PALUBA
May 24, 2024, 07:46:09 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 150   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 404182 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #90 on: July 06, 2010, 06:06:47 am »

Barbakan, nema potrebe za izvinjenjima, barem što se mene tiče - svačije mišljenje je važno i cenjeno, posebno ako je argumentovano.

Mislim da je Istria govoreći o resursima mislio na resurse uopšte - i plodna zemlja, i teritorija uopšte je resurs.

Za pitanja o Mornarici - pitaj slobodno, u konkretnoj temi koja te interesuje. Pozdrav!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #91 on: July 06, 2010, 07:21:44 pm »

Danas mirno u Kosovskoj Mitrovici

06.07.2010.

Kosovska Mitrovica - Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je mirna
nakon serije incidenata proteklih dana, kaže regionalni portparol KPS-a Besim Hoti.On je rekao da je policija uzela šest izjava svedoka jučerašnjeg neuspelog pokušaja atentata na Petra Miletića i da će nakon oporavka obaviti razgovor sa njim.

Hoti je demantovao pisanje pojedinih dnevnih novina iz Prištine da je "mlađa osoba srpske nacionalnosti osumnjičena za napad na Miletića".

Miletićevo zdrastveno stanje je stabilno, izjavila je upravnik mitrovačke bolnice Milena Cvetković.

"Pacijent se i dalje nalazi na odeljenju intenzivne nege, njegovo zdravstveno stanje je za sada stabilno ali se i dalje intenzivno prati", kazala je Cvetkovićeva.

Miletić je ranjen juče ujutro u blizini stana u kojem živi u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je na njega pucano iz vatrenog oružja. Tom prilikom, zadobio je prostrelne povrede obe natkolenice.

Ovo je drugi ozbiljniji incident u Kosovskoj Mitrovici koji se dogodio u poslednjih nekoliko dana.

Prošlog petka su, za sada još nepoznati počinioci, aktivirali bombu u naselju Bošnjačka mahala, gde je nekoliko stotina Srba protestovalo povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu Mitrovice.

U tom napadu jedna osoba je izgubila život, a 11 je povređeno.

Miletića u kosovskomitrovačkoj bolnici obezbeđuje policija.


Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #92 on: July 07, 2010, 01:47:05 pm »

SB UN o situaciji na Kosmetu

06.07.2010.

Njujork - Savet bezbednosti o novonastaloj situaciji na Kosovu.
Boris Tadić kaže da je u pitanju terorizam, šef UNMIK-a i ambasadori članica SB-a pozivaju na dijalog.Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je situaciju na Kosmetu, posle najnovijeg talasa nasilja na severu Kosmeta.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da se u Severnoj Mitrovici dogodio "flagrantni akt terororizma" čiji je cilj da sabotira potragu za rešenjem do koga bi se došlo pregovorima.

Tadić je naveo da taj "zlokoban plan" nailazi na podršku Pitera Fejta, predstavnika EU na Kosmetu, koji ujedno predstavlja i pet vodećih zemalja koje promovišu nezavisno Kosovo.

Predstavnici UNMIK-a i Euleksa, Lamberto Zanijer i Iv de Kermabon, složili su se da se situacija na severu Kosmeta pogoršala i pozvali obe strane na uzdržanost.

Većina ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN ocenila je da su poslednji incidenti nasilja na severu Kosmeta bili izolovani slučajevi i da je, uprkos tome, situacija na Kosmetu stabilna. Izaslanici Rusije i Kine naveli su, ipak, da su zabrinuti zbog najnovijih nasilnih događaja.

Takozvani ministar spoljnih poslova Kosmeta Skender Hiseni izjavio je da su proteste u Severnoj MItrovici organizovale radikalne snage koje su imale podršku vlasti u Beogradu.

On je predsednika Srbije pozvao "da ostavi na miru Srbe na Kosmetu i da sa predstavnicima republike Kosovo uđe u pregovore o praktičnim pitanjima".


Tadić: UN da osudi napad na Srbe

Boris Tadić upozorio da će Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosmetu ukoliko Savet bezbednosti UN ne osudi bombaški napad na Srbe.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi", rekao je Tadić na sednici u Njujorku.

Tadić je rekao da se u petak oko 3.000 Srba na Kosmetu okupilo kako bi protestovali zbog "grubog kršenja Rezolucije 1244" i pokušaja albanskih vlasti da otvore kancelariju takozvane vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Dodao je da su na mirno okupljene demonstrante bačene dve razorne bombe iz pravca dvorišta gde su naselja etničkih Albanaca. U napadu je poginuo pedijatar u lokalnoj bolnici, po nacionalnosti Bošnjak, dok je desetak Srba ozbiljno ranjeno, kazao je Tadić.

