PALUBA
March 04, 2024, 01:27:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 149   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 379443 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #1650 on: January 24, 2023, 12:41:15 pm »

@djordjebg, iako se sa dosta tvojih stavova slažem, povlačim se iz diskusije i neću ti više odgovarati. Razlog je što suviše mešaš politiku i to dnevnu u problem koji je iznad svih politika. Šta, kao, bila bi bolja situacija sa KiM da je neko drugi bio na vlasti? To implicira da AV vuče poteze (naravno, loše i pogrešne) što apsolutno ne odgovara istini, jer poteze vuče onaj ko je od KiM i napravio lažnu državu.

Dakle, nemoj više očekivati moj odgovor, bez ikakve ljutnje ili emocija - mislimo različito a nećemo jedan drugog ubediti, čemu onda da spamujemo ovaj forum? Misliću šta mislim, tako i ti - to je valjda demokratija (gle čuda, u ovoj zemlji ima demokratije barem na tom prizemnom, ličnom nivou).
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 394


« Reply #1651 on: January 24, 2023, 12:56:57 pm »

Citat Boro:"Ista stvar sa stranim investitorima bila je u Rusiji, pa su se gotovo svi potpuno povukli 15 dana nakon početka rata."
Na svicarskoj televiziji jedan ozbiljan komentator je rekao da su se u stvari iz Rusije povukle mahom americke firma ,a Evropske i Japan da su jos prisutne, rekao nekeoliko stotina . Kod sankcija je obratno. Dakle neme jedinstvenih stavova.
Mozda slucajnost ali skoro svi Srbi koje ovdje poznajem ne vole politiku sadasnjeg predsjednika, jer je malo ovako pa onda onako.
Meni se najbolje svidja opis srpske politike koju je prije neki dan rekao komentator na CH TV, da je ona razumom u Briselu a srcem u Moskvi. Nisam siguran do kada ce to moci???
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1652 on: January 24, 2023, 01:06:10 pm »

Boro, nema šta da se povlačiš, imaš alate pa reaguj.
Zadnji post korisnika djordjebg je obrisan zbog političke agitacije.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #1653 on: January 24, 2023, 01:10:33 pm »

"SKRIVENI MOTIV: ZAŠTO ZAPAD BAŠ SAD REŠAVA KOSOVO" Ugledni nemački list o raspletu odnosa Beograda i Prištine: "Otvoreni bokovi moraju biti zatvoreni na drugim mestima"

"Nemačka, Francuska, SAD i EU se uozbiljuju: Amerikanci i Evropljani žele da iskoriste svu svoju moć za rešavanje sukoba između Srbije i Kosova. Skriveni motiv: dok se demokratski svet država odupire ratu Moskve protiv Ukrajine, otvoreni bokovi moraju biti zatvoreni na drugim mestima, piše ugledni nemački "Frankfurter algemajne cajtung" o raspletu najveće krize na Balkanu.

Iz pera novinara Mihaela Martensa, dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, FAZ piše da je poslednja "ofanziva" došla kao posledica zaoštravanja situacije na severu pokrajine krajem 2022, koja je skoro dovela do oružanog sukoba.

- U Evropi, pretnje stabilnosti proizilaze ne samo iz tekuće svađe između Beograda i Prištine, koja se godinama rasplamsava u nepravilnim intervalima. Nedavno, u decembru 2022, krvavi sukob je izgledao opasno blizu. U sporu oko kontrole nad severom Kosova, podignute su barikade, raspoređeni vojnici, a izašle su trupe iz zemalja NATO stacioniranih na Kosovu. Iako je situacija razrešena, uzrok sukoba ostaje: uz podršku Rusije i Kine, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine i blokira prijem mlade države u međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija. De fakto, Beograd više ne kontroliše većinu Kosova i može samo da polaže pravo na vlast na severu Kosova, koji je gotovo isključivo naseljen Srbima.

Nemačko-nemački osnovni ugovor kao model?

