PALUBA
April 22, 2024, 08:17:00 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Iraku  (Read 357394 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1770 on: July 03, 2021, 10:15:36 am »

U Iraku prekidi struje zbog velike vrućine; mogući nemiri
IZVOR: BETA PETAK, 2.07.2021.

Bagdad -- Veliki prekid struje dogodio se danas u Iraku, gde je temperatura išla i iznad 48 stepeni celzijusa, a bez struje su ostali čak i bogati kvartovi Bagdada.

Pogođeni su milioni Iračana i povećan je strah da bi to moglo da izazove velike nemire. Iračka elektro mreža proizvodila je tek nešto više od 4.000 megavata, prema zvaničnim podacima jutros, znatno manje nego 12.000 do 17.000 megavata, koliko mreža proizvodi u proseku.

Do podneva proizvodnja se popela na 8.000 megavata. Prekidi struje posebno su pogodili Bagdad i južne provincije. U južnom gradu Basri, gde su ranije bili organizovani nasilni protesti zbog hroničnih nestašica struje i loše javne službe grupa demonstranata palila je gume i blokirala ulice na demonstracijama na kojima su tražili vraćanje struje. Ministarstvo za struju saopštilo je da su proteklih nedelja nepoznate grupe na severu Iraka sabotirale linije prenosa.

Lokalne televizije su prvo javile da je današnji prekid struje izazvan prekidom velike transmisione linije od 400 kilovolta između Bagdada i južne provincije Babilon. Ministarstvo nije potvrdilo taj incident. Isključenja struje se mogu dogoditi i kada iračka strujna mreža radi punim kapacitetom. Kvarovi u prenosnoj mreži i distribuciji takođe utiču na prekide, a njih mogu da izazovu i visoke temperature. Irački premijer Mustafa al Kadimi formirao je krizni štab koji će preduzeti mere za otklanjanje prekida, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Temperatura u Bagdadu pela se iznad 48 stepeni celzijusa poslednjih dana. Vlada je juče proglasila praznik u Bagdadu da ljudi ne bi morali da izlaze i dovode se u opasnost od toplotnog udara. Pumpe za vodu koje rade na struju zaustavile su se u mnogim kvartovima zbog čega je otežan i pristup vodi. Prekidi struje redovno podstaknu proteste u Iraku. Loše državne usluge i rasprostranjena korupcija su podstakli masovne antivladine demonstracije širom Iraka 2019. godine. Iran je ove nedelje prekinuo da isporučuje struju Iraku, koja je namirivala trećinu potrebe Iraka za strujom u glavnim letnjim mesecima. Irački ministar za struju Madžid Hantuš nedavno je podneo ostavku navodeći politički i narodni pritisak.

Glavna elektro-mreža u Iraku ima višesatne prekide tokom cele godine, ali se nestašice struje pogoršavaju tokom vrelih letnjih meseci kada temperature redovno dostižu 50 stepeni celzijusa i kada ne mogu bez rashlađivanja.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1771 on: July 03, 2021, 10:29:44 am »

Opasnost dolazi s neba
IZVOR: DW SUBOTA, 3.07.2021.

Najnoviji američki napad na položaje proiranskih militanata u Iraku i Siriji prvenstveno je bio usmeren na njihov arsenal dronova.

Napad ukazuje na važnu ulogu bespilotnih letelica u borbi za prevlast u tom regionu.

Jehia Rasol iz službe za odnose sa medijima iračke vojske, bio je ogorčen. Američki vazdušni napadi na položaje paravojnih snaga povezanih s Iranom na iračko-sirijskoj granici predstavljali su "kršenje suvereniteta" njegove zemlje, kako je rekao. Pri tome je ukazao da vlada u Bagdadu posebno jedno ne želi: da još više nego pre bude uvučena u sukob između Irana i SAD.

U Vašingtonu su pak bili suzdržani kada je reč o napadu. Radilo se o samoobrani, rekao je predstavnik odnosa sa javnošću Pentagona Džon Kirbi, opravdavajući američki napad. Mete su bili proiranski militanti. S njihovih položaja, kako je rekao, izvođeni su napadi dronovima na američke objekte u Iraku. Akciju je, rekao je Kirbi, naredio sam predsednik Džozef Bajden. Tačnije, Pentagon je za napade optužio dve grupe iračkih paravojnih jedinica koje podržava Iran, Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al-Šuhada. U napadu su očigledno poginula četiri pripadnika tih grupa.

