PALUBA
June 13, 2024, 07:10:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 151   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 410877 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1920 on: July 01, 2023, 09:10:24 am »

Marko Đurić i Luka Kebara Wink
...

Po pitanju onog što su postavili kao pitanje 2010.  “Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?“ kako god da su ga formulisali odgovor bi bio protiv nas. Da su napisali "žnjmgž" ,odgovor bi bio "Kosovo je nezavisna država", jer je pre toga promenjeno činjenično stanje na terenu (bombardovanjem ,pobunama UÇK....) I sud je mogao samo to da konstatuje ,ništa više i ništa manje .
...
P.s. Samouverenost?

Лука Кебара још није напунио 30...

Ми не знамо како би суд одговорио на неко друго питање, без обзира на притиске. Шта би се десило да је питање завијено у обланду универзалности. Питање се могло поставити без специфичног именовања Косова, или уз додатак неког другог, нпр. ”да ли је ..., као на пример Косово и Северни Кипар, у складу са међународним правом?”. Доведеш их у ситуацију да дају један одговор на више питања. Међутим, ја нисам правник, а ово питање је нешто на чему су требали да раде реномирани стручњаци за међународно право. Светска имена која би пазила да се не избламирају.

Када говорим о самоуверености, мислим да ситуације попут ове. Или када је Давнић потписивао предуговор а није знао шта потписује. Када је Милошевић у Дејтону пустио да се српски ентитет у енглеском тексту именује као ”Republika Srpska" уместо "Republic of Srpska".  
Malo humora na tu temu Wink
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 300


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1921 on: July 01, 2023, 12:00:43 pm »

Kurti protiv zahteva SAD: Može li tzv. Kosovo zaista bez američke pomoći?

01.07.2023.

Zahtevi Vašingtona oko smirivanja situacije na severu tzv. Kosova upućeni vlastima u Prištini, jedan za drugim se odbijaju o vrata kabineta Aljbina Kurtija, a cena koju bi tzv. Kosovo zbog takvog manira aktuelnog premijera moglo da plati, prema oceni sagovornika Kosovo onlajna najviša bi bila na političkom planu. Kako smatraju, ne treba očekivati oštre rezove na relaciji Priština-Vašington, ali su postepene mere sasvim izvesne. Njihov vesnik je, podsećaju, bilo otkazivanje zajedničke vojne vežbe.

Mnogi analitičari na tzv. Kosovu upozoravaju da se američke sankcije neće završiti na ovome, a opozicioni političari svakodnevno podsećaju Kurtija da je tzv. Kosovo najveći broj priznanja dobilo zahvaljujući podršci SAD i da samo može da nazaduje ako se zadrži kurs koji je Kurti zacrtao.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da je Amerika zabrinuta što vlasti na tzv. Kosovu nisu pozitivno odgovorile na zahteve Vašingtona i ostalih partnera za deesakalaciju na severu i najavio da će, ukoliko nastave tim putem, biti posledica. Ipak, Hovenijer je istakao i da su SAD najbliži partner tzv. Kosova i da "posvećenost američkog naroda samom tzv. Kosovu i narodu tzv. Kosova ostaje stabilna kao i uvek".

Postavlja se pitanje čime sve Vašington može da popuni prostor između "stabilne posvećenosti" i mogućih posledica po tzv. Kosovo i može li Priština bez američke pomoći na ekonomskom, političkom i svakom drugom planu?

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za Kosovo onlajn da u odnosima SAD prema tzv. Kosovu neće biti nekog naglog prekida niti jačih lomova, već da su mogući "mekaniji pritisci".

"I do sada je ova priča, i kada je reč o EU, i o SAD, išla postepeno. EU je najavljivala mere mesec dana, i kada su najzad donete, ne nazivaju se sankcijama iako ne bih rekao da su blage, već su vrlo ozbiljne. Tu ima prostora da EU još nešto uradi. Isto se odnosi i na Ameriku. Tako da će ovo sa merama ići postepeno", kaže Novaković.

On smatra da Kosovo može da izdrži bez SAD ekonomski jer, kako kaže, ono ne živi od donacija Amerike i EU, već najveće prihode ima od doznaka građana koji rade u inostranstvu.
"Na političkom planu neke stvari mogu da budu bolne za Kosovo kada je reč o tome da li će uspeti da ostvari svoje interese. Osnovni razlog za ovakvo ponašanje SAD je taj što je njima, kao i celom zapadu važno da izbegnu novo žarište u Evropi u vreme kada imaju najveći rat na kontinentu od Drugog svetskog rata i cilj je da se izbegne novi sukob. Postoji bojazan da ovde postoji konfliktni potencijal koji će eventualno da odvuče njihove resurse od Ukrajine i Istoka", napominje Novaković.

