PALUBA
May 20, 2024, 10:08:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 [124] 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... 150   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 402580 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 096


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1845 on: June 16, 2023, 05:38:42 pm »

Мислим да ће бити пуштени пре него што уопште дође до суђења. Можда грешим.
Da se brane sa slobode.

Ne znam da li je usvojen zakon o nedozvoljenom držanju i nošenju oružja sa strožijim kaznama (zbog masakra u Ribnikaru i Dobonu) i ako jeste pitanje da li prošao sve birokratske proceudure te da li je na snazi.
Ako ih kači novi zakon o nedozvoljenom držanjanju i nošenje vatrenog oružja, mogu dobiti i do 15 godina zatvora.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1846 on: June 16, 2023, 06:26:00 pm »

@Brok
Nit je prošao ,niti je usvojen,niti je objavljen u Službenom glasniku (a to je uslov da bi bio "pravosnažan"). Prosečna kazna za ovo krivično delo u Srbiji je oko 9 meseci zatvora. Može biti više,može biti i manje to zavisi od sudije i situacije. Neće ih baš lako pustiti ali su očigledno ostavili prostor za to (e,sada ,dal da pišem o tome kako je i ko osmislio tu odluku.?..biće da to može da izazove kontroverze ,pa vi sami razmislite...) . Mogu da priznaju krivična dela ,na primer. Viši javni tužilac im ponudi "sporazum o priznanju" i u roku od 20 dana oni priznaju ,budu oglašeni krivim (e,sad opet ide začkoljica), a ako tako bude doneta bezbednosna procena ,mogu biti pušteni iz pritvora uz obavezu da se jave (pa se u rešenju navede tačan datum) u Zatvor (na određenoj aTresi Wink ) . Ali ,ako je bezbednosna procena takva da se smatra da će pokušati da "uteknu" od izvršenja kazne ,mogu "pravolinijski" da budu transportovani iz pritvora u zatvor na izdržavanje kazne . Wink

To je "pravosudni manevarski prostor" koji im je trenutno ostavljen .

Jeste ,sve ovo izaziva kontradikcije i može biti mač sa dve oštrice. Mnogi ovo gledaju i tumače na političkoj osnovi . Što i jeste jako "klizavo tlo". I ima puno pitanja...a jedno može biti...šta ako se ispostavi da je naše pravosuđe isto kao i ono na KiM? To jest da "nije baš samostalno"?

Video sam danas i izjavu Kurtija u kojoj govori da se "on ne meša u rad pravosuđa na KiM i da policija i pravosuđe rade svoj posao,a da on nema uticaj na to koga će uhapsiti ,a koga pustiti",jer kako reče "KosoVo je demoKraTska drŽava"(i ponovi to deset puta) .  Rešio čovek da se "zajebaja"(što bi rekao Stojković iz serije "Bela Lađa")  na nivou sa nama. Tako da naša vojska formalno gledano ne može još uvek da interveniše,ali našoj policiji daje pravo da ih "pritiska" i dalje . Jer ako je sa Kurtijeve strane ulog "policija/demokratija" ,onda je i sa naše (to je čisto forme radi i zbog "istorije",da nas ne bi upamtili po "prekomernoj upotrebi sile") . Ali granica između odluke o upotrebi vojske se otanjila do kraja. Ako bi se desio neki veći incident i nasrtaj na Srbe...(a nadam se da neće)...

Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #1847 on: June 16, 2023, 06:36:38 pm »

Bit ce pusteni vrlo brzo uz pritisak vladara Kosova Amera i EU na Srbiju i Vucica. Ovo je igrokaz.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 096


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1848 on: June 16, 2023, 07:04:41 pm »

Da li će imati svog branioca ili će im dodeliti branioca po službenoj dužnosti.

Jedno pitanje za Vuka ili ko zna. Da li advokat po srspkom zakonu može biti stranac, recimo iz UK, ili mora biti član advokatske komore Srbije?
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1849 on: June 16, 2023, 07:20:13 pm »