Napadi Sjedinjenih Država još jednom pokazuju koliko važnu ulogu u sukobima igraju vojni dronovi, ne samo u iračko-sirijskoj pograničnoj regiji, već i na čitavom Bliskom istoku i u severnoj Africi.

Unosno tržište budućnosti

Globalno tržište vojnih dronova će u sledećih deset godina dostići vrednost oko 100 milijardi američkih dolara, navedeno je u studiji italijanskog Instituta za međunarodne političke studije (ISPI). Među glavnim akterima na tom tržištu, kako predviđa studija, naći će se zemlje Bliskog istoka. U toj regiji je vojni udeo kompletnog tržišta dronova već u 2019. godini dosegao 82 posto. Do sada su države u toj regiji - bez Izraela - investirale oko milijardu i po američkih dolara u ovo tržište. Prema centru za proučavanje dronova Bardo, glavni proizvođači vojnih dronova su SAD, Kina i Izrael.

Razvoj situacije na Bliskom istoku odražava globalni trend na međunarodnom planu, ističe u intervjuu za DW politikolog Federiko Borsari iz ISPI-ja. Interes za upotrebu dronova u vojne svrhe opšte je, ističe on, porastao, jer oni državama nude niz pogodnosti: "Oni su u poređenju s drugim vrstama oružja jeftini. Dugo se mogu zadržati u vazduhu. A kako oni nemaju posadu, takođe ne postoji rizik od smrti ili povreda. Zato se gubitak besposadne letelice ne može uporediti s gubitkom aviona", objašnjava Borsari.

Pored toga, kako je rekao, ratovi s bespilotnim letelicama mogu se na neki način učiniti nevidljivim i voditi na daljinu: "To države dovodi u iskušenje da negiraju upotrebu ovih uređaja", kaže italijanski stručnjak. "Uz njihovu pomoć je moguće sprovođenje tajnih operacija koje ne dospevaju u javnost."

Novi odnos snaga?

Dronovi su iz temelja promenili međunarodni odnos snaga, smatra istoričar i politikolog Džejms Rodžers s Danskog instituta za napredne studije (Danish Institute for Advanced Study). Upravo na Bliskom istoku, gde mnoge paravojne formacije upotrebljavaju dronove, ističe on, to je posebno vidljivo. "Skoro da postoji konsenzus da je Zapad na taktičkom nivou izgubio vazdušnu superiornost i da se suočava s pretnjom odozgo", rekao je Rodžers u razgovoru za DW.

Na početku su se dronovi i na Bliskom istoku uglavnom koristili za borbu protiv međunarodnog terorizma. Na primer, Egipat i Alžir su ih koristili protiv militanata "Islamske države". Prema studiji ISPI-ja, Egipat se u velikoj meri oslanjao na model Ving Long koji je kupio od Kine, dok je Alžir koristio letelice sopstvene proizvodnje, napravljene po uzoru na emiratske dronove Jabhon. Obe vrste dronova su bile opremljene oružjem, čija je upotreba koordinirana s operacijama kopnenih trupa.

Pomoću dronova i saveznika do političkog pritiska

Već neko vreme se sve više nedržavnih aktera oslanja na dronove.

"Islamska država" u početku je koristila dronove u fotografske i filmske svrhe, kako bi proizvela što atraktivniji propagandni materijal. Od 2017. godine, tehničari terorističke organizacije razvili su takozvanu "bespilotnu letelicu mudžahedina": modifikovani dron za vojne svrhe. "Takve letelice IS je, na primer, koristio u borbama oko Mosula", kaže Borsari.

Iran se takođe oslanja na delovanje bespilotnih letelica nedržavnih aktera, kada je u pitanju borba za prevlast i uticaj u toj regiji. Iran je, ističe Borsari, vrlo rano počeo proizvoditi dronove. Njihov razvoj započeo je u obliku prilično jednostavnih analognih bespilotnih letelica tokom rata protiv Iraka 1980-ih.

"Iran je prepoznao da dronovi mogu funkcionisati kao deo vazdušnih snaga ili ih čak delimično mogu i zameniti", rekao je Borsari.

Ovo je, objašnjava on, važno s obzirom na činjenicu da su iranske zračne snage dugo zaostajale za najnovijim dostignućima. Pored toga, proizvodnjom sosptvenih dronova, ističe Borsari, Teheran takođe zaobilazi negativne posledice sankcija Zapada za naoružavanje vojske. Iran, kako ističe Borsari, dronove regularno koristi samo u odbrambene svrhe na državnim granicama. "No, prepoznalo se da se pomoću njih može voditi politika - davanjem letelica nedržavnim saveznicima", kaže Borsari: "Kako je upotreba dronova relativno teško dokaziva, to je s iranske tačke gledišta prednost, posebno kada ih koriste njegovi saveznici. Na taj način se može izvršiti vojni, a time i politički pritisak".