O mogućnosti da Vašington utiče na smenu Kurtijeve vlade, ukoliko Priština ne bude na koloseku interesa SAD, Novaković kaže da ako bi došlo do pritiska da se raspišu novi izbori, da bi njih Kurti iskoristio kao potvrdu svoje popularnosti.

"Jedina osoba koja zagovara alterantivne politike Kurtiju je Ramuš Haradinaj, koji ima podršku oko sedam odsto. Ostali, DSK i DPK su prilično tihi i oni po svoj prilici ne žele da uzmu ovaj vruć krompir koji je napravio Kurti. Jer, morali bi da se nose sa Kurtijem u opoziciji, a upravo je on taj koji je dok je bio opoziciji naparavio bauk od ZSO. Sa ovakvom radikalizacijom kosovskog društva koja postoji oni bi imali još veći problem. Tako da, i da dođe do pada vlade, imaćemo izbore na kojima će vrlo verovatno Kurti opet da pobedi", ocenjuje Novaković.     

Da je donedavno bilo nezamislivo da SAD preispituju podršku tzv. Kosovu, za Kosovo onlajn kaže potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, ali, kako ukazuje, tzv. kosovske vlasti su uspele da prokockaju to savezništvo, uzimajući njihovu podršku zdravo za gotovo,

"Neshvatajući koliko je za SAD važno da region ostane miran u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, tzv. kosovske vlasti su svojom tvrdoglavošću postale remetilački faktor u regionu. SAD su odlučne da takvo ponašanje ne prođe bez posledica i prve mere su već donete - otkazana je zajednička vojna vežba i zaustavljena podrška za priznavanje tzv. Kosova u međunarodnoj zajednici. To konkretno znači da je prijem tzv. Kosova u Savet Evrope stavljen na čekanje, a da o prijemu u neke druge međunarodne organizacije, poput Uneska, Interpola ili NATO nema ni govora", kaže Grubješić.

Ona dodaje da članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama više niko ni ne pominje.

"S obzirom na to da su SAD uvek bile najveća podrška nezavisnosti tzv. Kosova, svako uskraćivanje te podrške u kombinaciji s kaznama koje uz SAD primenjuje i EU, poput uskraćivanja finansijske pomoći, smanjuje manevarski porostor tzv. kosovskim vlastima i na unutrašnjem planu i sve su glasnija protivljenja takvoj politici", navodi naša sagovornica.

Ona podseća da su tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija Amerikanci već jednom smenili, upravo zbog nesaradljivosti i nespremnosti na kompromis.

"Ne verujem da bi im bio problem da to urade i drugi put", zaključuje ona.

Profesor ustavnog prava iz Prištine Mazlum Baraljiu kaže za Kosovo onlajn da "nijedna zemlja kolika god bila, čak ni one koje su konsolidovane, razvijene ekonomski i socijalno, bez saradnje se ostalim državama, bez razmene vrednosti, ne bi mogle lako da se snađu".

"Svakoj zemlji je potrebna saradnja. Pogotovo tzv. Kosovu, koje je još u procesu konsolidacije, kao država je malo i ima potrebu za prijateljima i za finansijskom i tehničkom pomoći u brojnim oblastima, od ekonomije do nauke. Izolovanost nije pravi put za Kosovo i ova vlada bi trebalo da vodi računa, da sa svim zemljama, a najviše sa SAD ima više saradnje", navodi Baraljiu.

Povodom poruke američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera o zabrinutosti SAD jer tzv. Kosovo ignoriše njihove zahteve za deeskalaciju, kao i o saopštenju Stejt departmenta da tzv. kosovska vlada nije koordinirala sa Vašingtonom odluku da se "Severna brigada" i "Civilna zaštita" proglase terorističkim organizacijama, Baraljiu smatra da te izjave treba uzeti sa rezervom i da se često jedno govori javno, a drugo dešava "iza zavese".

"Ako je suditi po izjavi Svečlje koji je rekao da postoji koordinacija, a druga strana ovako odgovara, ne zna se čiji diplomatski pravac ide kojim putem. U diplomatiji i međunarodnim odnosima su se više puta vodile dvokolosečne ili višekolosečne politike zbog sticanja određenih ciljeva. Ali, ipak verujem da je postojala koordinacija, jer tzv. kosovska vlast nije dovoljno jaka da sama odlučuje. Bez saradnje nijedna zemlja ne može stići daleko, a pogotovo zemlje kao što su tzv. Kosovo i država Srbija, koje su ostavljene sa strane od EU i međunarodne zajednice koje vode pogrešnu politiku prema zemljama Zapadnog Balkana", smatra naš sagovornik.

