PALUBA
June 14, 2024, 03:43:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)  (Read 146302 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
elabis
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #105 on: February 15, 2015, 12:48:20 am »

Francuzi traže 16 tisuća komada godišnje.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #106 on: February 23, 2015, 09:09:21 am »

21.02.2015.

IZVOZ U RATNU ZONU

Hrvatska puška na kurdskom ramenu
 
Dat ćemo prednost određenim drugim zemljama. Drugi smo na redu zato što ima jedna određena zemlja gdje moramo to plasirati, mi možemo sačekati - tim je riječima početkom ovog mjeseca, na predstavljanju ugovora sklopljenih s domaćim proizvođačima naoružanja i vojne opreme ministar Ante Kotromanović najavio opremanje Hrvatske vojske novom verzijom domaće jurišne puške VHS-D i skraćenom verzijom iste VHS-K.

Iskorištena šansa

Iako nije decidirano kazao koja je to zemlja kojoj se tako žuri u nabavci hrvatske puške, jasno je da je riječ o Iraku, odnosno Kurdistanu. Štoviše, dobar dio posla već je obavljen. Na internetu se lako mogu pronaći dokazi ovoj infomaciji: na portalima kurdskih vojnih organizacija, kao i na domaćim forumima zaljubljenika u naoružanje, pronašli smo fotografije na kojima pešmerge ponosno nose o svom ramenu hrvatske puške.

I jednako ih srčano koriste. Hrvatska se prodajom ovog oružja progurala između mnogo moćnijih i utjecajnijih zemalja i proizvođača oružja na područje koje je u fokusu svih relevantnih trgovaca oružjem.

S vojnog aspekta, ne treba sumnjati da je riječ o velikom uspjehu proizvođača ove puške, tvrtke HS produkt iz Karlovca. S političkog stajališta, nije ništa manji uspjeh ministra obrane koji je uspio proturiti prodaju sasvim novog oružja direktno na ratno područje.

U svoj sili svjetskih proizvođača, Hrvatska je uspjela prodati oružje koje su do sada koristili samo njezini vojnici i u relativno malom broju. Hrvatski vojnici su sve do prije nekoliko godina u inozemnim misijama prvenstveno koristili njemačku Heckler i Koch G36 pušku, dok su VHS pušku koristili u malom broju i prvenstveno u svrhu testiranja.

Kao rezultat tih testiranja, iz prvog modela nastao je dorađeni VHS-D model, za koji sami proizvođači kažu kako je donio toliko preinaka da je riječ zapravo o novom modelu.

I to modelu koji očito dobro “gari”. Prvi kontingent ovih pušaka u Irak je otpremljen još pred ljeto prošle godine, kada je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su odlučile pomoći Kurdima u naoružavanju kako bi se suprotstavili nadirućoj Islamskoj državi.

O toj činjenici službenu je objavu u to vrijeme dao i State Department, navodeći nas između sedam država koje su priskočile u pomoć s oružjem. Istu odluku potom su, u kolovozu, donijele i Njemačka, Češka, Italija i Francuska. Već iz samog popisa vidi se da je riječ o velikim proizvođačima oružja kojima je Irak idealna prilika za unosne poslove, a da je pri tom posao moralno čist prema domaćoj javnosti. No, izgleda kako je Hrvatska šansu iskoristila možda i bolje od drugih.

Njemačka je tako prije svega priliku iskoristila da bi ispraznila skladišta oružja koje bi ionako uskoro morala sama uništiti. Najveći dio njemačke pomoći Kurdima su puške G3 koje je njemačka vojska koristila od 1959. do 1997. godine, kao i protuoklopni sustavi Milan, za koji Njemačka u skladištima čuva nekoliko tisuća raketa uskladištenih još u vrijeme hladnog rata. Nijemci su se, naravno, pobrinuli da u pošiljke naoružanja ubace i nekoliko tisuća novih pušaka G36, standardnog naoružanja njemačkih vojnika.

U kategoriji hrvatske VHS-D, postoji još desetak pušaka, redom proizvoda tvornica sa stoljetnom reputacijom. U odnosu na njih, glavna primjedba hrvatskom oružju bila je da nije testirano u borbenim uvjetima. Hrvatska je, dakle, nesumnjivo napravila sjajan posao, gledano s aspekta proizvođača naoružanja.

