PALUBA
May 22, 2024, 09:33:07 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... 150   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 403524 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 954« Reply #1530 on: December 17, 2022, 09:06:14 am »

@Džumba, slažem se sa time što si napisao, i sa @Mihinim postom.

Dodao bih još nešto: natalitet. Dok god nam je natalitet ovako nizak, teško možemo nešto ozbiljnije da učinimo na bilo kom polju, pa i na povratku Kosova. Da mogu, svakoj ženi koja rodi dao bih kao podršku države minimalnu platu i još po jednu za svako sledeće dete, naravno i pripadajući radni staž sve dok najmlađe dete ne napuni 18 godina. Tako bi žena koja rodi četvoro dece sada primala više od 160 000 dinara mesečno, samo da podiže decu. Siguran sam da bi rezultat na sledećem popisu bio znatno pozitivniji.
Ovo. Ovo je ceo problem. A nije problem od skora nego već decenijama, sama činjenica da do sada nije rešen nam govori da nema ni volje ni pameti da se reši.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 863« Reply #1531 on: December 17, 2022, 12:46:22 pm »

Mene zanima kakav će odgovor dati KFOR. Ne sumnjam da neće odobriti povratak "osoblja" Srbije na KiM, ali me interesuje obrazloženje. Bilo kakvo obrazloženje koje ne počinje sa "neosnMene zanima kakav će odgovor dati KFOR. Ne sumnjam da neće odobriti povratak "osoblja" Srbije na KiM, ali me interesuje obrazloženje. Bilo kakvo obrazloženje koje ne počinje sa "neosnovano" , "nema pravo" i sl., a pritom se poziva na UN R-1244, će dodatno potvrditi (kome je dodatna potvrda potrebna) da Srbija IMA PRAVO da vrati "osoblje" na KiM, ali da je eto iz nekih razloga (koji nemaju veze sa PRAVOM povratka, to sada neće biti odobreno).

Mislim, meni je to jasno, ali možda nije loše da dobijemo "takvu odbijenicu". Mada i tu postoje "tumačenja" ko to treba da odobri povratak "osoblja" Srbije KiM i na koji način.
« Last Edit: December 17, 2022, 12:55:44 pm by Kubovac » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #1532 on: December 17, 2022, 04:40:28 pm »

Одговориће команданта КФОР-а ће отприлике да нема потребе за враћањем до 1000 српских војника јер КФОР брине о свима и држи ситуацију под контролом.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 101


« Reply #1533 on: December 17, 2022, 07:02:10 pm »

Одговориће команданта КФОР-а ће отприлике да нема потребе за враћањем до 1000 српских војника јер КФОР брине о свима и држи ситуацију под контролом.

Neka, to se i očekuje ali je važno što smo konačno to tražili, da ostane zapisano...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 863« Reply #1534 on: December 17, 2022, 07:21:57 pm »

Одговориће команданта КФОР-а ће отприлике да нема потребе за враћањем до 1000 српских војника јер КФОР брине о свима и држи ситуацију под контролом.

Ja stvarno mislim da je KFOR sada u "nezgodnoj" situaciji. Uvek je postojala mogućnost da odbiju da prime pismeni zahtev. Ajde mail se može poslati i "protiv volje primaoca", ali nisu "morali" zaprimiti pismo u pisanom obliku i još se javno oglasiti da su zaprimili i da ga "razmatraju".

Kada je nešto "neosnovano" ili kada na nešto "nemaš pravo", svaki "organ" će ti sa "zadovoljstvom" odmah otpisati da ti se zahtev/molba/žalba, odbija "kao neosnovan".

Bilo kakva ćutnja (kupovina vremena) ili odgovor da "još razmatraju dopis", ili "ne treba, hvala, držimo sve pod kontrolom", ide u prilog tome da se indirektno potvrđuje da IMAMO pravo da vratimo "osoblje" na KiM, što znači da KiM nije nezavisno i da je KFOR toga svestan, jer radi na osnovu Rezolucije 1244 koje je još uvek na snazi i koja je potvrđena i "čuvenim" savetodavnim mišljenjem Suda pravde kome smo se onda obratili.

Dakle bilo kakav odgovor (čak i ćutanje) a koji znače odbijanje odobravanja povratka dela našeg "osoblja" na KiM, a koji nemaju veze sa PRAVOM povratka, je za nas koristan. Nadam se da će biti mudrih glava da to znaju i iskoristiti.

