Према информацијама којима располажем, осиромашени уранијум (depleted uranium, DU) се користи за тенковске гранате, као и за муницију за аутоматске топове на авионима и оклопним возилима. Користи се и за
облагање Абрамс тенкова. Нисам наишао на њихову употребу код авионских бомби, крстарећих ракета и слично.
Негде сам наишао на информацију да килограм осиромашеног уранијума кошта 30 долара. Килограм нерђајућег челика је мање од 1 долара по килограму.
Мислим да је највећи део загађења у Србији, током бомбардовања 1999. био последица уништавања индустријских постројења, посебно петрохемијске индустрије. Што се тиче самог осиромашеног уранијума, он је могао да дође путем прашине која је настајала код експлозија. Било ваздушним струјањима, или кроз водотокове. За његово штетно дејство је потребно да се честица удахне, попије или поједе.
Наишао сам на текст о канцерогеним обољењима у Европи:https://canceratlas.cancer.org/the-burden/europe/ Пажњу ми је привукао гафикон број 3, где показују пораст канцера у Данској. Они су мерили према учесталости у односу на број становника, али видимо да је од 1999. до 2012. скочио са 296.42 на 360.12. То је раст од око 22%. У ПДФ фајлу који је Вук поставио, видимо да је пораст у Србији, у истом периоду, са 19,625 на 26,152. То је око 33%.
Недостатак овог упоређивања је што Данци нису рачунали рак коже осим меланома. Ипак, видимо да је код њих и без бомбардовања скочио преко 20%.
Они нису имали ни бомбардовање, ни уништавање индустријских постројења, ни осиромашени уранијум.
Мој лаички закључак је да се кривица за раст броја оболелух од рака у Србији не може приписати само бомбадовању, јер се ради о општем тренду. То што је у Србији растао око 50% брже (33% према 22%) него у Данској може се, макар делимично, приписати последицама бомбардовања. Кажем делимично, јер постоје и фактори који нису директно повезани са бомбардовањем, као што су квалитет ваздуха и мања контрола употребе пестицида у пољопривреди.
Мени је невероватно да нико до сада није узео у обзир стрес коме је становништво Србије било изложено током бомбадовања, и његов утицај на пораст броја оболелих. веза између стреса и рака је позната, ја сам наишао на
студију која говори о утицају хормона стреса на буђење успаваних канцерогених ћелија у организму.