PALUBA
July 16, 2024, 04:43:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 [133] 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 ... 151   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 423733 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 236


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1980 on: July 21, 2023, 05:17:49 pm »

Kancelarija za KiM reagovala na hapšenje na Jarinju: Evo ko je i kako uhapšen

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je povodom hapšenja još jednog Srbina na administativnom prelazu Jarinje da je reč o novom činu terora Aljbina Kurtija i zastrašivanju Srba, koji je tempiran odmah posle još jedne runde dijaloga u Briselu, na kojoj je Priština demonstrirala svoju osionost.

Kako navode iz Kancelarije za KiM, to je „manir kojem Kurti pribegava svaki put, a meta su mu nedužni Srbi“.

„Pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili su danas na Jarinju Borisa Leševića (34) iz Leposavića, bez ikakvog osnova i povoda. Lešević je uredno prethodnih dana prelazio preko administrativnog prelaza, ali je danas prvo zadržan bez obrazloženja, dugo ispitivan na informativnom razgovoru, a potom odveden u južni deo Kosovske Mitrovice. Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokata uhapšenom Srbinu“, ističe se u saopštenju.

Ukazali su da je jasno da „Kurti ne želi deeskalaciju i ne želi mir na prostoru Kosova i Metohije, već želi nove tenzije i izazivanje sukoba i da preko srpske muke demonstrira silu“.


Izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 425


« Reply #1981 on: July 21, 2023, 06:42:57 pm »

Koje kompanije je tzv. Kosovo angažovalo za lobiranje u SAD?

20.07.2023.

Kompanije koje je tzv. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova angažovalo za lobiranje u SAD, Aferdita Rakipi Communications i Ambal, nemaju nijedan ugovor za lobiranje koji je prethodno objavljen na web stranici ‘Akt o registraciji stranih agenata’ (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde.

Vlasnici ove dve kompanije, Afrdita (Aferdita) Rakipi i Avni Mustafaj, honorarno su angažovani na „unapređenju bilateralnih odnosa između SAD i tzv. Vlade Kosova“.

Na osnovu ugovora, koji su 26. juna potpisani na godinu dana, tzv. kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore će im isplatiti po 147.000 evra za njihove aktivnosti.

Ranije su se kompanijama za lobiranje u SAD isplaćivale i veće svote novca. Radilo se uglavnom o inostranim kompanijama, koje imaju iskustva u lobiranju.

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao Rakipi i Mustafaj oko ugovora koje su potpisali, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Ni tzv. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nije odgovorilo na upit zašto su ugovri sa ovim kompanijama baš sada sklopljeni i na osnovu kojih kriterujuma su one odabrane.


Ово ми мирише на неко муљање. Износ је смешан.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #1982 on: July 21, 2023, 06:49:42 pm »

Да баш тако. Цифре за лобирање су далеко веће.
Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 236


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1983 on: July 21, 2023, 07:49:04 pm »

Vezano za lobiranje i "nisku cenu" imam pitanje, kako "država" ili bolje rečeno ekonomija jednog prostora,koja ne postoji (bukvalno su pred bankrotom finansijskim), može da uveća broj "policajaca i vojnika" za 100% (tako nekako je Kurti izjavio pre par dana) ,ako nema odakle da ih plati ? Na to se nadovezuje i odgovor za lobiranje , pa i odgovori o naoružanju....

Video prilog Prve TV sa ministrom Vučevićem i njegovim viđenjem situacije:

Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 236


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1984 on: July 23, 2023, 04:25:47 pm »

Kakav je ovo naslov "ljudi moji da li je ovo moguće" ,ali 'ajde... Ovo potvrđuje da se gradi u Srpskim opštinama,ali i iznosi "problematiku" gradnje...