Sigurnosni rizik

Dok je s jedne strane riječ o dobrom poslu, u izračun isplativosti sigurno treba uključiti i sigurnosni aspekt. Izlaže li se Hrvatska ovakvim aranžmanima osveti terorista, osobito s obzirom na broj dobrovoljaca koji su se Islamskoj državi pridružili iz nama susjedne BiH? Je li domaći sigurnosni aparat spreman na takvu prijetnju? Kolika je opasnost da se trgovanje oružjem, makar ono bilo moralno neupitno potrebna pomoć borcima protiv terorista, na kraju plati hrvatskom krvlju, na hrvatskom teritoriju?

Profesor, dr. sc. Mirko Bilandžić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, stručnjak za terorizam, smatra kako opasnost od nekakvoga terorističkog napada u Hrvatskoj, s obzirom na angažman u slanju oružja Kurdima, nije ni veća ni manja nego što je to bilo prije slanja pomoći protivnicima Islamske države.

- Hrvatska je članica NATO saveza i antiterorističke koalicije, a članstvo u tim savezima donosi svoje prednosti i obveze. Na samitu NATO saveza u Walesu u rujnu 2014. godine jasno je definirano tko su neprijatelji i tko su saveznici u tom sukobu, i iz toga proizlaze i određene obveze za članice saveza. Svaka zemlja u tom angažmanu slijedom strateške orijentacije sudjeluje sukladno svojim mogućnostima, neke vojno operativno, neke u logistici, neke u ljudima, a neke u slanju vojne pomoći.

Dakle, slanje oružja od strane Hrvatske normalna je stvar. Što se tiče eventualne osvete terorista, mora se znati da su teroristi racionalni u svojem postupanju, premda im pojedine akcije mogu izgledati da su poduzete iz iracionalnih razloga. Dakle, oni jasno definiraju konkretni politički cilj koji žele postići, metu i najbolje sredstvo za postizanje tog cilja. U tom smislu, Hrvatska je u toj strateškoj igri na periferiji njihovih interesa, beznačajna je za njihove strateške ciljeve osim na razini simbolizma.

Što se tiče sposobnosti hrvatskih obavještajnih službi, prof. Bilandžić drži kako nema razloga sumnjati u izjave državnih dužnosnika koji tvrde kako su naše službe spremne i sposobne izaći na kraj s bilo kakvom prijetnjom:

- Naše su službe ustrojene, postoje utvrđene procedure i mehanizmi postupanja, te i u tom slučaju imamo prednost pripadnosti određenom vojnom savezu i zajedničkog obavještajnog djelovanja. Mislim da nema razloga dovoditi u sumnju njihovu sposobnost i spremnost u protuterorističkom kompleksu.

Kako bi se dalje kooperativnost kakvu je pokazala Hrvatska u slučaju Iraka mogla razvijati, odnosno može li se sličan angažman očekivati i, primjerice, Ukrajine za koju SAD sve glasnije zagovara pomoć u naoružanju? Prof. Biladžić smatra da će sukob u Ukrajini teško eskalirati u veliki vojni sukob.

Sporazum je neizbježan

- Tvrdio sam, kada je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič, kako je to kraj Ukrajine kao države kakvu smo poznavali do tada, i u zemljopisnom, i u političkom smislu. Mislim da je teško očekivati direktni sukob zapada s Rusijom zbog Ukrajine, te da će se rat morati okončati sporazumom koji će uzeti u obzir i strateške interese Rusije, osobito po pitanju pristupanja Ukrajine NATO-u. Sve ide upravo u smjeru takvog dogovora u kojem će i Rusija i Zapad morati preuzeti dio odgovornosti kako bi se sukob zaustavio.

Nažalost, mogli su, i morali, to učiniti odmah, a da oko pet tisuća ljudi ne izgubi živote.


Kontingent težak 30 tona

Prve pošiljke pištolja HS i jurišnih pušaka VHS, ukupno 30 tona, u Irak su otpremljene u travnju i svibnju prošle godine, kada su europske zemlje još bile daleko od odluke da Kurdima i iračkoj vojsci naoružanjem pomognu u borbi protiv džihadista. S obzirom na težinu pošiljke, bila je riječ o nekoliko tisuća komada pušaka, odnosno o puškama proizvedenim kao prva veća serija za potrebe HV-a. Očito je oružje zadovoljilo probu, pa su naručene veće količine. Ukupno bi tako u Irak trebalo otići 20-ak tisuća komada jurišne puške, dok je HV stoga stavljen na čekanje.

