PALUBA
May 24, 2024, 03:40:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 ... 127   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Iraku  (Read 365991 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #645 on: June 30, 2014, 08:38:30 am »


ISIL proglasili Kalifat od Aleppa u Siriji do istočne iračke provincije Diyala na granici s Iranom


30.06.2014.


Ekstremistička teroristička organizacija ISIL (Islamska Država Irak i Levant) objavila je kako proglašava uspostavu svog projekta - Kalifata. Proglasili su Islamsku Državu koja se, prema njima, proteže od Aleppa u Siriji do iračke istočne provincije Diyala na granici s Iranom. Tom prigodom su promijenili i svoje ime iz ISIL u "IS" (Islamska Država).

Pozivaju lokalne sunitske skupine da stanu na njihovu stranu ističući kako je uspostava Kalifata "san svih Muslimana" i "nada svih džihadista". ISIL-ov lider, Abu Bakr al-Baghdadi, proglašen je za "kalifa" ove nove Islamske Države te je također prozvan "liderom svih Muslimana" (opširnije o novom "kalifu": Abu Bakr Al-Baghdadi želi zasjeniti Bin Ladena).

Ovo je prvi put od raspada Otomanskog Carstva 1923. da je proglašen kalif - što znači politički nasljednik proroka Muhameda. Odluka je donijeta nakon jučerašnjeg sastanka vijeća, ističe glasnogovornik ISIL-a, Abu Mohammed al-Adnani.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
No, ničega romantičnog nema u ovoj terminologiji - govorimo o ekstremističkoj skupini koja na brutalni način ubija sve one koje smatra nepodobnima ili hereticima, uključujući i Muslimane Šijite. Drugim riječima, svjedočimo uspostavi islamo-fašističke države koja nimalo ne skriva svoju zločinačku ideologiju.

ISIL su objavili nove granice te tvrde kako je Islamska Država legitimna država. Također tvrde kako svi Muslimani u svijetu sada moraju prisegnuti na odanost novom Kalifu al-Baghdadiu.

No, anti-teroristička, a mogli bismo reći i anti-fašistička, koalicija u regiji neće moći dopustiti da ovaj projekt postane neka nova stvarnost. Nadalje, sama činjenica da ISIL sada proglašavaju svoju "državu", pokazuje da su nervozni. Što je bilo s pričama da uskoro osvajaju Bagdad?

ISIL su iskoristili trenutak velikih problema u regiji, kako političkih tako i vojnih (destabilizacija Sirije), no čim se ta pitanja riješe mogu očekivati ujedinjeni otpor koji će biti znatno širi od Diyale do Aleppa, biti će vjerojatno od Irana do Alžira.

Za ovu uspostavu "Kalifata" uvelike je odgovorna američka vanjska politika. Njihovo slanje oružja i financija militantima u Siriju dovelo je do jačanja, ako ne i samog stvaranja, ISIL-a. Pojedini američki istaknuti zastupnici svjesni su ogromne opasnosti ovakve politike (vidi: Američki senator Rand Paul za CNN o situaciji u Iraku: "Mi smo naoružali ISIL u Siriji, borimo se rame uz rame s Al-Qaedom"), no trenutačna vlast se nimalo ne obazire na ova upozorenja te nastavljaju dalje istom taktikom. Štoviše, američki državni tajnik John Kerry za vrijeme posjete Saudijskoj Arabiji obećao je još veću pomoć sirijskim militantima tvrdeći kako će se "oni boriti protiv ISIL-a".

Ove izjave Johna Kerrya nemaju nikakve veze sa stvarnošću jer do sada je već jasno da američko oružje koje navodno ide "umjerenim pobunjenicima" završava u rukama ISIL-a te kako su ove skupine, kojih međusobno vežu ekstremističke ideje, zapravo u bliskom kontaktu i zajedničkom ratu protiv sirijske vojske.