Što se tiče pritisaka na Kosovo da ispuni zahteve EU i SAD, što tzv. kosovski premijer odbija da učini, Baraljiu misli da se to samo tako predstavlja, a da im se Kurti zapravo ne suprotstavlja.

"EU i međunarodna zajednica su navalili na tzv. Kosovo, jer je ono najosetljivija karika u ovom geopolitičkom i geostrateškom kontekstu koji se trenutno odvija u Evropi i svetu, pa je najlakše navaliti na tu najslabiju kariku koja nije dovoljno jaka da se odupre svim pritiscima. Očigledno je da pritisak postoji, ali je takođe poznato da premijer Kurti nije kao ranije političke elite koje su vladale tzv. Kosovom. On koristi drugačiji model vladanja i ima neka načela koja oni ne mogu baš lako da slome. Zapravo, on se ne suprostavlja, on gotovo sve radi kako oni kažu. U početku pokazuje otpor, ali na kraju sve ispuni", kaže Baraljiu.

Ukazuje i da je status tzv. Kosova još neopredeljen, jer ga "EU ne priznaje kao državu, i odnosi se, ne samo neutralno, već ponekad i negativno prema njemu".

"Bilo koja druga zemlja, pogotovo članice EU, imaju instrumente da reaguju. A tzv. Kosovo ne može, i zato i imamo ovakvo stanje. Ali, naravno, ne mislim da je Kurti toliko moćan, koliko su oni moćni i slobodni da udaraju po svemu, ne samo na tzv. Kosovo, već i na Srbiju i ostale zemlje Balkana", navodi Baraljiu.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 300


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1922 on: July 01, 2023, 12:14:32 pm »

Evropska unija usvojila zaključak o tzv. Kosovu

30.06.2023.

Lideri država članica Evropske unije usvojili su danas zaključak o situaciji na tzv. severu Kosovu, kojim se osuđuju nedavni nasilni incidenti i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna ove godine i najavljuju negativne posledice ako se to ne desi.

Savet EU osuđuje nedavne nasilne incidente na severu tzv. Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, navodi se u zakljčcima koji su objavljeni na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).
Strane treba da kreiraju uslove za prevremene izbore u četiri opštine na severu tzv. Kosova, a neuspeh u deeskalaciji tenzija doneće negativne posledice, upozorava se u zaključcima.
Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji vodi visoki predstavnik, kao i hitna implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa i implementacioni aneks.

To uključuje i uspostavljenje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.
Lideri država i vlada EU podsetili su na Solunsku deklaraciju od 21. juna 2003. godine, ali i deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda i Tirane i svojih ranijih zaključaka, kojima se ponavlja puna i nedvosmislena posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i podrška ubrzanju procesa pristupanja „zasnovanog na zaslugama i reformama“.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 300


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1923 on: July 01, 2023, 12:23:59 pm »

Prva mera evropske komisije protiv Prištine tzv. Kosovo ostalo bez poziva da bude deo programa "Digitalna Evropa"

30.06.2023.

Takozvano Kosovo nije danas prisustvovalo potpisivanju sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa, jer je Evropska Komisija povukla poziv da se priključe ovom programu kao jednu meru koje Brisel sprovodi protiv Prištine, javio je dopisnik Tan‌juga.


Taj Sporazum je obuhvatao saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, a u ime Srbije potpisao ga je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Sporazum o Programu Evropske unije, Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.

Izvor
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1924 on: July 01, 2023, 06:04:33 pm »

U Samoopredeljenju kažu da su izglasali Kosovsku zajednicu opština, u Srpskoj listi da to ne važi

Poslanica Samoopredeljenja u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aida Ferati-Dolji saopštila je danas da su odbornici na sednici izglasali da se opština Severna Mitovica pridruži Asocijaciji kosovskih opština, prenosi Kosovo onlajn.

Fereti-Dolja je, posle sednice, na Fejsbuku napisala da je taj korak „pokazatelj posvećenosti jačanju i saradnji lokalnih samouprava“.

Saradnja i integracija opština ključni su za rešavanje izazova i izgradnju ujedinjenijeg i održivijeg društva za sve, istakla je Fereti-Dolja.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahim rekao je da će odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje.

Asocijacija kosovskih opština osnovana je 2001. godine, kao neprofitna organizacija, čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajuću srpske opštine.

Srpska lista saopštila je danas da je nevažeća odluka o članstvu Severne Mitrovice u Kosovskoj asocijaciji opština, jer ju je donela nelegalna i nelegitimna skupštinska većina u toj opštini.

Ta odluka ima jedini značaj jer predstavlja dokaz jasne namere režima kosovskog premijera Aljbina Kurtija da nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije, navodi se u saopštenju.