Od pobunjenika do džihadista

Hrvatska je ranije, nakon izbijanja sukoba u Siriji, slala znatne količine naoružanja pobunjenicima, uglavnog zaostalog oružja jugoslavenske proizvodnje. Apsurd je u cijeloj priči da je dobar dio tog naoružanja završio u rukama džihadista, kako Islamske države, tako i Fronta Al-Nusra, postrojbe Al Kaide u Siriji. I jedni i drugi ‘proslavili’ su se brojnim zvjerstvima kako nad zarobljenicima, tako i nad civilnim stanovništvom istrebljujući, primjerice, cijele lokalne kršćanske zajednice.


MARIJO KAVAIN, Slobodna Dalmacija
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #107 on: February 25, 2015, 09:00:50 am »

25.2.2015.

MORH za potrebe OSRH kupuje jurišne puške 5,56 mm VHS-D2 i K-2 u vrijednosti 548.750,00 kuna

Vrijednost nabave: 548.750,00 HRK (440.000 HRK + PDV 25%)

Ministarstvo obrane RH je s tvrtkom HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca sudjelovalo u razvoju i djelomičnom financiranju razvoja jurišne puške NATO kalibra 5,56x45 mm temeljem kojeg je završen razvoj predmetne puške.
Nakon završetka razvoja jurišne puške 5,56 mm VHS, u proteklim godinama, od 2009. do kraja 2014. godine, MORH je sukladno raspoloživim financijskim sredstvima od tvrtke HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca kupio određenu količinu jurišnih pušaka 5,56 mm VHS-D1 i VHS-K1.

U 2015. godini je ugovorena kupnja određene količine nove inačice jurišne puške kalibra 5,56x45 mm VHS-D2 i VHS-K2, koju tvrtka HS PRODUKT d.o.o. u suradnji s MORH-om razvija. Svrha ugovaranja određene količine navedenih pušaka je da se kroz korištenje u postrojbama završi razvoj navedene puške i obavi verifikacija od strane stručnog Povjerenstva MORH-a za uporabu iste u OSRH.

Izvor informacije je Elektronički oglasnik javne nabave.
« Last Edit: February 25, 2015, 09:08:53 am by leut » Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #108 on: February 25, 2015, 03:13:01 pm »

Možda ću postaviti nezgodno pitanje, vezano za izvoz ovih jurišnih pušaka - ali neka bude:

masovna borbena upotreba praktično neistraženih jurišnih pušaka u stvarnim ratnim uslovima, u trenutno najžešćem ratnom području na zemaljskoj kugli, u borbi Iračkih i Kurdskih jedinica u ratu protiv ISIL, jeste svojevrstan eksperiment.

Koji je stvarni razlog, zbog čega su se kupci odlučili upravo za Hrvatsku jurišnu pušku?
Da li je to povoljna cena na svetskom tržištu, u odnosu na konkurentske proizvode?
Da li je to možda politički aranžman NATO, koji na ovaj način želi iskušati i protežirati Hrvatsku vojnu industriju?

I na kraju, zanemarujući bombastične naslove u novinskim člancima koji bi govorili o tom veoma uspešnom izvoznom poslovnom potezu, da li je izvoz tih pušaka zaista tako dobar i unosan posao za Hrvatsku vojnu industriju?

Ova pitanja postavljam iz prostog razloga, što je u svetu zaista velika ponuda pušaka sličnih karakteristika, i da sam ja potencijalni kupac, ne bih eksperimentisao i sigurno bih se opredelio za nešto što je već provereno. Uz to, cena bi naravno bila jedan od odlučujućih faktora.

Kao teoretsku usporedbu za eventualnu konkurenciju na tržištu, naveo bih Beogradski Yugoimport koji nudi zastavine puške po celom svetu, u proverenom sistemu kalašnjikova, u kalibrima 5.56 NATO i 7,62x39. Pretpostavljam da je cena tih zastavinih kalašnjikova jednako povoljna, možda i povoljnija nego Hrvatske jurišne puške.