Martens podseća da je Išingerov plan iz 2007. godine nalik modelu dve Nemačke, veoma sličan onome što predlaže novi plan za Kosovo - rešavanje praktičnih, a ne statusnih problema.

- U nadi da će uspeti da otklone uzroke sukoba, Nemačka, Francuska i EU su prošle godine donele rešenje koje već dugi niz godina proganja zapadne Vlade i ambasade u igrama simulacija.

Povezuje se sa imenom bivšeg vrhunskog nemačkog diplomate i šefa Minhenske bezbednosne konferencije Volfganga Išingera. U oktobru 2007. godine, u intervjuu za F.A.Z. on je dao ohrabrenje da se za model uzme nemačko-nemački osnovni ugovor iz 1972. kako bi se isključilo nerešivo i ipak postigao sporazum. Slično kao što su tada uradile DDR i Savezna Republika, Srbija i Kosovo ne bi trebalo da se priznaju de jure, već de facto, kako bi se uklonile osnove za sukobe.

Sa ovom idejom su u septembru 2022. godine na Balkan otputovali Jens Plotner, savetnik za spoljnu politiku kancelara Olafa Šolca, kao i njegov francuski kolega Emanuel Bon i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Prvo su koncept predstavili kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, a zatim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu. Vratili su se u petak, sada u pratnji balkanskog predstavnika Džoa Bajdena, Gabrijela Eskobara.

Priznanje pet zemalja uslov za ZSO?

Martens otkriva i da je za osnivanje ZSO Kurti kao uslov postavio priznanje Kosova od strane članica EU koje to do sada nisu učinile.

- Koliko možemo da saznamo iz Beograda, Prištine i drugih izvora, svako ko misli da je to izvodljivo mora biti veoma uveren. Od Aljbina Kurtija se traži da dozvoli formiranje mreže srpskih zajednica i enklava na Kosovu. Iako je čak i obavezan da to učini odlukom Ustavnog suda Kosova, on iz raznih razloga tvrdoglavo odbija da dozvoli spajanje.

Kurti je, po svemu sudeći, postavio preduslov zapadnim posrednikima: da bi prihvatio njihovo predloženo rešenje, bila mu je potrebna garancija da će pet država EU koje još nisu priznale Kosovo, to učiniti kasnije. Ovo treba da bude uključeno u plan rešenja, piše FAZ.

Kvintet iz Španije, Grčke, Slovačke, Rumunije i Kipra ne priznaje Kosovo iz domaćih razloga. U slučaju Atine, a možda i Madrida, promena kursa se čini zamislivom. Na drugom kraju spektra je Kipar. Odatle se čuje da oni neće priznati Kosovo s obzirom na podelu sopstvene zemlje čak i ako to učini Srbija. Ali čak i da ovo nije poslednja reč, evropski posrednici ne mogu da govore u ime zemalja "nepriznavatelja," a najmanje u vidu garancija. Kurtiju je rečeno da se može učiniti sve da se pet država ubedi da promene mišljenje.

Prodavci praznih ruku

Nemački list napominje i da je EU više puta ubijala evropske nade i ambicije zemljama zapadnobalkanskog regiona.

- Odbijanje da se prihvati evropski predlog uz poljubac u ruku nije iznenađujuće. I u Prištini i u Beogradu na posrednike se gleda kao na putujuće prodavce praznih ruku. Oni ne mogu ponuditi izglede za članstvo u EU - cilj koji je nekada oslobodio značajnu reformsku energiju u regionu. Slučaj Severne Makedonije je nezaboravan na Balkanu. Iako je država čak promenila ime da bi rešila spor sa Grčkom i krenula napred ka EU, danas je blokira Bugarska.