Srpski narod i građani Severne Mitrovice nisu pokazali nikakvu želju za ovim članstvom, već je to želja Kurtija da pogorša stanje na terenu i izvrši dodatni pritisak na srpskiu zajednicu, smatra Srpska lista.

Što se udruživanja tiče, građane zanima isključivo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija srpskog naroda koji će se udruživanjem srpskih opština u ovu instituciju zaštititi od režima Kurtija ili nekog drugog ko bi poželeo sutra da svoju političku karijeru gradi na represiji srpskog naroda, zaključuje se u saopštenju.


Izvor


P.s. samo da se Kurti ne doseti da može sada sa nelegitimnom skupštinom u Srpskim opštinama da počne da podiže kredite i da se zadužuje kod banaka .
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 300


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1925 on: July 02, 2023, 08:35:33 pm »

Влада такозваног Косова: „Цивилна заштита“ и „Северна бригада“ терористичке организације

29.06.2023.

Након предлога такозваног косовског министра унутрашњих послова, такозвана косовска влада је одлучила да „Цивилну заштиту“ и „Северну бригаду“ прогласи „терористичким организацијама“, преносе приштински медији, пише KoSSev.

Данас је у Приштини одржана седница косовске владе. пише KoSSev.

Донето је више одлука, мећу којима је и она која се односи на „Цивилну заштиту“ и „Северну бригаду“.

Такозвани косовски премијер Аљбин Курти казао је да ове организације представљају „озбиљну и директну претњу безбедности и уставном поретку такозваног Косова“, преноси приштинска Коха.

„На основу процена безбедносних институција у такозваној Републици Косово, нелегалне формације ‘Цивилна заштита’ и њена компонента ‘Северна бригада’ представљају озбиљну и директну претњу безбедности и уставном поретку Косова“, нагласио је Курти.

Седници је присуствовао и такозвани косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свеђља.

Он је, како преноси Коха, казао да безбедносне институције раде на идентификацији и реакцији на „претње уставном поретку и безбедности такозваног Косова“.

Нагласио је да тероризам и насилни екстремизам остају „једна од главних брига“.

„Релевантне институције су у оквиру релевантних мандата идентификовале неколико терористичких група које спроводе директне терористичке акције против такозваног Косова. Ове групе су толерисане током година. Више од две године наше законске одлуке се оспоравају барикадама, оружаним нападима на припаднике полиције, нападима на државне објекте, нападима на политичке противнике, нападима на новинаре и слично. МУП је ангажован на идентификацији ових лица која су извршила кривична дела”, рекао је он, преноси Коха.

Тврди да ђе „привоћење чланова ових група правди осигурати мир и безбедност граћанима“ које су, како каже, оне угрожавале.

Казао је и да се одлука не односи на чланове организација који су раније „амнестирани“.

Коха преноси да се овом предлогу успротивио косовски министар за заједнице и повратак Ненад Рашиђ, те да је затражио од Свеђље да преиспита предлог, како се „не би доносиле хитне одлуке”.

Рашиђ је, додаје овај медиј, уједно био једини против одлуке током гласања.

„Неколико предлога је исхитрено и мислим да треба да идемо са више пажње. Уз поштовање према вама министре, ви сте радник. Молим вас да ако има могуђности да поново размислите да још једном видимо овај предлог и одлуку, јер се плашим да ђемо се одаљити од наших саговорника на Северу. Такав приступ ђе нас пуно удаљити“, рекао је Рашиђ

Свеђља је одговорио да је проглашење ових организација терористичким „кључно за граћане“.

„Управо ова два ентитета насиљем и уценама спречавају овај разговор са тамошњим граћанима. Уверени смо да је привоћење правди припадника ова два ентитета гаранција да су дијалог и сарадња могуђи и да ђе донијети резултате“, рекао је Свеђља.

KoSSev подсеђа да је управо Свеђља крајем прошле недеље најавио да ђе да затражи од такозване косовске владе да „Цивилну заштиту“ и „Северну бригаду“ прогласи терористичким организацијама.

То је казао у суботу у бази специјалаца такозване косовске полиције, а дан након акције ових јединица у Звечану, у којој је пронаћено возило са веђом количином оружја, муниције и друге опреме.

Управо након ове акције су се приштински званичници листом оглашавали са наводима да је реч о планираном терористичком нападу које су наводно такозване косовске безбедносне институције спречиле.

Са друге стране, званични Београд је оптужио Приштину да је подметнула оружје и муницију а како би их потом пронашла и оптужила Србе, те наставила са хапшењима.