Ipak, po svemu sudeći, kupac se opredelio za novi i neprovereni proizvod. Zašto?
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 469


« Reply #109 on: February 25, 2015, 04:02:07 pm »

Kada bi se čekalo da se proizvod provjeri još bi na kremenjačama bili. U razloge zašto su uzeli ovu, a ne onu pušku ne bih ulazio. Sve puške prolaze rigorozna testiranja. Malo je danas na tržištu pušaka koje su sudjelovale u borbi, svejedno se prodaju, kao i pištolji. Sad zašto nije uzeta puška koja se temelji na konstrukciji od prije 1940., a dokazana je u stotinama sukoba ne znam. Ima tu svega, politike, utjecaja, mita, lobiranja...
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #110 on: February 25, 2015, 04:03:32 pm »

VHS puška je tzb. "bullpup" puška, kod koje je, dakle, obarač pomeren napred, ispred magazina i zatvarača, te je tako ukupna dužina puške mnogo manja nego kod klasične puške, a ta prometa nije napravljena na štetu dužine cijevi, pa tako niti preciznosti ili ubojne snage puške.

U tom smislu je bullpup dizajn općenito prihvaćen u mnogim vojskama širom svijeta, jer je puška manja i lakša, a istovremeno jednako ubojita (u pravim rukama) kao i veća puška istih balističkih barakteristika.

Što se tiče konkretne puške, VHS, vjerujem da su napravljena odgovarajuća ispitivanja na poligonu. Odluka da se kupi domaća puška, domaćeg proizviđača, plod domaćeg razvoja je dobra i predstavlja signal i drugim potencialnim kupcima.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #111 on: February 25, 2015, 05:05:09 pm »

Možda ću postaviti nezgodno pitanje, vezano za izvoz ovih jurišnih pušaka - ali neka bude:

masovna borbena upotreba praktično neistraženih jurišnih pušaka u stvarnim ratnim uslovima, u trenutno najžešćem ratnom području na zemaljskoj kugli, u borbi Iračkih i Kurdskih jedinica u ratu protiv ISIL, jeste svojevrstan eksperiment.

Koji je stvarni razlog, zbog čega su se kupci odlučili upravo za Hrvatsku jurišnu pušku?
Da li je to povoljna cena na svetskom tržištu, u odnosu na konkurentske proizvode?
Da li je to možda politički aranžman NATO, koji na ovaj način želi iskušati i protežirati Hrvatsku vojnu industriju?

I na kraju, zanemarujući bombastične naslove u novinskim člancima koji bi govorili o tom veoma uspešnom izvoznom poslovnom potezu, da li je izvoz tih pušaka zaista tako dobar i unosan posao za Hrvatsku vojnu industriju?

Ova pitanja postavljam iz prostog razloga, što je u svetu zaista velika ponuda pušaka sličnih karakteristika, i da sam ja potencijalni kupac, ne bih eksperimentisao i sigurno bih se opredelio za nešto što je već provereno. Uz to, cena bi naravno bila jedan od odlučujućih faktora.

Kao teoretsku usporedbu za eventualnu konkurenciju na tržištu, naveo bih Beogradski Yugoimport koji nudi zastavine puške po celom svetu, u proverenom sistemu kalašnjikova, u kalibrima 5.56 NATO i 7,62x39. Pretpostavljam da je cena tih zastavinih kalašnjikova jednako povoljna, možda i povoljnija nego Hrvatske jurišne puške.

Ipak, po svemu sudeći, kupac se opredelio za novi i neprovereni proizvod. Zašto?


Cena Zastavine M-21 i HS Productove VHS nije uporediva. Zastavina je sigurno dobrih 3 puta (ako ne i vise) jeftinija. M-21 je klasicna puska u kalasnjikov sistemu a VHS je moderno resenje ali mislim da tek treba da stekne reputaciju.

E sad sam dizajn i izlged isto igra ulogu na tom bliskoistocnom trzistu.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #112 on: February 25, 2015, 05:11:05 pm »

Bullpup konstrukcija ima svoje prednosti, i mane - i nije baš najšire prihvaćena u svetskim armijama. Postoje određeni otpori prema toj konstrukciji puške, i verujem da nikada neće preovladati u odnosu na konvencionalne konstrukcije.

Bullet - tvrdiš da je bullpup konstrukcija naširoko prihvaćena.
Molim te uporedi operativnu upotrebu te konstrukcije sa klasičnom, u svim armijama sveta i videćeš da rasprostranjenost bullpup pušaka nije baš velika.

Lično, nemam nikakvih iskustava u pucanju sa tim puškama, ali verujem da nije baš prijatan osećaj (fizički i psihološki) kada ti prilikom pucanja kompletan mehanizam puške klapara i štekće ispod samog obraza.