Rezultat američkog "rata protiv terorizma"? Formiranje terorističke države
Svaki američki potez jačanja militanata u Siriji biti će dodatna podrška jučer proglašenom "Kalifatu", a isti će možda u neko dogledno vrijeme - možda tek kroz koju godinu - poslužiti SAD-u kao novi izgovor za invaziju na Bliskom Istoku kao što su i učinili u Afganistanu gdje su u to vrijeme bili na vlasti fundamentalisti (uvelike "stvoreni" američkom potporom za anti-sovjetske snage u Afganistanu 80-ih). Povijest se sada ponavlja u Siriji i u Iraku.

Svi su već čuli o brutalnosti ISIL-a, kako ubijaju civile, žene, djecu, nabijaju ljude na križ, odrubljuju im glave. Zanimljivo je kako su svi čuli za ovo tek zadnjih nekoliko dana, a ova zvjerstva se događaju već nekoliko godina u susjednoj Siriji, no to očito nije "prigodna vijest". No, imajući u vidu reputaciju ISIL-a, ako sutra Obama odluči vojno intervenirati, svijet će tu intervenciju pozdraviti kao akciju protiv islamo-fašizma, taj isti svijet niti će se pitati niti će znati kako je uopće došlo od stvaranja ISIL-a i čija im je politika omogućila aktualni instant povratak u Srednji vijek na velikom prostoru Iraka i Sirije.


izvor(i): CNN | Reuters | AP | RT | BBC ! advance


* Kalifat.jpg (69.41 KB, 660x427 - viewed 38 times.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #646 on: June 30, 2014, 09:29:23 am »

Quote

Pozivaju lokalne sunitske skupine da stanu na njihovu stranu ističući kako je uspostava Kalifata "san svih Muslimana" i "nada svih džihadista". ISIL-ov lider, Abu Bakr al-Baghdadi, proglašen je za "kalifa" ove nove Islamske Države te je također prozvan "liderom svih Muslimana".

Evo to je novi lider - Kalif. Baš me zanima kako će na kraju završiti (sećajući se Sadama i Gadafija) jer je ovaj američki
čovjek već duže vremena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Abu-Bakr-al-Baghdadi.jpg (32.43 KB, 500x413 - viewed 41 times.)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 676


« Reply #647 on: June 30, 2014, 12:26:49 pm »

zavrsit ce kako bude odgovaralo njegovim stvaraocima, u ovakvim uvjetima sumnjam da moze napraviti ista vise od proglasavanja kalifata
Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #648 on: June 30, 2014, 01:11:30 pm »

Sve su to Ameri zakuhali mnoštvom svojih loših poteza u zadnjih 10 godina, odnosno posljednjom invazijom kad su rušili Sadama 2003-e. Sve je to jako žalosno. Drago mi je da sam iz zemlje članice NATO-a jer je taj savez kao obrambeni pakt i balans snaga između nekadašnjeg SSSR-a i zapadnih država dobro koncipiran, no raspadom SSSR-a počeo je gubiti svoj smisao prvenstveno Američkim zloupotrebama tog saveza za svoje vlastite interese još u Iraku 1991-e. Ja sam i dalje za NATO, ali potrebno mu je restruktruriranje.

Mene moj prijatelj kritizira kada raspravljamo o toj prvoj ozbiljnoj NATO invaziji nakon raspada SSSR-a i završetka hladnog rata u Iraku 1991-e godine, on smatra da je zapadna koalicija učinila dobru stvar zato što je tobože "netko morao spriječiti Sadama u njegovim ludim nakanama", no to je greška ako se mene pita. To su bile unutrašnje stvari i međudržavnički problemi Arapskih država, a ne zapadne civilizacije. Jel Kuvajt , Iran ili neka druga Arapska država koja je bila u sukobu sa Sadamom bila član NATO-a ili neke druge zapadne alijanse pa da se zapad u to miješa ? nije...trebalo ih je pustiti da sami riješe svoje probleme kako znaju, "pa ko pobijedi pričat će" , samo naravno da se takvo viđenje stvari kosilo sa imperijalnom politikom krađe i kontrole nad naftnim poljima u tim područjima i onda je Sadam popio bombe.