Dobili su oni već "advokata po službenoj dužnosti" ,to je advokat sa liste naših ,domaćih advokata . Prevodilac je obavezan i sve što im govore ide preko njega ako su se izjasnili da ne znaju Srpski,a ako znaju Srpski i ako su se izjasnili da im ne treba prevodilac onda imaju isti tretman kao i svi Srbi u Srbiji.  U međuvremenu mogu da angažuju drugog advokata (kog će morati da plate iz svog dzepa- mada ni po službenoj dužnosti nije besplatan ,ali...) ,a što reče Milan "igrokaz" je da ,ako bi taj drugi advokat (a mogu maksimalno 5 advokata da angažuju) bio sa Kosova i Metohije,smatrali bi ga kao da je iz Srbije (kao da je sa liste naše advokatske komore) . A čak i da iz na primer Zimbabvea angažuju advokata ,može i on da ih zastupa . To nije nikakav problem. Mogu i ja (iako nisam advokat po profesiji ,samo mi je poznato ovo) da ih zastupam ,ako oni to žele ili bilo ko drugi ko nije advokat po zanimanju,ali onaj ko nije advokat po profesiji ne sme da im naplati tu uslugu ,nego mora besplatno da ih zastupa (inače postoji krivično delo koje se zove "nadripisarstvo" ako se dobro sećam Grin čija je odlika da za novac "glumiš" advokata,ali ako je besplatao onda nema krivičnog dela i može- setićete se scene iz serije Vruć Vetar kada se Šurda razvodi od žene ,a njegov prijatelj Bob mu je advokat Grin ).

P.s.a mogu i sami da se brane,bez advokata ako smatraju da su "vični" ,to im je treća opcija Wink
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 096


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1850 on: June 16, 2023, 07:42:48 pm »

Hvala Pakleni na iscrpnom odgovoru.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #1851 on: June 16, 2023, 08:10:56 pm »

Наш члан Кумбор је адвокат и мислим да он најбоље познаје материју о којој дискутујете (око адвоката). Иначе адвоката по службеној дужности не плаћа лице кога тај адвокат заступа већ држава. Чак и када је лице у полицијском притвору (задржавању) има право на адвоката кога са листе адвокатске коморе плаћа полиција, тј.држава.

Иначе, ја лично мислим да су они косовски полицајци залутали на простро Централе Србије. Нису они никакви специјалци. Види се то по годинама старости. Али, могу бити "аргумент" за размену за ухапшене Србе, односно споразум да се сви пусте.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1852 on: June 16, 2023, 08:39:59 pm »

Nema na čemu i svakako Kumbor ima glavnu reč ,pa ću sačekati i njegov komentar.

No,možda malo "davim temu" jer ima više mojih objava za redom na poslednje dve strane,ali da probam da "podcrtam" jasnije još par stvari ,pa više neću (sačekaću neki drugi događaj da se desi).

-Pogrešan je stav da će ih brzo pustiti (to sam gore pojasnio ,kako i zašto ) jer po pravilu oni su sada pod ingerencijom pravosuđa ,a ono je nezavisno od ostalih grana vlasti (policije i zakonodavstva).
-pogrešan je i stav ako se misli da će biti "razmenjeni za uhapšene Srbe" ,zato što oni nisu ratni zarobljenici,nego su po civilnom zakonodavstvu uhapšeni kao učinioci krivičnih dela (to otežava uopšte mogućnost razgovora između Kurtija i Vučića kao pregovarača),
-Kurti je takođe zapao u ćorsokak sa "gradonačelnicima izabranim sa 3% glasova", jer ako ih povuče i raspiše nove izbore , faktički će priznati da su nelegitimni i onda će njegova opozicija "da ga pojede" na KiM i odmah nakon toga on postaje bivši premijer ,jer će mu pasti vlada
-Ako bi prihvatili "trgovinu uhapšenicima" i na KiM i u Srbiji ,pale bi obe vlade . Jer bi svima bilo jasno da pravosuđe nije nezavisno i tek tada bi se protesti "zamnozili" svuda (a to i jeste bio prvobitni cilj , da se dovede do pada Vlade u Srbiji,a uzvraćeno je istom merom)
- Ako se nastavi agonija i pritisak na Srbe na severu Kosova,to nije dobro . Jer nikad ne znate da li jedan pojedinac može da "pukne" i da napravi nešto posle čega nema nazad (pritisak na "običnog čoveka" je najgora moguća stvar ,sa kojom se ne treba igrati nikada)
- A imamo i element vojnog naoružavanja (nama u Srbiji treba da budu isporučeni mnogi sistemi -da ne navodim sve koji ,može da se pronađe na Internetu - a i Albanci su dobili ili kupili svašta ,što je na ivici rizika,ali su to naoružanje gurnuli "policiji" u ruke , zvanično )
-"Trgovina uhapšenicima"takođe nije moguća ni zbog toga što Srbija smatra da je KiM deo naše zemlje ,tako da proterivanje uhapšenih nije moguće (jer bi značilo da smo ih proterali u drugu državu i faktički bi bio čin priznanja). To vrlo verovatno i jeste jedan od razloga zašto su oni sami "ušetali" na teritoriju Srbije (mislim na uhapšene Albance) kao "Trojanski konj".
-Pritisci iz SAD ,EU su mogući i oni jedva čekaju da ovde negde pronađu razlog za neke "sankcije"(to im je omiljena disciplina).... I ima toga još ,ali neka bude da je ovo dovoljno za dalje razumevanje Wink .