U stvari, Iran je dokazao da uz pomoć svojih saveznika, poput libanskog Hezbolaha i delimično takođe islamističkog Hamasa u pojasu Gaze, daleko od sosptvenih državnih granica može razviti značajan preteći potencijal, na primer, protiv Izraela. I jemenski Huti, koje podržava Iran, u više navrata su izvodili napade na Saudijsku Arabiju, koja se pak na čelu međunarodne koalicije bori protiv njih - i koja se istovremeno s Iranom već dugo bori za političku i vojnu prevlast u toj regionu.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1772 on: July 06, 2021, 05:27:43 am »

Raketni napad kao poklon za "Dan nezavisnosti"
Novosti online 05. 07. 2021.

PETOG jula, dan posle praznika "Dana nezavisnosti" američka vojna baza Ajn al-Asad u iračkoj provinciji Anbar našla se pod raketnim napadom.

Prema početnom izveštaju portparola operacija "Inherent Resolve" pukovnika Vejna Marote, tri rakete su gađale teritoriju baze ne uzrokujući žrtve, samo materijalnu štetu. Prema izvorima bliskim militantima podržanim od Irana, na bazu Ajn al-Asad nisu pale tri, već osam raketa od 107 mm.

Pretpostavlja se da iza napada stoje grupe koje podržava Iran. Prošle godine su pojačali svoje operacije protiv američkih snaga kao odgovor na atentat na Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta iračkih Narodnih mobilizacionih jedinica i komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija.

Vazduhoplovna baza Ajn al-Asad, koja je ugostila američke trupe, više puta je bila meta u poslednjih nekoliko meseci. Poslednji takav napad dogodio se 20. juna. Napad je usledio dan nakon što je američki konvoj bio napadnut IED-om u provinciji Bagdad.

Eskalaciju između američkih snaga i frakcija u Iraku i Siriji koje podržava Iran, izazvali su vazdušni napadi SAD na iračke Narodne mobilizacione jedinice na iračko-sirijskoj granici 27. juna. Sledećeg dana raketna vatra otvorena je na američku vojnu bazu u blizini naftnog polja Omar u Deir ez Zoru. Iračke snage bezbednosti onemogućile su 2. jula raketni napad na američki kamp "Viktori" u Bagdadu. Poslednji napad usledio je usred izveštaja o novom napadu na američke snage u blizini naftnog polja Omar, koje je demantovao portparol američke vojske.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1773 on: July 06, 2021, 07:07:14 am »Oboren sumnjiv dron iznad američke ambasade


Amerikanci su protekle noći oborili sumnjivu bespilotnu letelicu iznad svoje ambasade u Bagdadu, saopštili su izvori bliski iračkim snagama bezbednosti.

Incident se dogodio nekoliko sati posle ispaljivanja raketa na bazu na zapadu Iraka gde su smešteni američki vojnici. U tom napadu nije bilo žrtava. Irački bezbednosni izvori naveli su jutros da je američki odbrambeni sistem C-RAM oborio tokom noći sumnjivu bespilotnu letelicu.

U Iraku se nalazi oko 2.500 američkih vojnika u sklopu medjunarodne koalicije protiv džihadista.

Od dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, 47 napada izvedeno je na konvoje iračke logistike medjunarodne vojne koalicije ili na baze u kojima su američki vojnici.

Američke snage napade pripisiju proiranskim grupama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1774 on: July 07, 2021, 07:44:04 am »Napad dronovima na američku bazu


Na aerodrom u Erbilu na severu Iraka u utorak je izvršen napad dronovima kojim je ciljana američka vojna postaja, saopštile su kurdske snage bezbednosti.

U američkom konzulatu i Iračkom Kurdistanu oglasile su se sirene, a nakon napada su suspendovani letovi, prenosi Rojters. U saopštenju Pentagona se navodi da eksplozije koje su izazvane tokom napada dronova nisu izazvele strukturalnu štetu, kao da nije bilo ni ranjenih ni poginulih.

Ovaj napad dogodio se samo dan posle raketnog napada na vazuhoplovnu bazu Ain al-Asad u kojoj su stacionirane američke snage i američka ambasada u Bagdadu.

