PALUBA
June 16, 2024, 12:53:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101] 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 151   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 411782 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1500 on: April 02, 2022, 06:48:52 am »

Петак, 01.04.2022.
Биљана Радомировић

Сусрет са Кфором на Црнуши

Талас најава о томе да ће на вису изнад Митровице бити најмодерније утврђење КБС-а се слегао, али ова „забрањена зона” је и даље строго чувана и готово да нико не залази тамо

Косовска Митровица – Од еуфорије у јавности коју су прошле године подигли градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири и естаблишмент привремене косовске власти у Приштини због градње базе тзв. косовских безбедносних снага на вису Црнуши, на венцу Бајгорских планина, бар до сада, остала је само прашина. Мада се талас најава о томе да ће овде бити најмодерније опремљено утврђење КБС-а слегао, Црнуша, са више од 1.000 метара надморске висине, на први поглед је остала онаква каква је била још у доба када су ђаци митровичких школа ишли на гађање ћорцима, а доводили су их професори предвојничке обуке, и даље је „забрањена зона”, строго чувана и готово да нико од житеља из околине не залази тамо. А страх да би то место заиста могло да постане тачка са које би Приштина остварила своје претње, с обзиром на њен положај, није без основа.

Војно стрелиште, готово је исто као и онда када су ту, у дубодолини брда пуцали војници СФРЈ, касније Савезне Републике Србије, а од рата 1999. године сви, осим српске руке. Можда тек понеки Србин најпре у редовима косовске полиције, или пре напуштања КБС-а, који је по плану привремене централне косовске власти, али и по менторству западних сила, на путу да у догледно време прерасте у „војску Косова”. На стрелишту заједно са косовским полицајцима и припадницима КБС-а вежбају и, што одавно није тајна, и војници из састава Кфора, али и снаге Унмика.

Када је у марту прошле године Агим Бахтири аминовао одлуку одборника да се 190 хектара земљишта на Црнуши додели КБС-у за изградњу „најмодерније базе на Балкану”, то је многима звучало као да ће одатле из хеликоптерске флоте полетети можда чак и Х215, познат као „супер пума”, исти као они које је држава Србија већ купила. Исти онакав у саставу Кфора, којим смо се својевремено возили, а који лети брзином од 250 километра на час. Како кажу добри познаваоци овдашњих прилика иза Црнуше и идеје о бази стоје Американци и Немци, а говори се и да они то највећим делом финансирају. Логично, када се зна да је косовски буџет изузетно „танак” и да у потрази за послом, дневно и више десетина хиљада младих Албанаца напушта овај део Републике Србије.

Због свега тога, поново смо, по трећи пут, кренули пут венца Бајгорских планина, ка Црнуши, у нади да ћемо очас посла прећи оних километар и по колико треба од скретања са  магистралног пута Косовска Митровица – Приштина, из правца јужне Митровице. Ту у селу Кичић, где су изграђене огромне куће, терасе ограђене кованим гвожђем, а дворишта допола најскупљом циглом. У свакој авлији ружичњак, што до рата није било карактеристично за Албанце, у некој и отворени базен за купање...

Скрећемо лево, док река аута иде ка јужном делу. Пут нам, чини се познат, али... Упадосмо једном Албанцу у двориште где се дизао високи пламен. Палио је стрњику, али се на питање возача љубазно одазва и рече да је пут погрешан. Тек видимо да смо ишли оним путем где је „ексклузивни” ресторан, у којем Митровчани, и Албанци с југа, али и севера долазе на вечере, изводе „специјалне госте”. Поново назад, поново на магистралу, па на бензинску пумпу, али, без правог одговора, јер и питање није било на месту. Нисмо питали „где је стрелиште”, већ „куда за Црнушу”.

Некако се довијамо, јер сви путеви воде „право”. Сваки путељак до куће је асфалтиран, што додатно прави проблем, јер ако и мало скренете с главне маршруте, ако и једним точком одете „лево”, нисте на правом путу. Тек једна жена наиђе, занета својим мислима, натоварена кесама из продавнице. Нигде никог више. У једном моменту се указа камен „међаш”. Тако смо га назвали, ради лакше оријентације. Стижемо у Црнушу, указују се избледела слова на зарђалој табли написана на албанском, енглеском и српском – „стрелиште”.