"Naglašavam, to je učinjeno namerno kako bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira. To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine", kazao je Tadić.

"Kosmet nije država. Nema suverenitet. To nije stav samo Srbije i većine članica UN, već stav SB. I takozvani šef diplomatije Kosmeta Skender Hiseni bi jednom zauvek trebalo da prihvati ovu realnost", poručio je Tadić.

Uprkos stavovima nekih govornika na današnjoj sednici, Tadić je naveo da je otvaranje kancelarije MUP-a Kosmeta bilo provokacija i da neće doprineti stabilnosti na terenu.

"Šta bi se desilo da je Republika Srbija osnovala svoj centar za kosmetske Albance koji traže srpski pasoš, da li bi Euleks i kosmetska policija podržali takvo otvaranje i pomogli nam. Siguran sam da to ne bi bilo tako", rekao je Tadić, navodeći da politika treba da bude "dosledna i da treba da se uzmu u obzir obe strane".

Predsednik Srbije je naveo da postoji razlika između suverene države i vlasti u Prištini.

"Mi sudimo kriminalcima. Oni koji su počinili zločine 1999. su izvedeni pred lice pravde i odgovorni će otići u zatvor, neki su već u zatvoru", rekao je Tadić.

On je poručio da se mora osuditi to što prištinske vlasti nikoga nisu proglasile odgovornim za etničko čišćenje nad Srbima 2004.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će naposletku "svi zajedno" biti u EU, ali da prethodno treba naći kompromisno rešenje za Kosmet.

"Nadam se da ćemo svi na kraju biti zajedno u EU, ali pre toga treba da nađemo kompromisno rešenje u kome sve strane dobijaju nešto", ocenio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije naglasio je da tako nešto nije samo u suprotnosti sa željama kosmetskih Srba, već je i u suprotnosti sa radom misije Unmika i Euleksa, kao i odluka Saveta bezbednosti, jer te institucije nikada nisu priznale takozvani Ahtisarijev plan i jednostranu nezavisnost.

Tadić je pozvao sve odgovorne međunarodne faktore da izbegnu situaciju da se više ikada nađu u poziciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini.

"Etničkim albanskim vlastima mora biti rečeno kakve ih posledice očekuju ukoliko ponovo pribegnu jednostranim aktima. U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri svoje odnose sa međunarodnim prisustvom u pokrajini", naveo je Tadić.

Beograd, prema Tadićevim rečima, neće tolerisati nikakve jednostrane akte prištinskh vlasti, poput otvaranja Međunarodne civilne kancelarije, suda ili akte u oblasti telekomunikacija. Sve to predstavlja čin agresije i kršenja Rezolucije 1244, rekao je Tadić.

"Dozvolite da budem jasan: bez obzira na razlike prema jednostranoj nezavisnosti, svako ko ne osudi jednostranost bilo koje vrste na Kosovu, kao što je Srbija učinila, biće odgovoran za svako buduće nasilje, žrtve i terorističke akte koji bi mogli da se dogode u pokrajini", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je naveo da jednostrana nezavisnost, koliko god to neki ne žele da čuju, ne može dovesti do mira i stabilnosti. Ona je, prema Tadiću, samo dovela do podele u međunarodnoj zajednici i preispitivanja osnovnih principa međunarodnog sistema.

"Jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosmetu je da se u potpunosti implementira plan generalnog sekretara od šest tačaka, koji je, da vas podsetim, prihvatio jednoglasno Savet bezbednosti u novembru 2008, bez obzira na razlike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti".

Tadić je poručio je da nijedna demokratska vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, ali da je Beograd spreman da zajedno sa Prištinom radi na konstruktivnom i održivom rešenju jer veruje da je održivi mir osnova zajedničke i prosperitetne budućnost u EU.Izvor: Beta, B92, Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #93 on: July 08, 2010, 03:39:14 pm »

Kosmet: Kfor zabrinut

08.07.2010.

Priština - Komandant Kfora Markus Bentler izjavio je da je NATO veoma zabrinut zbog situacije na severu Kosmeta.


Nema pozitivnog razvoja i pozivamo sve građane da se suzdrže od bilo kakvih nasilnih dela, rekao je Bentler.

On je ocenio da je neophodno hapšenje osoba odgovornih za eksploziju tokom protesta Srba zbog otvaranja kancelarije Vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je jedna osoba poginula.