Region sumnja da uvek postoji neka država EU koja daje palac kada je u pitanju prijem novih članica. Kosovo to doživljava sa relativno bezazlenom željom za članstvom u Savetu Evrope, gde su mnoge prepreke stavljene na put državi, koja je uprkos svim svojim nedostacima funkcionalna demokratija sa mirnim promenama vlasti i medijima koji su kritični prema vlasti. U uveravanja da je rat u Ukrajini promenio sve u regionu - ne veruju.

Vučić se nikada nije odrekao cilja članstva u EU. On želi da zadrži atraktivno zvučeći status kandidata za ulazak u EU koji Srbija ima od 2012. godine. Međutim, godinama je u više navrata negativno (i u malim krugovima potpuno sarkastično) govorio o realizmu politike proširenja EU. U govoru u Beogradu u oktobru 2018: „Da li zaista mislite da je nekoga briga?“ upitao je zapadnu publiku tokom nastupa na regionalnoj bezbednosnoj konferenciji u cilju mogućeg otvaranja novih poglavlja u pregovorima o pristupanju EU. Čak se i moji ministri u prostoriji smeju tome“, podsmevao se Vučić. „Da li zaista mislite da je to novost za ljude ovde? Ne, to ne bi bio slučaj. Jer niko ne zna šta će se desiti posle toga.”

Lokacija je zgodna za Vučića
„Evropska perspektiva“ je mnogo manje privlačna na Balkanu nego što ljudi misle u Briselu, pošto niko zaista ne zna šta ona znači posle prekretnice koja se doživljava samo kao retorička. Kurti je rekao da je čuo od zapadnih posrednika: „Nije dovoljno biti dobar čovek i biti u pravu. Moraš biti i dobar timski igrač.” Ali izgleda da on ne veruje timu. Neki žele da znaju da Kurtiju nije neophodno svih pet nedostajućih priznanja - ako Grčka i Španija pokrenu lavinu po tom pitanju, to bi bilo dovoljno da se nešto pokaže.

Za Vučića je situacija sasvim komforna. Dokle god se Kurti predstavlja kao neko ko kvari igru, on može da se pretvara da se slaže sa predlogom. Ali, prema Beogradu, Vučić takođe neće ulagati politički kapital u projekat čiji zagovornici ne mogu ubedljivo da mu objasne šta time dobija, navodi FAZ.

Izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #1654 on: January 24, 2023, 02:38:13 pm »

Ovde se u stavovima i razmišljanjima često zaboravlja druga strana medalje. Ta klešta u kojima se Srbija nalazi pokušajmo pogledati iz perspektive onih koji o tome i odlučuju u krajnjoj instanci . Preneću deo razmišljanja iz Moskve o tom pitanju .

"Generalno, treba razumeti da rukovodstvo Srbije sukob oko Ukrajine smatra trećim svetskim ratom, ili bar njegovim početkom. Ovo je kontroverzna tačka gledišta, ali u njoj postoji logika . Po ovoj logici, novi svetski rat će se završiti na isti način kao i prethodna dva: preraspodelom sfera uticaja, razvojem novih pravila igre, revizijom granica, novom podelom karata. Odnosno, nastanak nove političke realnosti, koja može biti korisnija za Srbiju i dati joj istorijsku šansu.

Naravno, to je moguće samo ako Rusija pobedi, iako su formalno ciljevi Beograda i Moskve različiti: s jedne strane nema revizije državnih granica, a sa druge odobravanje novih granica.. Ali to je formalno i u stvari, problemi Srbije potiču od hegemonije Zapada. Sa reketaškom diplomatijom nema dugog veka takvom hegemonizmu.

Da, takva pobeda neće biti sutra, a uljezi upravo sada stoje u Vučićevoj dnevnoj sobi sa revolverima, dok on igra na vreme, zove Moskvu i Peking. Ali da bi se Srbi spasli od nacionalne izdaje, nije potrebno čekati novi svetski poredak. Ovaj problem se može otkloniti u okviru postojećeg.

