PALUBA
October 01, 2022, 05:58:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101]   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija  (Read 248726 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1500 on: April 02, 2022, 06:48:52 am »

Петак, 01.04.2022.
Биљана Радомировић

Сусрет са Кфором на Црнуши

Талас најава о томе да ће на вису изнад Митровице бити најмодерније утврђење КБС-а се слегао, али ова „забрањена зона” је и даље строго чувана и готово да нико не залази тамо

Косовска Митровица – Од еуфорије у јавности коју су прошле године подигли градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири и естаблишмент привремене косовске власти у Приштини због градње базе тзв. косовских безбедносних снага на вису Црнуши, на венцу Бајгорских планина, бар до сада, остала је само прашина. Мада се талас најава о томе да ће овде бити најмодерније опремљено утврђење КБС-а слегао, Црнуша, са више од 1.000 метара надморске висине, на први поглед је остала онаква каква је била још у доба када су ђаци митровичких школа ишли на гађање ћорцима, а доводили су их професори предвојничке обуке, и даље је „забрањена зона”, строго чувана и готово да нико од житеља из околине не залази тамо. А страх да би то место заиста могло да постане тачка са које би Приштина остварила своје претње, с обзиром на њен положај, није без основа.

Војно стрелиште, готово је исто као и онда када су ту, у дубодолини брда пуцали војници СФРЈ, касније Савезне Републике Србије, а од рата 1999. године сви, осим српске руке. Можда тек понеки Србин најпре у редовима косовске полиције, или пре напуштања КБС-а, који је по плану привремене централне косовске власти, али и по менторству западних сила, на путу да у догледно време прерасте у „војску Косова”. На стрелишту заједно са косовским полицајцима и припадницима КБС-а вежбају и, што одавно није тајна, и војници из састава Кфора, али и снаге Унмика.

Када је у марту прошле године Агим Бахтири аминовао одлуку одборника да се 190 хектара земљишта на Црнуши додели КБС-у за изградњу „најмодерније базе на Балкану”, то је многима звучало као да ће одатле из хеликоптерске флоте полетети можда чак и Х215, познат као „супер пума”, исти као они које је држава Србија већ купила. Исти онакав у саставу Кфора, којим смо се својевремено возили, а који лети брзином од 250 километра на час. Како кажу добри познаваоци овдашњих прилика иза Црнуше и идеје о бази стоје Американци и Немци, а говори се и да они то највећим делом финансирају. Логично, када се зна да је косовски буџет изузетно „танак” и да у потрази за послом, дневно и више десетина хиљада младих Албанаца напушта овај део Републике Србије.

Због свега тога, поново смо, по трећи пут, кренули пут венца Бајгорских планина, ка Црнуши, у нади да ћемо очас посла прећи оних километар и по колико треба од скретања са  магистралног пута Косовска Митровица – Приштина, из правца јужне Митровице. Ту у селу Кичић, где су изграђене огромне куће, терасе ограђене кованим гвожђем, а дворишта допола најскупљом циглом. У свакој авлији ружичњак, што до рата није било карактеристично за Албанце, у некој и отворени базен за купање...

Скрећемо лево, док река аута иде ка јужном делу. Пут нам, чини се познат, али... Упадосмо једном Албанцу у двориште где се дизао високи пламен. Палио је стрњику, али се на питање возача љубазно одазва и рече да је пут погрешан. Тек видимо да смо ишли оним путем где је „ексклузивни” ресторан, у којем Митровчани, и Албанци с југа, али и севера долазе на вечере, изводе „специјалне госте”. Поново назад, поново на магистралу, па на бензинску пумпу, али, без правог одговора, јер и питање није било на месту. Нисмо питали „где је стрелиште”, већ „куда за Црнушу”.

Некако се довијамо, јер сви путеви воде „право”. Сваки путељак до куће је асфалтиран, што додатно прави проблем, јер ако и мало скренете с главне маршруте, ако и једним точком одете „лево”, нисте на правом путу. Тек једна жена наиђе, занета својим мислима, натоварена кесама из продавнице. Нигде никог више. У једном моменту се указа камен „међаш”. Тако смо га назвали, ради лакше оријентације. Стижемо у Црнушу, указују се избледела слова на зарђалој табли написана на албанском, енглеском и српском – „стрелиште”.

Сумњамо да је цео овај крај покривен камерама, али крећемо даље. На полигону, где су зидане кућице налик на контејнере уочавамо особу која се пресвлачи. Иза неких комбија, мува се око десетак људи. Нигде, ни на видику онај багер, ровокопач који је био у мају прошле године. Одједном, из шуме к нама креће возило Кфора. Мимоилазимо се, а онда крећемо и ми за њима. Губимо их из вида. Каже ми човек, који је пристао да нас вози горе, да су Пољаци. И овај одлазак на Црнушу је до последњег момента био под знаком питања. Све иједан одговор је био „не смем”. Да, Албанце би прогласили за „шпијуне”, а новинарима је потребна дозвола на коју се чека месецима. Познато је да би захтев новинара шетао од Унмика, Еулекса, косовског министарства полиције, Кфора... И ко зна где би исти захтев завршио.

