PALUBA
April 22, 2024, 12:42:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 150   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 392040 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: June 12, 2009, 09:21:43 am »

Шутановац: Смањење Кфора угрожава безбедност Срба

11.06.2009.
Србија сматра да не треба исхитрено смањивати снаге Кфора на Косову зато што безбедност још није обезбеђена у потребној мери кад су у питању косовски Срби и други неалбанци, изјавио је данас на министарском заседању НАТО у Бриселу српски министар одбране Драган Шутановац.

Шутановац се састао с генералним секретаром НАТО и шефовима мисија више чланица Атлантског савеза и рекао да је пренео забринутост Београда због намере да се смањи број војника Кфора.

Колико је год могуће треба задржати постојеће бројчано стање Кфора имајући у виду да Срби и други неалбанци имају највеће поверење у Кфор кад је реч о безбедносним структурама на Косову и Метохији", објаснио је Шутановац.

"О могућем смањивању Кфора и преласку те мисије у "фазу одвраћања" расправљали су министри одбране НАТО данас у Бриселу, али ће тек шефови дипломатија НАТО донети о томе и политичку одлуку.

Шутановац је, такође, рекао да је у сусретима са шефовима мисија, амбасадорима Немачке, Данске, Холандије и Норвешке добио подршку за приступање Србије Европској унији и за стављање на "белу Шенген листу".

Српски министар одбране је навео да је министарку одбране Норвешке Анне-Грете Стрем-Ериксeн обавестио да је српски парламент одлучио да упути лекарски тим Војске Србије у склопу норвешког контигента мировних снага у Чад што је топло поздрављено.

Поред сусрета са министарком одбране Норвешке, министар Шутановац имао је данас у Бриселу билатералне сусрете и са министрима одбране Немачке, Белгије, Данске и Холандије.

Извор: Бета, Сајт М.О.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #46 on: August 20, 2009, 08:39:53 am »

Češka vojska i naredne godine na Kosovu

20.08.2009.
Češka će, ako bezbednosna situacija to bude zahtevala, poslati još 100 svojih vojnika u misiju na Kosmetu, koji će se pridružiti kontingentu od oko 550 pripadnika Kfora iz te zemlje, saopštio je češki ministar odbrane Martin Bartak, koji se zajedno s premijerom Janom Fišerom nalazi u dvodnevnoj poseti južnoj srpskoj pokrajini.

Bartak je dodao i da će delovanje češke vojske na Kosovu tokom naredne godine zavisiti od stava NATO, rekao je portparol Ministarstva odbrane Andrej Čirtek.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je, na završetku posete Kosovu 14. avgusta, da je zapadna vojna alijansa odlučila da postepeno smanjuje broj vojnika u sastavu Kfora, „samo uz uslov poboljšanja bezbednosne situacije”. Češka vojska trenutno na Kosovu ima 550 svojih pripadnika, dok će još 100 vojnika za pet dana biti spremno da otputuje u južnu srpsku pokrajinu, ukoliko to bude potrebno, prenela je agencija ČTK.

Čirtek je rekao i da od bezbednosne situacije na Kosovu zavisi i mogućnost smanjenja pripadnika strane misije u pokrajini.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #47 on: October 12, 2009, 07:20:16 pm »

Kfor započeo vojnu vežbu na Kosovu


12.10.2009

Kfor započe operativnu vežbu raspoređivanja snaga u pokrajini, koja će trajati do 8. novembra. Vežba se obavlja po naređenju Komande združenih NATO snaga u Napulju.


Kfor je, po naređenju Komande združenih NATO snaga u Napulju, započeo vojnu vežbu razmeštanja trupa na Kosovu, koja će trajati do 8. novembra i čiji je cilj "održavanje visokog stepena gotovosti".

"Ova vežba nije odgovor, niti priprema za bilo kakvu postojeću ili očekivanu situaciju na Kosovu. Njen cilj je da omogući NATO snagama da održe visok stepen gotovosti i da budu spremne za brzo razmeštanje kao odgovor na bilo koji scenario", saopštio je Kfor.

Kfor je naveo da, poput vežbi izvedenih u proteklih nekoliko godina, i ova "šalje jasnu poruku da NATO ostaje posvećen miru i stabilnosti u regionu Balkana".

Tokom narednih nedelja, nemačko-austijski bataljon operativnih rezervnih snaga (ORF) iz sastava NATO, koji ima više od 600 vojnika, nalazi se u fazi treninga i vežbi.

Taj bataljon će u sredu imati trening sa helikopterima u Novom Selu kod Vučitrna, na severu Kosova.