Сумњамо да је цео овај крај покривен камерама, али крећемо даље. На полигону, где су зидане кућице налик на контејнере уочавамо особу која се пресвлачи. Иза неких комбија, мува се око десетак људи. Нигде, ни на видику онај багер, ровокопач који је био у мају прошле године. Одједном, из шуме к нама креће возило Кфора. Мимоилазимо се, а онда крећемо и ми за њима. Губимо их из вида. Каже ми човек, који је пристао да нас вози горе, да су Пољаци. И овај одлазак на Црнушу је до последњег момента био под знаком питања. Све иједан одговор је био „не смем”. Да, Албанце би прогласили за „шпијуне”, а новинарима је потребна дозвола на коју се чека месецима. Познато је да би захтев новинара шетао од Унмика, Еулекса, косовског министарства полиције, Кфора... И ко зна где би исти захтев завршио.

Мада, Кфор се својевремено званично оградио, рекавши да са изградњом базе на Црнуши „нема ништа”. Поново смо на стрелишту, и поново видимо само неколико возила налик белим комби-возилима или полицијским џиповима. Долина где треба да се гради је добро сакривена. А около, на венцу Бајгорских планина, одакле се путем који је изграђен после рата стиже на север Косова – у села која припадају општини Звечан, Лепосавић. База која је у плану да се гради, а где још ни ексер није закуцан, на само је 35 километара ваздушном линијом од Копаоника и на 65 од базе „Југ”.

Са самог врха Црнуше, тамо где су некада били телевизијски репетитори, који и даље стоје, а сада су репетитори за мобилну телефонију, као на длану се виде све општине на северу Косова – од Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока до Лепосавића. Дан туњав, киша само што није ударила. У делу где је „међаш” тек назиремо беле врхове Рогозне, под нама у измаглици северна Косовска Митровица, Звечанска тврђава, чувени димњак „Трепче”.

Воће пробехарало, ту под самом Црнушом. Да нисмо где јесмо, био би то видиковац какав се пожелети може. Стиже до нас и мирис паљевине. Крећемо назад, а онда као на филму. За нама она иста патрола Кфора, све време аблендује, с намером да станемо. Питање је да ли да идемо право магистралним путем, поред Православног гробља где је чак 90 одсто споменика порушено и даље ка Дудином кршу. Одустајемо од првобитне намере. Патрола Кфора све време је за нама. Пале и гасе светла... Скрећемо ка јужној Митровици. Одустајемо од првобитне намере, да идемо ка звечанској општини. Одустали су и припадници НАТО мисије. Нама је лакнуло, а шта је с њима даље било, скоро да нас није ни занимало.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #1501 on: April 27, 2022, 07:30:18 am »

Šta reče ovo Gutereš?  Wink Grin

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* UN-Kosovo.png (347.83 KB, 613x900 - viewed 13 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 187


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1502 on: May 12, 2022, 02:47:09 pm »

Kosovo i Metohija traže članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za Mir NATO organizacije.

Kratko ću probati da dam moje viđenje ove vesti.  Samo članstvo u obe organizacije ne donosi ništa senzacionalno jer u Partnerstvu za Mir se nalazi čak i Rusija, a Savet Evrope je organizacija koja ima ulogu "provođenja demokratskih tekovina Evrope " i usmerena je na minimum poštovanja demokratskih sprovođenja izbora  (da se narod pita i da nisu namešteni ) ,da postoji minimum sprovođenja razumnog suđenja u pravosuđu i da se radi na suzbijanju korupcije. 


No, ovaj zahtev može biti komplikovan jer on je namenjen isključivo međunarodno priznatim državama a ne delimično priznatim teritorijama.  Drugo jeste to što sama aplikacija krši sve dosadašnje sporazume  (rezoluciju 1244 SB, Briselski i Vašinktonski sporazum ) potpisane između Srbije, Međunarodne Zajednice i separatista sa KiM  (dakle ni jedan sporazum ne postoji između Srbije i "Kosova ",svi su potpisani sa različitim EU i Svetskim organizacijama kao posrednicima ). Što će ako isti budu primljeni dovesti do suspenzije svih sporazuma.  Znači Srbija bi vratila svu svoju ingerenciju na teritoriju celog KiM vojnim i civilnim putem. 

