PALUBA
February 04, 2023, 09:06:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir S1  (Read 47380 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #120 on: December 05, 2021, 07:13:34 am »

Prednosti novog ruskog sistema „Pancir-S1M“ proverene u Siriji
Novosti online 04. 12. 2021.

MODERNIZOVANI sistem PVO„Pancir-S1M“ može da se bori protiv svih vrsta jurišnih dronova koji su u službi naoružanja u mnogim zemljama.

Ovaj kompleks će, kako je saopštila je državna korporacija „Rosteh“, postati jedan od glavnih elemenata ruskog sistema namenjenog za dejstva protiv dronova. Najvažnija prednost ovog sistema je mogućnost da pogađa i dronove malih dimenzija i brzine, koji su teški ciljevi za druge sisteme PVO.

Modernizovani sistem

Predstavnik „Rosteha“ Bekhan Ozdoev kaže da su sposobnosti „Pancira-S1M“ značajno unapređene, te da je on u stanju da efikasno otkriva i uništava sve vrste jurišnih dronova. Sergej Mihajlov, zamenik generalnog direktora holdinga „Visokoprecizni kompleksi“, izjavio je na sajmu „EDEKS 2021“ da „Pancir-S1M“ može da postane osnova taktičke protivvazdušne odbrane.

- Na bazi Pancira-S1M može se izgraditi efikasna modularna mreža PVO, sposobna da štiti bilo koje vojne jedinice od malih i jurišnih bespilotnih letelica, visoko preciznog oružja i, naravno, od ratne avijacije - aviona i helikoptera. Kompleks potpuno odgovara savremenim principima A2/AD - kaže Mihajlov.

A2/AD ili takozvani sistem ograničenja i uskraćivanja pristupa i manevara je teorija izgradnje različitih sistema PVO, protivbrodske raketne odbrane i operativno-taktičkih raketnih kompleksa koji omogućavaju da se neprijatelju onemogući pristup kritično važnim područjima. Mihajlov je istakao da je suprotstavljanje bespilotnim letelicama jedan od najaktuelnijih zadataka sa kojima se suočavaju savremeni sistemi PVO i dodao da sa ekonomske tačke gledišta Pancir-S1M je najjeftinije sredstvo za borbu protiv dronova. Kako je saopštio zamenik generalnog direktora holdinga „Visoko precizni komleksi“, ruska industrija trenutno proizvodi dve vrste oružja protiv bespilotnih letelica– soft-kill, koje su namenjene za elektronsko potiskivanje i hard-kill prilagođene za fizičko uništenje. Mreža koja objedinjuje oba tipa sistema prvi put je predstavljena na sajmu „INDEKS 2021“, a Pancir-S1M će postati jedna od njenih ključnih komponenti, konkretno za uništavanje dronova.

- Primenjena municija u potpunosti ispunjava kriterijume troškova i efikasnosti pri gađanju ciljeva. Sa sigurnošću možemo reći da je ovaj sistem najjeftinije oružje na svetu protiv bespilotnih letelica - izjavio je predstavnik ruske odbrambene industrije.

Čuvaju bazu Hmejmim

„Pancir-S1M“ prvi put je predstavljen široj javnosti u februaru ove godine na međunarodnoj izložbi naoružanja „Ideks-2021“. „Rosteh“ je saopštio da je nova varijanta kompleksa rezultat revizije od strane preduzeća „Visokoprecizni kompleksi“ nakon njegove borbene upotrebe protiv terorista u Siriji. Ovi raketni sistemi PVO koriste se za čuvanje ruske vazdušne baze Hmejmim u Siriji. Više puta su uspešno odbijali napade improvizovanih bespilotnih letelica, koje je teško pogoditi zbog malih dimenzija i niske brzine.

Kompanija „Rosteh“ je istakla da je veliki broj stranih kupaca odmah pokazao interesovanje za novi sistem. U avgustu na vojno tehničkom forumu „Armija-2021“, ruski odbrambeni koncern „Rosoboroneksport“ najavio je potpisivanje prvog ugovora o isporuci raketnih sistema PVO „Pancir-S1M“. Sistem je dobio novi radar, koji je omogućio povećan domet otkrivanja ciljeva na udaljenosti do 75 kilometara. Domet na kom ovaj kompleks uništava cilj je dotle povećan na 30 kilometar. U proleće ove godine, brojni mediji pozivajući se na izvore odbrambenog industrijskog kompleksa izvestili su da će modernizovani „Pancir“ u budućnosti dobiti specijalne male hipersonične rakete koje mogu povećati domet sistema do 50-60 kilometara.