Strogo govoreći, nije Beograd taj koji odlučuje da li će Kosovo pustiti ili ne u UN. O tome odlučuju članice Saveta bezbednosti UN, uključujući i Rusiju, koja ima pravo veta.
 U svojoj politici o Kosovu oslanjamo se na mišljenje Srbije, ali je možda došlo vreme da odbijemo Srbiju kojoj kao da piše čelu "želimo da nas odbijete od sebe i da Rusija  zatvori vrata UN Kosovarima ,bez obzira kakav je zvanični stav Beograda po ovom pitanju.

Ovo će generisati gomilu pitanja "zašto" i izgovara "zato".

Sukob oko Kosova, kao i sukob oko Ukrajine, deo je naše konfrontacije sa Zapadom. Zato što vidimo njegove trikove i razumemo do čega vode.

Zato što je našem srpskom prijatelju i savezniku neko zavrtao ruke, terajući ga da potpiše papir, kao da je nasilje nad njim bilo dobrovoljno.

Jer, u principu, nismo zadovoljni takvom situacijom kada SAD bombarduju mirnu evropsku prestonicu da bi pocepale nezavisnu državu i na njenim ruševinama opremile najveću vojnu bazu na kontinentu.

Ali posle svega što je bilo između nas i Zapada u proteklih godinu dana, u principu nema smisla ništa da im objašnjavamo – onima koji smatraju normalnim da kradu rusku imovinu, naoružavaju neonacističke formacije i tako dalje

Ne - i to je to. Nema mesta za takozvano Kosovo u UN i tačka.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 296« Reply #1655 on: January 24, 2023, 03:04:21 pm »

Molio bih da budem banovan sa ovog foruma. Cast mi ne dozvoljava da budem deo ovakvog drustva!


Ne treba "dramiti" zbog jedne obrisane poruke. Ne treba u temu toliko uvlačiti dnevnu politiku, jer ćemo za tili čas stići do "Kralja Aleksandra, Tita, Miloševića, Đinđić/ Koštunice, Tadića i sadašnjih "vladara" i ode tema u teški "treš" i prepucavanje.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 112


« Reply #1656 on: January 24, 2023, 04:54:58 pm »

Немачка се није противила уласку ДДР у УН, па је опет остварила уједињење.

Nije uporedivo. U obe države većinski živi isti narod, koji želi ujedinjenje. Srbija i "Kosovo" nisu u istoj situaciji.


Србија у овом тренутку има два далеко озбиљнија проблема него што је Косово и Метохија. Први је бела куга, комбинована са масовним одласком становништва. Други је да економске природе, Србија је и даље економски слаба за било шта. Ту треба додати и трећи проблем, а то је географска изолација државе.

Taj problem se neće rešiti "dizanjem" ruku od Kosova i Metohije.


 Овако, ЕУ може да направи санитарни коридор око Србије и не треба јој никаква резолуција УН за то. Да се Србија претвори у виртуално острво - да ли Кина може да гарантује да ће кинеске инвестиције у потпуности заменити европске и америчке, а да ће Кина гарантовати ваздушни кородор за Србију и слободну пловидбу Дунавом?


Ovakav scenario, po mom mišljenju, nije realan. Zašto bi se Srbiji uvodile takve "sankcije" jer ne želi da prihvati ovaj predlog sporazuma? Nije logično. Ne ugrožavamo fizički nikoga, nismo uleteli sa vojskom i policijom, nema direktnog realnog nagoveštaja da smo mi realna pretnja bilo kome na Kosovu i Metohiji.
Sa druge strane, zamrzavanje EU puta je realnost. Dovoljno je da jedna država EU stavi veto i mi smo "ukočili".
Što se tiče investicija i njihovog "povlačenja", ne verujem u takav scenario. Svi su ovde došli da zarade i dok zarađuju neće ići nigde odavde. Pritom dobijaju subvencije (često nekorektno prema domaćim privrednicima) za svoje "investicije". Potrebno bi bilo da EU uvede visoke carinske stope na izvoz te robe iz Srbije u EU, pa da onda boravak tih firmi u Srbiji bude neisplativ. Nisam siguran da postoji saglasnost u samoj EU da se tako nešto primeni na Srbiji, barem ne zbog toga što ne želimo da prihvatimo "sporazum" sa "Kosovom" u kome ga de fakto priznajemo (bez formalnog priznanja).
U EU ne postoji jedinstvo oko priznanja "Kosova" i svaki ovakav vid pritiska na neku zemlju ( u ovom slučaju Srbiju), sutra može biti primenjen i na nekoj drugoj zemlji.