Naravno, možda ja malo "teram na našu vodenicu" (što je barem meni sasvim normalna stvar), ali mi se čini da je to zaista i tako.
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #1535 on: December 18, 2022, 12:46:48 am »


koliko sam ja slusao neke koji su u materiji, na osnovu ugovora potpisanih u kumanovu i rezolucije 1244 kfor se nigde nije postavljao za nekog ko je nadlezan da odlucuje o stavkama koje su potpisale strane potpisnice tih dokumenata u ovom slucaju to su srbija i predstavnici okupatora kosova i metohije,
sta vise svetske sile (ujedinjene nacije) su na osnovu preuzetih obaveza u tim papirima u obavezi da omoguce da se svi clanovi tih dokumenata sprovode pa i na silu ako je neophodno .
to sto je neko samovoljno kfor proizveo u nekog ko nesto odlucujuje umesto da kako je to predvidjeno onime za sta im je dat mandat a to je da sprovodi potpisano i garantovano od garanta tj svetske zajedince , natoa i sta ja znam ko je sve u tome ucestvovao
to je samo jos jedan primer krsenja najvisih pravno obavezujucih zakona na stetu srbije i srpskog naroda .

tzv siptarska vlast na delu privremeno okupirane teritorije republike srbije znamo dobro da nista ne radi bez naredjenja ili dozvole iz vasingtona , londona, berlina ili gde god se trenutno nalaze njihovi mentori, tj oni koji prakticno i vrse vlast na privremeno okupiranom delu teritorije srbije
 s obzirom da su isti doveli i kurtija a predhodno tacija i haradinaja kao i ove domace izdajnike AV i njegove satelite jasno je da ce oni uciniti sve da svoje ljude i zadrze na tim pozicijama sto duze.
dakle ako im bude trebala nestabilnost u regionu oni ce je vestacki i napraviti, ako im treba da AV bude i dalje na vlasti onda ce da mu obecaju da ce da mu dozvole da dovede nase vojnike na okupiranu teritoriju KiM , tako ce onda on u njegovim medijima ovde da bude predstavljen kao heroj , onda ce siptari da napadaju te ljude tamo po objektima gde borave ili na terenu kojim se krecu , pa ce nestabilnost (ratno stanje) da se jos vise produbi ali onda niko vise nece smeti da trazi da se vucic skida sa vlasti jer ... u ratu prestaju sve partije sa radom , nije to pristojno , nije ljudski itd itd , ovi njegovi puleni po tzv opozicionim ( podruznicama sns-a) strankama vec ce da formulisu svoje razloge kako opet njima odgovara ili kako njihovi mentori to predloze (citaj narede)...

tako da...ne bi ja odbacio ni jednu od mogucnosti , jer ko zna sta su nam neprijatelji sve spremili , moramo na sve da budemo spremni, znate ono komunjarsko (koji su ovu problematiku sa siptarima i napravili) "zivimo kao da ce vecno biti mir ali spremajmo se kao da ce sutra da pocne rat" ...
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 851


« Reply #1536 on: December 18, 2022, 01:33:16 am »
   Za povratak Srpskih bezbednosnih snaga na KiM na osnovu rezolucije 1244 potrebno je da komandant KFOR-a  to zatraži od predstavnika R Srbije. Klauzula je predviđena za slučaj da sami predstavnici KFOR-a budu životno ugroženi ili da usled eskalacije nemira ili sukoba ne budu u mogućnosti da sami kontrolišu bezbednost građana i imovine u zoni njihove odgovornosti. To se konkretno desilo 2004. ali čak ni tada nisu pozvali naše snage da im pomognu, tako da je iluzorno da će to sada ućiniti.

   Znajući ove detalje pismeni zahtev predstavnika Srbije komandantu KFOR-a je na taj način besmislen i nema pravnu težinu. Zato KFOR i ne odgovara. Potpisanim Kumanovskim sporazumom smo pristali na ovakve uslove gde je taj poziv jednosmeran. Znači tek AKO komandant KFOR-a zatraži, nikako drugačije. A on to neće nikada uraditi i priča je završena. Ovako ispada da sam sebe pozivaš kod nekoga u goste! A on ti se baš ne raduje... Sama priča je dosta zgodna za glasačko telo bez prednjih zuba i odumrlom sivom masom. Njima je ovo baš genijalan potez uz povećanje penzija i Novogodišnji džeparac mladima po 5.000 din.