Svojim mješanjem Ameri su uvijek stvorili 10 puta više problema i krvoprolića nego što bi to možda bilo da se oni nisu miješali. Da je Irak okupirao Kuvajt i sve one (po meni marionetske i šugave Arapske države) možda bi sad imali jednu jaku , bogatu i moćnu Arapsku državu koja bi u svijetu bila neka vrsta 4-og političkog i vojnog bloka (1. NATO, 2.Rusija, 3.Kina-Indija, 4. Jaka Arapska država) pa makar i pod diktaturom Sadama. On je barem znao i umio držat Irak pod kontrolom bez građanskog rata i krvoprolića koje sad traje već velik niz godina i valjda nikad neće ni stat, i za njegovo doba postojao je vojno jak i stabilan Irak sa ogromnim bogatstvima naftom što je naravno bila prijetnja sa neke zlobnike.

Umjesto toga, stvoreno je nekoliko marionetskih država koje su pod direktnom kontrolom Amerike kao što su Saudijska Arabija koja je izvor svjetskog terorizma i Kuvajt, i tu se jako dobro zna ko određuje pravila igre kad je nafta u pitanju.

Ali uvijek to bude bude ona stara "Divide et Impera" - "Zavadi pa vladaj" i nje se Ameri drže.

Ovo u Siriji isto sada, mislim to je katastrofa. Uništiti nekad ipak relativno normalnu i uređenu državu koju je posjećivalo puno turista i koja je koljevka svjetske civilizacije i povijesti stare par tisuća godina, naoružati fanatike i luđake koji svakom neistomišljeniku režu glave i masakriraju dijelove tijela i to nakon što su jako dobro znali što to znači pošto su već imali iskustva sa njima, jer su već ratovali sa njima da bi sad ponovo iskoristili iste metode pred zdravim očima ostatka svijeta ne znam već koji put to je naprosto nešto nevjerovatno u ovom današnjem svijetu. I na kraju onda tobože ispadne da su podržavali totalno krive ljude i da je zapravo Asad više-manje dobar momak i manje zlo, pogotovo sad nakon ovog zla u Iraku. Žalosno je jedino to što se toj vrsti Američke politike nitko ne suprotstavlja, nego je članice NATO-a po komandi Amera podržavaju i čak sudjeluju u ratovima koji nemaju veze sa Europom, umjesto da se tu koristi neka vrsa veta ili blokade bilo kakvih vojnih intervencija i ostalih gluposti koje Ameri često predlažu.

Ja bi reko da je svo ovo zlo koje se namješta na bliskom istoku i urušavanje Arapskih država i njenih lidera zapravo produkt cionističke osovine Amerika-Izrael - a NATO sa tim ne bi trebao imati veze.

Jer kad se bolje razmisli, što sve članice NATO-a izuzev Amerike i Velike Britanije dobivaju ? pa realno ništa.

A Amerikanci dobivaju martionetske vlade koje lako kontroliraju, a samim tim i države bogate onim danas još uvijek najbitnijim,a to je nafta.

A šta dobiva Izrael ? dobiva destabilizirane susjedne zemlje koje su trebale biti balans snaga u tom dijelu svijeta i koje su trebale spriječiti apsolutnu vojnu i političku dominaciju Izraela na prostoru Bliskog istoka...Irak razoren i oslabljen, Sirija razorena i oslabljena, Egipat podijeljen bez jedinstva , Palestinci bespomoćni i prepušteni sami sebi bez ijedne Islamske države koja je trenutno dovoljno jaka da im pomogne osim eventualno Irana koji je daleko.