Možda sam nerealan, ali tako mislim. Srbija nije velika država i nije bitan svetski ni evropski "igrač". Ali Srbi jesu najveći narod na zapadnom Balkanu (ne računajući možda Grke) i imaju značajan uticaj na dešavanja u BiH, Crnoj Gori i naravno na "Kosovu" i takav pritisak na Srbiju bi mogao, čak bez ikakvog uticaja Srbije, destabilizovati region.

Sada EU i SAD plaču za "prosutim mlekom" 2008. godine i ne znaju kako da se izvuku iz situacije koju su sami stvorili. Od nas traže "amin" za svoje postupke i to ne treba dozvoliti. Treba da se vratimo poštovanju prava i važećih Rezolucija UN i kasnije potpisanih Sporazuma "dve strane".

To je rešenje. Nema na silu. Zapretiti svima koji misle primenjivati silu na Kosovu i Metohiji. Jedina "sila" na KiM je KFOR. Sve ostalo je plod nečije imaginacije i jednostranih nasilnih postupaka, koji su doveli do otvaranja Pandorine kutije u drugim delovima kontinenta.

Поента онога што сам написао није да се Србија одрекне Косова и Метохије, него да ”правно обавезујући” споразум не мора да буде обавезујући. Оног тренутка када дође до промене односа снага, мења се и однос према споразуму. Да ли се Србија, када је потписала мир са Турском 1878, одрекла Косова и Метохије?

Решавање проблема беле куге и економије неће само по себи решити проблем КиМ, али ће Србију ставити у потпуно дугачију ситуацију.

Замрзнути конфликт уз заштиту српског становништва на КиМ је и даље вероватно најбоља опција. Међутим, ако дође до тога да мора нешто да се потписује, не треба то схватати трагично. Ништа на свету није вечно, ни народи, ни државе, ни империје. Понајмање су вечни међународни споразуми. Да ли је неко веровао да ће Хонг Конг бити враћен Кини? Није тада враћено само оно што је било изнајмљено на 99 година, него и оно што је ”правно обавезујућим мировним споразумом”  (Treaty of Nanking, 1842) постало колонија Велике Британије. Да ли је неко 1999. питао становнике Хонг Конга да ли желе да буду део комунистичке Кине?

Logged
babaroga
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 506« Reply #1657 on: January 24, 2023, 05:49:41 pm »

@Fazan

Hong Kong je vracen posle 100 godina lease agreement. Svi koji su rodjenu u Hong Kong-u su British Citizens i imaju Britancke pasose.

Ono sto je bio dogovor i potpisano posle predaje HK Kini je da se kina nece mesati u "autonomiju" HK, i da ce HK opstati kako autonomna oblast.  Naravno, slova na tom papiru isto ne vrede papira na kojem su napisana, videli smo kako se Kina zadnjih par godina ophodila i pokazala zube u HK pored potpisanog ugovora i pravnih obaveza. UK je naravno podvila rep i samo rekla sa svi sa Britanskim pasosima su dobrodosli na "ostrvo"....
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 037


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1658 on: January 24, 2023, 05:59:42 pm »

Da probam da postavim neke teze i kontra teze,možda se ponešto i razbistri u razmišljanjima:
Ako bi predsednik Srbije potpisao nešto što je u ovoj formi koja se spominje ,šta bi se desilo ?
Opcija 1 - došlo bi masovnih nemira unutar Srbije
Opcija 2 - ne bi se desilo ništa