Bentler je izjavio da je Kfor bio obavešten o planiranom otvaranju kancelarije Vlade Kosova, ali da međunarodne snage nisu učestvovale u donošenju te odluke.

"Mi nismo deo političkog procesa", naglasio je Bentler.

Što se tiče funkcionisanja paralelnih spskih institucija na severu Kosmetu, Bentler je rekao da se ne radi o nečem novom, jer su te institucije aktivne od 1999. godine.

"Sa tim ljudima moramo da razgovaramo, jer u suprotnom ne bi razgovarali ni sa kim", izjavio je Bentler.

Samozvani kosovski premijer Hašim Tači je na sednici vlade u Prištini zatražio od Beograda da se distancira od podsticanja nasilja na Kosmetu.

"Za nas je situacija na severu bila i ostala neprihvatljiva", rekao je Tači.

On je izjavio da Priština neće odustati od napora da na severu Kosmeta počnu da funkcionišu sudovi i carina.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi najavio je da će vladavina prava i red biti uspostavljeni i u Kosovskoj Mitrovici, uprkos pokušajima Beograda da, kako je rekao, destabilizuje situaciju na severu.

Srbija pokušava da zaradi političke poene time što će dokazati da Kosmet nije u stanju da uspostavi red i zakon, ocenio je Redžepi u intervjuu prištinskom listu.

"Njima je bilo u interesu da se pojačaju tenzije, uoči odluke Međunarodnog suda pravde. Imali smo informacije da su zainteresovani za takvo rešenje i iskoristili su otvaranje Kancelarije za civilne poslove za tako nešto", izjavio je Redžepi.


Izvor: FoNet
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #94 on: July 20, 2010, 03:19:53 pm »

Zvečan: Eksplozija u dvorištu

20.07.2010.

Zvečan, Beograd - Nepoznate osobe bacile su eksplozivnu napravu u dvorište
porodične kuće novinara Časlava Milisavljevića u centru Zvečana.Milisavljević, koji je glavni i odgovorni urednik Radija Kosovska Mitrovica, izjavio je da povređenih nije bilo, ali je eksplozija noćas, 35 minuta posle ponoći, oštetila tri putnička automobila.

On je rekao da ne želi da govori o motivima, dodavši da je slučaj prijavljen pripadnicima Kosovske policijske službe.

Komandir policijske stanice u Zvečanu Nenad Đurić potvrdio je Tanjugu da se incident dogodio i da je policija obavila uviđaj.

"Istraga je u toku. Za sada nemamo osumnjičene, ali ne znamo ni motiv ovog napada", rekao je Đurić.

Posle incidenata u Kosovskoj Mitrovici, koji su se dogodili početkom meseca, kada je najpre ubijen lekar Mesud Džeković, a potom i ranjen poslanik u kosovskom parlamentu Petar Miletić, ovo je treći ozbiljniji incident koji se dogodio na severu Kosova i Metohije.

Gradić Zvečan naseljen je isključivo Srbima.


Izvor: B92, Tanjug
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #95 on: July 24, 2010, 08:22:30 pm »

Из Албаније пресељени на Косово?


23.07.2010.


У Албанији данас (подаци за 2007) борави мање становника него пре 20 година. А српску покрајину Косово и Метохију преплавило је двоструко више Албанаца него што је било пре НАТО агресије на СР Југoславију 1999. године.

Подаци немачке обавештајне службе БНД, чија контролна мрежа држи Албанију под лупом већ четврт века, показују да је у овој држави 2007. године било 3,18 милиона становника, док је осам година раније (1999) било 3,37 милиона. У европским енциклопедијама Албанија се дуго помиње као земља са највишим наталитетом на Старом континенту. Упркос томе Албанија је приметно смањила број становника, тачније преселила их пре свега на Косово и Метохију, али и у земље Запада.

С друге стране, на Косову и Метохији од 1991, тачније од 1981. није било првог пописа становништва. За то време број албанских житеља се повећао за више од милион. Процењује се да су се многи доселили из Албаније, нарочито током последње деценије.

Сигнал за масовно пресељавање Албанаца из Албаније на Косово и Мeтохију представљао је одлазак српских војних и полицијских снага са територије покрајине у јуну 1999. године, чиме је изнуђен и масован одлазак српског цивилног становништва. Упркос ,,контролним” снагама НАТО-а, дошљаци из Албаније су користили силу да би запосели туђе куће.