Dakle Ameri i Izrael definitivno imaju najveću korist od svega ovog tamo. Bojim se da je ovim ratovima u Iraku i Siriji i svim nametnutim podijelama Izrael izgubio neprijatelje koji ga mogu ozbiljnije ugroziti i tako ga onesposobiti u daljnjim nakanama koje u budućnosti možda budu htjeli nametnuti drugim državama u regiji. Izrael ovime naprosto postaje vojna velesila u regiji koja nema premca. Sirijska vojska ovakva kakva je sad iscrpljena i dosta uništena zajedno sa unutarnjim podijelama stanovnika, miljuna izbjeglica itd naprosto nema ni teoretske šanse da u skorije vrijeme bude pandan Izraelu, ni u defanzivnom ni u ofanzivnom smislu.

Ameri i Izrael su definitivno jedno veliko zlo za cijeli Bliski istok, kad bolje razmislim čak bi reko da Izrael i Američki cionistički lobij tu vuče možda i najjače konce kad je u pitanju kreiranje Američke politike prema Bliskom istoku. Realno, kad počisti i skloni sve prijetnje od okolnih Arapskih država, onda bi se Izrael mogao posvetiti rasturanju Irana kao možda posljednje i najveće prijetnje što se tiče Islamskog svijeta. Zaleđe će im nakon toga biti čisto jer više neće imati prijetnju u susjedstvu koja ih može dovoljno ugroziti , a koja nije ili razorena ili pod kontrolom Američke politike preko tkz martionetskih izdajničkih država i vlada (Egipat, S.Arabija, Kuvajt) itd.

Europa bi prema globalnoj politici trebala imati isti pristup kao današnja moderna Njemačka. A to je da se ne mješa u druge države (koje se ne nalaze na Europskom kontinentu i nemaju direktne veze sa zbivanjima u Europi) i ne započinje invazije na njih. Trebalo bi osnovat neku vrstu Europskog NATO-a u kojem Ameri ne bi bili, a Amere bi trebalo izbaciti. Sve države tog novog Europskog NATO-a bi trebale drastično povećati vojne rashode i podići ukupnu vojnu moć Europe koja bi se onda mogla nositi sa 2 bloka zapadnim Američkim i istočnim Ruskim.


Čak bi i Francusku i UK trebalo izbaciti iz tog novog zamišljenog Europskog saveza. Jer su to također još uvijek imperijalne sile čija se politika često ne kosi sa Američkom izuzev toga što su njihove žrtve često neke druge države (JužnoAmeričke ili Afričke). Njemačku napraviti nuklearnom silom te rasporediti nuklearno oružje u sve države tog novog Europskog "NATO-a"  (Poljska, Švedska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Ukrajina itd itd itd ) i tako sačiniti jak balans snaga i pakt koji nitko ne bi smio napast. Smatram da ima ekonomske i tehnološke snage i kapacitete za tako nešto u Europi čak i bez Engleza, Francuza i Amera.

Naravno, svi znamo da se to valjda nikad neće dogoditi. Previše je tu izdajice i marioneta na čelima Europskih država da bi se skupila snaga za jedan takav kompromis i jedan jak uzdignut glas "protiv". Ali eto, ideja i ništa više.

Lijep pozdrav
« Last Edit: June 30, 2014, 01:25:01 pm by Bojnik » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #649 on: June 30, 2014, 08:02:03 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Irak dobio ruske borbene avione Su-25 za napad na militante
 
Datum objave:
30.06.2014

Iračke snage potisnule su militante iz Tikrita, rodnog grada Sadama Huserina, u najvećoj protuofenzivi od kada su sunitski militanti počeli zauzimati gradove na sjeveru Iraka. Irački avioni i tisuće vojnika znatno je napredovalo u najambicioznijoj operaciji iračkih snaga protiv pobunjenika koji žele uspostavu Islamske države Iraka i Levanta. Svjetski čelnici, zabrinuti zbog situacije u Iraku, u međuvremenu su pozvali na ubrzanje formiranja vlasti nakon izbora u travnju, upozorivši da se podijele ne mogu riješiti vojno.