Ako bi odbio da potpiše bilo šta ,šta bi se desilo?
Opcija 1- pretrpeli bi Sankcije slične Ruskim
Opcija 2- ušli bi u rat sa NATO
Opcija 3- ne bi se desilo ništa

Ako bi dobili sankcije slične Ruskim ,šta bi se desilo?
Opcija 1 - nezadovoljni bi protestvovali
Opcija 2- dobar deo otpuštenih bi bio zaposlen u Vojnoj industriji koja je u državnom vlasništvu, jedan deo bi prešao u druge Srpske firme što privatne što državne ,a manji broj ostao bez posla
Opcija 3 - ne bi se desilo ništa

Da li će stići kupljeno naoružanje iz Kine i Rusije?
Opcija jedan - Hoće jer Bugarska iako je članica NATO nema mehanizam da zaustavi takav prelet čak iako je nelegalan i nenajavljen
Opcija 2- neće

U slučaju rata sa Nato da li će Crna Gora i Makedonija koje su deo Crkvene Pravoslavne Srpske države učestvovati u napadima (ovo je trik pitanje)?
Opcija 1- Da
Opcija 2 - Ne
Opcija 3 - delimično
Opcija 4 - doći će do građanskih ratova širom bivše SFRJ

....

Moj neki zaključak je da nemamo mi čega da se plašimo . Papir EU može glat da se odbije i to na način dà se pocepa rupa na sredini njega i natakne . Niti EU ima čime da nas ucenjuje niti NATO sme i može da nas napadne . Papir treba odbiti i ostaviti im da oni prvi povuku poteze . Ako se late sankcija ,imamo opcija još,ali ostaje zapisano da su NATO i EU prvi potegli sankcije i agresiju ka zemlji koja nije ničim to zaslužila. Dramaturgija Vučića je za njegovu ličnu upotrebu . Samo hladna glava problem rešava Wink.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 112


« Reply #1659 on: January 24, 2023, 07:08:51 pm »

@Fazan

Hong Kong je vracen posle 100 godina lease agreement. Svi koji su rodjenu u Hong Kong-u su British Citizens i imaju Britancke pasose.

Ono sto je bio dogovor i potpisano posle predaje HK Kini je da se kina nece mesati u "autonomiju" HK, i da ce HK opstati kako autonomna oblast.  Naravno, slova na tom papiru isto ne vrede papira na kojem su napisana, videli smo kako se Kina zadnjih par godina ophodila i pokazala zube u HK pored potpisanog ugovora i pravnih obaveza. UK je naravno podvila rep i samo rekla sa svi sa Britanskim pasosima su dobrodosli na "ostrvo"....

Није цео Хонг Конг био уступљен на 100 година. Само острво Хонг Конг (пословни центар) и Коулун полуострво (тамо је стари аеродром) су били британска колонија. Наравно да је УК подвила реп. Политика је уметност могућег.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #1660 on: January 24, 2023, 08:11:20 pm »

Boro, nema šta da se povlačiš, imaš alate pa reaguj.
Zadnji post korisnika djordjebg je obrisan zbog političke agitacije.

Nema potrebe, samo njemu neću odgovarati, to i jeste demokratija - imam pravo i da nešto odćutim. Smiley
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 296« Reply #1661 on: January 26, 2023, 04:04:31 pm »

Fondacija "Fridrih Ebert" u svom nacrtu Statuta promenila ime Zajednice srpskih opština

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su, preformulisali i naziv u "Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina", preneo je Reporter.

U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je reč o prezentaciji nacrta Statuta "Asocijacije opština u Republici Kosovo u kojoj je zajednica kosovskih Srba u većini", koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir“.

Insajder podseća da je po Briselskom sporazumu, kosovska strana koristila naziv "Zajednica opština sa srpskom većinom“, a srpska "Zajednica srpskih opština" (ZSO).