НАТО централа је у мају 2009. и формално укључила Албанију у чланство ове војне организације, а илегално масовно убацивање албанског становништва из Албаније у ,,НАТО протекторат” на Косову и Метохији брижљиво је прећуткивано у светској јавности целу деценију. Нити је помињано у Уједињеним нацијама, нити пред Међународним судом правде у Хагу. Прећуткују то и у амбасадама оних држава које су отворене у Приштини на тлу српске покрајине. Светска јавност и модерна дипломатија су затајили и прећутно толеришу оно што се пред њиховим очима дешава.


Izvor:Politika
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #96 on: July 25, 2010, 12:16:11 pm »

Толерисање ове врсте померања становништва Албаније према Косову и Метохији је пре свега одушка за миграцију према Западу која је била јако велика од успостављања "демократске" власти у Албанији. Зато се о томе не прича и не говори много и толерише.

И поред свега Косово и Метохија су били економски богатији него Албанији па су многима, посебно онима из северне Албаније били привлачни али и лако доступни (нема никакве контроле на граници). Друго, након изгнанства Срба појавио се "вишак" стамбеног простора, посебно по градовима и доста напуштених имања по селима. Највећи део су уграбили "заслужни" оз ОВК, а таквих је прилично било из северне Албаније, али и из руралних предела Косова и Метохије. У том смислу, "природно", највише су попуњени Приштина, Призрен, Пећ, дечани, Ђаковица, јужна Митровица као и цела Метохија, знатно мање јужни део Косова (Косовско Поморавље и Мало Косово) и централни део (Дреница).

Када причаш са староседеоцима, Албанцима, из већих градова на Космету чућеш од њих да су слободне куће и станове запосели "сељаци" (мисле на припаднике ОВК који су дошли из ближих и даљих села око тих радова) као и они за које и "не знаш ко су и одакле су, а боље је и да не знаш". Нису они (Албанци са Косова и Метохије) превише одушевљени са тим, али у друштву у коме су криминалне вође постале политичка власт, у коме је потчињавање клановским вођама део менталитета, мало шта се може учинити. Има и тамо, о чему се мало пише, покушаја независног новинарства, борбе против корупције, али ти људи брзо бивају ућуткани на разне начине, па и убијени. Ни због тога се "демократски" Запад превише не узрујава.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 905« Reply #97 on: August 06, 2010, 11:49:39 am »

KPS počela konfiskovanje oružja u regionu Mitrovice

06.08.2010.

Kosovska policijska služba (KPS) počela je sa konfiskovanjem ilegalnog oružja u regionu Kosovske Mitrovice, saopšteno je danas iz policije.

Zamenik regionalnog direktora KPS-a Ergin Medić izjavio je Tanjugu da je juče policija zaplenila pet automatskih pušaka tipa AK-47 u Vučitrnu i južnom delu Kosovske Mitrovice.

“U južnom delu Mitrovice i Vučitrnu policija je preduzela niz operativnih aktivnosti u pravcu konfiskovanja vatrenog oružja, koje se najčešće koristi protivpravno. Konfiskovano je pet automattskih pušaka - tri u Vučitrnu i dve u južnom delu Mitrovice", naveo je on.

Tokom proteklog vikenda na severu Kosova je jedno dvogodišnje dete povređeno od zalutalog metka, a tokom protekle sedmice više osoba je privedeno zbog pucnjave iz vatrenog oružja.

Od početka godine u regionu Kosovske Mitrovice, prema podacima policije, zaplenjeno je 112 komada oružja, od kojih su 20 automatske puške, a ostalo su poluatomatske puške i pištolji.

Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #98 on: September 29, 2010, 07:07:24 am »

Devojčica povređena u eksploziji

28.09.2010.

Kosovska Mitrovica - Trogodišnja devojčica srpske nacionalnosti A.K. povređena je
prilikom eksplozije koja se dogodila u severnom delu Kosovske Mitrovice.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

A.K. je povređena u eksploziji koja se dogodila na krovu zgrade, iznad stana u kojem je devojčica bila, rečeno je u kosovskoj policijskoj službi (KPS).

Dežurni lekar bolnice u severnom delu Mitrovice Aleksandar Vasić izjavio je da je devojčici sanirana povreda natkolenice i da nije životno ugrožena ali da će biti zadržana u bolnici radi detaljnog ispitivanja.

Kako sumnjaju u KPS meta napada najverovatnije je bila antenna jednog od kosovskih provajdera mobilne telefonije koja se nalazi na zgradi gde je došlo do eksplozije.

Na licu mesta stigla je Kosovska i Euleks policija i pripadnici Kfora koji su blokirali ovaj deo grada.

Na ulici ispred zgrade u ulici Džona Kenedija okupili su se građani a ovim događajem nastavljena je serija incidenata na severu Kosmeta.