Napadi na bazu Erbil dronovima sa eksplozivom izvršeni su i u aprilu, a česti su raketni napadi na američke vojne postaje u Iraku i na ambasadu SAD u Bagdadu.

Američka administracija za ove napade krivi šiitske pro-iranske frakcije koje dejstvuju u Iraku.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1775 on: July 08, 2021, 07:16:10 am »Bagdad: Raketama na ambasadu, američki PVO bio aktivan tokom noći


Tri rakete ispaljene prethodne noći prema američkoj ambasadi u Bagdadu, saopštila je rano jutros iračka vojska.

Taj, najnoviji napad dogodio se posle nekoliko pokušaja napada na objekte SAD u Iraku.

Američki odbrambeni sistem C-RAM bio je aktivan tokom noći, navela je iračka vojska i dodala da rakete nisu pogodile ambasadu, već su pale u njenoj blizini u takozvanoj zelenoj zoni Bagdada gde se nalaze ambasade, prenosi AFP.

U tom napadu nije bilo žrtava.

U sredu je ispaljeno 14 raketa prema američkoj vojnoj bazi na zapadu Iraka.

U Iraku se nalazi oko 2.500 američkih vojnika u sklopu međunarodne koalicije protiv džihadista. Od dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, nekoliko desetina napada izvedeno je na konvoje iračke logistike međunarodne vojne koalicije ili na baze u kojima su američki vojnici.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1776 on: July 08, 2021, 12:04:51 pm »Quote
Rockets fired at U.S. embassy in Baghdad's Green Zone

Two rockets were fired at the U.S. embassy inside Baghdad's Green Zone early on Thursday. Iraqi security officials said the embassy's defense system diverted one of the rockets, and the second rocket landed near the zone's perimeter. No group has so far claimed responsibility for the attacks


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1777 on: July 12, 2021, 01:22:53 pm »Quote
Destruction prevails in Mosul four years after ISIS defeat

Destruction is still visible in the Iraqi city of Mosul four years after the so-called Islamic State (ISIS) was defeated. ISIS controlled Mosul from June 2014 to July 2017, before the Iraqi forces took over after a nine-month battle.

The fiercest fighting took place in the old city, leaving buildings, including ancient churches and monasteries, in ruin.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1778 on: July 20, 2021, 05:08:13 am »

U Iraku uhvaćen član ISIS-a poznat kao „Guverner Bagdada“
SVET Autor: Anadolija 19. jul. 2021

Ministarstvo odbrane Iraka saopštilo je da je privedeno visokorangirano ime terorističke organizacije ISIS, poznato kao "Guverner Bagdada".

Jedinica za nacionalnu bezbednost, pri Vladi Iraka, izvela je akciju u tri provincije sa ciljem hvatanja takozvanog „Guvernera ISIS-a za Bagdad“, navodi se u saopštenju Medijske sigurnosne mreže. Navedeno je da je osoba koja je poznata kao jedno od vodećih imena ISIS-a, priznala da je usmeravala brojne terorističke napade na civile i bezbednosne snage, kao i da je pripremala napad u Bagdadu. Iako su vlasti Iraka 2017. godine proglasile pobedu nad teroristima ISIS-a, takozvane uspavane terorističke ćelije i dalje su aktivne u više iračkih periferija i predstavljaju stalnu sigurnosnu pretnju.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1779 on: July 20, 2021, 05:28:38 am »

Na pijaci eksplodirala bomba, najmanje 28 ljudi poginulo
Tanjug 19.07.2021.

Najmanje 28 osoba je poginulo, a više od 50 je povređeno danas u eksploziji na lokalnoj pijaci u iračkom gradu Sadr, istočno do prestonice Bagdada, saopštili su policija i neimenovani izvori iz jedne bolnice.

Među stradalima ima žena i dece, dodaju neimenovani izvori. Kako navode, pojedine radnje su izgorele u eksploziji, prenosi Rojters. Iračka državna novinska agencija javila je da je do eksplozije došlo zbog eksplozivne naprave. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Broj poginulih mogao da bude i veći jer ima povređenih koji su u kritičnom stanju. Istraga o napadu je u toku. Ovo je već treći put u poslednjih nekoliko meseci da se dogodila eksplozija u Sadru, u kome živi, uglavnom, šiitsko muslimansko stanovništvo.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1780 on: July 20, 2021, 05:33:43 am »

Novi bilans - u eksploziji na pijaci u Iraku poginulo 35 ljudi
tanjug 19. 07. 2021.