U saopštenju FES-a se podseća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica “o nerešenim pitanjima normalizacije između Kosova i Srbije, kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je prethodio izradi Statuta”.

Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu.

Zato, kažu, u “visoko politički instrumentalizovanom okruženju”, objavljivanje njihove verzije nacrta treba posmatrati “više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima”.

“Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu – kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju.


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 296« Reply #1662 on: January 26, 2023, 04:06:12 pm »

LAJČAK O PREDLOGU ZA KiM: Pregovaram sa pet preostalih zemalja EU da ga prihvate

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjvio je večeras da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, da ih ubedi da prihvate predlog EU za KiM.

On je rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da "proces donese rezultate".

-Sastao sam se sa predstavnicima četiri od pet zemalja u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje, rekao je on.


Izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 112


« Reply #1663 on: January 26, 2023, 08:28:42 pm »

Ovde se u stavovima i razmišljanjima često zaboravlja druga strana medalje. Ta klešta u kojima se Srbija nalazi pokušajmo pogledati iz perspektive onih koji o tome i odlučuju u krajnjoj instanci . Preneću deo razmišljanja iz Moskve o tom pitanju .
.....
Ne - i to je to. Nema mesta za takozvano Kosovo u UN i tačka.

Овај коментар ми је промакао, а управо открива суштину. Србија није та која може да спречи или одобри улазак тзв. Косова у УН. Русија и Кина сун те које блокирају, и то не ради тога што воле Србију и негују челично пријатељство - него зато што имају своје интересе.

Добар део држава у свету које не признају тзв. Косово се воде принципима и интересима, а не пријатељством са Србијом.

То што Србија потпише не обавезује никога у свету, а посебно не ако се ради о нечему што је потписано под очиглдним притиском.

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #1664 on: January 28, 2023, 08:22:34 am »

Evroparlamentarci usred Beograda zapretili Srbiji: ”Ako ne prihvatite ovaj plan, bićete Iran u Evropi”

Evroparlamentarci koji su danas boravili u Beogradu održali su dva sastanka sa poslanicima skupštine Srbije, a da na zvaničnom sastanku nijednim slovom nisu spomenuli Kosovo i Metohiju kao i takozvani „nemačko-francuski plan“.

Dok su, kako je javio N1, na drugom, izgleda neformalnom sastanku, zapretili Srbiji da će ako ne prihvati taj plan biti „Iran u Evropi“.

Kako su za RT Balkan potvrdili poslanica „Dveri“ Tamara Milenković Kerković i poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, evroparlamentarci nisu ovakve stavove izneli na sastanku pred većinom stranaka.

„To ni u jednom jedinom slovu nije bila tema današnjeg razgovora, niko nije ni spomenuo tako nešto“, rekao je Jovanov za RT Balkan i dodao da je tema sastanka sa svim strankama bio rad Narodne skupštine Srbije.

Isto je potvrdila i Milenković Kerković dodajući da tokom sastanka niko nije spominjao Kosovo i Metohiju osim nje u jednom trenutku.

„Tražila sam od njih da se Srbija ne pritiska i da nam se ostavi mogućnost da bez pritisaka razmatramo taj pregovarački okvir, odnosno ultimatum“, kazala je Milenković Kerković za RT Balkan dodajući da evroparlamentarci nisu ništa odgovorili na to.

Kako smo saznali na tom zvaničnom sastanku prisutne su bile sve stranke osim koalicije NADA i Zavetnici, koji od ranije ovakve sastanke bojkotuju.

Međutim, kako prenosi N1, dogodio se i drugi, čini se, neformalni sastanak s evroparlamentarcima na kojem su bili predstavnici odabrane opozicije.

„Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi“, preneo je N1 reči jednog evroposlanika pozivajući se na neimenovani izvor.

Šta je gorew za Srbiju?

Ovakva izjava nedopustiv je pritisak na Srbiju i pokazuje da Evropska unija ne baštini demokratske principe, kao što pokušava da se predstavi, saglasni su sagovornici RT Balkan.