Мада, Кфор се својевремено званично оградио, рекавши да са изградњом базе на Црнуши „нема ништа”. Поново смо на стрелишту, и поново видимо само неколико возила налик белим комби-возилима или полицијским џиповима. Долина где треба да се гради је добро сакривена. А около, на венцу Бајгорских планина, одакле се путем који је изграђен после рата стиже на север Косова – у села која припадају општини Звечан, Лепосавић. База која је у плану да се гради, а где још ни ексер није закуцан, на само је 35 километара ваздушном линијом од Копаоника и на 65 од базе „Југ”.

Са самог врха Црнуше, тамо где су некада били телевизијски репетитори, који и даље стоје, а сада су репетитори за мобилну телефонију, као на длану се виде све општине на северу Косова – од Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока до Лепосавића. Дан туњав, киша само што није ударила. У делу где је „међаш” тек назиремо беле врхове Рогозне, под нама у измаглици северна Косовска Митровица, Звечанска тврђава, чувени димњак „Трепче”.

Воће пробехарало, ту под самом Црнушом. Да нисмо где јесмо, био би то видиковац какав се пожелети може. Стиже до нас и мирис паљевине. Крећемо назад, а онда као на филму. За нама она иста патрола Кфора, све време аблендује, с намером да станемо. Питање је да ли да идемо право магистралним путем, поред Православног гробља где је чак 90 одсто споменика порушено и даље ка Дудином кршу. Одустајемо од првобитне намере. Патрола Кфора све време је за нама. Пале и гасе светла... Скрећемо ка јужној Митровици. Одустајемо од првобитне намере, да идемо ка звечанској општини. Одустали су и припадници НАТО мисије. Нама је лакнуло, а шта је с њима даље било, скоро да нас није ни занимало.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 356« Reply #1501 on: April 27, 2022, 07:30:18 am »

Šta reče ovo Gutereš?  Wink Grin

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* UN-Kosovo.png (347.83 KB, 613x900 - viewed 13 times.)
Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 544


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1502 on: May 12, 2022, 02:47:09 pm »

Kosovo i Metohija traže članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za Mir NATO organizacije.

Kratko ću probati da dam moje viđenje ove vesti.  Samo članstvo u obe organizacije ne donosi ništa senzacionalno jer u Partnerstvu za Mir se nalazi čak i Rusija, a Savet Evrope je organizacija koja ima ulogu "provođenja demokratskih tekovina Evrope " i usmerena je na minimum poštovanja demokratskih sprovođenja izbora  (da se narod pita i da nisu namešteni ) ,da postoji minimum sprovođenja razumnog suđenja u pravosuđu i da se radi na suzbijanju korupcije. 


No, ovaj zahtev može biti komplikovan jer on je namenjen isključivo međunarodno priznatim državama a ne delimično priznatim teritorijama.  Drugo jeste to što sama aplikacija krši sve dosadašnje sporazume  (rezoluciju 1244 SB, Briselski i Vašinktonski sporazum ) potpisane između Srbije, Međunarodne Zajednice i separatista sa KiM  (dakle ni jedan sporazum ne postoji između Srbije i "Kosova ",svi su potpisani sa različitim EU i Svetskim organizacijama kao posrednicima ). Što će ako isti budu primljeni dovesti do suspenzije svih sporazuma.  Znači Srbija bi vratila svu svoju ingerenciju na teritoriju celog KiM vojnim i civilnim putem. 

No,ni to ne treba gledati isključivo tako  (da sama aplikacija vodi u direktan sukob ). Prvo će definitivno uslediti povlačenje priznanja Kosova od strane još desetak država, pa će se sačekati odluke Saveta Evrope i NATO. Pa  ukoliko budu primljeni vrlo verovatno biće suspendovani svi ugovori potpisani do sada  (Briselski i Vašinktonski sporazum ) i država Srbija će korak po korak krenuti da vraća svoje sudstvo, svoju policiju  (jer "kosovska policija" gubi svrhu ) ,a nije isključeno ni vraćanje vojnog prisustva jer prisustvo NATO gubi svrhu  (jednim delom sami sebe eliminišu sa tog prostora jer se njihov mandat završava ako prime jedan deo KiM na kom žive albanci u partnerstvo za mir) . No i za sve ovo može da prođe dosta vremena i može sukcesivno da se suspenduje deo po deo, a i ne mora da se dođe do "krajnjeg koraka"(ulaska vojske Srbije na KiM) ako budu odbijeni iz članstva  (iz bilo kog razloga što je takođe vrlo moguće jer mnoge države bez obzira što mogu biti pod pritiskom definitivno neće glasati za to). Ali u ukupnom zbiru dovešće do vraćanja pregovora na gotovo nulu i moguće da će provokacije Albanaca biti veće tokom ove 2022.