ORF bataljon čine nemački vojnici iz "pešadijskog bataljona 292", a pojačan je austrijskim 13. mehanizovanim pešadijskim bataljonom. ORF bataljon ima 500 vojnika iz Nemačke, 150 iz Austrije i nekoliko vojnika iz Francuske.

Kako je ranije saopšteno iz Kfora, četa iz sastava Multinacionalnih taktičkih snaga "Istok" koja se u ovom trenutku nalazi na zadatku u kampu "Noting Hil", kod Leposavića, biće zamenjena jednom četom iz sastava nemačko-austrijskog bataljona.

Početkom meseca je 300 vojnika sa vozilima stacionirano u Novom Selu, kod Vučitrna, na severu Kosova, u francuskom kampu Multinacionalnih taktičkih snaga "Sever" i tu će ostati do 8. novembra.

Kamp u Novom Selu ima mogućnost za prijem šatora i poljskih kuhinja i raspolaže mestima za agregate.

Poput ostalih jedinica u sastavu Kfora, ova četa će obavljati zadatke na očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja, garantovanju slobode kretanja i delovati kao podrška Kosovskoj policiji i Misiji Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini, navedeno je u saopštenju Kfora.


Izvor: RTS
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #48 on: November 02, 2009, 07:53:11 am »

Ukrajina smanjuje broj vojnika

1.11.2009.

Kijev - Ukrajina će za trećinu smanjiti kontigent
svojih vojnika na Kosovu, objavilo je Ministarstvo
odbrane te zemlje.

 

"To je u skladu sa opštom tendencijom Kfora da redukuje broj vojnika raspoređenih na Kosovu",rekao je ukrajinski ministar odbrane Valerij Ivaščenko. Kako se navodi, to znači da će broj ukrajinskih vojnika u okviru međunarodnih snaga na Kosovu biti smanjen sa 184 na 125.

Ukrajina je jedina zemlja partner koja je učestvovala u svim operacijama i misijama NATO na Kosovu.

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen rekao je u septembru da alijansa namerava da do početka sledeće godine smanji broj vojnika na Kosovu sa 15 na 10 hiljada.

NATO je još u junu dao zeleno svetlo za to, pošto je očenio da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala.


Izvor: Beta
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #49 on: November 03, 2009, 01:08:23 pm »

"Kosovu ne preti opasnost spolja"

3. novembar 2009.

Priština - Komandant Kfora Klaus Bentler izjavio je da Kosovu ne preti
nikakva opasnost spolja i naveo da su problemi moguće etničke tenzije
i stanje na severu.Prema njegovim rečima, problemi Kosova i Metohije su i nerešeni odnosi sa Srbijom i krhka privreda. "Bezbednosna situacija u regionu u principu je zadovoljavajuća. Ne vidim nikakvu vojnu pretnju spolja. Ovo je dobra vest za sve građane Kosova i Metohije. Nema znakova opasnosti", rekao je Bentler u intervjuu za "Koha Ditore".

Bentler je naveo da su, kada je o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu reč, „napravljeni pozitivni koraci u poslednjih nekoliko meseci“.

"Etničke tenzije, situacija na severu, nerešena pitanja sa Srbijom i krhka privreda, mogu da budu zaobiđeni ukoliko Kosovari i dalje gledaju pozitivno na svoju budućnost“, rekao je Bentler.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #50 on: November 23, 2009, 11:00:26 am »

Bentler: Deset hiljada vojnika do kraja januara na Kosovu


23.11.2009

Komandant Kfora, nemački general Markus Bentler izjavio je da će od kraja januara sledeće godine na Kosovu biti 10.000 međunarodnih vojnika i da će smanjenje njihovog broja uslediti zbog poboljšanja bezbednosne situacije na Kosovu i u regionu.

 
"Imam naredbu od Severoatlantskog saveza da od početka avgusta uđem u novu fazu, koju mi nazivamo održivo prisustvo. Ova faza će da nas svede na oko 10.000 vojnika do kraja januara 2010 godine. Tu su zemlje koje su dale najveći doprinos. Naravno, tu su i vodeće zemlje kao što su Amerikanci, Italijani i Nemci", izjavio je u intervju za "Kosova sot" general Bentler.

On je rekao da za Kosovo nema opasnosti spolja.

"Nema vojne pretnje iz inostranstva. Ne, u ovom delu sveta nema. Ona ne postoji i mislim da je ovo dobra vest", ocenio je Bentler.

On je naveo da se u skladu sa tom procenom ide i na strukturalno formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga, koje će, kako je rekao, biti formacija osposobljena za učešće u humanitarnim misijama, uključujući i inostranstvo.


Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #51 on: December 13, 2009, 06:33:21 pm »

Primopredaja posmrtnih ostataka

12.12.2009.

Merdare - Na administrativnom prelazu Merdare izvršena je
primopredaja posmrtnih ostataka četvorice Srba, koji su
kidnapovani i ubijeni 1999. godine na Kosovu
.


Porodicama nestalih lica na Kosovu danas su u Merdaru predati ostaci tela Bojana Cvetkovića, Dragana Vučetića, Smiljka Milovanovića i Radosava Dašića, kidnapovanih i ubijenih 1999. godine.

Ostaci danas preuzetih tela će, prema navodima njihovih porodica, biti sahranjeni u Srbiji, a juče su članovima porodica predati ostaci tela Radomira Milovanovića, pronađenog u Berkovu kod Kline i Magdalene Lazović, čiji su ostaci tela pronađeni u Suvoj Reci.

Milovanović je sahranjen u selu Opraške kod Kline, a Lazovićeva na groblju u Peći.

Predsednik Republičke komisije za rasvetljavanje nestalih i ubijenih Srba na Kosovu Veljko Odalović je kazao da se radi o osobama ubijenim za vreme NATO agresije i kidnapovanim i ubijenima nakon rata 1999. godine.

Odalović je nakon preuzimanja tela rekao da proces identifikacije ide jako sporo, te da je predstavnicima UNMIK-a ranije, a sada "zvaničnicima Euleksa", preneo da je nedopustivo da se identifikacija ubijenih i nestalih odvija ovim tempom.

Republička komisija je ove godine od kosovskih vlasti preuzela 26 tela, a traga za još 537 lica nestalih na Kosovu. Na Kosovu među nestalima ima još 1795 osoba, od kojih je najviše Albanaca.


Izvor: B92
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 998


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #52 on: December 17, 2009, 09:53:18 am »

NATO: Situacija dovoljno dobra

16.12.2009.

Beograd - Komandat južnog krila NATO-a admiral Mark Ficdžerald
kaže da je procena Alijanse da je bezbednosna situacija na Kosovu
zadovoljavajuća.NATO, odnosno KFOR, počinje postepeno da se povlači sa Kosova. Od januara će na Kosovu umesto 15.000 biti 10.000 vojnika KFOR-a. Posle deset godina NATO namerava da smanji svoje prisustvo na Kosovu. Tokom januara i februara, KFOR će zatvoriti deset baza, odnosno sa 28 broj baza će se smanjiti na 18.

Od Nove godine na Kosovu će biti 5.000 vojnika manje, smanjenje broja NATO vojnika na Kosovu bila je jedna od glavnih tema razgovara komandant južnog krila NATO admirala Marka Ficdžeralda i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Euleks i kosovska policija, imajuću u vidu kako sada rade, mogu da preuzmu neke od bezbednosnih obaveza koje je ranije imao KFOR”, smatra Ficdžerald.

“Na Kosovu sada imamo 15.000 vojnika, a već u januaru će ih biti 10.000. NATO je razmotrio bezbednosnu situaciji na Kosovu i zadovojni smo. Mislimo da je situacija dovoljno dobra da možemo da smanjimo broj vojnika”, kazao je on.

“Generalni sekretar je najavio da se dugoročno planira još značajnije smanje broja vojnika. Ipak, stalno ćemo praviti procene rizika na Kosovu i na osnovu toga donosti odluke”, naveo je Ficdžerald.

Ficdžeral je u Beogradu razgovao i sa Vladikom Teodosijem.

“Razgovali smo o bezbednosti manastira, imajući u vidu da smanjujemo broj vojnika. Njegova najveća briga je bila manastir Dečani, rekao sam mu da će tu oblast i dalje obezbeđivati KFOR”, rekao je Ficdžerald.

“Ipak, razgovarali smo i o tome da treba ramišljati šta će se dešavati kada dođe do daljeg povlačenja vojnika KFOR-a i promene međunarodnog prisustva na Kosovu”, naveo je on.

Na pitanje da li ce vojnici koji napuštaju Kosovo otići u Irak ili Avganistan, Ficdžerald kaže da ne zna tacno gde će otići, ali da to što će te trupe sada biti na raspolaganju biti korisno za druge misije.

