PALUBA
May 20, 2024, 10:16:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150]   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 402581 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2235 on: April 09, 2024, 02:02:57 pm »

Сећам се.Док су Срби ишли шиптарским аутобусима на митинг подршке вођи РОСу је упао у општине али сам мислио да је то боље заштићено.У ствари,не знам ни шта су им требали спискови у  малој средини где се сви познају ?!

Molim te ostavi dnevnu politiku izvan ove teme i foruma uopšte.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847



« Reply #2236 on: April 17, 2024, 02:59:50 pm »

Da li je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala preporuku da se u Savet Evrope primi Kosovo? (sa zvezdicom)?

PSSE preporučuje da Kosovo* postane članica Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) preporučila je da Kosovo* bude pozvano da postane članica Saveta Evrope – dok je odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza i obaveza od njegovog pristupanja.

Prema procedurama Saveta Evrope, Skupština prvo mora da da svoje mišljenje o bilo kom zahtevu za članstvo pre nego što konačnu odluku donese Komitet ministara, izvršno telo organizacije koje čine ministri spoljnih poslova.

U svom statutarnom mišljenju, zasnovanom na izveštaju Dore Bakojanis (Grčka, EPP/CD) i usvojenom sa 131 glasom za i 29 protiv uz 11 uzdržanih, Skupština je rekla da će članstvo dovesti do „jačanja standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova”.

To bi bio „kulminacija dijaloga koji se razvijao u periodu od dve decenije, ali ga ni na koji način ne bi trebalo posmatrati kao kraj procesa. Naprotiv, članstvo bi trebalo da katalizuje zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”.

Članstvo bi takođe pomoglo Kosovu da se „pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima od zabrinutosti“, istakli su parlamentarci, uključujući jaz između normativnih standarda i njihove efektivne primene, potrebu da se bolje zaštite prava nevećinskih zajednica i negovanje klime pogodne za na poverenje, pomirenje i inkluziju.

Skupština je pozdravila kao „veliki pomak“ sprovođenje presude Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, za koju je rečeno da je „opipljiv znak posvećenosti Vlade da deluje u punom skladu sa vladavinom prava, bez obzira na politička razmatranja”.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom bio bi „važan korak“ da se osigura zaštita prava kosovskih Srba, dodaje se, i „trebalo bi da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara o zahtevu Kosova za pristupanje Savetu Evrope, kao post-pristupnu obavezu”.

Priznajući „okolnosti bez presedana“ aplikacije, s obzirom da jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu, Skupština je pozvala na „diplomatiju, dijalog i kompromis“. Pozvao je Komitet ministara da osigura da članstvo Kosova bude „bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova“.

* U ovom tekstu, svako pozivanje na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, razumeće se u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i bez prejudiciranja statusa Kosova.


Izvor
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #2237 on: April 17, 2024, 04:45:42 pm »

Ovo treba shvatati ozbiljno:

MUP i MSP Kosova pozvali građane da ne putuju kroz Srbiju zbog „napete bezbednosne situacije“

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvali su građane da ne putuju kroz Srbiju.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštavaju da nakon nastale situacije na graničnim prelazima sa Srbijom i samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na njima, svi sunarodnici i građani koji su u pokretu treba da izbegavaju prelazak po svaku cenu preko Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i preduzima sve potrebne radnje i obaveštavaće vas o novim detaljima „, navedeno je u na Fejsbuk stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova, prenosi Kosovo online.
Oni su zamolili građane koji putuju da prate situaciju

„Mole se svi putnici da pomno prate napetu bezbednosnu situaciju i da ne putuju kroz Srbiju. S obzirom na to da je u opticaju dosta lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha i haosa, pratite obaveštenja kosovske policije o najnovijim zvaničnim ažuriranjima u tom pogledu“, navedeno je u objavi.

izvor


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847



« Reply #2238 on: April 17, 2024, 05:28:03 pm »

Ko je sve glasao protiv preporuke o članstvu Kosova u Savetu Evrope

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Kosova u Savetu Evrope, njih osmoro je iz Španije, prenosi Radio-televizija Srbije.

Protiv članstva Prištine u SE sem poslanika iz Španije, glasala su i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Nemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv je bili i sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Nemačke.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.


Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2239 on: April 17, 2024, 06:02:49 pm »

Mislim da ovo što se dogodilo, iako je velika bruka i sramota za Evropu, nije više ni bitno. Savet Evrope je samo jedno političko telo u koloniji koja ni o čemu ne odlučuje, radi ono što kolonijalna sila naloži.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #2240 on: April 17, 2024, 09:01:16 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Има и оних који нису присуствовали (Словачка, Азербејџан и Грузија). Највероватније како се не би изјашњавали ни за ни против, односно да се нико не љути. У сваком случају нису били "за". Мени је интересантно што је Јерменија гласала  за пријем Косова, као и сви из Македоније (и албански и македонски представници).

« Last Edit: April 17, 2024, 09:27:27 pm by dzumba » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 096


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #2241 on: April 17, 2024, 09:16:56 pm »

Za Jermeniju ne znam, mogu samo da naslutim, ali Makedonijom odavno ne upravljaju Makedonci već strani faktor koji se duboko instalirao u sve pore društva makenoske države, pa to i nije čudno. Inače pravi Makedonci upravo Srbiju doživljavaju kao bliskog prijatelja (najbližeg na Balkanu), šteta što nemaju moć odlučivanja u sopstvenoj državi.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2242 on: April 18, 2024, 08:20:01 am »

MUP Kosova: Srbija uhapsila 10 pripadnika Kosovske policije, petoro zadržano

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je večeras da je srpska policija privela 10 pripadnika Kosovske policije, na prelazima Merdare, Jarinje, Bela zemlja i na granici između Hrvatske i Srbije, od kojih je, kako navode, petoro pušteno, dok je petoro zadržano.

