PALUBA
June 13, 2024, 12:53:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 151   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 410500 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: November 26, 2008, 02:17:28 pm »

Uhapšeni agenti BND-a uskoro napuštaju Kosovo

26/11/2008
Berlin - Trojica Nemaca koji su u Prištini uhapšeni pod sumnjom da su kao agenti nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) bili počinioci napada na sedište Međunarodne civilne kancelarije, mogli bi već ove sedmice da se vrate u Nemačku, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung .

Kako se uz pozivanje na kosovske i nemačke bezbednosne krugove navodi u tekstu na internet stranici ovog lista, predstavnici Berlina i Prištine su juče pregovarali o "rešenju koje bi omogućilo da obe strane sačuvaju obraz".
Trojicu Nemaca, starih između 41 i 47 godina, kosovske vlasti su uhapsile pod optužbom da su bacili eksploziv na sedište međunarodne kancelarije u Prištini. Njima je određen istražni zatvor od 30 dana.

Izvor:Beta
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #16 on: November 26, 2008, 04:58:30 pm »

Ovo je dosta čudna situacija, koja ima mnogo dublju pozadinu nego što se čini. BND je aposlutno najjača strana obaveštajna služba na teritoriji Kosova, sa brojnošću koja nadmašuje i DGSE i SISMI-ja. Ovo ne treba da čudi, jer su Nemci događaje od 17. marta 2004. godine shvatili dosta lično i izvukli debele pouke. Isto tako, Nemcima je Kosovo interesantno jer su evropska država koja tamo investira i donira apsolutno najveću količinu novaca.

Međutim, nekoliko stvari mnogo bode oči. Prvo, uhapšeni su iskusni operativci, pa čak da je i BND stvarno krivac za ovaj događaj, oni sigurno ne bi bili agenti na terenu i to koji aktiviraju eksploziv (!). Druga stvar je još čudnija - kad padnu agenti stranih država na vašoj teritoriji nikada se ne pišti u pištaljku pre nego što se uspostave diplomatski kontakti. Ovde je rađeno sve suprotno. Ono što je ipak najzanimljivije je priča koja se provlači već neko vreme Beogradom, a to je da BND aktivno obaveštava naše službe o kosovskim mnogim pitanjima koja naše službe izuzetno zanimaju. Priča se takođe da je BND glavni krivac za hapšenja hirurga i pomoćnog osoblja u poslednjih mesec dana na teritoriji Kosova.

Inače, Hašim Tači je na ratnoj nozi sa BND-om posle izveštaja iz 2005. godine, u kojem su Tači, Haradinaj i Haliti poimence optuženi da su naručivali ubistva svojih neistomišljenika, a da su za to koristili usluge profesionalnih plaćenih ubica.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #17 on: November 26, 2008, 05:26:19 pm »

Taciju, Haradinaju i kompaniji istice rok trajanja, hvata ih panika, pa lupaju u sve serpe, to bi takodje mogao biti razlog? Wink
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #18 on: November 26, 2008, 06:04:08 pm »

Lično nisam siguran da im ističe vreme, iako bi mnogi zapadni političari to želeli da se desi koliko sutra. Ja ne vidim da bi neko od političara mogao da ih zameni, a da nije pod njihovom direktnom komandom. Indikativno je da je u igri ogromna količina novca, te se Tači i co. neće tek tako lako odreći svog uticaja u politici i ostalim tokovima od važnosti. Evropa i Amerika su se mnogo prevarile sa Tačijem i co., jer se ispostavilo da se radi o najobičnijem pitbulovima koji ne vide dalje od sopstvenog nosa, bez ikakvog osećaja za taktiku i politiku. Kad se pogleda unazad 6-7 godina, sve političke bitke koje smo mogli dobiti sa kosovskim političarima, mi smo dobili (iako se ni mi nismo mnogo trudili). Njih jednostavno ne zanima politika, već isključivo novac, te u toj činjenici i leži razlog političkih poraza. Ovaj poslednji oko EULEX-a je Tačiju izuzetno teško pao, što je pokazao svojim nepromišljenim reakcijama, a smatram da je ovo oko BND-a samo jedna od njih (iliti mazanje očiju javnosti da ne bi videli očigledan politički poraz).
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #19 on: November 26, 2008, 10:18:23 pm »

Novi obrt - izgleda da je Hašim Tači počeo da pere ruke od cele stvari:

Quote
Kosovska vlada tvrdi da ima čvrste dokaze da je jedan od uhapšenih Nemaca učestvovao u napadu na misiju Euleksa u Prištini. Na video-snimku se međutim ne vidi lice napadača. Tači ne isključuje „mogućnost manipulacije“.