Inače, povod Ficdžeraldove posete Beogradu bio je primopredaja dužnosti šefa kancelarije NATO-a u Beogradu između brigadnog generala Miroslava Balinta i brigadnog generala Jana Kašea iz Češke.Izvor: B92
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #53 on: January 04, 2010, 08:55:22 pm »

Četa američkih vojnika od danas na severu Kosova


04.01.2010

Četa američkih vojnika Kfora od danas je stacionirana u kampu "Noting Hil" kod Leposavića, na severu Kosova, saopšteno je iz Kfora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Američki vojnici će u ovom kampu zameniti jedinicu turskih vojnika, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se radi o redovnoj i planiranoj rotaciji međunarodnih vojnih snaga.

"Ova četa će, poput ostalih jedinica Kfora, izvršavati zadatke na očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja, slobode kretanja, delujući kao podrška Kosovskoj policijskoj službi i Euleksu", precizira se u saopštenju.

Na Kosovu i Metohiji broj vojnika Kfora, prema ranijim najavama zvaničnika NATO, do kraja januara trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih 15.000 na 10.000 vojnika. Do smanjenja broja vojnika Kfora doći će nakon što je ocenjeno da je na Kosovu postignut napredak.


Izvor: Tanjug / Foto: Reuters


* kosovo-kfor-reuter_f.jpg (23.23 KB, 470x270 - viewed 154 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #54 on: January 10, 2010, 08:52:22 pm »

Manje vojnika Kfora i na severu Kosova


10.01.2010

Predviđeno smanjenje međunarodnih snaga odnosiće se i na severni deo Kosova, izjavio francuski general Sent-Kler Devij. Sever Kosova napušta 800 vojnika Kfora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Komandant severnog sektora Kfora, francuski general Sent-Kler Devij izjavio je da će se predviđeno smanjenje međunarodnih snaga odnositi i na severni deo Kosova.

"Na severu Kosova ćemo imati oko 1.500 vojnika, umesto sadašnjih 2.300, a 750 će biti francuski vojnici", rekao je novinarima francuski general na svečanosti povodom dolaska novoh vojnika Kfora.

Prema njegovim rečima, Kfor će i dalje raspolagati kapacitetima da upravlja operacijama i da ih izvršava na celoj teritoriji severnog Kosova.

NATO je u junu 2009. godine dao zeleno svetlo za postepeno smanjenje broja vojnika Kfora, ocenjujući da je situacija na Kosovu poboljšana.

Broj vojnika bi trebalo da sa 15.000 bude smanjen na 10.000 do kraja januara.

Komandant Kfora, nemački general Markus Bentler izjavio je da će "restrukturisane" snage zadržati sve kapacitete neophodne da se suoče sa mogućim izazovima.

"Postići ćemo cilj da do kraja januara imamo 10.000 vojnika na Kosovu. Stvorili smo sigurno okruženje na severu", ocenio je Bentler.


Izvor: RTS


* kfor-tekst.jpg (33.04 KB, 527x296 - viewed 131 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #55 on: January 31, 2010, 06:49:31 pm »

KFOR smanjio broj vojnika na Kosmetu na 10.000


31.01.2010.

Priština – Kfor je zvanično potvrdio da je broj vojnika te međunarodne vojne misije smanjen na 10.000, uz napomenu da to neće ugroziti bezbednost na Kosmetu.„Kfor je prilagodio svoju strukturu i kurs aktuelnim bezbednosnim zahtevima kako bi u potpunosti iskoristio ključne prednosti kao što su helikopteri i rezervne snage”, navedeno je u saopštenju Kfora.

Kfor je pre ovog smanjenja, kako je navedeno na njegovom sajtu, imao oko 12.000 vojnika.

Smanjenje broja vojnika je, kako je navedeno u saopštenju, odraz poverenja koje NATO i zemlje koje s njim sarađuju imaju u napredak ostvaren na Kosmetu. „Novoosnovane multinacionalne borbene grupe su moćno sredstvo koje će biti upotrebljene ako bezbednost ljudi bilo gde na Kosmetu bude ugrožena. Novim konceptom je smanjen broj vojnika razmeštenih na Kosmetu, dok su zadržane rezervne snage u zemljama koje učsestvuju u Kforu i koje su spremne da mu pruže podršku”, navedeno je u saopštenju.

NATO je doneo odluku o reformi Kfora u julu 2009. na osnovu procene bezbednosne situacije u regionu.

Izvor: Beta
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #56 on: February 02, 2010, 02:09:03 am »

Ovoj vesti nedostaje podatak da je KFOR ostao bez ogromne količine tehnike. Sva neispravna tehnika je povučena na servise još pre nekoliko meseci, kako bi se preusmerila gde je potrebnija. Istu sudbinu je zadesila u poslednjih mesec dana i ispravnu tehniku iz nekoliko KFOR baza, uključujući i Bondstil.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #57 on: February 02, 2010, 04:47:36 pm »

Prva vezba Kfora u rekonfigurisanom sastavu na severu Kosova
 

02.02.2010.