Izvor: Tanjug


* Kosovska Mitrovica (Tanjug).jpg (18.51 KB, 450x232 - viewed 221 times.)
Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 085« Reply #99 on: March 27, 2011, 05:46:53 pm »

Arlaki: Kosovo najveća greška sveta
-
Poslanik Evropskog parlamenta Pino Arlaki ocenio je da je Kosovo najveća greška međunarodne zajednice u poslednjih 12 godina, a da Misija Evropske unije na Kosovu predstavlja "potpuni neuspeh", prenose beogradski mediji.

"Međunarodna zajednica izbegava da pogleda ispod površine, da pogleda u probleme, izbegava da prizna da je Kosovo bilo velika greška. Naša najveća greška u poslednjih 12 godina. Stvorili smo mafijašku državu i stalo nam je samo do toga da ova istina ne ispliva", izjavio je Arlaki.

On je rekao da je Euleks do sada kao misija bio "potpuni neuspeh" i ukazao da bi EU i međunarodna zajednica trebalo da prestanu da gaje "lažnu sliku" o Kosovu kao stabilnom mestu.

"Euleks - automobil kojem ne radi motor"
"Evropske zemlje treba da počnu da se suočavaju sa istinom i da počnu da preduzimaju mere. Politička situacija na Kosovu i činjenica da organizovani kriminal dominira Kosovom predstavljaju veliku pretnju po bezbednost evropskih zemalja, ali i zemlje regiona, pa čak i Albanije", dodao je ovaj poslanik grupe socijalista i
demokrata u EP.

Prema njegovim rečima, Euleks je "poput automobila kojem ne radi motor".

"Treba upaliti taj motor, učiniti da se automobil pokrene. Ne govorimo o nedostatku resursa. Nismo u državi trećeg sveta, nego u srcu Evrope. Imaju resurse, kompetencije, imaju iskustva, saradnju svih evropskih zemalja i tako dalje. Mislim da bi stvari trebalo da krenu napred", istakao je on.

Arlaki je, međutim, rekao da za sada ne vidi "ozbiljnu volju da se ovakav odnos promeni" i da je, uprkos pokušajima njega i još nekolicine parlamentaraca da istaknu taj problem, "opšta tendencija da se gleda u drugom smeru".

Potrošeno 300 miliona evra bez rezultata
Govoreći o Euleksu, Arlaki, koji je aktivno učestvovao u stvaranju italijanskih struktura za borbu protiv mafije tokom osamdesetih godina, ističe da je na tu misiju do sada potrošeno više od 300 miliona evra, ali da predstavnici Misije kada su došli u EP da podnesu izveštaj o radu "nisu bili u stanju da predstave bilo kakav ozbiljniji rezultat".

"Euleks je bio potpuni neuspeh. Oni nemaju nikakvu strategiju, ideju šta da rade. Nisu uzeli u obzir evropska iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala", smatra Arlaki.

On je ukazao na paradoks koji se ogleda u tome što su svi osnovni instrumenti za borbu protiv organizovanog kriminala usađeni u Konvenciju iz Palerma i sve države potpisnice mogu te mere automatski da unesu u svoje pravosuđe, ali Kosovo, pošto nije država, nije članica UN, to ne mora da učini i tu postoji pravni vakuum.

"Ali, s druge strane, tu je Euleks, koji to može učiniti. Upitao sam ih zašto to ne čine i oni jednostavno nisu imali odgovor. Kao da su prvi put čuli za to ili prosto nemaju ideju kako to da učine", dodao je Arlaki.
 
 
Evropa bi trebalo da ispravi situaciju
Ovaj poslanik EP je izrazio nadu da će EU "uzeti u obzir sve kritike iznete na račun Euleksa i ispraviti situaciju".

"Situacija može biti ispravljena, ali moramo brzo delovati jer se suočavamo sa veoma ozbiljnom pretnjom", rekao je Arlaki.

On je upozorio da je sadašnja situacija "veoma nelagodna" za EU, a da je tendencija u Uniji da "kada se suočava sa neuspehom, samo okrene glavu".

Arlaki je istakao i da na "političke probleme" između Prištine i Beograda "uopšte ne treba gledati kao na prepreku u borbi protiv organizovanog kriminala", jer se "ako imate dobru strategiju i saradnju sa srpskim vlastima može bez ikakvih prepreka boriti protiv organizovanog kriminala i na Kosovu, i u Srbiji i u ostatku Evrope".

"Ali oni (Euleks) nalaze dosta izgovora. Mislim da je sada vreme da im se pošalje veoma snažna poruka", zaključio je Arlaki.
 