To je moje mišljenje Wink

P.s. advokata po službenoj dužnosti plaća država ,ali ako lica budu osuđena kasnije država od njih potražuje taj iznos ...tako da ... Formalno ih plaća država ,ali može da se prelomi na osuđenog Wink


Još jedan P.S.

Upravo mi je iskočilo još jedno obaveštenje ....o novom hapšenju...nije ovo pozitivno...Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja, a kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja radi se o Srbinu, prenosi Koaovo onlajn.

Policija je u saopštenju navela da je, nakon obezbeđivanja dokaza i identifikacije osumnjičenog Srbina, on danas u popodnevnim časovima uhapšen u Leposaviću, a potom sproveden u policijsku stanicu na razgovor i dalje postupanje.

"Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", stoji u saopštenju u kojem se dodaje da policija ostaje posvećena izvršenju zakonskih i ustavnih obaveza, održavanju reda i javne bezbednosti, vladavini zakona i privođenju pravdi osumnjičenih za kršenje zakona i reda.

Svečlja je naveo da je uhapšeni "jedan od vođa grupe koja je 29. maja napala novinare Kaldža u Leposaviću". Napisao je i da će "svi napadači i kriminalci biti privedeni pravdi

Izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/90638/kosovska-policija-uhapsila-osumnjicenog-za-napad-na-novinare-u-leposavicu-29-maja/vest

I treći P.S. Grin da dodam - postoji opcija "predsedničkog pomilovanja" ,da zatraže od predsednika i da ih on dekretom pomiluje (to jest oslobodi od osuđujuće presude) ,pa da na taj način odu svako svojoj kući. Ali ... ("Jutro će promjeniti sve"...i bićemo pametniji sutra)...
« Last Edit: June 16, 2023, 09:10:39 pm by PakleniVuk » Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 292


« Reply #1853 on: June 16, 2023, 09:06:10 pm »

Иначе, ја лично мислим да су они косовски полицајци залутали на простро Централе Србије. Нису они никакви специјалци. Види се то по годинама старости. Али, могу бити "аргумент" за размену за ухапшене Србе, односно споразум да се сви пусте.

Цела ситуација је у најмању руку чудна. Имали су ГПС и карте, километар је мало превише да се залута. Са друге стране, престари су за било какве специјалце, више личе на фабричко обезбеђење. Наоружани су калашњиковима, имају двоглед.

Или су заиста били такви дудуци да залутају, или их је неко послао тамо. Није морао обавезно да их пошаље да се баве тероризмом. Могао је да их пошаље да нешто осмотре, а да изгледају као да су случајно ту залутали (ако буду ухваћени).
Коначно, могао је и да их пошаље са намером да буду ухваћени. Било да се ради о политичком маневру, било да види колико ће брзо бити ухваћени, односно колико је близу неко ко може да их ухвати.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 552


« Reply #1854 on: June 17, 2023, 08:33:12 am »Стварно су "седе главе и дебели", па не личе на специјалце. У сваком случају реч је о наоружаним људима у повреди граничног режима. овај, административне линије. Grin
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1855 on: June 17, 2023, 10:14:08 am »

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847« Reply #1856 on: June 17, 2023, 12:26:24 pm »

Nakon pritvaranja 3 službenika Kosovske policije, KFOR je pregledao lokaciju događaja i razgovarao sa predstavnicima kosovskih institucija i srpskih vlasti. Na osnovu dostupnih informacija, ostaje nejasno gde su se nalazili policajci Kosovske policije u vreme hapšenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* KFOR statement.jpg (127.63 KB, 739x900 - viewed 4 times.)
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #1857 on: June 17, 2023, 03:12:38 pm »