Svaki protivvazdušni sistem opremljen je sa 12 projektila. Pored raketnog naoružanja ima i dva dvocevna protivavionska topa 2A38M kalibra 30 mm koja mogu da pogode „vazdušne i kopnene ciljeve u zoni u dometu do četiri kilometra, a po visini do tri kilometra“, piše na sajtu KBP-a. Bojevi komplet ima 1.400 punjenja, a brzina paljbe iznosi 5.000 hitaca u minuti. Istovremeno, modernizovani kompleks može da primeni i rakete koje koristi Pancir-S1. Osim toga, povećana je zaštićenost borbenog dejstva od ometanja, a poboljšane su vatrene performanse po jedinici vremena.

Valerij Slugin, glavni projektant ovog kompleksa, objasnio je ranije da je od samog početka jedan od ciljeva „Pancira“ bila borba protiv bespilotnih letelice.

„U vreme izgradnje sistema, to su bili dosta veliki i brzi ciljevi tipa aviona da bi posle izvesnog vremena bespilotne letelice postale manjih dimenzija i brzine. Ranjivo mesto svih radarskih sistema je upravo rad sa tako malim ciljevima sa niskom brzinom“, navodi stručnjak. Kada dronovi lete malom brzinom i nisko, zbog jakih refleksija sa površine zemlje blokira se stanica za otkrivanje ciljeva, objašnjava stručnjak.

- Ovo je veoma složen problem, ali se Pancir uspešno nosi sa tim. Ne vidim da bi drugi kompleksi mogli da se bore protiv takvih bespilotnih letelica kao što je, na primer, kvadrokopter tipa Fantom - dodaje naučnik.

Elementi sistema

Mihail Hodorjonok, vojni ekspert i pukovnik u penziji, otkrio je da su prve varijante Pancira imale ograničene mogućnosti u borbi protiv dronova.

- Sistem je modernizovan i sada je spreman za borbu protiv svih vrsta bespilotnih letelica, posebno malih brzina. Kada sam bio u Siriji video sam da je kompleks raspoređen u ruskoj bazi Hmejmim. Mogu da kažem da je uspeo da se izbori sa svim postavljenim zadacima - rekao je stručnjak - U mešovitim grupacijama protivvazdušnih raketnih snaga on obavlja funkcije direktnog pokrivanja protivraketnih sistema velikog dometa, kao što su, na primer, S-400 i S-300 - objašnjava pukovnik. Hodorjonok dodaje da na savremenim bojištima problem dronova postaje sve akutniji.

- Pancir osim raketnog kanala za gađanje sličnih ciljeva ima još i artiljerijski. To značajno povećava njegovu efikasnost i ekonomičnost budući da raketa presretač košta nekoliko desetina hiljada dolara, a improvizovani dron nekoliko stotina - objašnjava ovaj vojni ekspert.

Sistem „Pancir“ od početka primene stalno se usavršavao, a posebno je uzeto u obzir iskustvo njegove primene na Bliskom istoku, ističe glavni urednik portala „Arsenal otadžbine“ Dmitrij Drozdenko. Sada je, kako kaže, taj sistem postao znatno moderniji i sposoban da se suprotstavi praktično svakom dronu. Ipak, dodaje on, to nije rešenje za svaku situaciju pa „Pancir“ treba koristiti kao deo jedinstvenog ešalonskog sistema PVO. Drugim rečima, moraju biti prisutni svi elementi da bi se zatvorio pristup neprijateljskim vazdušnim objektima. „Pancir je jedan od elemenata takve PVO, a njegova efikasnost se višestruko povećava ukoliko dejstvuje zajedno sa sistemima „Tor“ S-300 i S-400. Drozdenko podseća da je i osnovna verzija sistema – „Pancir-S1“ uspešno odbila masovni napad turskih bespilotnih letelica Bajraktar u Libiji.