Ispitivanja na poligonu su jedno - a borbena upotreba u stvarnim uslovima su nešto sasvim drugo! Upravo zbog toga mi nije jasno da neko kupuje pušku, koja se nikada nije pokazala i dokazala u borbi, a da istovremeno ima veoma povoljne ponude za oružje koje je dokazano, efikasno i pouzdano, i da to zanemari. Osim toga, u ovom slučaju i irački i kurdski borci su navikli na sistem kalašnjikov i ne bi im trebala nikakva dodatna obuka, da naprimer prihvate novu zastavinu jurišnu pušku. Isotvremeno za Hrvatsku jurišnu pušku, sa potpuno drugačijom konstrukcijom, drugačijim nišanima, potpuno drugačijom koncepcijom trebaće im dosta obuke i to u uslovima krvavog i bespoštednog rata, gde za obuku nema ni vremena ni prostora, a ni praktičnog opravdanja.

Slažem se da kod velikih trgovina politika igra značajnu ulogu, i upravo sam iz tog razloga postavio svoja prethodna pitanja.

Naglašavam, nisam pretenciozan i nemam nameru da ''navijam'' za zastavu ili bilo koga drugog, ali praktični razlozi sigurno ne opravdavaju uvođenje potpuno nove konstrukcije u naoružanje u jeku ratnih dejstava.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #113 on: February 25, 2015, 05:20:23 pm »

Red je dati priliku domaćem proizvođaču. Uz to ide i logistička potpora. Domaće je domaće. Vrijeme je da i Hrvatska dobije dobrog prozvođača streljačkog naoružanja i pripadajućeg streljiva. Sad je na prozvođaču da odgovori zahtijevima i isporuči solidnu pušku.  Nitko ne sumnja u Zastavine prozvode. To je renomirani stoljetni proizvođač naoružanja. Balkanski Mauser. 
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #114 on: February 25, 2015, 05:31:02 pm »

Da ne bude zabune, isto tako bi bilo posve normalno, da Vojska Srbije u naoružanje uvodi prije svega oružje iz Zastave, čak i kad bi bilo u pitanju oružje nove konstrukcije, a ne tako stare i provjerene kao što je to licenčna kopija AK-47. Svaki je početak težak. Osbno sam uvjeren da je firma HS tu da ostane i da se razvija i dalje.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #115 on: February 25, 2015, 08:05:54 pm »

Da ne bude zabune: u svojim prethodnim postovima uopšte nisam dovodio u pitanje uvođenje nove jurišne puše u Hrvatsku vojsku. To uopšte nije sporno, i sasvim je opravdano da Hrvatska oprema svoju svojsku oružjem i opremom koje je proizvedeno u Hrvatskoj.

Ja sam se nadovezao na postove i postovani članak gde se spominje eventualni izvoz i naoružavanje tim puškama Kurdskih i Iračkih boraca, koji se trenutno najžešće (i jedini) bore protiv IS. Ta odluka je po mom ubeđenu sporna i neopravdana.
Možda je to off topic, ali se tiče Hrvastke jurišne puške.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #116 on: February 25, 2015, 08:20:27 pm »

Jednog dana se puška mora dokazati u ratnim uvjetima. Po mom mišljenju puška mora biti jednostavna, laka za rukovanje i održavanje i pouzdana u radu. Mogu li to biti ove nove komplicirane puške sjajnih performansi? Ja to ne znam. Nisam je imao u ruci i sigurno je neću nikad imati. Pregazilo me vrime. Počeo sam s M48 i završio sa mađarskim kalašnjikovom. Imao sam ruski i zastavin. Najpouzdanija, najpreciznija i najbolja je bila mađarica. Najgori je ruski kalašnjikov. Grez i neprecizan. Zastavina puška je zahtijevna za održavanje i brzo rđa. Da brzo, munjevito bi bila bolja riječ. Ali je precizna i nema zastoja. Uz papovku to su bile puške koje sam dužio.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #117 on: February 25, 2015, 10:35:02 pm »

Mislim da u ovom trgovinama u Iraku znacajunu ulogu igra i provizija odredjenim "krugovima" u Iraku zaduzenim za nabavku.

Nabavka oruzja u Iraku je sarolika od Ak-47 i njenih derivata, M-21, M-16, M-4 pa preko HK G-36 itd
 pa do VHS.