NAJMANJE 35 osoba je poginulo, a više od 60 je povređeno danas u samoubilačkom napadu na lokalnoj pijaci u iračkom gradu Sadr, istočno do prestonice Bagdada, saopštili su policija i neimenovani izvori iz jedne bolnice.

Među stradalima ima žena i dece, dodaju neimenovani izvori. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država. Kako navode neimenovani izvori, pojedine radnje su izgorele u eksploziji, prenosi Rojters. Iračka državna novinska agencija javila je da je do eksplozije došlo zbog eksplozivne naprave.

Ovo je već treći put u poslednjih nekoliko meseci da se dogodila eksplozija u Sadru, u kome živi, uglavnom, šiitsko muslimansko stanovništvo.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1781 on: July 23, 2021, 08:42:22 am »Očekuje kraj borbene vojne misije SAD u Iraku do kraja godine


Očekuje se da će SAD do kraja godine formalizirati kraj borbene vojne misije u Iraku.

Ipak, njihova uloga će ostati i biće usmeremna na obuku i savjetovanje iračkih snaga, izjavili su u četvrtak američki zvaničnici.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se usredsredie i na osposobljavanje iračkih snaga.

Najava, koja bi trebalo da usledi nakon što se predsednik Džo Bajden sedeće sedmice sastane sa svojim iračkim kolegom u Vašingtonu biće objavljena u politički osetljivo vreme za iračku vladu i na nju bi se moglo gledati kao na domaću pobedu u Bagdadu, prenosi Rojters.

"Ključna stvar koju ćete čuti kako se prenosi i mislim da je neverovatno važna, je da Bajdenova administracija želi da ostane u Iraku jer nas je iračka vlada pozvala i zatražila da to nastavimo", rekao je viši odbrambeni službenik, pod uslovom da ostane anoniman.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1782 on: July 25, 2021, 09:28:33 am »Irački premijer: Nisu nam više potrebni američki vojnici


Irački premijer Mustafa al-Kadimi izjavio je da njegovoj zemlji više nisu potrebni američki vojnici u borbi sa takozvanom Islamskom državom.

Ali formalni vremenski okvir za njihovo pregrupisanje zavisiće od predstojećih razgovora sa američkim zvaničnicima početkom naredne sedmice.

On je za agenciju AP rekao da će Irak i dalje tražiti od SAD pomoć u obuci i vojnim obaveštajnim podacima. Al Kadimi kasnije putuje u Vašington gde bi u ponedeljak trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, sa kojim će voditi četvrti krug strateških pregovora, navodi AP.

"Nema potrebe za bilo kakvim stranim trupama na iračkom tlu", rekao je irački zvaničnik i dodao da su iračke snage bezbednosti i vojska sposobni da odbrane zemlju bez koalicionih snaga na čelu sa SAD.

Al Kadimi je naveo da će eventualno povlačenje vojnika biti zasnovano na potrebama iračkih snaga, koje su prošle godine pokazale da mogu da izvode samostalne misije protiv Islamske države.

"Rat protiv ID i spremnost naših snaga zahteva poseban vremenski okvir, a to će zavisiti od pregovora koje ćemo voditi u Vašingtonu", dodao je al Kadimi.

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati, ali se nisu dogovorili oko vremenskog roka kada će ta tranzicija biti završena.

Na sutrašnjem sastanku u Beloj kući očekuje se da će Bajden i Al Kadimi precizirati vremenski okvir, verovatno do kraja godine.

Broj američkih vojnika u Iraku je oko 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsednik Donald Tramp.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1783 on: July 26, 2021, 10:01:58 am »Quote
Chris Hedges, who lost his job for warning about Iraq, reacts to disaster’s end

Chris Hedges, Pulitzer-Prize winning journalist and host of RT's On Contact, spoke out against the war in Iraq and lost his job at the New York Times for doing it. He tells us what happened, how, and reflects on 18 years of destruction brought on by the US invasion.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1784 on: July 27, 2021, 08:12:58 am »Amerika najavila povlačenje svoje vojske iz Iraka


Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ova odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promene u američkoj spoljnoj politici.

Još pre nego što je Bajden preuzeo predsedničku dužnost, glavni fokus SAD bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime, međutim američki predsednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika, prenosi AP.

Ova najava predsednika SAD usledila je posle odluke da se američke snage posle 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.

Američka vojna intervencija u Iraku i u Avganistanu koštala je puno novca i sprečila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocenjuje kao najveći dugoročni bezbednosni izazov, preneo je Tanjug.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom el Kadimijem Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom u trenutku kada su u toj zemlji sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 22 queries.