Srbija gradi na severu Kosova bez dozvole

Crveno-bele trake, koje znače zabranu izvođenja daljih građevinskih radova, od 20. juna stoje na tri objekta u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Radove je obustavila kosovska opština Severna Mitrovica uz obrazloženje da ne postoje dozvole za gradnju.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je 21. jula na terenu potvrdio da radovi nisu nastavljeni, odnosno da su se radnici sa mehanizacijom povukli a da je za njima ostalo samo nešto građevinskog materijala.

Samo ispred jednog od ova tri objekta stoji tabla sa informacijama o investitoru i izvođaču radova.

Radi se o izgradnji nove zgrade Univerziteta koji radi u srpskom sistemu i za koji je novac izdvojila Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, dok je izvođač radova kompanija koja se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država, "RAD 028".

Na mestu zaustavljene gradnje, sada stoje zidovi četiri sprata podignute zgrade od cigle, dok umesto plafona četvrti sprat zjapi ka otvorenom nebu.

Za druga dva objekta se ne zna ništa, odnosno ko stoji iza njih ili šta bi oni trebalo da budu, jer nema nikakvog obeležja.

Međutim, iz Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, kažu da je reč o stanovima za socijalno ugrožena lica i školi.

Nisu precizirali ko to gradi ili finansira.

Inače, u Severnoj Mitrovici paralelno funkcioniše i opština po srpskom sistemu, koja uglavnom realizuje projekte finansirane od strane Srbije.

Do istupanja Srba iz kosovskih institucija na severu novembra prošle godine, i opštine po kosovskom sistemu su bile u rukama Srpske liste.

Usled bojkota izbora, četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom – Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – preuzeli su albanski gradonačelnici. To je bio i povod za nove tenzije u tom regionu, koje traju od kraja maja.

Zašto je gradnja sporna?
Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić (Atiq) je 20. jula saopštio da je odeljenje za inspekciju zabranilo izgradnju tri objekta jer nisu ispunjeni "zakonski kriterijumi i norme".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

On je na svom Facebook profilu napisao da "građani svoje investicije treba da zaštite ispunjavanjem kriterijuma predviđenih zakonima na snazi".

"U suprotnom će Uprava za inspekcijske poslove postupiti u skladu sa važećim zakonima", napisao je on.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić u izjavi za RSE objašnjava da su radovi na izgradnji tri objekta obustavljeni jer nemaju građevinsku dozvolu.

"Ne zna se ko ih gradi, niti iz kog budžeta. Zato je i obustavljena gradnja da bi se u skladu sa zakonom identifikovao izvođač radova i investitor", kaže Ađančić.

Šta kaže Srpska lista?
Srpska lista je 20. juna saopštila kako je "nelegalni gradonačelnik" doneo odluku da obustavi izgradnju stanova za socijalno ugrožene porodice i škole za decu iz ugroženih kategorija.

Nisu precizirali ko gradi te stanove i školu. Na upit RSE da dodatno pojasne ovo pitanje, nisu odgovorili.

Odgovor nije stigao ni od opštine 'Kosovska Mitrovica' koja radi u sistemu Srbije, kao ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Sredstvima Vlade Srbije se preko Kancelarije za Kosovo često grade ili renoviraju razni objekti u srpskim sredinama. Međutim, RSE nije uspeo da pronađe javni ugovor o izgradnji stanova i škole, koje pominje Srpska lista.

S druge strane, ova partija obustavu gradnje povezuje sa "provokacijom" kosovskih vlasti, "daljom eskalacijom situacije" i "progonom Srba".

"Postavlja se pitanje da li je ovo odgovor (premijera Kosova Aljbina) Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa tri odsto osvojenih glasova bave tehničkim i administrativnim stvarima", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Gradnja Univerziteta samo sa dozvolom Srbije?
Jedan od objekata koji je blokiran za dalju gradnju je zgrada Univerziteta, koji u Severnoj Mitrovici radi po planu i programu Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je avgusta 2021. položio kamen temeljac za izgradnju novog Univerziteta a prema projektu predviđeno je da se prostire na 10.575 kvadrata i da u njemu budu smešteni Prirodno-matematički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i zgrada Rektorata.