Lider „Novog DSS-a“ Miloš Jovanović za RT Balkan, komentarišući ovu navodnu izjavu evroparlamentarca, kaže da su mnogo gore posledice po Srbiju ako prihvati ovaj plan.

„Posledica je gubitak Kosova i Metohije, a sledeća na udaru biće Republika Srpska, pa drugi delovi u centralnoj Srbiji, a kraj bi bio svođenje na beogradski pašaluk“, kaže Jovanović.

Prihvatanje sporazuma, izričit je Jovanović, ravan je kapitulaciji i predstavljao bi prelazak Srbije na evroatlansku stranu gde bi Srbija imala minornu ulogu.

Jovanović dodaje da ovakva izjava, ako se zaista dogodila, nema težinu, jer su evroparlamentarci koji dolaze u Srbiju anonimni političari u svojim zemljama, te na ovaj način žele da privuku pažnju.

Lider „Dveri“ Boško Obradović za RT Balkan takođe kaže da je pravo pitanje koje su posledice ako Srbija prihvati predlog koji su nedavno u Beograd doneli pregovarači više evropskih zemalja i SAD.

„Nema sumnje da je suština tog predloga da se Srbija ne protivi ulasku lažne države Kosovo u sve međunarodne organizacije, a pre svega UN. To predstavlja kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN“, navodi Obradović.

Obradović je upitao da li to znači da bi Srbija trebalo da se odrekne dela svoje teritorije i koji bi to narod na svetu uradio.

„Da vidimo tog evroposlanika, koji nam to sugeriše, da li bi dao deo svoje države“, zaključio je Obradović.

„Svako ima potrebu da se ‘zapljune’ na temu KiM“

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ukazao da je glavna parola evroparlamentaraca međusobno poverenje i uvažavanje, pa stoga bi trebalo očekivati, kako kaže naš sagovornik, da se o svim temama raspravlja javno, bez odvojenih sastanaka.

Jovanov kaže da svaka izjava, poput ove u kojoj našu zemlju porede sa Iranom i prete neprihvatanjem predloga plana, nosi dozu pritiska na Srbiju.

„Očigledno da sada svaki političar koji dođe u Srbiju ima potrebu da se ‘zapljune’ i bude zabeleženo da je nešto rekao na temu Kosova i Metohije. Ali mi je žao što taj političar to nije rekao imenom i prezimenom, pa da znamo ko je i odakle dolazi“, rekao je Jovanov.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski za RT Balkan kaže da će takav pristup ojačati animozitet prema Evropskoj uniji u Srbiji, a da će poverenje u EU, koje je već duže vreme na niskom nivou, dodatno pasti.

„Evroparlamentarci koji zastupaju takav stav, kompromituju Evropsku uniju i u pogledu poštovanja suvereniteta i u pogledu zalaganja za demokratiju. Dakle, to nije samo anti-suverenistički već i anti-demokratski stav, jer ne samo što narušava međunarodno pravni subjektivitet jedne države već pretenduje da nametne mišljenje i stav građanima Srbije“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona kaže i da se Evropska unija očigledno nalazi u krizi, ne samo ekonomskoj, već i u krizi identiteta.

„Ovakvo ponašanje je odraz potpune političke dezorijentacije i verujem da će vremenom takav pristup biti poražen i u samoj Evropi, u evropskim državama. Ovo je i važno saznanje, a za neke od nas i potvrda da EU ne komunicira jezikom demokratije nego ucene i sile“, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je na sastancima sa takozvanom „velikom petorkom“, odnosno predstavnicima Zapada više puta rečeno da će Srbija, ako ne prihvati njihov plan o Kosovu i Metohiji biti izložena različitim posledicama od prekida bezviznog režima slobodnog putovanja u EU, preko stopiranja evropskih intergacija, do povlačenja investicija iz Evrope.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 149   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.