No,ni to ne treba gledati isključivo tako  (da sama aplikacija vodi u direktan sukob ). Prvo će definitivno uslediti povlačenje priznanja Kosova od strane još desetak država, pa će se sačekati odluke Saveta Evrope i NATO. Pa  ukoliko budu primljeni vrlo verovatno biće suspendovani svi ugovori potpisani do sada  (Briselski i Vašinktonski sporazum ) i država Srbija će korak po korak krenuti da vraća svoje sudstvo, svoju policiju  (jer "kosovska policija" gubi svrhu ) ,a nije isključeno ni vraćanje vojnog prisustva jer prisustvo NATO gubi svrhu  (jednim delom sami sebe eliminišu sa tog prostora jer se njihov mandat završava ako prime jedan deo KiM na kom žive albanci u partnerstvo za mir) . No i za sve ovo može da prođe dosta vremena i može sukcesivno da se suspenduje deo po deo, a i ne mora da se dođe do "krajnjeg koraka"(ulaska vojske Srbije na KiM) ako budu odbijeni iz članstva  (iz bilo kog razloga što je takođe vrlo moguće jer mnoge države bez obzira što mogu biti pod pritiskom definitivno neće glasati za to). Ali u ukupnom zbiru dovešće do vraćanja pregovora na gotovo nulu i moguće da će provokacije Albanaca biti veće tokom ove 2022.

Quote
СТРАЗБУР – У Савету Европе за Танјуг су потврдили да су примили захтев приштинских институција за пријем у чланство, али наводе да у овом тренутку не могу да предвиде даљу процедуру у конкретном случају.

„Можемо да потврдимо да је захтев за чланство примљен и да је прослеђен Комитету министара у складу са статутом Савета Европе”, стоји у саопштењу прослеђеном Танјугу из Стразбура.

Статут Савета Европе предвиђа да Комитет министра може у чланство позвати сваку европску државу за коју сматра да је „вољна и способна” да прихвати принципе „владавине права, људских права и основних слобода свих лица у њеној надлежности”, и да „искрено и ефикасно сарадњу у остваривању циљева Савета Европе на промоцији људских права, владавине права и демократије”.

Статут Савета Европе предвиђа да се одлука о чланству доноси двотрећинском већином у Комитету министара.

Истовремено, предвиђа се „У посебним случајевима” и могућност тзв. „придруженог чланства” где је придружена чланица заступљена само на нивоу Консултативне скупштине.

Савет Европе је међународна организација основана 1949. године да би  подржала људска права, демократију.

Седиште јој је у Стразбуру у Француској, а тренутно има 46 држава чланица, са око 675 милиона становника, а Србија је чланица  од 2003. године

За разлику од институција Европске уније које окупљају само 27 држава чланица Уније, Савет Европе је паневропско тело, али без могућности да доноси законе, али може да подстиче на  спровођење међународних споразума које су пописале државе чланице о различитим темама.

Савет Европе састављен је од Комитета министара, који чине министри спољних послова држава чланица, и Парламентарне скупштине састављене од чланова националних парламената сваке чланице.

Међу телима Савета Европе су и Европски суд за људска права и ГРЕКО, тело за борбу против корупције, које обавезују државе чланице на поступање у складу са принципима владавине права и демократије.

Izvor : Politika.rs

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #1503 on: July 31, 2022, 10:59:55 pm »

Trenutna brojnost i sastav KFOR-a na Kosovu i Metohiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kfor na KiM.jpg (147.09 KB, 1080x1534 - viewed 47 times.)
Logged
babaroga
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 506« Reply #1504 on: July 31, 2022, 11:10:43 pm »

Trenutna brojnost i sastav KFOR-a na Kosovu i Metohiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

znaci 3000+ "posmatracha navijacha"
Logged
dead1
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 560


« Reply #1505 on: August 05, 2022, 06:16:47 am »

Šta reče ovo Gutereš?  Wink Grin

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I zato se ne moze vejrovati SAD ni NATO (sto je u biti Americka marioneta).   Amerika kaze jedno a radi drugo.