Među zadržanim pripadnicima je i zamenik direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice Dejan Janković, koji je, kako navode, “priveden bez obrazloženja” i “upućen u Rašku”.

“Pozivamo srpske vlasti da hitno oslobode sve građane i pripadnike Kosovske policije privedene bez razloga i kao osvetu Kosovu. Tražimo i od svih međunarodnih faktora da najoštrije osude ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Kosova”, navodi se u saopštenju kosovskog MUP-a.

Tvrde i da su danas “na meti” srpske policije bili i autobusi i automobili u kojima su bili građani Kosova, koji su “zaustavljani, oduzimana su im lična dokumenta i ispitivani”.

“To je bezobrazno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja. Nakon jučerašnje pobede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je većinom glasova odobreno članstvo Kosova u ovoj organizaciji, Srbija je danas zlostavljala naše građane koji su putovali teritorijom Srbije”, dodaje se u saopštenju.

Izvor
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 664


« Reply #2243 on: April 18, 2024, 09:40:49 am »

Za Jermeniju ne znam, mogu samo da naslutim, ali Makedonijom odavno ne upravljaju Makedonci već strani faktor koji se duboko instalirao u sve pore društva makenoske države, pa to i nije čudno. Inače pravi Makedonci upravo Srbiju doživljavaju kao bliskog prijatelja (najbližeg na Balkanu), šteta što nemaju moć odlučivanja u sopstvenoj državi.

Точно така ние Македонците во Македонија сме грагани од втор ред цела власт ја имаа ДУИ или демократска унија на Албанците кое е поранешна УЧК , исто така и  албанска опозиција се луге за голема Албанија . Проблемот што двете македонски партии колицират со нив   бидејки морат под притисок на западот но и за да си дојдат на власт . Најголем проблем е СДСМ  кој му даде се на АЛбанците од 2017 години само да бидат на власт на пример не легално  направи Македонија да биди двојазична држава  му дозволија на албанската мафија да купи се што вреди во македонија особено во Скопје. Исто така  денеска на највидните позици во власта од СДСМ се Срби родени во Македонија како на пример вице примерот Бојан Маричиќ , Генерален секретар на СДСМ  Миле Зечевиќ, и многу други Срби кој се на власт а едноставно му дозволија на Албанците во однос на Косово да прават што сакат, например молеја од србија да му донира масло за готвење а цело тоа српско масло го продаваја во Косово  кога Србија воведи  ембарго за српски производи во Косово владата на Заев пак шверцоваја српски стоки во Косово .
На пример сите Косовари се лечат бесплатно во Македонија , тендери за ископ на јаглен во Македонија добиваја Косовски фирми иако не беа на нивото да можат да  копат , огромен број на нивни градежени фирми градат станови низ Скопје и тие станови се купувани од Косовари. Владата на Заев потпиша договор со Косово во случај на војна со Србија целата косовска армија да се повлечи во Македонија и да ја користи територијата на Македонија . Граница мегу Косово и Македонија не постои секој можи да шверцува што сака низ границата.  За жал сега западот сеуште е мокен и му дава подршка на Албанците  и релано албанците имаат 4 држави на балканот  .
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 129


Ko laje zlo ne misli


« Reply #2244 on: April 18, 2024, 12:13:53 pm »

NATO je doneo odluku: Šaljemo "tešku opremu" na tzv. Kosovo i u BiH

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na KiM i u BiH.

Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", naveo je Kavoli u saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

On je dodao da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.

Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti izmedju etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO-om.

"Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije", istakao je američki general.

Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #2245 on: April 18, 2024, 06:36:41 pm »

Quote
Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.

То није заслуга Русије, односно резултат њене умешности већ резултат погрешног поступања (политичког) САД, НАТО и ЕУ. Као што је ово јачање снага тешким наоружањем (ако сам то добро схватио) погрешно. Погрешно је јер даје погрешан сигнал обема страна у БиХ, као и на КиМ. Српска страна ће то доживети као могућу претњу и угрожавање, а албанска и муслиманске БиХ за још нападе на Србе (на КиМ) и српске интересе (у БиХ и КиМ). Боље би било да НАТО и САД, а потом и ЕУ политичким умећем, једнаком уважавањем свих (и њихових интереса), задобије поверење свих. А то значи да се уваже и српски национални и локални интереси.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2246 on: May 12, 2024, 07:18:40 am »

Završen prelazni period, od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu

Kako prenose mediji, danas se završava prelazni period od tri meseca koji je Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi, od sutra će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu koriste druge valute osim evra.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu moraju da se obavljaju u evrima.

„Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti“, navodi se u uredbi CBK.

Premijer Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 095


« Reply #2247 on: May 13, 2024, 05:55:31 pm »

B.P: dokle ide bahatost, samovolja i potpuni besmisao poteza "kosovske vlade"

Kosovske vlasti zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM

Kosovske vlasti na prelazu Merdare danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, potvrđeno je Tanjugu u patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gde će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće u kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje u narednih nedelju dana.

Izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 292


« Reply #2248 on: May 13, 2024, 11:00:34 pm »

B.P: dokle ide bahatost, samovolja i potpuni besmisao poteza "kosovske vlade"

Kosovske vlasti zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM


Нека их, само нека они раде свој посао. Даће Бог, једног дана их нико ништа неће питати. Можда ће ово помоћи да се разбију све илузије.
Logged
Pages:  1 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.