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pino Arlaki.jpg (17.62 KB, 480x290 - viewed 181 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #100 on: May 01, 2011, 06:42:29 am »

Euleks još traži dokaze

30.04.2011.

Beograd - Euleks još nije dobio dovoljno čvrstih dokaza koji bi omogućili pokretanje
zvanične istrage o teškim optužbama koje su iznete u izveštaju Dika Martija.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U toj misiji tvrde da još traje preliminarna istraga kako bi se utvrdilo da li postoje čvrsti dokazi za optužbe, koji bi omogućili formalno pokretanje postupka.

"Mi smo razmenili poruke sa Dikom Martijem. Ali, još nismo dobili nijedan čvrst dokaz od njega. U ovoj fazi mi nemamo ništa više da kažemo", citira portal "Balkan insajt" izjavu zvaničnog predstavnika Euleksa.

Svi oni koji imaju dokaze, uključujući i Martija, treba da ih dostave tužiocima Euleksa, ističe se u izjavi.

Savet Evrope je usvojio izveštaj švajcarskog parlamentarca Dika Martija u kome su iznesene teške optužbe o zločinima nad Srbima i pripadnicima drugih naroda i o trgovini ljudskim orgaima, u šta su bili umešani pripadnici OVK, među njima i sadašnji premijer Hašim Tači.

U Euleksu ponovo odbacuju tvrdnje da ova misija na Kosovu nije u mogućnosti da u ovom slučaju zaštiti svedoke.

„Mi imamo puno povrenje u naše jedinice za zaštitu svedoka koje su i dosad pokazale sposobnost da rešavaju veoma osetljive slučajeve“, tvrde u Euleks, prenosi „Balkan insajt“.

Posle otkrića Dika Martija, Srbija je predložila Ujedinjenim nacijama da se formira međunarodno telo sa mandatom svetske organizacije koje bi vodilo nezavisnu istragu, kako bi se razjasnile ove teške optužbe.


Izvor: Tanjug


* euleks.jpg (23.77 KB, 368x282 - viewed 159 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #101 on: July 26, 2011, 06:10:40 pm »

Smirivanje ili nova eskalacija?

Priština - Sa KosMeta stižu protivrečne informacije.
U 16h čula se pucnjava kod sela Varage. KIM radio: U Zubinom Potoku povređeno troje Srba. Tanjug: Smirivanje situacije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U mestu Varage po podne je došlo do pucnjave u kojoj je jedan pripadnik KPS-a teško ranjen i prebačen helikopterom u prištinsku bolnicu.

Agencija Tanjug javlja da je posle napete noći na severu Kosova, na prelazima Brnjak i Jarinje i u susednom Leposaviću, situacija nešto posle 17 sati mirna.

RTS javlja da se manje grupe ljudi okupljaju oko 18 sati na južnoj i severnoj strani mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Na Brnjaku i Jarinju nema specijalaca kosovske policije, već su raspoređeni pripadnici Kfora i redovnog sastava Kosovske policijske službe, a predstavnici Beograda - šef pregovaračkog tima Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović još su na terenu.

Pregovori Beograda i Prištine se, preko komandanta Kfora Erharda Bilera, odvijaju od jutros u tri sata, kada su Bogdanović i Stefanović došli u Leposavić.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović rekao je danas Srbima okupljenim na prelazu Jarinje da još traju pregovori o rešavanju situacije posle pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je kazao da je komandant Kfora Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na novi razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Tokom prepodneva se činilo da je dogovor postignut - povlačenje kosovskih specijalaca i prolazak Kfora do prelaza, ali je Priština, očigledno, taj dogovor prekršila na prelazu Brnjak, kada je jedan broj specijalaca pokušao da se vrati na taj prelaz, a potom je, u pucnjavi i pod još ne sasvim jasnim okolnostima jedan kosovski policajac ranjen.

Drugi mediji sa Kosova nemaju potvrdu informacije o povređenim Srbima.

Načelnica u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Milena Cvetković rekla je Tanjugu da niko nije od jutros primljen u bolnicu, niti su imali povređenih.

RTS javlja da je prelaz Jarinje ponovo zatvoren i da su Srbi blokirali put reagujući na vest o sukobima nedaleko od Zubinog Potoka, na putu ka prelazu Brnjak.

Prethodno su specijalne jedinice ROSU ponovo uz upotrebu oružja krenule u zauzimanje prelaza Brnjak na severu Kosova, ali je ministar Goran Bogdanović negirao da su ga zauzeli. Informacije koje prenosi i KIM radio ukazuju da ROSU nisu zauzele prelaz Brnjak.