(A sad huskaju rat u Kini - SAD ce biti smrt svih nas).
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1506 on: August 05, 2022, 01:51:39 pm »

Свака велика сила у светској историји се понашала исто као САД. Све оне, па и САД следе само своје интересе, тачније интересе политичко-економске  "елите" која води државу и не бирајући средства да то остваре. И увек се то "увијало" у обланду нечег прихватљивог и примамљивог као што је сада "демократија". Не треба се заваравати да ће друге велике силе које дођу уместо САД бити другачије.
Тек кад Свет буде једна "држава" тога неће бити. Е, а то ће бити, ако буде, за десетак хиљада година, ако човечанство опстане до тада.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #1507 on: September 08, 2022, 07:14:09 am »

Свака велика сила у светској историји се понашала исто као САД. Све оне, па и САД следе само своје интересе, тачније интересе политичко-економске  "елите" која води државу и не бирајући средства да то остваре. И увек се то "увијало" у обланду нечег прихватљивог и примамљивог као што је сада "демократија". Не треба се заваравати да ће друге велике силе које дођу уместо САД бити другачије.
Тек кад Свет буде једна "држава" тога неће бити. Е, а то ће бити, ако буде, за десетак хиљада година, ако човечанство опстане до тада.

Gledajuci kroz povijest sve velike sile ili carstva su se kad tad raspale iznutra, a rijetko napadima iz vana, da ih ne nabrajam. Tako ce kad tad biti i sa USA. Tko ce biti novi drzac batine da kao sto i oni, ameri, misle da uvodi red u Svijetu pokazat ce povijest.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1508 on: September 13, 2022, 07:40:28 pm »

Да, свака велесила се кад тад распадне, само понекад до тог тренутка прођу стотине година, па и више. Ето, на пример, стари Египат је био својевремено "светска сила". Потрајао је 2500 година...Стари Рим око 700. Британска империја (као доминантан сила) око 300
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #1509 on: September 14, 2022, 08:01:53 pm »

2500-700-300... tendencija opadanja. Samo razmisljam.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1510 on: September 14, 2022, 10:00:27 pm »

Па има резона. Технологија убрзава процесе... angel
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 326


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1511 on: November 01, 2022, 04:28:44 pm »

Kontraudar: Ako se Priština prijavi za Savet Evrope, ono što je u Vučićevoj fioci izlazi na svetlost dana

01.11.2022.

Novi pritisci na Srbiju neće ići samo iz pravca Strazbura i Saveta Evrope

Na pokušaje Prištine da uz pomoć zapadnih saveznika, “udarom” na članstvo u međunarodnim institucijama, zaokruži nezavisnost lažne države, Beograd neće sedeti skrštenih ruku.

Jedan od prvih odgovora mogao bi da bude aktiviranje novih povlačenja priznavanja tzv. Kosova, i to već od četvrtka, 3. novembra, ukoliko u Savetu Evrope bude pokrenuta procedura za prijem kvazitvorevine.

Naša strana u fioci ima note devet država koje su preinačile odluku o priznavanju tzv. Kosova koje u svakom trenutku može da obelodani, a “na čekanju” je i opsežna diplomatska akcija lobiranja za novim povlačenjima priznavanja, koja je bila zamrznuta nakon obavezivanja na moratorijum u Vašingtonskom sporazumu.

Novi pritisci na Srbiju neće ići samo iz pravca Strazbura i Saveta Evrope, već je izvesno da će se predsednik Aleksandar Vučić i u nemačkoj prestonici, na samitu u okviru Berlinskog procesa koji je tako planiran za 3. novembar, suočiti i sa otvorenim zahtevima za ubrzanim rešavanjem pitanja KiM i hitnog uvođenja sankcija Rusiji.

Članstvo samoproklamovanog Kosova u SE otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju predala zahtev za pristupanje toj instituciji, ali taj prvi pokušaj da ova tema bude “progurana” na dnevni red nije uspeo. Sada se sprema drugi, odnosno, da se na ovonedeljnoj sednici Komiteta ministara SE zvanično pokrene proces koji bi trebalo da kulminira prijemom lažne države Kosovo.

Navodno se čeka da Komitet napusti mađarski član, a dođe litvanski.

Prema informacijama, sutra bi trebalo da bude poznato da li će se Priština sa svojim saveznicima upustiti u ovu “opasnu avanturu”. Naime, tada se održava sastanak Biroa koji predlaže dnevni red za sednicu Komiteta ministara.

