Ponekad mi se stanje u Srbiji i sviđa. Vojska nema para, barem se nešto radi i da se proizvede u zemlji. Jedino što je loše je u tome, da prototipova ne dovode do produkcije.
Kod nas sada ni Patrije više ne valjaju, kamo li Valuci.
Imam još pitanje - možda je ovdje več bilo ali težko mi je pročitati ove postove. Kakva je sad zaštita ovog novog BOV-a?
Da li bi hteo da objasnis, zasto Patrije vise ne valjaju.
U Srbiji, prepakivanje starih BOVova rade dve odvojene firme. Vozila sa zadnja dva snimka radi VTI. Cini mi se da ona nisu zazivela. Yugoimport ima svoje verzije prepakovanih BOVova. Jedna tura tih vozila je izvezena dal u Banglades ili tako negde, dok je solidna kolicina vozila uvaljena MUPu. Ta vozila imaju dodatnu zastitu u vidu debljeg celicnog lima, koji je usrafljen nekoliko santimetara od glavnog oklopa. Koga to zanima, moze videti na danu policije...
Za aferu Patria ste vjerovatno ćuli neču ovdje još da razmatram.
Sada je na vlasti leva opcija, koja je nekad podržavala konkurenciju Patrije - Krpana, to jest slovenačku verziju avstrijskog Pandura 2.
Na kraju je ona tvornica Sistemska tehnika, koja bi trebala proizvoditi Krpana propala zbog kupovine Patrije.
Kad se promjenila vlast (Patriju je kupila desna opcija - Janša), ugovor sa Patrijom je poništen, vojska je dobila tek 30 komada od 135 komada Patrija.
Onda se nije išlo u dodatnu kupovinu zbog financijske krize.
Sada krize nema više, vojska traži nova oklopna sredstva za 2 motorizovana bataljuna od prilike preko 100 komada. Prvo je bila opet u igri Patrija vjerovatno
bi se kupovali Rosomaki od Poljaka. Onda je netko provalio, da ovi oklopnjaci nemaju dovoljno zaštite - samo Stanag 4 i Stanag 3 protiv mina.
Zbog straha od još jedne afere su se sada odlučili, da če sav posao voditi strana organizacija OCCAR, po principu, kao što su uradili Litvanci.
Cena vozila če kao biti jednaka kao što bi kupili Nemci ili Holanđani, OCCAR dobije 3% provizije i sve izgleda vrlo čisto.
Odluku če u jesen doneti nova vlast. OCCAR nudi samo BOXERE, a ovi imaju zaštitu i do Stanaga 6. S kupolom Lance od 30mm po mome cena neče biti manja od 6 milijuna € po komadu.
Tako da če Slovenija dobiti još jedan tip oklopnjaka. Patrije če biti u pozadini kao inženjerska vozila, komandna vozila ili vozila za podporu.
Tako če imati možda na kraju Slovenija sledeče oklopnjake:
100 - 110 Boxera
30 Patrija
84 Valuka
26 BOV-a M
10 Otocar Cobra u verziji RBKO
30-40 Hummera
7 MRAP Cougar
XX novih vozila 4x4 - vjerovatno Iveco LMV.