Na osnovu table sa informacijama ispred ovog objekta, građevinsku dozvolu za gradnju ovog Univerziteta je 2020. godine izdao Privremeni organ, koji radi u sistemu Srbije.

Izvođač radova je kompanija "RAD 028" u vlasništvu Radule Stevića, koji se od 2021. nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Država zbog sumnje da je povezan sa Zvonkom Veselinovićem (biznismen sa severa Kosova), koji se sumnjiči da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Od tada ova firma na Kosovu ne dobija tendere.

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, firma "RAD" je dobila ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra. Radi se o projektima koji su finansirani iz budžeta Vlade Kosova.

Crna lista, međutim, nije prekinula niz "dobrog poslovanja" te firme.

"RAD 028" i dalje izvodi sve veće projekte, uglavnom na Kosovu, a koji se finansiraju iz budžeta Srbije.

Ranija analiza RSE je pokazala da je Stevićeva kompanija sa srpskim paralelnim institucijama na Kosovu u periodu od 2016. do 2019. godine sklopila poslove vredne najmanje 8,5 miliona evra.

U 2020. je istoj firmi iz budžeta Srbije isplaćeno najmanje 13,3 miliona evra.

Poslovi kompanije "RAD 028" nisu prestali ni poslednja dva meseca, iako su srpske paralelne opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku "blokirane" za pružanje usluge građanima.

Ove tri opštine su se do sada nalazile u istoj zgradi kao i one koje rade u kosovskom sistemu, te dolaskom albanskih gradonačelnika na vlast nemaju pristup kancelarijama.Izvor

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #1985 on: July 23, 2023, 09:30:24 pm »

Quote
Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić (Atiq) je 20. jula saopštio da je odeljenje za inspekciju zabranilo izgradnju tri objekta jer nisu ispunjeni "zakonski kriterijumi i norme".

На Косово је иначе познато по поштовању законских критеријума и норми... angel Да тако ради у местима са албанском већином морали би да поруше 95% постојећих објеката и затворе скоро сва градилишта...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1986 on: July 25, 2023, 08:48:03 am »

"Amerika gubi strpljenje sa tzv. Kosovom" Bivši specijalni predstavnik EU: Priština će najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom

25.07.2023.

Nekadašnji specijalni predstavnik EU na tzv. Kosovu Piter Fejt smatra da će Priština najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Srbijom i dodaje da SAD gube strpljenje za tzv. Kosovo jer ne napreduje dovoljno.


Fejt za Teve1 kaže da je Ohridski sporazum od velikog značaja za Prištinu jer bi otvorio put članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

- Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će tzv. Kosovo više trpeti posledice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo tzv. Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija kao i Ujedinjenih nacija - rekao je Fejt.

Holandski diplomata kaže da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa tzv. Kosovom jer ne napreduje dovoljno i ističe da SAD nikada ranije nisu imale tako kritički pristup tzv. Kosovu što je, prema njegovim rečima, zabrinjavajuće.

- Vidim da Sjedinjene Američke Države imaju kritički odnos prema tzv. vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa tzv. Kosovom, zbog sporog napretka. Nisam video tako kritički odnos SAD prema tzv. Kosovu od kada je ono proglasilo nezavisnost 2008. Bila bi prava tragedija za tzv. Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država - kazao je.

"Ne možete računati na stare simpatije"

Fejt ima i neke predloge za tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija i kaže da na tzv. Kosovu treba da shvate da se u Evropi vodi žestok rat na čemu je i fokus svetskih prestonica.

- Zato morate imati na umu da stvari nisu kao pre i ne možete računati na simpatije i podršku koju ste nekada imali - dodaje.

Ne smatra da SAD i EU podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u tom procesu.

- Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na severu tzv. Kosova umesto da tamo šalje specijalne jedinice - dodaje Fejt.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1987 on: July 25, 2023, 08:58:54 am »

Za zločin niko nije odgovarao - Na današnji dan pre 24 godine ubijeno 14 Srba žetelaca u Starom Gracku

23.07.2023.

U selu Staro Gracko kod Lipljana danas će biti obeležene 24 godine od ubistva 14 srpskih žetelaca, jednog od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na tzv. Kosovo, a koji, kao i brojni drugi, nikada nije rasvetljen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zločin se dogodilo 23. jula 1999. godine, kada je iz zasede na njivi ubijeno je 14 Srba iz Starog Gracka. Ubijena su četiri člana porodice Janjićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi maloletni Novica.

Rafalom su prekinuti životi i Andrije Odalović, braće Jovice i Radeta Živića, Stanimira i Boška Đekića, Saše i Ljubiše Cvejića, kao i Nikole Stojanovića, Miodraga Tepšića i Milovana Jovanovića.

Pomen na 24. godišnjicu ubistva, u Starom Gacku počinje u 10 sati, a služiće ga episkop raško-prizrenski Teodosije.

Osam godina nakon zločina Unmik je zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu uhapsio Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alas, koji je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, zajedno sa Euleksom je pre šest godina obustavilo istragu o jednom od najtežih zločina nad Srbima na tzv. Kosovu.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je bilo skrnavljeno i minirano.

Izvor


* siptarski teroristi uck.jpg (110.88 KB, 1103x537 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1988 on: July 25, 2023, 11:32:15 am »

"Prištinske vlasti pripremaju teren za dalju eskalaciju na KiM"

25.07.2023.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, ocenio je da prištinske vlasti pripremaju teren za nastavak eskalacije situacije na KiM.

On je naveo da je krajnji cilj da se Srbima onemogući dalji opstanak na tom prostoru, odnosno da se dovrši njihovo etničko čišćenje.

Drecun je naveo da neće biti kompletne deeskalacije situacije zbog politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da to što trenutno nema novih intenzivnih hapšenja na KiM, ne znači da ih neće biti u narednom periodu.

"Priprema se teren za dalju eskalaciju, ne vidim uopšte da su oni spremni da povuku neke poteze...Od Kurtija ne treba očekivati da će formirati Zajednicu srpskih opština, ne treba očekivati da će u potpunosti povući pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica sa severa, niti da će prestati sa hapšenjem Srba, jer je stvorio uslove za nastavak svega toga", rekao je Drecun za TV Pink.

Kazao je da prištinske vlasti izbegavaju i da održe nove izbore na severu KiM, te da se donose odluke koje su štetne po interese, opstanak i život srpskog naroda.

"To su odluke poput obustavljanja gradnje zgrada za socijalno ugrožene porodice, škola za decu koja su iz socijalno ugroženih sredina, obustavljanje gradnje zgrade univerziteta. Donose se neke odluke vezane i za glavni most preko reke Ibar. Sve odluke su suprotne interesima srpskog naroda, uhapšeni su ljudi, neki su oslobođeni, neki ne", rekao je Drecun.

On je ocenio da je naoružavanje i opremanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga deo šireg procesa koji treba da "zaokruži jednostranu proglašenu nezavisnost, odnosno državnost samoproglašenog Kosova" i da im omogući pun međunarodno-pravni kapacitet, koji se stiče članstvom u UN i NATO.

"Vašingtonu i Briselu je u interesu da dovrše posao. Eksobar o tome veoma otvoreno govori, čak je nedavno poslao veoma grubo upozorenje Beogradu kada je rekao da mora da se pomiri sa činjenicom da će lažna država Kosovo biti članica transatlanskih organizacija, uključujući NATO, i da će biti članica UN", rekao je Drecun.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 266« Reply #1989 on: July 25, 2023, 07:18:09 pm »

Devet meseci posle skidanja uniforme: U kosovsku policiju u Severnoj Mitrovici vraća se 45 Srba

U policijskoj stanici Severna Mitrovica od danas počinju sa radom 74 nova policajca od kojih će 45 biti Srbi.