Извор
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 058« Reply #1926 on: July 03, 2023, 10:41:47 am »

Kfor najavio vojnu vežbu na zapadu Kosova i Metohije:Učestvuju helikopteri, konvoji teških vozila...

Regionalna komanda Kfora Zapad saopštila je danas da će u periodu od 4. do 6. jula godine sprovesti rutinsku vojnu vežbu u zapadnom delu Kosova i Metohije s ciljem da se poboljšaju gotovosti i pripremljenost jedinica.

U saopštenju se navodi da će vojnici i vozila te misije biti raspoređeni u opštinama Istok, Štrpce, Mamuša, Dečane, Đakovica, Dragaš, Elez Han i Elezit Kačanik.
Navodi se da će se u periodu održavanja vežbe biti helikopterskih letova iznad opština Đakovica, Štrpce i Mamuša, a konvoji teških vozila prolaziće primarnim i sekundarnim saobraćajnicama unutar ovog područja.
Ističe se da Kfor sprovodi ovakve rutinske vežbe zbog obuke, "kako bi obezbedio blagovremen i siguran odgovor" nastojeći da obezbedi minimalan uticaj na civilno stanovništvo i ograniči svaki poremećaj komercijalnih aktivnosti.

"Kfor je svakodnevno fokusiran na sprovođenje svog mandatada da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine", navodi se u saopštenju.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 058« Reply #1927 on: July 05, 2023, 10:24:09 pm »

Egipat ulazi u BRIKS i povlači priznanje Kosova

Egipatska vlada je povukla priznanje Republike Kosovo deset godina kasnije. Ovo je izvestio novinar Vladimir Solovjov.

„Egipat je povukao priznanje Kosova, zahteva poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i poštovanje granica kakve jesu“, napisao je novinar na svom Telegram kanalu.

Egipat je priznao nezavisnost Kosova u junu 2013. Kosovo čak ima i kancelariju za vezu u Kairu. Egipatske vlasti od 2021. godine zadržavaju stav o tome kao o „zamrznutom“ priznanju.

To je značilo da Egipat nije glasao za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Sada je priznanje u potpunosti povučeno.

Podseća se da je prošlog meseca Rusija podržala pokušaj Egipta da se pridruži BRIKS-u.

Prema rečima Georgija Borisenka, ambasadora u Kairu, pridruživanje BRIKS-u otvoriće široke političke i ekonomske mogućnosti za Egipćane, uključujući povećanje njihove težine u svetskim poslovima i učešće u stvaranju alternativnih mehanizama poravnanja u odnosu na dolar.

Izvor: https://twitter.com/colonelhomsi/status/1676678816112992256

PS. Dok ne dobijemo eventualnu potvrdu ovoga, odlučio sam ipak da objavim vest ovde, jer bi bila za Srbiju veoma značajna. Ali ćemo svakako pratiti dalje šta se dešava oko ovoga....
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1928 on: July 06, 2023, 08:02:27 am »

...evo šta se događa....

Poslednji Plan za Kosovo: Konferencija "Uzmi ili ostavi" Umesto šatl diplomatije, sprema se novi "Dejton": Evo kako će izgledati i zašto ova opcija ne odgovara Prištini

Punu deceniju Evropska unija i Amerika polagale su sve nade da će šatl diplomatija doneti kompromis u dijalogu Beograda i Prištine, ali su izgleda shvatile da u ovom slučaju upornost nije dobro prevozno sredstvo za uspeh. Smišlja se novi plan i biće, sudeći prema izjavama najviših evropskih zvaničnika, organizovana međunarodna konferencija na kojoj će tema biti Kosovo, a njen epilog mogao bi da bude rezolucija Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

Autor:
Danijela Luković
05.07.2023 08:34

- Glavnu reč vodiće trio: London, Vašington i Brisel. Očekujem da se na toj konferenciji nađu i Francuska, Nemačka, Italija, a moguće i Španija koja predsedava EU. Turska će takođe učestvovati i susedi, Grčka, Albanija, Bugarska, Mađarska, Hrvatska, moguće još neko iz EU, poput Austrije, možda Poljske - ocenjuje za Blic Srećko Đukić, bivši diplomata.

O ovome se govori jer je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nedavno podržao ideju koju je izneo premijer Albanije Edi Rama. Mišel je ocenio da je došlo vreme za "globalni pristup".

- Podržavamo i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije. Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - rekao je Mišel, na pitanje novinara o situaciji sa dijalogom.

"Dejton, uz jednu važnu razliku"

Ako vas sve podseća na Dejton, u pravu ste. Ipak, Dušan Janjić, direktor Foruma za Etničke odnose ukazuje na jedan važan detalj.

