PALUBA
February 09, 2023, 07:10:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir S1  (Read 47847 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #165 on: August 02, 2022, 09:39:33 pm »

Komandir borbene posade protivvazduhoplovne raketno-topovske baterije „Pancir S1“ ruske vojske, gardijski zastavnik Ilgamov Tamerlan Ajsarovič, rođen 1994. godine, iz baškirskog sela Askarovo je kompetentno naciljao svoje rakete, odbio 9 projektila i poginuo. Uz njega, poginuo je i gardijski zastavnik Rehber Isatmetdinovič Polahmedov.

Poginuli su 04.07.2022. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Poginula posada Pancira.jpg (70.65 KB, 974x559 - viewed 5 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #166 on: August 11, 2022, 03:31:49 pm »

Pancir S1 u Ukrajini.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pancir-S--,,.,.jpg (78.67 KB, 832x762 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #167 on: August 12, 2022, 02:08:17 pm »

Pancir S1M za odbranu od rojeva.

Pancir je konačno dobio rakete manjeg kalibra, koje su sposobne da gađaju malogabaritne ciljeve na rekordno maloj distanci od samo 500 metara - navodi kao podatak predsednik kompanije Rostec, Vladimir Artjakov.

Navodi, da se na mestu jedne lansirne cevi, smešta kontejner sa četiri rakete, što u velikoj meri povećava borbene mogućnosti Pancira ali nije odgovorio koliki je maksimalan broj cevi koje mogu biti zamenjene ovim mikro-raketama.

Pored raketa manjeg kalibra, Artjakov navodi da ce novi Panciri biti prikazani na predstojećem sajmu vojne tehnike imati implementirana rešenja iz iskustva korišćenja Pancira i u Ukrajini.


Izvor
 

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #168 on: August 24, 2022, 07:01:05 pm »

Na društvenim mrežama i YT kanalima pojavile su se snimci kretanja Pancira S1 Vojske Srbije.

Odmah su počele da kruže razne spekulacije.

Obzirom na pejzaž kojim snimljeno vozilo prolazi, a što se vidi na fotografijama, rekao bih da se radi o predelu Pasuljanskih livada i naselja Senjski Rudnik, gde sam i sam kao pitomac imao prilike da boravim prilikom izvršavanja redovnih školsko-borbenih gađanja lakih ARJ PVO.

Takođe, kao da se nazire i registracija DE (Despotovac) na automobilima pored puta, na slici 2,  što bi dodatno potvrdilo ove tvrdnje.

Ako je ovo tačno, moguće da ćemo u narednom periodu imati zanimljive fotografije i snimke naših Pancira (i drugih sistema ARJ PVO i sistema VOJiN), pa možda i kakvo vežbovno bojevo gađanje ciljeva u VaP-u.

Prema, opet nepotvrđenim podacima, u toku su pripreme za noćnu vežbu Vojske Srbije u kojoj, kao što vidimo, učestvuju i srpski Panciri.

Nadamo se da ćemo imati više podataka, fotografija i snimaka sa ove vežbe.

Pratićemo...

Fotografije borbenog oruđa Pancir S1 na prilazu Pasuljanskim livadama:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

A pojavio se i snimak pokreta srpskih Pancira iz 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO. Na snimku vidimo 3 borbena oruđa, 1 vozilo za prevoz i pretovar raketa i 1 logističko vozilo:* Pancir VS pokret 1.png (1121.28 KB, 1023x529 - viewed 5 times.)

* Pancir VS pokret 2.png (1227.54 KB, 997x531 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #169 on: September 01, 2022, 02:03:17 pm »

Pet hiljada metaka u minuti: kako "Panciri" Oružanih snaga RF kontrolišu nebo tokom specijalne operacije

Ruski „Panciri-S1“ uništavaju neprijateljske rakete i dronove, obezbeđujući kontrolu neba.

Raketno-topovski kompleks „Pancir postavljen je na borbeno dežurstvo. Ako je potrebno, on može otkriti i pratiti sve vazduhoplovne mete u pokretu i vršiti efektivno pokrivanje, na primer, kretanja kolona vojne opreme.

Radarski sistem postavlja nevidljivi "pancir" visine 15 i radijusa od 20 kilometara. Kompleks je sposoban da identifikuje i prati desetine ciljeva, istovremeno dejstvujući na 3.

Naoružan sa 12 protivvazduhoplovnih vođenih projektila i dva dvostruka protivvazduhoplovna topa, koja garantuju brzinu paljbe od pet hiljada hitaca u minuti.

Kompleks je stvoren za zaštitu vojnih i industrijskih objekata. Ove zadatke sprovode divizioni "Pancir“ Zapadnog vojnog okruga u zoni specijalne operacije.