Ovo je potvrdio zamenik komandira Severne policijske stanice Veton Eljšani.

Pripadnici Srba su početkom novembra napustili kosovsku policiju na severu Kosova i Metohije nakon odluka iz Prištine gde im se naređuje da primene odluku od skidanju tablica sa auomobila koje su registrovane srpskim registarskim oznakama.

Nakon napuštanja Srba, poslate su jedinice iz ostatka Kosova koje su sastavljene od Albanaca.

Od ukupno 74 nova policajca, koji su danas počeli sa radom, svi potiču iz nealbanskih zajednica. Srba je 45, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i osam pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice. Eljšani je istakao da su novi srpski policajci u tzv. kosovskoj policijskoj službi iz različitih krajeva Kosova, a da ih je najviše iz opština sa severa, iz Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka.

Oni će na početku obavljati praktičnu obuku na terenu zajedno sa ostalim policajcima koji su već na severu Kosova i Metohije. "Sada se kroz praktičan rad dodatno obučavaju za rad u patrolama i na drugim potrebnim zadacima. Oni će se i naredna dva, tri meseca obučavati", istakao je Eljšani. Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta, a u toku je i novi konkurs za prijem novih policajaca.


Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #1990 on: July 26, 2023, 08:20:21 pm »

У овој вести фали податак да је пре напуштања полицијске службе на Северу Косова и Метохије било ангажовано око 500 полицајаца српске националности. Тако да, овај број није ни приближан оном који је био и више служи као покриће актуелној власти на КиМ да покажу да нешто раде.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1991 on: July 27, 2023, 10:16:08 am »

Aljbin Kurti: Ako ponovo dođe do eskalacije, adresa je Beograd

27.07.2023.

Dva meseca je prošlo od nasilnog ulaska trojice šiptarskih gradonačelnika u opštinske prostorije u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Dok se Priština i Beograd međusobno optužuju za odgovornost, tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti poručuje da ponovna eskalacija zavisi od Beograda

Na konferenciji za medije nakon što je održao ukupno tzv.153. sednicu vlade kojom rukovodi, Kurti je izrazio zabrinutost "zbog potencijala za eskalaciju situacije na Severu“, prenosi Коссев.
Ali ako do nje i dođe – eskalacija ne zavisi od tzv. Kosova. Štaviše, kaže da postoje garancije tzv. Vlade i njega kao premijera – da nikada, ničim i nigde Priština ne doprinosi eskalaciji.

"Ono što nas sada brine, više od deeskalacije, jeste potencijal ponovne eskalacije. Osim što ponovna eskalacija nije na nama. Imate garanciju tzv. Vlade Republike Kosovo, naših državnih organa, mene kao tzv. premijera da nikada, ničim i nigde ne doprinosimo eskalaciji“.

Ako eskalacije bude, dodao je, adresa je – Beograd.

"Ako će takvih biti, onda je adresa, kao što je poznato, zvanični Beograd“, rekao je Kurti.

V.D. direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković reagovao je na izjavu tzv. kosovskog premijera uz poruku da je "svima odlično poznato da jedini koji izaziva tenzije, sukobe i nasilne akcije na severu Kosova i Metohije jeste Aljbin Kurti“ i to preko svojih "parapolicijskih falangi“.

On je pozvao Kurtija da "već jednom prestane da laže i obmanjuje“, jer je, dodao je, čitava međunarodna zajednica jasno označila Prištinu kao izvor nestabilnosti i jednostranih akcija na terenu.

Istakao je da Beograd i Srbi sa KiM nikome ne prete, ne žele sukobe i konfrontacije, već "samo žele da žive u miru, svoji na svome, sa svojim komšijama Albancima“.


Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1992 on: July 27, 2023, 10:31:17 am »

Kurti opsednut Vučićem: U poslednjem intervjuu 21 put spomenuo srpskog predsednika

26.07.2023.