   Pravi potez bi bio da su bespomoćni Srbi (ne bitno odakle i za koji tim navijaju) zarobili pripadnike ROSU i Kosovske policije u većem broju na severu Kosova i uslovili KFOR da ne može da interveniše bez prisustva Vojske Srbije ili MUP-a Srbije! Na primer...

   Možda ovo nekome bude korisno, u svakom slučaju ne može da šteti. A ono što nije štetno samim tim je korisno...

Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 296


« Reply #1537 on: December 18, 2022, 06:07:34 am »

У Кумановском споразуму нема ни речи о повратку српских снага на Косово и Метохију: https://kossev.info/wp-content/uploads/public/dokumenti/Kumanovski%20sporazum%20.pdf

То је део резолуције 1244, анекс 2, тачка 6: https://peacemaker.un.org/sites/peacemaker.un.org/files/990610_SCR1244%281999%29.pdf
Quote
6. After withdrawal, an agreed number of Yugoslav and Serbian personnel will be permitted to return to perform the following functions:
- Liaison with the international civil mission and the international security presence;
- Marking/clearing minefields;
- Maintaining a presence at Serb patrimonial sites;
- Maintaining a presence at key border crossings.

На крају се каже:

Quote
Notes
...
          -    Return of personnel for the four functions specified above will
               be under the supervision of the international security presence
               and will be limited to a small agreed number (hundreds, not
               thousands);
...

Према томе, уопште се не предвиђа повратак српских снага да би заводиле мир или заштитиле међународне снаге. Једине две основе по којима би српске снаге безбедности могле да дођу на КиМ је да одржавају присуство код српских споменика културе и на граничним прелазима.

Наравно да КФОР неће ово прихватити, мислим да циљ овог захтева и није да га КФОР прихвати - него да се о њему отвори расправа у Савету безбедности. Другим речима, одређена врста политичког притиска. Могуће је да се ради и о маневру повратка разговора о КиМ из ЕУ у УН.

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 101


« Reply #1538 on: December 18, 2022, 10:37:00 am »

@banebeograd, @micha, mislim da ste zahtev za povratak naših snaga na Kosovo bez potrebe preneli na unutrašnju političku scenu Srbije, uz epitete "domaći izdajnik" i slično.

Jedan od srpskih velikih problema je naše nejedinstvo, o čemu govori i ona poznata poslovica "Ne daj Bože..."

Mislim da situaciju, pa i taj zahtev, treba posmatrati u kontekstu istorije, gde nije uopšte važno ko je trenutno na kojoj funkciji u Srbiji ili kvazi državi Kosovu, nikako u kontekstu dnevne politike.

Lično, ubeđen sam da je pozitivno što smo taj zahtev podneli jer jednog dana (kada Kina bude vraćala Tajvan u okvire jedne države, na primer) može da bude jako bitan - dokazuje da se nismo odrekli Kosova.

U svemu je najvažnije da Srbija nikada, ni pod kakvim pritiscima ne sme da prizna tzv. državu Kosovo jer bi se time odrekla zauvek mogućnosti da ga jednog dana vrati.

Molim Vas da se zadržimo na nivou civilizovane diskusije. Iako radim i imam sve zube u obe vilice, nadam se i dosta preostale sive mase, penzioner sam i nalazim se uvređenim u ime svih ljudi koji te zube i sivu masu danas možda nemaju. Da podsetim, nisu oni uvek takvi bili, imali su više zuba i moždane mase, radili i gradili ovu zemlju i pošteno odradili svoj radni vek. Svakako nisu zaslužili da se danas o njima ovako govori, bez obzira za koga glasaju jer je to vrlo uvredljivo. Ako neko smatra da nisu više sposobni da shvate šta rade i za koga glasaju, o tome treba sprovesti široku javnu raspravu i doneti zakon kojim se tim ljudima to pravo oduzima. Do tada, jedan glas penzionera jednak je jednom glasu čoveka u srednjim godinama.