Manevarske snage multinacionalne borbene grupe Sever izvešće danas i sutra vežbu u severnom delu Kosova i Metohije da bi potvrdile operativnu sposobnost u novoj formaciji, saopštio je Glavni štab Kfora.


Vežba će pokriti čitav rejon odgovornosti multinacionalne borbene grupe - severno i južno od reke Ibar, kao i granična područja.

"Prelazak u multinacionalnu borbenu grupu Sever neće uticati na Kforov zadatak održanja bezbedne i sigurne okoline. Borbena grupa Sever će biti agilna, veoma fleksibilna, mobilna i spremna da reaguje na bilo kakvu situaciju koja ugrozi bezbednost na Kosovu", navedeno je u saopštenju.

Ističe se, da će vežba biti izvedena da bi potvrdila punu operativnu sposobnost nove strukture multinacionalne borbene grupe Sever.

"Ova vežba nije odgovor, niti priprema za bilo kakvu trenutnu ili očekivanu situaciju unutar Kosova", ističe se u saopštenju Kfora.

Vežba Kfora na severu Kosova izvodi se dva dana nakon što je Kfor rekonfigurisao strukturu iz multinacionalnih brigada u multinacionalne borbene grupe, sa ukupno 10.000 vojnika na čitavom Kosovu.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #58 on: February 05, 2010, 07:35:54 pm »

Kfor, 4.000 vojnika


05.02.2010.

NATO razmatra dalje smanjivanje broja vojnika na Kosovu. Prema novom planu, sledeće godine broj će biti sveden sa sadašnjih 10.000 na svega 4.000.


Broj vojnika NATO na Kosovu, prema planu koji razmatraju čelnici tog saveza, mogao bi naredne godine biti sveden na manje od 4.000, što zbog "pozitivnih pomaka na Kosovu", što zbog potrebe da se te snage prebace u Avganistan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije potvrdili zapadni diplomati, plan za dodatno smanjivanje broja vojnika na Kosovu je, suštinski, spreman, ali ne i prihvaćen, a odluka o prebacivanju trupa će biti doneta posle izveštaja o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Iako odluka o daljem povlačenju nije doneta, diplomati u Briselu smatraju da u takav razvoj situacije ne treba preterano sumnjati, jer su Amerikanci, još ranije tražili da se kontigent postepeno svede na 2,500 vojnika, a i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen je stanje na Kosovu ocenio kao "pozitivno".

"Još nismo doneli odluku o sledećem koraku vezanom za reorganizovanje Kfora. Očekujemo preporuke naših oficira, pre nego što bilo šta učinimo", rekao je Rasmunsen na ministarskom sastanku u Istanbulu, kojem su prisustvovali i američki ministar odbrane Robert Gejts i specijalni izaslanik UN za Avganistan Kai Eide.

Najava novog smanjivanja broja vojnika usledila je svega nedelju dana pošto je NATO kontigent na Kosovu sveo na 10.500 vojnika. Posle ulaska snaga NATO na Kosovo, juna 1999. godine, na Kosovu je bilo više od 40.000 pripadnika tih snaga.


Izvor: RTS


* kfor.jpg (58.3 KB, 527x381 - viewed 110 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #59 on: February 22, 2010, 09:13:35 am »

Dve američke čete Kfora na severu Kosova


22. 02. 2010.

Dve čete američkih vojnika Kfora danas i sutra biće raspoređene sa istoka na sever Kosova, gde će pod komandom Multinacionalne brigade „Sever" održati vežbu, saopšteno je u Prištini.


Američki vojnici su stacionirani u bazi „Bondstil", a na severu Kosova će boraviti od 22. do 24. februara.

Raspoređivanje američkih snaga će potvrditi operativnu sposobnost pojačanja i podrške svake borbene grupe na Kosovu, navodi se u saopštenju Kfora.

"Vežbe se ne organizuju kao reakcija niti priprema za bilo koju situaciju koja se trenutno događa ili očekuje na Kosovu, već je namera da se još jednom na terenu potvrdi mogućnost Kfora da se osloni na fleksibilnije operacije uz brzo i odlučno raspoređivanje snaga kad god i gde god je to potrebno", saopšteno je iz komande Kfora u Prištini.

Ističe se da je reorganizacija Kfora u borbene grupe dovela do veće brzine i pokretljivosti i neće uticati na zadatak Kfora da očuva bezbedno okruženje bilo kad i bilo gde na Kosovu.


Izvor: Tanjug
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 150   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.