Bogdanović je, međutim, potvrdio da je na severu došlo do sukoba sa Srbima i da ima povređenih.

Trenutno nije najjasnije šta se tačno dešava na severu Kosova.


Apel medijima za odgovorno izveštavanje

Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović apelovao je na medije da proveravaju informacije koje stižu sa Kosova i da je tokom dana bilo je mnogo dezinformacija.

KIM radio izveštava i da nisu jasne okolnosti pucnjave u mestu Varge kod Zubinog Potoka u kojoj je najmanje jedan kosovski policajac ranjen, a očevici i meštani ne žele da iznose detalje, niti dozvoljavaju fotografisanje.

Vozila KPS su se posle incidenta udaljila prema južnom delu Mitrovice, ka većinski albanskom selu Košutovo. Na mestu sukoba ima tragova krvi, a automobili Srba su izrešetani. Meštani odbijaju da razgovaraju sa novinarima.

Ranije informacije su ukazivale na to da je do incidenta, prema očevicima, došlo kada su u to mesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba, parkirana na putu.

Podsetimo, vlasti u Prištini donele su odluku da se na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak rasporede specijalne jedinice kosovske policije ROSU. Srbi sa severa Kosova, u znak protesta, organizovali su blokade puta kod Leposavića, a na sever Kosova odmah su se uputili šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji su se obratili okupljenim Srbima, a potom su razgovarali i sa komandantom Kfora.

Nakon tog susreta, rano jutros general Erhard Biler otišao je na razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji je, prema navodima RTK naredio da se još specijalnih jedinica pošalje na administrativni prelaz, a potom se vratio i ponovo razgovarao sa Stefanovićem i Bogdanovićem.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom rekao je ranije da je rešenje novonastale situacije na pomolu i da je sa Bilerom dogovorena većina elemenata.
KIM radio prenosi da je jedinica koja je napustila prelaz izgleda trebalo da bude zamenjena novim kontingentom specijalaca od tridesetak vozila.

Ove snage prištinske vlasti su uputile prema Brnjaku, ali su ih meštani zaustavili u Zubinom Potoku.

U sukobu sa meštanima došlo je do pucnjave sa obe strane. Prema neproverenim informacijama, ranjeno je nekoliko policajaca.

Tanjug javlja da je pucnjava usledila nakon što su kosovski specijalci u povlačenju sa prelaza Brnjak naišli na lokalne Srbe koji su tokom noći držali blokade puta.

Rojters je javio da je jedan kosovski policajac ranjen, pozivajući se na očevica.

Prethodno je agencija Beta javila da su pucali policajci KPS-a kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu, javlja agencija Beta.

Komandant Kfora Erhard Biler naredio je portugalskoj jedinici iz sastava Kfora da ode na prelaz Brnjak.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da će specijalne jedinice ostati na severu zemlje, dok će posle njihovog povlačenja i smirivanja situacije na prelazima ostati pripadnici graničnih jedinica, među kojima će Srbi biti većina, prenela je Radio-televizija Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Stefanović je kazao da Priština akcijom na Brnjaku želi da "stvari okrene u potpuno suprotnom pravcu".

"Najlakše bi bilo sada da dignemo ruke od svega, ali to može da nas lupi o glavu, samo mirno, staloženo i mudro dva koraka ispred Prištine", rekao je on.

Specijalne jedinice KPS ROSU najpre su se povukle sa prelaza Branjak. Proteklih sati situacija na prelazu Brnjak je bila izuzetno napeta u iščekivanju rezultata pregovora predstavnika Vlade Srbije, KFOR-a i vlasti iz Prištine.

Ranije je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je da su se specijalne snage Kosovske policije povukle, nešto posle 11 sati, iz Leposavića, Brnjaka i Rudara, što je prvi korak ka ispunjenju zahteva Beograda da se, zarad sprečavanja eskalacije napetosti, kosovski specijalci povuku sa severa pokrajine.

Pripadnici jedinice ROSU prethodno su se povukli iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora.


Izvor: Beta, Tanjug, B92, KIM radio


* takozvane specijalne jedinice- ROSU .jpg (49.57 KB, 640x370 - viewed 103 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #102 on: July 26, 2011, 06:13:57 pm »

Tadić: Srbija neće ratovati


Beograd, Prag - Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao na prisebnost svih povodom akcije specijalnih snaga KPS-a na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati.

On je rekao da probleme treba rešiti diplomatskim putem.

Tadić je rekao da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada severom Kosova, upozorivši da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj deo Evrope u nesagledive rizike.