- Ovi dronovi zaista nisu ništa naročiti. Moglo bi se čak reći da su daleko opasniji improvizovani dronovi koje su teroristi koristili za napade u Siriji. Ali uz normalan PVO sistem uz učešće „Pancira“, ni jedni ni drugi neće doleteti ni blizu cilja - zaključio je stručnjak.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #121 on: December 10, 2021, 02:30:12 pm »

Руска војска до краја године снажнија за још три комплета ПВО система „Панцир-С“/видео/

Ваздушне-космичке снаге Русије ће до краја године добити још три дивизиона комплета ПВО система „Панцир-С“, саопштио је заменик врховног команданта Ваздушно-космичких снага Русије, генерал-пуковник Андреј Демин.

„Ове године су војсци испоручена два комплета ПВО система С-400 и први противавионски ракетни системи С-350 са увећаним борбеним могућностима, као и више од 600 противавионских ракета различитог типа“, рекао је он.

Демин је приметио да је током године опремање радио-инжењерских јединица војске допуњено са 20 примерака наоружања који могу да открију све могуће видове непријатељских објеката. Генерал тврди да ново наоружање може да прати хиперсоничне објекте и објекте који су направљени по „стелт“ технологији.

Радарски комплекси и станице могу у исто време да забележе више од 200 ваздушних објеката различите класе, као што су хеликоптери, авиони, ракете и дронови.

"Најновији комплекси, који немају своје аналоге у иностранству, су радарски комплекси ‘Небо’, радарске станице средњих и великих висина ‘Гама-ДМ’, радари за мале висине ‘Подлет-М’ и ‘Каста-ВМ’. Поред тога, стално је у току развој нових система“, појаснио је Демин у интервјуу листу „Независни војни преглед“.

Раније су амерички медији ПВО систем „Панцир-С1“ укључили у списак најмоћнијег наоружања руске војске. Сваки ПВО систем опремљен је са 12 пројектила. Поред ракетног наоружања има и два двоцевна противавионска топа 2А38М калибра 30 милиметара која могу да погоде „ваздушне и копнене циљеве у зони у домету до четири километра, а по висини до три километра“.

Izvor: https://rs.sputniknews.com/20211210/ruska-vojska-do-kraja-godine-snaznija-za-jos-tri-kompleta-pvo-sistema-pancir-svideo-1132356806.html

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #122 on: December 13, 2021, 12:00:19 pm »

Zašto je Pancir SM potpuno nova "zverka" u ponudi sistema PVO? Zašto ga ja nazivam "Super Pancir"?

Pa evo jedna ilustracija kako izgleda jedna "vatrena jedinica" ili ako hoćete "kompleks". Ona sada uključuje 1 raketno-topovski kompleks i 1 kompleks za popunu i lansiranje raketa!
Razne kombinacije su moguće, ali se pretpostavlja (ne zna se još potpuno potvrđeno), da će jedna baterija Pancir SM sa 6 raketno-topovskih kompleksa i 6 kompleksa za popunu i lansiranje raketa, imati čak do 432 rakete na raspolaganju (što "standardnih" raketa, što "malogabaritnih").
Ova slika je iz DCS Worlda i služi samo kao ilustracija, jer se teško nalaze ovakve slike oba oruđa jednog pored drugog!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir SM Borbeni komplet.jpg (134.13 KB, 1024x659 - viewed 7 times.)
« Last Edit: December 13, 2021, 12:13:19 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #123 on: December 16, 2021, 02:51:20 pm »

Raketno-topovski sistem Pancir-S1M je od sada i "zvanično" ponuđen za izvoz

U tom smislu je Rosoboronexport "izbacio" i promotivni data-sheet, listu sa osnovnim podacima, tako da sada više ne moramo da "nagađamo" barem oko toga koje rakete će koristiti, koji je domet po daljini i visini za rakete i topove, koliko ciljeva može jednovremeno da gađa, pri kojim brzinama i odraznim površinama i slično.

Stavljam listu kao prilog, mislim da prevod nije potreban:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir S1M data sheet.png (65.7 KB, 819x554 - viewed 14 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #124 on: December 19, 2021, 06:20:47 pm »

Ruski sistem oborio više od 40 turskih dronova
Novosti online 19. 12. 2021.