Čak i najstrašnijim borbenim vozilima, kao što je Ka-52 Aligator, ponekad je potrebna zaštita kada su na zemlji. Pokriveni su protivvazduhoplovnim raketno-topovskim kompleksima Pancir.

Napadi na aerodrom odbijani su više puta, iako je neprijatelj koristio različita sredstva. Uništene su čak i balističke rakete. Dakle, jedna od ukrajinskih „Točki-U“ oborena je na 11, a druga na 13 kilometara od ciljeva na koje su upućeni.

„Došlo je do napada operativno-taktičkim projektilima Točka-U, koji je odbijen. Uništena je i bespilotna letelica tipa Bajraktar ​​“, rekao je Anton, komandir baterije Pancir-S1.

Posada je morala da radi i na dronovima i na Točki-U. Raketa leti supersoničnom brzinom – potrebno je nekoliko sekundi da reaguje. Posada se prilagođava ne samo ciljevima, već i taktici neprijatelja, uključujući primenu prvog odvraćanja.

„Prvo lansiraju jeftinije opcije da nam odvuku pažnju tako da ispucamo svu municiju. Nakon toga počinju da lansiraju ili Točka-U ili američki MLRS. Radimo sa dve mašine, na borbenom smo dežurstvu. Do sada nije bilo grešaka i nadamo se da će sve biti u redu“, rekao je Igor, komandir posade Pancir-S1.

Jedinice se smenjuju, ali „Panciri“ kontrolišu nebo danonoćno i ne samo nebo. Po potrebi mogu da unište i kopnene ciljeve: neprijateljsku pešadiju i oklopna vozila.Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #170 on: September 05, 2022, 04:02:20 pm »

„Aligatori“ pod „Pancirima“: snimci rada raketno-topovskog sistema Pancir-S1 u specijalnoj operaciji

Sistemi detekcije savremenih protivvazduhoplovnih sistema omogućavaju operatorima da na nebu otkriju i velike pokretne objekte i veoma male.

Ministarstvo odbrane Rusije demonstriralo je snimke posada samohodnih raketno-topovskih kompleksa PVO Pancir-S1 Centralnog vojnog okruga tokom specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa.

Na snimku, posade PVO raketnog sistema Pancir-S1 na zemlji, pokrivaju helikopteri vojne avijacije. Ali čak i strašnim borbenim mašinama, kao što su helikopteri Ka-52, ponekad je potrebna zaštita. Kada je "Aligator" na zemlji, pokriven je "Pancirom". Učinak Pancira i Ka-52 je sto posto.

Sistemi detekcije savremenih protivvazduhoplovnih sistema omogućavaju operatorima da otkriju na nebu kako velike pokretne objekte, kao što su krstareće i balističke rakete, helikoptere, avione ili MLRS projektile, uključujući i one zapadnog tipa, tako i veoma male.

Osim toga, tokom borbenih naleta, piloti izviđačko-jurišnih helikoptera Ka-52 lansirali su rakete na otkrivena utvrđena uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Pancir i aligator 1.png (488.26 KB, 923x517 - viewed 7 times.)

* Pancir i aligator 2.png (717.18 KB, 922x506 - viewed 7 times.)

* Pancir i aligator 3.png (611.96 KB, 918x511 - viewed 7 times.)

* Pancir i aligator 4.png (503.4 KB, 913x514 - viewed 7 times.)

* Pancir i aligator 4b.png (693.41 KB, 923x515 - viewed 6 times.)

* Pancir i aligator 6.png (519.71 KB, 921x517 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #171 on: September 27, 2022, 06:14:00 pm »

Društvenim mrežama se širi snimak višestrukog lansiranja raketnog kompleksa Pancir S1, negde u Ukrajini. Na snimku vidimo serijsko lansiranje 4 projektila, što izvlači zaključak da se dejstvuje na najmanje 2, a moguće i sva 4 cilja, ako je u funkciji i optički kanal i imajući u vidu dugačke vremenske intervale između lansiranja raketa.

Ono što je izazvalo nekakvo "podsmevanje i ruganje" na nekim društvenim mrežama je lansiranje ove 4. rakete, jer je ugao elevacije pod kojim je raketa lansirana znatno niži nego kod prve 3 rakete, pa su neki izvori saopštavali da je raketa ispaljena na "sopstvene vojnike". I po snimku se jasno vidi da raketa ima svoju trajektoriju leta " u vis" i da nema govora o tome.

Takođe, raketa se nije "zabila" ni u kakvu zgradu.

Vojnici, koji su se neoprezno (biram reči) našli ispred Pancira, imali su prilike da budu "dimljeni" izduvnim gasovima busterima prvog stepena rakete 57E6.