- Ovde je bitna razlika: Dejton je bio iznuđen da bi se zaustavio rat, pa su pravljeni mnogi kompromisi, a ovo se radi kako bi se sprečilo izbijanje rata. Ovo je konferencija za stabilizaciju mira - ocenio je Janjić.

Svemu je kumovao Rama, koji je 27. juna nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, na sto stavio predlog o konferenciji sa liderima Srbije i Kosova, i zvaničnicima EU i SAD, i predložio da im se "ne dozvoliti da izađu bez dogovora".
I Đukić za Blic ocenjuje da je to iznuđeno rešenje, jer decenijski pregovori Beograda i Prištine u bilateralnom formatu uz posredništvo EU nisu dali očekivane rezultate.


- Glavnu reč vodiće trio: London, Vašington i Brisel. Očekujem da se na toj konferenciji nađu i Francuska, Nemačka, Italija, a moguće i Španija koja predsedava EU. Turska će takođe učestvovati i susedi, Grčka, Albanija, Bugarska, Mađarska, Hrvatska, moguće još neko iz EU, poput Austrije, možda Poljske - ocenjuje za Blic Srećko Đukić, bivši diplomata.


O ovome se govori jer je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nedavno podržao ideju koju je izneo premijer Albanije Edi Rama. Mišel je ocenio da je došlo vreme za "globalni pristup".


- Podržavamo i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije. Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - rekao je Mišel, na pitanje novinara o situaciji sa dijalogom.

"Dejton, uz jednu važnu razliku"

Ako vas sve podseća na Dejton, u pravu ste. Ipak, Dušan Janjić, direktor Foruma za Etničke odnose ukazuje na jedan važan detalj.

- Ovde je bitna razlika: Dejton je bio iznuđen da bi se zaustavio rat, pa su pravljeni mnogi kompromisi, a ovo se radi kako bi se sprečilo izbijanje rata. Ovo je konferencija za stabilizaciju mira - ocenio je Janjić.

Svemu je kumovao Rama, koji je 27. juna nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, na sto stavio predlog o konferenciji sa liderima Srbije i Kosova, i zvaničnicima EU i SAD, i predložio da im se "ne dozvoliti da izađu bez dogovora".


I Đukić za Blic ocenjuje da je to iznuđeno rešenje, jer decenijski pregovori Beograda i Prištine u bilateralnom formatu uz posredništvo EU nisu dali očekivane rezultate.


- Ako međunarodna zajednica u licu SAD i EU reši da se ona održi, sa učesnicima koje će oni bespogovorno odrediti, ni Beograd ni Priština neće imati drugog izbora. Pri tome se mora realno procenjivati pozicija Srbije, a ona će biti nepovoljnija nego što je do sada bila u procesu briselskih pregovora, iz jednostavne činjenice što učesnici listom žele da reše "Kosovo", da ga ne odlažu, i to učesnici koji uglavnom svi priznaju Kosovo kao "nezavisnu" državu - ocenjuje Đukić.

"Potrebna temeljna priprema"
Zato smatra da je za Srbiju to nepovoljnija varijanta od direktnog pregovora sa kosovskim Albancima po svim pitanjima.

- I još nešto, na međunarodnim konferencijama postoje dva statusa: države koje rešavaju međunarodni problem i subjekti koji su deo problema, prvi garantuju realizaciju rešenja a drugi su dužni da ga sprovode. Srbiji je potrebna temeljna priprema za jedan takav skup - kaže Đukić.

Očekuje se da EU i SAD saopšte kada i kako će to sve izgledati, a Janjić ukazuje da su pripreme već počele, i da je prva poseta zvaničnika Belgije i Luksemburga.

- Dolaziće premijeri evropskih zemalja pojedinačno ili u ime nekih zemalja, da vide šta je njihov posao i hoće li se uključiti. To su zemlje sa iskustvima bilo međusobnih ratova koji su završili savezima, poput zemalja Beneluksa, Višegrad plus... EU je kasno odlučila je očigledno spremna da to uradi, pa je već spremila svoje članove. Dok su se zemlje članice konsultovale već su rađeni pripremni radovi - smatra Janjić.

Okrugli stolovi, i na kraju rezolucija?
On očekuje i da dođe do organizacije okruglih stolova koji bi se bavili otvorenim i nerešenim pitanjima, napominjući da uslovno govori o “okruglim stolovima”, odnosno da se to mogu biti i “tematski sastanci”, “misije”, “radne grupe”, ali da je bitno da se širi krug ljudi koji učestvuju.

- Broj ljudi se širi kako bi se što pre u tim grupama problema prodiskutovalo. Pratiće se Ohridski sporazum, s tim što se neće dozvoliti da se rok Ohridskim sporazumom probija i ne dozvoli komisija - rekao je za Danas Janjić.