Unapred Vam se zahvaljujem na razumevanju i poštovanju moje molbe.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 101


« Reply #1539 on: December 18, 2022, 11:24:08 am »

"SRBIJA JE NA KOSOVU LEĐIMA UZA ZID" Švajcarski list o krizi u pokrajini: "Gotovo je s provizornim rešenjima: Beograd će dobiti ZSO, ne više od toga, Priština će izgubiti iluziju da kontroliše celu teritoriju"

„Zajednicu srpskih opština Vučić će dobiti, Brisel i Vašington su mu to obećali. Ali ne mnogo više od toga. Srbija je na Kosovu s leđima uza zid“, piše švajcarski „Noje cirher cajtung“.

Brisel i Vašington de fakto žele priznanje Kosova od strane Beograda, piše za ovaj švajcarski list novinar Andreas Ernst u tekstu pod naslovom „Srbija na Kosovu sa leđima uza zid“.

U članku se najpre podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će uputiti zahtev komandantu Kfora o povratku srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, jer je bezbednost srpske manjine dovedena u opasnost. Pritom se Vučić poziva na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, koja, kako se navodi u članku, „pod određenim uslovima dozvoljava povratak nekoliko stotina srpskih vojnika i policajaca na teritoriju Kosova“.

„Zahtev će naravno biti odbijen, jer bi naoružano srpsko prisustvo na Kosovu naišlo na žestok otpor države i društva. Osim toga, Kfor je upravo zato tamo, kako bi svim stanovnicima bila zagarantovana bezbednost. Pristanak bi bio kapitulacija pred tim zahtevom.

"Život u nekoj vrsti vanrendog stanja"

Dalje se navodi da je situacija na Kosovu sve samo ne normalna: da je na severu zemlje neka vrsta vanrednog stanja, da su glavni granični prelazi prema Srbiji blokirani barikadama i da ih nadziru naoružani civili. Zatvorene su škole, javne ustanove, kao i većina kafića i restorana.

Situacija je eskalirala, piše Noje cirher cajtung, nakon pokušaja Prištine početkom novembra da zabrani upotrebu srpskih registarskih tablica. Podseća se da su istog meseca srpski policajci napustili Policiju Kosova, a da su otkaze dali i sudije i gradonačelnici.

„Osim na graničnim prelazima, kosovska država je na severu jedva još prisutna. Specijalni izaslanici iz Brisela i Vašingtona obilaze Prištinu i Beograd, u pokušaju da smire situaciju. Ali to nije lako.“

Krivca za najnoviju eskalaciju nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok vidi u Beogradu, ali time nije sve u potpunosti razjašnjeno, ocenjuje švajcarski list i napominje: „Istina je da je Vučić nedavno ponovo izgubio prisebnost nazvavši Kurtija ’terorističkim ološem’. Ali to nije bio znak njegove snage. I Beograd i Priština osećaju da bi duga faza zamrzavanja konflikta uskoro mogla da se završi. Bliži se kraj prividno večnom provizornom rešenju. To uključuje i veliku srpsku laž da je Kosovo i dalje njen sastavni deo, ali to takođe uključuje i iluziju Prištine o suverenosti na celom Kosovu“, piše Noje cirher cajtung.

"Kurti provocira Srbe, nastupa kao legalista"

„Kako bi održao zamah političke dinamike, Kurti provocira kosovske Srbe tako što nastupa kao legalista i ponaša se kao da je sever Kosova deo zemlje kao i drugi. Najavljuje opštinske izbore na severu na kojima samo kosovski Albanci žele da učestvuju, da bi onda opet odustao od njih. Time podiže tenzije, a Berbokova ga uprkos tome hvali kao glas razuma.“

„Beograd pokušava da drži u šaci svoj poslednji zalog – stanovništvo na severu Kosova. Snažno podržava tamošnje Srbe i podiže nacionalističku retoriku. To takođe pojačava opšti osećaj krize i jača zapadne diplomate u nameri da nastave sa nemačko-francuskim pregovaračkim predlogom. To bi Vučića moglo da dovede nepovoljnu situaciju. Zajednicu srpskih opština će dobiti, Brisel i Vašington su mu to obećali. Ali ne mnogo više od toga. Srbija je na Kosovu s leđima uza zid“, zaključuje analizu švajcarski Noje cirher cajtung.