Ceo tekst se može pročitati na Dojče Vele web sajtu na srpskom.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #20 on: November 27, 2008, 02:48:48 pm »

Tačiju se ruši kompletan plan, pošto Turci nisu potvrdili prištinsku verziju.

Quote
Analiza u specijalnoj turskoj laboratoriji odeće i opreme trojice Nemaca nije pokazala tragove eksploziva. Kosovski državni tužilac Feti Tunusliu nije impresioniran ovom vešću iz Istanbula, a ne uzbuđuje ga ni preterano što je slučaj opteretio kosovsko – nemačke odnose. Tunusliu kaže: „Potpuno smo svesni tog opterećenja. Ali, istraga je u toku i dok ne bude gotova ne može se ništa učiniti. Tek tada će biti donesena odluka da li zaključiti slučaj“.

Ceo tekst se može pročitati na Dojče Vele web sajtu na srpskom.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #21 on: November 28, 2008, 09:51:28 am »

 Nemačka priznala aktivnost BND-a na Kosovu

28.11.2008
Nemačka vlada je prvi put od izbijanja afere priznala da su trojica uhapšenih na Kosovu zaista nemački obaveštajci. Ipak posle sastanka parlamentarnog Odbora za nadzor rada tajnih službi više je pitanja nego odgovora.

Barem u jedno više nema nikakve sumnje."Oni su agenti BND-a. Naravno da su nam potrebna obaveštajna sredstva kako bismo došli do informacija od važnosti za sigurnost naših vojnika u misiji na Kosovu", pojasnio je nakon sednice predsednik parlamentarnog Odbora za nadzor rada tajnih službi, socijaldemokrata Tomas Operman. Ali, on nije želeo da iznese pojedinosti o konkretnim zadacima trojice agenata.


Oskudna saznanja

Inače saznanja su i nakon trosatnog zasedanja ostala prilično oskudna. "Iz opširnog izveštaja savezne Vlade i BND-a nismo mogli razabrati da su trojica Nemaca na bilo koji način upletena u napad na Kosovu", bilo je gotovo sve što je Operman mogao da izjavi brojnim novinarima.

Predstavnik stranke Levice Volfgang Nešković sastanak zbog toga smatra uzaludnim: "Sve što sam danas čuo mogla je da objavi i Vlada. Ovo je bila suvišna priredba. Stanje stvari je i dalje sasvim nejasno. Nijednu u javnosti iznesenu optužbu Odbor nije mogao da rasvetli."


Zahtev za hitno oslobađanje

Slične su ocene izneli i predstavnici Zelenih i Liberala. Zastupnici svih opozicionih stranaka zato od Vlade očekuju dodatne informacije o slučaju. Članovi Odbora su jedinstveni samo u zahtevu kosovskim vlastima da smesta puste uhapšene agente. "Trojica nemačkih državljana su već devet dana u zatvoru, a dokazi o njihovoj krivici nam nisu predočeni. To znači da se s njima postupa suprotno načelima pravne države i zato tražimo njihovo hitno oslobađanje", poručio je Operman. Ni on niti njegovi kolege nisu mogli da potvrde medijske dojave da će agenti BND-a možda već danas biti vraćeni u Nemačku, odnosno sprovedeni međunarodnom sucu.

Izvor:Deutsche Welle
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: November 28, 2008, 10:00:20 am »

"Kosovo je izgubilo"
 
28/11/2008
Predstavnici kosovskih institucija ostaju pri stavu da nijedan plan, koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i Ahtisarijevim planom, ne može biti primenljiv na Kosovu.