Šef diplomatije Ivica Dačić tvrdi da se na Srbiju i članice EU koje nisu priznale lažnu državu vrši pritisak da pomenutoj sednici i ne prisustvuju. Time bi se “odsutne” države “tiho” saglasile sa onim što je na dnevnom redu, a Dačić ukazuje da je ključno to što trenutno SE predsedava Irska, koja je tzv. Kosovu navodno i obećala da će pokrenuti proceduru za članstvo.

– Odnos snaga u SE je takav da odluka može i da prođe. Osnovna smetnja toj njihovoj želji je da se do sada nikada nije desilo da neka zemlja bude primljena bez konsenzusa i zato se na nas i na zemlje koje ne priznaju Kosovo vrši pritisak – objasnio je Dačić.

Inače, od 46 članica Saveta Evrope, nezavisnost Kosova priznalo je njih 34.

Učlanjenje u SE samo je deo paketa prištinskih planova kada je reč o međunarodnim institucijama i organizacijama. Prethodnih dana iz Prištine su najavljivali i kandidaturu za članstvo u EU, a stolica u Ujedinjenim nacijama odavno im je nedosanjani san, kojim bi zaokružili nezavisnost nelegalne države.

Dačić ne krije da Srbiju čeka “težak diplomatski hod”, ali i navodi da je Srbija promenila odnos snaga u UN kada je reč o broju zemalja koje priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Tako u Generalnoj skupštini UN, od 193 članice, Kosovo u ovom trenutku ne bi moglo da dobije više od 83 glasa, što je daleko ispod dvotrećinske većine potrebne da se legitimišu kao država na Ist Riveru. Pritom, odluka o članstvu u UN mora da prođe Savet bezbednosti i zato je za nas veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto.

I naš ambasador u Vašingtonu Marko Đurić kaže da Srbija neće prva kršiti moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, ali i da onog trenutka kada Priština zaista pokrene inicijative za prijem u SE, onda ono što se nalazi “u fioci” predsednika Vučića izlazi na svetlost dana, a i Srbija još jačim tempom nastavlja svoju aktivnost. On je naveo da je tokom prethodnog mandata Dačića na mestu šefa diplomatije i Nikole Selakovića između 20 i 26 država povuklo priznanje nezavisnosti KiM.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je sve što se dešava uoči 3. novembra deo nedobronamernog pohoda Zapada na nas:

– Isturaju nam se mogući rezultati ofanzive Prištine i njenih sponzora u SE, ne bi li nas demoralisali da odustanemo od naše borbe. Zapad uopšte ne haje za poštovanje međunarodnog prava i zato bi trebalo da se oslobodimo stega Vašingtonskog sporazuma i punom snagom da nastavimo da pozivamo druge zemlje da povuku priznavanje Kosova. Da im predočimo efikasnost našeg otpora, koji je legalan, nije provokativan i agresivan, već se samo borimo koristeći međunarodno pravo, principe i argumente.

Petković: Kurti istiskuje Srbiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da je Kurtijeva odluka o preregistraciji vozila protivpravna, nelegalna i nasilna, i poručio da međunarodna zajednica mora da reaguje. Za sada je Vašington poručio da je razočaran, a Brisel i dalje veruje da će doći do promene.

– Preregistracija vozila na tzv. RKS tablice je apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima iz 2011. i 2016. Ideja Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem. A njegov pravi cilj i naum je da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM, a krajnji cilj proterivanje našeg naroda.

Srpska lista, naveo je Petković, poručila je da će izricanje prve novčane kazne od 150 evra biti povod za reagovanje srpskog naroda.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 326


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1512 on: November 23, 2022, 02:39:47 pm »

Srbi sa Centralnog KosMeta na skupu Gračanici: Pružamo čvrstu podršku braći i sestrama na severu

23.11.2022.

Srbi koji žive na centralnom KosMetu danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se severa KosMeta, sa koga je poručeno da su srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Prisutnia se obratila predsednica opštine Gračanica LJiljana Šubarić koja je istakla da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na KosMetu, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluke da napuste sve institucije na severu je bila pravdena i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodm i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurti sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine, da Srba nema na KiM. Nikada Srbe nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikava život Srba na KiM, strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi,  pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Naš narod nikada nije trepeo niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", kazala je Šubarić

Šubarić je dodala da će se još odlučnije nastaviti sa zalaganjem za poštovanje ljduskih prava.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvsrtu podršku našoj braći  i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarić.