RUSKI protivvazdušni sistemi „Pancir-S“ oborili su više od 40 dronova, turske proizvodnje „Bajraktar“ i „Anka“ u Libiji i Siriji, javila je televizija „Rusija 1“.

Arapske jedinice u Siriji i Libiji, po njihovoj tvrdnji, oborile su uz pomoć ruskih Pancira više od 40 "Bajraktara" i teških turskih dronova Anka.

- U području Idliba smo otkrili tri bespilotne letelice "Bajraktar". Štaviše, pratimo ih dok lete i prilikom sletanja - rekao je načelnik za izgradnju i razvoj sistema primene bespilotnih letelica u ruskoj vojsci Aleksandar Novikov, naglasivši da se ove letelice u ovom trenutku nalaze na dogovorenoj teritoriji. On je naglasio da „Pancir“ može da se suprotstavi svakom dronu i Rusija je spremna da u svakom trenutku odgovori na provokacije.

Protivvazdušni sistem „Pancir S“ može da pogodi vazdušne mete koje lete do 1000 metara u sekundi na udaljenosti od 200 do 20.000 metara. On može biti upotrebljen protiv lake oklopne tehnike i žive sile.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #125 on: December 20, 2021, 08:03:11 am »"Bajraktari" su laka meta za ruske "pancire"


Turska bespilotna letelica „bajraktar“ laka je meta za ruske komplekse protivvazdušne odbrane kao što je „pancir“, izjavio je zamenik načelnika protivvazdušnih raketnih snaga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Jurij Muravkin.

„On je vrlo laka, vrlo ukusna meta za pancir“, rekao je Muravkin televiziji „Rusija 1“.

Po njegovim rečima, brzina i gabariti "bajraktara" omogućavaju da ih ruski kompleks bez problema neutrališe.

„Naravno, ako se pancir nalazi na ulici, ako nije u stanju borbene gotovosti, on predstavlja poligonsku metu za vežbanje bajraktara“, objasnio je Muravkin kako se desilo da dronovi unište ruske komplekse u Libiji i Siriji.

Ranije su neki strani mediji dovodili u pitanje efikasnost sistema „pancir“ u boju protiv turskih bespilotnih letelica. Ipak, kako su naglasili u Ministarstvu odbrane Rusije, oni su bili mete dok su bili bez posade i nisu se nalazili u stanju borbene gotovosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #126 on: December 20, 2021, 08:59:18 am »Quote
Боевое применение ЗРПК «Панцирь-С» на полигоне Ашулук

Расчёты зенитного ракетно-пушечного комплекса «Панцирь-С» уничтожили беспилотники условного противника в ходе учения на полигоне Ашулук.

Зенитчики тренируются обнаруживать малоразмерные воздушные цели и уничтожать их зенитными управляемыми ракетами.Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #127 on: December 20, 2021, 12:09:30 pm »

Quote
Turska bespilotna letelica „bajraktar“ laka je meta za ruske komplekse protivvazdušne odbrane kao što je „pancir“, izjavio je zamenik načelnika protivvazdušnih raketnih snaga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Jurij Muravkin.

„On je vrlo laka, vrlo ukusna meta za pancir“, rekao je Muravkin televiziji „Rusija 1“.

Без обзира на чињеницу да Панцир сигурно може да обара и "Барјактар" овакви написи више личе на оно: "сваки циго свога коња хвали".
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #128 on: December 24, 2021, 09:22:38 pm »

Sledeće godine stižu gusenični "Panciri SM-SV", novi sistem PVO "Pticelov" i LPRS "Metka"... biće zanimljiva naredna godina...

2022. godine biće završeni radovi na kompleksu Pancir-SM-SV sa povećanim dometom

Kompleks će imati dva tipa protivvazduhoplovnih vođenih raketa

Radovi na novoj modifikaciji protivvazduhoplovnog raketno-topskog kompleksa Pancir-SM-SV biće završeni 2022. godine. Ovo je u intervjuu listu Krasnaja zvezda izjavio načelnik PVO Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Aleksandar Leonov.