Kosovske institucije i građani nisu protiv raspoređivanja misije Euleks na Kosovu, ali ona mora raditi po kosovskim zakonima, izjavio je za naš radio portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri. Komentarišući sednicu Saveta bezbednosti na kojoj je jednoglasno podržan izveštaj i plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, Bećiri je naglasio da su kosovski čelnici jasno izneli svoj stav da se na Kosovu može primeniti samo onaj plan koji je u skladu sa Ustavom Kosova i Ahtisarijevim planom. “Istovremeno naše institucije su se obavezale da će sarađivati sa Euleksom, koji vide kao jedno telo Evropske unije, koje će pomoći u određenim segmentima jačanja reda, zakona i bezbednosti na Kosovu”, kazao je Bećiri.

Za građane Prištine odluka Saveta bezbednosti UN je uznemirujuća: “Jako je uznemirujuće ne samo za mene, nego i za celo Kosovo, jer je ovo povratak na 1999. godinu." “To je nesreća za nas, mislim da je Kosovo prodato.”

Ramuš Haradinaj, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova smatra da je sinoćnom sednicom Saveta bezbednosti, Kosovo izgubilo. “Dogodila se degradacija stanja na Kosovu”, kazao je Haradinaj i istakao da će se to sigurno odraziti i na bezbedonosni i na ekonomski aspekt na Kosovu.

Ban Ki Munov plan ne vodi podeli Kosova

Istovremeno, politički analitičar Ramuš Tahiri odbacuje pojedine ocene da plan Ban ki Muna vodi ka podeli Kosova, zato što sever Kosova ionako nije priznavao institucije Kosova. “Tamo će se sprovoditi zakoni UNMIK-a za određeno vreme, ali pod misijom Euleksa. Nastojaće da se za nekoliko meseci vide rezultati toga i da bude vladavina zakona, što je važno. Kasnije se nadaju da će se te strukture uklopiti u institucije Kosova i da će kasnije vladati zakoni Kosova, koji se i onako donose u saradnji sa Evropskom zajednicom”, naglašava Tahiri.


Izvor:Deutsche Welle
 
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: November 28, 2008, 03:11:30 pm »

Драгишић: "Армију републике косова" схватити озбиљно

28/11/2008
БЕОГРАД – Војни аналитичар Зоран Драгишић је оценио да појаву такозване Армије Републике Косова треба схватити озбиљно и с озбиром на то да на Косову постоје услови за настанак инцидената већих размера.

Приштински медији пренели су да је до сада непозната организација „Армија Републике Косово” преузела одговорност за напад на седиште Међународне цивилне канцеларије 14. новембра у Приштини.

„То су исти људи који су се некада звали Албанска национална армија (АНА) или Ослободилачка национална армија (ОНА). Промена назива је само маркетиншки трик. Те људе треба озбиљно схватити. Не треба их потценити јер су дорбо наоружани, имају дорба искуства из побуне против Србије”, казао је Драгишић агенцији Бета.

По његовим речима, на Косову постоје услови за настанак инцидента већих размера јер постоје политички фактори и капацитети - довољно наоружани и спремни људи да направе инциденте.

„Тренутно нема индикатора да ће се ситуација на Косову смиривати, поготово што се сад први пут излази у сусрет Београду што додатно нервира Албанце”, казао је Драгишић.

Драгишић је такође оценио да међународне снаге не би могле да спрече инциденте уколико би припадници Армије Републике Косова или неке друге организације одлучили да изазову већи оружани инцидент.

По његовим речима, показало се до сада да су међународне снаге доста неефикасне, јер су их Албанци сваки пут изненадили.

„Сваки пут кад Косову политички лоше крене,такви људи су спремни на насиље и узимају ново име како би се стекао утисак да се дешава и рађа нешто ново”, казао је Драгишићи додао да на Косову постоји више фактора који показују да се стање погоршава.

