E, sad ponovo, koji je dinar prvi zazveckao, zvecnuo jače, zvecnuo ponovo...
Ko je kome rušio groblja, palio crkve...
Ali, ajde da ne idemo u off, bolje ne razvijati ovu i ovakvu diskusiju, barem ne u ovoj temi.
Izvini, ali nisam mogao ne odgovoriti na zveckanja dinara...
Suština mog razmišljanja je nešto van politike, odnosno kako sistem dovesti do željenog stanja, poslije toga održivo ga razvijati.
Propustila se povijesna šansa za tako nešto, ali stanje se može popraviti.
Imao sam često prilike putujući svijetom, a i sada radeći, vidjeti politiku „otimamo siromašnima da bi dali bogatima“, jednostavno postoje samo interesi.
Suština Kosova, a i svih drugih sukoba je borba za resurse (sve moguće), a etničke skupine su samo sredstva koja služe (opravdavaju) cilj. Uvijek je bolji dogovor između sebe, nego kada u taj dogovor uključiš treću stranu koja u svemu traži svoj interes. Umijeće je vladanja zadržati i širiti resurse.
U nesavršenosti demokracije ovog tipa, prepušteno je liderima i liderskim grupama izabranim od strane građana-naroda da realno zastupaju interese onih koji ih nisu neposredno birali. Prepustili smo im mogućnost da umože administraciju preko kritične mase, koja sada želeći opravdati sebe, postaje snažan činioc zastoja u razvoju. Ispalo je da smo glasali protiv sebe. Dovodeći ih na vlast, predali smo ih poput lakog plijena interesnim grupama, koje još inteligentnije postupaju pa nam u toj trci nude različite kandidate iz istog izvora. Postoje samo dva načina za dovođenje tih likova na scenu: 1. Ambicije daleko iznad sposobnosti 2. Korupcija. Vjerujem da smo se tih filmova dosta nagledali na našim prostorima na našu štetu.
Sa razvojnog stanovišta van aktuelne politike, nismo se baš proslavili svi zajedno, napravivši konstrukciju koja je tržišno skupa, nekonkurentna.
Smatram da je neka teritorijalna cjelina nezavisna onoliko koliko joj je nezavisna ekonomije, a da je posao političara da šire tržišta, ne da ih sužavaju.
Ovo je moj način razmišljanja, jer politikom da li starije kokoš ili jaje, sa teškim povijesnim naslijeđima, daje se lešinarima dosta materijala za razvlačenje.
Po meni problem Kosova je najizraženiji, ali nije i jedini u tragičnom pohodu naše sveokupne zaslijepljenosti nefikasnošću.
Pitanje je što i kako od sada pa u buduće? Na to treba dati odgovor,..