"Snage sigurnosti napreduju iz različitih područja" oko Tikrita, rekao je general Qassem Atta novinarima. "U tijeku su sukobi." Svjedoci u samom gradu, u međuvremenu, izviještavaju o valovima zračnih udara u različitim područjima Tikrita te na Sadamovu palaču u gradu.

Iračke snage, tvrdi Atta, koordiniraju akcije sa nedavno pristiglim američkim vojnim savjetnicima. Također u nedjelju, irački vojnici potpomognuti kurdskim snagama nadiru prema selu Basheer, južno od Kirkuka koji je pao u ruke militanata tijekom njihove ofenzive, rekli su dužnosnici.

Udara vladinih snaga na Tikrit dolazi u trenutku isporuke prve serije borbenih aviona Su-25 za koje se očekuje da će biti operativni kroz nekoliko dana čime će se znatno dobiti na jačini udara po militantima.

Irački dužnosnik je rekao kako će na njima letjeti piloti iz doba Sadamovog režima. Su-25 je namjenjen za udar po zemaljskim ciljevima čime će se iračkim snagama na terenu olakšati ponovno preuzimanje okupiranih gradova. Maliki je u četvrtak objavio da je Bagdad kupio desetak aviona Suhoj od Rusije.* article-gallery-big-1404117795_791.jpg (68.76 KB, 800x480 - viewed 38 times.)
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #650 on: July 01, 2014, 10:04:54 am »

.....Udara vladinih snaga na Tikrit dolazi u trenutku isporuke prve serije borbenih aviona Su-25 za koje se očekuje da će biti operativni kroz nekoliko dana čime će se znatno dobiti na jačini udara po militantima.....

Ruski tehnicari su zatrazili 60 sati rada da dovedu avione do borbene gotovnosti. Nek budu i 72 sati, nije na odmet, ali to je sampionsko vreme dovodjenja do borbene gotovosti rasklopljeno transportiranog aviona.
Normalno, pomaze sto je u pitanju veoma jednostavan avion.

Irački dužnosnik je rekao kako će na njima letjeti piloti iz doba Sadamovog režima. Su-25 je namjenjen za udar po zemaljskim ciljevima čime će se iračkim snagama na terenu olakšati ponovno preuzimanje okupiranih gradova. Maliki je u četvrtak objavio da je Bagdad kupio desetak aviona Suhoj od Rusije.


Mislim da je izjava bila da imaju samo cetiri pilota koji mogu leteti na ovim avionima. Ipak je Sadamovo vreme bilo pre petnaestak godina, a piloti su bili bez treninga, tako da ce najverovatnie u pocetku leteti placenici, da bi kasnije sami iracani posle doobuke preuzeli letenje.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #651 on: July 01, 2014, 08:39:23 pm »

Vir. Defender hr
http://www.defender.hr/

Osoblje zaduženo za prihvat iračkih F-16 napustilo bazu Balad zbog sigurnosti

Datum objave:
01.07.2014

Nasilje u Iraku moglo bi odgoditi isporuku američkih borbenih aviona F-16 iračkoj vladi nakon što je osoblje zaduženo za izvršenje ugovornih obveza moralo biti evakuirano iz ključne zrakoplovne baze, priopćio je Pentagon. Premda SAD nastoji ubrzati isporuku oružja i streljiva iračkoj vladi koja se bori protiv sunitskih militanata, nesigurnost na terenu prijeti poremećaju planiranih priprema za prihvat aviona F-16, rekao je glasnogovornik pukovnik Steven Warren okupljenim novinarima.

Privatni podizvođači koji rade na programu F-16 u zrakoplovnoj bazi Balad, nedavno su se preselili na sigurnije mjesto u Bagdadu, zbog opasnosti od napredovanja sunitskih militanata.

