PALUBA
September 27, 2023, 05:17:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 138   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 335529 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 287« Reply #225 on: July 31, 2011, 06:36:25 pm »

Šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak, međunarodni činovnik koji je spreman da po potrebi uputi specijalne jedinice Euleksa - SPU na Srbe okupljene na barikadama, vratio se na Kosovo i Metohiju.

Marnak je, kako “Blic” saznaje, prekinuo odmor na zahtev premijera Kosova Hašima Tačija i prema našim saznanjima, neće prisustvovati ni kćerkinoj svadbi. Šef Euleksa, inače vojnik, francuski general i bivši komandant Kfora, kako za “Blic nedelje” kaže odlično obavešteni strani diplomata iz Prištine, prvenstveno je “čovek pod snažnim uticajem Amerikanaca, a tek potom službenik EU”.

Za juče je, saznaje “Blic nedelje”, bila planirana akcija razbijanja demonstracija Srba, ali je nekoliko puta tokom dana odlagana. Prema jučerašnjem planu, specijalci Euleksa - SPU trebalo je da vode akciju, a Kfor da bude logistička podrška. Kfor ima dozvolu da dejstvuje, međutim komandantu Erhardu Bileru je iz Brisela sugerisano da ne upotrebljava silu.
 
Tokom dana lokalni Srbi nisu dali nijedan povod Kforu da se aktivnije uključi. Bilo je nekoliko provera stanja na terenu nadletanjem helikopterom i dovoženjem oklopnih vozila nadomak barikada, posebno u Rudarima. Međutim, svaki put je broj Srba bio veći od očekivanog i nije se smanjivao, što je dovodilo do procene da bi akcija mogla biti rizična.

opširnije na:
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/268856/Euleks-spreman-da-na-srpske-barikade-posalje-specijalce
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #226 on: July 31, 2011, 07:32:25 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika kombinovana i objavljena u Blicu.


* Barikada.jpg (69.05 KB, 770x442 - viewed 247 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 249« Reply #227 on: July 31, 2011, 07:36:17 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika kombinovana i objavljena u Blicu.
Slika je bila na dnevniku Nove TV.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 671


« Reply #228 on: July 31, 2011, 09:45:52 pm »

Оба прелаза су отворена.  Јариње пре пола сата Брњак нешто раније. То је привремено решење које је одобрио командант КФОР-а.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #229 on: August 01, 2011, 12:57:08 pm »

KFOR počeo uklanjati barikade. Uklonjene su tri, ostalo jih je najmanje pet. Kod glavne barikade se je počelo okupljat lokalno stanovništvo. Prema njihovim izjavama, nema uklanjanja te barikade do okončanja pregovora. Normaliziralo se je snabdjevanje sa hranom.

Vir: STA, "Delo"
http://www.delo.si/novice/svet/kfor-zacel-odstranjevati-barikade-na-severu-kosova.html
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #230 on: August 01, 2011, 01:13:20 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika iz Dela


* Barikade 01082011.jpg (67.51 KB, 717x488 - viewed 201 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #231 on: August 01, 2011, 05:24:10 pm »

Prema pisanju T-potrtala (HR) je Hasim Tači naredio mobilizaciju sila sigurnosti. Prema pisanju "SRNE" je pripravnost dignuta radi mogučeg odgovora na ogrožavanje teritorjalne intgritete KiM.

VIR: "Dnevnik"
http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042462846

Najvišja stopnja pripravljenosti: Hašim Tači je odredil občo mobilizacijo

ponedeljek, 01.08.2011 17:15

PRIŠTINA - Hrvaški Tportal poroča, da je Kosovski premier Hašim Tači odredil občo mobilizacijo kosovskih varnostnih agencij. Kot poroča srbska tiskovna agencija Srna, je Tači odredil tudi dvig pripravljenosti na najvišjo stopnjo in s tem zagotovil, da bi lahko kosovske varnostne sile z vsemi razpoložljivimi sredstvi odgovorile na ''morebitne kršitve državne suverenosti in teritorialne integritete Kosova''.
 
Kosovski premier je kosovskim varnostnim agencijam, policijski službi, kosovskim varnostnim silam in obveščevalnim službam izdal odredbo, da nadaljujejo z izvajanjem odločitve prištinske vlade o izvajanju recipročnih ukrepov prepovedi uvoza in izvoza v Srbijo in Bosno in Hercegovino, poroča Srna.

Na nujnem sestanku Varnostnega sveta, ki ga je sklical Tači, so prišli do zaključka, da so ''varnostne agencije Kosova 25. julija delovale v skladu Ustave in zakonov Kosova s ciljem vzpostavitve reda in zakona na celotnem področju Kosova.''

Tači je, kot poroča Srna, prevzel vlogo ''glavnega poveljujočega'' kosovskim varnostnim agencijam, policiji, varnostnim silam in obveščevalnim službam, ter izdal tudi odredbo o usklajevanju in koordinaciji aktivnosti vseh omenjenih. Poleg slednjega je v odredbi Tači zahteval tudi, da kosovske organizacije v povezavi z deblokado poti usklajujejo svoje akcije tudi z mednarodnimi mehanizmi, da bi se lahko takoj vzpostavila svoboda gibanja za ljudi in dobrine.

Skupaj z odločitvijo o obči mobilizaciji je Tači odredil tudi dvig stopneje pripravljenoti na najvišjo. Gre za, tako Tači, preventivno akcijo,v primeru ''kršitve državne suverenosti in teritorialne integritete Kosova''.

Vsem državnim ustanovam, ministrstvom, javnim podjetjem in ustanovam je Tači naročil, da kar se da močno sodelujejo v oskrbi in pomoči severu Kosova, da ne bi tam slučajno prišlo do humanitarne krize.

Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #232 on: August 01, 2011, 11:54:26 pm »

Pošto imam rodbinu na sevenoj strani Ibra, evo informacija iz prve ruke:
- u Mitrovici je, barem za sada, mirno, ekipa oko mosta još uvek dežura po okolnim kafićima;
- priča se da će KEK prekinuti isporuke električne energije na sever Kosova;
- do juče popodne nije bilo redovnog snabdevanja vodom, pošto je KPS preuzela crppnu stanicu u južnom delu grada, ali, danas je došlo do kakve-takve normalizacije;
- sve ostalo funkcioniše manje-više normalno.

Suma sumarum: situacija je prilično nezavidna, treba sačuvati prisebnost.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 287« Reply #233 on: August 02, 2011, 02:26:43 am »

Ne zamerite na iskrenosti.....

Kаdа nаm je predsednik bio mаšinbrаvаr , svа su nаm vrаtа bilа otvorenа...
Kаd nаm je predsednik bio bаnkаr,  sve nаs je pokrаo.....
A sаd kаd nаm je predsednik psiholog ...ne znа se ko je luđi...
Nаjbolje bi bilo dа sledeći predsednik bude vodoinstаlаter...dа poterа svа go_nа...

U sinoćnoj emisiji "OKO" RTS-a je stavljeno ogledalo Narodu ,ko smo,šta smo i gde sve ovo vodi.
Razoružani smo i pripreme za svršeni čin su u toku.Vama...kojima je rat posao.To je jasnije nego meni!!
Zato niko više ne komentariše ništa........Znam da vam se prevrće želudac!!!
« Last Edit: August 02, 2011, 02:46:58 am by longtrip » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #234 on: August 02, 2011, 04:19:41 pm »

NATO zamolio za pojačanje u ljudstvu. Predviđen dolazak oko 500 njemačkih i 100 austrijskih vojnika. U KAFOR-u je trenutno preko 5900 vojnika.
Vir "Dnevnik"
http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042463187
Nato zaprosil za okrepitve na Kosovu, tja se odpravlja 600 nemških in 100 avstrijskih vojakov

Zveza Nato je zaprosila za okrepitve na Kosovu, je danes potrdil tiskovni predstavnik sil Kfor Hans Dieter Wichter. Z napotitvijo dodatnih vojakov naj bi pripadnikom sil Kfor, ki so v zadnjih dneh skrbeli za varnost v napetih razmerah na severu Kosova, omogočili počitek.
(Foto: Reuters)
 "Razmere lahko nadzorujemo, imamo dovolj vojakov. Ne gre za to, da ne bi bili sposobni nadzirati razmer. Naši vojaki na terenu potrebujejo počitek in potrebujemo nove sile, ki bi jih zamenjale," je pojasnil Wichter za francosko tiskovno agencijo AFP.

V silah Kfor na Kosovu je trenutno več kot 5900 vojakov. Po navedbah Wichterja so zaprosili za dodaten bataljon vojakov, ki običajno šteje okoli 500 vojakov. Reuters je poročal, da bo trenutne sile Kfor razbremenilo okoli 600 nemških in 100 avstrijskih pripadnikov sil rezervnega bataljona.

Trenutno je na Kosovu 317 slovenskih vojakov

V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske. Večino kontingenta predstavljata manevrski četi 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve in logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element.

Nekaj pripadnikov delo opravlja v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki SV delujejo v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj in Priština.

Razmere na severu Kosova so se zapletle, potem ko je Kosovo julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije. Prepoved uvoza srbskih izdelkov na Kosovo je Priština uvedla, ker je Beograd prepovedal uvoz izdelkov iz Kosova, ko je le-to razglasilo neodvisnost leta 2008. Zaradi nespoštovanja embarga pa so se oblasti v Prištini pred tednom dni enostransko, brez posveta z misijo EU na Kosovu Eulex, mirovnimi silami Kfor in lokalnimi Srbi, odločile za namestitev posebnih enot kosovske policije na mejna prehoda Brnjak in Jarinje. To je močno ujezilo kosovske Srbe in uradni Beograd, pa tudi mednarodne institucije na Kosovu.

Doslej je umrl en kosovski policist

Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, na kar pa v Prištini niso pripravljeni pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje, po katerem je nadzor nad prehodoma prevzel Kfor. Sile Kfor so v ponedeljek tudi odstranile več barikad, ki so jih postavili kosovski Srbi.

V napadu kosovskih Srbov je umrl en kosovski policist, zažgali in porušili pa so tudi enega od mejnih prehodov. Mejne prehode so pred tem nadzorovali Srbski policaji, te pa je kosovska vlada v Prištini obtožila, da ne vzdržujejo embarga na uvoz srbskih izdelkov.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #235 on: August 02, 2011, 04:39:32 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kosovo.jpeg.jpg (35.89 KB, 570x367 - viewed 122 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #236 on: August 02, 2011, 04:52:37 pm »

Zašto da moli, šta je sa taktičkom rezervom KFOR-a?
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #237 on: August 02, 2011, 05:32:48 pm »

Zašto da moli, šta je sa taktičkom rezervom KFOR-a?

ili nije dovoljno ili je nema Smiley
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 671


« Reply #238 on: August 02, 2011, 07:51:15 pm »

Није молио него тражио. Питање је како је новинар написао и како би се то што је написао превело ("zaprosil"). Друго, то је та резерва.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 249« Reply #239 on: August 02, 2011, 08:08:49 pm »

Upravo gledam na HTV1 da je Kosovo  zabranilo uvoz roba iz Srbije i BiH.
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 138   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.205 seconds with 22 queries.