014, 03:36:56 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 537


« Reply #2 on: March 04, 2012, 05:43:53 pm »

Ако је у развој уложено 40 милиона евра (ако сам ја ово добро разумео), а произведе се 20.000 пушака, то значи да ће цена по команду бити 2000 евра. То није баш исплатљиво и мало ко ће по тој цени куповати пушку. Да би било исплатљиво потребно је произвести барем 80.000 комада (по цени од 500 евра, што је нека прихватљива цена) и то само да се покрију трошкови. Реалано, потребно је и више како би се улагало у развој, платили радници и сл. Верујем да је пушка квалитетна, али тржиште је прилично засићено и биће тешко наћи велике купце (за велике количине).
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #3 on: March 05, 2012, 02:36:10 pm »

Puške koje se ugovorene u svibnju (maju) 2009., a radilo se o 1000 komada plačane su po cijeni 10700 kuna po kompletu (oko 1400 €). Uz pušku, koja ima dvije inačice (kratka i duga cijev), komplet uključuje i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4 on: March 05, 2012, 03:04:56 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* VHS-D&VHS-K.JPG (95.71 KB, 800x504 - viewed 570 times.)
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 060


Palubin savetnik za hardver


« Reply #5 on: March 05, 2012, 04:12:05 pm »

Da li mi se čini ili je nož isti kao na M-70? Inače, vizuelno neodoljivo podseća na FAMAS. Koliko ima sličnosti s njom? Koji princip rada koristi?
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #6 on: March 05, 2012, 04:31:17 pm »

@dzumba je ove mislio na isplativost novca ulozenihu razvoj VHS a na to jos idu troskovi materijala, radnika, amaortizacija....

Mada tih 40 mil usd nije ulozeno samo zbog proizvodnje VHS vec radi osavremenjavanja i podizanja proizodnje u samoj fabrici najvise za potrebe proizvodnje HS2000 koji se odlicno prodaje.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 537


« Reply #7 on: March 05, 2012, 05:40:43 pm »

Мени цена тог пробног контигента пушака изгледа доста висока. Ако је по тој цени уговорена и ова нова количина онда ће се ХВ доста споро опремати новим пушкама.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #8 on: March 05, 2012, 07:14:24 pm »

Ja pretpostavljam da se određeni prihod očekuje i od prodaje puške na Američkom civilnom tržištu.
Pošto su se tamo prilično dobro probili sa pištoljem za očekivati je i pokušaj prodaje VHS-a u poluautomatskoj verziji koja je tamo legalna.

poz.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #9 on: March 05, 2012, 07:18:11 pm »

Ipak na dosad pokazano sa strane HS Produkta, iza svega postoji financijski plan. Mislim da niko nije toliko hrabar, da brez toga uloži takve pare.

LPB
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #10 on: June 26, 2012, 02:31:49 pm »

Iz Godišnjeg izvješća o spremnosti obrambenog sustava za 2011. godinu:

U skladu sa Sporazumom o suradnji s tvrtkom ‘’HS Produkt’’ iz Karlovca o razvoju domaće
jurišne puške u kalibru 5,56 x 45 mm, do sada su sklopljena dva ugovora o proizvodnji jurišne
puške VHS za potrebe Oružanih snaga. Na temelju prvoga je potkraj 2009. i u 2010. godini
isporučeno 1000 komada jurišnih pušaka modela VHS-D i VHS-K. Na temelju primjedbi korisnika
izvršena je modifikacija jurišnih pušaka VHS-D i K u modele VHS-D1 i K1 početkom 2011.
godine. Na temelju drugoga Ugovora o proizvodnji tijekom 2011. godine isporučeno je novih 990
komada pušaka modela VHS-D1 i VHS-K1. Ukupno je u protekle dvije godine isporučeno 1990
komada jurišnih pušaka. U tijeku je provedba modifikacije jurišnih pušaka VHS-D i K isporučenih
po prvom ugovoru na novi usvojeni standard jurišne puške VHS-D1 i K1 koju proizvođač
obavlja bez naknade.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #11 on: June 26, 2012, 03:43:12 pm »

@leut

Da li su objavljene vrednosti ta dva ugovora. Interesuje me cena VHS-a.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #12 on: June 26, 2012, 04:30:56 pm »

@leut

Da li su objavljene vrednosti ta dva ugovora. Interesuje me cena VHS-a.

Pisao sam o tome par redova iznad. Puške koje se ugovorene u svibnju (maju) 2009., a radilo se o 1000 komada plačane su po cijeni 10700 kuna po kompletu (oko 1400 €). Uz pušku, koja ima dvije inačice (kratka i duga cijev), komplet uključuje i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #13 on: June 26, 2012, 04:59:51 pm »


  Upade mi u oci da se puska pravi za levoruke i desnoruke strelce,sto je za pohvalo,kao i izjava da je to prva puska u svetu sa takvom osobinom,sto ne bih rekao daje istina.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #14 on: June 27, 2012, 07:28:08 am »

@tihi
Ti kao da neznas da mi ovde u "nasem" kraju ginemo da smo prvi u svetu. Smiley

@leut
Video sam za tu prvu seriju nego me interesuje cena i iz ove druge partije tj da li je ista?

Inace ako se ispostavi da je to ta cena onda 1400 e onda je stvarno preskupa. (za te pare moze se kupiti 3-4 zastavine M21 a sigurno VHS nije 4x bolja.)

Sta dolazi u kompletu da li je tu ukljucena i dodatna oprema (optika itd) ?

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.