"Oni više ne rade u Baladu. Dakle, to će imati utjecaja. Prerano je reći kakve će biti posljedice toga", rekao je Warren. Izjava je uslijedila nakon što je Irak dobio prvu isporuku borbenih aviona Suhoj Su-25 iz Rusije. "Iračka kupnja ruske vojne opreme ne utječe na iračku kupnju američke vojne opreme," rekao je Warren, dodavši: ". Nastavljamo s našim inozemnim vojnimg programom prodaje Iraku"

On je odbacio kritike od strane nekih iračkih čelnika da SAD namjerno odugovlače isporuku prijeko potrebnog oružja i zrakoplova, uključujući F-16.* article-gallery-big-1404201265_241.jpg (166.34 KB, 640x439 - viewed 33 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #652 on: July 01, 2014, 08:43:52 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Obama šalje dodatnih 200 vojnika u Irak zbog zaštite veleposlanstva

Datum objave:
01.07.2014

Američki predsjednik Barack Obama u pismu američkom Kongresu je objavio kako će u Irak poslati još 200 američkih vojnika koji će pojačati sigurnost u Veleposlanstva SAD-a i zračne luke u Bagdadu. Snage se šalju "u svrhu zaštite američkih građana i imovine, ako je potrebno, opremljeni su za borbu", rekao je Obama u pismu Kongresu koji bi trebao donijeti Rezoluciju. Ranije ovog mjeseca, Obama je objavio raspoređivanje 275 vojnika u zaštiti veleposlanstva.

Osim sigurnosti, ove postrojbe će osigurati "obavještajni nadzor i izviđanje", rekao je Obama. Predsjednik je također u procesu slanja 300 vojnih savjetnika koji bi trebali pomoći iračkoj vojsci u borbi protiv islamskih militanata koji su preuzeli veće gradove i prijete Bagdadu. Obama je rekao da će snage "ostati u Iraku dok nalaže sigurnosna situacija."

SAD je također poslao helikoptere i bespilotne letjelice zbog "jačanja sigurnosti na aerodromima i putnim pravcima", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. "Prisutnost tih dodatnih snaga pomoći će omogućiti veleposlanstvu nastavak ključne diplomatske misije i rada sa iračkim vlastima koje se suočavaju sa prijetnjama stvaranja islamske države u Iraku", rekao je Kirby.* article-gallery-big-1404200145_829.jpg (39.72 KB, 605x328 - viewed 23 times.)
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #653 on: July 02, 2014, 04:40:20 pm »


Irački ambasador u Washingtonu: "Ako nam SAD ne pomogne protiv ISIL-a okrećemo se Rusiji, Iranu i Siriji"


F. Vuković vrijeme objave: Srijeda - 02. 07. 2014
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Situacija po vlasti u Bagdadu u ovom trenutku svakako ne izgleda najbolje, no nije izgleda ni po Damask kada su 2012. militanti bili na korak do osvajanja glavnog grada - munjeviti napredak ISIL mogao bi se brzo slomiti kada se steknu konkretni politički i vojni uvjeti, a takav ishod mogao bi imati ogromne geopolitičke posljedice za regiju.

Upravo na tom tragu je i komentar iračkog ambasadora u SAD-u, Lukmana Failya, koji je američkim vlastima jasno poručio što mogu očekivati ukoliko još dugo nastave s ovom izuzetno opasnom politikom toleriranja ISIL-a. Konkretno, Faily je naglasio, prenosi LA Times, kako će se Irak "okrenuti Iranu, Rusiji i Siriji" za vojnu pomoć i oružje ukoliko Obamina administracija ne dostave što je nužno za borbu protiv terorističkog ISIL-a.

"Vrijeme nije na našoj strani, odugovlačenje samo pomaže teroristima", rekao je.