Oruđe se nalazi u nekom naseljenom mestu i to između zgrada, na nekoj kakvoj-takvoj čistini ili trgu. Radi očito sektorski i deluje u pravcu 90 ili možda i svih 180 stepeni.

Lansira 4 rakete, što znači da, kao što sam pomenuo, dejstvuje na najmanje 2, a najviše 4 cilja (ako kombinuje i EOS).

To na koji ugao elevacije će se podići lansirni kontejneri pre lansiranja raketa, zavisi od daljine do cilja i do tačke susreta sa ciljem, metodom navođenja i načinom praćenja cilja i projektila (radarski ili optički).

Dakle, 4 lansirane rakete u intervalu od oko 20 sekundi!

To su prednosti višekanalnih raketnih sistema PVO, ovaj put pokazano u praksi, na ratnom terenu.

« Last Edit: September 27, 2022, 09:47:13 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #172 on: September 30, 2022, 12:55:31 pm »

Još jedan veoma zanimljiv video o radu jedinica PVO ruske vojske tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, naoružanih raketno-topovskim kompleksima Pancir S1 širi se društvenim mrežama.
Radi se o snimku na kome vidimo, kako se čini, rad najmanje dva oruđa, a snimak prati drugo oruđe koje upravo dolazi na vatreni položaj, dok ga prvo oruđe pokriva.

Po dolasku na vatreni položaj, oruđe se prevodi u borbeni poredak i počinje borbeni rad na otkrivanju ciljeva. Kada je cilj otkriven, izvršen je njegov zahvat i automatsko praćenje, a zatim je lansirana raketa.
Vidimo na snimku (oko 1:50) da je raketa lansirana u bližu zonu granice uništenja. Let rakete je oko 4-5 sekundi, što bi moglo značiti da je cilj bio na daljini od oko 5-6 km. Na snimku vidimo i čujemo poletanje rakete, kao i odbacivanje bustera. Na kraju oko 01:55, vidimo i pogodak i uništenje cilja.

Na ekranu možemo čitati da se radi o tipu letelice "Vertolet", što bi moglo značiti ili helikopter ili nekakva bespilotna letelica sa rotirajućim elementima poput kvad-koptera ili slično, sudeći po snimku "srednjih" dimenzija. Moguće nemačka bespilotna letelica-kvadkopter tipa Songbird-150, namenjena izviđanju i mapiranju terena na zemlji.

Vidimo sa desne strane, verovatno i skalu visine, a mogli bi zaključiti da se cilj nalazio na visini od oko 3 km.

« Last Edit: September 30, 2022, 01:51:02 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #173 on: October 04, 2022, 08:54:58 pm »

Na kanalu RT pojavio se zanimljiv snimak rada posade Pancir S1, za koju se tvrdi da pripada jedinici Wagner.[/b]

Ono što je interesantno jeste da na snimku vidimo da se uz Pancir S1, a za otkrivanje niskoletećih i maloodraznih ciljeva, koristi portabl verzija radara 1L122-1 Harmonija (Garmonj-1)

Harmonija je mali decimetarski radar sa radnim frekvencijama u L-bandu, koji može da deluje i sa vozila i kada se skine na zemlju, kao što na ovom snimku imamo prilike da vidimo.

Ovaj radar, pogotovo njegova verzija na vozilu, koristi se u okviru linije KIS (komandno-informacioni sistem) iz serije Barnaul-T, pod oznakom 9S931-2. To je KIS najnižeg taktičkog nivoa i namenjen je za komandovanje i upravljanje u jedinicama PVO Suhoputnih (Trupna PVO).
Radar se uobičajeno koristi u jedinicama mešovitog tipa sa Tunguskama i Strelama-10 ili sa nekoliko odeljenja LPRS Igla.
Broj istovremeno praćenih ciljeva je 30, na daljinama do 40 km.

Na snimku vidimo i jedno dejstvo raketno-topovskog kompleksa Pancir S1 i to, prema svemu sudeći, na bespilotnu letelicu koja je kako se čini uspešno pogođena.

Interesantno je da na vratima kabine operatora, može videti iscrtane 43 "zvezdice", što bi moglo značiti da je ovo raketno-topovsko oruđe Pancir S1 imalo toliko uspešnih pogodaka do sada.