- Govoreći o čudnim prioritetima. U intervjuu od 4.000 reči za hrvatski „Večernji list”, Kurti spominje 21 put Vučića, 18 puta Beograd, četiri puta NATO, četiri puta ekonomičnost, dva puta EU, dva puta SAD. Samo jedan put spominje investicije a ula puta Savet Evrope - napisao je Seljimi na Tviteru, prenosi Kosovo-onlajn.


Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1993 on: July 27, 2023, 10:31:24 am »

Sa Severa tzv. Kosova se odselilo više od 1.000 Srba, sada se i đaci masovno ispisuju iz škola

27.07.2023.

Predsednik Inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da se sa severa tzv. Kosova u poslednja dva meseca iselilo više od 1.000 Srba, a da se sad i đaci masovno ispisuju iz škola.

Arsenijević je agenciji Beta kazao da je osnovni razlog za odlazak s tzv. Kosova pretnja prištinskih vlasti da planiraju hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u protestima zbog zauzimanja opštinskih zgrada od strane gradonačelnika šiptarske nacionalnosti.

„Narod je veoma uplašen jer je tzv. kosovska vlada najavila hapšenje još 45 Srba koji su učestvovali u nedavnim protestima. Svako može da bude uhapšen i zbog toga se mnogi iz Zubinog Potoka, Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića odlučuju da se isele u centralnu Srbiju“, rekao je Arsenijević.

Naglasio je da je oko 4.000 Srba prošle godine moralo da napusti tzv. kosovske institucije i da ih sada na tzv. Kosovu ne veže radno mesto.

„Oni primaju plate iz budžeta Srbije, tako da ne moraju da budu na tzv. Kosovu. Osim državnih službenika sever tzv. Kosova napuštaju i mnoge zanatlije, profesori i lekari. Srbi koji su iz bezbednosnih razloga napustli tzv. Kosovo nemaju obavezu da dolaze na posao“, kazao je Arsenijević.

On je naveo da se poslednjih dana iz osnovnih i srednjih škola na severu ispisalo 90 đaka.

„Mnoge đake roditelji već ispisuju iz srednjih i osnovnih škola na severu. Do sada, prema nama dostupnim informacijama, iz Leposavića je ispisano više od 40 đaka, a iz Severne Mitrovice i Zvečana preko 50. Razumem zabrinutost roditelja koji ne žele da im deca idu kroz špalire naoružanih specijalaca u škole. Uz sve razumevanje i poštovanje, apelujem na roditelje da ne čine to i da ove nedaće zajedno prebrodimo“, rekao je Arsenijević.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manjojlović izjavila je juče u Skupštini Srbije da se u poslednjih mesec dana s Kosova iselilo 2.000 Srba.

„To je informacija koju građani moraju da znaju, zbog takvog nakaradnog načina na koji vodite ovu državu“, rekla je poslanica Manojlović, obraćajuči se poslanicima vladajućih partija.

Miodrag Marinković iz kosovskog Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) izjavio je ranije agenciji Beta, da se u poslednjih deset godina broj srpske dece u osnovnom i srednjem obrazovanju na Kosovu smanjio za 10,000, što, prema njegovim rečima, ukazuje da je u tom periodu Kosovo napustilo 40,000 Srba.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 554


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1994 on: July 28, 2023, 05:23:11 pm »

Glas Amerike: Slučajevi kršenja građanskih prava na tzv. Kosovu

28.07.2023.

Brojna istraživanja i izveštaji pokazuju da se pravo na upotrebu srpskog jezika, koji je po Ustavu Kosova pored albanskog službeni jezik, svakodnevno krši kako od strane predstavnika najviših kosovskih institucija, tako i od lokalnih službenika, predstavnika javnih preduzeća, ali i onih čiji je posao da sprovode red i zakon, prenosi Glas Amerike.
“Kršenje jezičkih prava je problem za sve zajednice na Kosovu”, rečenica je koja se može naći u gotovo svim izveštajima domaćih i međunarodnih organizacija i institucija.