Direktorcia Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da današnji skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

"Dostra je bilo. Prestanite da vršite turturu nad našim predstavnicima i našim predsednikom. Prestanite sa socijalnim inžinjeringom. Tapiju na ovu zemlju imamo mi. Ona je upisana kod Boga. Ako tažite nešto čvršće nemojte da idete dalje uzmite u ruke Rezoluciju 1244, upravo je Srbija tu upisana kao vlasnik. Mi nismo ovde samo zbog tablica, vi (Priština) pred očima sveta sprovodirte egzistencijalni teror. Molim vas u ime svih nas ne pište nam u ličnim kartama Kosovar, mi nismo Kosovari, i ono kad kažu srpska manjina mi nismo manjina u svojoj državi. Nevolje nas i dalje stiskaju, te nevolje nas ujedinjuju, mi smo jedno. Poruku sa skupa  je da shvatite ozbiljno svi oni koji nas niste čuli dao sada, pretestaniti da vršite institucionalno, egzistencionalno i bilo koje drugo nasilje. Narod kad nešto shvati ne može mu se više ništa", poručila je Kostić.Učitelj u penziji LJubomir Maksimović poručio je danas sa skupa da je cilj okupljanja da Srbi pokažu onim koji su "umislili da su veliki silnici i prevršili svaku daru i meru".

"Mi Kosovci smo miran i trpljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Evo već 20 godina pokušavaju da nam oduzmu slobodu i čast i da nas oteraju. Što je najgore, dragi moji Kosovci,  to rade tako perfidnio da čitav svet pomisli da mi sami sebi želimo da ogrnaičimo slobodu i svoja prava. Mi u toj predstvi nećemo da učestvujemo", poručio je Maksimović.Maksimović je na kraju obraćanja posalo i reči podrške Srbima sa severa KosMeta.
"Mi smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova".Skup u Gračanici obezbeđivala je Kosovska policija.

Izvor


* skup.jpg (224.04 KB, 906x513 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 326


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1513 on: November 24, 2022, 02:41:02 pm »

Stefanović: Ako ne uvedemo sankcije Rusiji slabimo poziciju u odbrani Kosova

24.11.2022.

Ukoliko ne usaglasimo spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU) po pitanju sankcija Rusiji, moramo biti svesni da slabimo svoju poziciju u odbrani Kosova, izjavio je FoNetu predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović, ocenjujući da evropski partneri, "uz somotski pritisak", još imaju razumevanje za poziciju Beograda.

Stefanović je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije, ukazao da Beograd ima ogromnu odgovornost da pomogne srpskom narodu na Kosovu, ali da čuva mir i stabilnost, izbegavajući svaki sukob.

Njemu se čini da bi nasilje najviše odgovaralo onima koji pokušavaju da zacementiraju nezavisnost Kosova i pokušavaju da ga „oslobode“ svakog srpskog prisustva.

Sva odgovornost je na kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, „njegovom neodgovornom i iracionalnom ponašanju“, predočio je Stefanović, koji je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Prema njegovom mišljenju, Kurti krši sve postignute sporazume, krajnje jednostrano ih tumači ili primenjuje, pa su Srbi „ucenjivačkim delovanjem Prištine“ naterani da napuste kosovske institucije.

On se boji se da smo na pragu još jedne moguće eksalcije, nestabilnosti, nesigurnosti, možda i nasilja.

Zbog toga Srbija treba da deluje hladne glave, racionalno i u što bližem sadejstvu sa partnerima iz EU i Sjedinjenih Država, savetuje Stefanović, uveren da se bez njihove pomoći problem ne može rešiti.


Izbori na severu Kosova“suštinski su nepostojeći“

Izbori na severu Kosova, raspisani za 18. decembar, „suštinski su nepostojeći“, ocenio je on i objasnio da ne vidi kako mogu da se sprovedu.

U slučaju da se održe, ljudi koji bi na njima bili izabrani nemaju legitimitet, smatra Stefanović, koji misli i da zapadni partneri sve više uviđaju da se Kurti ponaša van svake kontrole i pravila.

U takvoj situaciji, kako je naglasio, još je važnije da Beograd ima adekvatan, ali hladnokrvan odgovor kojim se neće dozvoliti da se izgubi nijedan ljudski život zbog registarskih tablica.

