Немачка се није противила уласку ДДР у УН, па је опет остварила уједињење.
Nije uporedivo. U obe države većinski živi isti narod, koji želi ujedinjenje. Srbija i "Kosovo" nisu u istoj situaciji.
Србија у овом тренутку има два далеко озбиљнија проблема него што је Косово и Метохија. Први је бела куга, комбинована са масовним одласком становништва. Други је да економске природе, Србија је и даље економски слаба за било шта. Ту треба додати и трећи проблем, а то је географска изолација државе.
Taj problem se neće rešiti "dizanjem" ruku od Kosova i Metohije.
Овако, ЕУ може да направи санитарни коридор око Србије и не треба јој никаква резолуција УН за то. Да се Србија претвори у виртуално острво - да ли Кина може да гарантује да ће кинеске инвестиције у потпуности заменити европске и америчке, а да ће Кина гарантовати ваздушни кородор за Србију и слободну пловидбу Дунавом?
Ovakav scenario, po mom mišljenju, nije realan. Zašto bi se Srbiji uvodile takve "sankcije" jer ne želi da prihvati ovaj predlog sporazuma? Nije logično. Ne ugrožavamo fizički nikoga, nismo uleteli sa vojskom i policijom, nema direktnog realnog nagoveštaja da smo mi realna pretnja bilo kome na Kosovu i Metohiji.
Sa druge strane, zamrzavanje EU puta je realnost. Dovoljno je da jedna država EU stavi veto i mi smo "ukočili".
Što se tiče investicija i njihovog "povlačenja", ne verujem u takav scenario. Svi su ovde došli da zarade i dok zarađuju neće ići nigde odavde. Pritom dobijaju subvencije (često nekorektno prema domaćim privrednicima) za svoje "investicije". Potrebno bi bilo da EU uvede visoke carinske stope na izvoz te robe iz Srbije u EU, pa da onda boravak tih firmi u Srbiji bude neisplativ. Nisam siguran da postoji saglasnost u samoj EU da se tako nešto primeni na Srbiji, barem ne zbog toga što ne želimo da prihvatimo "sporazum" sa "Kosovom" u kome ga de fakto priznajemo (bez formalnog priznanja).
U EU ne postoji jedinstvo oko priznanja "Kosova" i svaki ovakav vid pritiska na neku zemlju ( u ovom slučaju Srbiju), sutra može biti primenjen i na nekoj drugoj zemlji.
Možda sam nerealan, ali tako mislim. Srbija nije velika država i nije bitan svetski ni evropski "igrač". Ali Srbi jesu najveći narod na zapadnom Balkanu (ne računajući možda Grke) i imaju značajan uticaj na dešavanja u BiH, Crnoj Gori i naravno na "Kosovu" i takav pritisak na Srbiju bi mogao, čak bez ikakvog uticaja Srbije, destabilizovati region.
Sada EU i SAD plaču za "prosutim mlekom" 2008. godine i ne znaju kako da se izvuku iz situacije koju su sami stvorili. Od nas traže "amin" za svoje postupke i to ne treba dozvoliti. Treba da se vratimo poštovanju prava i važećih Rezolucija UN i kasnije potpisanih Sporazuma "dve strane".
To je rešenje. Nema na silu. Zapretiti svima koji misle primenjivati silu na Kosovu i Metohiji. Jedina "sila" na KiM je KFOR. Sve ostalo je plod nečije imaginacije i jednostranih nasilnih postupaka, koji su doveli do otvaranja Pandorine kutije u drugim delovima kontinenta.