„Сада шест тачака није у складу са очекивањем Приштине, као ни то што су мислили да ће независност доћи лако с обзиром на признања великих земаља. Свесни су да у догледно време неће имати ни унутрашњу сувереност јер ће међународна заједница бити пристуна још дуго”, казао је он и додао да сада такође постоје и тензије међу лидерима и личних дневно политичких сукоба.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #24 on: November 28, 2008, 08:28:07 pm »

Међународне судије преузеле предмет тројице немаца

28/11/2008
ПРИШТИНА – Предмет тројице ухапшених Немаца, осумњичених да су бацили експлозивну направу у двориште зграде Међународне цивилне канцеларије у Приштини, преузеле су међународне судије и тужиоци, сазнаје агенција Бета.

Извори агенције Бета из Окружног суда у Приштини су навели да су предмет преузеле међународне судије и тужиоци који на основу жалби бранилаца осумњичених треба да одлуче хоће ли тројица држављана Немачке остати у притвору од 30 дана, како је раније одлучио тај суд, или ће бити ослобођени.

Председник Окружног суда у Приштини Антон Нокај је јуче новинарима изјавио да је затражио да предмет преузуму међународне судије и тужиоци који делују у оквиру Мисије УН на Косову.

Медији у Приштини су одмах по хапшењу јавили да се ради о три припадника Немачке савезне службе безбедности БНД, што је потврђено и у Берлину.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #25 on: December 03, 2008, 02:28:32 pm »

Страни медији:Приштина против Брисела

03/12/2008
БЕОГРАД – Неслагање Приштине да Еулекс буде распоређен према плану УН, протести организовани тим поводом и напад на седиште ЕУ, зашта су прво осумњичени немачки агенти, довели су до тензија између Приштине и Брисела, указују страни медији.

Берлински Тагешпигел, који сматра да „Европа касни”, јер се одлаже рапоређивање Еулекса, пише да су „незадовољни грађани против тог пројекта, јер верују да је помоћ из Брисела изговор да се земља стави под туторство”.

Лист оцењује да је напад на седиште ЕУ 14. новембра, за шта су најпре оптужена тројица сарадника Немачке обавештајне службе, још један доказ за постојање тензија између Европе и Косова.

За тај напад на ЕУ вероватно су одговорни националисти који у Унији виде непријатеља. Није увек било тако, јер су дуго косовски Албанци веровали да је Европа кумовала њиховој независности и сматрали да је европски план за време после тога, Ахтисаријев план, заправо нацрт за изградњу државе, наводи лист.

То што план даје ЕУ могућност да надгледа Косово, није сметало никоме. Међутим, тај план се неће остварити, пошто Србија не признаје независност Косова, а Русија уместо ње и даље блокира у Савету безбедности укидање управе УН, пише Тагешпигел.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #26 on: December 30, 2008, 07:15:21 pm »

30/12/2008
КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Младић, Никола Божовић (16) који је у инициденту у северној Митровици убоден ножем у слабину, оперисан је и његово стање је стабилно, изјавио је директор косовскомитровачке болнице Владимир Аџић.

Божовић, кога су око 16 сати напала два Албанца код моста на Ибру, убоден је ножем у слабину, након опрације је пребачен на одељење интензивне неге, казао је Аџић агенцији Бета.

У међувремену су на пријемно хируршко одељење доведене још две особе повређене у инцидентима који су избили након повређивања младића - једна са повредама главе, а друга леве потколенице.

Они су повреде задобили тупим повредама, а након збрињавања пуштени су на кућно лечење, казао је Аџић.

Узнемирени и револтирани инцидентом Срби су почели да се окупљају на више места по граду.

У насљу Три солитера чује се рафална паљба, код источног места, у близини Бошњачке махале запаљена је једна радња чији је власник Албанац и неколико возила је полупано.

КПС ухапсила је два Албанца који су бежали са места на коме је младић избоден, а код једног од њих пронађен је нож.

Главни мост на Ибру је затворен и на њему су припадници Кфора, а хеликпотер надлеће град.