„Istovremeno se razvija i modifikacija protivvazduhoplovnog raketno-topovskog kompleksa Pancir-SM-SV na guseničnoj šasiji za Kopnenu vojsku i Vazduhoplovne snage. Kompleks će imati dva tipa protivvazduhoplovnih vođenih raketa i imati povećan domet dejstva. Planirano je da radovi budu završeni 2022. godine“, rekao je on.

Pored toga, prema rečima komandanta, razvija se novi protivvazduhoplovni raketni sistem „Pticelov“ koji koristi dve vrste raketa sa različitim načinima navođenja (navođenje toplotnim zračenjem cilja i navođenje laserskim snopom).

Takođe sledeće godine završava se razvoj borbenog oruđa za protivvazduhoplovne strelce „Tajfun-PVO“, u čijem naoružanju mogu da budu i postojeći prenosivi protivvazduhoplovni raketni sistemi (MANPADS) i kompleks koji se razvija u okviru projekta projektovanja i razvoja Metka.
Raketa novog MANPADS-a biće opremljena optoelektronskom glavom za samonavođenje, koja nema analoga u svetu, koja omogućava navođenje cilja u uslovima izloženosti svim vrstama postojećih i razvijenih optičkih smetnji.

Izvor: https://tass.ru/armiya-i-opk/13288773

Slike potencijalnog izgleda Pancira SM-SV:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir SM-SV.jpg (150.8 KB, 1536x761 - viewed 5 times.)

* Pancir SM-SV 2.jpg (246.71 KB, 900x537 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #129 on: December 29, 2021, 11:11:08 pm »

Još jedna slika potencijalnog izgleda budućeg guseničara Pancir SM-SV...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* pantsir sm-sv.jpg (62.42 KB, 356x813 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #130 on: January 14, 2022, 06:29:08 pm »

Šta može "Pancir-SM-SV"?

2022. godine, među ostalim naoružanjem koje bi trebalo da uđe u službu ruske vojske, navedeni su raketni sistemi kratkog dometa Pancir-SM-SV (SAM).

Na ovom projektu se radi od 2016. godine i nije prošlo bez afera i tužbi. Očekivalo se da će ovi kompleksi biti testirani 2019. godine, ali se to nije dogodilo.

Pancir-SM-SV je zasnovan na šasiji sa gusenicama, sličnoj onoj koja se koristi za protivvazduhoplovne sisteme Tunguska i Tor. Povećava prohodnost kompleksa na teškom terenu. Time se uklanjaju zamerke vojske, koja je kritikovala verziju na točkovima zbog njene glomaznosti i nedostatka pokretljivosti. Zbog visokog stepena unifikacije sa drugim mašinama, pojednostavljeno je održavanje i obuka vozača.

Na ovom protivvazduhoplovnom kompleksu ugrađuje se novi radar sa faznom rešetkom, čiji je domet detekcije povećan na 70 km. Pored toga, napravljene su nove rakete za ova vozila, sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 40 km. Zbog činjenice da kompleks ima minijaturne rakete u svojoj municiji, raketni sistem PVO Pancir ima mogućnost da četvorostruko poveća nošenje raketa na vozilu. U budućnosti se pretpostavlja upotreba hipersoničnih raketa. NIT je izvestio o novim mogućnostima PVO raketnog sistema Pancir-S sa hipersoničnom raketom.

Kompleksi Pancir-SM-SV moraće da štite pozicije protivvazduhoplovnih sistema S-300 od krstarećih raketa i bespilotnih letelica, uključujući (teoretski) da izdrže napade čuvenih bespilotnih letelica Bajraktar. NIT je ranije pisao da će sistem PVO Pancir-S1M biti napravljen kao „ubica“ turskih dronova. Takođe, nove „Panciri” će moći da pokrivaju kolone na maršu i od napada sa zemlje uz pomoć svojih dvocevnih topova. Glavni korisnici novog oružja trebalo bi da budu kopnene snage i vazdušno-desantne snage.