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/politika/svajcarski-list-o-krizi-na-kosovu/mgpqcvp
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 863« Reply #1540 on: December 18, 2022, 11:58:01 am »

Slažem se sa Borom Prodanićem i pozivam sve da spustimo tenzije, manemo se dnevne politike i "krezubih i sa pola sive mase" jer na kraju krajeva, valjda ovom zemljom vladaju najmudriji ili bi tako trebalo?

Dakle, moram reagovati na par stvari.

Prvo, ne mogu da verujem da pojedinci i to stručni pojedinci ne znaju koje zadatke "osoblje" Srbije treba da obavlja na KiM.

Pa evo da podsetimo:

Rezolucijom UN br. 1244, predviđen je povrastak jednog broja "osoblja SRJ i Srbije" koje će brojati "u stotinama, ne u hiljadama" za sledeće zadatke: obeležavanje i uklanjanje minskih polja, veza sa misijom KFOR, prisustvo na najznačajnijim graničnim prelazima SRJ i Albanije i Makedonije i prisustvo na najznačajnijim mestima srpske kulturne baštine.

Po Rezoluciji br. 1244, čak i nije predviđen "poziv" komandanda KFOR, već taj događaj prepušten "stranama - SRJ i Srbija i KFOR" da se dogovore i potpišu separatni sporazum.

Poziv komandanta KFOR odnosi se na slučaj da on želi, recimo iz razloga koje je Micha ovde naveo, dodatnu pomoć i asistenciju "osoblja SRJ i Srbije", a koja je van ove 4 funkcije po Rezoluciji 1244.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Takođe, nije baš najtačnije ni to da su "rokovi" povratka "osoblja SRJ i Srbije" "neograničeni". U Rezoluciji 1244, se kaže "parafraziram):

Nakon povlačenja vojnih i policijskih snaga SRJ i Srbije sa Kosova, ulaska snaga KFOR i preuzimanje odgovornosti za bezbednost na Kosovu, povratka izbeglih i raseljenih građana i izvršene demilitarizacije "OVK", jednom broju "osoblja SRJ i Srbije", koje će brojati "u stotinama, ne u hiljadama", biće dozvoljen povratak na Kosovu za obavljanje sledećih zadataka: obeležavanje i uklanjanje minskih polja, veza sa misijom KFOR, prisustvo na najznačajnijim graničnim prelazima SRJ i Albanije i Makedonije i prisustvo na najznačajnijim mestima srpske kulturne baštine.

Ovde naglašavam da se ne govori "biće razmotreno", nego "biće odobreno". Dakle, povratak dela "osoblja SRJ i Srbije" uopšte nije sporan niti stvar nečije odluke. Jedino pitanje je "kada"?

Ja sam naveo rokove koji su, doduše okvirno, navedeni u samoj Rezoluciji 1244. Imajući sve u vidu, već krajem 1999. godine se stekao "vremenski" uslov za potpisivanje separatnog sporazuma SRJ i SRbije i KFORA i povratak našeg osoblja dole, recimo tokom 2000. godine.

Svi smo imali prilike da vidimo i formiranje tzv. "Kosovskog odreda" početkom 2000. godine, koji jeste delom bio u službi propagande tadašnje vlasti SRJ, ali više izvora navodi da je tada iskazana spremnost za povratak tih jedinica, a na "smotri" te jedinice, kada je i "obznanjeno" da su "spremni za povratak", su bili i predstavnici UN-a, a iz misije UNMIK je potom stigao dopis da se još stvaraju "tehnički uslovi" za prijem "osoblja SRJ i SRbije" i predlažu termin decembar 2000. godine.

Znači, čekao se ishod izbora.


* Povratak vojske na KiM.jpg (50.26 KB, 720x239 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 863« Reply #1541 on: December 18, 2022, 02:16:52 pm »

Profesor Kreća: Rezolucija 1244 neoboriv argument Srbije u pregovorima o Kosovu

Profesor međunarodnog prava Milenko Kreća ocenio je da je u pregovorima o Kosovu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "neoboriv agrument" Srbije, a da su ključni argumenti i Povelja Ujedinjenih nacija, Rezolucija 1244 i Briselski i Vašingtonski sporazumi.