Logged
Mistral
desetar
*
Offline Offline

Posts: 106


« Reply #174 on: October 04, 2022, 08:59:57 pm »

Pancir se fino pokazao u ovom sukobu, nadam se da će one 2 kupljene baterije ipak stići nekad...
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 725


« Reply #175 on: October 04, 2022, 10:51:44 pm »

Ono što je interesantno jeste da na snimku vidimo da se uz Pancir S1, a za otkrivanje niskoletećih i maloodraznih ciljeva, koristi portabl verzija radara 1L122-1 Harmonija (Garmonj-1)
Harmonija je mali decimetarski radar sa radnim frekvencijama u L-bandu, koji može da deluje i sa vozila i kada se skine na zemlju, kao što na ovom snimku imamo prilike da vidimo.
Ovaj radar, pogotovo njegova verzija na vozilu, koristi se u okviru linije KIS (komandno-informacioni sistem) iz serije Barnaul-T, pod oznakom 9S931-2. To je KIS najnižeg taktičkog nivoa i namenjen je za komandovanje i upravljanje u jedinicama PVO Suhoputnih (Trupna PVO).
Radar se uobičajeno koristi u jedinicama mešovitog tipa sa Tunguskama i Strelama-10 ili sa nekoliko odeljenja LPRS Igla.
Broj istovremeno praćenih ciljeva je 30, na daljinama do 40 km.

Je li Harmonija na neki način naslednik P-15?
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #176 on: October 04, 2022, 11:21:55 pm »
Je li Harmonija na neki način naslednik P-15?

Pa na neki način da, imajući u vidu namenu. Ipak, nešto različite frekvencije rada, ali u decimetarskom opsegu (L band - UHF) i dosta manji domet Harmonije, prave i razliku. Harmonije preuzimaju deo zadataka koje je nekada obavljao P-15, pre svega za opsluživanje sistema PVO kratkog dometa poput Tunguske i Strele-10 i LPRS Igla i Verba.
Pravi naslednici P-15 su P-19 i naravno savremeniji Kasta 2E1 i Kasta 2E2, koji opslužuju sisteme nešto duže ruke poput Pancira i Tora, čak i Bukove kao "dodatni" izvor informacija za niskoleteće ciljeve.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 725


« Reply #177 on: October 26, 2022, 06:14:51 pm »

Može li se očekivati razvoj rakete za Pancir (možda i nešto slično za Tor) prvenstveno namijenjene borbi protiv BLP i raketa ispaljenih iz VBR? Rakete koja bi imala manje manevarske mogućnosti, manje zaštićena od elektronskih smenji, ali znatno jeftinija.
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #178 on: October 26, 2022, 06:35:06 pm »

Može li se očekivati razvoj rakete za Pancir (možda i nešto slično za Tor) prvenstveno namijenjene borbi protiv BLP i raketa ispaljenih iz VBR? Rakete koja bi imala manje manevarske mogućnosti, manje zaštićena od elektronskih smenji, ali znatno jeftinija.

Pa radi se već na tome u okviru sistema Pancir SM. SM verzija je značajno unapređeni borbeni sistem. Poseduje novi osmatračko-akvizicijski radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AESA/AFAR) dometa do 75 km i novi radar za navođenje raketa sa pasivnom faznom antenskom rešetkom (PESA/PFAR) koji je drugačije izvedbe od onog na Panciru-S1 i radi se o refleksnom PESA radaru, takođe povećanog dometa. Za ovaj sistem, razvijene su i novije rakete, sa oznakom 57E6M, dometa do 40 km po daljini i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km.

Malogabaritne rakete su potpuno nov proizvod i namenjene su dejstvu na dronove veoma malih odraznih površina, minobacačke granate i projektile iz višecevnih lansera raketa.

Na osnovu novih informacija, sada je dostupno i to da se može kombinovati sa rasporedom, količinom i tipom raketa koje će borbeno oruđe (BM) nositi. U tom smislu je moguće borbeno oruđe naoružati umesto sa jednim konvencionalnim transportnim i lansirnim kontejnerom, sa četiri manja. Tako je sada jasno da će biti moguće borbena oruđa ili deo borbenih oruđa baterije, napuniti samo sa malogabaritnim raketama i to njih 48, na jednom borbenom oruđu-mašini (BM).

Takođe, ono što je bila veoma važna novost, jesu nova vozila i to TBM (transportna-borbena mašina), koja nosi 24 rakete, (ali neće imati topove) i koja se može takođe koristiti za lansiranje raketa (57E6 i 57E6M), kao i za pretovar raketa na borbeno oruđe (BM), na osnovu usmeravanja i navođenja sa jednog od borbenih oruđa-mašina (BM).

TBM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* TBM.png (748.76 KB, 1090x540 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 628« Reply #179 on: October 27, 2022, 12:38:59 pm »

Sirijski Panciri S1, verni čuvari neba Sirijske Arapske Republike:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Sirijski Panciri 1.jpg (128.29 KB, 1024x716 - viewed 1 times.)

* Pancir S1 Sirija.jpg (88.66 KB, 600x450 - viewed 44 times.)

* Pancir S1 Sirija 2.jpg (46.58 KB, 462x422 - viewed 44 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.