Izvor: https://naukatehnika.com/chto-mozhet-panczir-sm-sv.html

Izgled jednog od ranijih prototipova Pancir SV, sa jednostranom antenom OAR i sa nišanskim radarom tipa "prolazni" FAR, na šasiji guseničnog vozila GM-352M1E:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izgled sledećeg prototipa i moguće izvozne verzije sistema (S-1VE?), sa dvostranim OAR-om i sa nišanskim radarom tipa "refleksni" FAR ,a šasiji guseničnog vozila GM-352M1E:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Verovatni budući izgled sistema Pancir SM-SV, sa novom antenom OAR tipa AFAR i sa nišanskim radarom tipa "refleksni" FAR, na šasiji guseničnog vozila GM-5970.25:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir SV.jpg (50.84 KB, 600x393 - viewed 4 times.)

* Pancir SM-SV.jpg (150.8 KB, 1536x761 - viewed 3 times.)

* Pancir SV sa dvostranom.jpg (79.11 KB, 738x491 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #131 on: January 28, 2022, 06:59:00 pm »

Amerikanci prilično zabrinuti dometom novog radara i raketa kada je u pitanju novi „Pancir-SM“

Posebno brine činjenica da će armije koje poseduju ovaj sistem moći da se bore protiv svih tipova vazdušnog ali i kopnenog oružja, od supersoničnih borbenih aviona koji lete na velikim visinama, pa sve do artiljerijskih raketa koje se lansiraju iz višecevnih lansera raketa. Za uništavanje improvizovanih bespilotnih letelica „Pancir-SM“ će upotrebljavati rakete manjih gabarita koje će biti daleko jeftinije za upotrebu.

Kako je nedavno saopštio internet portal 19FortyFive, unapređeni radar sa faznm antenskom rešetkom koji će biti integrisan na novi „Pancir-SM“ će povećati zonu detekcije na respektabilnih 75km.
Ovaj sistem je paralelno sa novim radarsko-osmatračkim kompleksom dobio i nove rakete efektivnog dometa do 40km. Takođe, povećana je i zona kada je u pitanju visina presretanja cilja koja sada dostiže 17km. Brzina rakete je takođe povećana. Ove tehničmo-taktičke sposobnsti omogućavaju novom „Panciru“ da obori ciljeve koji se kreće brzinom od gotovo 3 Maha (3.600 km/č).

Posebno zabrinjava činjenica da će armije koje poseduju ovaj sistem moći da se bore praktično protiv svih tipova vazdušnog ali i kopnenog oružja, od supersoničnih borbenih aviona koji lete na velikim visinama pa sve do artiljerijskih raketa koji se lansiraju iz višecevnih lansera raketa. Za uništavanje i imrpovizovanih bespilotnih letelica „Pancir-.SM“ će upotrebljavati rakete manjih gabarita koje će biti daleko jeftinije za upotrebu.

Novi radarsko-osmatrački sistem će imati daleko bolje sposobnosti detekcije različitih tipova bespilotnih letelica na velikim daljinama. Ovo će obezbediti „Panciru-SM“ da vodi borbu sa većim brojem udarnh bpl u bezbednim zonama (izvan dometa ubojnih sredstava koje nose udarno-izviđačke bespilotne letelice).

Izvor: https://rs.rbth.com/science/94225-domet-radara-raketa-pancir-sm

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #132 on: February 04, 2022, 04:17:12 pm »

OTKRIVENO ŠTA RADI PANCIR S-1 KOD ŠKOLE U VORONJEŽU!

Oglasila se vojska: Pokrivaju lansere S-300 i štite od napada dronova! VIDEO

Borbeni sistem za PVO Pancir S-1 koji se nalazi postavljen u blizini jedne osnovne škole u Rusiji izvazo je posebnu pažnu društvenih mreža kako u Rusiji, tako i u svetu. Svi su imali samo jedno pitanje ko je i zašto postavio ovaj hibridni sistem za PVO u blizini škole? Zašto?

Odgovor je ubrzo stigao. Jedini razlog je pozadina brzog naoružavanja u komšiluku, tu se pre svega misli na Ukrajinu i podsticanje kako kažu ruski mediji Kijeva da započne intenziviranje neprijateljstva na liniji vatre u Donbasu. Zbog svega toga komanda Zapadnog vojnog okruga odlučila je da izvede vežbu brzog manevra jedinica PVO po dubini ruske teritorije.
Običan svet bez obzira na "ratne igre", koje su u toku, a tu se pre svega misli na stanovnike ruskog milionskog grada Voronježa iznenadio je artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir S-1, koji je bio postavljen na samo 50 metara udaljenosti od školske zgrade, vrtića i višespratnice, o čemu svedoči i snimak koji se osvanuo na društvenim mrežama.
Dok je možda ovaj snimak u jednom delu Evrope, možda kod nas na brdovitom Balkanu naišao na odobravanje, situacija kod nekih korisnika društvenih mreža iz Rusije i nije bila baš radosna.