Jedan od poslednjih primera dogodio se pre dva dana u Lapljem Selu i Gračanici gde je Regionalna vodovodna kompanija “Priština” sprovela akciju isključenja sa mreže za potrošače koji imaju neizmirine račune za vodu.

Radnici i inspektori ove kompanije su u pratnji policije, nekoliko albanskih medija i portparolke ove kompanije nenajavljeno ulazili u dvorišta građana i sprovodili svoju akciju, koja je izazvala veliku pažnju albanske javnosti. U brojnim albanskim medjima i na društvenim mrežama posebno je tokom akcije istaknuto ponašanje kosovskih policajaca, koji su od pojedinih građana Srba tražili da govore “albanski” i “samo albanski”.

Ljubinko Karadžić iz Lapljeg sela jedan od onih koji je isključen sa vodovodne mreže, akciju Regionalne vodovodne kompanije “Priština” ocenjuje kao “dobro izrežiranu predstavu za javnost i pokazivanje mišića predstavnika tzv. kosovskih institucija”.

 “Niti su imali prevodioca, došli su sa kamerama, sa pet, šest ekipa novinara, svi albanski novinari. Prevodilaca nije bilo, niko nije hteo da priča srpski. Ja sam se pozvao na to da imam pravo da, ako već dolaze da vrše neku intervenciju, da ja po zakonu Kosova imam pravo da imam prevodioca. Nisu su se obazirali na to, tražili su od mene da pričam albanski“, rekao je Karadžić za Glas Amerike.

Snimak na kojem tzv. kosovski policijaci „naređuju“ Karadžiću da govori albanski, pod naslovom „O pričaj albanski, samo albanski – srpskim građanima nije dozvoljeno da pričaju srpski“, je na društvenim mrežama pojedinih albanskih medija za manje od 24 sata pogledalo više od 100.000 ljudi. Tu je i i više od 500 komentara, a najviše je onih koji podržavaju pripadnike policije.

"Bravo policijo, samo albanski“, „Poštovanje za policiju tzv. Republike Kosovo“, „Ovaj policajac se zove hrabrost, svaka čast hrabro“, neki su od komentara na Fejsbuku pojedinih albanskih medija.

Međutim, među komentarima građana ima i onih koji navode da je u pitanju kršenje Ustava i Zakona od strane službenika policije.

"Kosovskom policajcu je potreban srpski ili prevodilac sa njim. Pravo Srba je da sa državnim organima govore maternjim jezikom. Ako mislite drugačije, onda se nemojte čuditi zašto Srbi sa severa žele da se odvoje i odvojiće se od Kosova“, navodi se u jednom komentaru.

U drugom se kaže, „Poštovanje policiji, ali treba shvatiti da se država ne drži na emocijama već na zakonima. Sviđalo se to ili ne srpski je zvanični jezik po Ustavu, koji daje pravo Srbima da govore srpski. Ovo je isto kao da nemački policajac u Švajcarskoj govori građaninu da ne govori francuski, iako su tamo oba jezika službena“.

Pored pojedinih građana na društvenim mrežama, na kršenje Ustava i Zakona kad je u pitanju srpski jezik u ovom slučaju ukazuje i poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović.

On je u pisanoj izjavi za Glas Amerike naveo da je ovakvo ponašanje policijaca, ali i službenika Regionalne vodovodne kompanije “ Priština” neprihvatljivo.

“Prilikom obavljanja dužnosti službenici policije su dužni da omoguće komunikaciju sa građanima na bilo kom službenom jeziku. Prema Zakonu o upotrebi jezika, obaveza je i javnih i komunalnih preduzeća da svoje usluge pružaju na oba službena jezika. U slučajevima kada službenici policije nisu u mogućnosti da komuniciraju na oba službena jezika, dužni su da obezbede prevodioca. Na video zapisu koji ste mi poslali mogli smo čuti policajca koji građaninu kaže da mora da priča albanski, međutim po zakonu obaveza dvojezičnosti je na institucijama, ne građanima, te je time policajac prekršio Zakon o upotrebi jezika”, naveo je Mladenović.