„Pravna pravila međunarodnog prava ne primenjuju se automatski, već podrazumevaju i odgovarajuću političku i diplomatsku aktivnost koju Srbija i njen predsednik kao glavni pregovarači preduzimaju, suprostavljajući pravila međunarodnog prava pragmatičnim interesima država koje zagovaraju nezvisnost Kosova“, rekao je Kreća za list Politika.

On je naveo i da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 2010. godine (da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo) „ne menja ništa iz dva razloga – formalnog i supstancijalnog“.

„Što se formalnog suda tiče, Međunarodni sud nije ovlašćen da vrši sudsku kontrolu akata Saveta bezbednosti, posebno odluka donetih na osnovu sedmog poglavlja Povelje. Sa supstancionalnog stanovišta, mišljenje Suda ne dotiče suštinu stvari, već predstavlja apstraktan odgovor, jednu sofističku konstrukciju“, naveo je Kreća.

Kreća, koji je obavljao funkcije ad hok sudije Međunarodnog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava i druge u međunarodnim telima, istakao je i da bi posledice priznavanja Kosova po Srbiju bile „višestruke“.

„Pre svega, to bi značilo odricanje od dela državne teritorije, lišavanje predmeta Rezolucije 1244, koja bi izgubila pravni smisao, kao i konvalidaciju ilegalnog proglašenja nezavisnosti, jer priznanje ima retroaktivno dejstvo, i oslobađanje odgovornosti kosovskih i stranih aktera na osnovu naknadnog pristanka Srbije kao oštećene strane“, istakao je Kreća.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 863« Reply #1542 on: December 18, 2022, 02:21:38 pm »

КФОР НА ЈАРИЊУ РАЗВУКАО БОДЉИКАВУ ЖИЦУ (ФОТО)

НА ЈАРИЊУ, као и у Лешку и околини јутрос је појачано присуство патрола Кфора.

Ту је неколико џипова са британским војницима који се распитују код локалних Срба да ли ће ићи данас на протест на прелазу Јариње, који су за 13 часова преко друштвених мрежа најавиле неке десничарске организације из Црне Горе, РС и Србије.

Срби из Лепосавића који већ осам дана стоје на барикадама због хапшења Дејана Пантића и других Срба са севера, ноћас су приметили премештање јединица Кфора из базе Нотинг Хил ка Јарињу.

"Више од 15 џипова "хамер" и неколико Кфорових камиона приметили смо ноћас на околним сеоским путевима, прича се и да су развукли бодљикаву жицу на неким местима", рекао је један од људи на барикадама.

Кфор се за сада о овоме није званично огласио. Они су у непосредној близини прелаза поставили бодљикаву жицу и барикаде.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 299792_viber-image-2022-12-18-12-35-03-379_iff.jpg (118.32 KB, 770x578 - viewed 3 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 296


« Reply #1543 on: December 18, 2022, 06:31:16 pm »

Profesor Kreća: Rezolucija 1244 neoboriv argument Srbije u pregovorima o Kosovu

Profesor međunarodnog prava Milenko Kreća ocenio je da je u pregovorima o Kosovu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "neoboriv agrument" Srbije, a da su ključni argumenti i Povelja Ujedinjenih nacija, Rezolucija 1244 i Briselski i Vašingtonski sporazumi.

Професор Крећа је у праву, али Резолуција 1244 и споразуми из Брисела и Вашингтона имају различиту тежину. Резолуција потврђује суверенитет, а споразуми из Брисела и Вашингтона се баве стварима које не доводе у питање суверенитет. Ово се посебно односи на Вашингтонски споразум, који није ни потписан између Србије и тзв. Косова.

Србија мора да избегне замку потписивања неких свеобухватних споразума и истраје на одбијању да призна Косово и дозволи пријем у Уједињене Нације. То са пријемом у УН и не зависи од Србије. Чак и када би Србија пристала на неку изјаву да се не противи пријему Косова, потребно је да то прихвате Кина и Русија. Међутим, изјава тог типа би се Србији на крају обила о главу.

Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #1544 on: December 18, 2022, 06:44:21 pm »

Samo da ne bude da je i "original" rezolucije 1244 ili Kumanovskog sporazuma negde "zagubljen" kao i Dejtonski sporazum .Eto nam ponovo širokog polja za raznorazna tumačenja izgubljena u prevodu...
« Last Edit: December 18, 2022, 07:06:05 pm by Milan (longtrip) » Logged
Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... 150   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.