Naime, oni misle, da ako zaista dođe do ofanzive koja bi krenula iz "zapadnog pravca", onda će upravo sistemi PVO biti ti koji će se naći kao meta prvog udara. S obzirom da je u ovom slučaju vatreni položaj bio u blizini škole, vrtića, igrališta i stambene zgrade, onda ovi ruski korisnici zaključuju da shodno tome i ovi objekti mogu biti meta napada, odnosno da se borbeno delovanje proširi i na njih.

Ono što je pojedince najviše nerviralo jeste i razmeštaj jedinica PVO u stambenim naseljima, posebno u pograničnim gradovima prema Ukrajini.
Zbog svega toga morala se i oglasiti pres služba Zapadnog vojnog okruga, u prevodu po naški Uprava za moral i informisanje ili odnose sa medijima, koja je saopštila da se u rejonu Voronježa izvodi taktička vežba u koju su uključene snage i sredstva PVO i avijacijskih trupa. Istovremeno, artiljerijsko-raketni sistemi PVO Pancir-S1 učestvuju u prstenastom pokrivanju mesta razmeštanja lansera PVO S-300PM2, koji bi trebalo da odbiju napade lažnih neprijateljskih bespilotnih letelica na komandna mesta Oružanih snaga.

"Pored toga, artiljerijsko-raketni sistemi PVO Pancir-S1 moraju da pokažu veštine u suočavanju sa IC mamcima aviona zamišljenog neprijatelja i da zaštite vazdušni prostor Ruske Federacije u uslovima elektronskih smetnji. U manevrima učestvuje više od 500 vojnih lica i preko 80 jedinica različite tehnike" saopšteno je.

Izvor: Kurir/AM
Adaptacija teksta: Kubovac


https://www.kurir.rs/planeta/3864281/otkriveno-sta-radi-pancir-s-1-kod-skole-u-voronjezu-oglasila-se-vojska-pokrivaju-lansere-s-300-i-stite-od-napada-dronova-video

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2892677_screenshot-1_ls.jpg (47.44 KB, 1000x666 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #133 on: February 07, 2022, 05:03:22 pm »

Arktička verzija Pancir-SA na zglobnom vozilu DT-30PM Vitjaz:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir SA.jpg (129.3 KB, 1280x720 - viewed 3 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #134 on: February 08, 2022, 09:14:26 am »
Jug Rusije će pokriti "Panciri"


U Južnom vojnom okrugu Rusije biće formirane nove jedinice mobilne rezerve protivvazdušne odbrane koje će pokriti jug Rusije i Kavkaz. Vojska će dobiti protivvazdušne raketno-topske sisteme „Pancir“, pišu „Izvestija“, pozivajući se na neimenovane izvore u Minisarstvu odbrane.

Izvori lista saopštili su da su u vojnom resoru već doneli odluku da formiraju novih jedinica. Rezervne jedinice PVO učestvuju u vežbama za slučaj izbijanja vojnih pretnji.

Po mišljenju vojnog eksperta Vladislava Šurigina, „Pancir“ je jedno od najefikasnijih sredstava borbe protiv dronova. Prednost kompleksa je njegova mobilnost. „Pancir“ je dobio specijalnu municiju za borbu protiv bespilotnih letelica.

Pres služba Ministarstva odbrane Rusije saopštila je ranije da će se ove godine pojaviti nova verzija protivvazdušnog sistema „Pancir“, kao i naprednog naoružanja „Derivacija PVO“ i „Tajfun PVO“. Modifikacija sistema „Pancir SM SV“ na guseničnoj šasiji za Kopnenu vojsku imaće dva tipa protivvazdušnih vođenih raketa i povećanu zonu dejstva.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.