Što se tiče karte , GPS-a i Albanaca . . .U kasarni u Mladenovcu 1987-e sa mnom je služio vojnik Bunjaku koji nije znao da gleda na sat !!!Nakon izvesnog vremena nije uopšte hteo da daje požarstva osim ako sam ja pomoćnik dežurnog kasarne.Jedino ga ja nisam  zaj.bao kada istekne njegova smena.Ostali (kad su "provalili" da on ne zna da gleda na sat) mu naprosto kažu "pa jesi li normalan,vidiš da nije još vreme za smenu".Moguće je da su ova trojica "pajsera" žrtvovana da se tenzije održe na visokom nivou.Ovih dana je vidljivo da se to sinhronizovano radi.Najpre Srbi sa KiM ALBANSKIM  autobusima idu (uz skromnu nadoknadu što smo mogli videti na snimcima) u Beograd da pruže podršku "napadnutom" predsedniku dok za to vreme ROSU ustoličava nekakve gradonačelnike na severeu.Sada Kurti treba malo da ujedini svoje pleme (koje osnovano sumnja da je ZSO Republika Srpska u najavi) i evo zgodne prilike.Meni izgleda da je u toku neka predstava za javnost koja treba da sakrije sprovođenje nečeg davno dogovorenog.Pošto sam nevoljno bio učesnik jedne od takvih predstava nadam se da će ovog puta biti korištena samo neletalna pirotehnika.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847« Reply #1858 on: June 17, 2023, 03:44:24 pm »

PAKLENA NOĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Kurtijevi specijalci ušli sa 30 oklopnih vozila - Udarali, pretresali i psovali ljude

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je na vanrednoj konferenciji za novinare opisao kako je izgledala prethodna paklena noć u Kosovoskoj Mitrovici.

- Sinoć i noćas u kosovskoj Mitrovici je bilo pravo ratno osadno stanje. Kurtijevi specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima su bukvalno okupirali severni deo Kosovske Mitrovice. Iz južnog dela su ušli sa preko 30 oklopnih borbenih vozila, pod maskama, sa dugim cevima i maltreritari celu Severnu Mitrovicu. Bukvalno su napravili jednu vrstu bezbednosnog prstena, gde su i centru grada patrolirali sve vreme, ali imali i svoje punktove po obodima grada, gde su zaustavljali su automobile, zaustavljali ljude, pretresali do gole kože, udarali ih puškama i psovali. Bilo je gore nego da je uveden policijski čas. Ovde se radi o tome da kurti sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat. I juče i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, pa dva brata u centru grada, pa Lunetovog druga. Sada je situacija mirnija, oklopna vozila su zamenili škodama, ali i dalje ima mnogo specijalaca sa dugim cevima - rekao je Petković.


Izvor
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1859 on: June 17, 2023, 05:09:16 pm »

Što se tiče karte , GPS-a i Albanaca . . .U kasarni u Mladenovcu 1987-e sa mnom je služio vojnik Bunjaku koji nije znao da gleda na sat !!!Nakon izvesnog vremena nije uopšte hteo da daje požarstva osim ako sam ja pomoćnik dežurnog kasarne.Jedino ga ja nisam  zaj.bao kada istekne njegova smena.Ostali (kad su "provalili" da on ne zna da gleda na sat) mu naprosto kažu "pa jesi li normalan,vidiš da nije još vreme za smenu".Moguće je da su ova trojica "pajsera" žrtvovana da se tenzije održe na visokom nivou.Ovih dana je vidljivo da se to sinhronizovano radi.Najpre Srbi sa KiM ALBANSKIM  autobusima idu (uz skromnu nadoknadu što smo mogli videti na snimcima) u Beograd da pruže podršku "napadnutom" predsedniku dok za to vreme ROSU ustoličava nekakve gradonačelnike na severeu.Sada Kurti treba malo da ujedini svoje pleme (koje osnovano sumnja da je ZSO Republika Srpska u najavi) i evo zgodne prilike.Meni izgleda da je u toku neka predstava za javnost koja treba da sakrije sprovođenje nečeg davno dogovorenog.Pošto sam nevoljno bio učesnik jedne od takvih predstava nadam se da će ovog puta biti korištena samo neletalna pirotehnika.
Citat sam "uhvatio" zbog "predstave za narod" na šta želim da nadovežem pitanje. Recimo da trojica Albanca bude osuđena za ilegalno posedovanje oružja,da li to znači da će to biti stav naše države prema svim "bezbednosnim snagama na Kosovu i Metohiji" ?  Ili iz obrnutog ugla, šta ako Albanci budu hteli da dokazuju da je njihovo oružje legalno i da su oni legalni nosioci i držaoci tog oružja?  Onda bi verovatno morali da izvode na sudu dokaze o različitim "potpisima" na različite dogovore i ugovore potpisane u Briselu i na drugim mestima (to obuhvata i odgovor na Brokovo pitanje "da li iz UK može da se angažuje advokat"- što baš iz UK? Wink ) kojima bi dokazivali da Srbija priznaje postojanje "Kosovskih bezbednosnih snaga" .

Suđenje toj trojici Albanaca (Gega) ,biće prava "Cirkusijada iz Karanovca" Grin
Logged
Pages:  1 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 [124] 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... 150   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 22 queries.