Ta “Mapa puta” kojoj treba da se vrate Beograd i Priština se vrlo brzo mora usaglasiti, smatra do kraja godine, i verovatno će se već tu, kaže, uvesti termin “konferencije” i to do kraja ove godine.

Smatra da bi za Srbiju i paket koji će biti usvojen na konferenciji bilo dobro da se na posebnom okruglu stolu govori o položaju Srpske pravoslavne crkve i kulturnog nasleđa, na kome će biti, do sada isključeni, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Formalno će se završiti rezolucijom Generalne Skupštine, čime će biti međunarodno - javno obavezujuća za sve strane - kaže Janjić.

"Kosovu to ne ide u prilog"

Da je ova ideja veoma ozbiljno shvaćena u međunarodnoj zajednici smatra profesor istorije Mentor Hasani, ali i da takva konferencija ne može biti u prilog Kosovu.

- Albanci nemaju dobra iskustva sa ranijih konferencija, poput one u Berlinu ili Londonu gde su izgubili mnoge teritorije. Albanci uglavnom nisu bili jedinstveni u svojim zahtevima, pa su i izgubili mnogo - dodao je Hasani.

On smatra da bi, ako dođe do konferencije, Kosovo pre svega trebalo da pokaže jedinstvo između političkih subjekata i javnog mnjenja, kako bi iz svega izvuklo korist i benefite.


Izvor


P.s. da dopišem i svoje mišljenje:

-Očigledno je da je Edi Rama postao "pro-zapadni trbuhozborac" još od ranije ,ali sada izrazito. To znači da su oni ("zapadni partneri") već doneli neki svoj zaključak o Kosovu i Metohiji i idu ka tome da to postane "svršeni čin". Samo žele da to formalizuju nekim papirićem u kom bi potpisnici bili Srbija i "Kosovo" ,a garanti tog papirića bi bili "kolektivni zapad ",pa čak i Albanija. Što bi značilo da potpisivanjem tog toalet papira bi mi došli u poziciju da "izvršavamo naređenja (da se diplomatski izrazim "obaveze") ,a da nam "kolektivni zapad" i neke zemlje koje jedva da postoje budu "garanti mira i stabilnosti" i da na konto toga budu "statusno iznad nas".

Što se tiče Egipta ,ako se vest potvrdi uskoro ,to bi otvorilo put ka "otpriznavanju" mnogih država na Afričkom i jednom delu na Azijskom kontinetu,ali na ovoj "konferenciji" o kojoj je vest koju sam postavio ,bi te zemlje svakako bile izuzete (ne bi učestvovale).

Mene brinu sledeće stvari : dalji pritisci (Kurtijevo nasilje prema Srbima je orkestrirano i ima za cilj iznudu potpisivanja "priznanja Kosova " kroz ovu konferenciju što brže) , mogućnost pada Vlade i raspisivanja izbora i za predsednika i za skupštinu pre kraja godine (jer ne vidim mogućnost da se potpisuje "mirovni sporazum" ,a da je na terenu stanje takvo da je na ivici sukoba) , moguće sankcije , mogući neredi i na kraju najgore od svega mogući sukobi.

Tek u narednih par meseci će trebati "hladan glava" i "mirna ruka" , jer se utakmica lomi u ovom trenutku. Ako se broj država koje povuku priznanje (a očigledno da na to utiče i situacija u Ukrajini i BRICS koji prihvata nove članice ) onda je to u našu korist,ali ona suprotna strana predvođena sa SAD i "kolektivnim zapadom" nije navikla da gubi i biće jako teško "slomiti" ih . A neko mora da izgubi i da bude podređen u narednom periodu . Naše je da gledamo da ne budemo to mi (posebno ne dobrovoljno)  jer nam pojedini događaji idu u korist .


Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 244


« Reply #1929 on: July 06, 2023, 06:44:51 pm »

Припадници тзв. косовске полиције ушли на територију централне Србије

Припадници тзв. косовске полиције ушли су 500 метара на територију централне Србије, рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.   

Петковић је рекао да су они прешли возилом преко административне линије и да су били до зуба наоружани. 

Како је рекао Петковић, када је патрола наше полиције уочила Албанце, они субрзо ушли у возило и побегли према административној линији, навео је Петковић.

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1930 on: July 09, 2023, 08:51:54 pm »

Quote
Poslednji Plan za Kosovo: Konferencija "Uzmi ili ostavi" Umesto šatl diplomatije, sprema se novi "Dejton": Evo kako će izgledati i zašto ova opcija ne odgovara Prištini

Идеју о сазивању међународне конференције за решавање проблема КиМ и Србије уопште није нова идеја нити је њен иницијатор Еди Рама. То се као неко решење помињало и раније, најмање барем две три године уназад. Оно што у целој причи тешко да ће "пити воду" јесте изгласавање резолуције у УН. То је могуће само ако се сагласе Кина и Русија. А оне ће се сагласити само ако учествују на тој конференцији или/и Србија се сложи са предвиђеним решењем.