Glas Amerike pitao je Inspektorat policije tzv. Kosova da li će pokrenuti istragu u vezi sa jučerašnjim postupkom policajaca, koji su zahtevali od Ljubinka Karadžića da priča albanski, međutim odgovor nije stigao.

Zamenik tzv. kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić navodi da u ovom slučaju postoje elementi kršenja ljudskih prava i da će institucija Ombudmsana pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

„Institucija Ombudsmana će po službenoj dužnosti tražiti od nadležnih organa da pokrenu postupak utvrđivanja da li je došlo do kršenja ljudskih prava, odnosno člana 5. Ustava tzv. Kosova, koji je veoma jasan - da su šiptarski i srpski zvanični jezici na tzv. Kosovu i da imaju ravnopravan status“, rekao je Sentić.

Portparolka Regionalne vodovodne kompanije „Priština" Arijeta Mjeku potvrdila je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da tokom akcije u Gračanici i Lapljem Selu nije bilo prevodioca na terenu, kao i da je i zapisnik o isključenju iz tehničkih razloga ostavljen na albanskom jeziku, a da će drugi put svakako biti na srpskom jeziku.

Kosovski Ombudsman će se u ovom slučaju ispitati i da li su ispoštovane zakonske procedure koje se odnose na isključenja građana sa vodovodne mreže.

"Dakle, da li je došlo do obaveštenja građana, da li su građani dobili opomene pred isključenje, da li su ispoštovali zakonsku procedure - da su morali najmanje pet radnih dana da pred isključenje daju opomenu. Ukoliko nije došlo do toga imamo jasno kršenje ljudskih prava“, naveo je zamenik Ombudsmana Srđan Sentić.

Ljubinko Karadžić navodi da njemu nije stiglo nikakvo obaveštenje ili opomena pred isključenje. Kaže da brojilo za vodu glasi na ime njegovog pokojnog oca i da je u pitanju paušalni dug iz vremena kad niko nije plaćao usluge vodosnabdevanja na Kosovu.

“Konkretno su isključili vodu zbog navodnog starog duga koji se vodi na računima vodovoda, koji je nepostojeći jer i tad kad su ubacili taj stari dug on se nije slagao sa stanjem na brojilima za potrošnju vode. Pre 20 godina je taj dug bio otprilike postavljen na račun i pored toga što sam ja nekoliko puta bio da razgovaram sa njima da oni to izbrišu, oni nisu hteli, hteli su da ja potpišem zvanično neki ugovor, a ja znam da potpisivanjem ugovora mi priznajemo taj dug i zbog toga nisam hteo to da uradim”, navodi Karadžić

S druge strane iz Regionalnog vodovoda “Priština” potvrđuju da se radi o starom dugu, da su procedure u vezi sa isključenjem ispoštovane i da je Karadžiću više puta poslato obaveštenje, ali za plaćanje.

“Period duga u kome je potrošač dužan da plati je od meseca juna.1999 do jula 2023, takođe prema gore navedenim propisima potrošaču je poslato pet pismenih obaveštenja za plaćanje - obaveštenja su poslata na srpskom jeziku/prema informacijama iz Operativne jedinice vodovoda u Gračanici”, navela je u pisanoj izjavi Mjeku.

Prema podacima Regionalne vodovodne kompanije “Priština”, ukupan iznos neplaćenih računa za utrošenu vodu na tzv. Kosovu iznosi 45 miliona evra. Od toga, 40 miliona evra duguju domaćinstva, a više od pet miliona mala i velika preduzeća.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 [133] 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 ... 151   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.