Jako je čudan stav Washingtona prema ovoj situaciji - američki predsjednik Obama je u svom prvom komentaru nakon eksplozije ISIL-ove ofenzive sugerirao kako bi američki zračni napadi mogli krenuti već kroz nekoliko dana. Od tog govora (vidi: Analiza: Obamin govor o situaciji u Iraku - sugerirao kako američki zračni napadi kreću već kroz nekoliko dana) je prošlo već 20 dana te sada situacija izgleda poprilično drugačije - izgleda kao da se SAD uopće ne planira uplitati unatoč činjenici da bi na temelju zajedničkih obrambenih ugovora s Bagdadom to morao učiniti.

Stječe se dojam kao da je nešto "zakočilo" Obaminu administraciju u pokretanju zračnih napada na ISIL, a nije teško pogoditi ni od kuda stižu te kočnice. Uz regionalne lidere, američke saveznike, koji nedvojbeno sudjeluju u financiranju i stvaranju ISIL-a, tu je i američka šizofrena vanjska politika koja se sada boji da bi slabljenje ISIL-a bilo jačanje Assada, što je točno, ali ta opsesija rušenjem vlasti u Damasku (što je SAD očito shvatio kao najveći izazov vlastite "izuzetnosti") mogla bi u konačnici Washington koštati jako skupo. Ako se Irak obrani bez američke pomoći, to je kraj američkih snova o pretvaranju Iraka u svoju bliskoistočnu koloniju.

Irak je od SAD-a kupio oružja u iznosu od 10 milijardi USD, ali lovci F-16 i Apache helikopteri nikako da stignu. Iz SAD-a tvrde kako prema ranijem planu ova isporuka stiže na jesen. Ne shvaćaju li u SAD-u da Bagdadu ovo oružje treba odmah, po mogućnosti već do kraja ovog tjedna, a ne na jesen (!). Priče o tome kako je nemoguće isporuku obaviti ranije padaju u vodu ovih dana - Rusija i Bjelorusija dostavile su Iraku lovce u gotovo 48 sati, a uskoro će dostaviti i još.

Činjenica da irački ambasador u Washingtonu poručuje kako će kupiti oružje od Irana je iznimno važan razvoj događaja - nemojmo zaboraviti da je svaka kupnja oružja od Teherana zabranjena zbog UN sankcija. Drugim riječima, Bagdad je spreman posve se "oteti kontroli", što je razumljivo, bilo bi suludo očekivati da će skrštenih ruku čekati teroriste da uhodaju u Bagdad.

Što nam ovo govori? Govori nam da će Irak uskoro postati ne samo bitka na terenu, između ISIL-a i iračkih snaga sigurnosti, već i arena velikog geopolitičkog sukoba. Danas na Zapadu pričaju kako je Irak "gotov", "pred raspadom", itd. Da li je zaista? Isti ti loši prognostičari tvrdili su prije dvije godine kako je Sirija gotova, kako će se formirati "Alawitska država" uz grad Latakiju te kako će Assad tamo uskoro pobjeći. To se događa kada analize ne prave analitičari, već okorjeli ideolozi.

Slično je i sada kada je riječ o Iraku - počelo je "navijanje" za raspad Iraka, ISIL-ov "kalifat" u kojem se odrubljuju glave kršćanima, šijitima i drugim "hereticima" nije nešto naročito na udaru medija, više i žešće su se zgražali nad tzv. "bombama-bačvama" nad Aleppom.

Bagdad ne blefira - 12 ruskih lovaca je u nedjelju stiglo. Bagdad je već u intenzivnom kontaktu s Damaskom i surađuje se u napadima na ISIL (vidi: Maliki priznao da je napade na zapadu izvela Sirija: "Pozdravljamo to, zajedno se borimo"). Iračke vlasti spremne su potpuno okrenuti svoju lojalnost. SAD ima još jako malo vremena, ili će već ovog tjedna udariti na ISIL ili se mogu nakon poraza u Siriji početi pripremati na još veći poraz u Iraku.