Да подсетим да је и амерички посредник у овим текућим преговорима Ескобар, као претњу Куртију помињао међународни војни протекторат над северним делом КиМ ("Република КФОР")
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 861


« Reply #1931 on: July 09, 2023, 09:46:44 pm »
   Jedino efikasno rešenje na ovoj Planeti majmuna je da Srbija aplicira za članstvo u BRIKS-U! Pošto zapad delje ražanj na koji će nas nataći moramo naći saveznike na drugoj strani. Ulizištvo i stalno popuštanje nije donelo ništa dobroga pa treba promeniti prilaz. Kada kupleraj ne radi dobro ne menjaju se kreveti već ku.ve! Novoizabrano državno rukovodstvo treba da odbaci sve do sada potpisano i nepotpisano u vezi KiM i pozvati se samo na rezoluciju 1244. Srbija je članica UN i pridržava se njenih odluka, a u EU verovatno nikada nećemo ni ući pa zašto bi poštovali njihove zahteve. Šiptari to rade permanentno dvadeset godina ne poštujući ni jedan dogovor bez ikakvih sankcija. A da, zaboravio sam da su ih isključili sa završne smotre NATO vežbe u kojoj su učestvovali i sada ih isključuju iz članstva u komisiji za digitalizaciju. Možeš misliti kako će se kozojebci sa Šar planine potresti zbog toga sve dok im se datum ulaska u Šengen ne menja. Ponovo ću citirati Čerčila: Ko želi da rat izbegne sopstvenim ponižavanjem imaće i rat i poniženje!


Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1932 on: July 09, 2023, 10:41:25 pm »

BRICS je ekonomski savez ,nije vojni . Tako da tu možemo da tražimo jedino novčane pozajmice (kredite). Ali i za to moramo da sačekamo avgust 2023. da vidimo šta će se desiti na sastanku BRICS u Johanesburgu. Ako prime Saudisku Arabiju i mi treba da tražimo članstvo na narednom samitu. Za samit BRICS u Johanesburgu pišu i govore da bi mogli tada da dogovore i "alternativnu valutu " kojom će zameniti dolar koji izbacuju iz upotrebe i od koga se države ubrzano oslobađaju (otplate kredit koji su ranije imali u dolarima i ne uzimaju idući u dolarima nego pređu na neku drugu valutu ...jen,rublju ili neku treću...). To bi nam još ekonomski pomoglo da se "pojačamo", ali "kvarnost" politike SAD/EU je u tome da kada vide da ih neko sustiže ekonomski i da sam "skida lance" u koje su ga oni bacili , oni idu na to da zametnu rat. Dok ratujes nisu u stanju da podižeš ekonomiju jer ti je glavna preokupacija rat (što se vidi i u Ukrajini i na drugim mestima širom sveta).  Nama mir ili u naj gorem slučaju kratka ,ali odsečena vojna akcija koja bi se brzo završila ,odgovaraju. No ,po pitanju Kosova i Metohije postoji "brdo problema" kako unutar same Srbije (eto protesta širom Srbije,ne samo zbog nasilja nego i zbog egzistencije poljoprivrede na primer ) ,tako i sa okruženjem.... Tako da je baš nezgodna situacija i to ne samo za nas ,nego čak i za NATO i SAD.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 360


« Reply #1933 on: July 10, 2023, 01:37:30 am »

Србија у сваком случају треба да размишља о БРИКСу и да се ослобађа зависности од ЕУ. Међутим, то само по себи неће решити војне и политичке проблеме. Државе могу да развијају економију и у условима замрзнутих или тињајућих конфликта. Јужна Кореја и Израел су добар пример за то. Предуслов је национални концензус. Тога у Србији нема и то се види на овим протестима, који су наручени са стране. Увек се међу Србима нађе неко ко би продао и рођену мајку, само да се дочепа власти.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 861


« Reply #1934 on: July 10, 2023, 08:12:32 am »
   Pošto se svi slažemo oko toga ko smo i kakvi smo predlažem još rasprava na ovu temu i možda novi topic sa odgovarajućim nazivom. Npr. Moguća rešenja Kosovske krize ili nešto slično. Verujem da na Palubi ima dosta upućenih i iskusnih koji bi makar ovako marginalno i nenametljivo kroz raspravu izneli korisne predloge. Neko će to već pročitati i iskoristiti za opšte dobro.


Logged
Pages:  1 ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 151   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.