Predsednik Srbije je rekao da bilo kakav unilateralizam preti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine.

Tadić je u Pragu novinarima rekao da je danas pre podne o tome razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i preneo joj da ovakve akcije prete da mirovni proces dovedu do kraja i pre nego što on da opipljive rezultate.

“Dobio sam uveravanja da će EU i Brisel pristupati u skladu sa svim prethodnim standardima, statusno neutralno, tragajući za rešenjem tokom dijaloga. Očekujem i da se administracija SAD na isti takav način vlada. Verujem da oko toga nema dileme, ali je moguće da neki ljudi iz administracije SAD ohrabruju Prištinu na ovakve poteze”, dodao je predsednik Srbije.

Celu noć od kad je počela jednostrana akcija Rosu, koja je instruirana od strane nadležnih iz Prištine da zauzme administrativne prelaze i kontrolne carinske punktove, institucije Srbije su reagovale i radile na smirivanju situacije, rekao je Tadić.

On je upozorio da akcija Prištine predstavlja pretnju da se mirovni proceš uruši i pre nego što je dao rezultate.

"Srbija je sa svoje strane voljna da učestvuje u dijalogu i mirovnom procesu, jer samo to može da dovede do rešenja, ali ovakve akcije ne dovode do rešenja", ocenio je predsednik Srbije.

On je kazao i da u Srbiji ima političkih stranaka koje smatraju da sada treba ulaziti u konflikte i otvarati nove ratove i nasilja.

"Ubeđen sam da većina građana Srbije ne podržava takvu politiku", rekao je Tadić.

"Upravo obrnuto, treba i dalje učestvovati u dijalogu i doprinositi miru. Najteže je izboriti se za mir, a najlakše je srljati ponovo u rat i nasilje", istakao je predsednik Srbije.

On je kazao i da se ne sme ponovo upadati u zamku u koju su narod i država upadali devedesetih godina.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović je rekao okupljenim Srbima na prelazu Jarinje da još traju progovori o rešavanju situacije nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je okupljenima kazao da je komandant Kfora Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na ponovni razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

"Čekamo da rešimo poslednji problem, a to je - vi znate ko u ovim kućicama mora da sedi", rekao je on pokazujući na kućice u kojima rade carinici i policajci na prelazu ka centralnoj Srbiji.

Stefanović je okupljenima preneo pozdrave srpskog predsednika Borisa Tadića, koji je građane zamolio da ni na koji način ne isprovociraju pripadnike međunarodnih snaga.

Oko 16.45 građani su blokirali izlaz sa punkta Jarinje prema Leposaviću. U blokadu su dovezli bager, vatrogasno vozilo i stotinak putničkih vozila.

Kada je Stefanović govorio, na Jarinju je bilo stotinak ljudi, a taj broj se brzo povećava jer stalno pristižu novi meštani iz Leposavića.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je oružani sukob kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povređenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane.


Izvor: Beta, Tanjug
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #103 on: July 26, 2011, 06:15:49 pm »

Ta dva prelaza je kontrolisao EULEX....
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 104


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #104 on: July 26, 2011, 06:18:32 pm »

Još traju pregovori

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u utorak okupljenim Srbima na prelazu Jarinje da još traju progovori o rešavanju situacije nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je okupljenima kazao da je komandant Kfora Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na ponovni razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Srpski zvaničnici traže da na prelazima ka Srbiji rade carinici Euleksa i Srbi pripadnici kosovske policije kao što je to bio slučaj do ponedeljka uveče, kada su kosovski specijalci pokušali da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak. Stefanović je dodao da predstavnici Vlade Srbije pokušavaju da reše situaciju na "najbolji način".

Oko 16.45 gradjani su blokirali izlaz sa punkta Jarinje prema Leposaviću. U blokadu su dovezli bager, vatrogasno vozilo i stotinak putničkih vozila.

Kada je Stefanović govorio na Jarinju je bilo stotinak ljudi, a taj broj se brzo menja jer stalno pristižu novi meštani iz Leposavića. Na prelazu su takodje i zvaničnici iz Beograda, predstavnici Euleksa i Kfora, specijalne jedinice Kfora. Iako je Priština ranije tvrdila da su na Jarinju i kosovski specijalci, njih reporter agencije Beta nije video.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je oružani sukob kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povredjenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane. Prištinski mediji su javili da je jedan policajac ranjen u glavu i da mu je život ugrožen.

šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović kazao je za TVB92 da je situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak stabilna i da sada nema nikakvih incidenata.


Izvor: Beta
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 150   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.