Izvor: http://www.advance.hr/

Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 676


« Reply #654 on: July 02, 2014, 07:02:03 pm »

nazalost njima kriza i rat najvise odgovaraju jer sto je vise sudionika na pozornici lakse ih je i nadzirati i upravljati s njima.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #655 on: July 02, 2014, 07:56:09 pm »

U irak je stigla nova pošiljka borbenih helikoptera, četri Mi-36 i tri Mi-28. Irak je naručuo 19kom Mi-28 i 24kom Mi-35. Isporuka će biti završana do 2016.godine.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

V Irak je prispela nova pošiljka bojnih helikopterjev – štirih Mi-35M in treh Mi-28N night hunter, ki so jih Rusi dostavili s transportnimi letali An-124 ruslan. Iraške letalske sile so od novembra 2013 dobile že več kot deset od skupaj 43 bojnih helikopterjev Mi-28NE (19) in Mi-35M (24) kolikor jih bodo prejeli do leta 2016.......* iraski-bojni-helikopter-Mi-35M--642x336.jpg (33.12 KB, 642x336 - viewed 36 times.)

* ruski-bojni-helikopter-Mi-28NE.jpg (169.29 KB, 900x608 - viewed 60 times.)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 676


« Reply #656 on: July 02, 2014, 08:33:18 pm »

bas me zanima kako ce se Mi-28 ponasati u borbi
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #657 on: July 02, 2014, 09:37:37 pm »

Pa koliko se sećam , skoro je neko postavio snimke dejstva ruskih brobenih helikoptera u Iraku.

Nego,...

Quote
Irački ambasador u Washingtonu: "Ako nam SAD ne pomogne protiv ISIL-a okrećemo se Rusiji, Iranu i Siriji"

Ako se ovo desi, onda amerikanci imaju dve mogućnosti: 1) da pljunu na ono što su uradili kroz ratove na tlu Iraka 1991. i 2003-2012. ili 2) da odmah pripremaju  operaciju "Pustinjska oluja 3", uz napomenu da to sigurno više neće biti oluja, već eventualno povetarac.

E, da, ima i treća opcija - mogu i da se udruže sa ISIL-om Grin.
Logged
babaroga
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 506« Reply #658 on: July 02, 2014, 10:21:49 pm »

Pa koliko se sećam , skoro je neko postavio snimke dejstva ruskih brobenih helikoptera u Iraku.

Nego,...

Quote
Irački ambasador u Washingtonu: "Ako nam SAD ne pomogne protiv ISIL-a okrećemo se Rusiji, Iranu i Siriji"

Ako se ovo desi, onda amerikanci imaju dve mogućnosti: 1) da pljunu na ono što su uradili kroz ratove na tlu Iraka 1991. i 2003-2012. ili 2) da odmah pripremaju  operaciju "Pustinjska oluja 3", uz napomenu da to sigurno više neće biti oluja, već eventualno povetarac.

E, da, ima i treća opcija - mogu i da se udruže sa ISIL-om Grin.

A ko kaze da ovo "trece" sto si napisao nije vec sprovedeno? Ne moze se tolika vojska i ljudsvo finansirati samo "fanatizmom", a mislim da ni Bill Gates sa svim njegovim milijardama ne bi mogao podneti troskove.
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 056


« Reply #659 on: July 02, 2014, 10:25:13 pm »

Ako promene stranu, bice prepucavanja sa svih strana. Pustinjska oluja 3,4,5 itd ne ginu. Ko ce u njima ucestvovati videce se. Mozda  Iracani medju sobom, sa ISIL...ko zna. A tek ko ce to naoruzavati boga pitaj.
Napravice haos i uvucice sebe u jos jedan rat. A rata im je preko glave.
Ne deluje mi kao pametna odluka u ovom trenutku (da menjaju stranu).
Sto bi Balasevic rekao "...samo da rata ne bude...".
Logged
Pages:  1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 ... 127   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.