Kada bi neka ozibljna drzava nabavljala oruzje nebi sigurno pravila ovaku sarolikost.

Sto se tice VHS-a sumljam da se radi o losoj pusci ali svakako bi trebalo da se dokaze u praksi da bi se "izbrusila". Samim tim sto je vec dosla do VHS-2 tj do druge verzije i to u relativno kratkom period govori da je dosta stvari doradjeno i popravljeno.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #118 on: February 26, 2015, 07:42:07 pm »

Ја ценим да "ХС Продукт" верује у своју пушку као квалитетну, поуздану, прецизну и релативно једноставну за било ког војника. Таквом су је отприлики представили. Такође, "ХС Продукт" је приватна фирма која нема дотацију држве ( за разлику од "Заставе" која би пропала истог секунда када би дотација престала). Фирма подршку државе али сама зарађује продајом својих производа. Нема дотација.

Хрватска војска је мала. Њој не треба пуно тих пушака. Двогодишња производња би задовољила све потребе и активне и резервне војске. Зато, колико год је важно да домаћа војска користи домаће оружје, за сваку приватну фирму је врло важно да опстане. "ХС Продукт" са овом пушком, макар била најбоља на свету не може опсатати (производа ВХС-а) уколико не нађу могућност извоза. И они то раде и ово је један од начина. Највероватније и уз помоћ државе, али, верујем и уз активан рад сопственог менаџмента. Највероватније су нудили пушку многима, па и Ирачанима и Курдима. Да би се пробио на тржишту нудиш понекад и испод цене. Ако се неварам цена по којој је Хрватска војска куповала пушку је била око 1200 евра (негде у овој теми смо "калкулисали" колико може да кошта). Овде су је дали вероватно и за мање паре. Можда и нису и можда су, например Американци, то финасирали (дајући паре Курдима, а ови плаћају "ХС Продукту"). У сваком случају ценим да су одлично урадили. Најбољи доказ квалитета могу добити управо у ратној употреби. Да ли је то за Курде најбоље решење је већ друго питање.

У сваком случају, након коришћења у Курдистану, односно у борби са ИСИЛ-ом, пушка ће се или прославити или "славно" пропасти. Иако се ради о слабије обученим борцима, ниже техничке културе, сигуран сам да су у ХС Поридукту свесни тог ризика, да верују у своју пушку и да желе да се покаже и провери у пракси. Ако успеју (пушка се покаже добром, борци је "заволе") имаће широко поље за њену даљу продају. Ако пак не успеју, њена производња и продаја само за Хрватску војску ионако не би била рентабилна и сумњам да би опстала њена производња. А ко рискира тај добија.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #119 on: February 27, 2015, 02:25:57 pm »

Vir: "Večernji list" Zagreb

VHS 2 ostao u konkurenciji s još četiri ponuditelja

HS Produktov VHS 2 u užem izboru za novu pušku francuske vojske


Hrvatske tvrtke (HS Produkt, Madlerd, Scam Marine, JLM Perković, Inkop, Olimp nautika, Šestan-Busch i Dok-ing) na izložbi naoružanja u Abu Dhabiju zastupa državna agencija Alan, a prema riječima direktora agencije Ivice Nekića, s ovogodišnjeg IDEXA dolaze izuzetno dobre vijesti jer je interes za hrvatsko naoružanje i vojnu opremu veliko. Računa se da je do sada ugovoreno poslova za više od 100 milijuna kuna.
  
Na pitanje, kakav je interes kupaca za novu “zvijezdu” hrvatske vojne industrije, jurišnu pušku VHS 2, karlovačkog HS Produkta, Ivica Nekić znakovito odgovara – “znatan”. U HS Produktu je počela serijska proizvodnja ove sofisticirane puške koja je cijenom dostigla njemački Heckler i Koch”, a prvih 10.000 komada prodano je Iraku.

Manju količinu kupio je i MORH, koji u planu ima zamijeniti 7000 VHS 1 pušaka “dvicom”. Na natječaju za novu pušku francuske vojske, VHS 2 se probila među pet ponuditelja (5 već otpalo).Osim već ugovorene prodaje pištolja, kaciga i opreme, očekuje se i narudžbe plovila hrvatskih proizvođača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 807a8510b0fef0a3af50c2dfbd561616.jpg (83.75 KB, 780x505 - viewed 158 times.)
« Last Edit: March 26, 2015, 02:52:30 pm by leut » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.