Osim rešenja za tablice, koje bi trebalo prolongirati na duži rok, on podseća i na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

To su preduslovi da se Srbi vrate u institucije i da dođe do dogovora o sveobuhtavnom sporazumu koji bi pomogao, ne samo da se Srbija i Kosovo, već ceo region, izvuku iz kandži sukoba i mržnje, naveo je Stefanović.

On smatra da Srbija ispravno insistira na primeni onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, odnosno zahtevom da se reši „prethodno pitanje“ pre nego što bi se došlo do sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji kojim bi bila rešena sva otvorena pitanja.

Mora se jasno staviti do znanja da ne postoji politički subjekt koji bi priznao nezavisnost Kosova ili aktivno učešće u prihvatanju Kosova kao člana Ujedinjenih nacija (UN), poručio je Stefanović.


„Što smo duže u izolaciji, imamo status parije“

Osvrćući se na spoljnu politiku, on je naglasio da Srbija mora biti svesna da slabi svoju poziciju po pitanju Kosova, ukoliko ne usaglasi spoljnu politiku sa EU kada je reč o sankcijama Rusiji.

Što smo duže u izolaciji, imamo status parije i manje kapaciteta da branimo svoje legitimno viđenje, ustavni i nacionalni stav kada je reč o Kosovu kao delu Srbije, obrazložio je Stefanović.

Kako je podsetio, on je resornom skupštinskom odboru predao predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, očekujući konstruktivnu raspravu.

Ukoliko rezolucija ne bude prihvaćena, Stefanović najavljuje da će podneti predlog da ona bude stavljena na dnevni red plenarne sednice parlamenta.

Što duže čekamo sa tom teškom odlukom, koja treba da bude vođena interesima, a ne emocijama, to je veća šteta po Srbiju, upozorio je on i naglasio da ima dužnost, kao predstavnik opozicije koji vodi skupštinski Odbor za spoljne poslove, da se bori za državne i nacionalne interese.

Istovremeno, i da naše partijske razlike stavim po strani, jer njima u vođenju spoljne politike nema mesta, napomenuo je Stefanović, govoreći o razgovorima sa međunarodnim diplomatama.

Kada mu postave pitanje o uvođenju sankcija Rusiji, on iznese lični stav da je to trebalo da učinimo „prekjuče“, ali podseća da je to prerogativ izvršne vlasti.

Stefanović, međutim, vidi da postoji strpljenje kod evropskih partnera, uz neki somotski pritisak na izvršnu vlast i očekivanje da napravi neki zaokret i uvede sankcije.


Propagandna glasila ruske vlasti

Upitan o ruskim medijima koji se otvaraju u Srbiji, na šta su zamerke imale i poslanici Evropskog parlamenta, on je odgovorio da se portal o kojem je reč smatra propagandnim glasilom ruske vlasti.

Taj mediji nije ni potreban, jer Stefanović smatra da Srbija ima nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom koje su bolje, uspešnije i ubojitije celodnevno „glasilo ruske države“.

On misli i da Rusija koristi kosovski presedan kao obrazloženje za aneksiju istočne Ukrajine, pa bi se moglo postaviti pitanje da li bi radila protiv svojih interesa time što ne bi dozvolila članstvo Kosova u UN.

Kosovska aplikacija za članstvo u UN se neće pojaviti u dogledno vreme, jer se dnevni red Saveta bezbednosti UN, pa i u uslovima ovog rata, kako je napomenuo, uvek unapred formira dogovorom velikih sila.

Unapred se zna šta će biti na dnevnom redu i nikome neće pasti na pament da nešto stavi na dnevni red ako zna da će Rusija ili Kina uložiti veto. Rusija i Kina prate svoj interes i mi treba da pratimo svoj, zaključio je Stefanović.


Dveri: Stefanović ima podršku SNS?

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je danas potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

Izvor
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #1514 on: November 26, 2022, 06:43:06 pm »

Ми смо своје позиције ослабили и слабимо их постепеним пристајањем на све и свашта. При том све представљамо као неку велику победу иако смо сваким договором све ближи дефинитивном одустајању од КиМ.
Logged
Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101] 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 151   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.09 seconds with 22 queries.