Портапрол КПС Бесим Хоти је рекао је да је ситуација у граду мирна и напета, али да полиција даје све од себе да спречи даље немире.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #27 on: December 30, 2008, 07:33:00 pm »

30/12/2008
БЕОГРАД – Минстар за Косово и Метохију Горан Богдановић најоштрије је осудио данашње насиље у Косовској Митровици настало након инцидента у коме је ножем избоден младић српске националнсти.

„Овај последњи у низу напада на чланове српске заједнице унео је велики немир и страх међу српско и неалбанско становништво на Косову и Метохији”, рекао је Богдановић у изјави Бети.

Министарство за Косово и Метохију захтевало је тим поводом од свих надлежних институција и органа и представника међународне заједнице да учине све и примене сва расположива средства како би спречили овакве и сличине инциденте.

Од Мисије УН и Еулекса захтевамо да у складу са својим мандатом и овлашћењима адекватно реагују у циљу санкционисања и превенције других потенцијалних злочина, рекао је министар.

Срби су се због напада на младића окупили на више места у Косовској Митровици и у близини источног моста, код Бошњачке махале, запалили једну радњу чији је власник Албанац и разбили више аутомбила са КС таблицама.

У инцидентима након повређивања младића лакше су повређена још две особе.

Током вечери у насељу Три солитера чула се и рафална паљба, у гараду је засад све мирно али напето.

Извор:Тањуг

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: December 31, 2008, 11:07:11 am »

31/12/2008
КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Припадници Кфора повукли су се  у оклопним транспортерима испред насеља Три солитера у северном делу Косовске Митровице, али је један део војника и припадника Еулекс полиције остао на главном ибарском мосту.

Грађани северне Косовске Митровице разишли су се око 19 часова, а ситуација у граду је мирна, после нереда који су избили око 16 сати након рањавања дечака Николе Божовића (16) кога су два Албанца избола ножем у северном делу Митровице. Дечак је задобио убодну рану дубине око 10 сантиметара у меком ткиву на граници глутеалног и лумбалног предела и његово здравствено стање је, после лекарске интервенције, стабилно.

Две особе албанске националности су ухапшене под сумњом да су ножем изболе шеснестогодишњака, изјавио је Танјугу регионални портпарол Косовске полицијске службе Бесим Хоти.

Он је рекао да је код њих пронађен нож, којим је напад почињен и да се ради на утврђивању мотива овог инцидента.

Један косовски Албанац повређен је  из ватреног оружја,  у јужном делу Косовске Митровице у близини тамошњег стадиона. Хоти је у зијави Танјугу нагласио да се место где је Албанац повређен налази наспрам насеља Три солитера у северном делу Митровице где се у том тренутку чула појединачна и рафална паљба.

Хоти није могао да каже о каквим повредама се ради, сем да је повређени Албанац пребачен у Клинички центар у Приштини.

Заменика председника општине Косовска Митровица Љубишу Петровићу, око 16.45 сати, физички је напала група Албанаца, у близини источног моста у северном делу Митровице.

Петровић је у намери да стиша ситуацију покушао да разговара са Албанцима који су том приликом физички насрнули на њега и на његов аутомобил.

Срби револтирани данашњим инцидентом запалили су неколико локала у граду чији су корисници косовски Албанци, а полупано је и неколико возила са косовским регистарским ознакама.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: January 03, 2009, 12:04:47 pm »

03/01/2009
ГЊИЛАНЕ – У селу Горњи Ливоч код Гњилана непознате особе су ноћас пуцале на кућу Зорана Максимовића, пренео је он агенцији Танјуг.

Нико није повређен а у нападу је причињена материјална штета, казао је Максимовић, који је директор хуманитарне организације „Дечје срце”.

Он је навео да су од метака попуцала стакла на прозорима и оштећена улазна врата куће.
Меци су завршили и у стубовима на улазу куће.

Максимовић је пренео да је на његову кућу испаљено око 30 метака и да се напад догодио око два сата и 30 минута после поноћи.

Полиција је извршила увиђај и у току је истрага.

Ноћашњи напад на Максимовићеву кућу је четврти уназад неколико година, а у једном од тих напада страдао му је пас.

Извор:Тањуг
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 151   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.