Quote
СТРАЗБУР – У Савету Европе за Танјуг су потврдили да су примили захтев приштинских институција за пријем у чланство, али наводе да у овом тренутку не могу да предвиде даљу процедуру у конкретном случају.

„Можемо да потврдимо да је захтев за чланство примљен и да је прослеђен Комитету министара у складу са статутом Савета Европе”, стоји у саопштењу прослеђеном Танјугу из Стразбура.

Статут Савета Европе предвиђа да Комитет министра може у чланство позвати сваку европску државу за коју сматра да је „вољна и способна” да прихвати принципе „владавине права, људских права и основних слобода свих лица у њеној надлежности”, и да „искрено и ефикасно сарадњу у остваривању циљева Савета Европе на промоцији људских права, владавине права и демократије”.

Статут Савета Европе предвиђа да се одлука о чланству доноси двотрећинском већином у Комитету министара.

Истовремено, предвиђа се „У посебним случајевима” и могућност тзв. „придруженог чланства” где је придружена чланица заступљена само на нивоу Консултативне скупштине.

Савет Европе је међународна организација основана 1949. године да би  подржала људска права, демократију.

Седиште јој је у Стразбуру у Француској, а тренутно има 46 држава чланица, са око 675 милиона становника, а Србија је чланица  од 2003. године

За разлику од институција Европске уније које окупљају само 27 држава чланица Уније, Савет Европе је паневропско тело, али без могућности да доноси законе, али може да подстиче на  спровођење међународних споразума које су пописале државе чланице о различитим темама.

Савет Европе састављен је од Комитета министара, који чине министри спољних послова држава чланица, и Парламентарне скупштине састављене од чланова националних парламената сваке чланице.

Међу телима Савета Европе су и Европски суд за људска права и ГРЕКО, тело за борбу против корупције, које обавезују државе чланице на поступање у складу са принципима владавине права и демократије.

Izvor : Politika.rs

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 356« Reply #1503 on: July 31, 2022, 10:59:55 pm »

Trenutna brojnost i sastav KFOR-a na Kosovu i Metohiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Kfor na KiM.jpg (147.09 KB, 1080x1534 - viewed 32 times.)
Logged
babaroga
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 365« Reply #1504 on: July 31, 2022, 11:10:43 pm »

Trenutna brojnost i sastav KFOR-a na Kosovu i Metohiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

znaci 3000+ "posmatracha navijacha"
Logged
dead1
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 455


« Reply #1505 on: August 05, 2022, 06:16:47 am »

Šta reče ovo Gutereš?  Wink Grin

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I zato se ne moze vejrovati SAD ni NATO (sto je u biti Americka marioneta).   Amerika kaze jedno a radi drugo.

(A sad huskaju rat u Kini - SAD ce biti smrt svih nas).
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 474


« Reply #1506 on: August 05, 2022, 01:51:39 pm »

Свака велика сила у светској историји се понашала исто као САД. Све оне, па и САД следе само своје интересе, тачније интересе политичко-економске  "елите" која води државу и не бирајући средства да то остваре. И увек се то "увијало" у обланду нечег прихватљивог и примамљивог као што је сада "демократија". Не треба се заваравати да ће друге велике силе које дођу уместо САД бити другачије.
Тек кад Свет буде једна "држава" тога неће бити. Е, а то ће бити, ако буде, за десетак хиљада година, ако човечанство опстане до тада.
Logged
milan55
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 556


« Reply #1507 on: September 08, 2022, 07:14:09 am »

Свака велика сила у светској историји се понашала исто као САД. Све оне, па и САД следе само своје интересе, тачније интересе политичко-економске  "елите" која води државу и не бирајући средства да то остваре. И увек се то "увијало" у обланду нечег прихватљивог и примамљивог као што је сада "демократија". Не треба се заваравати да ће друге велике силе које дођу уместо САД бити другачије.
Тек кад Свет буде једна "држава" тога неће бити. Е, а то ће бити, ако буде, за десетак хиљада година, ако човечанство опстане до тада.

Gledajuci kroz povijest sve velike sile ili carstva su se kad tad raspale iznutra, a rijetko napadima iz vana, da ih ne nabrajam. Tako ce kad tad biti i sa USA. Tko ce biti novi drzac batine da kao sto i oni, ameri, misle da uvodi red u Svijetu pokazat ce povijest.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 474


« Reply #1508 on: September 13, 2022, 07:40:28 pm »

Да, свака велесила се кад тад распадне, само понекад до тог тренутка прођу стотине година, па и више. Ето, на пример, стари Египат је био својевремено "светска сила". Потрајао је 2500 година...Стари Рим око 700. Британска империја (као доминантан сила) око 300
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 190« Reply #1509 on: September 14, 2022, 08:01:53 pm »

2500-700-300... tendencija opadanja. Samo razmisljam.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 474


« Reply #1510 on: September 14, 2022, 10:00:27 pm »

Па има резона. Технологија убрзава процесе... angel
Logged
Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.